AMD Advantage-gamelaptops krijgen minimaal 144Hz-scherm en goede koeling

AMD introduceert het AMD Advantage Design Framework voor laptops. Fabrikanten kunnen dergelijke laptops maken door aan bepaalde eisen voldoen. Naast AMD-gpu's en -cpu's, moeten de laptops voorzien zijn van minimaal een 144Hz-scherm en goede koeling.

Volgens AMD is het Advantage Design Framework opgezet om de volledige gebruikerservaring van laptopgebruikers te verbeteren. Naast eisen aan de hardware zijn er ook eisen aan de koeling; zo mogen de wasd-toetsen bij gebruik niet warmer dan 40 graden Celsius worden.

Om een laptop als AMD Advantage-model uit te brengen, moet deze voorzien zijn van een processor uit de Ryzen Mobile 5000-serie en een Radeon RX 6000M-videokaart. De laptop moet ondersteuning bieden voor AMD-technieken als Smart Access Memory en SmartShift, om stroom tussen de cpu en gpu te verdelen.

AMD Advantage-laptops moeten daarnaast voorzien zijn van een FreeSync Premium-gecertificeerd scherm met een minimale refreshrate van 144Hz en ondersteuning voor Low Framerate Compensation. Fabrikanten kunnen ips- en oledpanelen gebruiken, mits die een minimale helderheid van 300cd/m² halen en 100 procent van de sRGB-kleurruimte kunnen weergeven.

Verder moeten de laptops minimaal van een NVMe-ssd zijn voorzien, die vier PCI-e-lanes gebruikt. Ook moet de accu goed zijn voor minimaal tien uur aan video kijken. Het framework stelt geen eisen aan welke poorten er op de laptops moeten zitten.

Volgens AMD is er meerdere jaren gewerkt aan het framework, in samenwerking met verschillende pc-fabrikanten. Intel heeft al langer een soortgelijk concept met zijn Evo-platform, maar dat is gericht op dunne lichtgewicht laptops. Om daar aan te voldoen moeten laptops bepaalde connectiviteitsopties hebben en snel uit stand-by ontwaken. Een vergelijkbare tegenhanger voor gamelaptops heeft Intel niet.

AMD Advantage-laptops van ASUS, HP, Lenovo en MSI

Als voorbeeld van een laptop die ontworpen is volgens het framework, toont AMD de ASUS RoG Strix G15 AMD Advantage Edition. Daarin zit de Ryzen 9 5900HX-processor en RX 6800M-gpu. Er is keuze voor een 15,6"-scherm met een refreshrate van 300Hz bij een full-hd-resolutie, of 165Hz bij een 1440p-resolutie. De laptop gebruikt een vapor chamber en liquid metal-koelpasta en zou een accuduur van 11 uur hebben bij het kijken van video. ASUS komt ook met een RoG Strix G17 AMD Advantage Edition, met een 17,3"-paneel. Beide laptops zijn per direct verkrijgbaar.

HP is de tweede fabrikant die een gamelaptop volgens het keurmerk uitbrengt. Dat gaat om de HP Omen 16, die voorzien zal zijn van een Ryzen 9 5900HX en Radeon RX 6600. Dit model verschijnt 'binnenkort'. Lenovo en MSI brengen volgens AMD later dit jaar AMD Advantage-laptops uit.

ASUS RoG Strix G15 AMD Advantage Edition

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-06-2021 • 05:00

29 Linkedin

Reacties (29)

29
29
11
0
0
17
Wijzig sortering
Hoorde trouwens regelmatig dat je geen verschil zou zien tijdens het gamen tussen een 1080p en 1440p laptop display, en kocht daarom bijna - bijna! - wederom een 1080p gaming laptop. Uiteindelijk toch maar voor 1440p gegaan en ik heb nieuws, bezoek eens een opticiën als je van mening bent dat 1440p niets toevoegt. Beeld is gewoon twee keer scherper man. M'n bek viel open toen ik voor het eerst BF5 opstartte op een 1440p laptop.
Let trouwens op dat je niet voor een 16:10 scherm gaat als je veel online speelt, want je bent in het nadeel ten opzichte van 16:9 spelers. Vanwege de maximale vertikale field of view zoomed een 16:10 panel dus iets in en verlies je view links en rechts.
Kies dus voor een 17" QHD 16:9 panel.

[Reactie gewijzigd door Hadespuiter op 1 juni 2021 10:49]

Ik heb 120% zicht en schakel regelmatig tussen een 15.6" 4k scherm en een 25" ultrawide 1080p scherm (paar maanden de één paar maanden de ander). Je went letterlijk in een paar uur aan de verschillende pixeldichtheden. Het is echt totaal geen big deal. We hebben jaren, decennia op absolute horrorresoluties gezeten (720p 15" is echt krap), daarvoor nóg minder pixels of zelfs interlaced lijnen enz enz enz.

Komt allemaal goed, zou me er niet te druk om maken.
Er aan wennen is iets anders dan geen verschil zien. Voordat ik mijn nieuwe laptop kocht vorige week heb ik veel gezocht op Youtube e.d. in hoeverre je nu verschil ziet in scherpte tussen 1080p en 1440p op 17". Regelmatig werd er geclaimed dat men geen verschil zag op deze kleine formaten. Nou dat is dus onzin, het is wel degelijk duidelijk zichtbaar.
'Duidelijk waarneembaar' is een vereiste voor 'is het het waard'. Ik merk het verschil tussen een film in 720p en een film in 1080p, maar dat betekent nog niet dat ik het altijd waard vind om in 1080p te kijken.

Sinds ik echter voor het eerst een Retina MBP heb gebruikt ben ik verkocht. Het is gewoonweg veel crispier. En dat is ook logisch want je zit dichter op het scherm, itt bij een desktop of zelfs TV (en idem bij een smartphone/tablet/VR- of AR-headset).
Let trouwens op dat je niet voor een 16:10 scherm gaat als je veel online speelt,
Hangt af van het type spel, en in hoeverre je competitief bent. Voor PvP spellen geldt dit misschien over het algemeen wel, maar hardware is en blijft een tool. Ik zou zelf geen 17" laptop meer willen. Teveel gesleep/gedoe.
Noem mij maar verwend, maar ik heb mijn oude C43CJ890 (3820 x 1200, dus zeg maar 2x full HD) vervangen door een C49RG90 (5120 x 1440, dus zeg maar 2x 1440p) omdat we beneden een QHD scherm hebben staan. Elke keer als ik even beneden had gezeten en naar boven ging, irriteerde ik me aan de slechte pixeldichtheid.

Tuurlijk, first world problems, maar het verschil tussen FHD en QHD is echt groot genoeg dat ik er honderden euro's voor heb betaald.

Verder on topic: Man, dit is wel echt een uitkomst van AMD. Ik heb in het verleden een Omen gamelaptop gehad met een i7 en GTX, maar dat ding was net een föhn. Ik hoop dat ze op deze manier een meer gebalanceerd high-end systeem kunnen bouwen.

[Reactie gewijzigd door RuuddieBoy op 1 juni 2021 12:36]

Hetzelfde voor mensen die zweren dat het menselijk oog niet meer dan 60Hz kan waarnemen en dus schermen van 144Hz onzin zijn |:(
Verschil zie je zeker en vast. En al zeker van 17.3. Je ziet het zelfs op 13" toestellen maar daar is het veschil met FHD klein.

De schermen met hogere resoluties zijn dan ook meestal op andere vlakken meer premium en zie je het verschil niet enkel in de pixel densiteit.

4k op een 15.6" is een beetje overkill, QHD vind ik daar persoonlijk genoeg op.
Voor een 17.3" ben ik nog niet uit, tussen het QHD & 4K verschil BUITEN de PRIJSVERSCHILLEN!

@Hadespuiter Welke laptop met 17.3" qhd heb je gekocht als we dat mogen weten ?

Tnx!
Medion Erazer Beast X25
Nice !

Tnx for the info!

Ziet er niet slecht uit!

Wederom NIET verkrijgbaar :( En al zeker niet in Belgie met azerty :(
Als je het hebt over: ken je markt.. dit is precies wat je wil weten als je een gamelaptop koopt! Chapeau AMD. _/-\o_
Dat zeker, Linus kwam laatst nog met een filmpje er over : https://www.youtube.com/watch?v=MW3_VUgRafE
Daar was een i9 trager dan een i7 door de koeling.

Het is jammer dat je nu bij laptops moet kijken naar test om te weten of het een goede laptop is. Want de koeling en instellingen hoeveel een cpu/gpu kan gebruiken zetten ze er niet op :(

Dan is dit wat AMD doet echt goed. Je wet meer wat mogelijk is.
Wat ik vooral mis zijn de overige eisen aan de koeling en geluidsproductie.

Het concept is goed, maar klinkt vooral als een marketing effort waarbij ik toch vooral eerst een aantal goede kritische reviews wil zien mbt hoe het systeem zich gedraagt tijdens het gamen. Het merendeel van de gaming laptops zijn toch vooral been/tafelverwarmers met een ingebouwde stofzuiger functie tenzij je vooral oudere games speelt die laptop niet echt pushed.
Ik snap wat je bedoelt, en je moet altijd wat te klagen houden.. maar je hebt hiermee gelukkig wel een soort van ground rules, je krijgt in ieder geval dat waar de hardware voor bedoeld is.
Niet echt toch?

Ik zie weinig vernieuwende dingen in de sheets om eerlijk te zijn zeker mbt koeling/geluid.
Het is vooral een verzameling van requirements die door de mid to high-end gaming laptops sowieso al gebruikt worden en desondanks toch vaak leiden tot een zeer warme en/of luidruchtige laptop.
Nu nog een stuk minder schreeuwend, maar gewoon een normale behuizing. Waarom toch alles wat “gaming” is ook meteen zo’n afwijkend uiterlijk moet hebben…
Dat valt hier wel mee toch? Die rgb kan je gewoon uitzetten en dan heb je een vrij "normale" laptop
Persoonlijk vind ik het rode element en de afwijkende WSAD toetsen al teveel maar ik ben dan ook vrij kieskeurig. Ik ben het eens met sus en hoop meer 'normale' laptops te zien met goede specs. Veel designers/editors/animatoren e.d. gebruiken ook stevige CPU's en GPU's en komen prijs/kwaliteits technisch toch vaak bij gaming laptops uit. Deze doelgroep geeft volgens mij vaker de voorkeur aan iets neutralers aangezien die vaker in contact komen met klanten, aanwezig zijn op kantoren en het daarnaast ook niet zo mooi vinden, vergeleken met de gemiddelde gamer.
Het is natuurlijk vrij relatief. Wat de één een gaming-uiterlijk vindt, is niet direct zo voor een ander. In het geval van de ASUS ROG die in de afbeeldingen getoond wordt schrikt het vrij grote logo op het deksel mij toch wel af. Er zullen ongetwijfeld genoeg mensen zijn die het prima vinden. Op elk potje past een dekseltje zegt men.
Eens ik heb zelf een Razor Blade, maar dat had ik niet gekocht als de schreeuwerige features niet konden worden uitgeschakeld.
Die komen meestal later, en zijn 1.5x zo duur.

Ik heb echt het gevoel dat fabrikanten niet achterlijk zijn, en bewust een schreeuwerig uiterlijk gebruiken voor de wat "goedkopere" laptops, om vervolgens de hoofdprijs te kunnen vragen voor een laptop met vrijwel dezelfde prestaties, maar een premium chassis.
2 generaties strix gehad vanwege de belofte op betere koeling, niet dus, gewoon elk jaar je pasta vervangen, ben daar klaar mee. Gaat dit dan zoveel beter zijn vanwege een vapor en wat liquid?
Als de ASUS de standaard is, dan heb ik er nog wel vertrouwen in afgaande op de review van gisteren. Dat hele getover met powerlimits, waardoor cpu's maar een minuut hun boost halen is voor mij wel een enorme horde om een gamewaardige laptop aan te schaffen.
Wanneer zijn ze verkrijgbaar de amd laptops
Waarom zou je "back on top" op de onderkant zetten(laatste plaatje).
Amazing.. connected.. power.. je weet wel allemaal loze kreten waar je een paar jaar laten je een deuk om lacht "was dit ooit amazing, noem je dit power?!" :)
Beide laptops zijn per direct verkrijgbaar.
Ik kan ze nergens vinden. Zijn ze al uitverkocht? Of waar kan ik er één kopen?
https://estore.asus.com/b...nr05c2-m01770-g713qm.html

[Reactie gewijzigd door starfight op 1 juni 2021 10:44]

Dat is nu net niet de laptop waar het over gaat. Langzamere CPU en Nvidia GPU. Op de NL site staan ze sowieso niet op. Daar is alleen een lijst laptops met Nvidia GPU's.

[Reactie gewijzigd door Arunia op 1 juni 2021 10:25]

Deze cooling vereisten is een duidelijk signaal naar de OEMs voor de vorige cooling schandalen aan te pakken. Er waren OEMs die de AMD laptops boycotte door de cooling erop zeer slecht te bouwen.

Voorbeeldje:
https://www.reddit.com/r/...locked_air_vents_and_amd/

Wat de reden ook was (ook al verdenk ik iets meer dan enkel "een foutje"), dit bracht de AMD gebaseerde laptops zwaar in populariteitsproblemen. Blij dat deze onzin eindelijk aangepakt wordt door AMD.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee