Bedrijf werkt aan Chromebook met AMD Ryzen 7 5800U

Een laptopfabrikant werkt aan een Chromebook met een AMD Ryzen 7 5800U. Het is de eerste Chromebook met een AMD Ryzen 5000-processor, maar het is nog niet bekend wanneer de laptop moet verschijnen.

De Chromebook waar Chrome Unboxed benchmarks op mocht draaien, bevat een AMD Ryzen 7 5800U met 16GB ram en 512GB ssd-opslag. De site maakt niet bekend van welke fabrikant de laptop afkomstig is. Het zou nog om een preproductiemodel gaan.

De AMD Ryzen 7 5800U is geen nieuwe processor. AMD kondigde deze begin 2021 aan. Eind 2020 waren er al aanwijzingen uit Chromium-repository's dat fabrikanten aan Chromebooks met Ryzen 5000-processor werkten, maar deze verschenen tot nu toe niet.

Volgens Chrome Unboxed was het probleem bij Chromebooks met Ryzen 3000-processors dat de prestaties met tot 40 procent konden dalen als deze zonder netstroom gebruikt werden. Bij Ryzen 5000-chips zou dat minder spelen.

Volgens Chrome Unboxed scoorde het preproductiemodel met Ryzen 7 5800U in de JavaScript-benchmark Octane 70.287 punten. Een Lenovo ThinkPad C13 Yoga Chromebook met AMD Ryzen 5 3500C scoorde vorig jaar bij TechRadar bij die test 37.916 punten. AMD voorziet zijn processors voor Chromebooks vanaf 2020 van een C-achtervoegsel. De Chromebook zou dus kunnen verschijnen met vermelding van een Ryzen 7 5800C.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-04-2022 • 13:48

38 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (38)

38
38
20
2
0
12
Wijzig sortering
Zijn deze specs geen overkill voor een Chromebook? Helemaal als je het vergelijkt wat nu ongeveer de standaard specs zijn voor een mid-range Chromebook.
Tegenwoordig kun je Android- en Linux-apps op draaien, en binnenkort zelfs native Steam (nu alleen via de Linux-container), dus het is meer en meer een écht laptopsysteem aan het worden. En bij 'echte' laptops heb je ook high-endmodellen, dus deze specs passen daar prima.
Ja, maar om nou te zeggen dat het daar zijn doel nou juist mee voorbij is geschoten is wel op zijn plaats.

Chromebooks waren een mooi alternatief voor scholen en mensen die niets met lokale opslag wilden en eigenlijk de functionaliteit van een tablet wilde met het gemak van een notebook form factor.

Nu is het weer een normale laptop en wat is dan nu nog de meerwaard van Chrome OS erop.
Klopt. Hoewel het hele Google gebeuren (zeker Microsoft) ook wel erg duur is voor scholen, is het bij Google wat goedkoper. De instap voor ouders om hun kinderen een laptop te kopen om te gebruiken voor school is ook kleiner dan een Windows laptop.

Ik zelf heb een Chromebook gekocht voornamelijk om te Netflixen. De lange batterijduur is erg fijn hoewel deze na bijna 4 jaar wel onder de 5 uur zakt (5 uur Netflix met brightness max). Ook top om gewoon even dicht te klappen en staat meteen weer gereed als je hem opent. Tegenwoordig heb ik toch meer behoefte aan een Windows laptop om enkele tools te draaien buiten huis (FLARM tool voor zweefvliegen bv, PuTTY en seriële poorten,...) dus heb mezelf een kleine Elitebook 2560p aangeschaft met grote batterij. Moest dit allemaal werken onder ChromeOS ben ik zo terug verkocht.
Maar ligt het geringe batterijgebruik aan het os of aan de processor? Ik dacht dat het hele idee van chromebook was een licht os op een zuinige processor. Als de Ryzen 7 er in zit is het nog maar de vraag hoe lang de accu leeft.
Hou er wel rekening mee dat het een Ryzen 7 5800U is, geen Ryzen 7 5800H. De U-serie is speciaal ontworpen om minder stroom te verbruiken (TDP 15W). Dat is exact hetzelfde TDP als bij de Ryzen 3 5300U, dus op zich zou die niet veel extra mogen verbruiken. Nu is het wel zo dat sommige chromebooks nog zuiniger processoren gebruiken (6 of 9W TDP), maar die zijn dan ook flink trager.
Ik denk zelf dat het scherm meer verbruikt dan de processor. Mijn Chromebook heeft een Intel N3450 als ik mij niet vergis, even op de specsheet gekeken en daar zou deze cpu 6W max verbruiken. Dat lijkt mij erg weinig. Het scherm van mijn Chromebook 14 G5 is fullHD, denk dat dit wel iets meer verbruikt dan de cpu zelf. Dat in combinatie met algemene slijtage van de batterij zal wel aan mijn verbruik bijdragen.
Het OS speelt ook mee. Windows is wat betreft batterij optimalisatie best wel ouderwets. De 5800U is een erg efficiente chip. Niet low power, maar de performance per watt is hoog
Dat het veel makkelijker en dus goedkoper te managen is, en dat gebruikers veel minder fout kunnen doen. Tevens is er meestal maar 1 of 2 manieren om dingen te doen niet een zillion zoals onder windows vaak het geval is.
Wel duurzaam want de laptop kan dan heel lang meegaan.

Wellicht een goede investering voor scholen. Ware het niet dat zulke instanties waarschijnlijk met een jaarbudget werken en ze daardoor het lange termijn effect niet merken.
Juist niet. In tegenstelling tot andere laptops krijgen Chromebooks maar 5 jaar updates (gemiddeld). Dat zou niet erg zijn wanneer je erna zelf Linux erop kan zetten (of Windows) echter werkt Linux maar half doordat er geen specifieke drivers voor zijn. Ik heb het een aantal keer geprobeerd tot nu toe en zaken als de audiochip en het touchscreen werken nog steeds niet. Daarnaast is het ook niet bepaald gemakkelijk voor een 'leek' om er Linux op te krijgen.
Juist niet. In tegenstelling tot andere laptops krijgen Chromebooks maar 5 jaar updates (gemiddeld). Dat zou niet erg zijn wanneer je erna zelf Linux erop kan zetten (of Windows) echter werkt Linux maar half doordat er geen specifieke drivers voor zijn .... Daarnaast is het ook niet bepaald gemakkelijk voor een 'leek' om er Linux op te krijgen.
Dat geldt ook voor Windows op een Chromebook. Een 'leek' kan er ook geen WIndows op zetten, en moet ook hopen dat hij er drivers voor heeft.

Dat blijft altijd het probleem als je een device hebt die niet is gemaakt voor Linux of Windows, en je wilt er toch Linux of Windows op zetten. Dat blijft behelpen.
Dat klopt echter is het nog steeds zo dat je dan vrijwel niets meer aan een Chromebook hebt na pakweg 5 jaar terwijl de hardware nog meer dan capabel zal zijn, vooral voor Chrome OS.
Ik heb er genoeg, en tegenwoordig is het bij goed kiezen 6 a 7 jaar. En de veel gaan hardware matig ook niet veel langer mee, zeker niet op een school, tegen die tijd dat er veel uit gaan komen met high end specs zou het inderdaad logisch zijn dit te verlengen.
Het lijkt me niet duurzamer dan andere laptops. Hoe gaat de laptop dan langer mee dan bijvoorbeeld een Linux, Windows 11 of Windows 11S laptop? Elke laptop kan lang meegaan :)
Over de jaren heen stijgen de eisen voor een systeem. Op Chromebooks wordt dat bepaald door de ontiegelijke hoeveelheid Javascript die tegenwoordig wordt binnengehaald en de enorme Android-apps die ervan uitgaan dat iedereen het nieuwste model telefoon heeft.

Probeer op een Celeron van vijf jaar terug voor de lol maar eens (een fork van) ChromeOS te installeren, het werkt verre van vloeiend. ARM-processors in het lage segment, zoals veel Chromebooks hebben, kunnen hier nog veel harder aan onder doorgaan.

Met een sterke chip en een flinke hoeveelheid RAM en een goede geïntegreerde GPU blijft zo'n Chromebook presteren zonder dat je na een paar jaar uit frustratie op zoek gaat naar een vervanging.

Bovendien heeft Google in het verleden ook al features uitgesloten op basis van snelheid (denk aan Android-emulatie) dus met meer kracht weet je ook zeker dat je over een paar jaar nog alle features van je OS krijgt als je updatet.
Over de jaren wordt er steeds beroerder geprogrammeerd omdat storage en memory geen ruk meer kosten. Op Chromebooks wordt dat bepaald door de ontiegelijke hoeveelheid Javascript die tegenwoordig wordt binnengehaald en de enorme Android-apps die ervan uitgaan dat iedereen het nieuwste model telefoon heeft.

Probeer op een Celeron van vijf jaar terug voor de lol maar eens (een fork van) ChromeOS te installeren, het werkt verre van vloeiend. ARM-processors in het lage segment, zoals veel Chromebooks hebben, kunnen hier nog veel harder aan onder doorgaan.

Met een sterke chip en een flinke hoeveelheid RAM en een goede geïntegreerde GPU blijft zo'n Chromebook presteren zonder dat je na een paar jaar uit frustratie op zoek gaat naar een vervanging.

Bovendien heeft Google in het verleden ook al features uitgesloten op basis van snelheid (denk aan Android-emulatie) dus met meer kracht weet je ook zeker dat je over een paar jaar nog alle features van je OS krijgt als je updatet.
There i fixed it for you :P
Niet als de updates voor Chrome OS 7 jaar na fabricagedatum stoppen. Als je pech hebt dat een model al 2 jaar in de winkel ligt, voor het verkocht raakt, schiet er dus nog maar 5 jaar over. Zie ook reactie van @riyakuya
Als beheerder van een hosted desktop omgeving kan ik uit ervaring vertellen dat een groot deel van de belasting tegenwoordig zit in het browsen van websites. Het OS is tegenwoordig van ondergeschikt belang.
Als je een celeron of een pentium gehad hebt weet je wat matige prestaties zijn. Chrome vreet aan de hardware. Het zou eens tijd worden dat men eens van die simpele celeron en pentium troep afstapt. Chrome is geen Edge. Als er tenminste een i5 in zo n ding zou steken neem ik Chromebooks nog oh sérieux. Zeker als je wil werken met Linux. Bij het minste loopt zo’n simpele chromebook al vast.
Ik ben altijd bezorgd om de levensduur van de chromebooks. Tuurlijk die goeie specs zijn tof ,maar als je na x jaar geen update meer krijgt vind ik het zonde van je centen.
Ik heb een Windows "game" laptop (12 jaar oud) , enkel een SSD ingestoken en voor gewone taken en zelf hier en daar wat editen (bezighouden) kan die nog (voor mij althans) nog goed genoeg mee. Ik heb nu ook wel een andere besteld wegens een batterijprobleem en uitvallen onder veel stress (nu enkel nog voor de kids) Maar 12 jaar is zeker geen slechte deal voor Windows
Voor een Windows laptop moet je zeker met een oud systeem veel meer doen om het werkbaar te houden. Zeker als het niet een high end model is. Daar tegenover als je een Chromebook hebt die oud is werkt het prima je hoeft alleen de update uit te voeren en klaar. En als dat niet meer van toepassing is dan nog blijft het prima werken. Ik heb hier nog 2 oude Chromebooks liggen waar ik soms een muziek op draai op een video bekijk en dat gaat prima. Maar mijn ASUS EEE pc met Atom processor die net zo oud is heeft hier toch veel meer moeite mee. Gewoon omdat het OS te zwaar is geworden.

Even tussendoor, de opmerking: zijn deze specs geen overkill. Daar wordt ik wel moe van. Hier op Tweakers moeten de lezers ondertussen wel weten hoe het werkt met Chromebooks. Wilde ik toch even kwijt...... en weer door...... ;)
Die 512KB moet inderdaad 512GB zijn als ik het artikel van chromeunboxed moet geloven. Daar zeggen ze:
To be fair, the one we have here is the top-end Ryzen 5 5800U with 16GB of RAM and a half TB SSD

[Reactie gewijzigd door BitSec op 15 april 2022 14:14]

512KB ssd-opslag
N.a.w. 512 GB?
Alles draait in de cloud, vandaar de 16GB RAM en 512kB SSD. Is waarschijnlijk een eMMC ook nog. :+

Ik maak natuurlijk een grapje, maar damn kun je je voorstellen dat je alleen met 512kB online kunt en de rest in je RAM gaat zetten zodat alles op je RAM draait?
Duh, natuurlijk kan ik me dat voorstellen. Booten van een netwerk kan al tijden. Het ding is dat je wel zeker moet zijn van een internet connectie.
nee, Chromebooks hebben geen opslag nodig omdat alles via het internet gaat.
En het hele besturingssysteem wordt dan ook gestreamd vanaf het internet? Of staat het hele OS op 512KB...

Andere Chromebooks hebben ook gewoon 265GB aan opslag of iets lager of hoger, ik denk toch wel echt dat dit een foutje is.

Edit; Ja foutje, uit artikel van de link:
To be fair, the one we have here is the top-end Ryzen 5 5800U with 16GB of RAM and a half TB SSD, so this is the best of the best when it comes to AMD’s latest.

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 15 april 2022 14:08]

Waarom schrijf je N.A.W.

Naam Adres Woonplaats?
Er staat in het artikel 512KB SSD opslag, moet waarschijnlijk GB zijn :)
512GB moet het dan ook zijn denk ik, ondanks dat Chromebooks eigenlijk nooit veel opslag omdat alles via het internet wordt opgeslagen. Verder is de specs van de laptop wel een zware overkill. Ondanks dat de laptop wel 16GB ram heeft wat handig is als je veel tabs open hebt staan zijn deze specs niet heel nodig. Ben benieuwd wat de kosten gaan zijn.
je kan ook gewoon gaan kijken wat de specs zijn in de bron die Tweakers aanhaalt
o be fair, the one we have here is the top-end Ryzen 5 5800U with 16GB of RAM and a half TB SSD, so this is the best of the best when it comes to AMD’s latest.
er is een verschil tussen niet veel opslag en 512KB, dat laatste is imho gewoon nutteloos :).
Dat is al lang niet meer van toepassing. Van de 64gb opslag in mijn Chromebook gebruikt het system al 45gb na een volledige reset. Als je dan ook nog eens Android apps en Linux programma's gaat installeren blijft er niet veel meer over.
Lijkt mij sterk want je kan ChromeOS / CloudReady installeren op een systeem met 16 GB opslag, werk ik nu ook mee op een Toshiba Chromebook 2.
Dat stuk begreep ik ook al niet helemaal echter wat ik ook doe of probeer, die 45gb blijven bezet en kan ik niet gebruiken. Staat ook als "system" aangeduid.
Probeer anders eens een recovery USB stick aan te maken en ChromeOS echt volledig opnieuw te installeren. Wellicht werkt dat beter dan een powerwash.
Goede tip! Ga ik eens proberen vandaag.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee