Apple verhoogde schermhelderheid van de MacBook Air met een software-update

Apple heeft op zijn website de specificaties aangepast van de MacBook Air 2018, om aan te geven dat het scherm voortaan een helderheid heeft van 400cd/m² in plaats van 300cd/m². De verbetering zou te danken zijn aan de macOS 10.14.4 software-update die Apple eind maart uitbracht.

In de uitgaveopmerkingen van macOS 10.14.4 vermeldde Apple al dat de software-update van 25 maart de standaard schermhelderheid van de MacBook Air corrigeert. Meer details hierover gaf de fabrikant destijds niet. Gebruikers op Reddit merkten deze week op dat Apple de specificaties van de in oktober 2018 geïntroduceerde notebook heeft aangepast. Op de Amerikaanse website staat bij het Retina-paneel nu een helderheid van 400 cd/m² waar dat voorheen 300 cd/m² was. Op de Nederlandse en Belgische Apple-site is de wijziging op het moment van schrijven nog niet doorgevoerd.

Volgens MacRumors heeft Apple bevestigd dat de verbeterde helderheid inderdaad samenhangt met de software-update naar macOS Mojave 10.14.4. MacRumors merkt ook op dat de verhoogde helderheid volgens de technische specificaties geen effect zou hebben op de levensduur van de accu.

Na de introductie van de MacBook Air in oktober vorig jaar klaagden nogal wat reviewers en gebruikers over de tegenvallende schermhelderheid van het toestel. Op sites als MacRumors en Reddit wordt de software-update dan ook positief onthaald.

MacBook Air 2018

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

17-04-2019 • 10:29

60

Reacties (60)

60
58
38
4
0
10
Wijzig sortering
Is de vraag 'waarom gaat de levensduur van de batterij niet achteruit?' niet heel makkelijk te beantwoorden met 'omdat de levensduur niet op maximale helderheid gemeten wordt'?
De "levensduur van de accu" is iets anders dan de "gebruiksduur op een acculading".

Ik denk inderdaad dat de accu niet eerste stuk is door deze helderheidsverhoging.
MacRumors merkt ook op dat de verhoogde helderheid volgens de technische specificaties geen effect zou hebben op de levensduur van de accu.
Dit lijkt me wel heel sterk. Er wordt meer licht geproduceerd (lees: meer energie uitgestoten) maar er is geen effect op de batterijduur?

Het zou kunnen dat andere factoren er voor zorgen dat de update in totaal geen effect heeft op de batterijduur, maar dit lijkt me niet mogelijk...
oeps, dit was als reply bedoelt op dehardstyler
Volgens mij bedoelen ze in het bronartikel weldegelijk de batterijduur.
Battery life stats for the 2018 MacBook Air remain unchanged on Apple's tech specs page.
en in de stats van Apple wordt met geen woord gerept over de levensduur.
  • Up to 12 hours wireless web
  • Up to 13 hours iTunes movie playback
  • Up to 30 days of standby time
  • Built-in 50.3‑watt‑hour lithium‑polymer battery
  • 30W USB-C Power Adapter; USB-C power port

[Reactie gewijzigd door Stevie-P op 23 juli 2024 04:36]

Dat is allemaal "up to", waarbij het van allerlei zaken afhangt of je die gebruikstijd kan halen, een conditie kan bijvoorbeeld zijn dat je de schermhelderheid op het minimum hebt ingesteld. Apple zal het maximum wel hebben aangepast, maar het minimum zal nog hetzelfde zijn.

[Reactie gewijzigd door Brousant op 23 juli 2024 04:36]

Waarschijnlijk omdat die tests sowieso op lagere brightness gedraaid worden. Bijv 120cd oid
Ze hebben het ook niet over de accuduur, maar over de levensduur van de accu. En dat lijkt mij wel waar te zijn, want waarom zou je accu sneller degraderen?
omdat je het misschien vaker moet opladen?
Dan hangt het er nog van af hoe je dat meet. Misschien gaat hij ipv 3 jaar nu 2.5 jaar mee. Maar het aantal malen dat je de accu oplaadt blijft gelijk. Dus hij degradeert in jaren misschien wel sneller, maar in aantal malen opladen niet.
En ik heb zomaar het idee dat de marketing afdeling het over het laatste zal hebben
Als je meer verbruikt ga je ook meer energie moeten laden en elke lading brengt wat degradatie mee. Stellen dat de levensduur van de accu gelijk blijft is foutief, wel kan het zijn dat de invloed beperkt blijft.
Wordt de levensduur van een batterij niet eerder uitgedrukt in laad cycli dan in tijd?
Het aantal laadcycli zal dus gelijk blijven, hoewel ik het verband niet echt zie met het scherm
Als je meer verbruikt ga je ook meer energie moeten laden en elke lading brengt wat degradatie mee. Stellen dat de levensduur van de accu gelijk blijft is foutief, wel kan het zijn dat de invloed beperkt blijft.
De levensduur van een accu druk je niet uit in jaren maar in cycli. Dat laatste blijft gelijk, dus de levensduur van de accu blijft gelijk. Dat je eerst 3 jaar nodig had om dat te bereiken en nu bv 2.5 jaar maakt voor de levensduur uitgedrukt in cycli niets uit.
Natuurlijk bereik je dat aantal eerder als je laptop een hoger stroomgebruik krijgt. Maar dat gaat de afdeling marketing je natuurlijk nooit vertellen./
Levensduur wordt toch gemeten in aantallen keren opladen?
Duur gaat vanwege dat woord om een tijdsperiode.

Omdat gebruik nogal vaak invloed heeft op de levensduur, wordt gebruik soms gespecificeerd, bijvoorbeeld levensduur bij 1 ontlaadcyclus per dag. Dit zie je meer bij SSDs terug, waarbij de levensduur nog sterker afhankelijk is van het gebruik en nauwelijks afhankelijk van tijd ongeacht gebruik.

Natuurlijk heeft het geen invloed op de levensduur als het gebruik niet veranderd. Als je je scherm op dezelfde helderheid laat staan, en geen gebruik maakt van de nieuwe 400 cd/m2 mogelijkheid, gebeurt er niks. Maar de kans dat het gebruik (zowel aantal laadcycli als piekbelasting van de accu, die vaak ook relevant is), en daarmee de levensduur gaat veranderen, is groot.

[Reactie gewijzigd door Niet Henk op 23 juli 2024 04:36]

Dat is wel zo enorm marginaal dat me dat geen inherente factor lijkt. Zo kan je elk hoog CPU-gebruik op een dergelijk apparaat ook laten vallen onder het actiever laten slijten van de accu. Daarnaast is het natuurlijk niet zo dat door de maximumwaarde op te schroeven ineens elk scherm ook op dez hoogste stand staat. Veel laptops schroeven de helderheid automatisch al terug als je deze van de netspanning haalt, en gaan pas weer helderder staan als de gebruiker dat expliciet instelt.

Hoe kunnen ze dit softwarematig opkrikken? Gewoon het PWM-signaal van de leds verhogen waardoor deze vaker per seconde aan staat en dus netto helderder schijnt? Of is het genuanceerdere technologie?
Powermanagement is steeds een balans tussen verschillende componenten. Dus je kunt de batterijduur gelijk houden door ergens anders iets terug te schroeven.
Vermoeden:

Als Apple voor en na de update de batterijduur gemeten heeft bij bijvoorbeeld 100cd/m² dan zal de maximaal haalbare schermhelderheid geen enkel effect hebben op de batterijduur.

De maximaal haalbare batterijduur heeft dan ook niets te maken met de maximaal haalbare schermhelderheid. Sterker nog, de maximale batterijduur haal je juist bij de minimale helderheid.
Zou dat ook niet te maken hebben met het feit dat voor battery benchmarks ze de schermen nooit op max helderhied zetten maar op 150 nits? Misschien een beetje kort door de bocht, maar het zou me niks verbazen...
Het is heel normaal, de accu-test wordt gedaan met gelijke helderheid en niet op maximale helderheid.
Volgens mij kan dat wel. Je kan bv gewoon een minder agressief performance profiel kiezen voor je CPU / GPU waardoor het netto energieverbruik hetzelfde blijft.
volgens mij is de ledstrip/lichtbron al geschikt voor 400cd/m²
maar hebben ze het met software omlaag gezet naar 300cd/m²
Testen worden (om eerlijk te kunnen vergelijken) vaak juist op een lagere helderheid uitgevoerd (bijvoorbeeld 200 – 250cd/m2). Ik verwacht dan ook niet dat het daar mee te maken zal hebben.
Denk het ook niet daarom ook mijn tin foil hat...

Wel tof deze update ze passen je hardware met nieuwe software aan.
Apple releast producten met aangepaste software zodat reviewers betere accuduur meten en dit als positief punt opmerken
Tegelijk zouden de reviewers (terecht) opmerken dat de scherm helderheid erg laag is. Dit lijkt me inderdaad niet een goeie strategie, maar goed :).

[Reactie gewijzigd door coptician op 23 juli 2024 04:36]

The Verge: "There is one knock on the screen, though: it doesn’t get as bright as I would like. The spec on it is a max of 300 nits, but the important thing to know is you’ll be cranking up the brightness to near 100 percent more often"

https://www.theverge.com/...le-features-battery-price
Doet denken aan Dieselgate. Als dat zo is, is het toch onwaardig voor een bedrijf als Apple. Hier lijkt me dat niet het geval omdat ze gewacht hebben met de update tot mensen begonnen te klagen. Dit soort praktijken zijn ook niet zonder risico.

Fool me once? Blame on you.
Fool me twice? Blame on me!
Fool me every time , I'm an Apple fanboy :+
Ben ik de enige die zich afvraagt hoe je de maximale helderheid van een LCD-paneel kan opschroeven met software? Was het eerder gewoon beperkt in de software? If so, wat was dan de reden daarvoor?
Dat is geen gekke vraag. Het moederbord bevat een “backlight driver IC”. In feite een chip die de helderheid van het LCD scherm regelt. Een ingangsvoltage wordt gebruikt als referentie voor hoeveel licht je wil hebben achter je scherm. De minimale en maximale voltages kunnen gewoon via firmware updates worden aangepast (firmware = software voor de hardware aansturing)
LEDs worden niet geregeld met spanning
Dat zegt hij ook niet. Hij zegt dat een ingangsspanning op de driver IC bepaalt hoeveel die de LEDs gaat aansturen. Hij zegt niet dat die driver IC de LEDs met een variabele spanning aanstuurt.
Is toch ook met geluid zo. Je kan een beperking instellen.
Of met de Hz om het bij beeldschermen te houden.
Je kunt bv bij Nvidia je Hz hoger zetten. Zeg van 144 naar 150, en hopen dat je scherm het doet. Dan overclock je dus eigenlijk, want de fabrikant van het scherm garandeert niet dat het goed werkt.

Maar het limiet wat de fabrikant aan Hz inbouwt en aan Nvidia verteld, is niet perse het maximale haalbare. Probeer het maar eens... zet je Hz maar eens 1 hoger dan dat de fabrikant van je scherm opgeeft. Wellicht werkt het wel :)
betere/langere accu performance? ...staat goed op de spec sheets.
Wat zou de reden zijn dat ze dit niet meteen gedaan hebben?
Verminderde batterijduur wellicht?
Zou kunnen. In dat geval zouden ze het algehele systeem zuiniger hebben moeten maken om dat te compenseren. Dat zou ook betekenen als je bij niet maximaal gebruik een langere batterijduur zou hebben?
Dat is toch altijd zo? Pak een random digitaal apparaat. Werk er eens mee met de donkerste helderheid. Werk er nu eens een dag me met de maximale helderheid. Hey verrek, hij gaat korter mee. Volgens mij is de moderne backlighting zo'n marginale stroomvrager dat je dit überhaupt minder merkt dan het accuduurverschil wat de processor heeft tussen bijvoorbeeld idle en hoge inspanning.
Tja, in het artikel staat toch duidelijk
MacRumors merkt ook op dat de verhoogde helderheid volgens de technische specificaties geen effect zou hebben op de levensduur van de accu.
Beetje raar. Helderheid verhoogt drastisch maar geen effect op de batterijduur

EDIT : ik heb verkeerd begrepen. Er staat levensduur van de batterij.
Zie niet direct in welk effect een scherm kan hebben op de levensduur van de batterij. Daarom verkeerdelijk uitgegaan van batterijduur

[Reactie gewijzigd door Kenhas op 23 juli 2024 04:36]

Tijd = duur van de accu
Geld = extra kosten om de batterijduur op peil te houden met een scherm wat helderder is.
Ik bedoel tijd en geld dat niet in dit soort optimalisaties gestoken wordt omdat het bedrijf moet overleven en 300 cd/m² goed genoeg is totdat de mensen er vragen bij beginnen stellen. Zolang kapitalisme in de huidige vorm regeert gaat dit keer op keer voorkomen. Mensen hebben geen veilig vangnet om tijd in deftige producten te steken. Alles is een compromis, en dat is de reden :)
Hoeveel cd/m² heeft een Macbook Pro 2017?
500 nits voor zowel de 13" als de 15" modellen.

https://www.apple.com/macbook-pro/specs/

[Reactie gewijzigd door Selmer op 23 juli 2024 04:36]

Ah Thnx, dat is flink meer dan 300.
MacRumors merkt ook op dat de verhoogde helderheid volgens de technische specificaties geen effect zou hebben op de levensduur van de accu.
Hoe is dat mogelijk? Meer licht = meer elektronen = meer energie?
Ik verwacht dat ze bedoelen dat de nieuwe helderheid van 400 cd/m^2 even veel verbruikt met de nieuwe (dan dus energiezuinigere) software ten opzichte van de 300 cd/m^2 van voor de update.

Het scherm an sich zal inderdaad wel meer verbruiken bij hogere helderheid
Na de introductie van de MacBook Air in oktober vorig jaar klaagden nogal wat reviewers en gebruikers over de tegenvallende schermhelderheid van het toestel. Op sites als MacRumors en Reddit wordt de software-update dan ook positief onthaald.
Dat zal waarschijnlijk van korte duur zijn, omdat een meer acceptabele helderheid hand in hand gaat met een minder acceptabele accuduur. Voor mensen die altijd de aan de oplader kunnen zitten is dat geen probleem, maar voor andere gebruikers uiteraard wel.
"MacRumors merkt ook op dat de verhoogde helderheid volgens de technische specificaties geen effect zou hebben op de levensduur van de accu."

Levensduur is nogal dubbelzinnig hier. Levensduur is het totale gebruik tot vervanging of , gebruik op 1 volle lading?
Netjes. Nu nog een update voor het toetsenbord, en de laptop is een aanrader om te kopen.
Persoonlijke voorkeur denk ik, en ik zal wel een van de enige zijn, maar vind het toetsenbord prima typen.
Afgezien van het feit dat er wel eens stof tussen komt en er een toets blijft hangen, een beetje perslucht doet dan wonderen.
Ik bedoel een toetsenbord zonder issues. Toetsen horen niet te blijven hangen.
Denk dat die vraagt om een update van de helderheid van het toetsenbord.
Pulse Wide Modulation is een oplossing. Gewoon een hogere signaal met meer aan en uit zou hetzelfde gebruiken. Ik ben er tegen voor ogen rustheid. Maar men zegt het heeft geen gevolgen op zeer hoog frequentie. Tussenhacht er is bijna geen high end smartphone te vinden zonder zwaar PWMed amoled panel aan 240hz.
Toevallig niet mogelijk voor de oudere macbook air?
Nu de zon steeds sterker wordt, is het scherm steeds slechter te lezen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.