Brave brengt eerste bèta uit van eigen zoekmachine met eigen index

Brave heeft de eerste openbare bètaversie van zijn eigen zoekmachine vrijgegeven. De zoekmachine heeft een eigen index van Tailcat, en kan ook worden gebruikt zonder de Brave-browser zelf.

Brave brengt de zoekmachine uit in de bètafase, schrijft het bedrijf. Brave Search is te gebruiken via search.brave.com. Dat hoeft niet in de gelijknamige browser. Het bedrijf zegt 'geen walled garden' te willen opzetten. Wel kunnen gebruikers Brave Search instellen als de standaardzoekmachine in de Brave-browser op zowel desktop als mobiel. Ergens later dit jaar wordt Brave Search daar vanzelf de default. De zoekmachine was lange tijd in gesloten bèta.

De zoekmachine van Brave kenmerkt zich door gebruikers niet te tracken. Er worden geen IP-adressen verzameld, al kunnen websitebeheerders wel bepaalde metrics zien door te kijken hoeveel unieke gebruikers via de Brave-zoekmachine bij hen terecht komen. Ook maakt het bedrijf openbaar hoe het zoekalgoritme werkt.

Brave Search heeft een eigen zoekindex. Dat is anders dan andere privacyvriendelijke zoekmachines zoals Startpage of DuckDuckGo, die van de indexen van Google en Bing afhankelijk zijn. De resultaten komen van Tailcat, een bedrijf dat sinds een paar jaar een eigen zoekmachine ontwikkelt en dat Brave eerder dit jaar overnam. Wel waarschuwt Brave dat de resultaten niet altijd even relevant zijn. Tot die tijd 'gebruikt de zoekmachine api's tot we klaar zijn om onze index uit te breiden', schrijven de makers.

De makers van de software zeggen dat er in de bètaperiode nog geen advertenties op de site verschijnen. Daarna gebeurt dat wel, maar er komt ook een betaalde versie die geen advertenties bevat. Daarvoor krijgen gebruikers dan ook BAT, de eigen valuta die het bedrijf ontwikkelde om naar advertenties te kijken.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

23-06-2021 • 07:28

51 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (51)

Wijzig sortering
Bij het vorige nieuwsbericht heb ik het ook al aangekaart, als je overweegt deze zoekmachine (of de browser) te gebruiken vanwege privacy redenen dan zou ik dat nog eens heroverwegen. Privacy is geen core value bij Brave maar een marketing tool en het is uit beslissingen die ze in het verleden hebben gemaakt vaak gebleken dat het niet iets is wat ze voorop stellen bij het ontwikkelen van nieuwe producten en concepten.

Qua zoekmachines zijn er diverse alternatieven hoewel ik daar minder bekend mee ben en qua browsers ben je naar mijn mening nog steeds beter af bij Firefox (ondanks wat rare fratsen van Mozilla de afgelopen jaren is in de basis privacy nog steeds een centraal onderdeel van de browser) of in de chromium hoek Vivaldi (zie mijn onderbouwing hier)
Als ik brave gebruik krijg ik niet steeds allerlei troep op mijn pc wat malwarebytes eraf moet halen, als ik chrome gebruik en daarna malwarebytes draai vind die weer allerlei dingetjes die er niet horen, daarom gebruik ik liever brave browser.
wat voor resultaten krijg je dan. tracking cookies is geen troep . en kan je ook beter ondervangen in een browser met een goede plugin
Dan kun je beter Firefox gebruiken. Nog steeds de beste en meest veelzijdige browser, en niet in handen van een commercieel bedrijf, maar van een organisatie die privacy hoog heeft.
Heb een tijd lang geprobeerd ddg te gebruiken ter vervanging van Google.
Ddg miste destijds (geen idee of het nu nog zo is) veel van die quality of life features die Google wel heeft.
Met name het aggregeren van resultaten op dezelfde site, met name stackoverflow en reddit, kon ik eigenlijk niet zonder.
Ook waren de ddg resultaten lang niet altijd even relevant en moest ik geregeld uitwijken naar Google, zeker als ik programmeer resultaten moest hebben.

Hopen dat brave Google qua zoeken een beetje kan evenaren, kan ik daar ook weer van af.

Zal het in ieder geval gaan proberen.

[Reactie gewijzigd door anythinga op 23 juni 2021 13:32]

Probeer eens als zoekopdracht:

site:reddit.com space flight

Zo krijg je alleen zoekresultaten van reddit bijvoorbeeld

Net als jij begon ik ook met duckduckgo samen met google gebruiken voor sommige resultaten, maar inmiddels lukt het om gewoon 100% duckduckgo te gebruiken
Ik was dit trucje even vergeten, veel praktischer inderdaad dan bijv google advanced search.
Een goed alternatief is de startpage zoekmachine. Deze werkt met google zoekresultaten zonder de logging en fingerprinting.

Check startpage hier

ddg werkt via bing en hun eigen duckduckbot.
https://help.duckduckgo.com/results/sources/
Dat kan DDG tegenwoordig zels beter. In plaats van site:stackoverflow.com uit te tikken kan je een bang gebruiken. Bijvoorbeeld:
!stackoverflow c# list

Tegenwoordig is er ook Qwant, een zoekmachine van europese bodem met focus op privacy.

[Reactie gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 23 juni 2021 16:45]

Voor Nederlandse queries waardeloos in elk geval. Zoek maar eens op Tweakers. Onze site komt niet eens in de top 20 resultaten voor.
Het is het eerste resultaat als je de region op Nederland zet.
Ok waarom doet hij dat automatisch niet op basis je ip?
Misschien vanwege privacy? ;)
Privacy.. Met een systeem wat je gaat betalen om ads te bekijken. Denk je echt dat privacy iets betekend?
Wellicht omdat het deels ook een doel is om je afghankelijke resultaten te laten zien.

Als ik 'Tweakers' in typ zijn 'Tweakers Pricewatch' & 'Tweakers nl' de 3e en 4e suggesties in de autocomplete, dus dat is al best netjes.

Verder is het nieuw, en nog steeds in beta.
Dit is juist irritant, hoevaak dat ik van automatisch Nederlands, Amerika of Engels als plants moet kiezen.

Bij Google b.v.
Je kan handmatig het land op Nederland zetten en/of selecteren dat je locatie gebaseerde resultaten wil. Dan word het al een stuk beter.
Deze alternatieven doen het wel beter.

https://www.qwant.com/?th...=nl&r=NL&q=tweakers&t=web
https://swisscows.com/web...ery=tweakers&region=nl-NL
https://www.findx.com/sea...feSearch=0&personalized=0

Zelf gebruik ik geen Google meer.

[Reactie gewijzigd door space-one op 23 juni 2021 08:20]

Natuurlijk een schijnveiligheidsgevoel van mij. Maar ik vond het persoonlijk wel prettig dat Qwant een Frans bedrijf is. Geen onbeperkte persoonlijke datatransport naar Amerika.
Servers staan sinds dit jaar ook in Frankrijk. Voorheen volgens mij Amazon.
Ah super, dat wist ik niet! Toch wel een wat beter gevoel bij. Bedankt voor de update!
Ook wanneer je op "Netherlands" instelt? Volgens het screenshot in het artikel zijn er wel juiste Top Results voor zoekterm Tweakers.

edit: "Nederlands" → "Netherlands"
edit2: Zoals in de links van @space-one hieronder moet je wel de region in je url opnemen.

[Reactie gewijzigd door Luftbanana op 23 juni 2021 08:04]

Maar wat verwacht je nu van een zoekmachine dat net uitgebracht is :? Naarmate er meer zoekopdrachten plaatsvinden en gebruikers de juiste linkjes hebben gevonden zal het algoritme steeds beter kunnen voorspellen waar naar gebruikers op zoek zijn. Wat het daarbij lastig maakt is dat je generiek Engels woord zoekt en verwacht dat je een Nederlandse website gaat vinden.

Geef het wat tijd :)

[Reactie gewijzigd door Miki op 23 juni 2021 08:06]

Ergens later dit jaar wordt Brave Search daar vanzelf de default
Is dat ‘bij wet’ niet verboden? Of is het verplicht moeten vragen naar de gewenste search engine bij installatie allen nodig bij de grootmachten?
Heeft brave een monopoliepositie? Dacht het niet
Hebben ze ook niet nee, maar als bij Chrome, Firefox en Edge dit moet waarom ook niet bij Brave? Een monopolie positie zou daarin niet moeten uitmaken toch? Vooral Google en Microsoft hebben hun zoekmachine monopoly hier enigszins aan te danken
De regels die er op dit moment zijn zijn er vooral om te voorkomen dat iemand met een machtspositie deze misbruikt. Als je kijkt naar het aandeel dat Chrome, Edge of Firefox hebben op de browsermarkt dan is dit vele malen groter dan dat van Brave, vooral dat van Chrome. Voor zover ik weet is bijvoorbeeld Firefox ook nooit op de vingers getikt voor zoiets, alhoewel ik me nu ook bedenk dat Firefox zelf geen search engine heeft.

Zolang je geen machtspositie hebt, mag je een stuk meer. Consumenten zijn immers niet van je afhankelijk en als ze het dus niet met je bedrijfstactiek eens zijn, kunnen ze naar een concurrent overstappen. Wanneer je als bedrijf echter zo groot bent dat je een machtspositie hebt, zullen consumenten van je afhankelijk zijn en ook bij slechte keuzes niet zomaar kunnen overstappen naar een concurrent, omdat die ofwel minder goede diensten aanbiedt ofwel omdat alle concurrenten al uit de markt gedrukt zijn.
Dan nog is er een default nodig, toch? Bovendien, dat vragen valt het volgens mij ook wel tegen bij andere browsers. Je kunt het instellen maar meer meestal niet, toch?
Tsja, zoekgegevens van gebruikers is nu eenmaal zo enorm waardevol voor adverteerders, dat het heel moeilijk is om een goede zoekmachine zonder tracking te gebruiken.

Als Google zoeken de mogelijkheid had om tegen een klein bedrag af te zien van alle reclame en tracking, dan had ik me meteen aangemeld.
Ik heb er absoluut geen problemen mee dat google mijn zoekgegevens gebruikt voor advertenties. Wat ik minder aangenaam vind is dat ze een heel profiel van je opbouwen en dat verkopen. Overigens betekent dit niet dat ik geen google producten gebruik, ik denk zelfs bovenmatig veel, maar ik probeer wel langzaamaan naar alternatieven over te gaan.

Edit: Voor iedereen die de intentie van mijn opmerking niet had begrepen: Google verkoopt uiteraard geen profielen, maar verkoopt wel advertentieruimte op basis van die profielen (ipv alleen op basis van de zoekopdracht zelf).

[Reactie gewijzigd door hoeksmarp op 23 juni 2021 10:14]

Google verkoopt je profiel niet, ze zijn niet gek, ze gebruiken je profiel om diensten en ads weg te zetten.
Google verkoopt je profiel niet, ze zijn niet gek, ze gebruiken je profiel om diensten en ads weg te zetten.
Misschien verkopen ze het niet... maar ze bewaren je profielen wel... en misschien b]worden ze ook voor je toekomst ingezet[/b]. Bijvoorbeeld, ben je suïcidaal en je wilt een levensverzekering afsluiten, dan krijgen de levensverzekeraars een bericht van (kunstmatig) AI dat je suïcidaal bent en dat je geen levensverzekering moet krijgen. Dat weet AI door het raadplegen van je sociale media en zo, als je depri bent, wordt het aan je medische profiel toegevoegd, ook krijg je mogelijk suïcidaal label.

Voor Westworld seizoen 3 kenners herkennen het misschien wel (inderdaad ik doel op chaos/anarchie. Omg daar ben ik nog steeds boos van, omdat ik zeker weet dat het al gebeurt, denk maar aan toeslag affaire. (Kunstmatig) AI verhaal in Westworld seizoen 3 was echt goed, het leek meer op Black Mirror aflevering.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 23 juni 2021 10:02]

Heb je een linkje naar waar Google profielen verkoopt? Voor zover ik weet gebeurd dat niet?
Tsja, zoekgegevens van gebruikers is nu eenmaal zo enorm waardevol voor adverteerders, dat het heel moeilijk is om een goede zoekmachine zonder tracking te gebruiken.
Dat er in bepaalde mate getracked wordt is evident,
wat google doet is simpelweg winsten maximaliseren door in enkele niche te gaan zitten die mogelijk.


Je zou vb als overheid/organisatie een searchengine als ecosia.org kunnen gebruiken,
die houd je gegevens ook anoniem (belofte) en daar zit een combinatie van yahoo/bing/wikipedia achter. Dat clubje is minder bezig met winsten maximaliseren en als de club groot genoeg wordt komen de grotere adverteerders vanzelf.

Grotere multinationals kunnen vaker advertenties voorschotelen zonder echt specifieke doelgroep,
hetzelfde geld voor (lokale) overheden. De theorie van specifiek targetten van bepaalde personen is alwat achterhaald en ook niet meer wenselijk gezien cambridge en andere verkiezingen.
als ik met DDG niet kan vinden wat ik zoek en het is belangrijk, dan probeer ik Google alsnog (en regelmatig met succes; iets wel kunnen vinden). Ik zal de Brave index zeker proberen om de Google footprint in mijn leven te verminderen maar het zou verrassend zijn als deze met actuelere en relevantere hits komt dan Google.
Probeer Startpage eens ipv DDG, vind ik een stuk fijner werken (gebruikt Google resultaten). :)
In lijn van aanbevelingen: probeer er gewoon een aantal. Zie bijv. https://itsfoss.com/privacy-search-engines/ voor een leuk aanbod van privacy vriendelijke search engines, en tel de nieuwe Brave search daar dan even bij op.

Er zitten mooie idealistische projecten tussen. De gebruikerservaring en zoekresultaten zijn echter wisselend. Soms grijp ik alsnog terug naar Google als ik iets niet kan vinden, met vaak accurater resultaat.
Probeer Brave eens, want tot nu toe levert het bij mij echt veel betere resultaten dan Duckduckgo! Het is inderdaad nog geen Google, maar komt in de buurt.
Komt omdat DDG 'gewoon' de API van Bing gebruikt, en dat brol is nérgens goed voor..
maar er komt ook een betaalde versie die geen advertenties bevat. Dat wordt ook te betalen met BAT, het eigen betaalmiddel dat Brave heeft ontwikkeld.
Dat is niet wat in het oorspronkelijke nieuwsbericht staat. Daar staat zelfs het tegenovergestelde. De gebruiker krijgt een vergoeding voor het bekijken van advertenties. Dit is ook in lijn hoe de browser zelf werkt
When we are ready, we will explore bringing private ads with BAT revenue share to search, as we’ve done for Brave user ads.
Het een sluit het ander niet uit volgens mij. Volgens mij kun je óf BAT verdienen door ads te bekijken, óf BAT betalen om ze niet te hoeven zien. Dus, zou je –afhankelijk van de verdiensten– volgens mij periodiek even wat ads moeten bekijken om de rest van de tijd ads-vrij te zijn.
Je hebt gelijk, heb ik aangepast.
Net even geprobeerd met een actueel onderwerp, gezocht op "corona teststraat beverwijk" en meteen bovenaan het beste resultaat. Netjes vooralsnog.

Brave is inderdaad een fijne browser. Mooi dat ze nu ook een zoekmachine starten. Het zal niet goed zijn als Google, maar concurrentie is altijd goed. Al is het maar om innovatie te bevorderen en ons als gebruikers een keuze te geven.
Het is wel echt beta. Installeer net Brave op Windows, waarbij je vlak na installatie wordt gevraagd naar de gewenste standaard zoekmachine. Staat hun eigen dienst nog niet tussen.
Niet veel beter dan Google, als je een simpele zoekopdracht uitvoert krijg je eerst 1 of meerdere "topresultaten", daarna nieuws en videos en dan de rest van de resultaten. Geef mij gewoon een lijst met resultaten zonder al die onzin er tussen. Ik blijf wel bij DuckDuckGo.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee