Eerste laptop van Corsair krijgt AMD-hardware en 16"-240Hz-scherm - update

Corsair brengt in de zomer zijn eerste laptop uit. De gaminglaptop heeft een 1080p-webcam en een streaming command center met tien knoppen, die werkt met de Elgato Stream Deck-software. De laptop krijgt AMD-cpu's en -gpu's.

De Corsair Voyager-laptop krijgt 'de nieuwste Ryzen-processors en Radeon-gpu's' en voldoet aan de eisen van het vorig jaar geïntroduceerde AMD Advantage Design Framework. Om daarvoor in aanmerking te komen, moeten laptops onder andere zowel een AMD-cpu als -gpu hebben, FreeSync ondersteunen, voorzien zijn van goede koeling en een refreshrate van minimaal 144Hz bieden.

Corsair voorziet zijn eerste laptop van een 16"-240Hz-paneel met een resolutie van 2560x1600 pixels. Aan de bovenkant zit een 1080p-webcam en boven het toetsenbord zit een rij knoppen voor het bedienen van de Elgato Stream Deck-software.

Wanneer de laptop precies uitkomt en wat die gaat kosten, is nog niet bekendgemaakt. AMD toonde het model tijdens zijn Computex-presentatie. Daarin laat het bedrijf ook weten dat het aantal laptops dat in aanmerking komt voor het AMD Advantage-label, verdrievoudigd wordt, zonder daar verdere details over te geven. Op het moment van schrijven staan er zeven AMD Advantage-laptops op de AMD-website.

Update, 9.20 uur: Corsair meldt dat de laptop voluit de naam Voyager a1600 krijgt en maximaal voorzien wordt van een Ryzen 9 6900HS-processor, 64GB DDR5, een RX 6800M-gpu en een vapor chamber voor koeling. Het toetsenbord is voorzien van Cherry MX Ultra Low Keyswitches met rgb-verlichting. Het topmodel krijgt een adviesprijs van 3000 dollar. Een versie met Ryzen 7 6800HS en 32GB DDR5 kost 2700 dollar.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

23-05-2022 • 08:18

33 Linkedin

Reacties (33)

33
33
10
1
0
9
Wijzig sortering
Waarom moet er altijd een webcam in die je nooit gebruikt?
Zelf heb ik liever dunner bezels.
Waarom moet er altijd een webcam in die je nooit gebruikt?
Zelf heb ik liever dunner bezels.
Zonder brutaal te zijn vind ik je opmerking behoorlijk egocentrisch. Wat is het probleem, je kan de webcam toch afdekken als je hem niet wilt gebruiken? En de mensen die hem wel gebruiken, die kunnen het klepje openschuiven. Je hebt helemaal de keuze. Maar omdat jij geen webcam wilt, mag deze niet op de laptop zitten en moet iedereen die er wel eentje wilt maar gaan kijken naar een ander model? Zij die hem willen gebruiken, kunnen het openschuiven en jij laat het klepje lekker toe. Dan is iedereen tevreden toch?

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 23 mei 2022 10:06]

Ik denk dat het hem er vooral om gaat dat er eigenlijk geen webcamloze optie is binnen het laptop landschap.

Daarnaast moet ik zeggen dat deze laptop geheel ingericht is om mee te streamen (zie stream deck knoppen), dus ik zou het vreemd vinden als dit hier niet gebruikt zou worden. Al heb ik het gevoel dat de serieuze streamer dit niet vanaf een laptop doet, of met een losse camera werkt. Voor de hobby streamer wie het allemaal niet zo veel uitmaakt is dit echter best een mooi ding.

Zelf ben ik het wel met mr_evil eens dat een laptop zonder webcam, maar wel goede specs, mij ook meer zou trekken als ik op zoek was naar een laptop. Echter game ik nooit on-the-go, dus mijn pc vervult die behoefte perfect.
dat is ook niet correct, er zijn nl. wel laptops zonder webcam. Dat er niet veel zijn, komt wss naar voor uit marktonderzoek. (bv de asus zephyrus, of hoe je het ook schrijft :) )

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 23 mei 2022 11:23]

Je kan het ook omdraaien. Jij bent best egoïstisch dat er een webcam in moet voor jou, dat ding wordt dus duurder voor iedereen, omdat een enkeling zoals jij een webcam erin wilt.
Je kan het ook omdraaien. Jij bent best egoïstisch dat er een webcam in moet voor jou, dat ding wordt dus duurder voor iedereen, omdat een enkeling zoals jij een webcam erin wilt.
🙄 Wat een kromme vergelijking... Zo'n webcam in bulk kost 2x niets, tenslotte kan je ook gewoon wat anders kopen als het je niet aanstaat. Een non-argument in deze situatie dus. Bovendien, mocht je mijn opmerking goed gelezen hebben, zag je dat je de webcam kan afdekken. Zo bespeel je 2 doelgroepen: de groep die een webcam wilt en eentje die hem niet wilt (en dus kan afdekken). Dus gaat het ook niet over enkeling.

Er valt dus helemaal niets om te draaien. Een webcam is al jaren een van de basiscomponenten in een laptop, dus laat het er lekker in. Wat het fijn maakt is dat men de keuze heeft om deze af te dekken en open te schuiven. Dunne bezels daarintegen, die dragen niets bij aan de functionaliteit van een laptop en zijn puur cosmetische wensen. Of koop jij een laptop omdat hij mooi is in plaats van wat hij kan?
Ik denk dus wel dat er een omdraaing mogelijk is.
En omdat het een standaard dingetje is? de 3,5 mm jack gaat ook overal weg.

En dat schuifje helpt niets tegen problemen ;)
Ik denk dus wel dat er een omdraaing mogelijk is.
En omdat het een standaard dingetje is? de 3,5 mm jack gaat ook overal weg.

En dat schuifje helpt niets tegen problemen ;)
Ook dit is geen juiste vergelijking. De 3,5mm jack wordt weggelaten omdat er een alternatief is: draadloze hoofdtelefoons (andere technologie om hetzelfde te bekomen: luisteren via headset). En daar zijn veel mensen niet blij mee, wat ik zeker ook begrijp. Als je de webcam gaat weglaten, zou je deze moeten vervangen door dezelfde technologie maar dan extern via een kabeltje en moet je dat ding ook nog ergens kwijt kunnen. Dus eigenlijk een omweg om met dezelfde technologie te kunnen werken. Een laptop is een mobiele computer, bedoeld om mobiel te zijn. Dus is het handig dat er een webcam in zit. Dan moeten we niet gaan prutsen met een opzetwebcam.

Verder moet je me toch even uitleggen waarom het schuifje niets helpt tegen problemen. Welke problemen bedoel je?
Ook dit is geen juiste vergelijking. De 3,5mm jack wordt weggelaten omdat er een alternatief is: draadloze hoofdtelefoons
Ooit gehoord van webcams aan een usb? Of zelfs draadloze?
[...]


Ooit gehoord van webcams aan een usb? Of zelfs draadloze?
Damn ben je serieus? Lees eens eerst de gehele comment, waarin ik dit uitleg, voordat je gaat reageren... 🙄
Right back at ya, want ik had het over draadloos |:(
Nou nee, zijn hele comment gaat over het feit dat hij er niet blij mee is want hij wilt dunnere bezels zien. Dus het woord iedereen mag je weglaten.

Ze moeten 2 modellen aanbieden. Eentje met dunnere bezels. En eentje met een cam ingebouwd.

Zo is het probleem opgelost.
Nou nee, zijn hele comment gaat over het feit dat hij er niet blij mee is want hij wilt dunnere bezels zien. Dus het woord iedereen mag je weglaten.

Ze moeten 2 modellen aanbieden. Eentje met dunnere bezels. En eentje met een cam ingebouwd.

Zo is het probleem opgelost.
Probleem niet opgelost: 2 modellen betekent 2 productielijnen en minder oplages per model, waardoor de productiekosten stijgen. Laat maar lekker zijn zoals het is. Dunne bezels brengen niks bij aan de functionaliteit van een laptop.
Zo zie je maar dat iedereen anders is. Ik zou nooit een laptop kopen die geen webcam heeft en de dikte van de bezels kan me gestolen worden.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 23 mei 2022 09:22]

Dan nog zou ik minstens willen zien dat ze een fysiek privacy klepje in maken want ik vertrouw die dingen niet, 1 hack en iemand kan meekijken wat je allemaal doet in huis.

Ik vind het altijd lelijk als ik zelf de laptop moet openmaken om het draadje fysiek te ontkoppelen of een stikker over plakken.

Alles wat softwarematig aangestuurd wordt kan ook gehacked worden, voor de microfoon vind ik nog niet zo erg maar webcam wel, ja mijn smartphone heeft ook een camera maar die ziet niet mijn hele huis omdat je die altijd ergens neer legt en dus of het plafond of tafel op beeld is.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 mei 2022 11:03]

Daarom heeft de Corsair Voyager a1600 een fysieke privacy shutter voor de Webcam.
Een webcam moet niet, maar vergroot wel de gebruiksmogelijkheden van een laptop. Daarmee vergroot de fabrikant ook het aantal potentiële klanten.
De kosten voor een camera zijn een paar euro, op de totale prijs dus verwaarloosbaar. Voor fabrikanten is de keuze dus gemakkelijk.

Ook met een webcam kan men aan de zijkanten dunne bezels maken. In de hoogte is meestal voldoende ruimte voor een bredere bezel. Om de bezel aan de boven het scherm klein te houden kan men de camera eventueel onder het scherm plaatsen.
Zo'n privacy klepje of schuifje of fysieke schakelaar zou eigenlijk gewoon standaard moeten worden.
Wat voor de webcam geldt, zou eigenlijk ook voor de microfoon moeten gelden. Continu afgeluisterd worden is eigenlijk net zo ingrijpend.
Ik denk dat je Corsair even moet vragen het model voor je aan te passen. Er zijn zat gaming laptops zonder webcams en met dunne bezels. Maar ook zonder webcams en met vatsige bezels, voor elk wat wils. Niet elke nieuw aangekondigde laptop is speciaal voor jou ontwikkeld of ontworpen.
ASUS Zephyrus is dan wellicht wat voor jou, aangezien die modellen niet over een webcam beschikken.
Ik gebruik een webcam dagelijks voor mijn werk voor het hebben van calls?
Ik doe dat ook echter niet de laptop webcam gezien die op een verkeerde hoogte zit.
De meesten doen dat wel ongeacht de positie.
Fabrikanten produceren vooral voor de massa.

Niet voor @mr_evil08

En schijnbaar hebben ze door dat de massa een webcam wil.

Heb je er last van. Ducttape.

[Reactie gewijzigd door jqv op 23 mei 2022 14:43]

Ingebouwde Stream Deck knoppen is best nice. Ik gebruik m'n stream deck vooral voor productiviteit en het is best chill om ze in de laptop te hebben zitten lijkt me. Is er al iets bekend over de prijs?
Is er al iets bekend over de prijs?
Artikel: "Wanneer de laptop precies uitkomt en wat die gaat kosten, is nog niet bekendgemaakt."

Zal vast een hoger prijs kaartje krijgen dan gemiddeld, juist door dat de geïntegreerde stream deck knoppen een USP zijn.
Maar ook bijvoorbeeld te trackpad ziet er veel groter uit dan gemiddeld, ben benieuwd of ze met een competitieve prijs kunnen komen.
Mag ik vragen hoe je dit inzet voor productiviteit? Gebruik je het als shortcut knoppen en wat heb je in die knoppen ingesteld?
Zeker mag je dat vragen. Als developer moet ik heel vaak acties opnieuw uitvoeren hier is de stream deck ideaal voor. Daarnaast gebruik ik ook de Windows Mover & Resizer plugin van BarRaider. Deze plugin kan applicaties een specifieke plek geven en resizen naar een exact formaat wat handig is in jouw situatie.

Mijn hele werk workflow bestaat uit 3 virtuele desktops verspreid over 3 monitoren. Deze plugin (en anderen van BarRaider) zorgen ervoor dat bij het opstarten van mijn PC, al mijn applicaties op de gewenste plek staan over al m'n virtuele desktops en schermen verspreid.

Ik zou niet meer zonder willen.
@Xtuv Volgens de productvideo op 0:06 is te zien dat het een 240Hz paneel is en niet 144Hz.

On topic: Ze onderscheiden hiermee meteen van hun directe concurrent Razer door middel van een Radeon GPU. AMD Advantage Edition brengt ook veel meer mogelijkheden op het gebied van powermanagement en schakelen tussen de geïntegreerde graphics van de APU en de GPU. (Overigens maken ze nu beide gebruik van RDNA 2-architectuur.) Daar kan geen MUX switch tegenop*.

Ik denk dat de 16:10 beeldverhouding ook een slimme zet is van Corsair om mensen naar zich te toetrekken die voor creatieve productdoeleinden de laptop willen gebruiken. De Stream Deck is allang geen apparaat voor alleen streamers, je kunt zo veel macro's in programmeren dat het ook enorm nuttig is voor andere (creative) professionals maar ook voor data analysts die dezelfde queries moeten herhalen.

Update: Volgens Notebookcheck is de Voyager ook voorzien van dedicated MUX chip.

[Reactie gewijzigd door Ram-G-maN op 24 mei 2022 08:24]

Scherp, aangepast :)
Ziet er niet verkeerd uit, die streamdeck knoppen zullen ook wel genoeg mensen trekken.
Vooral het beeldscherm ben ik benieuwd naar.
Hopelijk zijn die knoppen ook inzetbaar voor andere dingen. Ik doe niets met streaming maar dit is wel echt een knappe laptop.
Als het zoals de gewone Stream Deck werkt, ja. Die knoppen kunnen gewoon voor allerlei verschillende functies ingesteld worden.
Waarom hebben ze niet gekozen voor de nieuwere 6850M XT?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee