Nieuwere Chromebooks tonen notificatie als USB-C-kabel lagere specs heeft

Bepaalde Chromebooks krijgen de mogelijkheid om de gebruiker op de hoogte te stellen als een USB-C-kabel niet in staat is de benodigde hoeveelheid data over te brengen of een beeldsignaal kan vervoeren. Identiek ogende kabels kunnen toch dit soort verschillen hebben.

Google laat weten dat de functionaliteit naar Chromebooks met elfde en twaalfde generatie Intel Core-cpu's en Thunderbolt of USB4 komt. Google-werknemer Benson Leung voegt daaraan toe dat alle daaropvolgende Chromebooks deze functionaliteit moeten ondersteunen, vermoedelijk zolang ze niet toch met oudere Intel-cpu's uitgerust zijn.

De notificatie beperkt zich volgens Google tot capabiliteit op het gebied van display-output en ondersteuning voor USB4 en Thunderbolt. Bovendien geeft Chrome OS aan dat een kabel 'mogelijk' niet fatsoenlijk werkt omdat zeer oude kabels, van rond 2015, niet de nodige e-markers hebben om aan een computer kenbaar te maken wat ze wel en niet kunnen, zo licht Leung toe.

Voor de tweaker biedt de update echter meer dan alleen een notificatie over bandbreedte en videopotentie. In een Twitter-thread vertelt de man verder dat gebruikers in chrome://system/#typec_connector_class een grote lading diagnostische informatie kunnen vinden. Daar zijn flags te vinden voor zaken als de USB-PD-versie, de hoogste USB-snelheid, de grootst mogelijke energieoverdracht en nog veel meer.

Benson Leung bezigt zich al jaren met USB-kabels in het kader van zijn werk voor Google. Hij trekt met enige regelmaat aan de bel als een kabel niet aan normen voldoet of zelfs schade aan een apparaat kan aanrichten. Tweakers heeft ook achtergrondverhalen geschreven over de geschiedenis van de USB-standaard en Thunderbolt.

Google meldt verder dat Chrome OS met deze update, met versienummer 102, de mogelijkheid biedt om het veld van de vergrootglastool van formaat kan veranderen. Daarnaast wordt de Cursive-app, waarmee men notities met een stylus kan maken, beschikbaar voor alle Chromebooks met een stylus.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

28-05-2022 • 11:42

67 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (67)

67
66
41
4
0
11
Wijzig sortering
Kan je zoiets ook zelf doen in Linux? Met enige regelmaat DuckDuckGo ik naar detect usb-c cable format of bash read e-marker achtige zoektermen, maar ik kom weinig tegen.

Zo heb ik verschillende USB-C kabels. Die van 5A zijn vaak te herkennen aan hoe dik ze zijn, maar die van 3A en <=2.5A zijn al lastiger uit elkaar te houden. Volgens mij hebben in ieder geval 3A en 5A verplicht zo'n e-mark chip.

Het liefst steek ik gewoon een kabel in mijn laptop en dat rechtsonder dan komt te staan 60 Watt oid, maar als het in de terminal kan, dan script ik zelf wel wat. Al is het maar zodat ik de 3A kan houden en <=2.5A kan weggooien.

Rekentruukje voor de lezer: Power Delivery (PD <= 3.0) gaat tot 20 Volt. P = V * I; dus een 3 Ampère kabel is een 60 Watt kabel, en een 5 Ampère kabel is een 100 Watt kabel.

Dan laten we PD 3.1 Extended Power Range (EPR) nog even buiten beschouwing. :)

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 28 mei 2022 13:39]

Als het in Chrome OS kan, werkt het vast ook wel in Linux.

https://www.usb.org/docum...b-type-cr-connector-class
https://www.kernel.org/do...driver-api/usb/typec.html
/sys/class/typec/port0/port0-cable/

[Reactie gewijzigd door Overheid op 28 mei 2022 13:39]

blijkbaar heeft Leung er toch een paar jaar voor nodig gehad met z'n collega's, dus als hun werk onder GPL oid wordt vrijgegeven wel, op voorwaarde dat je de juiste hardware gebruikt:
It requires OS frameworks and PD controller firmware that supports the cable Discover Identity sequence.
bron

offtopic:
Met enige regelmaat DuckDuckGo ik naar ...
"zoeken" is het werkwoord dat je bedoelt, je "Volkswagent" ook niet naar het werk
Ik heb gephotoshopt. Ik heb gegoogled. Ik ben aan het claxonneren (ja zelfs deze). Even dat documentje xeroxen.

Ik hoop dat ik je niet te veel aan het pamperen ben.

En voor de rest heb ik geen Volkswagen, meh.

Edit: zoek ze maar in de Dikke... Ze staan er gewoon. Een neologisme als DuckDuckGoen is maar zo fijn om te horen. Ik hoor het liever daan googelen.

Edit: Xeroxen staat er blijkbaar niet tussen, maar het is wel een vaak gebruikt woord in angelsaksische landen.

[Reactie gewijzigd door grrfield op 28 mei 2022 20:31]

staat er niet in, ook niet in het groene boekje. De voorbeelden die je geeft zijn erkend, maar daarom niet universeel toepasbaar als "gebruik van een product" met de merknaam als stam.
Ik zei dat ik het een leuk neologisme vond, niet dat het in de Dikke stond. De andere wel, behalve xeroxen. Je zoekt spijkers in op vrij laag water nu. Geef toe.

Voor zover het je niet duidelijk was: ik wou gewoon meegeven dat door dagelijks gebruik sommige merknamen gewoon verworden tot werkelijke werkwoorden. Dat DucDuckGoen daar VANDAAG nog niet tussen staat begrijp ik ook wel. Jij begrijpt enkel nog niet dat ik dat wel begrijp.

En voor de rest: ik automerk ook naar mijn werk maar niet met een Volkswagen (meh meh).

[Reactie gewijzigd door grrfield op 28 mei 2022 22:57]

Je zit wat vast in de taalparadox denk ik. Taal is sowieso fluïde en evolueert door de jaren heen.

Bij Vandeale is het daadwerkelijke taalgebruik het opnamecriterium. Alvorens dat opgenomen is moet je het natuurlijk ook kunnen gebruiken of het zal nooit kans hebben op opgenomen te worden.

Merknamen die het tot soortnaam schoppen zijn helemaal niet zeldzaam.

Googelen is trouwens niet te vervangen door ‘zoeken’ omdat ‘googelen’ wil zeggen ‘opzoeken op het internet’.

Misschien is dat net het probleem met USB C, er bestaat geen duidelijke taal om aan te duiden welke standaarden een kabel of een output/input connector ondersteund.

USB-C standaard heeft wat mij betreft een communicatieprobleem door een taalgebrek. Het zou goed zijn dat we onze woordenschat wat uitbreiden op dat usb-c debacle kunnen oplossen.
Ik hoop inderdaad dat ze de software-kant vrijgeven naar upstream.
Dit is een mooie feature voor de main Linux branch.
Zolang er ook maar een “kop dicht” vinkje komt zodat hij niet steeds gaat mekkeren om dezelfde kabel die voor mijn doeleinden prima werkt

Verder geen slechte feature, maar hij moet niet iedere keer gaan jengelen bij een usbc kabel die ik dagelijks gebruik maar niet helemaal top is voor features die ik niet gebruik zoals bijvoorbeeld beeld

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 28 mei 2022 11:55]

Niet te vergeten de "Action" USB-C to USB-C kabels die maar 480mb/s kunnen versturen en geen video. terwijl ze hetzelfde eruit zien als een thunderbolt kabel, als je naar de connector kijkt
USB-C is een connector specificatie, geen specificatie van een verbinding. USB-C zegt dus hetzelfde als USB-A, USB-B en mini- en micro-USB. Het zegt alleen iets over in wat voor poort het stekkertje past. Hoe snel de kabel is, wat voor protocol er gebruikt wordt, of hoeveel stroom er over kan, kun je er niet uit afleiden. Dus waarschijnlijk stond er op het pak USB-C (USB 2.0).
Bij USB-A 3.0 was het tenminste de conventie om de connector blauw te maken zodat je kon zien dat het een 3.0 kabel was. Ik zou een kleur codering ook graag zien bij usb-c, en dan niet alleen een conventie, maar een eis.
ik heb hier USB-A 3.0 met een bruine connector. Dus daar kun je ook niet op rekenen.
Daarnaast zou ik graag op de connector, aan beide uiteinden van de kabel, een pijlmarkering hebben voor de richting van het signaal, dus: A -> B of B -> A of A <--> B.

Het is bij USB-C naar HDMI kabels helemaal niet duidelijk welke richting het signaal op gaat. Bijvoorbeeld: laptop naar TV geeft wel beeld op TV, maar PlayStation naar laptop geeft geen beeld op laptop.

[Reactie gewijzigd door ari3 op 28 mei 2022 13:09]

Bijvoorbeeld: laptop naar TV geeft wel beeld op TV, maar PlayStation naar laptop geeft geen beeld op laptop.
Laptop is een zender van video-signalen. Een TV is een ontvanger van video-signalen.
Een playstation is ook een zender van videosignalen. Als je daar een andere zender aan hangt dan gaat dat inderdaad niet werken.
A en b zijn definities van de stekker vorm. Welke kant het opgaat maak geen zak uit, beide kan er zit niets bijzonders in de kabel.

USB-c naar hdmi is een ander geval. Daar zit meer in en die hebben we een richting
Dat heeft echt helemaal niks te maken met de kabel of het protocol wat er eventueel overheen gaat. Doorgaans zijn alle moderne kabels bidirectioneel. Er zijn uitzonderingen, maar die zijn zeldzaam. USB is gewoon bidirectioneel. Protocollen zijn tussen 2 partijen (data) ook bidirectioneel, of eventueel kun je als je het over beeld hebt spreken over een unidirectionele verbinding voor de beeldsignalen. Maar dat is omdat dat de functie is, je kunt immers geen beeld ontvangen op je PS, dat moet op je TV. De kabel zelf zal het een worst wezen.

Wat het 'probleem' bij een laptop is, is dat die niet ontworpen is om enkel als beeldscherm te dienen. De laptop heeft simpelweg geen optie tot video-in. Net zoals je PS dat niet heeft. Die laptop is zo ontworpen dat er zeg maar een harde link is tussen de video-uit van het moederbord van de laptop, en de video-in van het scherm van de laptop. Het zou wel kunnen om het scherm om te toveren tot externe monitor maar dan moet je die kabel ontkoppelen en er daarna je eigen computer aan hangen. Moet je wel even een hdmi of dvi naar gekke platte doorzichtige flexibele kabel regelen waarmee dat scherm aangesloten zit.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 28 mei 2022 18:32]

Dit mag gewoon, USB-C is puur de connector, of daar nu USB 2.0, USB 4 of TB overheen gaat.
Klopt, wij als tweakers weten dat (ik toch na veel lezen hierover)
Maar maak dat jan met de pet maar eens wijs, het kabeltje past dan moet dit toch werken.

Ik vind dat ze van heel dit usb-c verhaal een zooitje gemaakt hebben
Maar wat was dan het alternatief? Elke USB kabel 90W en 20gbit/s kunnen laten afhandelen, betekend duurdere en veel lompere en onhandigere kabels.
Het is heel simpel. De USB-IF moet een aantal standaard configuraties maken die vaak worden gebruikt en die gewoon nummeren. Dan kun je gewoon het nummertje op de connector zetten.

Dus 1 is bijvoorbeeld voor laden van telefoons. Data is “niet” bruikbaar (want USB2.0 snelheden), maar wel aanwezig om eens een nummertje of foto over te zetten (het standaard action kabeltje)

Nummer 2 is telefoon+ Dus lekker snelladen, maar ook geschikt voor data in grotere volumes (5Gbps)

3 is entry laptop (USB-PD 65w, 5Gbps)
4 is laptop+ (USB-PD 100, 10Gbps, 4k)
5 is thunderbolt (USB-PD 3.0, 40Gbps, 8K)

En verzin er een paar dingen bij zoals de verschillende alternate modes, maar houd het bij maximaal 5 configuraties.

Maakt het leven voor consumenten een stuk eenvoudiger.
- snelheid/spec indicator op de uiteinden van de stekkers vereisen
- de C-connector alleen toestaan op ten minste 3.0 spec kabels

Er zijn allerlei oplossingen te bedenken zodat óók Jan Alleman niet voor de gek gehouden kan worden.
Je bedoelt een strakkere specificatie zoals Thunderbolt dus :Y)
Thunderbolt was tot TB4 ook alles behalve strak en nu is het dus ook een kwestie van alles op max, terwijl dat dus een enorme verspilling zou betekenen omdat nauwelijsk toepassingen zijn die alles features von TB4 tegelijk nodig hebben. Kan me nog goed herinneren hoe menige laptops wel TB adverteerden maar dan slechts 2 ipv 4 PCIe lanes beschikbaar stelden bijvoorbeeld. Dat mocht gewoon.

Dus nee, men moet gewoon het aantal variaties voor kabels terugbrengen en vervolgens simpele, duidelijke EN complete labels op de kabels (en apparaten met USB-C) eisen.
Verplicht met duidelijke kleurcodes werken bijv.

USB3.0 == Blauw werkte toen het geïntroduceerd werd prima, bij USB3.1' en latere standaarden hadden ze ook kunnen kiezen deze verplicht een andere kleurtje te geven: Zowel de kabels en apparaten.

Helaas is dat laatste niet gebeurd en hebben veel fabrikanten de blauwe kleur ook al laten vervallen vanwege (vermoed ik) design specifieke redenen.
Of aparte stekkers, of stekkers labelen/markeren. Er is al een mooi voorbeeld: USB3 is blauw (bijvoorbeeld)
Kabels/stekkers certificeren voor bepaalde doeleinden en dan van een markering voorzien.

De A-merken zullen hier gewoon aan meewerken, maar in de praktijk vereist dit natuurlijk wel dat 'Happy Plastic Inc.' hier ook aan meewerkt anders wordt het alsnog een rommeltje (net als nu)
Dat was USB al vanaf het begin, hi-speed aanmerkingen etc, mini, micro, USB-B en eindelijk maar eens een blauw kleurtje bij USB 3 maar pff. Het is nog een groter specificatie drama dan HDMI :Y)
Als er één ding wel vast staat bij Usb, dan is het dat het allerminst "Universeel" is. In die zin dat de ene kabel de andere niet is, terwijl ze wel dezelfde naam dragen. Dat het gebruik niet universeel is, want er is universeel 2, 3.0, 3.1, C, A, B , mini, midi, etc..en what you see only might be what you might get. Depends.
Als Usb universeel is, dan is elke mens dat ook. Allemaal homo sapiens, maar er zijn hier en daar verschillen...
Zouden we beter over Dsb kunnen spreken; Diverse...
ja maarja een halve gigabit is voor veel zaken ruim voldoende. Niet alles vereist een dure kabel. Als het om beeld of highspeed storage gaat, dan is dat een ander verhaal natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 28 mei 2022 12:23]

da's zowat het engine dat nog de U in de benaming dekt, want verder is er nog maar weinig universeels aan :/
if you pay peanuts, you get monkeys :+
Als je op de verpakking kijkt staat er wel bij dat het maar usb2 is. Andere vaak iets duurder staat dan weer usb3.x of alleen usb3
Inderdaad. Zoals vroeger bij een iphone als je een kloonvoeding aansloot en hij zelfs ook nog weigerde op te laden omdat je de melding niet had weggeklikt.
Toen wist ik dat nooit meer. Hoop niet dat Android of Chromebook dezelfde kant op gaat.
Zelfde als bij Windows 10: je krijgt een melding dat de usb-c die je gebruikt niet gebruikt maakt van protocol X of Y voor snelladen of protocol Z voor video overdracht, welke je laptop wel ondersteund.

Gewoon om je verwachtingen te managen: hé waarom hapert mijn video, of waarom valt ie vanmiddag in de trein ineens uit, hij zat vanochtend toch een uur aan de voeding...

Gewoon zodat je proactief ff een stekkertje kunt wisselen.

[Reactie gewijzigd door djwice op 28 mei 2022 14:30]

mijn verwachting is als ik hem aan de lader hang dat hij dan oplaadt zonder commentaar.
Een melding is ok (maar niet meedere keren) maar wel laden (want ik heb geen ander snoer bij me).
Hij laad dan inderdaad gewoon op en wacht niet op jouw input om daarmee te starten. Hij laad dan met in achtneming van de begrenzing die de lader aangeeft.

Beetje hoe modems vroeger ook werkte: je netwerk verbinding werkt gewoon, met de gegeven limieten die er zijn.

Dus als een 56k modem met 28k8 verbonden werd had je maximaal 28k8 (bits per seconde) data overdracht (minus de fout correctie bits en communicatie bits in het protocol).

Zo ook met usb-c : de ene lader geeft 130W (1.3A) bij 100V en de ander 5V met 10W (2A), ook al kan je telefoon of laptop 200W laders (2A/100V) aan. De laadstroom is dan echt anders en dat heeft impact op de snelheid waarmee of zelfs óf je batterij wordt opgeladen tijdens het gebruik.

Aangezien je dat niet aan de buitenkant aan een kabel kunt zien, bedenken os-ontwikkelaars hoe ze jouw ervaring zo goed mogelijk conform jouw verwachting kunnen laten verlopen.

[Reactie gewijzigd door djwice op 29 mei 2022 09:39]

Chromebook (en dus Google) kennende, krijg je daarna levenslang reclames van te dure USB-C kabels voorgeschoteld op élke website waar je ooit komt. ;-)
Je wil zeggen dat jij het internet browst zonder adblock? Ik heb werkelijk altijd ublock origin draaien
Het is een Chromebook. Ik vermoed zomaar dat het niet voldoende is om alleen een adblocker in je browser te hebben….

(Het zou me zelfs niet verbazen als er hardcoded DNS-servers in het OS zitten waarbij DNS-gebaseerde adblockers zoals PiHole ook geen nut hebben… MS doet dat met Windows updates immers ook).
Inderdaad in Chromebook moet je voor elke wifi verbinding eerst je DNS op niet privé zetten en op mac-address delen.

Anders gebruik je default een DNSsec verbinding van CludFlare voor je DNS en niet de onversleitelde DNS van je provider en ziet de router elke keer weer een ander Mac-address.

...
So before you assume ...
https://medium.com/cloud-...urity-bypass-9a1e10e02114

Ik bepaal liever zélf wat voor data ik naar welke partij stuur maar dat is niet representatief… volgens mij ben ik nog altijd de eigenaar van een systeem en niet andersom.

Zelfde als met een Chromecast: probeer daar maar eens de DNS-server te veranderen. Gaat niet werken.

Het is m’n werk, letterlijk, om op de hoede te zijn voor dit soort grappen en grollen, vooral als het van een advertentieboer als Google vandaan komt.

En ja dan kan je zeggen dat Microsoft dat kennelijk op dezelfde manier doet. En dat klopt. Maar nog steeds is het verdienmodel van Microsoft (en Apple for that matter) fundamenteel anders dan van Google, Facebook en in zekere zin ook Amazon: die verkopen advertenties. In het geval van Amazon ook wel diensten en vooral heel veel goederen..

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 28 mei 2022 14:41]

Het artikel waar je maar wijst gaat over Google Chrome, niet Chrome os.

Ook FireFox heeft de optie om de systeem DNS buiten werking te stellen voor bepaalde of alle requests. Dat is een optie die er (samen met andere opties) voor zorgt dat je op kwetsbare systemen toch zeker kunt zijn dat je met de doel server spreekt.

Veel software gemaakt door hackers doet hetzelfde om dezelfde reden.

____
Microsoft is eigenaar van o.a. LinkedIn en Bing. Denk je dat ze geen belang hebben bij weten wie welke interesses heeft?

Microsoft richt zich o.a. op je zakelijke interesses en relaties.

Volgens mij zijn ze daarnaast geïnteresseerd in je gaming gedrag.

[Reactie gewijzigd door djwice op 28 mei 2022 14:55]

Nee hoor, na een paar jaar schakelt Google de ondersteuning uit, EOL, koop maar nieuw spul. En dat meen ik me te herinneren van een artikel hier op tweakers.
Chromebooks die 7 jaar na aanschaf geen updates meer krijgen blijven gewoon functioneren.
Het OS wordt op dat moment verzegeld zodat ook hackers de kernel niet kunnen wijzigen.

Via een jumper (of dip switch) op je moederbord kun je dat opheffen en een OS naar keuze installeren, als je wilt zelfs met je eigen signature, zodat na het weer terug zetten van de jumper alleen jij de kernel nog kan updaten. En code van een hacker zelfs bij kwetsbaarheden in de kernel, geen code kan achterlaten in de kernel die de reboot overleeft.

Best vet toch? Deze techniek wordt dus al 11 jaar toegepast in alle Chromebooks.
Je kunt kiezen om nieuw spul te kopen, maar dat hoeft niet.

Zie ook nieuws: Google geeft sommige komende Chromebooks ondersteuning van acht jaar

[Reactie gewijzigd door djwice op 4 juni 2022 08:37]

Dit soort features zou ik wel in meer apparaten terug willen zien. Het troubleshooten van kabel-gerelateerde issues is altijd een enorm probleem, en mijn eerste sanity check is daarom ook altijd "even een andere kable proberen".

Maakt het in ieder geval makkelijker om zonder kabeltester uit te zoeken of je kabel wel up-to-spec is. (Helaas is dat nodig met de shenanigans van het USB-IF 8)7 )
Wilden ze zo'n soortgelijke functie ook niet binnen Android Auto (voor op de telefoon) toevoegen?
Daarmee zou je kunnen zien of een kabel geschikt zou zijn voor voldoende dataoverdracht voor Android Auto.
En dan blijkt die andere kabel ook niet goed te zijn. :+

Dit zou ideaal zijn zo'n kabel tester voor die keren dat het bij de 3e of 4e wel werkt.
Wat een frustratie is usb-c. Ene kabel werkt niet op het ene apparaat en de ander daar weer niet op.

Aan de buitenkant van de kabel zie je het verschil niet.
Sommige usb-c connectoren hebben nu een oranje/rode inlay om hun capaciteit aan te geven. Best handig je grijpt direct de juiste kabel.
Goede feature! Vaak kun je niet goed aan de kabel zien of het USB3/4 is. Heb lades vol met die kabels liggen, maar vaak is het niet te achterhalen.
Mooi,dan kun je kabels die niet voldoen gelijk terug sturen.
Vaak wordt er bij kables vanalles geclaimed, maar hiermee vallen ze gelijk door de mand.
Ik denk dat Tweakers en uitgebreid stuk over USB moet doen. Een schrikbarend aantal mensen hier kan de standaarden voor de connectoren, welke kabels passief en actief zijn en de verschillende protocollen niet uit elkaar houden.

Het USB forum heeft het niet echt makkelijk gemaakt, maar zo slecht als ik het hier zie bij sommigen zou het niet moeten zijn.
Stekker standaard, protocol alles word door elkaar gegooid, zelfs de oude kabels lijken mee te komen in de verwarring. Verbazende ideeën dat een USB a naar b kabel een aansluit richting zouden hebben en zo.. Holy crap.
Toch jammer dat USB-C nooit een standaard geworden is. Ja voor het formaat van het stekkertje, maar meer ook niet..
Hoe bedoel je dat precies? Er is namelijk veel meer aan USB-C dan alleen de stekker. Veel laptops en monitoren supporten tegenwoordig powerdelivery van 65-90W en beeldoverdracht en ethernet. Het is niet moeilijk om een laptop én monitor te vinden waarmee je een soort "one cable" setup kunt maken voor thuis.
Thunderbolt is een goede standaard, zeker versie vier, omdat een poort en een kabel bepaalde functies en snelheden moeten ondersteunen.

Usb-c is inderdaad niets meer dan een poort en een stekkertje dat usb2 of 3 of 4 of Thunderbolt kan zijn en wel of geen beeld en power kan ondersteunen en wel of niet snel kan zijn en waarbij vrijwel nooit duidelijk is waar je mee te maken hebt.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 28 mei 2022 12:31]

Tenzij je bij het uitzoeken van een monitor en een laptop gewoon in de pricewatch aanvinkt wat je wil hebben natuurlijk... Wil je per se die powerdelivery en beeldoverdracht? vink het aan.

Ik snap dat "er zit thunderbolt 4 op, dus het kan" makkelijk is, maar je betaalt er ook voor

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 28 mei 2022 12:43]

Ja als je iets één keer koopt en op de plek zet is het geen probleem, als je met verschillende kabels en devices en werkplekken bezig bent is het een stuk minder rechttoe rechtaan dan jij nu voorstelt.

Persoonlijk had ik liever alles duurder en TB4 gezien dan alles iets minder duur en USB-c en Joost mag weten wat het verder is.
En veel kabels en andere ding en via USB-C ondersteunen dat weer niet; met een USB-C lader van de Nintendo Switch kan ik geen Anker met USB-C opladen, andersom dan wel weer maar dan moet het Anker wel weer PD supporten en de kabel geschikt zijn etc.

USB-C is een stekkertje. En absoluut geen standaard….
USB-C is een stekkertje.
Nee. Er hoort een controller bij.
https://www.ti.com/interf...tml#p1694=CC%20controller
USB 2 over Type C vereist niet meer dan 2 resistortjes

https://www.synopsys.com/...ing-existing-designs.html
Hmm, op zich zeker handig wanneer het OS controleert wat een kabel wel of niet aan kan en dit eigenlijk ook een feature moet worden bij andere OS-sen. Zeker bij b.v. Android zou dit een zowel handige als ook zeker noodzakelijke feature moeten worden.

Deels kan je ook wel zelf enigszins beoordelen of een kabel wel of niet geschikt is waarbij ik dan meestal naar de dikte kijk. Bij b.v. de Samsung 45 watt adapter die ik altijd gebruik zit een best dikke kabel erbij en die dus ook met zo goed als alle apparaten werkt. Met die wetenschap in het achterhoofd heb ik gewoon nog een extra Samsung usb-C kabel erbij gekocht met dezelfde dikte.
Nope, maar je moest wel weer klootzakken met de juiste baud-rate, parity, flowcontrol, data- en stopbits...
9600-8-N-1 altijd goed toch. En IRQ7, tenzij je een printer had, dan pak je IRQ5, tenzij je een geluidskaart had.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 28 mei 2022 13:09]

IRQ 9 was in veel gevallen nooit een probleem als de kaart die optie voorzag.

[Reactie gewijzigd door 680x0 op 28 mei 2022 16:46]

Mwuah.... Ik heb toch wel gedoe gehad met kwaliteit van RS232-kabels. Toegegeven. Die kabels waren 200-300 meter lang om machines uit te lezen. Op een gegeven moment ging dat toch uitmaken. Signaalversterkers (repeaters) ertussen bood doorgaans wel uitkomst trouwens.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee