Surface Pro 6 heeft marginaal betere koeling dan voorganger volgens iFixit

In de Surface Pro 6 zit passieve koeling die marginaal verbeterd is ten opzichte van die in de vorige Surface Pro. Dat blijkt uit de teardown van iFixit. Te zien is dat het nieuwe model een heatpipe heeft die iets verder doorloopt.

In zijn teardown benadrukt iFixit dat de Surface Pro 6 in vrijwel alle opzichten gelijk is aan de Surface Pro van vorig jaar. De schermmodule is bijvoorbeeld exact hetzelfde en zelfs uitwisselbaar. Om de nieuwe quadcore-processor passief te koelen, heeft Microsoft een kleine heatpipe toegevoegd aan de linkerkant. Ook gebruikt Microsoft ander materiaal op de heatsink om de hitte te verdelen. Daarbij gaat het volgens iFixit om grafiet.

Ondanks dat de koeling nauwelijks is gewijzigd, stopt Microsoft quadcoreprocessors in de Surface Pro 6, zoals de Core i5-8250U. In het vorige model gebruikte Microsoft alleen dualcore-cpu's. Microsoft claimde bij de aankondiging dat er aan de binnenkant van het ontwerp aanpassingen zijn gemaakt, die onder andere de accuduur verbeteren. De accu heeft een capaciteit van 45Wh en dat is hetzelfde als vorig jaar.

Microsoft kondigde de Surface Pro 6 begin oktober aan. Het is nog niet bekend wanneer de tablet naar de Benelux komt en wat de europrijs wordt. Ten opzichte van zijn voorganger is er een nieuwe zwarte kleurstelling en is de hardware verbeterd.

Koeling Surface Pro 6 en Surface Pro (2017) - Foto's: iFixitKoeling Surface Pro 6 en Surface Pro (2017) - Foto's: iFixit

De Surface Pro 6 (links) heeft links heatpipe die verder doorloopt

Surface Pro 6-koeling - Foto: iFixit
Surface Pro 6-koeling - Foto: iFixit

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

17-10-2018 • 15:56

37

Reacties (37)

37
36
29
7
1
5
Wijzig sortering
Anoniem: 120539 17 oktober 2018 16:00
Het is jammer dat dit soort apparaten alleen door echte dare-devils nog zelf te openen/herstellen is.
Aan de andere kant is het natuurlijk prachtig hoe slim en efficiënt dit soort apparaten (net als bijvoorbeeld de moderne iPads en high-end Android tablets) in elkaar zitten.
20 jaar geleden zouden we een apparaat als dit pure science-fiction vinden.
HP of Dell machines van hetzelfde kaliber zijn gewoon serviceable hoor. De HP Elite x2 1012 G1 kreeg een 10/10 van Ifixit. De G2 kreeg een 9/10. https://youtu.be/T1L0w1OK0BM De G3 is nog niet getest maar krijgt naar verwachting ook een hoge score. HP heeft daarnaast ook uitgebreide service manuals hoe dat ding te repareren https://support.hp.com/us...-1012-g2/15257609/manuals en ze garanderen dat onderdelen 5 jaar na EOL datum nog verkrijgbaar zijn. Daar hoor je niemand meer over.

[Reactie gewijzigd door Magyku30 op 26 juli 2024 02:35]

Maar wat wil je dan doen als ie open is? Alles zit vastgesoldeerd, de reparaties moeten toch door het bedrijf gebeuren. Dus dan gaat het toch ook om hoe goed de reparatie service is. Die kan natuurlijk best goed zijn van Dell of HP. Geen idee, mijn Dell ging niet kapot en heb nu een surface 5 en die doet het ook prima. Ifixit lijkt een beetje een hype te worden, hoewel ik wel blij was met de iphone 6 handleiding want die ging vaak stuk in mijn omgeving.

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 26 juli 2024 02:35]

Dat is voor een groot deel onwaar. Het klopt dat het geheugen en de CPU op het moederbord zijn gesoldeerd. Maar dat is ook het enige... en is overigens als geheel ook vervangbaar. Verder zijn het scherm, de accu, de SSD, de kickstand, de WLAN, de 4G LTE module, de behuizing en de antennes vervangbaar. In een wereld waarbij duurzaamheid en circulaire economie een rol spelen niet geheel onbelangrijk...
Wanneer heb jij voor het laatst gehoord van een mkb of enterprise die een kapotte pc even gaat repareren? Juist dat hoor je nooit. Alle bedrijven hebben service contracten en beseffen goed dat repareren duurder is dan opsturen naar de fabrikant.

Zelf repareren is alleen interessant voor consumenten (veruit de kleinste markt tegenwoordig)
Ook weer onwaar.
1. Een van de snelst groeiende markten voor bedrijven is de refurbished markt. Drie keer raden wat er met die systemen gebeurt alvorens ze een 2e leventje krijgen: juist ze worden gerepareerd en onderdelen worden waar nodig vervangen.
2. Door security regelgeving zoals AVG/GDPR is het noodzaak dat onderdelen zoals SSD altijd op locatie van de organisatie blijven, zelfs al zijn ze encrypted. Dat is onmogelijk als je systeem per definitie wordt omgeruild voor een ander.
3. Lonen van Nederlandse arbeiders liggen relatief hoog waardoor continuïteit essentieel is. Dat maakt dat de combinatie service contract en repareerbaarheid met een mannetje op locatie zorgt voor de minste downtime.
4. Duurzaamheid komt tegenwoordig bij steeds meer organisaties naar voren als strategisch aandachtspunt. Dat betekent dat je afval zoveel mogelijk wilt (laten) scheiden. Dat gaat nu eenmaal makkelijker met een product die serviceable is waardoor de accu bijv. milieuvriendelijk kan worden afgevoerd.
Bij ons (enterprise) worden kapotte SSD of RAM modules gewoon door mensen zelf besteld en erin gezet. Dat gaat nogal lastig als je modellen hebt waarbij het allemaal gesoldeerd zit.
Maar wat wil je dan doen als ie open is? Alles zit vastgesoldeerd,
Los solderen? Is weliswaar niet voor iedereen weggelegd maar zat handige harry's die met een soldeerbout makkelijk wat componentjes vervangen/losmaken.
wel ja, heb gisteren nog 2 ram chips los gesoldeerd om te vervangen ...

Neen, herstellen doe je niet zomaar. Je kan niet zomaar iets lukraak gaan vervangen. Je kan ook niet zomaar snel even een diagnose uitvoeren.
Dat bij jou de kennis ontbreekt wil nog niet zeggen dat een ander het ook niet kan. ;)

In het verleden zijn er zat mensen geweest die een kapotte hardware weer aan de praat hebben gekregen door her en der wat te vervangen en te solderen. Het vervangen van lekkende condensatoren op mobo's is daar een goed voorbeeld van. iFixit is niet voor niets zo populair.

Daarnaast blijven er nog zat componenten die je wel kan vervangen. Wifi module, accu en antenna's zitten niet vast gesoldeerd...
Een kapotten condensator is niet zo makkelijk te vinden tegenwoordig nu de meeste pc hardware condensatoren niet meer met vloeistoffen gevult zijn.

Om echt te testen of een component kapot is moet je hem uit het circuit halen. Een bijna ondoenlijke klus aangezien pcb componenten super klein zijn.

Ik brand me vingers niet meer aan dit soort soldeer klussen. Uren door een vergrootglas met een vaste hand als een chirurg heel voorzichtig een componentje plaatsten dit je met een pincet vast houd
Een enkeling zal dat kunnen maar dat is geen criterium om een apparaat op te beoordelen zoals nu gesuggereerd wordt.
De HP Elite x2 1012 G1 kreeg een 10/10 van Ifixit.
Die heeft een bagger CPU/GPU, is groter, zwaarder, minder accu, kleiner scherm, lagere resolutie.

De G2 is significant zwaarder dan de Surface Pro 1150g vs. 770g. In alle dimensies groter, nu wel een iets grotere accu. Scherm is gelijk qua specs en Proc is nu wel een degelijke dual core i7. Echter is de prijs nu echt veel hoger dan een vergelijkbaar Surface Pro model uit 2017 €1888 vs. €3080.

Het G3 model is nog niet leverbaar (in Nederland). Dus ja, het kan wel, mits je achter loopt met hardware, releasedate, veel hogere prijs, veel groter gewicht, formaat en je HP bent (wat zeer zeker geen plus meer is, je kan imho beter een Dell hebben).

Het is imho appels peren met sinaasappels vergelijken.

We verwachten ook niet van een Intel Compute Stick dat aan deze net zo makkelijk te sleutelen is als een Raspberry Pi?
Ik ging me vooral om de ifixit waardering voor dit soort devices. Als je dan toch wilt mierenn*ken, hier komt ie:
1. De Elite x2 1013 G3 is gewoon leverbaar en op voorraad https://store.hp.com/Neth...d=2TS94EA&opt=ABH&sel=NTB
2. Gewicht is 820 gram
3. Prijs is hoger maar krijg je dan ook 3 jaar garantie voor, serviceabiliteit, image stabiliteit en een minimale generatiebeschikbaarheid van 18 maanden met 6 maanden transitieperiode. 3x USB-C met Thunderbolt. Snelladen (50% in 30 min). 4g Lte en 450 nits scherm.
4. In onderhandeling met HP bij meer dan 10 stuks is een Elite x2 zelfs goedkoper dan een Surface - zoals wij dit inkopen.
Wat is "image stabiliteit"?
Garantie dat alle producten binnen een generatie uit gelijke componenten bestaan zodat een organisatie kan standaardiseren op één W7 of W10 image en die massaal uitrollen over de systemen voor een langere periode. Bij Intel systemen vergt dit vaak vPro processoren en een bepaalde chipset/WLAN combi. Dit heet Intel SIPP. https://www.intel.com/con...age-platform-program.html

[Reactie gewijzigd door Magyku30 op 26 juli 2024 02:35]

Dell levert ook de servicemanuals etc. De right to repair movement mag wat mij betreft ook een grotere voet aan de grond krijgen. Een hoop van dit soort spul dat kapot gaat is voor de klant niet te repareren terwijl dit zonde is van het geld en grondstoffen.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 26 juli 2024 02:35]

Precies, van een bedrijf als Microsoft met duurzaamheid en corporate responsibility hoog in het vaandel valt dat daarmee eigenlijk niet te rijmen. Gewoon wederom een product voor de weggooi maatschappij.
Iets langer dan 20 jaar geleden stond ik bij de computerclub vol ongeloof te staren naar rokende harige mannen rond een enorme computerkast waar opgeteld wel 20GB aan harde schijfruimte in te vinden was.

Vanmiddag klikte ik het 200GB MicroSD kaartje van de drone in de SurfacePro 4 :-)

Soms besef je niet hoe hard de ontwikkelingen gaan..
En hoe staat hitte ontwikkeling vermoedelijk in verschil tussen de dual core en quad core? Stel dat ik het nu heel optimistisch bekijk is het dan dat de hitte en rekenkracht minder extreem worden omdat het zich kan verdelen over 4 cores ipv maar 2 cores?
Ik heb een SP4 i7 die door Microsoft op de markt gezet werd als apparaat waarmee je net zoveel kon als elke andere laptop.

Uit ervaring kan ik zeggen dat je applicaties "redelijk" kan draaien maar multitasken is matig. Dropbox, Outlook, Spotify én Photoshop is geen pretje, en als Windows update op de achtergrond aan de slag gaat kan je koffie gaan drinken. Onder luid geraas van de fan is 't kreng niet meer vooruit te branden.

Een échte quadcore maakt het apparaat vermoedelijk een stuk werkbaarder. De nieuwe Pro6 lijkt me daarom ook best gaaf, ik heb mezelf na de aanschaf van de SP4, Keyboard en Dock echter beloofd nooit meer hardware van Microsoft te kopen.

Te veel kinderziektes die eeuwig duurde om (deels) opgelost te worden en tech support waar je he-le-maal niets aan hebt.
Ik heb het sterke vermoeden dat je onderhuids veel meer hebt draaien en/of dat jouw internetverbinding volloopt.
Althans, ik herken namelijk deze problematiek totaal niet. Ik heb nota bene een oudere Surface Pro 3 met slechts 4GB mem maar kan OneDrive, Dropbox, Outlook, Spotify en video (ik heb geen Photoshop) zonder problemen tegelijkertijd draaien terwijl de oktober update loopt en zowel OneDrive als Dropbox bestanden aan het binnenhalen zijn. Uiteraard merk ik wel dat Spotify (en ongetwijfeld Win update eveneens) langzamer wordt maar dat lijkt me niet meer dan logisch.

Naast de mooie vormgeving - is natuurlijk subjectief - en hoge kwaliteit gebruikte materialen heb ik nog nooit zo'n stabiel apparaat met zulke goede performance gehad. Mijn oude liefde - diverse Apple devices - heb ik om deze (en andere) redenen definitief de deur uit gedaan. Het zal je dan niet verbazen dat ik komende week de Surface Pro 6 aanschaf!
Het apparaat staat via een 5Ghz verbinding op een 200mbit up/down glaslijn dus bij de internetverbinding zal het niet liggen. Ik was de virusscanner (Avast Free) nog vergeten te noemen, en uiteraard alle services die Adobe nodig heeft.

De performance is wel beter geworden met updates en patches, maar je merkt dat achtergrondtaken veel resources gebruiken die de computer, en dus je workflow, behoorlijk hinderen.

Misschien ligt het aan mijn specifieke model (Surface pro 4 i7 / 8GB / 256GB SSD) maar echt stabiel is het apparaat nooit geweest. Op de batterij na zijn dit allemaal software issues die Microsoft gewoon op orde had moeten hebben bij de release van zo'n peperduur gevaarte.

1 : Bij aanschaf BSOD's bij gebruik GPU > Apparaat omgeruild.

2 : Bij nieuwe apparaat ook BSOD's bij gebruik GPU. Microsoft wist van niet. Na contact met Intel bleek het een bekende issue waarbij de GPU niet goed werd aangestuurd. Met Intel's beta driver en handmatige installatie was het probleem opgelost. (Deze driver kwam pas drie maanden later mee met een Windows update)

3 : Artifacting in grafische software zoals Adobe Illustrator bij gebruik GPU acceleratie
- Tot op heden nog niet opgelost.

4 : Surface Dock herkent displays niet goed.
- Actieve adapters, Firmware updates etc hebben het probleem nog niet opgelost.
- Tussenoplossing : De displays aanzetten en voorkomen dat deze in slaapstand gaan door een on-screen menu te activeren > Dan pas de Surface inschakelen.

5 : Keyboard houdt er vaak mee op en vooral bij het uit stand-by komen. Je moet het apparaat dan resetten om deze weer te laten herkennen. Heel handig bij vergaderingen of presentaties.

6 : Windows Hello werkt vaak niet. De tablet kan dan de camera niet activeren en blijft hangen.

7 : Batterij heeft het nog nooit langer gedaan dan 3,5 uur op halve helderheid en matige workload. Deze gaat nu max. een uurtje mee.

Natuurlijk zal de SP6 een veel beter apparaat zijn, maar bij de SP4 heeft Microsoft het, in mijn geval, echt verpest.
moet zeggen dat mijn SP Gen2 eigenlijk nog prima z'n werk doet. nog steeds erg blij met het apparaatje! Wel ver om te zien dat er eindelijk een zwarte versie komt.
Jee, is toch geen koeling te noemen. Ik vraag me af hoe de warmte naar buiten gaat. Via het scherm?
Omdat het helaas ook de verwachting is van consumenten. Die kopen niet spullen van 2 of 3 jaar oud, want is vast oud en niet goed meer. De consumptie snelheid van consumenten is de laatste tijd als een idioot versneld.

Daarbij is er wel wat gewijzigd in het product dus 'verschilt nauwelijks' is onzin.
Daarbij is er wel wat gewijzigd in het product dus 'verschilt nauwelijks' is onzin.
Overdrijven is ook een vak hoor. Ik ben het wel met @Anoniem: 571187 eens eigelijk. Zoveel verschil zit er niet tussen deze twee 'generaties', zo weinig zelfs dat hardware onderling uitwisselbaar is.

Als Microsoft een "refresh" van de huidige generatie had aangekondigd was dit beter geweest, in mijn ogen. De enige reden dat ik er eentje wil is vanwege de mogelijkheid tot zwart. Ik heb nu een SP5 (Surface Pro 2017) welke het nog prima doet, dus een nieuwe gaat er niet komen.
Tja, dat maakt niet uit. Iedereen koopt om de drie jaar een nieuwe laptop, zakelijk is dat vaak de norm. Dan koop je degene die op dat moment nieuw is, niet die van een jaar oud. Dus wordt er ieder jaar iets uitgebracht. Pure marketing.
zakelijk is dat vaak de norm
Ligt eraan welke sector je in zit. Ik zelf ben werkzaam in het onderwijs, hier is het ~5 jaar, geen 3.
Al zal de hardware voldoen aan de hedendaagste verwachtingen, is het vaak de planned obsolescence van de software wat er voor zorgt dat men toch liever voor de nieuwere gaat.
Gelukkig is het van Microsoft en is er meestal wel een weg rond.
ehm... andere chips? het ontwerp is mss wel hetzelfde maar er zit wel degelijk andere hardware in (afhankelijk van wat je besteld natuurlijk) :p.
Het is dus blijkbaar vooral een processor upgrade, je hoeft natuurlijk geen nieuwe te kopen als je er een had en geen snellere processor nodig hebt.
Als ze niet met een nieuwe komen is het ook niet goed.
Maar er is een serieuze wijziging in deze nieuwe, namelijk de processor (nu een quad-core).
Dat er verder weinig aan het ontwerp gewijzigd is, is toch prima?
Dat "oude" ontwerp voldoet waarschijnlijk nog prima.
Ik zou twee extra cores niet echt een klein verschil noemen. Voor zover ik weet waren zelfs de I7 modellen dual cores.

Dus als je niet meer CPU power nodig hebt is het niet de moeite om te upgraden tenzij je van een ouder model komt natuurlijk.

Dus, 2x zo veel cores en threads.
Omdat het wel degelijk verschilt van zijn voorganger? De prestaties tussen de SP5 en SP6 maken een groot verschil, om nog maar te zwijgen over de verbeterde batterijduur, etc. En het feit dat de SP6 tussen 100 en 400 euro goedkoper is dan de SP5 is ook niet bepaald mis.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.