AMD introduceert apu met Zen 2-cores en RDNA 2-gpu voor budgetlaptops

AMD introduceert een 6nm-apu met Zen 2-cores en een RDNA 2-gpu voor budgetlaptops. Deze Mendocino-apu komt eind dit jaar naar Windows-laptops en Chromebooks. De chip krijgt maximaal vier cpu-cores. Details over de gpu zijn nog niet bekend.

AMD Mendocino-apu
AMD Mendocino-apu

Welke varianten er van de Mendocino-apu zullen verschijnen en welke naam die precies krijgen, is nog niet bekend. AMD meldt dat de chips maximaal vier Zen 2-cores hebben. Dat wijst erop dat er ook varianten komen met minder cores. Hoeveel cores de RDNA 2-gpu krijgt, is niet duidelijk. Wel geeft AMD aan dat laptops met de apu voorzien zullen worden van Lpddr5-geheugen.

De Mendocino-apu is een goedkoper alternatief voor de Ryzen 6000U-processors die AMD eerder dit jaar uitbracht. Die zijn voorzien van de nieuwste Zen 3+-cores. Volgens AMD komt de Mendocino-apu naar laptops met prijzen tussen 399 en 699 dollar. Als voorbeeld toont het bedrijf een Lenovo IdeaPad 1. Dergelijke laptops zouden een accuduur van minimaal tien uur krijgen bij 'gemengd gebruik'.

Ook de Valve Steam Deck heeft een apu met Zen 2-cores en een RDNA 2-gpu. Die wordt echter op 7nm gemaakt, dus het gaat niet om exact dezelfde chips. Als de Mendocino-apu net zoveel gpu-cores krijgt als de soc in de Steam Deck, zouden de laptops ook interessant kunnen zijn voor budgetgaming. AMD spreekt daar echter niet over, dus het zou kunnen gaan om een chip met een kleinere gpu.

Mendocino-apu Steam Deck-apu Ryzen 5 6600U Ryzen 7 6800U
Procedé 6nm 7nm 6nm 6nm
Cpu-architectuur Zen 2 Zen 2 Zen 3+ Zen 3+
Cpu-cores 4c / 8t (max) 4c / 8t 6c / 12t 8c / 16t
Gpu-architectuur RDNA 2 RDNA 2 RDNA 2 RDNA 2
Gpu-cores Onbekend 8 6 12

AMD Mendocino-apu

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

23-05-2022 • 08:11

20

Reacties (20)

20
20
13
1
0
7
Wijzig sortering
Bijzonder dat AMD een naam gebruikt die jaren geleden door Intel is gebruikt voor een Celeron:
https://www.cpu-world.com...eleron%20(Mendocino).html
Oja, nou je het zegt :) Die was ik helemaal vergeten.
Gelukkig hebben ze niet de L2-cache-loze Covington gekozen. ;)

Het is dat de AMD Mendocino in laptops en misschien mini-PC's terecht komt, de Intel Mendocino had vaak een overclock-potentieel van 50%; Celeron 300A @ 450 MHz... :9
Ja ik heb die ook nog aardig weten op te voeren, maar niet zoveel. Ik had een 300 die niet hoger wilde dan 450. Z'n opvolger Coppermine 566 had ik ook zelfs op 950 draaien :)
Als de Mendocino-apu net zoveel gpu-cores krijgt als de soc in de Steam Deck, zouden de laptops ook interessant kunnen zijn voor budgetgaming.
Mogelijk niet alleen voor laptops. Hier en daar wordt al geopperd om iets als een Steam Deck te hebben als lichte PC-gebaseerde spelconsole (met HDMI aansluiting, zonder ingebouwde scherm en controller). Je hebt dan een redelijke budget PC met goede ondersteuning voor een zachte prijs.

Een APU die qua prestaties gelijkwaardig is met de Deck lijkt mij daar ideaal voor. Al werkt het dan met de Deck (zie 'Steam Deck Compatibility' op elke productpagina in de Steam Store), dan is de kans groot dat het ook met een dergelijke PC werkt. De ontwikkelingen voor de Deck kunnen daarin meegenomen worden. Denk aan de mogelijkheid om het spel en het systeem ten alle tijden in standby te kunnen zetten en weer verder te gaan naar het opnieuw aanzetten. Voor consoles is dat vanzelfsprekend, maar voor de PC als platform is dat nieuw.

Ik stel voor als Valve een dergelijke 'console' zou uitbrengen om het de Steam Duck te noemen. Die kan dan naast de Steam Deck in het Steam Deck Dock staan. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:40]

Het "probleem" met het uitbrengen van een console-achtige pc zoals jij beschrijft is dat mensen er vervolgens hun FullHD- of zelfs 4K-televisie op aan willen sluiten en de iGPU in de Steam Deck is niet krachtig genoeg om op die resoluties een fatsoenlijke framerate te verzorgen in moderne spellen. De Steam Deck werkt nu juist zo goed omdat hij maar een 800p resolutie hoeft te renderen. Misschien dat upscaling door middel van FSR2 of DLSS een deel van dit probleem weg kan nemen, maar niet volledig. Om lekker op 1080p of 4K te kunnen gamen heb je krachtigere hardware nodig.

Neemt niet weg dat ik je suggestie een goed idee vind, ik zou zeker wel een Steam Duck ;) kopen omdat ik weet wat ik daarmee koop, maar ik ben bang dat zowel de reviews als de gebruikerservaring niet goed gaan zijn omdat het apparaat niet aan de verwachting van veel mensen gaat voldoen.
Het "probleem" met het uitbrengen van een console-achtige pc zoals jij beschrijft is dat mensen er vervolgens hun FullHD- of zelfs 4K-televisie op aan willen sluiten en de iGPU in de Steam Deck is niet krachtig genoeg om op die resoluties een fatsoenlijke framerate te verzorgen in moderne spellen.
Eens. Een dergelijk product moet duidelijk in de markt neergezet worden om de verwachtingen te temperen. Ik zie overigens Chinese bedrijven dit nog wel eens in de toekomst doen. Die zijn erg van overpromise en underdeliver, zolang het maar resulteert in verkoop. Een dergelijk systeem voor ~200-250 EUR klinkt niet zo verkeerd. Je moet er dan nog wel zelf een controller bij regelen.

Wat je natuurlijk ook mist is de mogelijkheid van de Deck om spellen op 40 Hz+FPS te spelen, wat qua gevoel een stuk vloeiender loopt dan 30 Hz en waar 50 Hz niet veel toevoegt. Tenzij men bijvoorbeeld 1080p/4K@120Hz (met upscaling) gaat ondersteunen, want dan zou 40 FPS weer goed uitkomen. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:40]

De GPU technologie is niet het probleem voor een hogere resolutie. Wel het formaat en de koeling.
Het is immers dezelfde technologie als van Xbox en PS alleen dan veel kleiner met een max tdp van 15W.
Daar doel ik ook op. RDNA2 en straks RDNA3 is een prima grafische architectuur, maar met 8 compute units gaat 1080p gaming op hoge settings met 60FPS een uitdaging worden met moderne spellen en 4K@60Hz kan je gewoon vergeten.
Eigenlijk zijn die settings allang technologie onafhankelijk. Alleen gaat het niet meer werken in een veel te klein kastje met veel te weinig koeling. In een laptopje gaat dit allemaal prima werken, in een mini pc ook.
Klopt, stond omgedraaid in de tabel met de 6600U. Gefikst :)
Anoniem: 57411 23 mei 2022 08:22
Als de Mendocino-apu net zoveel gpu-cores krijgt als de soc in de Steam Deck, zouden de laptops ook interessant kunnen zijn voor budgetgaming. AMD spreekt daar echter niet over, dus het zou kunnen gaan om een chip met een kleinere gpu.
Het lijkt me bijna uitgesloten dat amd de budget optie een betere (of zelfs gelijkaardige) igpu gaat geven dan er in de duurdere 6600U zit. Sterker nog: meer dan 4 gpu cores zou al een bijzonder onrealistische verwachting zijn.
Ik opzich niet de van gogh APU die in Steam Desk gebruikt wordt heeft ook 8 RDNA2 CU's.
Het kunnen er inderdaad ook prima 4 zijn gezien instappen wel de sleutelwoord is.
Maar wat mij betreft zijn beide wel een optie. Maar als het veel al single channel DDR4 gaat worden is 4 CU's denk ik voldoende. Als er wel LPDDR5 in komt hebben ze wel wat aan 8 CU's. Het Steam Desk gebruikt ook LPDDR5.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 13:40]

Veel van dergelijke CPU codenamen zijn plaatsen, rivieren of bergein in America / California. Voordeel (of nadeel) van dergelijke namen is dat er weinig risico is dat plotseling iemand er intelectueel eigendom op claimt en een hoop rekeningen / advocaten op je af stuurt.
Maakt niet uit. Codenames zijn geen trade marks, en alleen de laatsten kunnen intellectueel eigendom zijn.
Weet iemand wat de reden is dat AMD nogmaals zijn Zen 2 cores inzet? Bij de Steam Deck was het nog enigszins logisch omdat ze Valve al langer bezig was met de ontwikkeling en het misschien handig is om de zelfde CPU te gebruiken als in de Playstation 5/Xbox.

Het zijn zo te zien niet dezelfde chiplets als de Steam Deck of Playstation 5/Xbox gezien 6nm ipv 7nm. Het enige wat ik kan bedenken is dat de Zen 2 chiplets goedkoper te maken zijn doordat het ontwerp minder transistors bevat = mislukte wafers op 6nm. Of dat het ontwerp van de APU uit de Steam Deck hergebruikt kan worden zonder al te veel aanpassingen.
AMD suggereert dat in de performance- en prijsklasse, batterijduur matig is en dat dit met deze APU op basis van Zen 2 / RDNA2, mogelijk moet zijn:
"And we absolutely want to lead in performance and battery life in this category."
Bron: PCgamer

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 13:40]

1) omdat het een low end reeks is en zen 2 hier wsl meer dan genoeg performance bied, beetje vergelijkbaar met de intel celeron

2) Omdat het hier over maximaal 4 cores gaat, mobile zen 2 bestaat uit 4 cores per chiplet een mobile zen3+ uit 8 cores per chiplet (waardoor ze er dus 4 zouden moeten deactiveren wat alleen nuttig is als de yields heel slecht zouden zijn maar deze zouden heel goed zijn zodat bijna nooit meer de 2 cores gedactiveerd moeten worden.)

3) de overstap van 6nm dat een doorontwikkeling is van 7nm is blijkbaar met heel minimale inspanningen te doen en vereist geen volledige redesign.
.
Met name punt 2 is verduidelijkend. Zen 3 heeft dus geen goedkope chiplets met 4 cores. 1 en 3 waren voor mij al duidelijk. Dank voor de toevoeging :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.