Teardowns tonen interne layout Apple Homepod-speaker

Er zijn teardowns verschenen van de Apple Homepod. De speaker, die dit weekeinde verscheen in de Verenigde Staten, heeft de Apple A8-soc aan de bovenkant zitten, vlak boven de subwoofer. De tweeters zitten aan de onderkant.

Apple heeft op de Homepod afgezien van het gebruik van propriëtaire schroeven en gebruikt reguliere torx-schroeven, schrijft iFixit. Dat bleek echter een van de weinige lichtpuntjes, want voor de rest kwamen de experts van de site er niet achter hoe de Homepod open zou moeten zonder hem stuk te maken. De schroeven leken de elementen niet los te maken. YouTube-kanaal What's Inside gebruikte eveneens minder subtiele methoden om de Homepod open te maken.

De buitenkant van de speaker blijkt redelijk goed afneembaar. Aan de bovenkant zitten ledjes met een laag ertussen om het licht te verspreiden. Aan de bovenkant is ook de Apple A8-soc te vinden waarop de speaker draait. Daarnaast is 16GB aan flashopslag te zien op de foto's. De subwoofer zit bovenin, terwijl de tweeters onderin eigen compartimenten zitten. Zij krijgen stroom via de schroefdoppen.

Volgens iFixit zou duurzaamheid geen probleem moeten zijn bij de Homepod; hij is volgens de repareersite gebouwd als een tank. Bovendien lijkt hij lastig tot onmogelijk te repareren als er binnenin iets stuk gaat.

De Homepod kwam dit weekeinde uit in de Verenigde Staten, een release in andere landen moet in de lente volgen. De speaker kost in de VS 349 dollar. Omgerekend en inclusief btw zou dat momenteel uitkomen rond 345 euro.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

13-02-2018 • 07:31

171 Linkedin

Reacties (171)

171
151
67
8
0
59
Wijzig sortering
Kijkt iemand hier nog van op?

Apple bouwt de laatste jaren gewoon niet of nauwelijks user-servicable hardware. Heel veel andere fabrikanten ook niet meer. Het is nieuwswaardiger als er een keer iets is waar je zelf wel iets aan kunt doen.
zeker nog nooit een lenovo, dell of hp uit de zakelijke serie in je handen gehad. practisch elk onderdeel is in minder dan een minuut te vervangen.
practisch elk onderdeel
Video, Audio, WiFi, LAN blijft ook bij deze merken lastig sinds de ivy bridge. Bij zowel desktop als laptop.
Bij een laptop uiteraard, dat zijn namelijk sinds jaar en dag geïntegreerde componenten (m.u.v.. van videokaarten, die kwamen soms nog op aparte modules, echter waren die modules in principe niet los te verkrijgen). Maar een mobo swap bij een defect is vaak niet lastig uit te voeren in deze zakelijke series.

Desktop is toch vaak wel een ander verhaal, pak een compatible component (Nic, Wifi nic, soundcard of GPU) en steek deze in het daarvoor bedoelde PCIE uitbreidingsslot. Niet echt een issue en in de regel inderdaad een kwestie van minuten.
Dit verbeterd het probleem echter totaal niet. Een reparatie zou op board niveau moeten kunnen. Bij apple kan je ook zulke componenten laten vervangen. Dat is niks nieuws. Als je echter gemakkelijk de schematics kan krijgen en de broken capacitor of w/e kan vervangen is het een ander verhaal.

Bij de fabrikanten die jij noemt, is dat niet het geval. Dus boeit het echt niks. Fabrikanten moeten gewoon ophouden met dit gedoe, schematics vrijgeven en echte reparaties toestaan. Zit echter de $$ niet in. Zeker is apple hier erger in in de strenge maatregelen die ze nemen met vervangende grote componenten; maar het onderliggende probleem zit er bij de meeste.

Dan in het verhaal van upgrades; zolang je een intel systeem hebt gebeurd dit toch niet.

[Reactie gewijzigd door jabwd op 13 februari 2018 08:31]

Tot op componentniveau? En hoeveel mensen zouden daar aan durven beginnen? Hoeveel hebben er de juiste apparatuur en know how om eraan te beginnen? Laat staan de tijd om het te doen? Leuk voor de hobbyist, maar daar stopt het ook direct.
Dus kan je net zo goed niet repareren en gewoon vervangen. Dat is het hele punt; er zijn zat bedrijven en/of mensen die dit kunnen en doen. Echter wordt dit door de industrie en wetgevingen moeilijker gemaakt. Als 'Tweakers' zich zo gaan uiten op een reparatie van een apparaat is dit zeker relevant.

Waar is dit artikel dan goed voor? Kleine apparaten hebben gesoldeerde chips, zijn niet te vervangen, oh het nieuws! ( Tis wel echter nieuws als we praten over smartphone recycling, maar fuck repairing )

[Reactie gewijzigd door jabwd op 13 februari 2018 08:47]

Dat is het hele punt; er zijn zat bedrijven en/of mensen die dit kunnen en doen.
Compleet zinloos. Weggooien en in z'n geheel vervangen is vaak veel goedkoper, simpelweg omdat mensuren zo duur zijn. Kijk naar deze HomePod, als iemand 2-3 uur bezig is met het zoeken naar het foute onderdeel en het vervangen ervan, dan had je qua kosten net zo goed een nieuwe kunnen kopen.
Anoniem: 310408
@Aaargh!13 februari 2018 10:35
Compleet zinloos. Weggooien en in z'n geheel vervangen is vaak veel goedkoper, simpelweg omdat mensuren zo duur zijn. Kijk naar deze HomePod, als iemand 2-3 uur bezig is met het zoeken naar het foute onderdeel en het vervangen ervan, dan had je qua kosten net zo goed een nieuwe kunnen kopen.
Ja maar dat is nu juist het probleem! Apple maakt het zo moeilijk om te repareren dat het 2 uur duurt en dus te duur is. Vinden welk onderdeel stuk is kost niet veel tijd als je specifieke hardware hebt om te testen.

Ik begrijp dat een iPhone moeilijk zo te maken is dat ie makkelijk open kan en dat je moeizaam onderdelen kan vervangen. Maar hier zijn dat soort beperkingen gewoon niet nodig, Het is een bewuste keuze van Apple dat je een zaag nodig hebt om binnen te komen, en we mogen best commentaar hebben op een dergelijke keuze!
Ja maar dat is nu juist het probleem! Apple maakt het zo moeilijk om te repareren dat het 2 uur duurt en dus te duur is.
Nee, dat is het probleem helemaal niet, het is precies andersom: Apple maakt het zo moeilijk te repareren omdat het toch zinloos is.

Ik ken mensen die electronica repareren, gaat dan om apparatuur die net een orde van grootte duurder is dan dit soort consumentenspul, waar de boel makkelijk uit elkaar kan, waar geen gebruik gemaakt wordt van super-miniatuur SMD componenten, etc. In verhouding zeer makkelijk te repareren dus, en ook daar kan het uren duren om een fout te vinden.

Ook in dat soort gevallen gaan mensen er over zeiken, omdat je dan een rekening moet sturen voor een paar honderd euro aan arbeidsloon en €0.30 aan onderdelen voor een nieuwe condensator, weerstand, of ander goedkoop onderdeeltje. Het levert minder gezeur op als je een rekening stuurt van €700 voor een compleet nieuwe printplaat.
Repareerbaar betekent dat het apparaat veel groter zal zijn. En wie koopt het dan nog? En hoeveel gaan het dan ook echt repareren? Ik geloof niet dat dat er veel zullen zijn. Te weinig om de moeite te lonen.
Compleet van de zotte eigenlijk, zn apparaat is veel moeilijker ecologisch verantwoord te recyclen dan dat het is om die 3 uur van een mens ecologisch verantwoord te voorzien.
Er zijn ook winkels en bedrijven die het echt op componenten niveau repareren, maar dit wordt gehindert door bedrijven. Er zou in ed EU ook een "right to repair" wet moeten komen.
als ze nou zorgen dat het makkelijker te doen is, dan is het hele probleem opgelost
Natuurlijk, maar het systeembord, toetsenbord, scherm, ssd, geheugen, wlan kaart (ja, die wel degelijk), batterij, ... allemaal zeer eenvoudig te vervangen op zakelijke laptops. Net omdat deze door bedrijven gekocht worden met onderhoudscontracten en het veel goedkoper is om het defecte onderdeel te vervangen dan om heel het systeem te vervangen.

Heb trouwens nog nooit een PC gezien waarbij je de onboard audio of netwerk kon vervangen.
Heeft ook helemaal geen zin om een onboard audio of NIC te vervangen. Voor enkel euro's krijg je USB-versies van dit soort apparatuur. Daar ga je echt niet het risico voor lopen om je mainboard te slopen.
Een PCI-E netwerk- of geluidskaartje kost je de kop ook niet, dus als je geen USB-alternatief wilt gebruiken druk je er gewoon zo'n ding in en opgelost.
Ik vergat er bij te vermelden dat mijn opmerking betrekking heeft tot laptops. Zelf heb ik al ruim 10 jaar geen desktop meer in mijn bezit.
Vervangen als in 1 op 1 vervangen niet uiteraard, (oude uitschakelen) en een andere erin via een insteekkaart is dan wel weer een optie bij desktop modellen. Of extern aansluiten in het geval van een laptop mocht je bijv. geen garantie meer hebben. Het is zeker niet zo dat wanneer je Nic of geluidskaart niet meer werkt dat dan direct het hele systeem waardeloos is geworden.
Wat flippy.nl schrijft:
zeker nog nooit een lenovo, dell of hp uit de zakelijke serie in je handen gehad.
Lenovo heeft bijvoorbeeld de Lenovo Service Training site, met videos en PDF instructies over hoe elk van hun zakelijke apparaten uit elkaar te halen en in elkaar te zetten is. Erg handig.

Dat het niet realistisch is voor veel mensen om een gesoldeerde chip te vervangen is een gegeven. Echter is er altijd een oplossing, bijvoorbeeld het moederbord vervangen. Dat wordt dan keurig in de videos uitgelegd (inclusief het open maken van de kast en het verwijderen van verbonden onderdelen).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 13 februari 2018 08:08]

Lenovo - dat zijn toch die laptops waarvan het bios opstarten verhindert als de wifi-chip niet op de lijst in het bios staat? Dan kun je inderdaad vervangen, maar echt vrijheid heb je nog niet...
voor bedrijven is dat geen probleem en op ebay kan je die gewoon kopen voor weinig. stuk beter dan het alternatief waarbij je een soldeerbout nodig hebt.
maar veel keuze heb je toch ook niet nodig? als je wifi chip kapot is koop je een nieuwe waarvan je dan ook gelijk zeker weet dat hij goed werkt (tenzij de nieuwe chip ook kapot is). als je dan keuze hebt tussen een aantal chips die verschillen in specificaties, dan is dat al genoeg toch? vrijheid genoeg
Dat was vooral bij Compaq een drama.
Dat zijn inderdaad noemenswaardige uitzonderingen op de regel, hoewel daar ook geldt hoe kleiner en dunner hoe minder user servicable.

Vergelijk een Dell Xps of een lenovo X1 (allebei series die ook als zakelijk worden weggezet) maar eens met de robuustere zakelijke machines.
de X1 en consorten is ook alleen maar om een antwoord te hebben op de macbook pro en zo qua looks. mensen kopen een macbook (pro) niet voor be bouwkwaliteit of daadwerkelijke bruikbaarheid maar voor de looks en de "experience". als je bruibaarheid en productie wilt koop je een zware lenovo/dell/hp met 20 aansluitingen, mat scherm een dock en extra grote accu.
Nou je houdt er hier wel een heel nauwe definitie van bruikbaarheid en bouwkwaliteit op na.

Een mbp is wel degelijk zeer goed gebouwd en kan voor een heleboel doeleinden prima gebruikt worden. Aansluitingen zijn ook alleen maar belangrijk als je vaak veel dingen aan moet sluiten (hoewel Apple de grenzen met de laatste generatie wel heel erg opzoekt).

Dat er ook uitstekend gebouwde Windows laptops zijn met meer aansluitingen en betere mogelijkheden er zelf aan te klussen doet daar niets aan af.
een mbp zit ook wel goed in elkaar qua kwaliteit, dat betwist ik ook niet. echter is het probleem ervan dat het technisch ontworpen is om maar te overleven tot het nieuwe model uit is. bij de huidige versie is het zelfs onmogelijk om de accus te vervangen zonder dat je een flink risico loopt dat de hele laptop letterlijk in vlammen opgaat omdat ze zijn vastgeplakt met dezelfde tape als die ze gebruiken om de iphone lcd op de plek te houden. dat is een wezelijk verschil met reguliere zakelijke laptops waar je in 30 seconden een nieuwe accu erin drukt. en gezien de prijs is zakelijk gezien een mb(p) eigenlijk kapitaalvernietiging.
Wat een onzin: “echter is het probleem ervan dat het technisch ontworpen is om maar te overleven tot het nieuwe model uit is.“. Ik zie zo vaak mensen met een MacBook uit het jaar kruik. En die doen het nog prima. En deze stelling is ook sterk overtrokken: “en gezien de prijs is zakelijk gezien een mb(p) eigenlijk kapitaalvernietiging.”. Er is genoeg te zeggen voor een machine die gewoon werkt. Het kost ook geld om dingen te laten vervangen/ vernieuwen/ updaten als je dat zelf niet kan. Niet te vergeten support omdat je zelf niet veel snapt van software. Niet te zeggen dat een Mac feilloos is, overigens.
ik zeg toch duidelijk op meerdere plaatsen dat het in de "jobs tijd" stukken beter was geregeld met de levenduur. pas in de laatste jaren gaat het enorm hard achteruit sinds cook the broek aan heeft.
"echter is het probleem ervan dat het technisch ontworpen is om maar te overleven tot het nieuwe model uit is"
Serieus? De meeste mensen die ik ken doen 6-10 jaar met hun Macbook (Pro). Sommige vervangen hem sneller (na 3 jaar) waarna de oude nog jaren een tweede leven heeft bij een nieuwe eigenaar. Je denkt toch niet echt dat een fabrikant die €2000-3000€ voor een laptop durft te vragen het lang in de markt uithoudt als ze allemaal na 2-3 onbruikbaar zijn?
Reken maar eens uit wat de TCO van een Macbook Pro is die je 5 jaar gebruikt en dan nog voor een mooie prijs verkoopt. Je lacht je rot.
met de oudere modellen uit de hand van jobs ben ik het zeker met je eens. maar sinds de 5 jaar roadmap van jobs is afgelopen en cook eindelijk vrij spel had is het extreem hard achteruit gegaan met de levenduur van wat word ontworpen. "engineerd to fail" is het motto, kijk maar naar de iphone accu's.
Echt, wat een onzin. Dit is onderbuikgevoel tenzij je het kan onderbouwen met cijfers. En als ik op "Macbook failure rate" zoek krijg ik deze resultaten:
https://www.computerworld...op-reliability-crown.html
https://www.laptopmag.com...e-notebooks-most-reliable
En nog recenter: https://www.digitaltrends.com/computing/best-laptop-brands/ waarin Apple als meest betrouwbare uit de bus komt.
zeker nog nooit een lenovo, dell of hp uit de zakelijke serie in je handen gehad. practisch elk onderdeel is in minder dan een minuut te vervangen.
Ik zie jou graag een moederbord vervangen binnen een minuut, dat lukt niemand, niet zo overdrijven dus. Daarnaast, je zegt het overigens precies goed, uit de zakelijke serie. Je vergelijkt dus Apple's(;)) met peren. Het merendeel van Apple uitbrengt is en blijft een consumentenproduct. Pak je een consumentenlaptop vergelijkbaar met een Macbook o.i.d. dan is ook Lenovo, Dell, HP ineens niet zo makkelijk te repareren meer. Als helemaal niet in het Tablet en netbook segment.
moederbord is ook een uitzondering, dat is wel heel erg strohalmpjes zoeken vind je ook niet?
Ik zoek naar een strohalm om je eigen uiterste (Alle onderdelen binnen 1 minuut vervangen)te ontkrachten, dat begrijp je toch hopelijk wel ? :P

De enige dingen die je (discutabel) binnen een minuut zou kunnen vervangen is het geheugen en de HD/SSD. Dan nog is het sterk afhankelijk van het model, er zijn genoeg laptops waarbij je eerst 15 schroeven moet loshalen dan wordt een minuut ook al heel erg krap. Een minuut is heel snel voorbij. Daarom geef ik aan, niet zo overdrijven ;)
Dat begint bij Lenovo ook tegen te vallen, al zijn zaken als accu/opslag/RAM altijd vrij gemakkelijk. Voor mij in ieder geval altijd een enorm pluspunt, zo kun je heel makkelijk de levensduur van je laptop verlengen.
Bij de dikkere (enterprisey) varianten geldt dat zeker wel in beperkte mate, maar bij de meer portable- en consumentenmodellen is het lastiger. Maar je hebt wel een kern van waarheid te pakken: de meeste modellen van die fabrikanten kun je openschroeven en alles losmaken zonder dingen kapot te moeten breken, en onderdelen vervangen met andere standaardonderdelen.

In mijn Lenovo kon ik zelfs de smartcard-reader vervangen door een SSD. Daar is dan wel een speciale bracket voor nodig, maar die kon ik bestellen. Dus dat heb ik gedaan :P
Nadat je dik een half uur nodig had om de miljoen schroeven los te halen die de behuizing bij elkaar houden |:(
nee hoor, dell is 1 schroef in het midden, HP is een schuifje en lenovo is 1 schoefje en een schuifje. afhankelijk van model. ;)
Als je een wat oudere pro of ultrabook hebt ja, tegenwoord hebben we ook al de versie met klepje voor enkel ram en hdd. En dan heb ik het niet eens over die half zakelijke 250 serie.

En als je al eenvoudig bij de onderdelen kan, dan is het maar de vraag wat ze geblacklist hebben.

[Reactie gewijzigd door mission op 14 februari 2018 08:44]

daarom ook die "afhankelijk van model". maar tegnewoordig moet je al blij zijn dat je het kan veranderen, er zijn al genoeg laptopmakers waarbij je helemaal niks kan. zeuren over een paar schroefjes is dan een beetje "prinses op de erwt" vind je ook niet?
Ja akkoord, het is inderdaad model afhankelijk.

En inderdaad we moeten al blij zijn dat we wat kunnen vervangen, maar dat betekent niet dat een laptop niet een beetje doordacht in elkaar kan zitten.
dat is een mening, geen feit. en een bedrijf kan de mening over hoe een laptop kleurt bij hun outfit weinig schelen tegenover de productiecijfers die men ermee moet halen in vergelijking met de kosten.
Klopt. Bij ons bedrijf hebben we de keuze gemaakt niet een interne servicedesk te bemannen die die dingen gaan openschroeven, maar gewoon dunne laptops te nemen en als er een keer eentje stuk is dan sturen we die op.

We zouden bijna iedereen z'n laptop jaarlijks moeten opsturen om duurder uit te zijn.

En zo heeft iedereen met plezier ook een fijne laptop van de zaak en kunnen ze overal makkelijk productief zijn.

Wat dat betreft is de ontwikkeling van "minder servicebare" hardware zoals de HomePod helemaal niet zo slecht.

[Reactie gewijzigd door Xeanor op 13 februari 2018 08:44]

bij middel en kleinbedrijf is dat vaak ook wel economsicher, maar voor grote bedrijven met honderden/duizenden werknemers over meerdere locaties is het al snel een ander verhaal aangeizen die ook al een dedicated ICT afdeling hebben.
dat is een mening, geen feit. en een bedrijf kan de mening over hoe een laptop kleurt bij hun outfit weinig schelen tegenover de productiecijfers die men ermee moet halen in vergelijking met de kosten.
Iemands mening verdedigen met je eigen mening is meestal niet bijster effectief. Kom zelf ook met feiten dan. Dat jij denkt dat een bedrijf niet naar uiterlijk kijkt is ook niet feitelijk maar slechts jouw visie/ervaring. Naar mijn idee zullen er vast genoeg bedrijven zijn waar uitstraling wel degelijk meespeelt in de keuze voor hardware.
Jammer inderdaad.

Bij een iPhone kan ik me er nog enigszins iets bij voorstellen: het moet klein zijn. Maar voor die speaker geld dat niet. Een speaker mag best een beetje formaat hebben, vooral als hij er mooi uitziet.
Ik denk dat de categorie speaker die we hier hebben voor de consument wel klein moet zijn.
Dat is het vreemde, een iPhone is heel goed te repareren, heb alle generaties al tientallen keer gerepareerd, blijft een eitje. Maar zaken als de HomePod of Apple TV is heel lastig.
dit is meer dan een speaker, die moet juist klein zijn en niet opvallen.
Niet alleen niet-user-servicable, maar zelf kunnen ze hun producten ook nauwelijks meer servicen. Met macbooks en imacs valt dat nog wel mee, maar meeste andere van hun producten zijn zo ontworpen dat ze alleen ín elkaar kunnen worden gezet. Daarna gaan ze er vanuit dat het ding blijft werken tot het vervangen worden.
Okee, hoeveel mensen hier hebben hun bluetooth / wireless speaker uit elkaar gehaald om er iets aan te repareren. Want ik betwijfel of dat wordt gedaan. Ik heb nog nooit iemand horen klagen over het feit dat het niet kon. Totdat Apple één maakte that is.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 13 februari 2018 12:37]

Wat wil je aan dit product zelf doen, smd componenten zit overal in, daarom valt er niks meer te servicen. Gemiddeld persoon kan een smd weerstand,condensator en misschien een simpel ictje solderen. Maar kijk hier eens. Wat valt er te fixen. En wat rechtvaardigd wat je hier ziet 345 euro haha.
Wat ik niet snap en of het nu hier om. Apple of Microsoft met hun surface book gaat doet er even niet toe.

Mennheeft het wereldwijd over terugdringen vande co2 uitstoot, het terugdringen van de berg plastic berg afval.

Het recyclen van mobieltjes vanwege grondstoffen en het milieu

Waarom dan niet er voor zorgen dat iets goed repereerbaar is in plaats van een wegwerp cultuur te creëren. Zeker gezien een grote naam als Apple, Samsung etc zou als voorbeeld moeten dienen.

Als ze niet willen dat iedereen dat ding open maakt kan je nog altijd custom schroeven etc gebruiken.
Wat ik niet snap en of het nu hier om. Apple of Microsoft met hun surface book gaat doet er even niet toe.

Mennheeft het wereldwijd over terugdringen vande co2 uitstoot, het terugdringen van de berg plastic berg afval.

Het recyclen van mobieltjes vanwege grondstoffen en het milieu

Waarom dan niet er voor zorgen dat iets goed repereerbaar is in plaats van een wegwerp cultuur te creëren. Zeker gezien een grote naam als Apple, Samsung etc zou als voorbeeld moeten dienen.
Sorry maar dat is wishful thinking. De consument bepaald door te kopen. Het is niet zo dat de producten van Apple na een paar jaar ineens uit elkaar vallen. Sterker nog over het algemeen gaat een macbookje langer mee met behoud van waarde dan een gemiddelde andere laptop. Toch koopt men elke paar jaar weer een nieuwe. Niet omdat ze zo lastig te repareren of gewoon op zijn, nee men wil het nieuwste speeltje. Alleen de vinger naar de grote bedrijven wijzen is mij wat te kort door de bocht. Kijk eerst eens naar ons eigen koopgedrag.

Daarnaast gaat dit artikel over een speaker, het is noodzakelijk voor een speaker als deze om goed te klinken dat er geen lucht verloren gaat door naadjes en/of schroefjes die door trillingen los komen te zitten. De reden dat dit ding compleet dichtgelijmd is heeft daar eerder mee te maken dan wat jij suggereert.

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 13 februari 2018 23:12]

Jep, mijn MBPr van 2012 doet het in 2018 nog steeds prima en is voor mij nog snel zat terwijl er genoeg collega's zijn met Dell, ASUS, HP etc. laptops zijn die er sinds 2012 als 2 versleten hebben omdat die krengen te traag werden of gewoon letterlijk uit elkaar vielen.

Ik kan in mijn laptop het geheugen enzo zelf niet vervangen, maar snelle componenten (in 2012 was de MBPr best een top-ding qua specs) en bouwkwaliteit doen ook een hoop.

Natuurlijk is hij afgeschreven inmiddels en zou ik een nieuwe laptop kunnen bestellen, maar waarom zou ik?
Off topic: Ik heb een lenovo uit 2012 met destijds een van de top i7 laptop processor erin. Upgegrade naar een ssd en 16gb ram is nog steeds net zo snel. Zou niet weten waarom volgens jou dit alleen de mcb pro zou mogen betreffen.
Dat zeg ik nergens, maar over de mbp en de laptops van mijn collega's kan ik uit mijn persoonlijke ervaring spreken, ik heb geen Lenovo laptops in mijn bezit of omgeving. Zitten vast ook heel goede tussen (de Thinkpad serie staat in elk geval als heel erg goed bekend, ik kan me voorstellen dat de consumentenlijn wat minder robuust is).
Off topic: Ik heb een lenovo uit 2012 met destijds een van de top i7 laptop processor erin. Upgegrade naar een ssd en 16gb ram is nog steeds net zo snel. Zou niet weten waarom volgens jou dit alleen de mcb pro zou mogen betreffen.
Snelheid is niet het enige dat telt uiteraard. Macbooks zien er na een paar jaar gebruik vaak nog een stuk netter uit dan de competitie. Het is niet voor niets dat zelfs tweedehands Apple spul nog erg duur is wanneer je het tegenover de markt afzet. Dat houd de prijs ook hoog. Niemand gaat veel geld neerleggen voor een plastic laptop waar enorme glimmende slijtage plekken op zitten (iedereen kent bijvoorbeeld de palmafdrukken onder het toetsenbord waar je handen rusten wel). Bij een MacBook doe je dr een paar nieuwe toetsen op en het ding ziet er veelal als nieuw uit.

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 13 februari 2018 16:55]

Je kunt dus wel stellen dat de 'onderzoeken' die aantonen dat Apple een groen bedrijf is totale onzin is. Apple heeft altijd al met opzet moeilijk gemaakt iets zelf te repareren.
Ja in een Applestore kan iets meer gedaan worden maar dat kost extra veel. En dat duwt mensen dus richting ene nieuwe aanschaf. Buiten dat ook Apple medewerkers kunnen weinig met gelijmde rommel. Die kunnen dus ook alleen delen vervangen ipv een klein componentje. Daarmee genereren ze onnodig veel afval.
Jij denkt dat het repareren van die ene tweaker ook maar enigszins een impact heeft op het milieu? Buiten het feit dat het op grote schaal repareren in de apple store door mensen, of repareer bedrijfjes (die ook energie en man uren kosten) slechter is dan het gewoon recyclen en een nieuwe geven. Is apple wel degelijk een van de groenere tech bedrijven op de wereld:
Je kunt dus wel stellen dat de 'onderzoeken' die aantonen dat Apple een groen bedrijf is totale onzin is.
Gelukkig kijken de mensen (die gespecialiseerd zijn in onderzoek) verder dan jij en hun neus lang is. Op wereld niveau duwt apple de markt aan wat specificaties betreft, maar ook werkomstandigheden, minder zeldzame of schadelijke stoffen gebruiken. Het recycle - upgrade programma van apple, waar het robots voor heeft gebouwd om iphones uit elkaar te halen en recyclen.

Tot slot zie ik veeeeel meer oude iphones rondgaan dan andere merken, ze blijven functioneren en hebben het langst ondersteuning van alle merken. Daarnaast werken al hun kantoren op duurzame energie, en geven ook wat dat betreft het voorbeeld (Samen met google etc. natuurlijk, maar in vergelijking met de Aziatische merken)

recycle robot:
https://www.youtube.com/watch?v=AYshVbcEmUc

EDIT: Ik wordt gedownvote. Grappig. Ik zie heel veel comments waarin wordt gesteld dat er zoveel applelovers of sheeple zijn. Echter zie weinig negatieve comments bij android berichten van 'apple aanhangers'. En bij zowat elk apple bericht heeel veel negatieve comments van juist android gebruikers, die proberen de mensen die blij zijn met apple te overtuigen dat apple producten slecht zijn. Bijna Jehova achtig. Het is maar waar je je energie in stopt. :)

Waar in mijn orginele bericht zeg ik iets dat ongewenst is?

[Reactie gewijzigd door Siebelouis op 13 februari 2018 11:47]

Recylen is mogelijk. Repareren ook heel eenvoudig. Dat doet Apple voor jou. Je kunt de device altijd bij hen ter reparatie aanbieden.

Als je zo gehecht bent aan duurzaamheid, dan kan je er toch ook voor betalen?

Ga dan niet zeuren over reparatieprijzen.

-edit- spelfout

[Reactie gewijzigd door Woodsnaps op 13 februari 2018 13:10]

Als ifixit al niet weet hoe hij open moet zonder hem stuk te maken, wil ik wel eens weten hoe Apple dat doet. Gok dat je gewoon een andere krijgt als er wat mee is.
Natuurlijk krijg je een ander.
Zelf zullen ze wel de oude onderdelen gebruiken voor remanufactured HomePods.
Recylen is mogelijk. Repareren ook heel eenvoudig. Dat doet Apple voor jou. Je kunt de device altijd bij hen ter reparatie aanbieden.

Als je zo gehecht bent aan duurzaamheid, dan kan je er toch ook voor betalen?

Ga dan niet zeuren over reparatieprijzen.

-edit- spelfout
Heb je het artikel goed gelezen ??
Bovendien lijkt hij lastig tot onmogelijk te repareren als er binnenin iets stuk gaat.
heb jij in mijn reactie iets gezien over reparatieprijzen cq gezeur ? dan mag je dat van harte lust citeren :)

Het gaat me overigens niet alleen om Apple maar meer om het feit dat grote bedrijven ook wel eens hun verantwoordelijkheid mogen nemen met betrekking tot hergebruik, reparatie mogelijkheden en de wegwerp cultuur tegen gaan.

Gelukkig zijn er ook refirbishd mogelijkheden tegenwoordig.

Ik ben echt geen eco freak met geiten wollen sokken maar als we met zijn allen nadenken en bewust worden kan men al veel doen voor het milieu , hergebruik van papier bv, en wat dacht je van de verpakkingsindustrie met hun plastic .... denk maar aan het voorbeeld van 1 steen... dat maakt nog geen muur ... zet je er vele naast en op elkaar ... dan heb je toch een muur.
wat dacht je van de verpakkingsindustrie met hun plastic
En dan wordt je iPhone vervangen door een refurbished model, klagen mensen dat er geen doos omheen zit..

Dat een apparaat lastig te repareren is heeft totaal geen verband met hoe milieuonvriendelijk een bepaald apparaat is. Je krijgt bij een defect een refurbished model. Apple neemt het defecte apparaat en haalt hem volledig uit elkaar en bouwt van de onderdelen die nog wel werken (in de meeste gevallen alle andere onderdelen) een refurbished model.
omdat personeel in landen waar deze apparaten gebruikt wordt te duur is om een reparatie te laten uitvoeren en de assemblage in de fabriek zo snel/goedkoop is. Moest dit soort toestellen repareerbaar bij ons gebouwd worden, dan vragen ze er 1500€ voor en koopt niemand ze nog
Ik ben het grotendeels met je eens, al steek ik er persoonlijk nog iets anders in wat afval betreft.
En ik zeg dan ook altijd, afval bestaat niet, dat is puur wat wij mensen er van maken namelijk.
Wanneer we als mensen immers een beetje ons best zouden doen, dan valt alles wat nu als afval wordt gezien, prima te recyclen.
Ik noem meer even een voorbeeld, het op een slimme manier slopen van gebouwen, zoals huizen en flats bijvoorbeeld.
Sloop deze op zo'n manier dat alles zo goed als gelijk voor een nieuw gebouw gebruikt kan worden, en zo zijn er nog wel legio van toepassingen te bedenken, waarbij het op een slimme manier deassembleren/slopen/ van "artikelen" kan leiden tot veel meer hergebruik, dan dat wat tot nu toe mogelijk wordt geacht.
Maar dan moeten we daar met ze'n allen wel 100% voor gaan.
:)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 13 februari 2018 16:21]

Hoe lang doe je met een auto? Zelfde wegwerp cultuur. Enige bewuste rijders zijn diegene die 30 jaar oude troep rijden, want die zijn echt efficient bezig.
Wat is de reden achter om het zo moeilijk te maken om te repareren?
Het is geen smartphone dat je gedwongen woord om het extreem compact te maken.
Mensjes, ik lees hier weer heel wat onzin over waarom dit moeilijk te repareren is.

Klankkasten (van vooral subwoofers) moeten heel wat trillingen weerstaan. Trillingen zorgen over termijn voor loskomen van naden, losdraaien van schroeven en gerammel. Om zulke dingen te vermijden en een strakke bass te kunnen reproduceren wordt elke goede luidspreker gemaakt uit stevige, rigide wanden en wordt er zoveel mogelijk gelijmd en soms zelfs elektronische comonenten bedekt met epoxyhars. Dit maakt dat het amper te herstellen valt, maar zonder het te lijmen, is de klank niet goed genoeg en kan er op termijn iets beginnen rammelen.

Het is echt niet enkel apple dat dit met hun speakers doet, elke (redelijke) home cinema subwoofer van eender welk merk is ook dichtgelijmd en vastgeschroeft vanbinnen. Bij klankkasten is het nu eenmaal zo: elk luchtspleetje of meetrillend onderdeel is nefast voor de geluidskwaliteit.

[Reactie gewijzigd door B-BOB op 13 februari 2018 10:49]

Een normale luidspreker heeft ook niet echt veel onderdelen die kunnen falen. Een slimme luidspreker wel, waardoor het fijner zou zijn als je deze kan repareren. En in mijn ervaring is het vaak zo dat bij bijv. actieve luidsprekers de electronica wel makkelijk eruit te schroeven is.
Voor "gewone" speakers en bijvoorbeeld instrumentversterkers (gitaren, bas enzo) heb je kits om speakers te repareren, of zelfs een speaker die kapot is gewoon te vervangen. En de trillingen die bij 1000-watt bas-stack komen kijken zijn nogal wat anders dan die van een subwoofertje, maakt niet uit door wie op de markt gebracht.

Dat zijn gewoon vastgeschroefde speakers die je er zo uit kunt vissen, en die hebben een VEEL betere geluidskwaliteit dan je home cinema systems.
Zoals iFixit al stelt, dat ding zit nogal puik in elkaar. Dat is met audio apparatuur wel wenselijk zegmaar. Gezien we hele autos in elkaar plakken zal een goede lijm wel sterker zijn dan een schroef. Daarbij trilt lijm niet los en neemt het minder ruimte in.
neemt het minder ruimte in.
Heb je deze speaker al eens in handen gehad? Hij is veel groter dan de foto's doen vermoeden. Ruimte is absoluut geen issue. Al mijn audio apparatuur heeft overal schroeven, er is absoluut geen reden om daar lijm voor te gebruiken. Je gaat een tweeter toch niet in de kast lijmen?
Misschien is het wel belangrijk om er voor te zorgen dat het geluid zo goed is? Het apparaat schijnt gigantisch zuiver te zijn en mee te komen qua kwaliteit met hardware die duizenden euro's duurder is. Waarschijnlijk zou de lucht verplaatsing allemaal heel anders zijn in een anders ontworpen kast, die wel te repareren is.
En wat ga jij er aan herstellen? Het is niet alsof je het geheugen even een upgrade zou kunnen geven.
Geheugen kapot na 2 jaar zelf vervangen?
Bij de meeste devices zit dit vaak op het logic board gesoldeerd. Vroeger. toe je nog 16MB ram in een windows 95 machine had en je wilde upgraden naar Windows 98 dan was een 32MB ram wel aan te bevelen of windows XP van 1 Gb naar 2 of 3 GB ram. omdat SP1 2 of 3 uitkwam was dat wel aan te raden.

Tegenwordig is 4Gb beetje standaard en kan je zelfs al PCs met 16GB of meer standaard kopen.. Noodzakelijk is dat niet zo heel erg meer. Alleen bij zware programma's of als je veel grote Excel documenten wil bewerken is meer dan 4GB wel aan te raden.

Maar mainstream is 4GB meer dan genoeg voor nu en komende paar jaar.
Ik schrijf ook voor nu en komende paar jaar. Voor de mainstream

Het is niet zo dat je GB aan data open heb staan op je pc. Zeker niet voor een kantoor werkplek. Windows excel internet explorer word bestandje. Mail. Hoppa

blijft +/- 1,5 gb vrije geheugen. Ik heb op kantoor iig nog nooit met normaal werken 4 Gb vol getrokken.

Daarnaast is de HomePod een heel ander Device dan een pc. Het is een apparaat dat een bepaald doel heeft. 16 gb flash disk kan meer dan genoeg zijn voor een Device dat alleen al doel heeft om muziek af te spelen. Wil je dat ding dan helemaal volproppen met muziek? In deze tijd met spotify en Apple radio??

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 13 februari 2018 12:06]

Dit is helemaal niet meer goed voor het milieu.
Dat ligt aan jou, dan. Je zou makkelijk een kapotte HomePod terug naar Apple kunnen brengen en laten repareren/een refurbished model terug kunnen krijgen. Als je aan het milieu wilt denken kan je juist het beste bij Apple terecht.

Nee, de mensen die elk jaar/elke twee jaar een nieuwe telefoon kopen zouden beboet moeten worden. Niemand dwingt je daartoe.
Jij niet, maar Apple wel. Wat voor Apple goedkoper is, is ook goedkoper voor jou.
Vaak is de voeding één van de eerste dingen die kapot gaat.

Ik denk wel dat je dit soort producten moet zijn als apparaten met een relatief korte levensduur, software ondersteuning, veel componenten, niet repareerbaar, het zijn allemaal factoren die je mee moet nemen als je een speaker van deze prijs koopt.

Het is lastig om een goede afweging te maken, want je weet niet hoe lang hardware als deze ondersteund word, terwijl de prijzen best hoog zijn ten opzichte van andere speakers, waarvan je weet dat deze in principe altijd blijven werken. Google, Amazone, Apple, Sonos, je bent bij allemaal afhankelijk van ze wil je je gekochte product kunnen blijven gebruiken.
Echt zoeken naar niks gewoon.

Mijn TV heb ik nog nooit open hoeven te schroeven
Mijn router niet
Mijn accesspoint niet
Mijn wasmachine niet
Mijn boiler niet
Mijn settop box niet
Mijn imac niet
Mijn macbook niet
Mijn apple tv niet
Mijn nassen niet
Mijn pc niet
Mijn active monitor speakers niet

Wat voor problemen heb (of maak?) je allemaal ?
Voedingen, zeker bij Apple zijn nu precies de dingen waar ze kaas van hebben gegeten.
Mijn Mac Mini wel hoor en Macbook Pro E2008 ook..

MacMini 2009 om HDD te vervangen voor SSD en geheugen uitbreiding.
MacBook Pro E2008 heeft een service ingang voor het geheugen die geupgrade van 2x2 GB naar 2x4 GB..

Naast deze Upgrades was dit niet noodzakelijk voor de devices.. Ik heb nog nooit iets hoeven te vervangen ivm Defect. Ze zijn gewoon weg nog nooit defect geraakt. TV niet, Wasmachine niet setup box niet enz..
Jij mazzel.

TV's, meerderen open moeten schroeven, begon al met de beeldbuis TV's (als 13-jarige flinke oplawaai gehad van zo'n ding, heel leerzaam). Kleine reparaties gewoonlijk. Trouwens, ook veel CRT monitoren opengeschroefd en ook wel omgebouwd naar andere frequenties.
Router: een keer, voeding
Accesspoint, een keer maar, omdat een harde reset alleen mogelijk was door twee pootjes te kortsluiten.
Wasmachine, een keer, direct weer dichtgeschroefd en nieuwe gekocht
Boiler, idem
Settop box, een keer opengeschroefd om harddisk te oogsten, heb er hier nog een liggen met defecte voeding
Imac, staat hier klaar om opengeschroefd te worden, hdd swap naar ssd
Macbook, MBP 2007 om mainboard te reflowen, MBP 2010 om condensator te vervangen
Apple TV, nog nooit geopend
NAS, drie maanden geleden alle harddisks vervangen
PC, talloze malen. Niet-Apple laptops ook trouwens en ook veel servers
Active monitor speakers, nooit open gemaakt, zelfs niet uit nieuwsgierigheid.

En dat laatste woord is de clue: nieuwsgierigheid. Dat is toch een basis-eigenschap van een Tweaker? Ik ben verdomd nieuwsgierig wat er aan de binnenkant van apparatuur zit. Menig apparaat trek ik volkomen onnodig open. Paar maanden geleden nog voor de lol een Mac Classic opengetrokken (zit nog ouderwets stevig in elkaar). Maar misschien ben ik te old-school?
En dat laatste woord is de clue: nieuwsgierigheid. Dat is toch een basis-eigenschap van een Tweaker? Ik ben verdomd nieuwsgierig wat er aan de binnenkant van apparatuur zit.
Sorry, maar je bent pas een Tweaker wanneer je een apparaat opentrekt en de binnenkant bekijkt? :S Sorry, maar als een fabrikant gewoon alles goed intern afstemt heb ik echt 0,0 interesse om daar zelf iets aan te verpesten. En als ik al wil weten wat er in zit dan pak ik wel een YT video erbij..
Voedingen, zeker bij Apple zijn nu precies de dingen waar ze kaas van hebben gegeten.
Mwoah. Ik heb wel wat van die externe Macbook voedingen versleten. Voornamelijk die kabeltjes die echt als een malle gaan pluizen, maar ook gewoon een doorgebrande voeding.

Apple heeft voor zowel Macbook als voor iPhone al meerdere malen een battery recall gedaan, om het over de huidige issues met de iPhone 6/6S-batterijen maar niet te hebben.

Maar je hebt een punt hoor, een deel van dit verhaal is voor sommigen een stok vinden om Apple mee te slaan.Over het algemeen is een speaker redelijk duurzaam, dus het zal wel meevallen. Alhoewel. De bluetooth chip zal maar stuk gaan met dit ding.

Voor mezelf is het domweg teleurstelling. Toen de speaker werd aangekondigd, vond ik het als Apple-liefhebber wel interessant. Zonder line-in ging ik hem al voorlopig links laten liggen, maar door een ingebouwde voeding loop ik er niet echt warmer voor (het apparaat zelf overigens wel *badum-ching*).

Al-met-al: het is een onzettende Apple 1.0 produkt. Veel belofte, maar zeer conservatief in de eerste uitvoering. Over een jaar of 2 a 3 kunnen we pas echt gaan zeggen of het een succes is. En of de repareerbaarheid een issue is.

En de wasmachine niet gerepareerd? Dat is toch gewoon een traditionele. Ik ken nauwelijks iemand bij wie *niet* een keer de wasmachine gerepareerd moest worden. Motor en verwarmingselementen zijn kwetsbaar, die gaan niet eeuwig mee. Of koop jij elke 5-10 jaar een nieuwe wasmachine?

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 13 februari 2018 09:38]

Apple hardware is heelijk om open te maken, het zit vaak goed in elkaar en al die mooie zwarte printplaatjes zij echt kunstwerkjes om te zien! En inderdaad de voeding zit gewoon weer goed in elkaar zoals we dat gewend zijn van Apple: https://d3nevzfk7ii3be.cl...igi/kuYM5Ke2vL2dPyEM.huge
Stom is allen dat de kabel niet vervangbaar is, dus dat gaat je 270 dollar kosten als je een kabelbreukje te dicht op de behuizing hebt. :(
EDIT: Bedankt @Halo_Master , de kabel is vervangbaar: https://imgur.com/a/rR5Ex#LWkpdlr

Gewoon even jouw lijstje volgend:
Mijn TV heb ik nog nooit open hoeven te schroeven
- Ik ook niet gelukkig, dat ding is veel te groot om handelbaar te zijn.
Mijn router niet
- Ik wel, ik had de JTAG poort nodig voor openWRT.
Mijn accesspoint niet
- Ook, door een val was de antenne afgebroken, zo een zonder schoefdraad, dus even openmaken, kabeltje soldeeren en vastlijmen en hij doet het nogsteeds goed :)
Mijn wasmachine niet
- Jup, ook gedaan, oa de klok (het binnenwerk van de draaiknop) was kapot, voor 80 euro aan onderdelen draaide hij weer als een zonnetje.
Mijn boiler niet
- Dat moet je ook laten doen.
Mijn settop box niet
- Ziggo gaat dat niet waarderen, hoewel ik er wel graag een grotere HDD in zou willen zetten.
Mijn imac niet
- Jup, voor een SSD.
Mijn macbook niet
- Jup, een versleten laadkapel had iets gesloopt in de magsave plug. Vervangen dus :)
Mijn apple tv niet
- Telt het vervangen van een condensator in een desktop scherm?
Mijn nassen niet
- Jup, ram upgrade
Mijn pc niet
- Natuurlijk, heel vaak voor upgrades en schoonmaak beurten.
Mijn active monitor speakers niet
- Ook, de soldeerpunten van de hoofdtelefoon aansluiting waren los gaan zitten.

Daarnaast ook nog:
Stofzuiger. (8 euro aan onderdelen is +2 jaar levensduur)
Babyfoon (gevallen, ook een kappote antenne)
Boormachine (kabel breuk dicht op de behuizing)
LG G3 (niew scherm, 60euro)
LG G4 (niewe camera lens, 2 euro)
LG G4 (nieuw scherm, 25 euro)
Laptop: Ram + SSD upgrade + CPU upgrade
Laptop2: Ram + SSD upgrade
Koffiezet appraat (aan uit knop kapot)
Deurbel (lampje in het knopje kapot)
Magnetron (aandrijfriem vaan het draai plato kapot)
Vaatwasser (Bosch type dat eens in de 10 jaar verstop raakt)
Muis (kabel vervangen)

En vast nog wel meer dingen, het is gewoon leuk als je met een simpele fix weer een paar jaar vooruit kunt met je apparatuur in plaats van het meteen maar vervangen. En het bespaart nog geld ook :D

[Reactie gewijzigd door Toettoetdaan op 13 februari 2018 14:01]

Ik had over het vervangen van voedingen.
Oh dat maakte ik niet op uit jouw bericht, ik dacht dat je het had over repareerbaarheid in het algemeen.

Voedingen zitten eigenlijk altijd goed bij Apple, het zijn just andere merken die dan wel een goede voeding ontwerpen, maar er dan (ik denk bewust) een slechte condensator tussen duwen, zodat na grofweg vier jaar de voeding de geest geeft. :(
Het vervangen van de stroomkabel kost 29 dollar.
Wat een utopie bij jou in huis! PC, wasmachine, droger, macbook, mobiel, versterker, smart watch zijn allemaal open geweest bij mij. Voor reparaties of upgrades, door een reparateur of mijzelf.
Allemaal voedingen ?
nee, van alles en nog wat. het topic is repareerbaarheid, toch?
Zit niet zo te zaniken man, het gaat hier over een fakking speaker, die werkelijk nog nooit iemand heeft open moeten halen, dat eeuwenoude "ja maar ja maar" gezeik over helemaal niets.
Nou gelukkig voor jouw zou ik zeggen, op de lijst staan allemaal dingen die bij mij, of op werk of bij vrienden al een keer kapot is gegaan. Mijn setupbox is al twee keer vervangen, ik heb de afgelopen 20 jaar al verschillende voedingen vervangen, die dingen kunnen kapot gaan, ook bij apple kan ik je verzekeren.
Hardeschijven met afgebroken naalden, flashgeheugen welke niet meer schrijfbaar is, etc etc ik kan vanalles noemen wat kapot kan gaan.

Laat ik voorop stellen dat ik het niet erg vind als iets niet gerepareerd kan worden, je moet er gewoon rekening mee houden. Maar vanuit het standpunt dat Apple het elke keer over het milieu heeft, zou het wel fijn zijn als ze hun apparaten ook repareerbaar zouden maken, zodat men alleen spullen kopen als ze het willen vervangen, niet omdat ze weinig keus hebben.
Apple heeft een inlever programma waarbij ze hun oude zooi recyclen. Dat is ivm het mileu. Dat kan perfect passen in het non-user-servicable zijn van hun producten. Non argument.

https://www.apple.com/nl/recycling/
Je kan de vraag ook anders stellen:
Waarom is het bij een speaker van Apple opeens zo belangrijk om dat ding te kunnen repareren?
Dat maakt het voor Apple goedkoper om reparaties uit te voeren. En alle kosten worden hoe dan ook doorberekend naar de consumenten.
Het is meer de mentaliteit van sommige mensen, me included.

Met dure dingen wil ik graag de mogelijkheid hebben om het te kunnen repareren. Dit doe je ook met een auto toch?
Of koop jij bij elk kapot lampje een nieuwe auto?
Ik heb dat nu eens helemaal niet. Ik verwacht van een duur ding net niet dat het gerepareerd moet worden. Auto is natuurlijk een andere zaak maar zo'n HomePod zou het volgens mij toch 10 jaar moeten volhouden zonder kapot te gaan.
Klopt, maar als je nou voor nog geen euro een weerstandje kan repareren en hij zo weer 10 jaar mee gaat.
Ook als je kijkt naar andere apparaten met bijvoorbeeld een aan en uit knop.
9/10 keer als hij niet aan meer gaat is gewoon het knopje stuk.
Een knopje van iets van 5 euro op een stuk gereedschap wat zo 500-1000 euro kan kosten is de moeite waard toch?
En als tweaker is het natuurlijk ook leuk om de binnenkant te kunnen zien zonder hem te moeten slopen.
Ik breng hem naar de reparateur, wat ik met mijn kapotte laptops ook doe. Wat wil je dan vervangen op zo'n PCB?Beetje solderen? Dan maak je ws meer stuk dan dat je repareert-die dingen worden door machines in elkaar gesoldeerd, dat kan je als mens niet evenaren. Magneet vervangen omdat die stuk is? Als ik de foto's zie is er geen enkel user servicable onderdeel. En dan vervalt ook meteen de garantie.
Ik hoef toch echt niet mijn zaag bovenhalen als ik iets aand e auto wil herstellen hoor, binnenste is op zowat lle plekken makkelijk bereikbaar , zeker voor de belangrijke zaken.
Het punt dat ik wilde maken ging meer om het feit dat Apple, in tegenstelling tot andere speaker-bouwers, opeens beoordeeld wordt op de fixability.
Omdat de homepod wordt vergeleken met smart speakers en niet hifi speakers. Een (passieve) hifi speaker heeft minder componenten erin zitten die kunnen falen waardoor reperatie minder belangrijk is.
En dat is dan ook de fout die men maakt. Je moet de HomePod vergelijken met professionele en HiFi speakers. Dat is waar de de HomePod op de markt wordt gezet: bij muziek en geweldige klank.
De homepod zit ook een beetje op een raar punt in de markt. Hij heeft te veel slimme features (en om hem te gebruiken moet je helemaal in het apple ecosysteem zitten) en te weinig volume (naar wat ik tot nu toe aan reviews heb gelezen is het geluid in een kleine kamer goed, maar in een grote ruimte kan hij onvoldoende het geluid kunstmatig rechttrekken, maar sommige bronnen spreken elkaar erg tegen) om als gewone hifi speakers te bestempelen maar de smart functionaliteit is te beperkt om een echte smart speaker te zijn.

Persoknlijk zou ik repareerbaarheid nog steeds belangrijk vinden omdat er veel compinenten in zitten die kunnen falen t.o.v. een normale speakers waar bijna niks stuk kan gaan.

Wel weer cool dat room correction eindelijk een beetje de consumentenmarkt aan het binnen dringen is, aangezien de professionele oplossingen duur en log zijn.

[Reactie gewijzigd door pietprecies01 op 13 februari 2018 13:59]

Ik denk dat Spotify-concurrentie een bijzaak is. Het lijkt mij logischer dat dit "concurrentie" is voor Echo/Google. Daarnaast is het een product dat perfect past in het Apple-ecosysteem: naadloze integratie met je andere Apple producten.
om dezelfde reden als vrijwel elke andere fabrikant van speakers.
Euh die die ik hier staan heb kan ik gewoon openmaken met schroeven hoor.

Van draagbare Bluetooth over een b&w z2 tot subwoofer en staande luidsprekers, allemaal eenvoudig te openen.
Of je laat hem repareren/refurbished. Ongekend.
Aan 1 kant wel rot dat het ding moeilijk ter reparatie gaat, maar dat zie je tegenwoordig met zoveel producten is gewoon goedkoper produceren.
Aan de andere kant vind ik het met dit ding denk ik niet eens zo erg want het zit zo solide inelkaar dat je bijna zeker geen resonerende plastic bak zult hebben wat vaak bij goedkope rommel wel gebeurd als de bas ff een beetje te veel wordt, dus komt alleen maar ten goede van het geluidskwaliteit lijkt mij.
Ik denk niet dat het te maken heeft met goedkoop produceren, het gaat er meer om dat mensen zelf dingen niet/moeilijk kunnen repareren en daarom sneller een nieuwe moeten kopen = meer winst.
Is ook goedkoper te produceren, want als je wilt schroeven moet er ruimte komen in het design en hardware komen om in te schroeven dit zijn hogere kosten in verhouding met een laagje super glue en 2 delen aanelkaar plakken. .
En zeker ben ik het ook eens met jou stelling, tegenwoordig wordt alles gemaakt met een levensduur en een manier dat je gedwongen wordt nieuw te kopen.
Ook ik was benieuwd naar de binnenkant.

Qua repareerbaarheid: schade krijg je normaal alleen aan de buitenkant en de mesh is volgens dat artikel makkelijk te vervangen, door een ingebouwd trekkoord.

Wat mij wel zorgen baart is de ingebouwde voeding. Dat is aesthetisch wel mooi, maar doorgaans het eerste dat slijt... En vervolgens onbereikbaar.
De ingebouwde voeding ziet er op het oog erg goed uit: https://d3nevzfk7ii3be.cl...igi/kuYM5Ke2vL2dPyEM.huge

Daar zou ik mij geen zorgen over maken, die gaat het wel volhouden. Maar als je nu de kabel moet vervangen door een simpele kabel breuk, dan moet je ook het hele apparaat open trekken... Dat is wel een beetje dom...

[Reactie gewijzigd door Toettoetdaan op 13 februari 2018 13:59]

Hoedt niet, met kracht kan de kabel losgetrokken worden en worden vervangen. Kost 29 dollar.
Oh, heel goed! Dan is het allemaal niet zo erg dat dat ding zo verlijmt is!

Ik heb foto's gevonden van de vervangbare kabel: https://imgur.com/a/rR5Ex#LWkpdlr
Subwoofer? Is niks subwoofer aan. Het is een conus die ingezet wordt voor lage tonen en het midden bereik. Dat maakt het geen subwoofer. Hooguit een woofer.
Voor het eerst dat ik de schaal van die Homepod zie, ik dacht dat 'ie 2x zo groot was :')
Ik vraag me af of deze ook AES67 (audio over IP) standaard doet?

Verder zou het wel aardig zijn om te weten wat er op die A8 draait. Vaak is dat linux (of een afgeleide daarvan).
De HomePod draait iOS (net zoals iPhone, iPad etc) en ondersteunt helaas geen protocollen buiten Airplay.Wel kan je 'standalone' Apple Music gebruiken in combinatie met Siri.
Gaat die 16GB een beperking zijn vraag ik me af?

Ik vind het jammer dat Apple altijd zo gierig is met de hoeveelheid opslag in hun mobiele apparaten en ze ook niet de mogelijkheid bieden om er zelf een SD-kaart in te stoppen. Het belachelijke is nog dat geheugen zo ongeveer het goedkoopste onderdeel is, maar je daar bij Apple juist zo ongeveer het meest voor betaalt. Ik kan nu bijvoorbeeld een nieuw toestel uitkiezen en zou graag overstappen van Android (echt superonhandig OS) naar iOS, maar voor een beetje extra opslag betaal je meteen flink extra.
Er is niet echt nut voor lokale opslag op de Homepod. Je kan er zover ik weet niets op downloaden, apps noch muziek, dus dit is alleen als cache en ruimte voor het OS bedoeld zover ik weet.
Ah ok, thanks voor de opheldering
Anoniem: 1037073
13 februari 2018 10:43
Heb gisteravond op YT drie test gezien en niet 1 van de drie testers was enthousiast. Grootste probleem schijnt Siri te zijn die aanzienlijk slechter presteert dan de assistenten van Google en Amazon.
Alleen het geluid was beter.
Tja, ik heb juist reviews gezien, waarin ze erg enthousiast waren over de geluidskwaliteit. Zelfs een review van een “ audiofiel” die erg enthousiast was.

Voor ons zou er zelfs een voordeel in zitten als hij hier gereleased wordt vanwege het feit dat Siri Nederlands al ondersteunt, it de Alexa of Google home.
Niet geheel onbelangrijk bij een speaker natuurlijk.
Zeker belangrijk maar dan koop je voor dat geld betere luidsprekers zonder een AI assistent.
Tja, en dat is de vraag.
Want op het gebied van audiokwaliteit zijn er weinige betere bluetooth speakers, als ik het zo overal lees.(moet je wel een ipad of iphone hebben). Wat ik begreep uit de vele is dat hij beter is dan de draadloze b&w , b&o of nad , kef en sonos speakers.
En ja, een bedrade speaker is beter, maar dan dien je ook een versterker te hebben. Kost ook extra.
Daarnaast zijn er door de hw die erin zit a8 en 1gb+ 16gb voor os, nog voldoende mogelijkheden tot verbetering.
Maar ik begrijp je punt, siri en ecosysteem is nog te beperkt. Maar zodra ze hier stappen in gaan maken...
Heb de indruk dat de concurrentie veel grotere stappen maakt met hun AI assistenten dan Apple.
Ja, kan...
Zit alleen een plafond natuurlijk.
Er is maar zoveel dat je met spraak kan doen.
Als apple zijn agenda , mail kan laten lezen, multiple timers in kan laten stellen, en via siri een speakercall kan laten maken en acces kan geven aan spotify. Dan zijn ze er eigenlijk al.
Aangezien de meeste van deze functies gewoon al in siri zitten op iphone/ipad, denk ik niet dat het lang gaat duren.
En dan is er in principe al geen achterstand meer en heb je waarschijnlijk gewoon een speaker waartegen je nederlands kan praten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee