De tv op je sportschool horen of op een buitenlands vliegveld in je eigen taal horen hoe laat je vliegtuig gaat, gewoon op je eigen oordopjes: dat moet mogelijk worden met Auracast, een uitbreiding op bluetooth.
Auracast is de eerste écht nieuwe naam rond bluetooth sinds het begin in 1999. Bluetooth, afgeleid van de naam van een Vikingkoning wiens initialen vereeuwigd zijn in het logo, was de codenaam waaronder de Nederlander Jaap Haartsen eind jaren negentig bij Ericsson aan de technologie werkte. Eigenlijk zou het Personal Area Network of PAN gaan heten, vertelde Haartsen tien jaar geleden in een video van Tweakers. De naam bluetooth beklijfde en is er nog steeds. Dat kan veranderen met Auracast, de naam voor de reeks technieken die samen de volgende generatie van bluetooth inluiden. Auracast is een marketingnaam; het is de bedoeling dat je hem overal gaat tegenkomen.
Terugkijken: Polderpioniers met Jaap Haartsen over de uitvinding van bluetooth
Waar Auracast voor dient
Auracast komt van Bluetooth SIG, het samenwerkingsverband van bedrijven dat bluetoothstandaarden vaststelt. Het is nog niet bekend hoe Auracast in bluetooth komt. Er zitten elemenenten van Auracast in Bluetooth 5.2 en 5.3, maar de volgende versie waar Auracast in zit, is er nog niet. Bluetooth SIG noemt diverse gebruiksscenario's op zijn pagina over Auracast. Die vallen uiteen in diverse categorieën, maar het overkoepelende idee is dat broadcast mogelijk wordt, het zenden vanaf een apparaat naar verschillende apparaten tegelijk. Het is daarmee een beperkte vorm van radio.
Auracast-gebruiksscenario's | Wat is het? | Waar gebruik je het? | Met wie? | Extra functies |
Audio delen | Samen luisteren naar zelfde bron | Nvt | Mensen die je kent | Gesynchroniseerd |
Publieke televisie | Audio kunnen horen van tv's die op stil staan | Sportschool | Alleen of met medebezoekers | Broadcast |
Publieke aankondigingen | Audio van aankondigingen | Vliegveld, bioscoop | Alleen | Broadcast, mogelijkheid voor verschillende talen |
Hoortoestellen | Audio kunnen volgen bij bijvoorbeeld conferentie | Nvt | Iedereen met hoortoestel | Broadcast, mogelijkheid voor verschillende talen |
Belangrijk detail: alle gebruiksscenario's zijn opt-in. Je moet je dus zelf aanmelden om de audio te kunnen horen. Dat aanmelden kan op een paar verschillende manieren, maar die hebben een belangrijke overeenkomst; het werkt via de verbonden telefoon en niet via de oordopjes of koptelefoon zelf.
/i/2005174206.png?f=thumblarge)
Belangrijk om te weten: het woord 'advertisements' verwijst hier niet naar advertenties, maar is de technische term voor het signaal waarmee een zender laat weten dat hij er is. Die advertisements gaan dus naar de Auracast Assistant, die kan draaien op bijvoorbeeld een telefoon of horloge.
Aanmelden kan op diverse manieren. Dat kan via een menu op de telefoon, door een audiobron te kiezen. Pairen is dan niet nodig. Het aanmelden kan ook werken via een QR-code. Een andere methode is via NFC. Dat kan via een tag met een logo erop, waarna de zender verbinding maakt via de Auracast Assistant. Daarna kan de zender boodschappen sturen naar de ontvanger: oordopjes of een koptelefoon. Daarbij zijn er ook opties. Zo is het mogelijk om boodschappen in verschillende talen te zenden. Gebruikers kiezen dan de taal die ze willen, waarna ze in de gekozen taal meldingen horen via Auracast.
De technologie achter Auracast
De basis voor Auracast zit al in de huidige versie van bluetooth. In Bluetooth 5.2 zit de nieuwe functie Isochronous Channels. Isochronous betekent gelijktijdig en dat is precies wat je verwacht: de mogelijkheid voor zenders om dezelfde stream gelijktijdig naar verschillende ontvangers te sturen. Dat is natuurlijk vooral belangrijk om ontvangers tegelijk naar dezelfde audio van bijvoorbeeld een film te laten luisteren. Het werkt door op verschillende kanalen binnen de 2,4GHz-band, de band die bluetooth deelt met onder meer wifi, hetzelfde signaal te versturen. In totaal is er keuze uit 40 kanalen van ieder 2MHz, maar die zijn natuurlijk niet allemaal op hetzelfde moment bruikbaar. Bovendien zijn 3 van die 40 kanalen altijd gereserveerd voor advertisements, zodat zenders vindbaar zijn.
Isochronous Channels werkt niet alleen voor Auracast, het is ook bedoeld om in het geval van twee draadloze oordopjes beide oordopjes gelijktijdig van een signaal te voorzien. Bovendien is het weer geen noodzaak voor aankondigingen op vliegvelden, waarbij het weinig uitmaakt of verschillende passagiers de aankondiging op precies hetzelfde moment horen of dat er net een paar seconden verschil in zit. Daarom kan Auracast niet alleen werken op verschillende kanalen, maar ook door kanalen te delen en te moduleren in tijd.
Tot slot
Auracast gaat in de komende maanden deel uitmaken van de bluetoothstandaard, zegt Bluetooth SIG. Daarbij zal het gaan om de eerstvolgende versie van de standaard, bijvoorbeeld 5.4 of 6.0. De eerste chips die het ondersteunen, kunnen kort daarna uitkomen. Bedrijven binnen Bluetooth SIG kunnen al beschikken over de technische documentatie om de standaard te implementeren.
Daarmee begint het pas, want er zijn minstens drie kanten aan dit verhaal. Het pushen van een nieuwe bluetoothstandaard naar huidige apparaten gebeurt niet vaak. Het moet, door de relatief kleine verschillen, wel kunnen, maar niet alle apparaten implementeren de hele standaard en daarmee is het lastig te zeggen of huidige koptelefoons en oordopjes Auracast gaan ondersteunen. Voor nieuwe producten is dat natuurlijk makkelijker.
Een tweede kant is die van de Auracast Assistant. Die draait op een telefoon of horloge. Die zal daarvoor een app moeten krijgen of ondersteuning via een firmware-update. Dat is niet onmogelijk, maar de vraag is of iedere fabrikant dat zal doen met elk apparaat. Zo niet, dan is ondersteuning afhankelijk van het apparaat dat je hebt en dat is niet optimaal. Als de ene telefoon wel werkt met Auracast en de andere niet, is dat een beperkende factor voor de hele standaard.
De derde kant is die van de Transmitters. Vliegvelden, sportscholen en alle andere plekken waar Bluetooth SIG voor zich ziet dat Auracast handig is, moeten nieuwe hardware aanschaffen, testen en implementeren. De vraag is wat de prikkel voor hen is om dat te doen. Natuurlijk, het is handig voor bezoekers, maar het is ook een investering.
Daarmee is de toekomst van Auracast een onzekere. De Bluetooth SIG kan het in de standaard zetten en roeptoeteren dat het er is, maar het is slechts het begin van een ecosysteem dat vervolgens groter moet worden. Denk dus niet dat de implementatie van Auracast specifiek dichtbij is. Het kan nog een tijdje duren voordat je dit voor het eerst kunt gebruiken en het kan nog jaren duren voordat je dit overal aantreft. Net als bluetooth zelf is het iets dat kan gaan groeien, maar het is nog niet duidelijk of dat zal gebeuren.
Met dank aan tweaker Cyberwizzard, die veel van dit onderwerp weet door zijn werk bij Nordic Semiconductor.