Apple haalt groepsbellen Facetime offline na ontdekking afluister-bug

Apple heeft de mogelijkheid om groepsgesprekken via Facetime te voeren tijdelijk offline gehaald, nadat meerdere gebruikers een bug hadden ontdekt. Die bug maakte het mogelijk om mensen af te luisteren via de dienst.

De bug maakt het mogelijk om van elke iPhone, iPad of Mac die groepsgesprekken op Facetime ondersteunt, de audio af te luisteren en video te zien, meldt 9to5Mac. Dat gebeurt door tijdens het laten overgaan van een privégesprek een groepsgesprek te maken door het eigen telefoonnummer toe te voegen. Daardoor stuurt de ontvangende iPhone, iPad of Mac direct live audio of video door, zonder dat de ontvanger het gesprek opneemt of weigert.

Apple erkent de bug en zegt dat een definitieve fix voor de softwarefout later deze week zal komen in een update. Inmiddels heeft Apple om kwart over vier maandagnacht Nederlandse tijd Facetime offline gehaald, blijkt uit de statuspagina. Dat voorkomt dat kwaadwillenden de bug kunnen misbruiken.

De fabrikant voegde groepsgesprekken in Facetime toe in iOS 12.1. De bug werkt met video op een iPhone 6s of later, iPad Air 2 of later of iPad mini 4 of later. De bug werkt met audio vermoedelijk ook op eerdere modellen die iOS 12.1 ondersteunen, zoals de iPhone 5s of 6.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-01-2019 • 06:26

118

Submitter: crunchytail

Lees meer

Reacties (118)

118
107
56
5
0
33
Wijzig sortering
Voor wie het artikel (net zoals ik) niet helemaal duidelijk vindt, dit is de omschrijving van de bug uit de bron: "The bug lets you call anyone with FaceTime, and immediately hear the audio coming from their phone — before the person on the other end has accepted or rejected the incoming call."
...
"Here’s how to do the iPhone FaceTime bug:
  • Start a FaceTime Video call with an iPhone contact.
  • Whilst the call is dialling, swipe up from the bottom of the screen and tap Add Person.
  • Add your own phone number in the Add Person screen.
  • You will then start a group FaceTime call including yourself and the audio of the person you originally called, even if they haven’t accepted the call yet.
It will look like in the UI like the other person has joined the group chat, but on their actual device it will still be ringing on the lockscreen."
Maar is dat dan alleen zolang de telefoon overgaat? Of kan ik nadat ik dit trucje toepas gedurende de hele dag die persoon beluisteren? Dat maakt me nogal niet een verschil, ook al zijn beide scenario’s beroerd.
In sommige gevallen bleef de verbinding ook (tot 20 minuten) na ophangen door één van beide partijen.
Volgens: https://mobile.twitter.co...tatus/1090063710150787072
Wow!
Dat is wel héél erg slordig van programmeur en testers.
Denk je? Is het wel een "bug" en geen toegevoegde, maar (helaas) ontdekte feature?

Ik speel even advocaat van de Duivel: Stel je voor dat dit ontdekt was in een Chinees toestel, laten we Huawei dan even nemen als voorbeeld. Zouden we het dan ook accepteren als Huawei zou zeggen dat het een "fout" in het systeem was?

Heel eerlijk: ik denk dat men hier in het Westen ontploft was van verontwaardiging. Want "het zal er wel expres in zijn gebouwd". De hele wereld zou over Huawei heen vallen, en hoe ze het in het hoofd zouden halen om zoiets te doen.

Nu blijkt zo'n "bug" in een Amerikaanse telefoon te zitten. Apple roept: "Het is een bug!". Iedereen slikt het voor zoete koek, zegt "slordig" tegen Apple, en voor de rest vinden we het prima dat Apple zegt het "op te lossen".

Moraal van mijn verhaal: Zijn we hier met z'n allen niet een beetje hypocriet bezig? Bij een Amerikaanse telefoon is het "een bug", bij een Chinese telefoon is het "een ongewenste feature" met kwaadwillende bedoelingen.

Voordat mensen mijn wegmodden met een -1 (want mensen laten hun eigen kijk op zaken prevaleren boven die op een objectieve waarneming): voordat je dat doet, denk dan maar eens goed na over wat ik hier voorleg, en op basis van een OBJECTIEF oordeel, bepaal je score.

[Reactie gewijzigd door Qalo op 22 juli 2024 23:50]

Anoniem: 217535 @Qalo29 januari 2019 16:32
Moraal van mijn verhaal: Zijn we hier met z'n allen niet een beetje hypocriet bezig? Bij een Amerikaanse telefoon is het "een bug", bij een Chinese telefoon is het "een ongewenste feature" met kwaadwillende bedoelingen.
Ik hoop dat wanneer er een afluister-feature wordt ingebouwd hem niet zo gemakkelijk kan worden ontdekt. Dat zou iets via een 3e systeem moet werken.

Maar je hebt gelijk. Het is hypocriet. Toch heb ik meer vertrouwen in dat de pers in de US deze feature op de voorpagina wil hebben dan welke chinese krant dan ook. De chinese regering is de enige die angel uit dit probleem kan helpen. Door met hun hand op hun hart te beweren dat ze nooit dit soort features verplicht laten inbouwen en dat ze oproepen dat een verdrag waar ook andere landen aan gehouden kunnen worden. Dan nog zal niemand dit echt vertrouwen... en terecht. Altijd rekening houden dat er iemand met je mee kan kijken... Ik heb de webcam afgeplakt... no joke... Niet over het ledje... :9

Verstandig om altijd met een alias het Net op te gaan. Vergeet de VPN niet. Je denkt dat het allemaal een 'ver van je bed show' is maar dat is het niet. Ik moet af en toe naar China. Ik pas erg op wat ik wel en niet zeg. Voor je het weet sta je op een zwarte lijst. Laat je fantasie gaan wat er dan kan gebeuren...

"Mensen die zeggen dat ze niets te verbergen hebben zijn of dom of hebben heel veel te verbergen..."

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 217535 op 22 juli 2024 23:50]

Het is een grote bug (of toegevoegde, maar (helaas) ontdekte feature zoals Qalo zegt), maar is het echt slordig (als het een echte bug is)? Zelfs programmeurs en testers kunnen niet alles bedenken. En dit is natuurlijk niet iets wat je zomaar bedenkt wat fout kan lopen. Is het echt zo onlogisch dat mensen niet aan alles denken om te testen? Ik heb voor het werk ook wel is een simpele programmatje gemaakt die ik dacht dat geen fouten kon bevatten. Maar omdat hun op 1 ding net iets anders dachten waardoor er dus toch de programma crashte. Nu was dit dus een simpele programma, laat staan zo iets ingewikkelder als dit waar je best veel dingen moet doen voordat het gebeurd. Simpel gezegd dat je met zoveel dingen al rekening probeer te houden dat er soms wel onlogische bugs er tussendoor schieten. Zou hetzelfde zijn als dat je dan de rekenmachine opent waardoor er dan een bug gebeurd. Daar denkt toch ook niemand aan totdat iemand het tegelijk nodig heeft en dat de fout per ongeluk ontdekt wordt.

Hiermee wil ik natuurlijk niet zeggen dat sommige bugs wel ontdekt had kunnen worden door beter te testen maar meer dat het niet altijd simpel of logisch te vinden is om alle bugs eruit te halen
Nee enkel voor de ontvanger antwoord. Als die ophangt is er geen audio meer.

[Reactie gewijzigd door monojack op 22 juli 2024 23:50]

Zolang de telefoon overgaat. Maar misschien is er ook een bug waardoor de ontvanger nooit een oproep ziet of iets in die richting. Waardoor je dus ongemerkt telefoons kan afluisteren zonder enige actie van de ontvanger(wat nu dus "tijdelijk" kan).
Dat maakt het minder ernstig dan het artikel doet suggereren, maar blijft wel een erg gore bug :)
Eigenlijk is het wel vreemd dat de app dus daadwerkelijk al begint met 'opnemen' zonder dat je je gesprek hebt geaccepteerd. Want dan vraag ik me gelijk af. Doet hij dat altijd al, en stuurt hij het niet door naar je (potentiële) gesprekspartner of doet hij dit alleen op het moment dat je blijkbaar spontaan in een groepsgesprek komt.
Onder aan de streep maakt het natuurlijk niet zo veel uit, maar ik ben nu wel nieuwsgierig :)
Ik GOK dat het een deel van de bug is, met die audio. Ik kan namelijk geen enkele reden verzinnen waarom ze al eerder audio op zouden nemen, dan dat jij het gesprek hebt geaccepteerd.
Zonder de architectuur of programmatuur te kennen, is elke aanname fout. Het kan aan letterlijk alles liggen.. Het enige wat er gezegt kan worden is dat deze situatie onvoldoende is getest.

Maarja, de beste tests voer je in het veld uit.
Inderdaad. De aanname dat deze situatie onvoldoende is getest is dus ook fout. Misschien is dit wel een feature wat uitvoerig getest is maar niet voor het grote publiek bedoeld was.
Huh?
Afluisteren een feature niet voor het grote publiek?
Wie is het kleine publiek waarvoor het getest is?
NSA?
Precies. Bugs zijn soms vreemde fouten in de manier waarop een binaire stream wordt gelezen, maar ook net zo goed ongewenste side effects en opgedraaide regels code.
Een (goede??) reden zou zijn om de vertraging zo klein mogelijk te maken en daarmee dus de 'gebruikerservaring' optimaal te maken. Het activeren van de camera/microfoon en het beginnen met intern uitzenden (niet naar de andere partij(en), maar naar het mechanisme dat de flow naar de externe partijen zendt, kan toch een kleine (halve) seconde seconde vertraging hebben, het staat natuurlijk veel mooier als 'direct' begint met extern zenden en niet pas na een korte vertraging.


Maar goed. Het is wat @Luukje01 al zegt. We weten niks van hoe het onder water werkt :)
Ik zou ook zeggen, om de gebruikerservaring optimaal te maken.
Het proces dat uiteindelijk komt al op voorhand starten is een goeie tijdswinst.
Er zal in veel gevallen een microfoon actief zij om naar Siri te luisteren vooral als er een oproep binnenkomt dat ze wat aandachtiger gaat luisteren naar een commando om op te nemen of te weigeren, maar dan zou je verwachten dat Facetime nog geen toegang heeft voor de microfoon.

Het meest opmerkelijke van de bug vind ik dan ook niet de manier hoe je het kan doen, maar meer het feit dat de server als het ware kan bepalen dat ik die oproep aangenomen heb en mijn microfoon actief wordt zonder fysoeke toestemming te geven. Wie zegt dat Apple niet in staat is om via facetime op welk toestel dan ook de microfoon in te schakelen en de audio door te sturen.

Misschien is het enige bug gedeelte eraan dat deze 'functie' door iedereen geactiveerd kon worden op deze manier. Misschien was hij enkel bedoeld voor speciale toestellen van bepaalde diensten of was het nooit de bedoeling dat hij zo aangeroepen kon worden.
Bij Android luistert je telefoon altijd naar alle geluiden die hij op kan pikken om er "OK Google" uit te filteren. Ik neem aan dat dit bij Apple met "Oy Siri" hetzelfde is.

Wat er word opgeslagen en verzonden zul je de bedrijven op hun woord moeten geloven.
Dat zou betekenen dat deze bug alleen werkt bij mensen die 'Hey Siri' aan hebben staan.
Anoniem: 1128097 @Whatts29 januari 2019 09:34
Na 3 keer lezen was het artikel pas helemaal duidelijk ;) Jouw copy pasta is veel duidelijker.
Ik denk zelf dat het een feature is. Apple heeft elke keer weer een lek etc. Het is geen uitzondering meer.

Even doordraven :)

we maken ons druk om Huawai en jaar daarvoor over ZTE en elke keer pushed de US de media. ze zijn bang dat dit soort merken de overhand krijgen met apps als wechat.

ik snap het wel wat info in King en die rol wil de US niet kwijtraken met facebook,whatsapp,google,apple.

Waar NSA op de achtergrond die gegevens krijgt laten ze aan de voorkant zien dat FBI en CIA machteloos zijn aan de encryptie van Whatsapp of noem ze maar op ;).

Apple wordt zo vaak gewezen over openingen in de software dat het wel een feature moet zijn elke keer.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 22 juli 2024 23:50]

De titel wekt de indruk dat heel FaceTime offline is gehaald. Kennelijk gaat het alléén om het groepsbellen.
Ik vind de titel slecht gekozen, aangezien er maar een deel van FaceTime offline is en niet het volledige.
Is nou heel FaceTime offline of alleen groepsgesprekken? Nogal een onduidelijk artikel...
Alleen de groepgesprekken zijn offline gehaald..
Als dat zo is dan valt de impact waarschijnlijk nog relatief mee voor Apple. Heel FaceTime down, vooral als dat niet binnen een dag of zo gefixt is, dat gaat waarschijnlijk echt een heel groot deel van de gebruikers merken. Alleen groepsgesprekken down dan verwacht ik dat een groot deel van de users het niet op gaat merken. Het eerste is dus een flink grotere klap imagoschade dan het tweede want de meeste mensen lezen dit soort berichten niet, maar als hun telefoon niet doet wat ze er van verwachten dat merken ze wel.
Ik heb echt een heleboel mensen om mij heen die al vele jaren addicted zijn aan iPhone-devices. Maar behalve mijn kleine nichtje ken ik echt niemand die het actief gebruikt. Ja, m'n vader, als hij het weer per ongeluk doet ipv bellen en hij zijn telefoon aan het oor houdt.

Volgens mij valt het aantal echte Facetime gebruikers wel mee.
Ik wel. Sterker, ‘beeldbellen’ doe ik enkel met (ook slechts enkele) iPhone gebruikers in de familie, vooral mijn zoon. Vroeger had je ook een bekende beeldbelapp voor computer en mobiel, maar dat werkte minder soepel (misschien nu beter) wat ik mij kan herinneren. FaceTime werkt gewoon goed. Whatsapp nooit geprobeerd, daar gaat bellen al beroerd (waarom gebruiken mensen dat eigenlijk?).
Via Whatsapp bellen doe ik dan weer wel heel vaak. Met collega's. Sinds we met ons zakelijk abbo zijn overgegaan naar een niet nader te noemen provider die begint met een grote T, moeten we thuis onderling wel via wifi bellen omdat het bereik zo beroerd is. Aangezien we ook allemaal een iPhone hebben van de zaak zouden we dat ook met Facetime kunnen doen. Maar toch gebruikt iedereen, waarschijnlijk uit gewoonte, WA.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 23:50]

Facetime-audio werkt anders uitstekend, beter dan bv een "whatsapp" belgesprek. Ik gebruik video zelf nooit nee.
Een steekproef onder grofweg 10 á 20 man op de miljoenen gebruikers zegt nog niet zo heel veel...

De meeste iPhone gebruikers die ik ken gebruiken júíst vaak de Apple diensten omdat ze die prettig vinden werken (niet dat dat nou zoveel zegt).

Ik denk dat het beter is om te kijken naar het grote plaatje. Ik meen me een onderzoek te herinneren waaruit bleek dat bijvoorbeeld Amerikanen en Aziaten meer gebruik maken van ingebouwde diensten dan West-Europeanen, geen bron though.
Wordt vooral gebruikt door mensen die kinderen of ouders in het buitenland hebben is mijn ervaring.
Mag ik vragen hoe je vader dat per ongeluk doet, facetime icoon is een heel ander icoontje dan bel icoon ?.
Ik zie niet eens een facetime icoon als ik bij een contact kijk(Iphone gebruiker), alleen berichten, bel, whatsapp en email.

En als ik op bel druk krijg ik dan nog paar opties, waaronder whatsapp maar geen facetime.
Je zou facetime of uit kunnen zetten bij hem, of het icoontje in een mapje plaatsen of verwijderen.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 23:50]

Eigenlijk als je naar contacten gaat en dan bovenin onder de foto en naam kijkt, zie je dat het Facetime icoon, naast het bel icoon staat, dus die vergissing kan ik me wel voorstellen eerlijk gezegd.
Ik zie nu wel een facetime knop met de text video eronder, dus zou je alleen op kunnen drukken met dikke vingers lijkt mij.
Op mijn prive iphone zie ik het niet, maar daar heb ik net facetime bij uitgeschakeld ook dus daarom denk ik.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 23:50]

das raar, ik heb ook 12.2 iphone XS Max en zie het meteen daar.

4 blauwe ronde icoontjes:

Message
Call
Facetime
Mail
Ja maar er staat als text video dus bij mij onder, ik zie het dus nu ook niet goed gekeken.
Je zou dan alleen nog door dikke vingers fout kunnen drukken daar, of door niet lezen en gewoon ergens op drukken.
aah zo helder, dat klopt ja!
Vanuit de contactenlijst is die vergissing met dikke vingers en te kleine bril snel gemaakt :)

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 23:50]

Wanneer je een keer met facetime of whatsapp gebeld hebt komt dat gewoon in recent calls in de phone app waardoor een vergissing snel gemaakt is.
Ik gebruik het zeer regelmatig, groepsfunctie dan weer niet. Maar vooralsnog vind ik de video kwaliteit en stabiliteit van de connectie superieur aan andere diensten (skype/duo/hangouts/etc). Heb nog niet kunnen testen of facetime zelf plat is of alleen groeps, echter ga ik ervanuit dat normale audio/video calls gewoon werken.
Ik zelf niet zo, 1-3 keer per week of zo, maar ik bel überhaupt weinig. Maar in mijn omgeving wel. Zo gauw bekend is dat iemand een iPhone heeft wordt er gefacetimed, en niet meer met WA. FaceTime is de eerste keuze, dan WA en dan Skype. Skype is alleen interessant als je een Office abo hebt, anders gewoon te duur.

Maar ik denk het het zelfde verhaal opgaat voor iMessage en WA.
Alleen in 2013 hebben ze hierover nummers gedeeld: 15 to 20 miljoen facetime calls.
In de Google Playstore werd er maandelijks 50.000 keer naar gezocht.

Je kunt dus wel raden dat dit in 2019 wel een stukje meer is geworden.
Maar de mensen om je heen is altijd een betere inschatting van het gebruik.
Het staat zelfs op teletekst hier. Dit is dus mainstream nieuws. Zullen hoop mensen wel te weten gaan komen hoor.
Teletekst, hét nieuwsmedium waar iedereen tegenwoordig zit! :+

Zonder grappen: het geeft inderdaad wel aan dat het nieuws ook bekend is onder niet-tweakers.
Haha pure nostalgie, ik weet het :D
Je belt iemand op met Facetime, terwijl die aan het bellen is maak je snel een groepsgesprek ervan: op dat moment kun je de andere user al horen nog voordat hij/zij de call heeft accepted.

De ander hoort (tenzij hij niet bij z'n telefoon is) wel de telefoon gewoon overgaan, maar weet niet dat je hem/haar dan al kunt horen.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 22 juli 2024 23:50]

Daar heb ik het niet over.
Apple heeft de mogelijkheid om groepsgesprekken via Facetime te voeren tijdelijk offline gehaald, nadat meerdere gebruikers een bug hadden ontdekt.
Inmiddels heeft Apple om kwart over vier maandagnacht Nederlandse tijd Facetime offline gehaald
Welke van de twee is het nou? :)
Alleen de mogelijkheid om groepsgesprekken te voeren is offline gehaald. Gewone Facetime-gesprekken (1 op 1) werken nog wel.
Wat stond er vorige week ook al weer op dat grote billboard van ze at CES? What happens on your iPhone stays on your iPhone? De ironie :X

[Reactie gewijzigd door azortje op 22 juli 2024 23:50]

Meestal krijgen belangrijke bugs een aparte naam. Op Twitter zag ik wel een mooie voorbij komen: FacePalm
Apple haalt groepsgesprekken offline en gaat de bug fixen in een update. Maar wat ik mij nu afvraag, wanneer gaan ze het dan weer inschakelen? Niet iedereen zal direct gepatched zijn na het uitbrengen van de fix. Of schakelen ze het alleen in voor degene die de update heeft geïnstalleerd?
van reddit

bug is al 10+ dagen oud:

https://twitter.com/MGT7500/status/1087171594756083713
My teen found a major security flaw in Apple’s new iOS. He can listen in to your iPhone/iPad without your approval. I have video. Submitted bug report to @AppleSupport...waiting to hear back to provide details. Scary stuff! #apple #bugreport @foxnews
Het is wel een serieuze bug dit, dat weet Apple ook van FaceTime offline halen is gewoon de meeste gebruikte feature op iPhones na iMessage onbruikbaar maken.

Ik vraag mij dan af, gebeurt dat alleen op bepaalde scenario's? Want hoe kan zo iets door QA komen?
Er zijn helaas wel vaker bugs geweest waarvan je je afvraagt hoe dat door de QA heen komt. Zoals de bekende bug dat op 1 en 2 januari de wekker niet werkt. Of dat je de telefoon kunt unlocken zonder vingerafdruk. Dat soort dingetjes. Voordeel is wel dat Apple er ook echt iets aan doet. Veel andere merken zouden niet eens met een update komen omdat Google geen updatebeleid heeft. Dus ja, het is een debiele fout. Maar dat het zal worden opgelost is wel bijzonder.
Voordeel is wel dat Apple er ook echt iets aan doet.
Nou, Apple is hier snel bij geweest maar is niet altijd het geval, Apple heeft een geschiedenis van negeren van bugs of te lang de tijd nemen om te reageren, sinds de tijden van QuickTime 7.

In vermoed dat de populariteit van FaceTime in combinatie dat iedereen snel door had dat z'n grote bug in zat dat Apple daarom snel bij is geweest.

Om toch beetje de vergelijking maken met de Android wereld, Samsung had de wifi krak fix al lang en breed uitgerold voor veel van haar galaxies smartphones voor dat Apple en zelfs Google iets aan deed.
Iedere Android merk heeft weer een ander beleid, je weet dus helemaal niet waar je precies aan toe bent bij een willekeurig Android merk.

Bij Android word het ook normaal gevonden dat bugs niet opgelost worden omdat het uitrollen van updates toch gestopt is na 2 jaar.
En ik zeg niet dat het anders is, maar dat Apple altijd snel en goed op kritiek bugs reageert klopt ook niet.

Verder, gelukkig de toestellen die in Nederland populair zijn krijgen bijna allemaal minstens 3 jaar security patches, en door de moduleriteit van Android veel bugs in system apps en services worden los van frameworks updates opgelost.
Ieder Android merk heeft weer een ander beleid, je weet dus helemaal niet waar je precies aan toe bent bij een willekeurig Android merk.

Bij Android wordt het ook normaal gevonden dat bugs niet opgelost worden omdat het uitrollen van updates toch gestopt is na 2 jaar.
Het is toch weer ongelooflijk zeg. In plaats van te roeptoeteren over zaken waar je geen benul van hebt ( Android ) , had je tijd kunnen besteden je Nederlands eens op orde te krijgen.

Het gaat hier voor de zoveelste keer over een best wel serieuze tekortkoming van Apple. Wat je er ook van vindt, 'dat het kan gebeuren', 'dat jij vindt dat het breed uitgemeten wordt omdat het Apple betreft' of weet ik wat.

Maar laat Android er even buiten joh. Daar ging het hier namelijk helemaal niet over en is dan ook niet relevant voor deze discussie. Wat er bij Android 'ook normaal wordt gevonden' heb jij al helemaal geen weet van denk ik zo.

Ontopic: goed dat ze het voor nu bij Apple even uit hebben gezet. Hopen voor de gebruikers dat ze het snel weer opgelost hebben waar Apple best goed in is als de fout eenmaal duidelijk is.
Om toch beetje de vergelijking maken met de Android wereld, Samsung had de wifi krak fix al lang en breed uitgerold voor veel van haar galaxies smartphones voor dat Apple en zelfs Google iets aan deed.
En dit was dus met Stagefright weer niet het geval. Het duurde bijna een jaar voor midrange telefoons van Samsung gepatched werden.
Dit is niet heel veel anders dan kwetsbaarheden die in software zitten. Ook QA is een afweging van kosten en baten. Je kan gewoonweg niet alles testen.
Nee, maar een gesprek starten en kijken wat er gebeurt lijkt me de basis.... Daarom vraag ik mij af als dit bug dus altijd aanwezig is, of alleen onder bepaalde omstandigheden (providers, locatie, hardware versies etc.)
Het gebeurt alleen als de beller iets raars doet, namelijk zichzelf toevoegt aan het gesprek om er een groepsgesprek van te maken. Als QA niet specifiek dat scenario gaat testen dan komt dat uiteraard niet naar voren. En waarom zou je dat testen? Het is niet iets waar je een reden voor hebt om te doen, behalve dat nu dus blijkt dat het deze bug triggert.
Hier hoorde geeneens QA nodig voor te zijn, het had met een code review naar voren moeten dat de hele bevestiging van de gebruiker voor het verbinden met het gesprek uit het raam gegooid kan worden door externe input.
Mooi altijd, dat mensen beter weten hoe je software ontwikkelt dan een van de grootste (IT) bedrijven OOIT, maar tegelijkertijd niet inzien dat er bij die bedrijven ook gewoon mensen werken die fouten kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door Prullenbak84 op 22 juli 2024 23:50]

Dus volgens die logica is tizen zeker véél beter dan ios, want Samsung is groter dan apple /s.

Grote bedrijven hebben soms ook nog genoeg te verbeteren. Toen een tijd geleden de sourcecode uitlekte van de ios bootloader waren er ook bijzonder veel slordigheden die je niet zou verwachten bij een bedrijf het formaat van apple (niet consequente indentation, niet consequente manier van comments etc.)
Edit- was niet voor hier bedoeld

[Reactie gewijzigd door Luinwethion op 22 juli 2024 23:50]

Wat ik me dan toch wel afvraag is: hoe gaar moet de FaceTime app gebouwd (en getest) zijn om dit soort problemen te introduceren?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.