Bluetooth 5.1 bevat functie om heel nauwkeurig apparaten te lokaliseren

De Bluetooth Special Interest Group brengt maandag een nieuwe bluetooth-versie uit waarmee apparaten in staat zijn om de richting van een bluetooth-signaal te bepalen. Volgens de stuurgroep wordt het hiermee ook mogelijk om heel accurate lokaliseringssystemen te maken.

BluetoothVolgens de Bluetooth Special Interest Group is het met huidige bluetooth-plaatsbepalingssystemen al mogelijk om de fysieke locatie van een apparaat te te bepalen tot een of meerdere meters nauwkeurig, maar met bluetooth 5.1 wordt dat door middel van de nieuwe direction finding feature verbeterd tot op een centimeter nauwkeurig.

De Bluetooth SIG meldt verder dat het momenteel mogelijk is om met bluetooth te signaleren als twee apparaten bij elkaar in de buurt zijn, waarbij grofweg een inschatting wordt gemaakt van de afstand. Met de nieuwe direction finding feature krijgen gebruikers niet alleen de mogelijkheid om erachter te komen wanneer een apparaat zich in de directe nabijheid bevindt, maar ook vanuit in welke richting het signaal komt.

Mark Powell, de directeur van Bluetooth SIG, zegt dat locatiediensten een van de snelstgroeiende gebieden voor de bluetooth-technologie is en dat tegen 2022 meer dan 400 miljoen producten per jaar hier gebruik van zullen maken. Met bluetooth 5.1 zou het navigeren in gebouwen een stuk accurater kunnen worden, doordat bluetooth-signalen van apparaten heel nauwkeurig kunnen worden gelokaliseerd.

De nieuwe functionaliteiten zijn onderdeel van versie 5.1 van de Bluetooth Core Specification, die vanaf maandag beschikbaar is voor ontwikkelaars.

Door Joris Jansen

Redacteur

28-01-2019 • 21:36

95

Reacties (95)

95
93
61
14
0
28
Wijzig sortering
Leuk, maar ik had liever gezien dat ze hun energie in iets anders hadden gestoken. Dit zijn features die op dit moment nauwelijks gebruikt worden door de consument.

Helaas is er echter op audio vlak nog heel veel verbetering te behalen. De versplintering in Bluetooth audio is meer dan verschrikkelijk. Met AptX, AptX HD, AptX LL (low latency), AAC en SBC codecs is het niet meer te overzien wat nu de beste keuze is voor welke situatie. Belangrijker nog, alleen al achterhalen welke codecs op welke hardware werkt is meer dan verschrikkelijk.

Mocht je hardware bijvoorbeeld geen AptX ondersteunen, dan kun je in veel gevallen niet hoge kwaliteit geluid EN een Bluetooth microfoon gebruiken. Maar in sommige combinaties toch stiekem weer wel?! Zelfs als Tweaker kom ik er niet meer uit. Vervolgens met droge ogen beweren dat draadloze audio volwassen is en we massaal van de 3.5mm af kunnen.

Laat de Bluetooth standaard ook maar eens een goede codec ontwikkelen, zodat ik als consument kan zien: "Bluetooth 6? Dan weet ik in ieder geval zeker dat ik van 'lossless' audio inclusief microfoon en een lage latency kan genieten"
Nou laten we zeggen dat het apparaat aangeeft in welke bluetooth versie het schakelt bijvoorbeeld, dat zou al enorm helpen want beide kanten van de connectie moeten hetzelfde protocol spreken en is de ene ouder dan de ander dan schakelt het terug naar een oudere versie van bluetooth die beide ondersteunen. Zit je dan met je APTX hoofdtelefoon, het goede geluid zit dan vaak meer tussen je oren ipv op je oren. Nergens is dat te zien welke pairing methode is gebruikt.

Weet niet of je aan programmeren doet maar heb je die API van Bluetooth wel eens gezien, dat is echt een verschrikking met al die versies en mogelijkheden. BLE bijvoorbeeld, is om echt hoofdpijn van te krijgen. Nee wat dat betreft is WIFI wel een stuk beter, het is veel sneller, grotere bandbreedte (kan lossless), veel groter bereik, geen latency. Je hebt ook WIFI direct maar er is bijna geen één apparaat wat dat ondersteund.
Nou laten we zeggen dat het apparaat aangeeft in welke bluetooth versie het schakelt bijvoorbeeld, dat zou al enorm helpen want beide kanten van de connectie moeten hetzelfde protocol spreken ...
Heel goed dat je dit punt noemt, want bij veel comments wordt niet vermeld over welke versie het gaat:

Als je een bluetooth 4.2 hoofdtelefoon verbindt via een bluetooth 4.0 adapter, dan maakt het niet eens uit of je APTX of LDAC ondersteuning erbij krijgt, is mijn persoonlijke ervaring. De geluidskwaliteit is een stuk minder dan een verbinding van dezelfde 4.2 hoofdtelefoon via een bluetooth 4.2 adapter!

Bluetooth 5 is sinds juni 2016 gespecificeerd, maar ik heb maanden moeten zoeken om een bluetooth 4.2 usb adapter te vinden. Deze staat niet vermeld in de pricewatch van Tweakers of Hardware Info. De meest recente review over bluetooth usb adapters op beide sites die ik kon vinden was er eentje uit 2013! Ook elders via google kon ik geen deugdelijke bluetooth usb adapter of review erover vinden.

Mijn Motorola G5 plus is een paar maanden geleden van Android 7 naar 8.1 opgewaardeerd. Hierdoor is het geroemde LDAC van Sony beschikbaar gekomen. Maar bij het luisteren naar muziek van Spotify op mijn Sony WH-1000XM3 hoorde ik eigenlijk geen verschil. De G5 plus ondersteunt bluetooth 4.2 en de geluidskwaliteit was al goed genoeg en reikte bovendien makkelijk door 2 betonnen muren. Een bluetooth 4.0 usb adapter op de pc kon al amper een stabiele verbinding door één betonnen muur vasthouden en de geluidskwaliteit was echt stukken minder.

In mijn zoektocht naar de bluetooth 4.2 usb adapter heb ik ongelooflijk veel comments gelezen over bluetooth codecs, zonder te lezen over welke versie men beschikte. In het beste geval werd er meestal slechts één zijde van de verbinding genoemd! Veel mensen lijken zich blind te staren op een codec zonder zich bewust te zijn van het versie nummer van de bluetooth connectie.

Het zou natuurlijk ideaal zijn als je na het "pairing" niet alleen maar "bluetooth connected" hoort, maar ook juist gespecificeerd b.v. "bluetooth 4.2 connected" evt. aangevuld met b.v.: "with LDAC"

Vraag aan Tweakers: Bestaan er al bluetooth 5 usb adapters?
Ik kon wel adapters voor m2 sloten vinden, maar niet voor usb, zelfs voor bluetooth 4.2 kon ik er nog maar één vinden ....

[Reactie gewijzigd door Ziewel op 22 juli 2024 23:49]

Je spreekt over BT 4.2 vs 4.0 mbt audio streaming, maar het versienummer 4.0 of 4.2 (of 5 of 5.1) gaat enkel over het Bluetooth Low Energy gedeelte van de Bluetooth standaard, dit wordt helemaal niet gebruikt voor audio streaming.
Aptx draait bijvoorbeeld boven A2DP die een deel is van de klassieke Bluetooth standaard die niet meer verandert is sinds versie 3.x.

Een headphone met BT4.2 support heeft dus klassieke Bluetooth (3.x) voor audio streaming, en BLE (4.2) voor bv device discovery enzo. Voornamelijk zullen ze het wel in de markt zetten met 4.2/5.0 omdat dat beter klinkt.

Er zijn wel implementaties van audio over BLE, maar die zijn allemaal proprietary en geen deel van de BLE standaard.

Dit wil niet zeggen dat er geen ontwikkelingen onderweg zijn om audio door te sturen over BLE (https://blog.nordicsemi.c...lution-of-bluetooth-audio).

[Reactie gewijzigd door mngm op 22 juli 2024 23:49]

Het zou fijn zijn als Tweakers.net of de buren er eens een achtergrondartikel aan zouden wijden. Want als ik je goed begrijp, dan heeft een hogere versie dan 3.0 gen invloed op de audiostream?

Op https://en.wikipedia.org/wiki/Bluetooth lees ik bij bluetooth 4.0 : Kernspecificatie Addendum 2 is in december 2011 onthuld; het bevat verbeteringen aan de audio Host Controller Interface en aan de High Speed ​​(802.11) Protocol Adaptation Layer.

En op 2.14 van deze video: https://www.youtube.com/watch?v=z6vQ43V4WxA is sprake van een toename van 27 naar 251 Bytes, 2,6 keer sneller ...

En dan nog mijn persoonlijke ervaring bij de vervanging van de logilink 4.0 door de EZCast 4.2 : pricewatch: LogiLink Bluetooth 4.0, Adapter USB 2.0 Micro door https://www.amazon.de/gp/...?smid=A95HNM1JTP6VY&psc=1 om specifiek te zijn.

Het geluid leek mij ineens veel helderder en ruimtelijker en zelfs krachtiger in volume na omwisseling, hetgeen het gevolg zou kunnen zijn van een hogere bitrate.

Mijn waarneming zou nog gekleurd kunnen zijn door de voorkennis van de versieverhoging en zelfs verder gekleurd kunnen zijn na de constatering ven het ver verhoogde bereik van de nieuwe adapter. Een andere denkbare verklaring zou kunnen zijn dat de Sony M3 de codec aanpast aan de kwaliteit van de verbinding ...

Het blijft verwarrend voor mij.
Natuurlijk merk je niks van beter geluid bij LDAC en spotify. Je bron is lossy. Luister eens naar TIDAL hifi met en zonder LDAC. Dat zal je waarschijnlijk wel gaan horen.
Spotify is ook aan het testen met lossless. Zie hier.
Daar staat trouwens ook een demo of je het verschil kunt horen.
Grote kans dat als je boven de 30 bent, je totaal geen verschil hoort... :+
Als je boven de 30 bent, hoor je in veel gevallen de bovenkant van het standaard 20Hz-20kHz spectrum niet meer (goed). Dus daar heb je een punt. Maar dat wil niet zeggen dat je geen verschil kunt horen tussen gebruikte codecs.

Ja, de bron maakt uit. In de meeste gevallen klinkt een lossless bron (veel) beter dan een lossy bron. Maar Vorbis > ~200kbps of een fatsoenlijke MP3 > ~250kbps klinkt ook vaak al erg goed. Ik waag te betwijfelen of je de verschillen tussen de 2 genoemde formaten en een .Flac / .Wav origineel door een willekeurige bluetooth codec heen uit elkaar kunt houden in een double blind test.

Op mijn Android 8.1 toestel kan ik onder de Developer options trouwens zien welke codec geselecteerd is. Hoewel mijn vorige NC headset (Teufel Mute BT) Apt-X ondersteunde en mijn telefoon dat formeel ook doet, weigerde deze combi iets anders te supporten dan SBC. Mijn nieuwe Teufel Real Blue NC doet geen Apt-X, maar wel AAC. Daar kan ik wel wisselen tussen codecs( AAC of SBC). Ongeacht het bron bestand hoor je wel degelijk subtiele verschillen tussen de codecs; ze klinken in dit geval simpelweg net wat anders. Ik beweer niet dat ik in een double blind test de juiste codec zou aan kunnen wijzen, maar ik verwacht wel het _wisselen_ van codec te kunnen onderscheiden (in het specifieke voorbeeld).

Nou zou de implementatie van 1 van beide codecs in mijn telefoon natuurlijk brak kunnen zijn, maar hoorbare verschillen tussen lossy codecs is niet ondenkbaar. De sport is natuurlijk om ze zo te ontwerpen (en implementeren) dat die verschillen 'onhoorbaar' worden (t.o.v. het origineel).
Als je boven de 30 bent, hoor je in veel gevallen ....
Een paar jaar geleden heb ik een gehoortest ondergaan voor een paar gehoorbeschermers. Op 56 jarige leeftijd had ik het gehoor van een 20 jarige volgens de enigszins verbaasde testafnemer :) !
Uitzonderingen bevestigen de regels zullen we maar denken. Overigens worden dergelijke tests in een stuk smaller spectrum afgenomen, vermoedelijk i.v.m. de kostprijs van meetapparatuur zowel als i.v.m. het bereik van beschikbare hulpmiddelen.

Verder wat mij betreft een +3 voor je comment, omdat je erg gespecificeerd bent zonder een vaste overtuiging te willen opdringen.
Tidal heeft/had ook een demo. Je kunt het verschil goed horen. Wat ook meespeelt is hoe de demo wordt gedaan.
Uiteraard de demo muziek is best belangrijk. Ik had initieel ook op Tidal demo gezocht maar kan daar niets van vinden.
Het verschil tussen 160 en de twee anderen is nog te horen, de rest hoor ik niet. Ik ben dan ook al boven de 30 ;)
Ik kan het wel zien trouwens, je kunt aan de "waveform" prima zien welke twee compressie hebben en welke niet.
Ga ik eens proberen, ik ben reuze benieuwd.... vandaar ook dat ik de muziekbron vermelde .... dat mijn ervaring op de juiste waarde geschat kan worden ....
Volgens mij zijn er inderdaad nog geen USB BT5 adapters.
Zie http://www.tomshardware.c...uetooth-adapter-find.html
Al is er 1 te vinden: https://makerspot.com/cc2...nergy-ble-usb-hid-dongle/ maar vraag is of dat wel goed werkt.
Dank je, het is te hopen dat er in de toekomst USB BT5 adapters beschikbaar komen voor sterkere verbindingen over grotere afstanden. Voorlopig is dit https://www.amazon.de/gp/...?smid=A95HNM1JTP6VY&psc=1 dus de enige USB BT4.2 adapter die ik heb kunnen vinden.

Maar ik ben er zeer tevreden over! :)
Als je het verschil in geluidskwalieit niet eens kunt horen kun je je afvragen hoe zinvol het is :+
Wifi Direct wordt naar mijn weten vooral gebruikt door foto-/filmcamera's om makkelijk te pairen met een telefoon en de app die daarop draait.
Het aptx codec en alle varianten zijn geen onderdeel van bluetooth dus de kans dat je ooit een wijziging daarvan krijgt vanuit het protocol standpunt is exact 0%.
Dat is net alsof je ADSL gaat afzeiken omdat je nooit de juiste video codecs heb geïnstalleerd.
De consument zal er weinig van terug zien maar in het bedrijfsleven is het traceren van objecten met goede nauwkeurigheid wel een wens. (De vereisten 1cm is natuurlijk wel beperkter dan de 1m vereiste) En als een groot bedrijf zijn apperatuur wil traceren zijn we zo weer 10.000 a 100.000 bluetooth tags verder. Een snelle optel som voor Bluetooth lijkt mij want audio hebben ze weinig op in te brengen.
Ik wilde net zeggen "maar als je 3.5 mm gebruikt, dan kan je toch ook USB-C (desnoods met actieve DAC) gebruiken?". Echter is er een ontwikkeling allang in de maak waarbij zelfs de USB poort op telefoons zal verdwijnen. Sta je lekker te kijken met je of hoge hoge latency en/of bagger kwaliteit audio en onstabiel signaal (tijdens de spits in het OV) dat BT audio is.

Voor audio is BT simpelweg een rommeltje. Ik denk niet dat dat ooit nog goed gaat komen. Ik bedoel ik wacht hier nu al jaren op dat BT audio op USB/3.5mm jack niveau komt (op gebied van audio kwaliteit, latency en signaal stabiliteit); waarom zou dat de komende jaren anders worden? Nee, voor echt goed draadloos audio zal er een andere standaard moeten komen. Er is LDAC (is standaard ingebouwd in Android, kijk maar bij Developer Options -> Bluetooth Audio Codec) wat op CD kwaliteit ligt, maar Sony heeft naar mijn weten niets bekend gemaakt omtrent de latency, en daarnaast wilt het vooralsnog niet van de grond komen in de koptelefoon en portable DAC markt.

Wat mij betreft zou BT in zijn algemeen en in zijn geheel mogen instorten, en vervangen worden door een super low power modus van Wifi of Wifi Direct. Er is een low power feature in het in wording Wifi 6, maar geen idee of dat op het niveau ligt van BT en BT LE. Wat ik wel weet is dat Wifi een betere track record heeft als het gaat om security.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 22 juli 2024 23:49]

Juist wel. Home automation is juist toe aan dit soort features. Als dit nog met een software update gepushed kan worden, hoef je niet eens heel veel apparaten te upgraden.
Zeker Apple mag wel wat meer van dit gebruiken. Als je vlak bij horeca woont dan is geofencing niet altijd handig. Connectie met wifi is iets maar dit micro geofencing is helemaal top.
Leuk, maar ik had liever gezien dat ze hun energie in iets anders hadden gestoken. Dit zijn features die op dit moment nauwelijks gebruikt worden door de consument.
Uit het artikel:
Volgens de Bluetooth Special Interest Group is het met huidige bluetooth-plaatsbepalingssystemen al mogelijk om de fysieke locatie van een apparaat te te bepalen tot een of meerdere meters nauwkeurig, maar met bluetooth 5.1 wordt dat door middel van de nieuwe direction finding feature verbeterd tot op een centimeter nauwkeurig.
Het is nou eenmaal lastig een functie gebruiken welke tot op heden (in een fatsoenlijke nauwkeurigheid) niet mogelijk was... De use cases zullen nu pas ingevuld worden.
Daarnaast is er ook een grote zakelijke markt waar dit interessant kan zijn.

Zouden de Amerikanen dat ook gedacht hebben bij de lancering van GPS? Nog voordat de satelliet de lucht in gaat, beweren het wordt tot op heden niet gebruikt, dus eigenlijk is het niet nodig om er tijd en moeite in te steken...
Het is ook zeer interessant binnens huis, je hebt dan geen sensoren meer nodig maar Bluetooth is goed genoeg om je huis makkelijk te bedienen.
Spreek voor jezelf. Ik denk dat de meeste mensen meer behoefte hebben aan goede indoor locatie dan betere bluetooth standaarden. Ik ken werkelijk niemand buiten tweakers om die klaagt om de geluidskwaliteit van bluetooth standaard (dus zonder aptx ed).
Tuurlijk en jij weet van de hoed en de rand... Met zo een ingenomen mening over dat dit nauwelijks wordt gebruikt. Onderbuik gevoelens ventileren noem ik dit..
Dit zijn features die op dit moment nauwelijks gebruikt worden door de consument.

Je bedoelt die feature die nu nog niet bestaat? Dit kan gebruikt gaan worden voor supernauwkeurige plaatsbepaling in huis, ideaal voor automation met Home Assistant bijv.
Hoe bedoel je? Dit lijkt mij fantastisch! Kan je je voorstellen dat je je telefoon naar een bepaald apparaat kunt wijzen en die daarmee bediend wordt? lamp aan/uit, muziek harder, tv zachter, omdat die apparaten weten waar ze tov elkaar zijn. Handig bijvoorbeeld om aan je sleutelbos te hangen, raak je die nooit meer kwijt. :)
Leuk, maar ik had liever gezien dat ze hun energie in iets anders hadden gestoken. Dit zijn features die op dit moment nauwelijks gebruikt worden door de consument.
Een aanname die volstrekt onjuist is. Ik werk in de personenalarmering en ik krijg toch regelmatig de vraag van abonnee's of wij het zendertje dat ze hebben (zo'n paniekknop in een halsketting of polsbandje) kunnen peilen, omdat ze het kwijt zijn. Die dingen werken op bluetooth. Of stel je voor dat iemand gevallen is en ergens in huis ligt. Scheelt weer een paar minuten zoekwerk van de verpleeghulp. Of van ambulancemedewerker. Dit kan levens redden.

Of meer alledaags: een afstandsbediening. Of een joystick / controller. Je horloge. Je sleutelbos(!) Zet er een bluetoothchippie in en je bent die dingen nooit meer kwijt.

't Mag duidelijk zijn: ik ben enorm blij dat dit eindelijk eens deugdelijk ontwikkeld is.

[Reactie gewijzigd door Jw_vdB op 22 juli 2024 23:49]

Je slaat de plank net een beetje mis. Deze bluetooth feature zit op een onderste laag ('low level') van het OSI-model. De kern van de bluetooth specificatie zitten meer op de fysieke- en datalinklaag. Waar jij het over hebt zijn de codecs die gebruikt worden, die audio via bluetooth versturen. De codecs en de mogelijkheid om via bluetooth te versturen/ontvangen worden in 1 stuk hardware gecombineerd. Dan kan je beter klagen bij iemand als Qualcomm (die dan ook de eigenaar is van de AptX codecs/algoritmes).
Met bluetooth 5.1 zou het navigeren in gebouwen een stuk accurater kunnen worden.
Ik lees hier heel erg "wordt het volgen van telefoons in gebouwen een stuk accurater"... Het zal vast handig zijn in bepaalde gebruiksscenario's, maar ik vrees dat het vooral de marketingjongens zijn die hier geld in zien.
Gelukkig kun je BT gewoon uit zetten als je hier bang voor bent. Verder: GPS werkt ook prima zonder dat je allerlei data hoeft terug te zenden, dus wellicht hoeft dat voor BT ook niet. Al was het maar om de accu een beetje te sparen.
Ik las gisteren nog de melding op m'n Android dat Bluetooth uitzetten niet inhoudt dat ie uit staat, maar alleen dat hij als 'niet vindbaar voor koppelen' staat. Oftewel, nog steeds beschikbaar voor lokaliseren/tracken.

Edit: linkje hierover

[Reactie gewijzigd door Ubartu op 22 juli 2024 23:49]

Mag ik wel nuanceren dat dit niet over Android gaat, maar over de functie "locatiegeschiedenis" i.c.m. "geavanceerde locatieverbetering met bluetooth scanning" van Google Play Services?

Hierbij wordt duidelijk aangegeven dat "op de achtergrond WiFi en bluetooth actief blijven wanneer jij het schuifje uit zet" als je dit accepteerd (moet je bij een apparaatsetup handmatig toestaan i.v.m. privacywetgeving. (opt-in dus)

[Reactie gewijzigd door Helium-3 op 22 juli 2024 23:49]

Ik kan me iig niet herinneren dit aangezet te hebben. In de instellingen van m'n telefoon staat ook dat deze setting voor Bluetooth uit staat, al stond het voor WiFi aan.
Daarnaast staat er dat de data naar Huawei gaat, niet Google.
De pop-up van laatst was wel van Google.
Geen bluetooth scanning in apps kunnen vinden :|
Google gebruikt (indien je dit aanzet) niet alleen het GPS signaal, maar ook WiFi & BT om je locatie te bepalen. Je kan het wel uitzetten, maar is inderdaad erg omslachtig. Overigens kan alleen Google je lokaliseren/tracken en alleen indien je locatie geschiedenis hebt aanstaan.

Het is dus niet zo dat bedrijven jou alsnog kunnen volgen.
'kan', 'kunnen', het aan/uit zetten van een setting in software, maakt iets nog niet volledig onmogelijk ;)
Als je de setting weet, kan je dus wel degelijk de hele optie uitzetten. Dus ook dat BT informatie wordt gestuurd naar Google. Overigens maakt Apple ook gebruik van locatie voorzieningen via bluetooth, maar weet niet of dat aan blijft als je BT uitzet. Daar kon ik niks over vinden bij Apple
Zoek maar eens op de term iBeacons:)
Apple maakt daar inderdaad gebruik van in o.a. Apple Watches (ontgrendelen van Mac), of bijvoorbeeld het vinden van je verloren Airpod, handoff en calling via other devices.

Ook password sharing (i.c.m. een Airport) als iemand met een andere iPhone in het Wifi menu van zijn iPhone komt en jij jouw iphone unlocked hebt en verbonden bent met het wifi network waarvoor een password vereist is, dan krijg jij een pop-up met: Do you want to share your password with ‘X’s iPhone’? Zonder dat die persoon het desbetreffende wifi netwerk aangetikt heeft zelfs.

Ja echt, dat laatste gebeurd allemaal d.m.v. bluetooth proximity.

Dus ja en nee: zet je bluetooth uit via je instellingen, dan zal dat resulteren dat de bluetooth locatievoorzieningen niet meer werken. Als je het via het controlcentre doet, dan blijft bluetooth wel aan, alleen zullen actieve verbindingen verbroken worden en locatievoorzieningen blijven werken.

[Reactie gewijzigd door Woodsnaps op 22 juli 2024 23:49]

"Alphabet-owned Google does the tracking in part so advertisers can target “more useful” digital ads to users, but Quartz discovered that the company taps into an array of signals that can yield an individual’s whereabouts even when the user thinks they’ve disabled such tracking."

Source: https://qz.com/1169760/phone-data/

[Reactie gewijzigd door jeffrey268 op 22 juli 2024 23:49]

Dat zegt niet zo heel erg veel, Apple gebruikt ook locatie gebaseerde ads
Klopt zoals met iPhone wifi uitzetten betekent niet dat het uitstaat.
Ik kan dit alleen maar toe juigen.
Op dit moment doen wij positiebepaling dmv triangulatie op basic van dect signalen.
Voornamelijk voor personen die alleen werken in de nacht in een 24/7 fabrieksomgeving.
Indien de persoon onwel wordt en/of niet beweegt kan er gealarmeerd worden en wordt nu globaal de zender aangegeven waar de persoon in de buurt is.
Wanneer dat met Bluetooth nauwkeuriger wordt kan dat in gevaarlijke situaties allleen maar meer helpen.
Ja kan je gelijk de werkdruk verhogen als betreffende werknemer ff staat uit te rusten bedoel je. Zie het meer als middel om nog meer te tracken wat mensen precies doen op dat moment

[Reactie gewijzigd door Progadgets op 22 juli 2024 23:49]

Hoor je voor "ff staat uit te rusten" niet om een pauze te vragen, maar voor de rest van de tijd gewoon te werken? Ik zou het dan wel snappen waarom een baas dit zou willen gebruiken om zijn personeel in de gaten te houden, als je als werknemer het probeert te verbergen dat je tijdens je werktijd niet aan het werk bent.
Serieus!? Dan heb jij nog geen echt werk gedaan. Als jij niet tussentijds even een paar seconden kunt of moet ontspannen, werk je nier hard genoeg ;)

Nee, om goed te functioneren moet je ook af en toe even ontspannen. En dat hoeft niet op de vaste koffiemomentjes. Je moet ook gewoon goed me je collega's om kunnen gaan. Als er af en toe gelachen wordt, gaat de algemene productiviteit ook omhoog. Veel meer dan als er steeds een big-brother de boel in de gaten zit te houden en iedereen achter de broek aan zit. :X
De OP stelde dan ook niet hoe lang die pauze was hè. En een paar seconden noem ik geen uitrusten (althans als je in een fabriek werkt).
Moet je eens zien hoe productief ze in die aziatische fabrieken zijn. Daar zal de algemene productiviteit echt niet omhoog gaan door koffiemomentjes en grappen en grollen.
daar heb je echt geen nauwkeurigheid van cm's voor nodig.
Ligt eraan.
Als je BT als receive only kunt gebruiken zonder te zenden, hoeft dat geen bezwaar te zijn.
Beetje zoals GPS, dat is ook one way traffic.
Misschien zou dat kunnen door je apparaat niet meer op discoverable te zetten?
Ik zie werkelijk niet in hoe je privacy meer geschaad wordt als ze je op dit momental op een paar meter nauwkeurig kunnen tracken tov een paar centimeter.

Sterker nog, met wifi triangulation heb je bluetooth helemaal niet nodig (staat vrijwel altijd aan itt bluetooth bij mensen) om redelijk accuraat iemand te kunnen volgen in een gebouw of op straat.

Ik zeg niet dat je angst wel of niet terecht is (dat is een andere discussie ivm privacy) maar technisch gezien staat niets een derde partij in de weg om jou locatie behoorlijk specifiek (meters) op dit moment al te kunnen inzien, real-time.
Waar hebben we “navigeren in gebouwen” in vredesnaam voor nodig? Ik zie dit alleen maar weer misbruikt worden voor tracking.
Ieder willekeurige toeristen attractie, grote ziekenhuizen, grote loodsen, bouwmarkten, supermarkten... laat het privacy/tracking aspect even los en je kan vast gigantisch veel toepassingen bedenken. Je hoeft het niet te gebruiken hoor..
lijkt het niet een beetje op Apple iBeacon (2013)

https://en.wikipedia.org/wiki/IBeacon
Deels. Daarmee kan je heel nauwkeurig een Beacon detecteren waar die ongeveer begint qua afstand. Dit gaat weer wat verder: de exacte richting van de Beacon. Dus of ie links of rechts van je is. iBeacons zijn alleen accuraat qua afstand.
iBeacons zijn alleen accuraat qua afstand.
Vind je? Je krijgt één van vier waardes terug op je meting: "immediate" "near" "far" en "unknown".
Nou ja, niet op de meter, maar voor het doel waarvoor ze destijds bedoelt waren, is dat gewoon prima in orde. Heel veel mee gedaan. Toen was het technisch ook niet mogelijk met bluetooth een exacte afstand te berekenen.
De Bluetooth beacon was er al voor Apple, de iBeacon is niks meer dan een protocol dat Apple er overheen legt. Net zoals Google Eddystone heeft. Maar BT beacons bestonden al voor die tijd en die kunnen niet echt plaats bepaling doen. Wat ze wel kunnen, is de afstand bepalen vanaf de beacon tot jouw apparaat. Met genoeg beacons (minimaal 3) kunnen ze dan ook jouw locatie bepalen.

Met Bluetooth 5.1 kan 1 enkele beacon ook bepalen waar het signaal vandaan komt en dus plaatsbepaling doen aan de hand van 1 beacon. Dit heeft zeker voordelen tov iBeacon/Eddystone.
Anoniem: 217535 @Montaner28 januari 2019 22:09
Lijkt me idd erg handig. Ik kom vaak in Hong Kong. Zowel de MTR-stations als de vele skyscrapers zijn zo belachelijk groot en vaak lastig om zaken snel te vinden. En wanneer je voor een restaurant staat dat je direct kunt zien wat ze te bieden hebben en wat de wachttijden zijn.
Het komt er dan eigenlijk op neer om de weg te vinden in een winkelcentrum (of winkel zelf) o.i.d.
Zoals het vinden van de "pinda's" in een grote winkel.

Echter, is dit inderdaad dan ook weer makkelijk te misbruiken, door je via de koekjes te sturen.
dan moet je gewoon de cookies niet accepteren. :+
Bluetooth kan uit hè... :)
Niet als je een smartwatch hebt... maar je kan natuurlijk wel de discoverability uitzetten.
Volgens mij maakt dat niks uit voor hoe vindbaar je bent. Net zoals je wifi op undiscoverable: daarmee houd je kwaadwillenden niet van je netwerk, want je bent nog steeds prima vindbaar :)
Werkt dat op dezelfde manier dan als met wifi? Als dat zo is houd het inderdaad op ja...
Is het niet zo dat wi-fi dan simpelweg stopt met het broadcasten van de SSID? Zou BT dan alleen stoppen met het broadcasten van de naam van je apparaat maar nog steeds wel het mac adres uitzenden?

[Reactie gewijzigd door keranoz op 22 juli 2024 23:49]

Als 'audioguide guidance', weet het ding precies waar je staat te kijken.
Wat dacht je van het volgen van demente patienten in een tehuis? Deze kunnen vrij snel (net als een klein kind) even verdwijnen als een verpleger niet oplet.
Die willen samen af en ook privacy :-)
Bibliotheek waar je na een zoekopdracht naar het boek wordt gestuurd dat je zocht. Museum waar je uitleg krijgt over de werken aan de hand van je locatie. In een groot kantoorgebouw aanwijzingen krijgen om bij kamer X of persoon Y uit te komen. Een expositie/beurs waarbij je de stand van een bepaald bedrijf kunt vinden door er naartoe te "navigeren". Op een treinstation de kortste weg naar je trein vinden of op een groot vliegveld (Schiphol bijvoorbeeld) de kortste route naar je gate? In een parkeergarage dat laatste lege plekje vinden? En zo zijn er ongetwijfeld meer voorbeelden :)
Niet zo moeilijk te bedenken toch? Stations, ziekenhuizen, warenhuizen, musea, supermarkten, vliegvelden, parkeergarages, etc.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 22 juli 2024 23:49]

Werkplaats, mijnbouw, bouwplaats, alles waar materiaal verloren gaat of gezocht wordt.
Waar hebben we “navigeren in gebouwen” in vredesnaam voor nodig? Ik zie dit alleen maar weer misbruikt worden voor tracking.
Kan je je collega's sneller localiseren en naar toe lopen in plaats van het halve gebouw moeten afgaan als hij of zei niet zijn telefoon opneemt :+ Nee zonder gein, het frustreert mij al als mijn smartphone continue mijn locatie wilt weten, nu er nog een mogelijkheid bij komt, zal ik nog wel meer momenten mijn locatie moeten weigeren.
Bluetooth 4.2 vind ik heel goed met mijn headset.. thuis in de begane grond loop ik dingen te luisteren zonder problemen. Moet wel beide apparaten 4.2 zijn natuurlijk
Oh bij mij valt die Bluetooth erg tegen ofja "tegen" ik zou het zelf niet beter kunnen ontwerpen, maar ik kan mijn telefoon niet opladen en dan 5 meter verderop naar de wc gaan dan valt het al weg. De muur is ook niet heel dik oid. Vaag
Zoiets had ik met bluetooth 4.0 en jabra blutooth headset. Met versie 4.2 waar ik ook heen ga in de begane grond heb ik een stabiele verbinding. Ik gebruik Asus tablet (ligt aan de oplader in mijn slaapkamer) met 4.2 en Sony headset die ook compatibel is met deze versie van bluetooth. Ik heb veel plezier eraan
Bt4.0 of 4.2 wordt helemaal niet gebruikt voor audio streaming, zie mijn reactie ergens hierboven.
Mijn oude headset (BT 2.1) haalt in combinatie met mijn telefoon 8+ meter in huis, en 10+ meter op kantoor.
Ligt denk ik niet aan de standaard, wellicht wel aan de muur of toestel(len).
Zal dit ook de energieduur van het verbeteren aangezien het zoeken minder duurt?
Nog altijd merk ik een flink verschil op een S9 als ik Bt uitschakel.
Oh echt?
Op mijn OnePlus merk ik er niks van?

Miss dat ik er niet op let :P
Ik heb bv. een Fitbit die regelmatig sync'd, dat vreet echt batterij.
Oeh, ik heb dat al een paar keer dmv RSSI willen maken m.b.v. wat ESP'tjes door 't huis gestrooid maar a) nooit aan begonnen en b) veel te onnauwkeurig. Maar ik zou 't wel heel gaaf vinden om van onze gezinsleden te kunnen zien in welke kamer ze uithangen (en hoe lang :P ). Dat scheelt best een slok op een borrel als je een huis hebt met 3 verdiepingen en op zoek bent naar iemand :P Ik word daar wel happy van (stoeiprojectje). Commercieel gebruik vind ik dan weer ... meh.

[Reactie gewijzigd door RobIII op 22 juli 2024 23:49]

Je kunt ook het gezinslid bellen, misschien wil je wel helemaal niet weten waar ie is :P
De kids hebben iPads zonder SIM :P (Hoewel ze dan een nieuwe iPad zouden moeten hebben met BT5.1). Kan ze wel FaceTimen ofzo, maar dat wil je dan helemaaaal niet :+

Maar 't "moet" van mij wat 'passiever'. Ergens een schermpje a-la "Star Trek" hebben hangen tegen de muur waarop je 'bliepjes' ziet van waar iedereen uithangt lijkt me gaaf (voor twee weken, maar toch :P )

[Reactie gewijzigd door RobIII op 22 juli 2024 23:49]

Anoniem: 1128097 29 januari 2019 09:37
Is bluetooth anno 2019 nog wel relevant?
Bluetooth is zeker nog relevant. Het antwoord zit simpelweg in bepaalde toepassingen waar Bluetooth beter presteert dan Wifi. Bluetooth is ook bij uitstek complementair met Wifi, het zit op dezelfde frequentieband, maar benut de ongebruikte kanalen op een zeer efficiënte manier. Voor bijvoorbeeld de synchronisatie van 3D brillen is Bluetooth de beste optie, infra-rood is te richtingsgevoelig, RF is te storingsgevoelig, en via Wifi wil je geen 100 pakketjes per seconde doorsturen zonder veel data. Voor het overgrote deel van slimme apparatuur dat geen grote snelheiden en volumes gebruikt is Bluetooth een combinatie van de goedkoopste, meest energiebesparende en de betrouwbaarste manier van communiceren.
Zonder de 3,5 mm jack ja zeker. Anders geen muziek.
Maar ook veel apparaten gebruiken het voor syncen van informatie.
Bloeddrukmeters bijvoorbeeld.
Zelf zie ik het nut wel voor indoor navigatie voor personen met een visuele handicap.
Ik wacht nog altijd op de befaamde 3.5 mm splitter functionaliteit.
Eerst alle 3.5 mm use cases afdekken aub!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.