Hacker maakt dualboot met Windows mogelijk op Chromebooks met AMD-chips

Een Reddit-gebruiker heeft het voor elkaar gekregen om een Chromebook met een AMD Ryzen-cpu te dualbooten met Chrome OS en Windows 10 en 11. Dat werkt alleen met een beperkt aantal modellen en socs. De meeste features werken, behalve de vingerafdrukscanner.

Redditor coolstarorg beschrijft hoe hij een dualboot weet te maken van een Chromebook met daarin een AMD-cpu. Dat werkt volgens hem slechts op een paar modellen: de HP Chromebook 14b en Pro C645 Enterprise, de Lenovo Yoga C13 en de ASUS Chromebook Flip CM5. Die modellen maken gebruik van een AMD Athlon 3015ce, Ryzen 3 3250C, Ryzen 5 3500C of Ryzen 7 3700C. Niet alle Chromebook-modellen kunnen als dualboot werken omdat eMMC-opslag niet wordt ondersteund met coolstarorgs methode. Windows kan wel lezen en schrijven naar eMMC-schijven, maar geen UEFI booten. Gebruikers die willen dualbooten moeten daarom een Chromebook met een NVMe-ssd gebruiken. Als Windows is gestart, werkt alleen de vingerafdrukscanner daar niet op. Alle andere features, zowel hard- als software, werken wel.

De hacker heeft ook een installatiegids online gezet. Gebruikers krijgen daarbij specifieke instructies over het dualbooten per model. Het dualbooten werkt door Chrome OS te herpartitioneren via de tool chrx. Daarna is het nodig om de RW_Legacy-firmware bij te werken. Coolstarorg heeft een script geschreven dat vervolgens de dualboot mogelijk maakt.

Volgens de hacker is het met zijn methode mogelijk om zowel Windows 10 als 11 naast Chrome OS te installeren. Het was al wel mogelijk om Chromebooks te dualbooten met een alternatief besturingssysteem, maar dat kon vooralsnog alleen op Chromebooks met Intel-chips. Coolstarorg zegt dat ook andere Chromebooks met AMD-chips kunnen dualbooten zodra het probleem met eMMC's is opgelost.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

12-07-2022 • 11:49

93

Submitter: TheVivaldi

Lees meer

Reacties (93)

93
88
33
4
0
40
Wijzig sortering
“Hacker” …
Een hacker is van origine iemand die een technologie voor iets anders probeert te gebruiken dan waarvoor het bedoeld is. Een chromebook is niet bedoeld voor Windows.

edit:

Volgens Wikipedia is een hacker van oorsprong:
a person skilled in information technology who uses their technical knowledge to achieve a goal or overcome an obstacle, within a computerized system by non-standard means.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 23:31]

Cool, dan ben ik ook een hacker. Heb een NVME driver in mijn bios geflashed zodat mijn antieke P67 i7 vanaf een PCI-e NVME drive kan booten. Kan die ook op mijn c.v. :+
.oisyn Moderator Devschuur® @Raziel12 juli 2022 12:50
Welke skills heb je daarvoor aangeboord? Of heb je gewoon een tutorial gevolgd, net zoals ik ;)
Dus eigenlijk meer een "script kiddie" :+
Precies, ik vind de definitie die XS4ALL er ooit aan gaf ook beter.

Die hadden het over hackers, crackers en scriptkiddies.
google skills ;-)
In mijn woordenboek mag je jezelf dan gewoon hacker noemen, of anders gezegd, je hebt de ssd erin ‘gehackt’, en in die vorm wordt het woord hacken/hacker vaak gebruikt.

Of je er mee wilt opscheppen en doen alsof je stuxnet hebt uitgevonden moet je zelf weten.
En ben je dan een hacker voor altijd, omdat je ooit een bios hebt geflashed?

Ik geloof niet in titels. Ze dienen meestal als een ego boost. Je de illusie geven dat je meer bent dan je doet.

Maak dingen. Modificeer dingen. Doe iets praktisch dan status najagen.
Je bent ook bakker tot je stopt met bakken. En als je ooit weer begint heb je wat aan je eerdere ervaring. Dat is met alles zo in het leven.
Probleem is dat hacker een enorm breed en uitgemolken begrip is.
Of dat je er een te nauwe definitie op nahoudt. Als tegenwoordig alle apparatuur met software en/of firmware komt, en de drempel tot modificatie lager blijft worden, komen er meer mogelijkheden voor mensen om dingen te hacken. Da's eigenlijk best logisch.
Sweet, dan ben ik het ook: de uitgeklede Windows van de Surface Hub TV op een non-microsoft touchscreen gekregen. :)
Jou uitleg van hacker is enige juiste maar een inbreker is eigenlijk helemaal geen hacker! Van origine is dat een cracker! Maar ja als je iets als een Van Dale krijgt die een totaal verkeerde uitleg maakt en mensen die het chronisch in de volksmond verkeerd gebruiken krijg je dit... Of dus security hacker... Ook incorrect dus want het is dan een security cracker...

Overigens bestaan die 2 termen hacker en cracker al ontzettend lang. Het is pas sinds enkele jaren dat de termen ineens verkeerd gebruikt worden.

[Reactie gewijzigd door xvisor op 22 juli 2024 23:31]

leuk dat je dat zo claimt maar heb je daar een bron bij of geldt het alleen onder jou en jouw hackervriendjes? - dat klinkt natuurlijk een beetje neerbuigend maar je moet ook niet vergeten dat taal in eerste instantie gemaakt wordt door 'de taalregels' en dan pas door organisch taalgebruik, en als laatste pas door apotie van veelgebruikte taal.

zou kun je zeggen dat 'uitprinten' verkeerd is 'want uidraaien of printen' - maar als iedereen deze fout maar lang genoeg maakt dan wordt het vanzelf een keer goed, - maar het punt is wel, het is pas goed op het moment dat is komen vast te staan dat het niet langer fout is.

het KAN dus zijn dat jouw definitie van hacker, over 10 tot 25 jaar als gemeengoed en dus goed zal worden bestempelt maar tot die tijd is wat je zegt gewoon incorrect. 'het woordenboek zegt = dus het is zo geldt hier zeerzeker. Alleen in geval van overduidelijke foutieve informatie zou je naar de uitgever kunnen stappen en het kunnen laten corrigeren, dan moet je echter wel bronnen aanleveren waaruit jouw gelijk blijkt.

en dan nog je opmerking over hacker en cracker - dat is zeerzeker grote onzin.
ja het woord hacker bestaat al heel lang en cracker ook maar zeker niet in de zin zals jij die bedoelt.

van oudsher had je hackers die inbraken in netwerken en systemen voor goede en of kwade doelen, en had je crackers die beveiligingen (veelal kopieer beveiliging) onklaar maakten. hackers waren dus actief in de security-scene en crackers in de warez-scene. dat er een groepje hardnekkige schreeuwers op een bepaald moment die termen wilde omgooien bij gebrek aan een geuzennaam voor 'goedwillende' hackers is gewoon bijna kinderachtig te noemen.
Daarom houd ik zo van Tweakers _/-\o_.
Nieuwsartikel: nieuws: Hacker maakt dualboot met Windows mogelijk op Chromebooks met AMD-chips
Discussie: wat is het juiste gebruik van de term "hacker". 8-).
Je houdt ervan dat er veel mierenneukers op dit platform zitten? :P
mierenneukers op dit platform
is het niet een typisch gevolg van het vakgebied waar de meesten in zitten?
Als de terminologie niet klopt is de informatie mogelijk ook niet correct.
[...]

is het niet een typisch gevolg van het vakgebied waar de meesten in zitten?
Als de terminologie niet klopt is de informatie mogelijk ook niet correct.
Klopt. Neem bijvoorbeeld Twitter. Iedereen denkt daar verstand van alles te hebben. Maar de verschillen zijn zo enorm dat een inhoudelijk discussie bijna onmogelijk is. Je mag eerst gaan uitleggen wat X is, wat meerdere reactie duurt. Voordat ze inzien dat jouw inzicht zo gek nog niet is 8)7 (terwijl dit volgens diverse bronnen eigenlijk de enige waarheid is).

Ik zou het modereersysteem van Tweakers dan ook graag op Twitter willen zien. Al weet ik niet zeker of het daar goed functioneert. Dat je mensen kan downmodden die onzin praten en mensen die daadwerkelijk iets toevoegen aan een artikel/post uitgelicht worden.
.oisyn Moderator Devschuur® @xvisor12 juli 2022 12:55
Het is ook onzin dat iemand die kan inbreken geen hacker maar een cracker is. Dat is ook maar gewoon een term verzonnen door hackers die zich wilden distantieren van de evenzo getalenteerde mensen die zich bezighielden met dat soort zaken. Maar dat is feitelijk een No True Scotsman.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 23:31]

In de volksmond is een cracker iemand die de kopieer/registratie-beveiliging van software kraakt, met als doel om het als Warez te verspreiden. Oef, ik word echt oud (krijg flashbacks van het C64/Amiga-tijdperk...)
Hoe noem je dan iemand die enkel de beveiliging wil breken "omdat het kan / om er uit leren" ?
Die noem ik gewoon hacker. Uiteraard zijn daar ook weer nuances in. Ik noem mijzelf soms ook hacker, als ik een Linux-device beter wil doorgronden, cq. het uiterste eruit wil halen & soms moet je daarbij de security omzeilen.

[Reactie gewijzigd door MazDaMan1970 op 22 juli 2024 23:31]

Antwoord op verkeerde reactie

[Reactie gewijzigd door IJsbreker op 22 juli 2024 23:31]

Ik eet crackers
Maar ja als je iets als een Van Dale krijgt die een totaal verkeerde uitleg maakt en mensen die het chronisch in de volksmond verkeerd gebruiken krijg je dit...
Je draait het om. Het is niet de Van Dale die iets maakt, waar mensen dan gebruik van maken. De Van Dale beschrijft enkel het taalgebruik. Wanneer de bevolking een woord op een bepaalde manier gebruiken, zal dat de betekenis zijn die in de Van Dale wordt opgenomen, ongeacht of dat oorspronkelijk de juiste betekenis was of niet.
Voor het grote publiek is een hacker een crimineel die inbreekt in computers.
Tsja... In het Nederlands een behoorlijk nauw gedefinieerde betekenis geven aan een van origine Engels woord met een veel bredere betekenis, is dat überhaupt een goed idee?
Ja dat noem je hacken :+

Maar ik snap het wel, ik vind het alleen nog steeds raar om in deze context hacker te gebruiken
Dat is dat we hier in Nederland en in het Nederlands voor elke definitie een eigen term hebben. Een oer betekenis van hacker is ook wel iemand die een hakbijl weet te bedienen. In die betekenis gebruiken wij in NL het woord hacker waarschijnlijk niet. :+
Ach ja, Nederlands vind ik wat dat betreft een rottaal; veel teveel uitzonderingen en definities, die iedereen weer op zijn eigen wijze interpreteert.
Wanneer je dat zegt betekent het alleen maar dat geen enkele andere taal goed genoeg kent om te zien dat elke taal aan elkaar hangt van uitzonderingen en definities die af hangen van de omstandigheden.
"iem. die inbreekt in computers" Volgens mij is dat gewoon een computer crimineel. En een hacker is dat van oorsprong niet. Dit is gewoon het woord gebruiken voor de verkeerde dingen. Maar goed, het is al verpest dit valt niet meer terug te draaien. Zelfde als gijzelaar, vroeger was dat de crimineel, nu is het de persoon die het overkomt. 8)7
Of zou het een modder zijn?
Of een tweaker?
Dan is mijn vraag:
Is een modder (zoals ik) die computerspellen herprogrammeerd om andere resultaten te krijgen (of het nu verbeteringen of cheats zijn) ook een hacker?
Ik gebruik tenslotte kennis van het spel en programmeer kennis om een doel te bereiken wat anders is dan de uitgever van het spel heeft bedoeld.
Ik denk dat voor je jezelf hacker mag noemen je wel zelf code moet kunnen schrijven ja, anders ben je gewoon een modder of een scriptkiddie. Dus ja ik denk het wel, de definitie van hacken is vrij breed.

Maar iedereen denkt dat je jezelf pas een hacker mag noemen als je hebt ingebroken bij het Pentagon ofzo.
Alle mods die ik maak zijn uniek en die programmeer ik zelf (dus het is mijn eigen unieke code, niet een script) dus onder de definitie die genoemd wordt zou dit inderdaad onder hacken vallen al noem ik mijzelf gewoon een modder want het zijn game mods.
Nu doe ik ook wel meer dan alleen game modding. Zo heb ik in de tijd dat IRC nog populair was mijn eigen IRC deamon volledig uit het niets opgebouwd als vervanger voor Unreal met dubbele user / client encryptie wat toendertijd uniek was en mijn eigen game bots geprogrammeerd uit het niets.
Tegenwoordig doe ik echter alleen nog maar game mods omdat ik niet meer de tijd heb om compleet nieuwe programmas of spellen te schrijven omdat het testen er van maanden duurt.
Vroeger moest je ROM hacken om te kunnen modden. Dus zo ver zit het er niet van imo. Hacker is gewoon een super brede term met een hoop sub termen.
Volgens mij ben je dan automatisch tevens een hacker. Ik ben ook een modder, want ik bouw met een dremel en een boor grote hardware in te kleine computerkasten die daar niet voor bedoel zijn. Maar ik ben geen hacker volgens de wikipedia-definitie. (Wel volgens de definitie van @The-Priest-NL)

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 23:31]

Dan hack ik elke wintermaanden men BTC miner want ik gebruik het als verwarming.
Je lacht er wel mee maar dat is zo. Denk maar aan een koffiezet die ingezet word als toaster. Dat is ook een hack. Er worden nog steeds hackatons georganiseerd waar zo'n hacks net de norm zijn.
Volgens betreft dit gewoon een modder maar goed. Of zijn al die kids die andere roms op telefoons zetten ook ineens hackers met een hackers community ?

Ik ben blijkbaar ook een hacker gezien de aanpassingen die ik aan mijn windows gedaan heb en hoe ik mijn ram geconfigureerd heb en dat ik unsigned drivers geforceerd heb via mods voor oudere apparatuur omdat het standaard niet meer ondersteund word in windows 10... Nee blijf het gewoon mods noemen, dat woord misbruik word ik echt moe van. Dat iemand het gebruikt betekend niet dat het juist is. Een router is geen modem en een modder is geen hacker

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 23:31]

Dan is iedere "developer" op XDA die custom roms maakt en nieuwe Android versies uitbrengt voor smartphones ook een hacker.
Of toch op z'n minst de developers van de unlocked bootloader firmware spullen.
Ja precies.
2. Someone who is able to subvert computer security.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hacker#General_definition

Een smartphone is een computer en een locked bootloader is security.
Het ging van origine zelfs helemaal niet om computer systemen (ja ik wordt oud)
A person (usually possessing thorough knowledge in no single field), who is talented at devising superficial "fixes," which are nothing more than auxiliary work-arounds for problems which eventually have to be solved "correctly" by a "trained professional."

Hackers are self-motivated, and learn through experimentation and persistence, as opposed to through "traditional" means.

Computer hackers do not completely fit this definition. Due to the high artificiality of computer technology itself, computer hackers must be highly knowledgable before they can implement their first successful "hack." For them, "hacks" are the product of brilliant insight and thorough investigation, rather than the talent and natural law that go with hacking in more humanity-driven fields, such as entertainment or sports.

Chess masters have a similar level of mental discpline, although many hackers tend to lack the attention span necessary to be good at chess :')

Many people would tend to disagree, but then again many people are not skillful enough to be called a "hacker."
Ik dacht dat oude mensen toch nog wel wisten dat het ‘ik + stam’ is 😉
Misschien stamt ;-) hij uit een tijd waarbij hij niet door onbekende mensen hier continu op werd gewezen.
Vast ooit geleerd, maar ik had een *^%$^&$ hekel aan Nederlands :D
maar nog niet oudt genoeg om zonder dt-fouten te schrijven blijkbaar ;)
Hij weet in ieder geval dat een zin met een hoofdletter begint :+
En zinnen eindigen met een punt.
Uh ja. "Even iets in elkaar hacken" is toch een vrij gebruikelijke uitspraak en wil absoluut niet zeggen dat je dan probeert in te breken in een computersysteem.
In uitspraak is het dan hakken, als in 'hakken en zagen". Dat is een andere schrijfwijze van de zelfde klank en mogelijk met een andere betekenis...
Hacker is inderdaad neit de term, hier zou denk ik veel beter de term Tweaker horen te staan. Want dat is het, Tweaken van bestaande oplossing om er iets bruikbaars van te maken wat beter/mooier/uitgebreider is dan het out of the box product.
Volgens mij heeft @TijsZonderH al een keer eerder aangegeven dat hij vaker het woord "hacker" gaat gebruiken in de context van iemand die sleutelt aan technologie om het te gebruiken voor doeleinden waar het oorspronkelijk misschien niet voor bedacht was, om zo de connotatie "computerinbreker" van het woord los te weken. Ik kan zijn eerdere opmerking daarover niet meer terug vinden, maar misschien kan hij het zelf nog een keer herhalen hier.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @rbr32012 juli 2022 12:58
Klopt inderdaad. Ik (maar ook andere redacteuren) gebruiken 'hacker' als iemand die technologie op een of andere manier uitbuit zoals het niet bedoeld is. Die definitie is niet in steen gehouwen maar ik probeer het wel altijd een beetje te gebruiken om de negatieve connotatie ermee weg te halen. Als het gaat om een ethisch/whitehat hacker, dan blijkt dat uit de context, en als het gaat om iemand die malware verspreidt ook.

Soms gebruik ik ook nog wel het woord tweaker maar daarbij denk je dan al snel aan 'iemand die op Tweakers actief is'. Plus, de Amerikaanse versie van tweaker maakt het niet echt een ingeburgerde term lol

[Reactie gewijzigd door TijsZonderH op 22 juli 2024 23:31]

Goh, twee woorden om uit te kiezen :)
Wat een taal-rijkdom...
Soep eten met een mes is geen hack. Uw mes met een slime trick omvormen tot lepel is dat wel.

Zo zijn er vele ‘life hacks’ te vinden op youtube.

Of een hacker iets crimineels doet hangt helemaal af van de context. Als je elektriciteit aftapt voor de meter is dat een crimineel feit maar als je uw deurbel kan voeden met stroom van de rookmelder is dat perfect legaal.

Ook ongewenst inbreken op een netwerk en data stelen en misbruiken is illegaal.

In dit geval heeft iemand windows laten draaien op een Chromebook. Dat is een hack en wie het uitvoert is een hacker.

Taal is fluide en een goed verstaander kan zijn communicatievaardigheden ermee verrijken.
Hacker is voor technologie, je bent dan een ouderwetse inbreker.
Je mist mijn punt. Je zou nog wel kunnen beargumenteren dat een mes technologie is, maar op welke manier heb jij aan het mes gesleuteld en aanpassingen gedaan zodat je er prima soep mee kunt eten, zonder dat je er eigenlijk gewoon een lepel van hebt gemaakt?
Een Lifehacker
Een Lifehacker
Dat ben je als je iets anders doet met een mes. :+
Het is van oorsprong geen Nederlands woord hé...
Als je woorden uit andere talen (op wat voor manier dan ook) 'uit hun verband rukt' zal er altijd discussie zijn over de 'juistheid', dit soort discussies zijn dan ook bij voorbaat gedoemd te mislukken. ;)
De spork is een uitvinding, je hebt ook een 3-1 variant waarbij er een kartel een de zijkant zit. Of je er soep mee kunt eten? Ik denk het wel. Ik denk ook dat een lepel handiger werkt, maar ja je hebt ook mensen die vinden Emacs fijner dan Vim.
Dit is toch echt de definitie van hacken of niet?
Zeer zeker hacker ! Of beter hackster.

Coolstar is de dev van verschillende ios jailbreak tools.

https://taurine.app/

[Reactie gewijzigd door TheTeacher op 22 juli 2024 23:31]

Lang geleden heb ik ook een Chromebook gehad en middels de chrultrabook community Windows erop weten te installeren, omdat Chrome OS destijds toch echt wel erg beperkt was en ik me daar nogal op miskeken heb. Leuk om te zien dat de community nog steeds (met in het bijzonder coolstarorg) mee bezig is.

Ik vroeg mij destijds en eigenlijk nog steeds af wat het eigenlijke nut is van het draaien van Windows op een Chromebook. Ik liep er toen vooral tegenaan dat sommige toetsen wel of juist niet aanwezig waren op het toetsenbord waardoor er nogal aparte toetsencombinaties gebruikt moesten worden om iets te bereiken wat je met een Windows-toetsenbord zo kunt doen. Waar ik echter het meest tegenaan liep en wat zo te zien nog steeds een redelijk minpunt is, is dat al die Chromebooks zo ontzettend weinig opslagcapaciteit hebben, waarvan Windows al een behoorlijk stuk opsnoept. Het gevolg is dat je met USB-sticks moet gaan werken om dingen op op te slaan en te installeren en dat komt de performance zeker niet ten goede.

Al met al denk ik dat dit meer een "omdat het kan"-project is dan dat je het echt dagelijks in de praktijk zou gebruiken.
De enige praktische toepassing die ik mij kan bedenken is dat je native windows-only programma's kan uitvoeren zonder emulatie indien dat nodig is.
Buiten dat zie ik er persoonlijk ook niet het nut van in want zoals je zelf aangeeft bied het niet echt voordelen.
"dat je native windows-only programma's kan uitvoeren zonder emulatie "
Daarmee heb je het dus wel over 99% van het dagelijkse laptop/desktop gebruik. Dus het komt op mij over als een goede motivatie... :-)
99% van het dagelijkse laptop/desktopgebruik bestaat uit internetten, mailtjes sturen en documentjes typen. Daar heb je geen native Windows only programma’s voor nodig.
Dat is een goed argument. Ik zou wel willen inbrengen: de theorie versus praktijk. Thuisgebruik versus zakelijk. En deels wordt het door de goede cross-platform support van MS mogelijk gemaakt.
Misschien omdat je dan goede Office-integratie, incl. One-drive hebt?
Misschien een n00b-vraag, maar...

Als je een NVME-schijf in de Chromebook hebt en de rest van de hardware het verder ondersteunt, waarom je schijf dan niet legen en er alleen Windows op zetten?
...omdat je dan niet meer naar ChromeOS kunt booten?
Ja, dat snap ik ;) .

Ik bedoel: als het niet hardware-afhankelijk is of wordt (zoals een fruitmerk doet), dan zou die hardware, met een bootable geheugen (schijfstation), allerlei OS'en moeten kunnen draaien, afhankelijk van wat de eigenaar/gebruiker wil en nuttig vindt.

Dus: waarom is het (mede-)installeren van een ander OS op een schijf nou een hack en warom niet gewoon een praktische keuze?
Coolstar is geen "hij" maar een "zij". Zie twitter bio: https://twitter.com/CStar_OW
Goede opmerking. Helemaal correct zou zijn om het zij/zij te doen. Ze/zij noemt zichzelf namelijk "she/they" (vertaalt helaas slecht naar Nederlands). Zie ook https://www.linkedin.com/...20to%20different%20people.

Edit: om rare discussie te voorkomen wellicht nog beter het gewoon als een persoon te verwoorden, waarbij alles qua hij en zij dus vervalt.

[Reactie gewijzigd door Postman op 22 juli 2024 23:31]

De naam hacker klinkt mij heel negatief in de oren, weet even niet goeie andere Nederlandse naam hiervoor..ooh toch wel.
Ontwikkelaar.
Ontwikkelaar is developer. Hacker is hacker.
Ik had vroeger een computer, met een Windows 95 partitie, een Windows 98 partitie en een Windows XP partitie. Enkel om specifieke games te spelen. Daarvoor had ik ook nog een Windows 3.11 partitie enkel om het OS eens te gebruiken voor de fun en een partitie met Windows Longhorn, ook enkel om het OS eens te bekijken.
Iedere keer zocht ik toen op iconen, cursors, animated cursors, themes (zeker bij Windows ME) en screensavers. Was toen een dualboot met 5 of 6 opties :-D

Maar een Chrome OS, nee, heb ik nog niet geprobeerd...
Gelukkig kunnen we dit nu ook met vmware, qemu of virtualbox. veel minder werk😅
Ja nogal een sjans, bespaard ons allemaal een pak tijd :D
Zullen we dan ook maar dit forum hernoemen naar Hackers.net?
Daarvoor dient dat pijltje/v links naast de posts ;)
Dan beleven er nog maar 5 van de 46 reacties over (op moment van schrijven)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.