Bluetoothoordopjes kunnen optioneel geluid van ov-aankondigingen gaan opvangen

Bluetooth SIG heeft Auracast aangekondigd. Dat is een manier om audio te verspreiden naar veel bluetoothoordopjes en -koptelefoons tegelijk. Daardoor kunnen oordopjes en koptelefoons geluid van tv's in sportscholen en aankondigingen in het ov of op luchthavens opvangen.

Het opvangen van geluid van bronnen uit de omgeving gebeurt niet automatisch. Gebruikers moeten dat aanzetten door een QR-code te scannen of door via de instellingen van de telefoon te scannen naar broadcasts in de omgeving. De functie gaat Auracast heten en komt in een toekomstige versie van de bluetoothstandaard, zegt Bluetooth SIG.

De functie is onder meer bedoeld voor aankondigingen op luchthavens en tv's in sportscholen, zegt Bluetooth SIG. Auracast maakt het ook mogelijk om audio te delen en bijvoorbeeld de eigen audio te laten horen aan iemand die vlak in de buurt is.

Het is nog onduidelijk in welke versie van de bluetoothstandaard Auracast komt en of huidige producten de functie met een update kunnen ondersteunen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

09-06-2022 • 10:08

141 Linkedin

Submitter: derp12345

Reacties (141)

Wijzig sortering
Hoe lang zal het duren voordat je op deze manier ook reclame voorgeschoteld krijgt?
In dat plaatje wordt al direct gesproken over "advertisements" dus dat is een functie die we direct op alle mogelijke manieren blokkeren. Zonde, het idee in het artikel is wel leuk.
Dat is een technische term uit de wereld van draadloze communicatie en heeft helemaal niks met reclame te maken
https://www.novelbits.io/...gy-advertisements-part-1/
Klopt wel, maar het is een kwestie van tijd.
Misschien wel, maar dat is een hele andere discussie. De onderliggende techniek versus de toepassing
Mijn Sennheiser bedrade oortjes met mega goed geluid en een "uitstekende accuduur ;-)" waren na bijna 15 jaar intensief gebruik op.. Gewoon vervangen voor wederom bedrade oortjes. Geen gezeik dat je er 1 kwijt bent, geen zeik dat ze ineens leeg zijn, geen gezeik dat ze ineens hun pairing kwijt zijn.

... en nu dus ook geen last van deze nieuwe techniek - want iets nieuws is altijd beter en hier zitten we al tijden op te wachten?? - Gelukkig moet je bewust inschakelen - al kan ik mij echt niet voorstellen waarom je dat zou willen - het is, wat je zegt, een vrijbrief voor ongewenste informatie.

edit:typo's

[Reactie gewijzigd door shades op 9 juni 2022 10:58]

Het zou mij niks verbazen als die "Auracast Assistant" app op je telefoon ook gewoon werkt met bedrade oortjes.
Dat het bluetooth betreft heeft niet eens zo veel te maken met de overdracht naar de oortjes zelf, maar meer met het signaal van een externe bron "Auracast Transmitter".
De nieuwe BLE 5.2 specificatie heeft hier de basis voor gelegd; elk apparaat wat de volledige spec implementeert moet deze broadcasts op kunnen vangen met een kleine firmware update. Waarschijnlijk komt dit dus ook met de 5.4 spec update aangezien het nu officieel is aangekondigd.

De vraag is dus niet of het technisch mogelijk is, maar of je telefoon vendor zin heeft om dit te maken zodat jij op je bedraade oortjes het kunt krijgen.

Bron: ik werk aan de chips die BLE implementeren.
Volgens het plaatje worden de streams wel echt opgevangen door de oortjes zelf. Maar dat kan dan in principe ook gewoon een telefoon zijn ja. Ik ben erg benieuwd hoe dit gaat werken.

Wat ik zelf denk: mooi idee, maar dit gaan niemand verder implementeren.
Wat ik zelf denk: mooi idee, maar dit gaan niemand verder implementeren.
Toen ik de kop van dit artikel las dacht ik dat het vandaag al werkt, maar ik ben bang dat dit inderdaad net zo exotisch gaat worden als bijvoorbeeld PoE Ethernet over HDMI, dat was ook echt een goed idee.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 9 juni 2022 14:09]

PoE is echt niet exotisch, het wordt misschien niet veel gebruikt in consumenten hardware maar bijna elke zakelijke AP maakt wel gebruik van PoE
PoE exotisch? In consumentenspul misschien, maar iedere pro switch heeft dat tegenwoordig zeker. Al was het maar PoEP (passive en ja dat is vrijwel poep).

Ieder los Accesspoint wat je zakelijk kunt inzetten (alles van Uniquiti bijvoorbeeld) ondersteund het ook.
Denk wel dat grote partijen als schiphol en de NS dit onder de juiste voorwaarden wel willen implementeren. Daarnaast denk ik ook dat de veiligheidsregio's het willen voor op voorrangsvoertuigen. die zijn al jaren bezig geluid van sirenes in steeds beter geisoleerde auto's binnen te krijgen. als ze met 1 aura identity alle voertuigen kunnen uitrusten zou dat een uitkomst zijn. ( ideeën die er tot nu toe waren zoals fm zenders gsm zender etc. liepen allemaal vast op bestaande regelgeving)
Zoals je dat met flitsmeister hebt als je die aan hebt staan in de auto. Ik moet zeggen dat ik het wel handig vind dat je de hulpdiensten daardoor al hoort aankomen. Vaak genoeg zie ik namelijk dat andere weggebruikers te laat reageren, terwijl ik zelf onderhand al aan de kant ben en die mensen denken dan vaak wat ik in vredesnaam achter hun doe haha.
Maar wel veel last van overal achter blijven hangen wanneer je fysiek werk doet. Dan zijn Bluetooth oortjes weer super. Daarbij kun je er altijd een in doen tot de ander opgeladen is en daarna wisselen.
Klopt (minimaal) - of dat ze een keer in de klit zitten - maar de frustratie ik daar van heb (verwaarloosbaar klein) is niet opgewassen tegen de dingen die ik eerder opnoemde.

"...ieder voordeel heb z'n nadeel..."
Dat is 30 jaar lang geen probleem geweest. Toen draadloos kwam was het ineens een probleem.
Ik heb talloze bedrade headsets versleten door dat klotekabeltje waar draadbreuken in kwamen, met clipjes voor de microfoon die niet op je shirt bleven hangen, waarmee je achter rolcontainers bleef hangen, etc. Voor mij is dat 15 jaar een probleem geweest, want ik had pas in 2000 een gsm.
In mijn ervaring zijn de mensen die die kabels kapot maken dezelfde mensen die andere dingen ook heel snel kapot krijgen. Dat is niets op jou maar dat is wel mijn ervaring.
Zit denk ik wel iets in ja. Als je een kantoorbaan hebt waarbij je telefoon op je bureau ligt met een kabeltjesheadset en die alleen verplaatst wordt als je in de lunchpauze gaat wandelen, gaat die minder snel kapot dan wanneer je vrachtwagenchauffeur of bouwvakker bent en de telefoon in je broek- of jaszak zit.
Toen ik nog skate(verleden tijden dan skaten?) kreeg ik het alleen voor elkaar een keer op mijn telefoon te vallen, maar de draden bleven gewoon heel ;)
Hoe kun je last hebben van iets dat je expliciet zelf aan moet zetten?
het is je goed recht hoor... persoonlijk heb ik vooral last van het geluid wat die bekabeling in de oortjes opleverd. elke keer als ik weer een keer bedrade oortjes in mn laptop gebruik dan valt mij weer op hoeveeel herrie die kabels maken...
Ah je was mij voor :)
Maar inderdaad dit dus, uiteraard moet je eerst zelf toestemming geven maar wat let bijvoorbeeld Schiphol daarna om tussen de belangrijke aankondigingen door wat reclame te stoppen.
Ik betwijfel of dat gaat gebeuren. (Schiphol, NS en andere grote maatschappijen)
Ten eerste zal het er voor zorgen dat minder mensen gebruik zullen nemen van een belangrijke bron om informatie te delen (zeker op NS stations zijn de aankondigingen vaak slecht hoorbaar door te weinig of kapotte speakers)
Daarnaast vermoed ik dat je expliciet toestemming geeft waarvoor jouw persoonlijke geluidsbron gebruikt mag worden. Bij dit soort belangrijke bronnen bevuilen met reclame zal de overheid dit niet toestaan.

uitzondering
ik kan mij voorstellen dat op termijn misschien ook muziek broadcasting plaats kan vinden (denk daarbij aan een vliegtuig, sportschool, evenement etc... waarbij net zoals radiostations ook reclame aangeboden kan worden.

misbruik
Ook zal de controle op mededelingen bij kleinere organisaties zoals sportscholen niet goed gecontroleerd worden, een medewerker kan altijd in een mededeling een reclame boodschap stoppen zoals "vandaag een gratis energiereep bij een sportdrank".
Als ze dit niet in de algemene voorwaarden zetten, zijn ze dan daarmee in overtreding.
ook betwijfel ik hier of een sportschool die een high-tech systeem als dit in gaat zetten, dit gaat gebruiken voor reclame.
Nou, ik betwijfel of ze het kunnen weerstaan.
Kijk maar eens naar de NS. Die schermen in de trein gaven vroeger eigenlijk alleen reisinformatie weer. Handig! Je kijkt even op van je boek ofzo en je weet direct of de trein nog op tijd is, of als je in de buurt van een station komt hoe het met de overstappen zit. Nu? Scherm na scherm van irrelevante zut, van exposities tot werken bij NS. Het was ooit een belangrijk medium, nu vrijwel onbruikbaar geworden.
Voor, na, tijdens de stops, en tussendoor tijdens het reizen zie je die informatie alsnog. Ik vind het een leuke aanvulling.
Liep nog niet lang geleden een vertraging op. Het duurde enorm lang voordat de nuttige info - eventjes - verscheen. Die info had ik nodig om te kunnen kijken of het met deze vertraging beter zou zijn om een andere route te reizen of om toch op het komende station over te stappen, maar de geschatte aankomsttijden op andere stations waren kennelijk veel minder belangrijk dan de genoemde exposities en banen bij NS...
Nog veel simpeler, net zoals het misbruik van BLE beacons met triggers (nearby notifications) en het misbruik van slimme camera's in Abri's, kan dus ook deze toegevoegd worden aan een Abri.

https://zigt.nl/nieuws/wa...catie-op-google-maps-niet

https://androidworld.nl/nieuws/schiphol-beacons-beveiliging/
Beacons werken al tijden niet meer in Android. Met een speciale app kun je er nog wel op scannen, maar ze verschijnen niet standaard meer als notificatie. Reden: spam. En die slimme camera's zijn geen misbruik, maar de ophef was gewoon psychologisch. Grote gele camera's die iedereen vastleggen vind niemand een probleem, maar bij "verborgen" camera's worden mensen onrustig, zelfs als die camera's niemand vastleggen, maar alleen tellen wie er langsloopt en wie er naar een abri kijkt.
Ten eerste zal het er voor zorgen dat minder mensen gebruik zullen nemen van een belangrijke bron om informatie te delen (zeker op NS stations zijn de aankondigingen vaak slecht hoorbaar door te weinig of kapotte speakers)
Reclame houd niemand tegen. Gezien elk populair platform verzuipt in reclame heb ik soms het gevoel dat het merendeel van de mensen juist graag naar reclames kijkt. Alsof men een TV + abo aanschaft voor de reclame. De content zelf lijkt meer op een onderbreking tussen de reclames.

Overal waar men mensen kan uitmelken met reclame, wordt dat gedaan. Dit systeem gaat ook uitgebuit worden, net als elk ander zakelijk/consumenten systeem ter wereld.
Je word verzopen in reclame omdat mensen ook steeds beter worden in het negeren ervan. Toen reclame nog nieuw was viel het meteen op. Tegenwoordig moet je als reclamemaker steeds gekkere dingen bedenken om nog op te vallen.

Als ik op TV lineair iets zit te kijken en het programma is boeiend dan laat ik meestal toch wel het reclame blok aanstaan maar ga even wat anders doen op m'n telefoon of wat drinken.
Maar ik merk dat ik op Youtube eigenlijk altijd meteen stop met het afspelen van de video tenzij ik echt de info uit het filmpje nodig heb. (Ik zit nog wel een te kijken naar tutorials voor het demonteren/repareren van TV's, laptops of andere in elkaar geklikte consumenten meuk.)

Films kijk ik tot het eerste reclameblok, daarna zet ik de stream op of kijk de rest als ik er weer een keer overheen zap (soms dus pas een jaar later of nog langer...)
ook betwijfel ik hier of een sportschool die een high-tech systeem als dit in gaat zetten, dit gaat gebruiken voor reclame.
Tot als er een of andere partij het businessplan heeft om "de technologie gratis voor jou te installeren, mits je er reclame bij pakt" (waar de inkomsten dan naar de installateur gaan).
Op zich is het idee niet heel gek.... Maar op het moment dat (zeg) de NS besluit om - naast de spoorwijziging en vertraging - ook reclame te gaan maken voor een irrelevant product, zie ik niet in waarom ik van een dienst als dit gebruik zou willen maken.
Maar goed, ik doe dan ook redelijk mijn best om me niet te laten overspoelen door reclame... en een van de opties is inderdaad gewoon om GEEN gebruik te maken van diensten die mij reclame door de strot willen douwen.
>> "
uitzondering
ik kan mij voorstellen dat op termijn misschien ook muziek broadcasting plaats kan vinden (denk daarbij aan een vliegtuig, sportschool, evenement etc... waarbij net zoals radiostations ook reclame aangeboden kan worden.
" <<

Dit lijkt mij dan wel weer ideaal voor evenementen en het uitgaansleven: laat iedereen die daar behoefte aan heeft de muziek zélf zo hard zetten op zijn eigen doppen, dan hoeven anderen daarvan geen last te ondervinden. Het is toch van de zotte dat mensen gehoorbeschermende oordopjes moeten indoen in een gelegenheid omdat de muziek zo hard staat?! Dat geldt natuurlijk ook voor omwonenden: die hoeven niet te weten hoezeer anderen "plezier" beleven aan iets. Als iedereen het bij zichzelf houdt, hoeft er niemand te klagen over geluidsoverlast. Maar wat mij betreft mag ook gewoon de volumeknop op standje normaal. Ik hoef niet te weten dat er kilometers verderop een feest aan de gang is.
Juist op dat soort drukke plekken heb ik m'n headset op om helemaal niets (of in ieder geval zo min mogelijk) te horen van de omgeving.

Zodra bedrijven hiermee beginnen, zal de standaard volgens mij vlug afsterven want werkelijk NIEMAND zit daar op te wachten.
Niemand?
Laatst heb ik nog een reiziger met noise-cancelling reiziger vriendelijk op zijn schouder getikt om te vragen of hij echt wilde overstappen op een trein die terugging naar waar hij vandaan kwam. Die had duidelijk het omroepbericht over gewijzigde vertreksporen niet meegekregen en stak op de automatische piloot gewoon het perron over.

Zolang dit soort omroepberichten maar summier en beknopt gehouden worden, kan het echt een nuttige toevoeging zijn voor de reiziger die verdiept zit in film/podcast/telefoongesprek/vergadering, afgesloten van de wereld om hem heen.

Maar dat vraagt beheersing van de aanbieder: als bijvoorbeeld bij ieder station het welkomstverhaaltje ‘welkom in de trein naar xxx, wij zullen nog voor u stoppen op…’ wordt gestreamd, dan haak ik af. Laat staan wanneer daar reclame of infomercials aan worden toegevoegd.
Alleerst kudo's voor je behulpzaamheid.
Ik doel erop dat niemand erop zit te wachten om ineens reclameboodschappen door z'n muziekje gegooid te krijgen. De omroepberichten zijn een heel ander verhaal, vooral bij je voorbeeld van gewijzigde vertreksporen, want dat zit er bij de treinreiziger zo ingesleten dat ze op vaste plekken weer in de volgende trein stappen.
Zodra bedrijven hiermee beginnen, zal de standaard volgens mij vlug afsterven want werkelijk NIEMAND zit daar op te wachten.
Want? Er zijn genoeg mensen die nu ook al reclame op TV kijken met een programma er tussendoor (of was dat nu andersom)?
Doen ze nu toch ook niet? Waarom zouden ze dat straks wel doen dan
Omdat het kan...
Kan nu toch ook al? Toch doen ze het niet
Hoelang gaat het duren voordat dit een opt-out word ipv een opt-in? Daar ben ik persoonlijk banger voor
Op die schets over hoe het werkt staat al heel groot "advertisements", dus ik ben er bang voor...
Dat is een technische term uit de wereld van draadloze communicatie en heeft helemaal niks met reclame te maken :)
https://www.novelbits.io/...gy-advertisements-part-1/

[Reactie gewijzigd door niektb op 9 juni 2022 10:22]

Niet direct iig. Maar je hebt geen glazen bol nodig om dat te zien aankomen.
Zou heel goed kunnen maar dat is een volledig andere discussie... Het plaatje in t artikel gaat over Bluetooth Advertisements (de onderliggende techniek) en niet over Marketing Advertisements :P (eventuele content die er overheen zou kunnen)
Daar was ik niet bekend mee, dank voor de verduidelijking!
|:(

"Advertisment" betekent "aankondiging". Dat kan commercieel zijn, als in reclame, of het kan een boodschap van algemeen nut zijn, zoals het onderwerp van dit artikel.
Dat is bedoeld om aan te geven dat de service bestaat. Net als dat je Wifi toegangspunt periodiek adverteert (eigenlijk gewoon rondroept) dat het netwerk met de naam 'mijnwifissid' bestaat.
Maar daar onder staat: "Broadcastname, contents, configuration."
Dus denk eerder (weet wel zeker) dat ze doelen op het adverteren/bekend maken dat er Auracast is in de omgeving, met de dus daarbij horende info.
Zoals het plaatje aangeeft, de transmitter maakt bekend(advertise) aan devices.

Verder zal Bluetooth SIG zich ook niet bezig houden hoe het qua content gebruikt zal worden. Zij zorgen voor de standaard (audio broadcasting), de rest maakt er gebruik van. (OV's, Vliegvelden etc).
Of daar reclame tussen komt, heeft niks te maken met de techniek/standaard.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 9 juni 2022 10:23]

Lees het artikel even, dit gaat niet automatisch. Je moet je zelf aanmelden op de stream door bijvoorbeeld een QR code te scannen. Of bedoel je dat er ook reclame doorheen komt op bijvoorbeeld een luchthaven tussen de aankondigingen door?

[Reactie gewijzigd door SeBsZ op 9 juni 2022 10:14]

Eerst bieden ze aankondigingen in OV of luchthaven als een service, en als iedereen er voldoende afhankelijk van is geworden dan zal je langzaamaan reclames tussendoor krijgen, en dat neem je dan voor lief want anders heb je het gemak van de aankondigingen niet meer.
Niet lang. Maar ik neem aan dat je zo'n stream ook weer uit kan zetten. En dan snij je je als eigenaar van die stream in je eigen vingers.
"Ding dong, de intercity van 9:37 naar Den Bosch is vertraagd met 5 minuten, en kiosk heeft een aanbieding 2 snickers voor de prijs van 1."
Gelukkig doen ze dat nu al niet op de treinstations.

Ik ben wel benieuwd hoe granulair dit zou kunnen, dat ik bijvoorbeeld in de trein app mijn reis heb geregistreerd en dat ik alleen die meldingen krijg.
Niet lang; sterker nog, ik vermoed dat reclame dé drijfveer achter deze 'innovatie' is en er later 'algemene berichten' bij de haren bijgesleept is om het draagvlak te geven.

Ik vind geneuzel van dat NL-Alert gedoe al zwaar irritant.. talloze loze meldingen, 20x achter elkaar soms, of een bedrijf dat in de fik staat in de buurt waar ik niks mee te maken heb. Heb die meldingen óók maar uitgezet. Als dit er dan nog bij gaat komen.. meh. Disable by default.
Gezien je het zelf aan en uit kunt zetten lijkt me dat niet direct een issue? Dan zetten mensen het gewoon uit.

Ik vind het wel leuk bedacht, in het OV kan zoiets ook daadwerkelijk van pas komen.
Zoals anderen al aangeven, moet je je registreren voordat je iets ontvangt. Het is dus heel wispelturig om te bepalen hoeveel mensen iets te horen krijgen. Dit maakt de verkoop van advertenties natuurlijk heel ingewikkeld.
Hoe ik het lees is het een soort Bluetooth variant van Cell Broadcast. In Nederland is dat weinig gebruikt. Ik ken het alleen maar van NL-Alert.
Vroeger als ik dan een keer in Duitsland was, en ik had CB aan staan op m'n telefoon, kreeg ik weerberichten binnen en korte 'breaking news' zaken. Je kon je daarvoor aanmelden op je toestel Het systeem was volledig gratis. Je telefoon 'luisterde' alleen. Hij gaf geen terugkoppeling op ontvangst e.d. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een advertentie voorbij heb zien komen.

Maar even objectief gezien. Stel dat de NS dit zou gaan gebruiken op stations.
"De trein van 09.04 zal vertrekken van perron 3 ipv perron 5. De intercity uit Abbenbroek richting Drachten heeft 23 minuten vertraging" gevolgd door "1 beker koffie en een roze koek bij Kiosk voor €3,35". Als dat er nou voor zorgt dat NS deze dienst gratis kan aanbieden. Zou dat dan echt zo'n ramp zijn?

Het moet uiteraard niet een hele reclamefanfare worden met tussendoor een informatief berichtje (zoals veel websites tegenwoordig zijn). Maar gewoon één kort zinnetje aan het einde van het informatieblok. (en dan even de glijdende schaal ajb :) )
Is dit niet gewoon het plan dan? Voor zo'n bedrijf kan dat een triljoenen business betekenen. Reclame voorgeschoteld krijgen op basis van geluid.
Niet lang, maar in principe is dit een ‘subscription’.

Je geeft aan om op een bepaalde plek in bepaalde content geïnteresseerd te zijn.

Op zich kan de NS of Schiphol nu ook al via de omroepinstallatie commerciële boodschappen uitzenden.

Dat doen ze echter niet, omdat ze ook wel snappen dat dat niet het juiste kanaal is en dat mensen gaan klagen en niet meer zullen luisteren.

Maar ze roepen daar ook wel al dingen als ‘check voor uw vertrek de reisplanner’ en dat zal ook wel gaan gebeuren.

Als je daarentegen in een winkel aangeeft in content geïnteresseerd te zijn kun je er donder op zeggen dat je ook commerciële boodschappen zijn. Maar dat doet de Albert Heijn bvb. nu ook al.

“Deze week in de bonus”

Wat dat betreft verwacht ik qua content heel weinig verschil tussen dit kanaal en de reguliere omroep.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 9 juni 2022 13:53]

Dat lijkt me extreem onverstandig als iemand dat introduceert. Deze functie heeft nut, maar zodra er reclame doorheen sijpelt, wil niemand het meer gebruiken en sluit iedereen zich weer af voor dit soort meldingen.

Zouden ze dit ook kunnen gebruiken voor sirenes van hulpdiensten?
Zolang het via een opt-in principe werkt, niet. Maar zeker een valide argument, die mogelijk in 'de verre toekomst' wel waarheid wordt.

[Reactie gewijzigd door Eface op 9 juni 2022 10:14]

Een opt-in principe zegt natuurlijk niets over de content die je daadwerkelijk krijgt. Zo is het eenvoudig om belangrijke berichten te omkleden met reclame boodschappen / sponsored messages.
Een opt-in principe zegt natuurlijk niets over de content die je daadwerkelijk krijgt.
Het zegt wel iets over dat je het geheel kan weigeren, zeker als opt-in ingetrokken kan worden ('herroepelijk').
Natuurlijk kan je het geheel weigeren maar dat kan ook (op termijn) betekenen dat je bepaalde informatie niet of niet efficient meer krijgt.
Dat is nu het geval met noice canceling en dat is een methode om het te overbruggen. Er zullen altijd mensen zijn zonder een hoofdtelefoon, dus voor die mensen ga je dat gewoon nog moeten afroepen.
Maar dat doen ze nu toch ook niet? Volgens jouw logica had er al lang continu reclame uit de stations speakers moeten schallen.
Voorgeschoteld kúnt krijgen, daar het een opt-in functie betreft heeft de gebruiker nog altijd zelf in de hand of hij wel of geen gebruikt van een dergelijke dienst maakt.
Sinds wanneer zijn we er op Tweakers als de kippen bij om bij iedere nieuwe ontwikkeling de risico's uit te vergroten. Het is technisch een mooie ontwikkeling en het doel is goed. Er zijn legio extra kansen (ondersteuning slecht horenden bijvoorbeeld) en wij maken ons vooral druk om de mogelijkheid van advertenties. of nee, we weten het eigenlijk al zeker.
Daar is een makkelijk oplossing voor, draadje gebruiken.
Een hoop reacties over gaan over mogelijk misbruik voor reclameboodschappen, ik denk juist dat dat heel erg mee gaat vallen. Dit voelt als een modernisering van een al lang bestaand systeem: de ringleiding.

Luisteren naar een ringleiding met bijvoorbeeld een gehoorapparaat is nu ook al een functie die je aan of uit kunt zetten, met het nieuwe systeem is het je telefoon waarop je kiest welke streams je wel en niet hoort, als er reclame wordt uitgezonden kan je de stream dus gewoon uit zetten.

Een systeem als dit wordt natuurlijk niet alleen gebruikt op stations voor omroepen, denk ook aan geluid in een bioscoopzaal zodat slechthorenden een eigen gehoorapparaat kunnen gebruiken. Dit systeem maakt ook modernere toepassingen mogelijk omdat je kunt kiezen welke stream je hoort: audio in meerdere talen tegelijk uitzenden.
Ik zie dit in het openbaar snel misbruikt worden, of ben ik dan te cynisch?
Lees het artikel even, dit gaat niet automatisch. Je moet je zelf aanmelden op de stream.
Stikker met je eigen QR code er over plakken en je eigen broadcast starten. De broadcast hardware lijkt me de grootste drempel die je moet nemen.
Je zegt het zelf al.
Mensen zijn dan op een 'verkeerde' broadcast aangemeld. Stel dat de persoon/groep dan ook daadwerkelijk de apparatuur heeft en lang genoeg niet gedetecteerd wordt (wat niet zo ingewikkeld is om te doen als je een zender opzoekt) om verkeerde data te versturen.

Mensen hebben dan snel genoeg door dat het niet klopt en melden zich weer af.
Dat is overal mee, als het het te duidelijk is merk je het wel op, maar met de officiële NS berichten en af en toe wel een scambericht (een "gratis" treinkaartje bijv) tussendoor is het al een stuk minder duidelijk of het nep is.
Je moet je zelf aanmelden voor het gebruik, dit is geen geen BT signaal dat klakkeloos alle BT devices in proximity berichten gaat voorlezen.
Nee, als er geld mee te verdienen valt, gaan alle fatsoen normen het raam uit.
Ik vind het wel een interessante ontwikkeling en een nuttige toevoeging. Die luidsprekertjes bij treinstations en luchthavens zijn ofwel te stil, ofwel galmen ze zo hard dat je er toch niets van begrijpt.

Het is alleen te hopen dat er niet meteen 100 advertenties mee worden gebroadcast. Maar gelukkig is het opt-in.
Als je op bepaalde stations inderdaad op de verkeerde plek staat hoor je vooral heel veel echo. Pak dan ook een moment waarop het druk én chaos is (spoorwijziging, treinen die uitvallen vanwege storing, etc) en je kan er al snel helemaal niks meer van volgen.

Zou mooi zijn als je Karin direct in je oor kunt krijgen bij stationsomroepen. Overigens ook voor omroepen in de bus, als de halte omgeroepen wordt in je oortjes weet je waar je bent en kun je je ogen dicht doen om toch een beetje te kunnen relaxen met muziek aan.
Maar waarom op specifieke aparaten. Waarom niet op je telefoon en kan je daar het een en ander doen?
Dan toch liever een OV/NS of flight app ofzo
Ik heb tot een 3 jaar geleden regelmatig mensen van en naar Schiphol gebracht en had die Schiphol app (en NS app) standaard op mijn telefoon.. Geef op om welke vlucht het te doen is en je kan zeer snel zien of er vertraging is voor arrivals of departures.. Is een aantal keer voorgekomen dat ik pas 2 uur later richting Hoofddorp hoefde te rijden vanwege een dikke vertraging - die Aurocast kan niet echt specifiek zijn.. Dat zijn inderdaad gewoon een broadcasts
Waarom bluetooth oortjes en niet gewoon een App op je telefoon die dat kan? Nu lijkt het ineens alsof het aan de oortjes ligt maar dit moet ook kunnen op telefoons.
Het gaat hier om blue-tooth signaal dat bij een bepaalde apparaat klasse naar binnen gaat, in dit geval alles wat geluid kan weergeven. Het is goed mogelijk dat jou mobieltje die signalen ook opvangt en verwerkt. Die kan het dan ook aan oudere bluetooth versies doorgeven.
Als jij oortjes in hebt, hoor je niet de boodschappen die worden uitgezonden op het station zelf via luidsprekers. Dus het is sowieso alleen zinvol voor als je dat niet hoort (even los van 'dove mensen')
Door het in de oordopjes te doen, ben je niet afhankelijk van het hebben van een NS-app, die dan maar op dat moment toevallig ook nog actief moet zijn en blijven op je telefoon.

Die app moet de rechten hebben om op de achtergrond continue naar bluetoothsignalen te luisteren, of anders op basis van GPS (ofzo) moet bepalen dat je op een station bent. Vervolgens moet die jou een signaal kunnen sturen dat jou echt triggert om te gaan kijken welke app er nou weer wat meldt, terwijl jij rustig stond te spacen tegen de muur. Ofwel, hij moet of je muziek mogen onderbreken (en hopelijk weer door laten gaan) of je moet bij ieder pingeltje je telefoon weer pakken.

enz. enz. enz. enz.

Nee, ik vind het direct in de oordopjes een beter idee dan 'nog een app die op de achtergrond achtergrond moet meedraaien.
Dit lijkt mij een zeer goed idee.
Hopelijk zijn de NS aankondigingen dan ook een goed te verstaan.

Daarnaast zou dit ook mogelijkheden bieden voor mensen die slechter horen en toch tv willen kijken?

Ik vraag me wel af,
je moet dit via je telefoon dan inregelen. Gaat dit ook werken als je je telefoon niet bij hebt?
Ik vraag me wel af,
je moet dit via je telefoon dan inregelen. Gaat dit ook werken als je je telefoon niet bij hebt?
Ik denk het niet:
Gebruikers moeten dat aanzetten door een QR-code te scannen of door via de instellingen van de telefoon te scannen naar broadcasts in de omgeving.
Want jij hebt wel je bluetoothoortjes bij je als je op pad gaat zonder telefoon?
Nou, je telefoon kan ook leeg zijn natuurlijk.
Of als je in de sportschool bijvoorbeeld bent, dan kan ik mij voorstellen dat het niet handig is om je telefoon continu bij je te hebben. Dan scan je 1 keer die code van de tv en gebruik je daarna alleen je oortjes.

Het is dan ook meer een "blijft dit werken" dan een "gaat dit werken".
Super goed idee, dan kunnen de tv's en speakers weg. En moeten mensen wel een headset op. En dan 'dingdong, trein x naar y vertrekt van spoor 3, oh en heeft u de broodjes van Piet al geprobeerd, nu 2 halen 1 betalen' en dat elke 3 minuten 😬
Wat is dat toch met het direct willen afschaffen van goedwerkende techniek zodra er iets nieuws geroepen wordt zonder dat het nieuwe spul zich heeft bewezen? Waarom kan het niet naast elkaar bestaan dan?
zie emoticon, iets met sarcasme
Betekent dit ook dat je meerdere headsets aan je telefoon/laptop kunt hangen? Behalve de genoemde use cases (OV, sportschool) lijkt mij het thuis/onderweg ook wel handig om met z'n tweeën naar iets te luisteren met allebei een eigen headset. En moeten dan beide apparaten het ondersteunen of alleen de 'verzender' (laptop, telefoon) genoeg?

[Reactie gewijzigd door StephanVierkant op 9 juni 2022 10:15]

Betekent dit ook dat je meerdere headsets aan je telefoon/laptop kunt hangen?
Lijkt er wel op als je het filmpje bekijkt. Ik zie daar mensen gezellig de muziek met elkaar delen. Waarschijnlijk moet de ontvangende kant het ook ondersteunen.
Want zij gelooft in ... nu 1 koek gratis bij aanschaf van een koffie... mij, zij ziet toekomst in ons allebei...

On topic: dit kan handig zijn maar kan ik dan ook berichten filteren, bijvoorbeeld geen reclame of alleen mijn vlucht. Het was maandag zo druk in Parijs airport dat er continune omroepen waren.

[Reactie gewijzigd door rneeft op 9 juni 2022 14:25]

Je moet dan wel een premium account kopen als je geen reclame wil horen 😉
Dit schreeuwt natuurlijk om misbruik.

Zou dit overigens niet ook softwarematig met backwards compatibility gedaan kunnen worden bij bestaande oortjes? Dat je dan bijvoorbeeld voordat er een melding over de speakers van bijv. de trein wordt gedaan, je een toon afspeelt (die voor mensen niet te horen is) met een serie van vastgestelde frequenties waarbij de headset tijdelijk de muziek pauzeert of mute en via de microfoon de audio-passthrough activeert zodat iedereen het bericht kan horen?

En dan mensen de optie geven in de app op hun telefoon om deze optie te activeren of niet?
Niet alle bluetooth headsets hebben microfoons, en als ze die hebben staan ze ook niet continue aan (net als die van een telefoon of laptop niet continue aan staan). Audio-passthrough hebben ze evenmin allemaal.
Dus wellicht is het technisch mogelijk maar lijkt niet implementeerbaar omdat de microfoons die er zijn veelal uit zullen staan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee