Gerucht: iOS-functies Screen Time en Shortcuts komen mogelijk naar macOS

De iOS-features Screen Time en Shortcuts komen naar verluidt naar macOS. Het zou een onderdeel zijn van Apples werkzaamheden om de twee besturingssystemen dichter bij elkaar te brengen.

Dat schrijft 9to5Mac op basis van zijn eigen bronnen die bekend zijn met de werkzaamheden aan het aankomende macOS 10.15. De officiële onthulling van deze toevoegingen zou plaatsvinden op het Worldwide Developers Conference op 3 juni.

Shortcuts in iOS bestaat uit twee delen: Siri Shortcuts en de Shortcuts-app. Siri kan zelf voorstellen doen van handelingen op basis van gewoontes van gebruikers en notificaties die binnenkomen. Een melding van een gemiste oproep levert bijvoorbeeld een voorstel van Siri op om diegene terug te bellen. Ook werkt het samen met andere apps: wie bijvoorbeeld op hetzelfde moment van iedere dag zijn to-do-lijst erbij pakt, kan op een dag een shortcut van Siri aangeboden krijgen op dat tijdstip.

In de shortcuts-app kunnen gebruikers handelingen binnen andere apps vastleggen, die dan getriggerd kunnen worden met een zelf bepaalde keyphrase bij Siri, of via de notification drawer.

De Screen Time-feature is vrij simpel. Die houdt bij hoe lang gebruikers in welke apps doorbrengen en er kunnen eventueel tijdslimieten ingesteld worden. Dat kan niet alleen op basis van de totale gebruikstijd, maar ook op basis van het tijdstip, om bijvoorbeeld werk-apps ontoegankelijk te maken buiten werktijden.

Volgens een gerucht van eerder deze maand, ook van 9to5Mac, krijgt overigens het aankomende iOS 13 een systeembrede donkere modus.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

20-04-2019 • 14:13

42 Linkedin

Reacties (42)

42
42
21
0
0
9
Wijzig sortering
Dus eigenlijk geven ze Automator een nieuwe naam op macOS? :P
Screentime... Ik kan er eerlijk gezegd niet direct een doel voor vinden op macOS - maar dat zal aan m'n gebruik liggen denk ik, dat is voornamelijk functioneel i.p.v. vrijetijdsbesteding. :)
Automator is iets helemaal anders dan Shortcuts. Shortcuts draait ook in de cloud, kan connecteren met Siri, compleet andere codebase etc. Dus het is geen rebrand.

Shortcuts op macOS zal enkel met Marzipan apps (apps die zowel op ios als macos kunnen draaien) werken. Devs kunnen dus apps maken met shortcuts in het achterhoofd zodat er een diepere integratie mogelijk is tussen apps.
Shortcuts is meer een high level RPC voor eindgebruikers, terwijl Automator meer "AppleScript voor beginners" is.
Wat betreft Screentime, juist met functioneel gebruik kan het handig zijn maar dan de andere kant op, hoeveel werk je wel. Zelf gebruik ik al zo'n app (https://timingapp.com) om al m'n werk bij te houden. Perfect voor facturatie enz
Met een nieuw cloud sausje, ja. Automator is op life support sinds Sal Soghoian Apple heeft verlaten.
Jammer, dat wist ik nog niet. macOS wordt steeds minder professioneel en steeds meer "iPad Plus" helaas :'(
Screentime is misschien wel de belangrijkste toevoeging in IOS sinds haar ontwikkeling.
Het is zeer opmerkelijk dat Apple deze functie heeft toegevoegd, misschien uit schuldgevoel, misschien toch meer machevilliaans. Hoe dan ook, het feit dat zo veel mensen plotseling inzicht krijgen in hun mediagebruik kan denk ik moeilijk onderschat worden in tijden waarin digitaal minimalisme hot & happening lijkt te worden.
Ze (Apple, Google) voegen het toe om straks bij evt verslavingsrechtzaken sterk te kunnen staan dat ze er alles aan gedaan hebben om mensen bewust te maken van hun mobiel gebruik. Want de ontwerp mechanisme van veel apps zijn weer sterk afgekeken van bijv gokken (lees bijv eens Hooked, een van de bijbels van silicon valley). Dus de gedachte is, maak verslaving inzichtelijk en dat maakt de gebruiker er dan zelf verantwoordelijk voor.

Goed gekeken naar de sigaretten industrie.
Dat zou een redenering kunnen zijn inderdaad die meer machevilliaans is.
Maar vanuit het perspectief van Apple zou ik andere mogelijkheden ook niet uitsluiten. Hoe mensen tegenwoordig hun Iphones gebruiken staat haaks op de visie die Jobs had over de Iphone:

https://www.nytimes.com/2...ur-iphones-like-this.html
Leuk artikel, maar we hebben het over meer dan 10 jaar geleden.
Als Apple dat gedachtegoed van Jobs had vastgehouden waren ze nu failliet geweest.
De markt veranderd nou eenmaal en wat Jobs daar verkondigd was op dat moment ook helemaal niet gek.

Dit past in het zelfde rijtje als:
“Steve Jobs draait zich om in zijn graf als hij ziet dat iPads met een stylus/pen bediend kunnen worden”
Mensen vergeten wel eens dat ook Steve regelmatig van ‘inzicht’ veranderde.

Doet me denken aan die video waarin je hem eerst ziet praten over ‘good artists borrow, great artists steal’ en dan dat hij ‘thermonucleair’ dreigt te gaan richting Android omdat dat teveel gejat is van iOS. :p
Screen Time is toch juist uit macOS naar iOS overgekomen? Ik gebruik t al tijden (sinds El Capitan geloof ik?) om limieten te zetten op computer tijd.
De Screen Time-feature is vrij simpel. Die houdt bij hoe lang gebruikers in welke apps doorbrengen en er kunnen eventueel tijdslimieten ingesteld worden. Dat kan niet alleen op basis van de totale gebruikstijd, maar ook op basis van het tijdstip, om bijvoorbeeld werk-apps ontoegankelijk te maken buiten werktijden.
Oh geweldig... Stimuleer maar die rare dingen zoals in Frankrijk en Duitsland waar ze je werk email blokkeren na werktijd.

En nee, ik vind dat niet normaal. Zolang mensen de keuze hebben vind ik dat ze zelf hun tijd moeten kunnen indelen. Ik werk zelf heel erg flexibel bijvoorbeeld. Was net nog even iemand aan het helpen op Yammer op mijn zaterdagavond, maar als ik een keer moe ben 's morgens slaap ik ook wel eens een uurtje uit, of ik ga vroeger weg om met collega's een biertje te doen. Sommige mensen vinden dat prettig. Anderen niet, maar het reageren hierop door dit per wetgeving te verbieden vind ik echt belachelijk.

Persoonlijk geeft het me ook juist rust in plaats van stress... Als ik het hele weekend niet bereikbaar zou zijn dan zou ik op maandag binnen kunnen komen in een staat van paniek omdat alles het hele weekend down is geweest, en dan staat iedereen in mijn nek te hijgen omdat het NU gefixt moet worden. Als er in het weekend wat gebeurt (en laten we eerlijk zijn, IT spul gaat vooral kapot als mensen er aan prutsen, dus in het maintenance interval) dan hebben we rustig de tijd om het te fixen en pakken we door de week een paar uurtjes extra rust. Lekker toch. Heb ik veel liever dan een verplichte "on-call" waarbij je niks anders mag doen.

Qua "Screen Time" zie ik ook veel minder een sociaal probleem met computergebruik dan met smartphonegebruik. Gewoon omdat de computer veel minder toegankelijk is. Niemand die tijdens een etentje even elke 5 minuten zijn laptop erbij pakt om even snel een mailtje te beantwoorden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 20 april 2019 22:29]

De vraag wordt dan al snel: heb je die keuze wel? Het risico bestaat namelijk dat heel veel mensen een druk gaan voelen om tijdens het weekend toch maar bereikbaar te zijn. Het is niet verplicht maar anderen doen het ook en als ik het niet doe ga ik opmerkingen krijgen en dat kan slecht zijn bij de volgende evaluaie. En boem, je gaat van een keuze naar een defacto verplichting.

Als er een risico bestaat dat kritieke systemen neer gaan dan moet daar goede monitoring op komen en een dienst zijn die dat kan opvolgen. En dat betekend alsnog niet dat jij je in je vrije tijd maar standby moet houden voor het geval dat het misgaat. Jij wil geen verplichte on-call periode maar stelt je in principe dus wel permanent beschikbaar in plaats van periodiek.
Wat ik nog steeds mis in zowel álle apps als automation tools is de mogelijkheid om iets op een later tijdstip te doen. Ik wil dat iemand een WhatsAppje ontvangt morgenochtend rond het ontbijt, een email op maandag na het weekend, dat soort dingen.

Wat ik wel doe is in Automator via een calendar actie automatisch de juiste Hangouts link openen. Nooit meer te laat voor standup! :P
een email op maandag na het weekend
Kan met Mailspring, draait op Windows/Linux/macOS.
Er is een scheduler App voor iOS waarmee je Shortcuts op een bepaald tijdstip iets kunt laten doen
https://tow.com/shortcuts/cronios/

Vervolgens kun je dan een shortcut laten runnen dat een bericht naar een bepaald nummer in Whatsapp stuurt:
https://shortcutsgallery....out-adding-into-contacts/

Volgens mij kan dat met e-mail ook. Geen ervaring hiermee.
Maar dit werkt dus niet zonder dat die applicatie constant op de voorgrond draait neem ik aan?
MacOS ondersteund toch gewoon ‘cron’? Of bedoel je iets met een uitgebreide GUI?

[Edit: blijkbaar is dat niet echt meer ondersteund en heeft ‘launchd’ de voorkeur.]

[Reactie gewijzigd door Jefrey Lijffijt op 20 april 2019 22:06]

"Shortcuts" is voor mij een waardeloos toevoeging.
Ik kan niet eens Podcast/aflevering, radio veronica openen ermee... |:(
Ik kan niet eens Podcast/aflevering, radio veronica openen ermee... |:(
Ik luister ook (veel) podcasts en doe dat met Pocket Cast. Behalve dat Pocket Casts sowieso een goeie tip is heeft het ook nog eens netjes Siri Shortcuts support.
@icegodd Beide zijn mogelijk en heb ik werkend op mijn iPad. Vooral op Reddit kun je voorbeelden vinden hoe je een shortcut kunt maken om zoiets te doen.

Iedere morgen luister ik naar een podcast genaamd Daily Tech News Show. In de iOS podcast app het ik er een station van gemaakt en er een Siri commando aangehangen. Als ik nu zeg: "Speel het ochtendnieuws", dan wordt die podcast afgespeeld. Zie hier hoe:
https://www.groovypost.co...n-apple-podcasts-app-ios/

Een MP3 stream, zoals Radio Veronica, van het Internet afspelen kan ook. Ik heb een Siri shortcut hiervoor, deze shortcut geeft de URL van de stream door aan VLC en die speelt het af.

Ik geef toe, een nuttige shortcut is programmeren en er is een learning curve om het onder de knie te krijgen. Er zijn echter genoeg voorbeelden (om te spieken) op het Internet te vinden.

(type fouten hersteld)

[Reactie gewijzigd door Ome Kor op 20 april 2019 15:44]

Snap wat je bedoelt. Ik denk dat iedereen er wel gebruik van kan maken, er zijn ongelofelijke dingen mogelijk. Als je t interessant vind, kijk eens hier: https://www.macstories.net/shortcuts/
Als je weet hoe het werk, is dit de meeste krachtige power user app op IOS
M.a.w. “We’re out of ideas.” Geen echte vernieuwingen in iOS en geen vernieuwingen, maar ports van iOS functies voor MacOS.

-Zo erg gedownmod? Echt? Why?

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 20 april 2019 20:29]

Ik ben het met je eens en van mij krijg je een +1.

Apple is al jaren eigenlijk wel zo'n beetje klaar met de grote innovaties. Wat ze nu aan het doen zijn is klein bier en hier en daar verprutsen ze dat ook nog eens flink (MacBook pro lijn is al jaren een drama, laat ik de Mac Pro maar ff niet noemen...).

Ik ben heel erg lang (15+ jaar) Mac fan geweest maar heb momenteel alleen nog een iPhone. Ik vind de hardware zo langzamerhand te slecht en te duur. Lichtpuntjes zijn er wel moet ik zeggen: de iMac en de iMac Pro zijn geweldige machines.

Op software gebied is er niet meer zo gek veel te innoveren. iOS is al jaren stabiel en gebruiksvriendelijk. MacOS werkt ook prima, al zitten er wel zaken in die ze echt eens zouden moeten aanpakken. Zo is de Mail app al jaren buggy en ondertussen links en rechts ingehaald qua handige features door andere clients. iTunes is een enorm beest dat traag en lomp is geworden. Photos is redelijk maar eigenlijk niet veel beter dan iPhoto 10 jaar geleden.

Kortom, de echte innovatie is er wel uit. PC's zijn een commodity geworden, geen vernieuwde flitsende technologie meer waar we van de ene in de andere verbazing vielen, zoals in de periode 1980-2010.
Als mac gebruiker sind 2008 moet ik je gelijk geven en ik heb meer mac gebruikers gehoord die niet weten "welke richting" het uit moet als hun machine kapot gaat.

Vooral de prijzen beginnen echt te gek te worden. Eerste macbook pro 15" met nvidia in 2008 gekocht voor 1800 euro... Ik snap best das de prijzen wat omhoog gaan, maar nu is het instapmodel(!) "vanaf 3000"... Het irritante is dat het dan ook nog voelt als een compromis op alle vlakken (geen verwisselbare batterij meer, geen verwisselbare ssd/nvme, geen magsafe, geen usb en sdcard (sorry, ik gebruik ze nog), nieuwe toetsenborden die schijnbaar snel(ler) kaput gaan en schermkabeltjes die ietsje dunner en ietsje korter zijn (dus ook kapot gaan)

Het OS is nog steeds goed, maar ook hier merk je dat het "net niet helemaal zo lekker" meer loopt als vroeger. Kleine dingen zoals iCloud Photo's die een oude 32Gb iPhone tot de rand toe vult (en blijft vullen) zodat zelfs een OS-update gewoon niet mogelijk is. iCloud photo's uitschakelen ging niet... Tot foto's - al zijn ze gewist - iedere keer weer gemarkeerd worden als "nieuwe foto" (en dus weer opnieuw in het album komen)... Of iCloud Drive wat zeurt over een harde schijf die vol is ( er is nog 300GB vrij) - maar iCloud zelf is vol ( maw een Hint om 3 euro/maand data-abo af te sluiten )... En uitschakelen resulteert in een systeem wat minuten lang niet responsief is.
En dan heb ik het niet over Siri, de zwakste van alle spraak assistenten - te vaak gaan simpele dingen mis ( waar google me verbaast over wat het begrijpt van complexe zinnen ). Siri naar een hoger nivo tillen zou toch best mogelijk moeten zijn met de resources die Apple heeft... Google doet het ook.

Sind ˜1 jaar heb ik dus weer een windows PC's (na 10 jaar exclusief mac!) - en voorzichtig naar Linux aan het kijken om te zien waar voor mij de toekomst heen gaat. Heb wel nog een mac mini om de apps nog te kunnen gebruiken, daarmee hou ik het wel 5+ jaar uit - prijs was ook nog enigszins redelijk (na zelf vervangen geheugen 220 euro voor 32 gb - ipv 720 euro voor 24 extra). Macbook pro koop ik niet meer - te duur en wil het risico dat er iets kapot gaat gewoon niet meer nemen.

[Reactie gewijzigd door rboerdijk op 21 april 2019 00:33]

Belangrijk verschil tussen Siri en Google bestaat erin dat Siri alles lokaal afhandelt terwijl Google (en alle anderen) naar de Cloud gaan. Pluspunten voor privacy bij Siri, maar minpunten voor nauwkeurigheid.
Precies dat.

Ik ben in 2003 ofzo begonnen met de 'desklamp' iMac G4, geweldig apparaat en MacOS 10.2 vond ik geweldig. Eindelijk een UNIX systeem met een goeie grafische desktop. Als UNIX-nerd vind ik dat geweldig.

Ik heb daarna een PowerBook G4 12" gehad (dat was echt een revolutionair apparaat toen, wel prijzig, 1900 euro). Daarna een iMac 2007 ofzo, 24". Daarna een 15" MBP van 2009 die toen iets van 2200 euro kostte, helemaal max specs zo'n beetje. In 2011 een Macbook Air, ook een heerlijk apparaat, m'n vriendin gebruikt 'm nog.

Zelf ben ik overgestapt op een Xiaomi Notebook Pro met Windows en Linux. Draait prima. Is alles wat de MBP 15" zou moeten zijn: snel, prima koeling (dus niet TE dun!), verwisselbare SSD. Helaas RAM niet vervangbaar. Desktop op m'n bureau is een zelfbouw PC op basis van een AMD Ryzen 1600 en een MSI RX 580 GPU. Op die laatste Windows en sinds deze week Hackintosh.

Totale investering: 3000 euro voor beiden, 1000 voor de laptop, 2000 desktop.

Als ik nu kijk naar een zelfde setup maar dan van Apple... MBP met vergelijkbare specs: 3000 euro. iMac zelfde verhaal, rond de 3000 euro. Totaal dus 2x zo duur....
Kleine dingen zoals iCloud Photo's die een oude 32Gb iPhone tot de rand toe vult (en blijft vullen) zodat zelfs een OS-update gewoon niet mogelijk is. iCloud photo's uitschakelen ging niet... Tot foto's - al zijn ze gewist - iedere keer weer gemarkeerd worden als "nieuwe foto" (en dus weer opnieuw in het album komen)... Of iCloud Drive wat zeurt over een harde schijf die vol is ( er is nog 300GB vrij) - maar iCloud zelf is vol ( maw een Hint om 3 euro/maand data-abo af te sluiten )... En uitschakelen resulteert in een systeem wat minuten lang niet responsief is.
iCloud kun je gewoon uitzetten. Uitloggen en je Apple ID daar niet meer invullen, terwijl ik mijn Apple ID nog gewoon kan gebruiken in de Mac App store (voor updates van de standaard apps). Werkt gewoon bij mij, voor backup gebruik ik gewoon een externe HDD.
En hardware is helemaal niet zo slecht (ik heb zelf een MBP 2018, zo'n kleintje 13") en dat mag ook wel voor dat geld, Al ben ik het met je eens dat het wel jammer is dat je batterij, HDD en geheugen niet meer zelf kunt vervangen, maar dat is met de duurdere Windows laptops niet anders.
Om langzaamaan iOS en macOS te gaan fuseren. Waarom móet je perse innoveren? Puur om aan het innoveren te zijn? Of omdat iets écht nuttig is? Liever het laatste..
Dat betekent toch niet dat MacOS stil moet komen te staan tot slechts een platform met niet MacOS geoptimaliseerde iOS apps? Niemand die enthousiast is over de eerste lichting “Marzipan” apps. Ik houd m’n hart vast wat er gebeurt als straks iTunes vervangen wordt voor een Music app die niets meer kan dan de iOS versie. Natuurlijk ben ik vóór betekenisvolle nieuwe functies, maar ik ben juist bang dat die er niet komen. En de weg die ze nu lijken in te slaan om MacOs en iOS samen te laten smelten is niet wat ik er van had voorgesteld.
Maar misschien wil ik te snel en moeten MacOS en iOS eerst versmelten voordat ze het dan ontstane platform echt een eigen smoel en functionaliteit kunnen geven...
Helemaal een ander spoor. Ik zie nog liever dat ze een onovertreffelijk AR OS ontwikkelen voor een toekomstige AR bril die dan MacOS en iOS devices in zekere zin overbodig maken.
Je zegt niets nuttigs, daarom. Dit is een update voor de Macs, moeten ze iedere update iets innovatief toevoegen?
Shortcuts app direct verwijderd toen die op mijn iPhone verscheen :+
Vrij domme move, een van de meest nuttige apps van apple as of late.
En waarom dat want het is toch in combinatie met siri ?, ik maak helemaal geen gebruik van geen enkele digitale assistent staat volledig uitgeschakeld.
Siri is optioneel. Je gebruikt dit om zaken te automatiseren tussen apps/input, je device krijgt veel meer mogelijkheden
Ik zou niet weten waarom ik zaken zou moeten automatiseren, een beetje internet/online bankieren of een spelletje.

Die wifi/bluetooth is op zich leuk, maar kan ook naar settings gaan om uit te doen(Welke ik in de Dock heb dus zo geopend is).
Als ik wakker wordt hoef ik niet al me afspraken etc te zien, die weet ik al net zoals ik morgen tandarts afspraak heb(Vorige week woensdag verzet is, en nog steeds tijd en dag uit me hoofd weet).
Ik hoef niet te weten of er storing is met de trein, ik zie het wel op het station en kijk dan verder in de ochtend.

Of als ik ga slapen hoef ik ook niet te zeggen ik wil herinnering voor iets van morgen, telefoon gaat 22:00 op niet storen en gedimd screen functie al(Als afspraak heb staat die in de agenda, en die kan je ook zeggen zoveel uur/dag van te voren herinnering).
Om te betalen in een restaurant krijg je een rekening als je klaar ben, dan kijk je hoeveel het is en bespreek je samen het bedrag.
De rekening erna komt gewoon via een betaalverzoekje van iemand, ik doe voorbeeld in de ing app het bedrag invullen, en zeg hoeveel personen en hij maakt automatisch ideal linkje wat betaald moet worden welke ik kan delen.

Photo grid zie ik ook niet echt nut van in, ik bewerk ofzo helemaal geen foto's die ik gemaakt heb(Wat ik al bijna nooit doe).

Dus nee ook met dit filmpje zie ik het nut van de shortcuts app niet :)

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 april 2019 18:42]

Dat komt omdat je niet groter denkt dan dat filmpje, het zijn voorbeelden, wees creatief.
Tuurlijk zijn voorbeelden snap ik, maar ik zou niet weten wat ik moet automatiseren met me iPhone.
Als de Schermtijd functie per App of Browser tabblad is te onderscheiden is het goede toevoeging voor werk. Dan kan je zien waar aan je je werkdag besteed. Maar als er aangegeven wordt dat je 8 uur naar je scherm hebt lopen kijken en alleen MacOS apps kan uitlezen is het niet interessant genoeg. Veel werk, in mijn geval, vind plaats in de browser. Juist dan wil ik kunnen uitlezen aan welk tabblad met URL de tijd is besteed.
Als je dat wilt inzien kan ik je Rescue Time aanraden. Dan zie je exact welke apps je hebt gebruikt, welke websites je hebt bezocht. Vervolgens kun je deze zelf indelen in verschillende categoriën naar soort doeleinde en productiviteitsniveau. Zo krijg je automatisch inzicht in hoe productief je bent geweest per dag, week of maand. En als je dat tegenvalt kun je snel inzien waardoor dit komt of kun je streefdoelen instellen; bv max. 5 uur per week aan email of max 8 uur aan Excel. Afhankelijk van je functie kun je zo inschatten en sturen op waar je je tijd aan besteed en dit bijsturen.
Thanks, ga ik eens bekijken. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee