Nvidia investeert in verlaging gpu-prijzen bij webwinkels

Onder de slogan 'Restocked & Reloaded' start Nvidia een actie die gamers op de verbeterde beschikbaarheid van videokaarten moet wijzen. Het bedrijf biedt marketinggeld om lagere prijzen bij webwinkels mogelijk te maken, zo blijkt uit onderzoek van Tweakers.

Hoewel het initiatief van Nvidia is vermomd als marketingactie, moet het webwinkels in staat stellen om nog lagere prijzen te vragen voor videokaarten. Officieel moeten deelnemende winkels een tegenprestatie leveren, zoals het optuigen van een landingspagina, maar effectief gaat het verstrekte marketingbudget grotendeels naar lagere prijzen. Onder meer Alternate, Megekko en Paradigit doen mee aan de actie.

Nvidia's Restocked & Reloaded-campagne

Een paar weken geleden publiceerde Tweakers al een uitgebreid artikel over de achtergronden van de sterk dalende videokaartprijzen. Toen was al bekend dat ten minste een videokaartenfabrikant winkels marketingbudget per verkochte kaart verleende, waarmee ze in staat werden gesteld om de kaarten onder inkoopprijs te verkopen, zonder daar zelf verlies op te lijden. Nu Nvidia dat heeft geformaliseerd in deze actie, zijn prijsverlagingen voor producten van meer merken en bij meer winkels mogelijk.

Nvidia spreekt van goed nieuws voor een groot deel van de gamers, die 'een moeilijke tijd' zouden hebben gehad 'omdat ze niet in staat waren de producten te kopen die ze willen voor de juiste prijzen'. De gpu-ontwerper noemt enkele kaarten van Inno3D, MSI en PNY als voorbeelden van kaarten die op het moment tegen scherpe prijzen te krijgen zijn, maar stelt 'nog meer geweldige acties' in het vooruitzicht die op een later moment online verschijnen. Nvidia communiceert geen einddatum voor de actie.

Lagere verkoopprijzen moeten helpen om de verkoopsnelheid van de videokaarten te verhogen. De relatief lage vraag en het verhoogde aanbod van kaarten hebben ervoor gezorgd dat er nu voldoende voorraad in de Europese magazijnen van fabrikanten ligt, maar met de nog altijd dalende prijstrend is het risicovol om die voorraden te groot te laten worden. De marges die winkels en Europese kantoren van fabrikanten op videokaarten maken, zijn daardoor al vrijwel geheel verdampt in de afgelopen maanden, maar de inkoopprijzen bij Nvidia en de grotendeels Taiwanese hoofdkantoren van fabrikanten zijn nog te hoog om verdere prijsdalingen op natuurlijke wijze te laten ontstaan. Creatieve acties zoals de budgetten die Nvidia nu uitdeelt, zijn een snelle en effectieve manier om de prijzen toch op korte termijn te drukken.

De aanvoer van videokaarten kent juist nu de nodige uitdagingen doordat veel Chinese industriesteden in lockdown zijn, wat gevolgen heeft voor zowel de productie als de inzetbaarheid van havens en rederijen. Voor nu zijn de voorraden in Europa echter ruim voldoende: zowel winkels als fabrikanten verwachten voorlopig geen tekorten, zo zeggen ze tegen Tweakers.

In de afgelopen weken daalden de prijzen van videokaarten gestaag door. De populairste videokaart in de Pricewatch, de Gigabyte RTX 3070 Ti Gaming OC, kost op het moment van schrijven 799 euro, bijna 75 euro minder dan een maand geleden. In de Pricewatch vind je ook een overzicht van onlangs in prijs gedaalde videokaarten.

Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

15-04-2022 • 14:49

137 Linkedin

Reacties (137)

137
134
82
2
0
23
Wijzig sortering
Vindt het sws een rare zaak dat dozenschuivers ineens met marges van 300 euro of meer weg kunnen komen.

En sinds wanneer maalt Nvidia om hun klanten.
Met hun sky is the limit prijzen. En ja dat was al voor deze gekte
Vindt het sws een rare zaak dat dozenschuivers ineens met marges van 300 euro of meer weg kunnen komen.
Waarom is dat een rare zaak? Het zijn immers gewoon winkels die winst proberen te maken, als de markt hogere prijzen toestaat waarom is het dan raar dat een retailer de prijzen verhoogt?

En ieder bedrijf maalt om hun klanten, want je moet die klanten behouden. Jij schuift de schuld naar de retailer, maar veel mensen zullen de dure kaarten associëren met Nvidia. Als ze dus willen voorkomen dat ze bekend staan als het veel te dure merk zullen ze er toch iets aan moeten doen om op lange termijn GPU's te blijven verkopen :)
Omdat niet een normale marge is. Zulke marges had je vroeger in de groenten en fruit plus planten.

Heb geen probleem mee dat een bedrijf winst maakt. Een 60 serie hoor je rond de 250 euro te kopen.
Tijden veranderen en spullen worden nu eenmaal duurder, daar kun je niet omheen maar ik ben het met je eens dat het behoorlijk uitgemelkt wordt zover ze kunnen. En dan nu de PR stunt van Nvidea die overal opduikt dat de GPU`s weer op voorraad zijn voor de initiele aankoop prijs wat onzin is en ze alsnog een paar honderd euro duurder zijn. De kaarten waren al steeds duurder geworden afgelopen jaren alleen met een paar honderd euro er ineens bovenop begint het belachelijk te worden om er nog een te kopen tenzij je toch teveel geld hebt.

De werkelijke reden dat Nvidea dit bericht er nu uitgooit is omdat de prijzen dalen en de nieuwe line-up van de 4000 (of 5000) lijn eraan komt. Door de hoge energieprijzen laten cryptominers het kaarten massaal opkopen afweten en veel anderen zien de hype van de volgende generatie kaarten opkomen die hoge verwachtingen wekken hoewel ook zeer hoge energie kosten lijken mee te brengen.

Lang verhaal kort, mensen stoppen dus met kopen en dus gooit Nvidea er een PR boodschap uit dat ze gamers willen helpen/tegemoet komen waar de boodschap dat de kaarten goedkoper of op RSP zijn wat niet waar is.
Ben eens dat tijden veranderen. Mijn inhoudelijke reactie was op marge van 300,00 procentueel zijn zulke marges op vers producten. Heb zelf gewerkt in de handel. Bederfelijke waar heeft hogere marges. Bedrijven moeten normale winst maken. Bij zulke prijzen betekent dat ik helaas straks geen nieuwe pc kan kopen. Dat zou erg jammer zijn, mar dat is niet anders.
En sinds wanneer maalt Nvidia om hun klanten.
Elk bedrijf maalt om hun klanten. Dat gamers dat de laatste jaren niet waren, staat daar volledig buiten.
Nvidia probeert nog wat goodwill te kweken bij de PO voor dat de supply chain zich wat meer normaliseert en ze die prijzen niet meer kunnen hanteren. Met name die achterlijke adviesprijsverhogingen bij de Ti-modellen om de marge naar hun kant te trekken en de druk op de keten te voeren zal ik niet zo snel vergeten.

Ze mogen dan de betere driver support hebben, AMD krijgt mijn geld met de aankomende aankopen.
Hoe doet AMD het beter? De AMD videokaarten zijn ongeveer even moeilijk te krijgen, en net zo duur.
De tekorten vanwege vraag en aanbod neem ik beide fabrikanten niet kwalijk. Daar hebben zij ook weinig invloed op. Maar AMD naait de consument gewoon niet zo doelmatig als Nvidia. Bovendien hebben de AMD-kaarten op dit moment een stuk betere bang for the buck. Je krijgt met de gemiddelde tweedehands-prijzen van de afgelopen 6 weken meer FPS per euro bij AMD.

[Reactie gewijzigd door Chrono Trigger op 15 april 2022 20:59]

Nvidia en AMD hebben consumenten net zo hard "genaait". Nvidia door productie capaciteit voornamelijk in te zetten voor duurdere GPU's. En AMD door productie capaciteit voornamelijk in te zetten voor de duurdere CPUs.
en hoe hebben deze dan de consument genaaid?
een roadmap ligt al jaren vast,
waffers zijn al jaren op voorhand geboekt bij bedrijven zoals tsmc.

aangezien nvidia zelf amper kaarten onder eigen naam uitbrengt , gaat 90% naar aib partners
deze bestellen x aantal van elke chip en bouwen hier kaarten mee.
deze aantallen liggen normaal ook al even op voorhand vast.
Op gamersnexus zijn er de laatste tijd anders ook wat negatieve reviews over AMD producten en de prijs strategie er om heen.
Je krijgt met de gemiddelde tweedehands-prijzen van de afgelopen 6 weken meer FPS per euro bij AMD
Dat betekent dan toch dat ze meer/sneller waarde verliezen?
Het is zeker niet zonder een mate van exploitatie bij AMD, maar nvidia doet het al langer en structureler en heeft ook wat meer incidenten op dat vlak op zijn kerfstok.

Kwa afschrijving zou ik daar niet zoveel over kunnen zeggen. Door dat getal zullen nvidia kaarten nu harder moeten dalen als de cryptomarkt minder draagvlak biedt. Nu op dit moment is AMD iig de betere aankoop.

[Reactie gewijzigd door Chrono Trigger op 17 april 2022 09:55]

Nou, ik zie het verschil niet. De 3080 gaat voor zo'n 1000 euro op eBay in Europa weg en de 6800xt voor 900 euro. Dat scheelt 10%, ongeveer hetzelfde als het hun msrp prijsverschil van 700usd en 650usd.

En ja de 6800xt heeft op lagere resoluties iets meer frames en heeft meer ram, maar is traag met raytracing en kan geen dlss.
De sweet spot zit hem dan ook meer in de 6800 en 6700XT op dit moment. Die zijn veel goedkoper en presteren meer dan prima.
als je een 6800xt koopt dan kan je native 3K spelen op bijna ultra settings... dan heb je geen nood aan DLSS.

DLSS is voor de budgetkaarten die zonder geld hogere resolutie willen spelen (je eigen iets wijsmaken dus) of voor die kleine userbase die 4k wil en meer frames nodig heeft.

er zijn trouwens DLSS alternatieven beschikbaar die binnen een marge zelfde resultaten boeken op AMD.
hoezo even moeilijk, ik heb sinds mei 2021 al een 6800XTMB, in juni en juli dan nog een 6800 en 6800XT gekocht. Allen aan MSRP van die moment.

En je kan de laatste weken online met gemak al een AMD kaart aan MSRP kopen. Dus kwestie van wat moeite en tijd investeren. En wat minder op tweakers website klagen misschien over beschikbaarheid en prijzen.

[Reactie gewijzigd door d3x op 19 april 2022 09:54]

Mwah, betere drivers met de 6xxx serie durf ik toch te betwijfelen. Sinds launch heb ik een 6800xt (voor 640 euro) en werkelijk nog nooit ook maar 1 probleem mee gehad. Dat was met mijn vorige nvidia kaart wel anders. Maar ja, n=1 enzo en er zijn vast legio mensen die een andere mening hebben.
Over het algemeen is de 6000 serie erg goed met drivers. Zelf ook eentje en hetzelfde verhaal als jouw. Beetje hit en miss met AMD, want de 5000 was voor velen een drama.

Daarnaast lekker veel vram en een super-overbuilt VRM op de reference modellen, waar Nvidia het toch weer een beetje laat afweten met bijv het 3080/3090 debakel in New World.

Als ik nog een GPU zocht op dit moment zou ik het wel weten (stock/prijs toelatend)

[Reactie gewijzigd door junneh op 15 april 2022 19:27]

New World was een probleem met 3090 van EVGA. Dat was niet Nvidia die iets af laat weten met 3080 en 3090.
Enig idee of AMD ooit het probleem met memory clocks in een dual monitor setup heeft opgelost? Om de één of andere reden heeft AMD dit jaren lang over verschillende generaties GPUs en wie weet hoeveel driver updates links laten liggen.
Bij het gebruik van meer dan één monitor droppen de memory clocks nooit zo laag als ze horen te zijn. Dit zorgt voor een twee, drie keer hoger idle stroomverbruik dan nodig is. Leuk dat ze op het moment energiezuiniger zijn in theorie dan NVIDIA en bij de aankomende generatie lijkt dat nog veel meer het geval te zijn. Maar als aan het eind van de maand in de praktijk mijn energierekening alsnog hoger is bij AMD dan heb ik daar weinig aan.

Ik meende een tijdje terug gelezen te hebben dat ze dat hadden opgelost bij de 5xxx series, maar dan lees ik later dat het bij 6xxx series nog steeds een probleem is. En een lastig onderwerp om informatie over te vinden want de tech websites hebben maar één monitor aan hun testbench hangen.

Zou graag terug gaan naar AMD want ik mis hun software toch wel, vertik om een account aan te maken voor shadowplay.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 16 april 2022 16:43]

Kort antwoord: Nee, heb hier ook last van met dual setup 165hz en 60hz.

Lang(er) antwoord: Is wel op te lossen, door bijv 120 en 60 hz te gebruiken of door wat te klooien met 3rd party programma's, zie reddit.
kort antwoord, ja, en dit al vorig jaar ergens in September opgelost. Ik heb een 6800XT MB met 60+144hz dual monitor setup wel met freesync natuurlijk, dus heb dit effectief getest en zichtbaar in radeon.

https://www.guru3d.com/ne...0_cards_with_youtube.html

[Reactie gewijzigd door d3x op 19 april 2022 09:59]

"Ze mogen dan de betere driver support hebben, AMD krijgt mijn geld met de aankomende aankopen."

Als je op Linux werkt kun je beter sowieso geen Nvidia nemen. Driver support is daar niet aanwezig. Laatst nog een oudere nvidia kaart moeten vervangen omdat ze met de proprietairy driver stopten. Voor mij ook alleen nog maar AMD.
Mijn eerste gedachte was gelijk 'Nou Nvidia, eerst de situatie uitbuiten en nu een beetje schijnheilig kijk ons eens goed voor de gamer zijn' Ik zou zo zeggen dikke L.. Nvidia.
Die hypocriete PR hanteren ze bij dag en raad. Genoeg consumenten die niet op de hoogte zijn van de rode draad, maar die ontwikkelingen bepalen door de jaren heen mijn aankoop sentiment.

De enige nvidia kaarten die ik heb gekocht waren tweedehands voor de collectie, en een keer een GTX1060 omdat AMD er heel anders voorstond.

[Reactie gewijzigd door Chrono Trigger op 17 april 2022 09:59]

Nou ja, de afzetmarkt waar Nvidia zich tegenwoordig op focust betaalt al helemaal de hoofdprijs. Zo'n Tesla GPU is niet bepaald goedkoop.
En dan is de 3070 nog steeds 200 euro te duur. Laat nog maar even dalen.... Van de high end moet nog bijna de helft af... De 3090 wordt momente verkocht voor 2400 euro op megekko. Een normale prijs zou 1500 euro zijn in mijn ogen. En zelfs dat is achterlijk duur. Dus ze wachten nog maar even tot ik een nieuwe koop. Ik kan me niet voorstellen dat megekko de kaarten heeft ingekocht voor 2400 euro en nu hulp nodig heeft. Dit is allemaal gelul van de hoogste macht. Ze krijgen die kaarten gewoon niet verkocht omdat ze nog altijd een verkoop prijs van x 2 aanhouden. Laat maar lekker verstoffen die kaarten. Zelfs de webwinkel zijn scalpers op dit moment
Helaas zijn er altijd een aantal gekken die 3090 kopen voor 2400 euro. Dat Megekko en elk ander bedrijf de 3090 hebben ingekocht voor 2400 is idd je reinste onzin.
Een normale prijs zou 75-80% van de adviesprijs zijn. Deze serie grafische kaarten zijn inmiddels al meer dan 2 jaar oud.
Nvidea verkoopt zijn FE RTX kaarten voor Nederland en Duitsland bij notebookbillinger.de

Hier is nu al enkele dagen een RTX 3090TI voor 2500 euro te koop. Snap niet dat daardoor de prijzen bij megekko niet dalen.

Correctie: prijs was niet correct

[Reactie gewijzigd door Matthijs06 op 16 april 2022 20:32]

Welke bedoel je dan want de goedkoopste die ik zie is 1900,-
https://m.notebooksbillig...+3090+ti+founders+edition

[Reactie gewijzigd door Matthijs06 op 16 april 2022 20:35]

Ah ik had over de ti heen gelezen.

Goed om te zien dat de prijzen ook in dit segment wat aan het dalen zijn
op dit moment zijn de winkels scalpers, dat zijn ze al een jaar lang.

Je kan trouwens een 3090ti voor 2200eur alle dagen online kopen, waarom dan een 3090 tegen 2400 kopen.... Je kan trouwens bij een drop met gemak een 3090 kopen tegen MSRP....
Nu het nieuwe deel klanten (de cryptominers) het laten afweten, zijn hun trouwe klanten weer "belangrijk".
Het speelt ook dat PoW steeds minder een rol zal gaan spelen in Crypto.
En chains dat bij PoW zullen blijven, zijn zich steeds meer naar ASICs aan het focussen. omdat videokaarten steeds minder rendabel zijn om in te zetten voor mining. ASICs kunnen dat beter dan GPU's in deze tijden.
Ja en nee.. Crypto miners laten het niet afweten.. Net zoals elke keer dat er een nieuwe video kaar generatie er aan zit te komen. zie je 6 maanden van te voren dat iedereen zich klaar aan het maken is en zich gaat focussen op de nieuwe generatie.

Ze kopen geen nieuwe kaarten omdat. Ze wachten gewoon op de nieuwe generatie. En dat doen gamers ook. Dus wat zie je, winkels zitten met een overschot en dat resulteert in marketing stunts en lagere prijzen. Plus dat de 2e hands markt nu ook begint toe te nemen.

Je zult zien dat de verkrijgbaarheid gewoon weer belabberd zal zijn net zoals altijd in een begin van een launch. Het zal wel een beetje mee spelen dat de crypto gedaald is.. Maar dat is ook maar tijdelijk

En vergeet niet dat een 5070 gemiddeld net zo snel zal worden als 3090. dus de vraag is of je een 3000 kaart wel wil hebben. als je over 6 maanden voor het zelfde geld een kaart krijgt die 2x zo snel is

[Reactie gewijzigd door trezzy op 15 april 2022 17:30]

Of het een nieuwe of oude generatie is, interesseert ze geen ene fluit. Zolang ze maar winstgevend zijn.
De nieuwe generaties zijn bijna altijd winstgevender.
"als je over 6 maanden voor het zelfde geld een kaart krijgt die 2x zo snel is"
En dubbel zoveel verbruikt. Mij niet gezien. De huidige generatie verbruikt al te veel.
Ja dat is wel een punt wat je daar aanhaalt. wat wel is. Als je dan de snelheid van een 3080 wil hebben, je met een 4060 of 5060 ( wat de volgende naam stelling ook mag worden ) ook al uit de voeten kunt en die zullen dan een stuk goedkoper zijn en zuiniger zijn. En ik ben het met je eens die zullen ook qua verbruik dan op de huidige modellen gelijk liggen. Wat ook niet mals is.

Maar goed dat weerhoud mensen wel om nu voor een nieuwe kaart te gaan. En daarnaast marktplaats overspoeld gaat worden met 3000 modellen

[Reactie gewijzigd door trezzy op 17 april 2022 08:26]

Vindt het sws een rare zaak dat dozenschuivers ineens met marges van 300 euro of meer weg kunnen komen.
Tja dat is vraag en aanbod. Daarnaast willen winkels niet het goedkoopst zijn als ze niet aan de vraag kunnen voldoen, hierdoor verhoogt winkel 1 zijn prijzen, waardoor de volgende winkel onderaan weer hetzelfde gaat doen, resultaat; marges zijn enorm en prijzen liggen hoog.
Laat ons wel niet vergeten dat het feit dat de marges hoger liggen momenteel niet per se een slechte zaak is.
Deze sector opereert normaal gezien op zo'n flinterdunne marges dat het eigenlijk niet normaal is dat de handelaren blijven bestaan.
De consument moet stilaan leren dat alles een kost heeft. Transport, opslag, customer service, administratie, ...
Wat hebben webshops aan hogere marges voor Nvidia? En als de webshops zelf hogere marges hanteren en er is een beetje concurrentie dan gaat je concurrent toch gewoon daaronder zitten?
Of ze moeten prijs afspraken maken, wat weer verboden is.

Als marges laag liggen komt dat voornamelijk door hogere concurrentie, wat goed is voor de consument.

Je doet bijna alsof de consument medelijden moet hebben met de handeleren, terwijl je voorheen voor 700 euro een high end videokaart had, en daar nu 1500 voor moet neerleggen.
En €700 is nog veel te veel voor een high end kaart, laat staan de huidige prijzen.
Het zijn dozen schuivers als er een paar omvallen maakt dat niets uit voor de samenleving of de consument.
Dat is natuurlijk niet helemaal waar, dat soort faillissementen kosten de samenleving wel degelijk geld (denk aan niet betaalde belastingen, UWV e.d.), dat best kan oplopen. Ik meen dat het toen een redelijk grote spelen in Veenendaal failliet ging (kom even niet op de naam) dat dit in de miljoenen liep.

En bij redelijk wat consumenten die bestellingen met vooruit betaling uit hadden staan deed het ook flink pijn. Zijn hier op GoT nog aardig wat threads over geweest bij diverse faillissementen waar consumenten voor flinke bedragen het schip in gingen en natuurlijk altijd de verhalen van het zoontje dat net €1500 bij elkaar gespaard had voor zijn droom PC en nu alles kwijt is e.d.
Hoe goedkoper hoe beter voor mij.
Het zand in de bossen is gratis, ga daar lekker op gamen dan. :+
Uiteindelijk is dat niet waar. Want jij wilt ook volgend jaar nog spullen kopen. Als niemand meer iets verdient dan droogt het aanbod op en heb je uiteindelijk niks meer.
maarja wel op dat moment.
En sinds wanneer maalt Nvidia om hun klanten.
Sinds dat hun 'klanten' gewoon de gevraagde hoge prijzen bleven betalen... Als jij dat niet heb gedaan, ben jij dan wel Nvidia klant... ;-)

Ik vermoed de hele supply chain wat huiverig met producten inkopen die wekelijks minder waard worden, als Nvidia niet ergens ingrijpt zal Nvidia dat vanzelf ook gaan merken met verkopen van chips aan hun partners...
ha nee hoewel er met tegenzin een groene kaart in m'n kast zit (wel tevreden over) vind ik de 800€ nog steeds teveel.
tegen de 2060 super zou de 3070Ti misschien wel een upgrade zijn, maar niet aan dubbele van de prijs.
Een RTX 2060 Super is een bijna drie jaar oude GPU, een vergelijken model zou een RTX 3060 Ti zijn en geen RTX 3070 Ti. Die laatste is 30% tot bijna 100% sneller, afhankelijk van welke game je speelt op welke resolutie en kwaliteit. Die 3060Ti is nog steeds 20-50% sneller voor een 20% hogere prijs (2060s is momenteel €500, 3060TI €600).

Maar de hogen prijzen zijn niet direct de schuld van Nvidia, combinatie van de crisis, crypto, veel gamers thuis en veel mensen te lang een upgrade uitgesteld... Een adviesprijs van nog geen €600 voor de 3070Ti was niet verkeerd. Net als de adviesprijs van de 3080, alles daarboven wordt extreem duurder...

Voordeel van de huidige situatie is dat je die 2060 super tegen niet veel minder dan je originele verkoop prijs kan verkopen 2e hands (voor een bijna drie jaar oude kaart). Afhankelijk van wat voor games je speelt kan een 3060Ti of een 3070Ti dan best een juiste prijs hebben...

Persoonlijk wacht ik lekker af wat Intel en de volgende generatie Nvidia brengt...
En sinds wanneer maalt Nvidia om hun klanten.
Niet. De voorraad moet nu op omdat later dit jaar de 4000 serie komt. Dat nvidia wil dat er samen met de 4000 serie geen of weinig 3000 serie kaarten te koop zijn lijkt me een slecht teken voor de 4000 serie.
[...]


Niet. De voorraad moet nu op omdat later dit jaar de 4000 serie komt. Dat nvidia wil dat er samen met de 4000 serie geen of weinig 3000 serie kaarten te koop zijn lijkt me een slecht teken voor de 4000 serie.
als de verkopen troep zijn slinger je toch een bericht de wereld in dat de 4000 serie nog 2 jaar opzich laat wachten door onverziene problemen?

sowieso zou de 4000 serie wel erg snel na 3000 serie komen
10xx juni 2016
20xx september 2018
30xx september 2020
40xx "october 2022"

in mijn ogen redelijk in lijn met de eerdere launches
De bedoeling van de 3xxx reeks was natuurlijk om de relatief hoge prijzen van de 2xxx als gevolg van de eerste mining hype omlaag te krijgen. We weten hoe dat is gelopen... Nvidia heeft vervolgens nog aardig zijn best gedaan. De volumes zijn extreem opgevoerd, van 10 miljard in 2019 naar 26 miljard jongstleden. Vergeet ook niet dat vóór de eerste mining hype Nvidia nog geen 6 miljard omzet draaide. Dat opvoeren van het volume hielp overigens niet voldoende. We hebben daarnaast nog de LHR varianten gekregen.

Het lijkt er achteraf eigenlijk vooral op dat Radeon in beide hypes het volume niet of nauwelijks heeft opgevoerd. Vermoedelijk omdat bijvoobeeld consoles en ryzen voorrang hebben gekregen. Straks krijgen we ook nog Intel met hun Arc GPU, laten we hopen dat die veel hebben ingekocht. Dan gaan we wellicht nog eens op de adviesprijs uitkomen...

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 15 april 2022 16:10]

Waarom geef je Nvidia de schuld van de extreem hoge prijzen? Het zijn de webwinkels en scalpers die de prijzen zo hoog maken, die denken, mooie marges en de gekken willen blijkbaar dat toch wel betalen, dus zolang we er nog mee weg komen.... Overigens zijn die hoge winkelpriizen bij AMD niet anders.
Laatste dikke pc heb ik in 2016-17 gebouwd. Toen een 1080ti en 6800k.
Met scherm was ik geloof ik 3500 euro kwijt.
Nu probeer ik ook een snel systeem te configureren. Kom ik toch wel op zo'n 6000 euro uit. Dure hobby is het.
Probeer je het snelste systeem inelkaar te zetten wat je kan krijgen? Of iets dat in dezelfde range zit? een 12700K+RTX3080 zou je een heel eind mee moeten komen. Tja, als je gaat kijken naar een 12900K(S)+RTX3090Ti dan wordt het snel erg duur, zeker als je een duur mobo met verschillende PCI4.0 SSDs wil...
Ja ik wil graag VR. Eigenlijk vooral voor simracing. Ik lees dat een 3090ti met een 12900 minimaal is bij een Pimax 8k headset. Dus ja. Wel een snel systeem.
Ja ik wil graag VR. Eigenlijk vooral voor simracing. Ik lees dat een 3090ti met een 12900 minimaal is bij een Pimax 8k headset. Dus ja. Wel een snel systeem.
Heel veel mensen simmen op een veel goedkopere headset dan de Pimax, die eigenlijk veel meer kan dan de videokaarten van tegenwoordig kunnen leveren. Dat geef je zelf ook wel aan omdat je het beste dat er nu te koop is als het minimum ziet.

Overigens werd de Pimax al verkocht voordat de 3090 Ti er was en die kopers accepteerden iets mindere performance. Dat jij dat niet doet is een keuze, maar betekent natuurlijk niet dat dit een noodzakelijke uitgave is om te kunnen simmen met de Pimax en je kunt ook veel goedkoper simmen in VR met een Reverb G2.

Ik zou je erg aanraden om wat geduld te hebben tot later dit jaar en te gaan voor de volgende generatie kaarten, want dan heb je of veel meer performance voor hetzelfde geld of dezelfde performance voor een stuk minder.
Nu kun je zelfs beter de Pico neo 3 link kopen, die is nog zo'n 200 euro goedkoper dan de G2 en heeft veel betere controller tracking, vergelijkbaar met Quest2, voordeel van Pico is dat je die via displayport kunt aansluiten waardoor de beeldkwaliteit on par is met de G2, maar stukke beter dan middels de USB kabel met de Quest 2.
Als ik die twee vergelijk dan vind ik de Pico helemaal niet zo uitstekend:
https://vr-compare.com/co...=ZhHpFl6JF&h2=HdfjN_0UlPY

Slechtere resolutie, zwaarder, weinig nog bekend over ppi, en na 3 uur leeg.
Alles is bekend over de ppi, want de pico neo 3 is al lang op de chinese markt en hier ook als pro. En zoals ik begrijp is de neo via kabel gewoon powered doir de kabel, dus wat dat betreft identiek aan de g2. Tracking van de controllers is een heel groot verschil met die van de g2.
De neo is wat hardware betreft bijna identiek aan de quest 2, verwacht eigenlijk ook dat beiden gewoon afgeleid zijn van Qualcomm's reference headset.
Ja de resolutie is marginaal lager dan die van de G2, maar tel daar bij op dat je hogere verticale fov hebt, en horizontaal schijnt die scherper te zijn, maar dus veel betere tracking van de controllers EN ook nog draadloos te gebruiken, naast dus nog eens 200 euro goedkoper te zijn... Sorry, maar dan zie ik geen reden om voor de g2 te gaan.
De Pico Neo 3 link is nog helemaal niet uit, dus dat is dan puur een advies op basis van de claims van de fabrikant. We moeten maar afwachten hoe goede deze in de praktijk is.
De pico neo 3 link zijn dus wel al reviews van. Naast dat het gewoon identiek is aan de pico neo 3 pro, alleen dan dat de 80 euro kostende kabel er gratis bij zit, en die pro is al bijna meer dan een jaar uit.
K model CPU is niet eens nodig, tenzij je nog 100 MHz wilt overclocken.
Ik gebruik nog steeds mijn i7 4770 van ondertussen bijna 10 jaar oud. Alleen de gpu en ssd geupgrade. Zelfs de meeste nieuwe games draaien nog met 60fps.

Als je 6000 euro uitgeeft wil je wel perse het beste van het beste. Je kan ook genoegen nemen met een paar FPS minder en dan betaal je een stuk minder.

Rtx 3080: 1000
Goede Intel/AMD CPU: 450
32gb ram: 200
Mainboard: 200
Gen 4 ssd: 200
Overige meuk: 300

Net geen 2500 euro en het is niet alsof een game die niet fatsoenlijk draait op dit systeem wel goed draait op eentje van 4000+ euro. Kies een 3070 en een iets mindere CPU en je betaalt minder dan 2000 voor bijna geen verschil als je met een iets lagere resolutie kan leven. Als je wat onderdelen van een vorig system kan hergebruiken is het nog minder. Voor de meeste games boeit je CPU geeneens zo lang die een soort van recent is en je niet perse 300fps wil.

Doe er 1000 a 1500 bij voor een goede monitor of tv en voor 3 a 4000 euro heb je een beestachtig systeem.
Vorig jaar Maart mijn 4770K vervangen door een 11700 Non-K, merk het wel hoor, 4 cores heeft zijn tijd wel gehad.
Hier hetzelfde, in nov 2019 alleen nog eens mn GPU vervangen door een RTX2060super omdat ik graag VR wilde doen. Nu wel oog op 3060, maar dah fuck dat ik meer dan adviesprijs ga betalen, zelfs dat vind ik al te hoog als straatprijs.
Bijna gelijke config, i7-6700k, 32GB en 1080ti. Daarna bijna niet meer gegamed.
Nu net scherm maar eens geupgraded. Ellende nu is 1440p op 240Hz en geen Win11 support op 6e gen.

Zie buiten boven genoemde eigenlijk geen reden om te upgraden.
Voor nu maar een Steam deck gereserveerd ;)
6000 is ook gewoon absurd en heeft totaal geen meerwaarde wat FPS betreft.
Ik heb in 2016 mijn gamepc met gtx1070 en 6600k gebouwd voor 1300€ en gebruik hem nog steeds op 1440p. Er is zoiets als een punt waarbij je echt veel geld aan het betalen bent voor 10% extra performantie.
Dat je een dure pc kunt maken betekent nog niet dat dat nodig is om het als hobby te hebben ;)
dure hobby zou ik het niet noemen...
ken de prijs van je scherm niet,
maar als je case toen 2000a2200e kostte (gpu+cpu kostten toen een 1300€ samen )
kan je vandaag met geluk nog een 6a700€ voor vangen.
waardevermindering van 1500€ op 5j = 300€ per jaar.

is ieder weekend een duvel minder drinken op café:)
neem je anno 2022 een 12700k en 3080 heb je voor een 2000€ x 2 gpu performance
1500€ als je de oude pc verkoopt .

al bij al ken ik duurdere hobbys!
Ben erg benieuwd wat er binnenkort gaat gebeuren op de 2e hands GPU markt wanneer de Etherium mining niet meer zo aantrekkelijk is door de Proof of Stake update. Hierdoor zullen mogelijk heel veel kaarten op de markt belanden als 2e hands en stort wellicht een deel van de GPU markt ook in.
Ik verwacht het niet. Die 10-20% die door crypto bij de vraag werd toegevoegd is significant, maar niet zoveel dat het nu nog steeds leverproblemen en hoge prijzen zou moeten opleveren, zelfs bij tweedehandse GPU's die niet eens fatsoenlijk kunnen minnen. Dat is ook wel gewoon de torenhoge vraag buiten crypto om.

Ik denk dat de vraag nu eerder afneemt in afwachting van de nieuwe GPU series. Je zal zien dat die direct uitverkocht zijn en de markt voor oudere kaarten dan weer flink wordt opgeblazen. Dit is slechts de kalmte voor de storm.
Mwah denk dat men dan gewoon doorschuift naar een van de andere coins die nog wel PoW gebruikt.

Gezien de prijsdalingen heeft verkopen weinig nut tenzij je iedere week je prijs gaat aanpassen.
Dit zal nog vies tegenvallen, ether is aantrekkelijk omdat ondanks de hoge moeilijkheidsgraad de prijs hoog genoeg is om lekker winstgevend te zijn.

Als al deze miners naar andere coins gaan, zal de moeilijkheidsgraad hiervan omhoog gaan. Dus nu zijn ze nog wel winstgevend, maar straks niet meer.
De moeilijkheidsgraad is er om het aantal transacties per tijdseenheid te reguleren.

Mocht er ineens een grote influx van rekencapaciteit zijn zal dat aangepast worden zodat de hoeveelheid goedgekeurde transacties per tijdseenheid hetzelfde blijft.

Er zijn al een aardig aantal mining apps die gewoon rekenkracht verdelen over de meest gunstige coins van dat moment dus veel pools hebben al sterk variabele rekencapaciteit.
Joh.
Dat verhaaltje word hier al 5 jaar lang verkondigt.
Denk niet dat het nog ooit gaat gebeuren.
Dit hoor ik al 2 jaar nu, ik vraag me echt af of eth ooit nog PoS gaat.
Er zijn legio dingen waarvan je hoorde dat het zou komen in x maar het niet haalt maar wel komt.
Het beste voorbeeld is de bouw. Dat loopt altijd uit.
Waar ik nieuwsgierig naar ben: zijn er mensen die nog wachten op een lang geleden bestelde 30xx en worden die dan nu eindelijk geleverd?
Ik heb op de introductiedag binnen een paar minuten verschillende bestellingen gedaan voor een RTX 3080. In nov. 2020 een MSI RTX3080 Gaming X Trio op de kop kunnen tikken voor (achteraf gezien) een redelijke €869,- bij Informatique. Maar de bestelling bij EVGA die een digitale wachtrij hebben om een kaart voor de adviesprijs te kunnen kopen is nooit uitgeleverd. In Juni 2021 heb ik nog een bericht gekregen dat ze me van wachtrij hebben verplaatst naar een LHR versie omdat de RTX3080FTW3 Gaming niet meer geleverd kon worden, voor de Ultra versie sta ik ook nog steeds in de wachtrij. Ik laat het gewoon open staan en ben benieuwd wanneer ik hem eindelijk mag kopen en voor welke prijs.

[Reactie gewijzigd door FullThrottle op 15 april 2022 20:07]

Dank voor je reactie! Maar ik ben vooral benieuwd naar mensen die daadwerkelijk gekocht hebben zonder wachtrij. Dus die destijds (ongeveer) de adviesprijs betaald hebben en nog nu steeds wachten en hun geld bij de winkel staat.

[Reactie gewijzigd door Skating_vince op 16 april 2022 06:57]

ik heb vele mensen gesproken. vaak zijn er nieuwe varianten van gpu's uitgekomen (denk aan v2 v3). sommige webshops zetten je wachtrij netjes over op de nieuwe gpu's maar veruit de meeste webshops annuleren de bestelling gewoon hoe lullig het ook is.
ik had meerdere bestellingen op launch datum van de 3080. ik heb er 1 binnen gekregen en de rest allemaal geannuleerd. die kaart uiteindelijk hier op v/a verkocht voor msrp want ik had een gaming x trio op de kop getikt.
helaas waren een aantal vrienden niet zo lucky en zijn al die kaarten geannuleerd door de webshops, 1 van hen had een preorder bijna een half jaar open staan.

persoonlijk hekelde ik mij meer aan het feit dat alternate 0 informatie naar buiten bracht over de situatie met preorders daar. op een gegeven moment kreeg ik inneens een verzendbevestiging een maand na dat ik de kaart kocht
Hadden ze een jaar eerder mogen en kunnen doen lijkt me.
Wat had dat toen opgelost dan? Dan hadden webwinkels grotere marges gehad. Er was toen simpelweg meer vraag dan aanbod.
Je ziet de prijzen inderdaad wel zakken, heb al paar keer zitten twijfelen maar meestal zijn de kaarten na 5-10 min ook al weer uitverkocht. Al met al zijn de prijzen wat mij betreft nog steeds belachelijk hoog.
Daarbij zijn er nou ook niet bepaald veel game release waarvoor je een nieuwe GPU zou aanschaffen, ik gebruik me pc ook veel voor 3d werk en af en toe video- fotobewerking en daar komt mijn gtx 970 nu echt wel wat tekort. En hoewel ik toch echt een keer een upgrade nodig heb, kan ik die laatste maanden ook nog wel wachten.
Hier hetzelfde met een GTX 1060 6GB en een stokoude AMD FX-8320. De CPU wordt echt oud maar alsnog is er eigenlijk maar een handvol spellen uitgekomen die ik echt tof vind én die ik niet fatsoenlijk kan spelen. Het gros van de nieuwe AAA-games is toch een verkapte webwinkel en waar de echt toffe gameplay te vinden is zijn de graphics meestal niet zo zwaar. De uitzonderingen daarop die speel ik volgend jaar wel; heb ik dan gelijk wat gelikte spellen om m'n nieuwe pc mee op de proef te stellen.

Ik ben van plan te wachten op AMD Ryzen 7000 'Zen 4' + RTX 4000 (of AMD-equivalent), rond eind dit jaar of eerste helft volgend jaar. Niet beslist direct wanneer dat nieuwe spul uitkomt want dan verwacht ik opnieuw gekte. Maar daarna hopelijk enigszins betaalbaar.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 15 april 2022 15:21]

Ik zit in dezelfde boot, 7970 en 9590 fx :+
investeren tot hun eigen vooropgestelde MSRP behaald is zal er wel niet inzitten..
die zijn dan ook nooit aangepast aan de jammerlijke realiteit, waardoor ze een irreële illusie zijn geworden van hoe de prijzen vroeger waren.
Mosterd na de maaltijd. Ik ga niet meer investeren in een RTX3**** serie. Ik speel nog mooi even door op mijn 2070 super en wacht wel op de 4000 serie.
De vraag is alleen hoeveel meer de 4000 serie over de 3000 serie gaat kosten.

Iets willen is nog altijd mooier, dan het te kunnen krijgen..

Kan best voorstellen dat er een hele grote groep mensen erop gaan wachten.. En dat kan best wel iets met de prijzen a leverbaarheid gaan doen.

Dus je wilt een 4000, en kom je straks als nog met een 3000 thuis, vanwege de beperkte beschikbaarheid.
Als de 4000 serie uit is zou ik nooit settlen voor een 3000 serie. Dan wacht ik nog liever.
Wat nou als webwinkels daar geld voor krijgen, maar ze toch hoog in de prijs blijven?
Dat geld krijgen ze naar omzet, als ze duurder blijven dan andere winkels zullen ze weinig omzet maken.
Ik zing het nog wel een jaar uit met mijn setup maar ik ben blij dat de prijzen aan het dalen zijn voor mijn volgende revisie (een keer). Ik heb een middle of the range computer uit 2015 maar op raytracing en 4k is al het moderne bij mij nog steeds vloeiend. Bovendien heb ik voor de pc een bedrag neergelegd waar je nu een gemiddelde kaart voor krijgt dus het is allemaal nog steeds wat hoog. Ben wel wat sceptisch en zeg dat Nvidia snel hun kaarten willen dumpen voor adequate prijzen, voordat de volgende lichting eraan komt in het najaar en de vraag naar deze modellen wegzakt. Wat hun goed recht is natuurlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee