Acer kondigt Chromebook-convertible met stylus en startprijs van 879 euro aan

Acer kondigt de Chromebook Spin 714 aan. Dit is een Chromebook-2-in-1 met een 14"-scherm en een Intel Alder Lake-processor. De fabrikant kondigt ook een 10,1"-tablet met Chrome OS en een Snapdragon-soc aan.

Acer levert de Chromebook Spin 714 met 14"-scherm in varianten met verschillende schermresoluties. Er komen varianten met een resolutie van 2560x1600 pixels en met een resolutie van 1920x1200 pixels. De convertible komt beschikbaar in configuraties met Intel Alder Lake-processors, waaronder Core i7's van deze twaalfde Core-generatie.

Het apparaat is optioneel te bedienen met een stylus die gecertificeerd is op basis van de Universal Stylus Initiative-standaard en die 4096 niveaus van drukgevoeligheid ondersteunt. Deze stylus is op te bergen in het dockingstation en laadt dan in een kwartier op. Een volledig geladen stylus zou 240 minuten mee kunnen. De Chromebook Spin 714 ondersteunt WiFi 6E en Bluetooth 5.2, en heeft een toetsenbord met achtergrondverlichting. Verder zijn onder andere HDMI en twee Thunderbolt 4-poorten aanwezig.

Acer maakt de Chrome OS-convertible vanaf augustus beschikbaar in Nederland en België, voor een vanafprijs van 879 euro. Er verschijnt in september ook een enterprise-variant met meer beveiligings- en beheeropties, voor 979 euro.

Naast de convertibles verschijnt in augustus de Chromebook Tab 510. Dit is een tablet met 10,1"-scherm met resolutie van 1920x1200 pixels. Dit apparaat heeft een Snapdragon 7c Gen 2-soc en er komen varianten met een lte-modem voor 4G-connectiviteit. Acer maakt een optionele Keyboard Folio Case beschikbaar waarmee de tablet als laptop te gebruiken is en ook dit apparaat werkt met een stylus. De prijs is 'op aanvraag'.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

18-05-2022 • 16:49

26 Linkedin

Reacties (26)

26
26
13
0
0
10
Wijzig sortering
Kan iemand mij uitleggen wat het nut is van deze i7 processor in een chromebook? Zelf een van acer van 300 euro daar zal een goedkope processor in zitten maar ding draait als een tierelier.
i7 betaal je meer voor de naam en... 1-5% extra performance maar dat gaat ten kosten van energie zuinigheid.

Bij deze Chromebook zal het niet anders zijn.

Bij mobiele apparaten kies ik altijd voor i3 of i5.
Het ligt aan het apparaat maar een i7 kan voordelen hebben boven een i5. Vaak turbo't een i7 iets hoger, waardoor de processor langere tijd in een lagere power state kan blijven bij piekwerk (denk aan een website downloaden/parsen/tonen).

Aan de andere kant is de performance curve vaak uit de fabriek weer naar meer stroomverbruik aangepast, maar dat moet de fabrikant kiezen. De ene i7 is de andere niet.

De reden dat Intel-macbooks ondanks Apple's gesaboteerde koeling zo snappy aanvoelenden was exact dat: de performancecurve was zo ingesteld dat turbo heel kort maar heel krachtig werd ingezet zodat het apparaat responsive aanvoelde ondanks dat het eigenlijk helemaal niet zo snel was. Voor die toepassing is een i7 beter dan een i5, al kan de fabrikant met de curves klooien bij alle chips natuurlijk.
Mijn dochters heb ik een Lenovo Duet gekocht paar jaar terug, maar echt verschrikkelijk icm Play Store. Ding hangt en is traag, komt niet fatsoenlijk uit slaapstand. Miskoop.

Ik geloof in ChromeOS, maar blijkbaar toch iets fatsoenlijke hardware nodig
Lenovo duet is een 32 bit apparaat met een budget mediatek cpu. Ik heb ook een duet, die had ik bij m’n “werk” Chromebook (een Hp x360 14”) om een beetje youtube te kijken maar ook dat is waardeloos gebleken.

Nu fungeert ‘ie als foto lijst en bedien ik er m’n “smarthome” mee.

Uiteindelijk toch weer van ChromeOS in combinatie met een Samsung galaxy afgestapt naar Apple producten.
ChromeOS is het nog net niet voor mij en de rest van het gezin zit in de iCloud…maar ik vind het vele malen fijner werken dan Windows.

Ontopic,
Met de vele mogelijkheden van ChromeOS tegenwoordig, (Android, Linux -gaming met Steam) denk ik dat er wel markt is voor krachtige Chromebooks, ChromeOS is ook écht aan het groeien.
Met een developer bril denk ik: web based IDE, processing in een cloud dienst (bv spark jobs draaien op GCP ipv lokale installatie van spark om mee te testen etc)
Best werkbaar allemaal.

Maar wel keihard nodig: always on internetverbinding. Hier moet gewoon een 4G/5G modem in.
Chromebook is toch klaar? Of is dit het laatste offensief?
Waar baseer je dit op? Volgens mij zijn Chromebooks zeer populair in onder andere het onderwijs.
Als ik afga op mijn nichtje, dan gebruiken ze op de lagere school Chromebooks, maar moeten ze voor vervolgschool toch echt een "gewone" laptop. Weet niet of dit landelijk zo is.
Omdat ze goedkoop zijn, een chromebook van 900 euro gaat m niet worden denk ik.
Denk dat ik ChromeOS prefereer boven Windows, maar beide niet veel ervaring meer mee behalve als familie of vrienden klagen dat hun laptop niet meer vooruit te branden is. Als ze een nieuwe nodig hebben, raad ik echt een Chromebook aan, ook al heb ik zelf geen tot weinig ervaring.

Als ik geen MacBook nodig had, zou ik een dikke Chromebook wel overwegen
Denk dat ik ChromeOS prefereer boven Windows, maar beide niet veel ervaring meer mee behalve als familie of vrienden klagen dat hun laptop niet meer vooruit te branden is. Als ze een nieuwe nodig hebben, raad ik echt een Chromebook aan, ook al heb ik zelf geen tot weinig ervaring.

Als ik geen MacBook nodig had, zou ik een dikke Chromebook wel overwegen
Vind ik behoorlijk zorgelijk… Je geeft zelf aan weinig tot geen ervaring te hebben met Windows of ChromeOS, maar gaat anderen wel adviseren wat zij moeten nemen. En dan nog een Chromebook. Dat advies is dan puur gebaseerd op jouw persoonlijke voorkeur, en niet op wat de gebruiker nodig heeft. Het heeft geen technische basis, wat wel een vereiste is als onderbouwing van een advies.

Misschien ze volgende keer toch maar doorverwijzen naar een echte expert (of iemand die weet waar hij over praat, met de juiste technische achtergrond) in plaats van je eigen voorkeur op te dringen, zou ik zeggen. Niet beledigend bedoeld natuurlijk, maar dit vind ik wel een bijzondere reactie. :)
Mee eens, maar ik ben wat te kort door de bocht geweest.

Ik heb ChromeOS zelf gevolgd, gespeeld ermee op de tablets van m'n kinderen, dus ik weet wel ongeveer hoe het werkt en ook wel voor welke doelgroep hij bedoelt is. Ik weet ook de beperkingen en weet dat degene die ik CB's heb aangeraden (een vriend van me, m'n schoonmoeder en mijn eigen ouders) niet meer nodig hebben. Windows is eigenlijk totaal overkill aangezien ze echt niets anders zullen doen dan wat Googlen en YouTube gebruiken. Vooral die vriend van me was er erg over te spreken.

Ik heb erna ook nog aantal keren gecheckt of alles goed gaat en tevreden zijn en dat zijn ze.

Als iemand me vraagt "mijn laptop is supertraag, ik heb een nieuwe nodig, wat raad je aan?" vraag ik wat ze ermee doen, is dat alleen YT en Google en geen specifieke programma's, geef ik ze aan om ook eens naar een CB te kijken.

Ik heb de supervroege versie van ChromeOS ooit nog geinstalleerd en gestart van USB in 2011, dat was echt letterlijk alleen een browserscherm haha.

Wat ik wil zeggen, is dat ik niet "zomaar" iets aanraadt, ik raad iets aan wat ik zelf ook zou aanschaffen. Ik heb de technische kennis (ik ben SW developer) om ze te helpen op welke manier dan ook.
Het is heel afhankelijk welke applicaties je gaat gebruiken. Ik hang erg op een tekenpakket wat noch op de Mac noch in Linux, noch met Wine of ge-emuleerd aan de praat te krijgen is. Dus rest mij alleen Windows.

Maar iemand die bijvoorbeeld kan lezen en schrijven (en vooral tekenen, sic!) met Inkscape zal daar weer anders in beslissen.
Inderdaad, ik doe natuurlijk wel een check wat iemand nou precies nodig heeft en vaak is dat Google en YouTube. Ik check of ze echt geen typisch Windows programma nodig hebben, maar mestal starten ze alleen de browser. In zo'n geval zou ik zeggen, neem een CB
Maar wat heb je aan een "dikke Chromebook" als je alleen Android applicaties en web applicaties kan gebruiken?
Ik zou het best willen aanschaffen en daarmee software dev erop willen doen, als er een fatsoenlijke processor in zit en geheugen, zou Android Studio toch prima moeten draaien.
Je kunt er ook alle Linux-apps op draaien, dus het is gewoon een volwaardige laptop.
Maar kun je dan niet zo goed een normale laptop kopen, met een normale UEFI waar je alles op kan draaien? Er is een opensource versie van ChromeOS beschikbaar dus dan zie ik de meerwaarde van een Chromebook niet.
Dat kan, maar sommige mensen, bedrijven en scholen willen alles liever out-of-the-box, evt. met zakelijke ondersteuning van Google (wat niet bij de opensourceversie zit).
In een zakelijke omgeving kan ik het snappen aangezien Chromebooks redelijk 'rommel-proof' zijn. Maar voor huis tuin en keukengebruik denk ik dat de meeste mensen toch meer baat hebben bij een goedkope Windows laptop. Ik werk zelf en retail en krijg regelmatig mensen die met hun Chromebook langskomen en met een zuur gezicht naar huis gaan als ik ze vertel dat het 'echte' Office pakket van Microsoft er niet op kan.
Dat kan wel degelijk. Gewoon even CrossOver voor ze installeren uit ofwel de Chrome Web Store ofwel de Linux-versie, dan de installatiewizard van Office daarmee openen en klaar is Kees. Is ook updatebestendig, dus het is niet zo Office het niet meer doet na een CrossOver-update.
Een reguliere gebruiker zal dat niet willen doen, maar een tweaker als jij kan dat prima voor ze doen.
In een wereld waar we steeds meer applicaties webbased af nemen is ChrimeOS echt ideaal.
Ik denk zelf dat merendeel van de mensen die een "office" laptop hebben beter uit zouden zijn met een Degelijke chromebook.
Concept van Chromebooks met zulke specificaties snap ik nog steeds niet.
ChromeOS is een volwaardige Linux-distro met ChromeOS-, Android- en Linux-appondersteuning. Dus goede specificaties zijn wel belangrijk.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 20 mei 2022 11:35]

Maar je bent afhankelijk van Google. Dan kun je toch beter zelf een Linux op een laptop zetten?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee