Gerucht: verkoopaantallen Homepod-speaker voldoen niet aan verwachting Apple

De Homepod-speaker van Apple lijkt niet zo goed te verkopen als de fabrikant had gedacht. Op de Amerikaanse markt van 'slimme' speakers ligt het marktaandeel veel lager dan dat van concurrenten Amazon en Google, zegt een analistenbureau.

Behalve het lage marktaandeel zitten veel Apple-winkels met niet-verkochte voorraden, claimt Bloomberg. Daarom heeft Apple zijn verwachtingen moeten verlagen en orders voor onderdelen naar beneden moeten bijstellen, zegt het financieel persbureau.

Apple heeft in de eerste twee maanden na de release een marktaandeel van 10 procent en ongeveer 19 als het gaat om de omzet, heeft Slice Intelligence becijferd. Het onderzoeksbureau baseert zich onder meer op creditcarddata, gebruik van klantenkaarten en andere informatie. De cijfers gaan alleen over de Amerikaanse markt, waar de Homepod het langst te koop is.

Amazon is nog altijd marktleider met 73 procent, gevolgd door Google met 14 procent. De Echo-speakers brengen bovendien het meeste geld in het laatje. In de markt voor slimme speakers is Amazon goed voor een totale omzet van 68 procent, zegt Slice.

Vermoedelijk kiezen meer consumenten voor speakers van Amazon of Google vanwege de lagere prijs en de uitgebreidere featureset van die producten. Bovendien werkt de Homepod alleen met iPhones en heeft Siri beperkte integratie met diensten van derden, iets dat Amazon Alexa en Google Assistant veel meer bieden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

12-04-2018 • 15:44

190 Linkedin

Submitter: AnonymousWP

Reacties (190)

190
173
97
12
1
52
Wijzig sortering
Het is hetzelfde vehaal met consoles

De kwaliteit van de speaker is bomvol technologie en voor 329 usd zit er dus niet veel winstmarge op (net als spelconsoles).
De spelconsoles net als homepod dient dan ook om software dus apple music abonnementen te verkopen. Het zou vanuit een business standpunt zeer slecht zijn om het open te stellen.
Net als spelconsoles gaan exclusives niet naar de concurrentie.
Zoals al eerder op Reddit gezegd werd:
Apple heeft gewoon een slecht markt onderzoek gedaan naar de wensen van de gebruiker. De gebruikers willen een fatsoenlijke assistent met speaker. Niet speaker met assistent functies. Daarnaast is denk ik het ontbreken van Spotify een gemis, en de prijs is te hoog als je kijkt welke meerwaarde het ding heeft tov een concurrent.
Hoezo is het ontbreken van Spotify een gemis? HomePod is alleen uit in Amerika, VK en Australië. In Amerika gaat Apple Music nog komende zomer meer betalende gebruikers hebben dan Spoitfy.
Ik heb even opgezocht op hoeveel users Spotify/Apple Music zaten, dat is ongeveer 70 miljoen.
(Ik ga er even vanuit dat het merendeel hiervan niet 2 abbo's zal hebben)

Jij vind het dus verstandig beleid als je 50% van je markt buitensluit, alleen maar omdat je je eigen muziekdienst erdoorheen wil drammen? Dus als je 70 miljoen gebruikers negeert? Tuurlijk, nevernooitniet zal het ding 70 miljoen keer extra verkopen, maar ga er maar vanuit dat het wel een significant deel wel naar de winkel gaat.
Dit gaat ook alleen om betaalde gebruikers, ik denk dat er ook veel mensen op spotify zitten zonder te betalen
Spotify + Apple is samen geen 70 maar 100 miljoen gebruikers (betalend). 30 miljoen gebruikers bij Apple.
Spotify bestaat sinds 2006. Apple Music bestaat sinds 2015. Waar haal jij de wijsheid vandaan dat Apple een eigen muziekdienst erdoor probeert te rammen?

Punt 2: Waarom maken mensen die toch al geen HomePod gaan kopen zich zorgen over het feit of er wel of geen Spotify ondersteuning komt? Reactie hieronder @laptopleon ... je hoeft en je moet helemaal niks. Waarom overweeg je een Homepod als je weet dat dit een probleem is zou in jouw geval de juiste vraag zijn. Als bezitter van heel wat Apple devices is zo'n Homepod nou niet het ding wat ik graag zou kopen. Zodra Spotify ondersteund wordt draait de discussie weer richting de prijs.
Het is geen discussie speciaal over mij of andere individuen, het gaat over dit product van Apple en hoe mensen in het algemeen daar tegenaan kijken. In deze reacties lees je overwegingen die de journalist niet meegenomen heeft of fatsoenlijkerwijs niet kan of mag schrijven, maar die veel mensen wel kennen of aan zien komen en veel nuttige informatie bevatten. Nu, maar ook als je zo'n artikel jaren later terugleest – als die zaken minder makkelijk zelf te bedenken zijn aangezien de situatie dan weer anders is.

Dat naast het niet kunnen spelen van Spotify de prijs een obstakel is, is een andere discussie. Je mag het ene minpunt niet noemen omdat er meer minpunten zijn? Als je geen kritiek wil lezen moet je de commentaren gewoon overslaan.
Dat is geen minpunt. Dat is een verwachting die men heeft. Deezer werkt ook niet. Jaren met plezier gebruikt maar ik hoor hier niemand klagen over Deezer (4 miljoen betalende klanten) die ook niet werkt.
Dus kritieken zijn welkom maar weerleggen doen we ze ook.
Verwachtingen die niet waargemaakt worden, ervaren mensen als een minpunt. Als jij het niet mist, is het voor jouw geen minpunt. Prima. Maar het is misschien wat interessanter om te kijken naar een grotere groep, zoals je zelf ook al doet met de Deezer / Spotify vergelijking.

Alleen heeft Spotify 'meer dan' 40 miljoen betalende klanten dan Deezer, dus 10x zoveel. Dat is een verklaring waarom er een stuk meer mensen over Spotify beginnen :+

Volgens dit artikel zijn twee keer zoveel Spotify gebruikers als Apple Music gebruikers en in Nederland zelfs zes keer zoveel Spotify gebruikers. Aangezien technisch gezien dit apparaat met twee vingers in zijn neus Spotify kan spelen en alle vergelijkbare 'slimme speakers' Spotify ondersteunen is het begrijpelijk dat men dit ook van de Homepod verwachtte.
Apple Music bestaat sinds 2015. Waar haal jij de wijsheid vandaan dat Apple een eigen muziekdienst erdoor probeert te rammen?
Omdat ze zonder problemen spotify hadden kunnen ondersteunen maar er bewust voor kiezen om dit niet te doen en dus nu de enige muziek service apple music is? Dit terwijl muziek afspelen een van de primaire gebruiksdoelen van een speaker is en de apple homepod nu dus niet de grootste muziekstreaming service ter wereld ondersteund. Dat is gewoon een ontzettend domme zet als je het mij vraagt. Ja en daarnaast is het ding veel te duur, maar dat zijn we wel gewend van apple.
Ik zou het een heel domme move vinden van Apple om Spotify standaard te ondersteunen. Laat Spotify zelf een speaker uitbrengen. Waarom moet Spotify nog steeds afhankelijk zijn van Apple? Ze zijn de grootste streaming speler? Laat ze dan ook hun eigen hardware uitbrengen. Apple is niet groot geworden dankzij Spotify, ze hebben dus totaal zelfs geen morele verplichting om Spotify te ondersteunen.

Kijk ik snap je punt dat een speaker alles moet ondersteunen maar dan moet je geen Apple speaker kopen. Zo zit Apple niet in elkaar, ik snap jouw filosofie maar ik prefereer hun gesloten filosofie. Sinds het Facebook "drama" apprecieer ik het nog meer. Apple is eigenlijk de grote boosdoener achter het Facebook drama. De iPhone heeft apps algemeen goed gemaakt. Zonder de iPhone was social media nooit zo groot geworden. Apple heeft destijds goed opgemerkt wat voor een doos van pandora ze gecreëerd hebben toen bleek dat de iPhone de ultieme tracker was. Privacy is sindsdien de norm geworden. Als ik een "slimme" speaker in huis haal dan is privacy toch echt wel een must. Wanneer Apple standaard Spotify gaat ondersteunen verdwijnt die garantie. Spotify heeft al niet breed, ze maken constant verlies, dat gaat ooit moeten opbrengen. Wat kan Spotify nog allemaal doen behalve muziek abonnementen aanbieden? Geld verdienen met data bijvoorbeeld.

Het is maar wat je verkiest een open platform waar iedereen op kan en ook iedereen kan doen wat ie wil, goed of slecht daar komen we later wel achter of voor een gesloten platform waarvan de regels zeer duidelijk zijn?
Ik zou het een heel domme move vinden van Apple om Spotify standaard te ondersteunen. Laat Spotify zelf een speaker uitbrengen. Waarom moet Spotify nog steeds afhankelijk zijn van Apple?
Hmmm. Omdat ik maar 1 speaker wil?

1 for all.?
Sure! Ik snap het wel hoor. Zijn ook veel mensen die destijds een smart TV kochten als 1 for all en na verloop van tijd werd dienst X niet meer ondersteund.

Hier is het heel simpel 1 speaker voor Apple music. Je hebt toch maar één abonnement nodig dus heb je liever Spotify koop dan een andere speaker. Of moet iedereen dezelfde speaker hebben? 1 for all :)
Omdat ik graag keuze heb. Stel ik heb een google speaker, maar amazon brengt een veel betere uit. Dan heb ik de vrije keuze om van speaker te switchen en spotify en al mijn playlists lekker te behouden. Handig toch? Apple wil dat niet. Die wil dat je een homepod met apple music gebruikt, en airdrop, want gewoon bluetooth is een no no. En als een concurrent dan een veel betere speaker uitbrengt, dien ik ook meteen van muziekprovider te wisselen, moet ik mijn playlists opnieuw maken, extra werk, extra moeite. Dus meer kans dat ik lekker in het afgesloten tuintje dat apple heet blijf, ipv een beter product van een concurrent te halen. Ik maak graag eigen keuzes, dus geen spotify (waar ik tevreden over ben), geen apple speaker.
Als jij eigen keuzes wil wist je al dat je niet voor Apple moet kiezen. Apple maakt keuzes voor jou. Of je het nu leuk vind of niet dat is al decennia zo. Niets nieuws wat ik hier beweer. Dus het is gewoon "take it or leave it".
Stel ik heb een google speaker, maar amazon brengt een veel betere uit. Dan heb ik de vrije keuze om van speaker te switchen en spotify en al mijn playlists lekker te behouden. Handig toch?
Precies, totdat amazon besluit ook hun eigen music dienst te promoten en het niet meer te ondersteunen. Die garantie krijg je nooit. Amazon heeft ook trekjes om je te binden aan hun eigen systeem. Dat was al met Kindle te zien en ook met hun mobiele telefoons.
Maar wat is dan het probleem met keuze? Je hebt toch die keuze? Je kan kiezen voor een Amazon of een Google. Mag ik zelf ook kiezen? Ik heb liever een gesloten systeem dus voor mij is er Apple. Waarom zou ik geen keuze mogen hebben?

Ik snap echt wel dat jij een speaker wil die alles kan maar waarom moet Apple die maken?
Tja, dan is een HomePod niks voor jou. Persoonlijk boeit mij Spotify ondersteuning totaal niet want ik heb Apple Music wat veel beter integreert met al mijn iDevices.
Tja, dan is een HomePod niks voor jou.
Sowieso niet. Heb laatst een Marshall Wifi Multiroom speaker aangeschaft. Speelt alles af, en ongelooflijk mooi geluid. Kan geen andere speaker tegenop, en dat "slimme" gedoe hoeft van mij allemaal niet. ;)
Alleen US.... Beetje selectief...
Maar goed, ik weiger meer abbo's af te sluiten.

Ik heb Spotify en Netflix, iedere volgende doe ik niet. Uit principe.

En opdat Apple Music echt een bitch is met bluetooth in de auto, gebint continu standaard af te spelen als ik de auto start. Was een known bug, oplossing: Apple music de-installeren van de iPhone... dat hebben we dus maar gedaan :)
Betalen? Spotify in je browser en ublock origin, via spdif neem ik t op op andere geluidskaart en luister t lekker in de auto offline zonder gedoe.
Te veel gedoe ;)
Gewoon family abbo en geen gezeur.

Voor 15 euro per maand ga ik echt niet moeilijk doen...
Anoniem: 310408
@sugarlee8913 april 2018 16:52
Als je dat soort werk doet voor een tientje per maand zou ik je graag in dienst willen nemen. Stuur me even een PM en we spreken wat af.
Anoniem: 310408
@ThaStealth13 april 2018 16:50
Jij vind het dus verstandig beleid als je 50% van je markt buitensluit, alleen maar omdat je je eigen muziekdienst erdoorheen wil drammen?
Lol, ja natuurlijk want ze verdienen duizenden malen meer aan de muziekdienst dan aan die speaker. Die speaker zal ze aan de bips oxideren. Die is er alleen maar omdat iedere firma er een heeft. Die moest er komen en iedereen kan zien dat het een ongeïnspireerd product is. In elk opzicht matig.
Want.. in Amerika, VK en Australië gebruiken ze geen Spotify?

Ik werk met een Mac en ik heb een iPhone, daarom hoef ik toch nog niet van Spotify naar Apple Music over te stappen, waarom dan wel als ik een Homepod wil gebruiken?
Waarom zou je een HomePod kopen als je Spotify luistert? Het is toch heel duidelijk waarom de HomePod enkel Apple Music ondersteund? Vandaag nog meer dan anders trouwens. Je data! En nog zoveel meer maar vandaag de dag zou je dat standpunt toch al beter moeten begrijpen. Een slimme speaker met microfoons in je huiskamer. Gaan we echt daar hetzelfde drama herhalen dat zich op de smartphones heeft afgespeeld? Met al die apps hebben we duizenden diensten toegang gegeven tot onze persoonlijke gegevens. Ja dat opengooien van de markt zodat iedereen een ontwikkelaar kon worden heeft toch wel nare bijwerkingen gekregen. Vandaar dus enkel Apple Music. Een gesloten systeem dat niet vol met apps zit dat eigenlijk een ander doel heeft dan waar jij het voor gebruikt.

Als dat niet volstaat heb ik anders nog wel een reden die me zo een +3 oplevert: Voor het geld! ;)
Apple faciliteert – net als Google, Facebook en Spotify – net zo goed de verkoop van 'gepersonaliseerde' advertenties hè? In-app advertenties in iOS. Advertenties in iTunes. De Mac App Store.

Dus laten we nou niet doen of Apple zich daar niet mee bezighoudt.

Apple upload (ook) alle gesproken commando's die je geeft aan Siri naar haar servers. Wist je dat of niet?

Ik maak me hier weinig illusies over.

Juist als ik zoveel meer betaal voor zo'n apparaat van Apple wil ik zelf kunnen bepalen wat er mee doe.

Je kan ook zeggen: Apple weet al zoveel van me, ik hou de muziek 'apart' bij een andere aanbieder.
Ga je eerst eens tegoed informeren voor je zo'n onzin vertelt. Blijkbaar snap je niet op welke manieren de grote tech firma's elkaar bekampen. Apple heeft zich volop op privacy gegooid. Advertenties hebben ze al lang laten vallen omdat ze de achilleshiel van Google gevonden hebben. Apple verdiend zijn geld met hardware, het heeft dus niks aan persoonlijke data. Google daarentegen verdiend het gros van zijn geld uit persoonlijke data. Slim gezien van Apple want het Facebook drama dat lag te borrelen om open te spatten. De ogen zijn dus nu ook gericht op Google want zij verdienen net als Facebook hun geld met persoonlijke data.

Je snapt blijkbaar niet goed dat privacy Apple veel geld kan opbrengen, waarom zouden ze dan zo dom zijn van zich nog met persoonlijke data bezig te houden? Ze verdienen er geen zak aan en door het niet te doen hebben ze een feature die Google niet kan kopiëren.

Moest Apple zeggen dat ze voor privacy zijn en heimelijk toch persoonlijke data zouden verzamelen. Zou dat geen scoop zijn? Zoals ik al meerdere malen op dit soort aantijgingen heb gereageerd: Bewijs het en je bent direct instant beroemd over heel de wereld en je zal bij elk groot tech bedrijf direct aan de executive tafel aanschuiven. "De man die Apple ontmaskerd heeft". Mensen zouden naar je opkijken hoor. :+

[Reactie gewijzigd door monojack op 13 april 2018 18:51]

Spotfiy komt binnenkort ook met een slimme speaker volgens de geruchten. Vraag me af als andere diensten daarop zullen draaien...
Als ze slim zijn wel :) en anders zijn er concurrenten die dat wel doen.

Iedereen moet natuurlijk zelf weten wat voor 'slimme speaker' hij koopt, maar ik zou toch mijn opties zoveel mogelijk open willen houden, niet alleen wat betreft Spotify-achtigen. Ik vind ze sowieso niet genoeg toevoegen qua functionaliteit, zowel het 'slimme' als qua speakers. Ik heb ze niet gehoord hoor, maar het lijkt me qua geluidskwaliteit niet op kunnen tegen een 5.1 setje of een draadloze koptelefoon.
Slimme speaker kan gewoon met Amazon of Google integratie zijn met extra Spotify features en commands.
Ja want op geruchten moet je vooral je visie bouwen. Vervolgens komen de kwartaalcijfers uit en blijft van die geruchten niet veel meer over. Elke keer hetzelfde liedje en veel mensen trappen nog steeds in die doemscenario's over verkoopcijfers. 🙄
Huh, het is je eigen bedrijf toch niet, waarom zo spastisch als het even tegenvalt? Er mag geen negatieve informatie over de maker van je telefoon komen?!

iPhone x:
https://www.icreatemagazi...apple-halveert-productie/
Goedkopere snellere iPad:
https://www.google.nl/amp...e-ipad-2017-goedkoop/amp/
Goedkopere MacBook air:
https://www.icreatemagazi...dkopere-macbook-air-2018/
HomePod valt tegen en ook goedkopere op komst:
https://www.google.nl/amp...d-verkoop-valt-tegen/amp/
En:
https://www.google.nl/amp...opere-homepod-herfst/amp/

Ik heb overigens ook een iPhone, maar de groei of krimp boeit mij weinig, ik win toch niets bij een groter wordend Apple? Totaal geen belang bij!

Ik snap de spastische reacties nooit bij een beetje negatief nieuws. Wat boeit het jou? Waarom moet het zo goed gaan bij Apple?!

[Reactie gewijzigd door BlakHawk op 12 april 2018 20:34]

Nogmaals, het zijn allemaal geruchten. Waarom zo "spastisch" reageren op geruchten? Nogmaals dit lees je de laatste jaren elke keer wanneer de kwartaalcijfers er aan komen en steeds verbaasd Apple weer met een nieuw record en dan moet ik daar telkens dezelfde vraag stellen. Waarom geloven mensen die geruchten toch die enkel dienen om snel geld te verdienen door beurskoersen te manipuleren.

Nogmaals, lees de titel heel goed "gerucht". Telkens weer. :)
Gerucht? Nieuwe iPad is daadwerkelijk goedkoper gebleken. iPad 2017 was 409 bij lancering, de snellere iPad 2018 is 359 bij lancering vorige week...

De rest zal blijken he...
Tja maar komaan doe nu effe normaal. KGI voorspeld 2 miljoen HomePods verkocht in 2018 en geen goedkopere HomePod. Wat nu? Tja het is het nieuwe gerucht dus moet het wel waar zijn |:(

En wat met de iPad die goedkoper werd? Ik snap niet goed hoe dat in het hele doemscenario past want de iPad is al regelmatig in goedkopere versies uitgekomen. En nu is de strategie om de scholen te heroveren.
Volgens mij had Apple net nog een recordkwartaal, dus dat tegenvallen lijkt nogal mee te vallen? Ik mag maar hopen dat het nooit gaat meevallen voor Apple want dan wordt het helemaal ongezond!
Precies dit. Apple Music zit op dit moment op 40 miljoen betaalde gebruikers. In september van vorig jaar waren dat er nog 30. En volgens Wallstreet Journal zou het zomaar kunnen zijn dat in Amerika Spotify, in de zomer, door Apple Music ingehaald gaat worden.

Persoonlijk vind ik Apple Music wel de mindere qua user interface (MacOS en iOS). Mijn voorkeur gaat uit naar Spotify en Tidal. Die zijn qua interface gelijkwaardig, en Tidal gebruik ik zelf het meeste omdat daar de curatie (is dat een woord? ;) ) van beter aansluit op mijn smaak. Ook leukere podcasts en interviews.

On-topic. Ik begrijp dat Apple alleen Apple Music ondersteund, maar ik denk dat daardoor mensen de Homepod links laten liggen, en eerder gaan voor een Sonos.
...en het feit dat de toegevoegde waarde t.o.v. andere speakers nihil is als je niet volledig in het Apple-ecosysteem zit.
Mwah, daar kan nog wel een boompje over opgezet worden. Heb menige review gelezen op internet waar men tot de conclusie kwam dat die Homepod van Apple met afstand het beste klonk. Lijkt mij wel een belangrijke eigenschap voor een luidspreker toch?
Zeker. Maar dan kan je natuurlijk ook terecht n het segment BT-speakers zonder assistant. Het lijkt erop dat de slimme functies belangrijker geacht worden bij een 'assistant'-speaker dan de geluidskwaliteit. Dan zijn integratie met diensten van andere partijen, het percentage goed geinterpreteerde vragen/opdrachten en de prijs wellicht belangrijker.
Daar lijkt het idd op. Zal wel ouderwets zijn dat ik de geluidskwaliteit hoog prioriteer.
De speakers in het segment BT-speakers leveren op dit moment zeer matige geluidskwaliteit vanwege beperkte bandbreedte en dus compressie. Als geluidskwaliteit belangrijk is zul je wel moeten kijken naar speakers die met een hogere bandbreedte overweg kunnen.
Sonos heeft Alexa ingebouwd...
Dan heb je ook gehoord dat het ding ALLEEN maar airplay ondersteund. Geen bluetooth, geen aux ingang, kortom, zelfs niet al je apple spullen kun je erop afspelen en alle niet-apple apparaten al helemaal niet.
En dan ook nog eens een geen ondersteuning voor bv spotify en siri die domweg minder intelligent is dan de concurrentie en je hebt een verliezer te pakken. Dan kan je speaker nog zo goed klinken, als de helft van je apparaten het er niet op doen heb je er geen fluit aan.

Als mensen een vrij dure goed klinkende smartspeaker kopen willen ze ook de tv erop af kunnen spelen en hun htpc of mac mini en spotify kunnen gebruiken.

Ik had de slechte verkoopcijfers al voorspeld toen ik de eerste reviews uitkwamen om eerder genoemde punten en inderdaad dus.
Zelfs als je er wel in zit... Ik heb bewust voor Amazon gekozen, omdat die veel meer kan. Alexa snapt meer dan Siri, is mijn ervaring. Nadeel van Alexa, alleen Engels nog...

[Reactie gewijzigd door BlakHawk op 12 april 2018 17:43]

Er zijn ook gebruikers die liever geen assistent hebben die 24 uur per dag, 7 dagen er week alles wat er thuis gezegd wordt doorsturen naar Google om geanalyseerd te worden op de kreet 'hey Google'. In alle andere interessante informatie die uit die continue analyse kan worden gedestilleerd is Google uiteraard niet geïnteresseerd, we weten hoe heilig de privacy voor dat bedrijf is, maar toch heb ik liever niet dat Google of Amazone de hele dag meeluisteren naar wat ik thuis zeg.

De Homepod is eerst een hele goede luidspreker die met stemcommando's gestuurd kan worden en pas daarna een algemene assistent. Zoals gewoonlijk is de eerste generatie van een nieuw Apple-product vrij beperkt in wat je ermee kan en heel erg gericht op het eigen platform. Net zoals eerdere teleurstellende producten waar niemand op zat te wachten zoals de iMac, de iPod, de iPhone, de iPad en de Watch....

Op mechanisch en audiogebied is het een uitstekend product, wat er vooral aan verbeterd zal moeten worden is de software. Dus ik verwacht de komende jaren eigenlijk wel de nodige firmware en software updates, Apple heeft dat ook toegezegd. Of die Homepod een top of flop wordt kan je echt pas over een paar jaar zeggen.
Er zijn ook gebruikers die liever geen assistent hebben die 24 uur per dag, 7 dagen er week alles wat er thuis gezegd wordt doorsturen naar Google om geanalyseerd te worden op de kreet 'hey Google'.
Ik heb diverse artikelen gelezen die claimen (ook na uitgebreid netwerk sniffing) dat de Google speakers het monitoren van 'OK Google' zelfstandig uitvoeren en pas na detectie van dat activatie zinnetje de overige commando's naar de Google servers sturen ter analyse en voor het antwoord.
Anoniem: 310408
@CharlesND13 april 2018 16:56
Er zijn ook gebruikers die liever geen assistent hebben die 24 uur per dag, 7 dagen er week alles wat er thuis gezegd wordt doorsturen naar Google om geanalyseerd te worden op de kreet 'hey Google'.
Je snapt er echt niet veel van he? Denk je WERKELIJK dat het zo gaat en dat niemand die terrabytes aan datastreams die dat oplevert heeft weten te vinden?

En dat op tweakers.....
Al was het een kale bluetooth speaker met de "W1" chip en microfoon voor Siri, dan was-ie ook prima geweest. Prachtige speaker dan voor die 400 euro, past goed bij je Mac Pro :+ . Nu is het nergens goed in... te afgesloten als speaker, en te beperkt als assistent.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 12 april 2018 15:57]

Anoniem: 162126
@ThaStealth12 april 2018 17:23
Apple en marktonderzoek? Je weet wat Steve en meneer Ford daarover dachten?
Volgens mij moet je al die berichtgeving met een korreltje zout nemen. Bij elk Apple product verschijnt er wel kort na lancering een bericht dat de verkopen slecht gaan. Dat was zo met de eerste Ipads, de Apple watch, de Iphone 7 en Iphone X. En achteraf blijkt vaak het tegenovergestelde waar.

Apple heeft volgens mij gewoon zijn fans willen pleasen door ‘speciaal’ voor hun een goede speaker op de markt te brengen.

Het bestaande aanbod is gigantisch dus het is niet dat de comsument de dupe is. Ook aan goede personal assistenten geen gebrek. Enkel op geluidskwaliteit viel nog wat eer te rapen.

Fans van het eerste uur die 100% in het ecosysteem zitten kunnen dus een uniek speakertje kopen voor 350euro. En los van de lock-in zijn de reviews zijn lovend dus die missie lijkt wel geslaagd. Dat ze geen giga marktaandeel zouden winnen leek an van de start zo helder als wat.

9/10 wordt de Homepod in de volgende generaties minder ‘exclusief’ door ook Spotify en mss zelfs android mee de zelfde functionaliteiten te geven maar dat kan wel even duren denk ik. Ze lopen toch al wat achter dus kunnen ze beter de exclusieve kaart spelen en zich focussen op Apple fans.

Ze hebben overduidelijk geen moeite gedaan om te pronken met hun spraakassistent. Ze spreken ook heel de tijd over het ongelofelijke geluidskwaliteit en het design, niet over het slimheid van de speaker. Van een slecht marktonderzoek is volgens mij geen sprake. Ze weten goed genoeg wat ze doen. Siri is ook helemaal zo goed niet als Amazo’s assistente dus mogelijk wachten ze tot dat op punt staat alvorens zich te focussen op het Smart gedeelte en de markt open te breken met the next big thing.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 12 april 2018 18:36]

Volgens mij heeft Apple de goede keuze gemaakt door in eerste instantie voor een uitstekende speaker te zorgen. De assistent kan nog altijd gemakkelijk evolueren. De prijs is zeker niet het probleem. Wel het feit dat ze laat op de markt komen.
Ik denk dat Apple management er plotseling achter kwam wat de impact van Alexa en Google Home zou zijn op lange termijn en opdracht heeft gegeven om binnen no time met iets vergelijkbaars te komen. Dat kan natuurlijk helemaal niet en daarom is het een product wat feitelijk niet 'af' is.

Het duurt jaren om zoiets te perfectioneren, zeker het AI gedeelte. De hardware is relatief eenvoudig.
Op dat principe draait Apple juist, precies doen wat de klanten niet willen, maar de fanboys wel kopen. En girls natuurlijk.
400 euro voor apple homepod vs 40 euro voor Amazon Alexa. Moeilijke keuze ;)
Ja maar.... ja maar, dan staat er geen appel op. ;(
Als je het geluid van een koekblikje goed genoeg vindt dan is Amazon Alexa "voor 40 euro" inderdaad een betere keuze.

Ik ben zelf niet in de markt voor de HomePod, mijn huidige speakers met built-in Airplay voldoen prima, kwaliteit en draadloos. Het praten, ach, dat doe ik dan wel tegen mijn telefoon.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 12 april 2018 16:07]

Zodra zo'n apparaat geen bluetooth ondersteund, heb je gewoon direct verloren. Koop dan gewoon een Sonos One voor €229. Maar ja, dan komen we weer bij dat appel gedeelte... :P

Even vergelijken:

- Bij Sonos kun je je eigen muziek dienst kiezen, bij de Homepod moet je Apple Music gebruiken.
- Bij Sonos kan elk apparaat verbinden, in plaats van alleen Apple devices
- Sonos ondersteund WEL multiroom audio, Apple niet.
- De Sonos one kost €229 en niet 400 €349 zoals de Apple box doet.

Je kunt over punt 1 en 2 niet discussiëren eigenlijk. Je moet dan toch echt voor die appel gaan, ik kan namelijk geen andere reden bedenken om je zelf nog meer te "vendor-locken" in het Apple spinnenweb, jij wel?

bron: https://www.want.nl/sonos-one-vs-homepod-vijf-redenen/

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 12 april 2018 16:27]

Mocht je echt een speaker met een assistent willen met goede geluidskwaliteit en je zit al in het Apple Ecosysteem dan past een HomePod daar in. De HomePod krijgt multi-room ondersteuning met een opkomende update. Volgens mij werkt hij ook als hub voor HomeKit mocht je daar ook al in geïnvesteerd hebben.

Het zal mij verder weinig uitmaken wat iemand met zijn geld doet. Maar zowel de Sonos als de HomePod zijn toch wel van andere orde dan het apparaat waarop je reageerde met "er staat geen apple op".
Het zal mij verder weinig uitmaken wat iemand met zijn geld doet. Maar zowel de Sonos als de HomePod zijn toch wel van andere orde dan het apparaat waarop je reageerde met "er staat geen apple op".
Je bedoeld Alexa? Voor de Sonos geldt toch precies hetzelfde? Hoezo koop je een duurder apparaat, met minder functies, die je alleen met een iPhone kunt gebruiken? Dat is toch dom?

Edit: Dan gaat het je dus om het ecosysteem en dus "de appel".

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 12 april 2018 16:56]

Ik zou een duurder apparaat met minder functies kopen als de geluidskwaliteit beter is.

Niet iedereen is gezegend met oren die het verschil niet horen.

[Reactie gewijzigd door Pierz op 12 april 2018 23:32]

ja maar, dan staat er geen appel op. ;(
Heeft toch een andere insteek dan dat het je om het ecosysteem gaat... als je al in het ecosysteem zit en het sluit er mooi bij aan, dan kan het een prima keuze voor je zijn.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 12 april 2018 17:16]

Wat denk jij dan dat ik er mee bedoelde? Ik bedoelde ermee dat Apple gebruikers vaak voor iets anders gaan waar ook een appel opstaat. Of het beter of slechter is maakt dan niet uit. Dat is de trend die je hier vaak in de commentsectie ziet. En dat is dus gelinkt aan het feit dat ze al in het ecosysteem zitten.
Misschien heb ik het al die jaren hier op tweeakters.net mislezen, maar mogelijk ben jij ook gewoon de uitzondering die er wat anders mee bedoelt dan: "Nja, ze weten er eigenlijk niets van, maar ze vinden een Apple logo gewoon erg cool op een product en daarom kopen ze het, als ze namelijk zich wel in de materie verdiept hadden dan kwam je nooit op een apple product uit".
Maak ervan wat je wil zou ik zeggen, even goede vrienden!
Er is een groot verschil tussen het eco-systeem en "er staat geen appletje op", "of "de appel". Als men over een eco-systeem praat dan wordt er iets zinnigs gezegd. Wanneer iemand zegt "want er staat geen appeltje op" duidt dat op een gebrek aan ervaring met een goed werkend eco systeem. Maar ik heb daar begrip voor want het is ook moeilijk uit te leggen als je het zelf niet ervaart.

Het zit hem vooral in de details, als ik lees hoeveel mensen niet klagen over smartwatches dat ze geen nut hebben dan snap ik dat niet. Ik kan mijn Apple Watch niet meer missen door zeer kleine details als mijn notebook die automatisch unlockt als ik die aan heb, of mijn koptelefoon die dankzij de Apple chip automatisch switcht van toestel zonder dat ik dat toestel ooit moest koppelen. Zo zijn er heel veel van die kleine details die een eco systeem perfect voor je kunnen doen werken.

Het enige dat ik haat aan het eco-systeem van Apple is dat een nieuw apparaat kopen zo'n saaie bedoening is geworden. Aanzetten, een ander Apple apparaat er naast houden en klaar is kees. Er valt echt niks anders te doen, gewoon direct aan de slag want alles werkt dan ook nog eens intuïtief hetzelfde.

Maar goed wat ik maar wil zeggen is dat je niet zo cynisch moet doen over mensen die wel de voordelen zien van bijvoorbeeld een HomePod tegenover een Sonos. Voor mij kan de Sonos minder dan de HomePod maar voor jou is de HomePod inderdaad geen goede keuze.
Excuseer ga je me nu echt doen geloven dat je ook maar iets van het Apple eco-systeem snapt? Ik wil best geloven dat je een iPhone SE hebt maar je weet duidelijk niet hoe je hem moet gebruiken als je van de overtuiging bent dat je iTunes nodig hebt voor je iPhone. Volgens mij moet het dus ongeveer al zo'n 7 jaar geleden zijn dat je nog eens een iPhone hebt vast gehad maar goed.

Oh het moet allemaal mega goedkoop. Tja voor een dubbeltje kan je niet op de eerste rij zitten maar goed je hebt al duidelijk gemaakt dat het jouw om "het appeltje" te doen is :)
Ik wil best geloven dat je een iPhone SE hebt maar je weet duidelijk niet hoe je hem moet gebruiken als je van de overtuiging bent dat je iTunes nodig hebt voor je iPhone.
Prima, hoe krijg ik muziek die ik van een CD geript heb op mijn iPhone SE, zonder iTunes?
Volgens mij moet het dus ongeveer al zo'n 7 jaar geleden zijn dat je nog eens een iPhone hebt vast gehad maar goed.
Zo beter: https://imgur.com/a/5bMMx ?
Oh het moet allemaal mega goedkoop. Tja voor een dubbeltje kan je niet op de eerste rij zitten maar goed je hebt al duidelijk gemaakt dat het jouw om "het appeltje" te doen is :)
Zeker niet hoor. Heb een S8 vanaf dag een, dus dat is het probleem niet. :) Moeilijk he iemand die Apple niet waardeert? Hoe moet je hier nou mee omgaan vanuit je Apple bubbel?

Ow ja, laat even weten hoe ik die muziek erop krijg he? Ik reken op jou namelijk. :)
Vertel mij eerst maar eens hoe je van "alles moet via iTunes" plots naar "hoe krijg ik muziek die geript is van CD naar mijn iPhone" Ja dat is inderdaad "alles" |:(
Vertel mij eerst maar eens hoe je van "alles moet via iTunes" plots naar "hoe krijg ik muziek die geript is van CD naar mijn iPhone" Ja dat is inderdaad "alles" |:(
Ebooks?
Film bestanden?

Niet alles, maar als ik kijk.
Mijn iPhone 6s heeft daarvoor iTunes en een kabeltje nodig, mijn S7 Edge heeft enkel een kabeltje nodig.

Kijk iPhones zien er gelikt uit, maar uiteindelijk is de S7 Edge voor mij praktischer.

Wil je iets wat altijd werkt, maar waarmee je enkel dingen kan doen die de leverancier goed vindt.
Tja dan is Apple je vriend...
Ik zou het totaal niet weten. Moet al 10 jaar geleden zijn dat ik nog eens een CD heb aangeraakt.
Wel grappig dat je het vanuit een discussie over de HomePod die alleen Apple Music ondersteund (wat overigens niet helemaal klopt) en geen spotify het hebt over het rippen van muziek om op je iPhone te zetten. Ik zou zeggen start spotify op en zoek die nummers op. Ik heb geeneens meer een cd speler dus iTunes gebruik ik nooit meer. Overigens is de audio kwaliteit (uit ervaring) gewoon competitief met andere speakers van dezelfde prijs en hetzelfde formaat.
Ik weet niet waar je op de 400 euro komt? Maar naar mijn weten zal hij hier rond de 325 euro gaan kosten. Kan alleen even niet meer zo snel de bron vinden.
Ow je hebt gelijk. $349 in Amerika, dus waarschijnlijk ook €349. ( zoals wel vaker ) Is aangepast.
Wil je beter geluid dan zou je eens naar de Teufel One S moeten kijken. Haalt die Sonos One het echt niet bij. En Teufel wil hem nog wel eens in de aanbieding doen voor €199,-. Heb je dubbel winst, zowel geld als geluid. :P
Goede tip, ik ga hem zeker bekijken!
Sorry, maar die vergelijking is totaal krom. Voor die 40,- krijg je een digitale assistent welke uiteindelijk gericht is om hun advertentie model te versterken, maar kwalitatief geluid is dan ver te zoeken. Voor 400,- krijg je een sonos concurrent welke gericht is op geluid en minder sterk is in integratie met online diensten anders dan Apple Music.

De producten hebben een totaal ander uitgangspunt.
Een vergelijking met Sonos zou veel meer op zijn plaats zijn, omdat het bij beide primair gaat om het afspelen van muziek uit een muziekdienst en dat met fatsoenlijk geluid.
En Sonos "concurrent" die €170 duurder is, zonder Spotify en Bluetooth. Lachwekkend!
Ligt er aan welke sonos je pakt, want wat betreft geluid moet je dan bij Sonos toch echt naar de duurdere Play gaan om in de buurt van de HomePod te komen.
Maar al is die 170,- duurder, dan nog.ik denk dat je hem moet vergelijken met een Sonos speaker gezien de HomePod veel meer is gericht op audio kwaliteit.
Onderbreken van Spotify is niet voor iedereen een gemis.... maar dat betekent dan ook dat men een kleiner klanten markt aanspreekt. BT gaat bij Sonos ook niet op.

Ik pak liever een Raumfeld... dan worden die Sonos prijzen t.o.v. Wat ze leveren ook weer belachelijk. ;-)
Je kunt de HomePod anders gewoon direct met de Sonos One vergelijken van €229...
Dat is niet waar! Van wat ik merk is het puur persoonlijk of je ze kan vergelijken. Klank is altijd iets discutabel. Ik heb al zoveel laaiende reviews gelezen over de klank van de HomePod en volgens die reviews klinkt de HomePod veel beter dan de Sonos. Dan lees je weer andere reviews waar ze een Sonos wel beter vinden klinken. Klank is altijd een puur persoonlijke ervaring en je kan dus echt niet zomaar vergelijken op basis van specs of prijs.
Daar heb je zeker gelijk in. Maar aangezien je van beide positieve reacties hebt gelezen, komen we dan toch bij het vergelijken van specs uit.
Als ik de reviews lees moet je hem eerder met de Play 5 vergelijken. Maar dan nog de techniek die er in zit is totaal anders en schijnt best wel indrukwekkend te zijn. (Zelfs Sonos gaf dat toe)
Wat er in het bakkie zit is totaal anders en kan soms het prijs verschil rechtvaardigen.
ik wist niet dat er een Amazon speaker was voor 40€.
Alexa is toch gewoon de assistent ?
Geen verrassing! Te prijzig en te veel beperkingen.

[Reactie gewijzigd door thePiett op 12 april 2018 16:48]

Inderdaad. Ik vind het al opmerkelijk dat Apple dacht dat ze de enorme inspanningen van Google en Amazon konden imiteren. Ze hadden beter één van beide platformen kunnen kiezen en daar hun HomePod op baseren. Nu staan ze met lege handen.

[Reactie gewijzigd door ArtGod op 12 april 2018 16:02]

Waarom staan ze nu met lege handen dan? Het geluid van de speaker is goed. SIRI kan je horen op het moment dat het volume hard staan. Je kan ze ook met meerdere speakers in STEREO gebruiken (wel in beta).
Omdat ze het waarschijnlijk van de markt moeten halen vanwege de lage verkoop aantallen. En dat terwijl de invloed van de slimme speakers op langere termijn gigantisch kan zijn.

Apple kan de enorme inspanningen van Google op AI gebied onmogelijk evenaren. AI is bijna de "core business" van Google vanwege het internet zoeken (ze moeten weten wat gebruikers zoeken en wat er in een webpagina staat en deze correleren). Google is hier al mee bezig sinds zij bestaan. Voor Apple is dit meer een afleiding van hun smartphone business.

Alexa heeft een enorm aandeel omdat ze gewoon de eerste waren en daardoor een voorsprong hebben.

[Reactie gewijzigd door ArtGod op 12 april 2018 18:17]

Apple was inderdaad (te) laat. Maar Apple kennende gaan ze hier koppig mee door tot ze een echt succesproduct hebben. Onderschat Apple’s vermogen niet om iteratief aan een product te vijlen tot het “perfect” wordt.
Het kan nog zijn dat Apple HomePod aanpast om te werken op Google Home of Alexa, maar anders zie ik het somber in voor ze.

Tenzij ze een hele karrenvracht briljante AI wetenschappers binnenhalen om er aan te werken denk ik niet dat ze Google ooit kunnen evenaren. Dan nog duurt het jaren voordat ze iets hebben en tegen die tijd vermoed ik dat de kaarten al geschud zijn.

Ik voorzie dat Alexa het uiteindelijk ook gaat afleggen tegen Google, maar daar kan ik me in vergissen.

[Reactie gewijzigd door ArtGod op 12 april 2018 22:00]

Tenzij ze een hele karrenvracht briljante AI wetenschappers binnenhalen om er aan te werken denk ik niet dat ze Google ooit kunnen evenaren. Dan nog duurt het jaren voordat ze iets hebben en tegen die tijd vermoed ik dat de kaarten al geschud zijn.

Nou, dan is het maar goed voor hun dat ze John Giannandrea in dienst hebben genomen, voormalig hoofd AI en zoeken bij Google. Daarnaast hebben ze Jon McCormack aangenomen. Hij werkte als CTO bij een Amazon-lab en als vice-president voor de Kindle-software. Eerder gaf hij leiding aan Google’s Advanced Technology and Products-groep. Hij is speciaal aangenomen om de software te gaan verbeteren.

Kijk, ze zullen echt niet vandaag op morgen hun achterstand inhalen maar net als het dramatische Apple maps is het een kwestie van lange adem. Uiteindelijk kunnen ze met het "apple ecosysteem" een mooi product afleveren.
Uiteraard gaat Apple nooit of te nimmer Google Home of Alexa binnenhalen?!

Google’s achillespees is privacy en hun verdienmodel.

Apple heeft gewoon tijd nodig. Zie de Apple Watch die intussen groter is dan de Zwitserse horloge industrie.
Ik denk dat ze kunnen kiezen: Google Home of Alexa ondersteunen of gewoon opgeven en de markt verlaten. De derde keuze, dat ze het zelf doen, is volgens mij kansloos.
Het probleem van de HomePod - als er al een is - is dat Apple laat kwam. Dus is er wat tijd nodig.

Jij begrijpt blijkbaar het business model en het publiek van Apple niet: een Google assistent die je betaalt met je privacy zet je niet op een high end Apple product 8)7 .
Ik kan dat waarderen, maar alle AI systemen werken op dit moment via de cloud. Dus als de overheid iets van je wil weten gaan ze toch naar Apple toe om alles wat je gezegd hebt op te vragen. Dat maakt niet uit of je dat via Apple of Google doet.

Het duurt nog wel een paar jaar voordat dit soort systemen gedeetelijk lokaal kunnen werken.

[Reactie gewijzigd door ArtGod op 12 april 2018 22:17]

Ik maak me weinig zorgen over overheden, die geraken niet zomaar aan mijn data.

Google verkoopt mijn data echter aan iedereen die er wil voor betalen. Zie Facebook...
Heb je bewijs voor je bewering dat Google je data verkoopt? Want dat is niet wat Google doet, Google levert een dienst die bedrijven in staat stelt om gericht te adverteren. Dit is dus niet hetzelfde als het verkopen van je data.
Net wat Facebook doet... Je privacy is het product.

Niet met mij..
Google verkoopt mijn data echter aan iedereen die er wil voor betalen. Zie Facebook...
Nonsense, je kan bij Google niet jouw data kopen. Je kan alleen advertenties kopen die ze dan gericht verzenden. Als jij je eigen data koopt betaal ik wel.
Je kon/kan bij Facebook ook niet mijn data kopen, maar er zijn allerlei slinkse manieren om toch info te ontfutselen...
Enorme inspanningen? Is Alexa en GA in het Nederlands al trouwens?
Tsja ik zie het toch iets anders. Als Apple straks met Airplay 2 uitkomt vind ik dit toch een mooier apparaat dan een google home of alexa echo speaker.

Het slimme gedeelte kan mij niet zoveel interesseren, maar de geluidskwaliteit is wel fenomenaal.
Leuk dat het geluid goed is en dat hij er prima uitziet, maar daar gaat het met slimme speakers natuurlijk niet primair om ;)

Als je een mooie speaker met goed geluid op de markt wil zetten dan is dat prima, maar dan moet je hem niet verkopen als slimme speaker.
Dat doen ze dan ook niet. Wat er werd getoond bij de lancering was vooral gericht op audio. Siri integratie was bijzaak.
Van Apple's website: It’s also an intelligent home assistant, capable of handling everyday tasks — and controlling your smart home. HomePod takes the listening experience to a whole new level. And that’s just the beginning.

Hiermee ga je toch echt de concurrentie aan met Google en Amazon :)
Let op het woordje “also”. Dat insinueert dat het een secundaire feature is.

Ik hoop echter wel dat het ook een fatsoenlijke concurrent voor Amazon en google wordt. Is toch mooi meegenomen dan.
Leuk, dat "also", maar dat leest natuurlijk niemand. Iedereen gaat ervanuit dat dit een slimme speaker is. Er staat in ieder geval ook nergens dat het geen slimme speaker is. Het is van alles wat en het ding onderscheid zich nergens in, en logisch dus dat 'ie niet verkoopt.

En dan nog, als 'ie "gericht is op audio", waarom kan je hem dan niet aan je iMac hangen? En waarom doet 'ie geen Spotify?

[Reactie gewijzigd door thePiett op 12 april 2018 22:34]

Je kunt hem via Airplay prima aan een iMac hangen. Zelfde als Spotify. Werkt ook gewoon prima verder. Het is alleen niet zo dat spotify op het apparaatje zelf draait.
Het ging even om hoe Apple deze dingen in de markt zet, niet of ze nou wel of niet kunnen concurreren met Google en / of Amazon. Dat lukt in ieder geval niet :)
Het slimme gedeelte kan mij niet zoveel interesseren, maar de geluidskwaliteit is wel fenomenaal.
Ik snap als audioliefhebber niet dat je voor goed geluid überhaupt naar deze speeledingetjes kijkt.
Ik heb er nog geen gehoord die ook maar een klein beetje in de buurt komen van gewoon een paar degelijke zuiltjes + versterker.
Speakers gespecialiseerd op bepaalde audioweergave laten zich gewoon niet kleiner maken, je gaat gewoon nooit lage tonen uit een kleine speaker krijgen totdat ze een radicaal andere manier vinden van geluidsreproductie.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 12 april 2018 19:34]

Je kunt prima lage tonen krijgen uit een kleine speaker hoor. Het volume waarop dat gebeurt is een ander verhaal, maar het kan zeker. Hoe wil je anders een beetje laagweergave hebben bij in-ear headsets?
Dan gaan er andere krachten en waarden spelen. Ik heb het natuurlijk over de gebruikerscontext van reguliere luidsprekers.
Er gelden ook dingen als WAF en kabels mee. Ik wil best een goed geluid hebben, maar van mijn huidige set heeft mijn zus bijvoorbeeld last als hij aanstaat omdat ze alleen het laag hoor dreunen (terwijl ik het zelf amper hoor).

Ja en echt goede set is leuk, maar eentje die beter klinkt dan een andere is al beter en op een gegeven moment wordt het voor mij toch marge werk en is de opname zelf al de beperkende factor door mastering en compressie. Dan maakt het verschil niet meer uit, maar betaal je wel significant meer.
Misschien eens hier in Nederland uitbrengen dan maar?
Waarom? Wil je zo graag dat je huisgenoten je berichten voorlezen? Wil je zo graag aan Apple Music vastzitten? Wil je zo graag een wireless speaker zonder bluetooth?

Ik vind het echt een idioot product van Apple... Echt weer zo'n vendor lock-in product... bah. Had totaal niet gehoeven ook... ze konden toch gewoon alle features erin stoppen die er nu in zitten, maar dan ook gewoon met bluetooth en aux-in? Het is nu een apparaat dat 100% alleen werkt met je Apple devices... echt super slecht. Er zijn weinig Apple apparaten die zo erg dichtgespijkerd zijn als deze terwijl dat niet eens nodig was geweest, en ik zou 'm dan ook helemaal niemand aanraden.

Apple zoekt weer de grenzen op van de tolerantie van hun fanbase, en gezien de tegenvallende verkopen hebben ze die weer gevonden.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 12 april 2018 15:56]

Kan je allemaal uitschakelen en wat is er mis met Apple Music? Van Apple Music weet ik dat het binnen X aantal jaren nog wel zal bestaan. Spotify? Het hangt er vanaf hoe lang de platenfirma's nog geld willen blijven pompen in Spotify maar goed ik ben liever niet afhankelijk van de platenfirma's dus geen Spotify voor mij. Ik gebruik al sinds 1999 Apple producten dus ik zie dat niet heel snel veranderen dus ja ik zit te wachten op de HomePod. Laat maar komen!
Er is niets specifiek mis met Apple Music. Wat er mis is, is dat er sprake is van vendor lock-in: Je kan niet kiezen. Wat nou als jouw favoriete muziek straks niet meer op Apple Music is, maar er een reeks exclusieve deals zijn met Spotify? Dan kan jij niet kiezen om over te stappen zonder je speaker te vervangen...

Je wil niet afhankelijk zijn van "de platenfirma's" die hun muziek via meerdere kanalen (al is het maar via een CD), maar wel van Apple en 100% alleen hun Apple Music dienst? Prima hoor, dan ben jij 1 van die mensen die het wel zou kopen.

Daartegen, vele mensen hebben wel een brein vinden het niet acceptabel en vandaar dus de tegenvallende verkopen zoals vermeldt in dit artikel.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 12 april 2018 21:57]

Je kan niet kiezen
Zeer zeker wel. En ik kies zodra ik die homepod koop. Een aankoop is per definitie een keuze, lijkt me. En ik kan op ieder moment kiezen om mijn abonnement te stoppen en later weer te starten, of mijn homepod op marktplaats te zetten. Er staat echt nergens in de aankoopvoorwaarden van de Homepod dat ik mij voor de rest van mijn leven met Apple music getrouwd ben hoor.

[Reactie gewijzigd door Prullenbak84 op 13 april 2018 08:32]

Dan kan jij niet kiezen om over te stappen zonder je speaker te vervangen...

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 13 april 2018 09:45]

Nee maar dat is toch de keuze die je maakt? Je kiest toch voor een bepaald product met alle features, voordelen, nadelen en tekortkomingen die daarbij horen? Ik kan ook geen albert heijn kaas kopen in zo'n handige milner-verpakking, en ik kan ook geen audi-dashboard in mijn nieuwe peugeot laten zetten.

Mensen doen hier soms net alsof je - wanneer je iets van Microsoft of Apple koopt - je je ziel verkoopt en nooit meer wat anders kan. Maar dat is natuurlijk volstrekte onzin.

[Reactie gewijzigd door Prullenbak84 op 13 april 2018 10:13]

Sonos is ook gesloten. Geen YouTube mogelijk, geen bluetooth. hooguit als je m aan een netwerk kabel hangt een share voor je eigen muziek, maar geen random dienst. Alleen die diensten die in de Sonos app ondersteunt worden... En ook heel duur trouwens.
Dat is zeker waar, maar Sonos heeft tenminste nog een Aux-in (PLAY:5 en AMP) of optical in (PLAYBAR) en heeft vrij brede support aan platformen. Maar dat is ook de rede dat ik mijn Sonos weer heb teruggestuurd.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 12 april 2018 16:08]

heb de sonos one, die ondersteund ook alexa en google assistent is aangekondigd dat die ook met een update komt. Bevalt prima voor in de keuken.
Tegenwoordig zijn ze goedkoop. Vroeger was een bridge verplicht om het geheel goed werkend te krijgen. Na enkele jaren kwam er plotseling een firmware update uit van Sonos waardoor de bridge overbodig werd. Over smerig (€49,- was die bridge dacht ik) gesproken :).

[Reactie gewijzigd door Typhone op 12 april 2018 16:37]

sonos integreert dan weer naadloos met Alexa.
Over de Homepod, die is gewoon veel te duur tov concurenten.
Sonos is zeker niet gesloten. Zowat elke muziek service (Youtube = video) kan afgespeeld worden op Sonos. Sonos gaat ook Alexa EN Google Assistant ondersteunen, ook hier niet gesloten dus.

Als je een Bluetooth speler zoekt, moet je inderdaad geen Sonos hebben. Als je een seamless multi-room audio system zoekt, dan is Sonos zeker een van de opties.

[Reactie gewijzigd door Sahi_NL op 13 april 2018 08:50]

Ze zullen eerst aan de featureset moeten werken. De homepod is alleen geschikt voor mensen die volledig in het Apple ecosysteem zitten. Voeg dan op zijn minst Spotify ondersteuning toe betere integratie met andere diensten.
Haha. Maar hij is gewoon te duur. Hij is vergelijkbaar met de Google Home Max (qua prijs en qua geluidskwaliteit), en volgens mij word die ook niet echt goed verkocht. Bij Google is het de Home Mini die goed verkoopt.

[Reactie gewijzigd door MarnickS op 12 april 2018 15:49]

Misschien eens in Nederland uitbrengen?
Misschien eens Spotify Connect toevoegen?
Misschien eens gewoon Bluetooth verbinding toestaan?
Misschien meer slimme apparaten in Siri(HomeKit) toevoegen?
+ een optische aansluiting

Ik had mijn Sonos Playbar gelijk ingeruild voor twee HomePods als ik mijn TV zou kunnen aansluiten. Prachtige speakers die dan ook gebruikt kunnen worden voor mijn PlayStation, Raspberry en Apple TV
Als je prachtig geluid voor je TV wil, kan ik je ook gewoon een stereo setje aanraden. Voor €800 euro heb je hele leuke speakers, zoals de Bowers & Wilkins 685 S2 (adviesprijs 650 euro per paar, maar daar kan je zeker nog wel 100 euro korting op krijgen. Even rondbellen, vragen voor korting, kies de goedkoopste). Dan nog leuke versterker erbij: Voor 170 euro heb je de Denon PMA 520AE. Of zoek een occasion op tweakers V&A.

In de 2e hands markt kan ik de Bowers & Wilkins 684 ("S1") vloerstaanders aanraden. Die kan je vinden voor 400 euro per paar (geduld hebben, 400 blijven bieden, ik heb meerdere paren voor 400 gekocht) en dan heb je echt super mooi geluid. De Bowers & Wilkins 683 heb je ook, er staat nu een setje op marktplaats voor 675. Probeer ze mee te nemen voor 600~650 euro, dat lukt denk wel. Ze staan er al wel ff op.

Dat gecombineerd heb je echt veel beter geluid dan de Playbar of Homepods. Echt waar, en ik heb de Playbar en alle bovengenoemde speakers in huis gehad of nog steeds in huis, inclusief de subwoofer: Ik weet hoe ze klinken.

Als je design producten zoekt: Ik vind de Bowers & Wilkins CM-series/700-series erg mooi. Zie bijv. mijn favoriet: De CM8 (prijs per stuk, niet per paar!). Super mooi ontwerp deze dingen, maar hier heb je ook echt wel diepe zakken voor nodig: Je hebt ook een flinke versterker nodig voor deze speakers.

De Apple HomePod is geprijst om zijn geluidskwaliteit, maar merk wel op dat het gereviewd wordt als portable speaker: Een full-size vloerstaander of (goede) boekenblank speaker is gewoon een hele andere categorie aan geluid.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 12 april 2018 16:30]

Mensen kiezen ook vaak voor Sonos/Bose soundbars vanwege de compactheid, design, geen kabels etc. en dan klinken ze voor het formaat dat ze hebben toch behoorlijk goed.

Als je voor hetzelfde geld puur geluidskwaliteit wil hebben en je zaken zoals compactheid, design en kabels minder van belang vindt kun je inderdaad beter voor het door jou genoemde alternatief gaan ;)
Zal ook een goede toevoeging zijn. Maar het is dat Apple TV ook geen optische aansluiting heeft.

Toch ook apart dat je met je Apple TV gebruik moet maken van Airplay om de HomePod te kunnen gebruiken voor het geluid van je Apple TV 8)7
Tja, enkel met iphones en vrijwel geen integratie met diensten van derden dan limiteer je je afzetmarkt wel. Vaak in gezinnen enzo zijn er ook wel Android telefoons en laat me raden het werkt ook niet met Spotify?

Gedoemd om te mislukken dus.
Nope, werkt niet met spotify*, bluetooth of aux-in. Alleen met je Apple devices.

*wel via AirPlay
Zolang ze Spotify niet ondersteunen missen ze een hoop potentiele klanten voor dit product.
Ik hoor iedereen over Spotify maar dat ding heeft gewoon überhaupt geen bluetooth. Tamelijk raar gezien het product als je het mij vraagt. Ze waren duidelijk niet bezig met concurreren in de speakermarkt want het is gewoon een inferieur product.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 12 april 2018 19:29]

Sonos heeft ook geen Bluetooth. Maar dat is ook helemaal niet nodig. Dat zijn geen portable speakers die je overal mee naartoe neemt. Dat zijn home audio oplossingen. Iets waar ik deze speaker van Apple niet voor aanzie.
Prijskaartje, beperkingen Siri, om maar iets te noemen.

Ik gebruik nu Alexa icm Philips Hue, iets wat Siri me vaak nogal lastig maakte. Om die reden, plus dat prijskaartje, ga ik niet aan de HomePod.
Dat snap ik. Hij blijkt best tegen te vallen.

1) geen spotify ondersteuning
2) redelijk dom
3) weinig "slimme" functies die andere zoals alexa wel heeft

review: https://www.youtube.com/watch?v=mpjREfvZiDs

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee