Brave Browser heeft meer dan 50 miljoen maandelijks actieve gebruikers

De Brave-browser had eind december 50,2 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Eind 2020 had de privacyvriendelijke browser ongeveer 24 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Het bedrijf verdubbelt naar eigen zeggen voor het vierde jaar op rij dit maandelijkse gebruikersresultaat.

Eind december registreerde Brave ook meer dan 15,5 miljoen dagelijks actieve gebruikers en dat ligt in lijn met de stijging van de gerapporteerde maandelijks actieve gebruikers van de browser. Maar niet enkel de browser deed het goed volgens het bedrijf. Brave meldt in een blogbericht immers dat de omzet van het advertentieplatform verviervoudigde in 2020. De mobiele browser van Brave zou volgens onderzoek van Digital Information World dan weer de snelst groeiende browser van 2021 zijn geweest met ongeveer 10 miljoen downloads in een jaar tijd.

Brave Search, de zoekmachine die begin juni van vorig jaar in open bèta werd geïntroduceerd, verwerkt volgens Brave dan weer 190 miljoen queries per maand en dat na zes maanden tijd. Het bedrijf schat dat de zoekmachine momenteel, op jaarbasis, ongeveer 2,3 miljard queries zou verwerken. Brave is een webbrowser die is gebaseerd op Chromium. Aan het roer van de onderneming achter Brave staat Brendan Eich, de bedenker van JavaScript en een van de oprichters van Mozilla. Brave richt zich op het verbeteren van de online veiligheid en biedt een alternatief systeem voor het financieel ondersteunen van contentaanbieders.

Brave
Brave

Door Jay Stout

Redacteur

06-01-2022 • 17:44

131

Lees meer

Reacties (131)

131
124
63
4
0
45
Wijzig sortering
Brave... een schimmig bedrijf, waarbij privacy alleen centraal staat als het hen uit komt.

Zie bijvoorbeeld: Creesch in 'nieuws: Makers van Brave Browser werken aan eigen zoekmachine op ...

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 22 juli 2024 19:31]

Hmm, gebruik Brave nu zo'n 2 weken en vind ik redelijk oké maar was niet op de hoogte van wat je net stuurt.

Wat zijn nu tegenwoordig de 'goede' browsers op vlak van privacy? De reply op de comment dat je hebt gepost zegt ook dat Firefox ook niet echt een optie is..
Firefox, zit geen datahongerige multinational achter en bestaat al 20+ jaar.
Ze hebben in het verleden ook wat rare dingen gedaan om geld binnen te krijgen (de Mozilla Foundation is een non-profit organisatie) maar hebben wel een focus op privacy.
Ik installeer het altijd naast Chrome want ik wil het enige open source en up to date alternatief voor Chromium steunen.
Firefox heeft al precies hetzelfde soort dingen gedaan waar Brave telkens zo hard op gepakt wordt in de comments hier: het hele extensies-systeem omgeploegd en daarin de grootst mogelijke middelvinger naar al die developers getoond (en er is nu een hoop minder mogelijk binnen het WebExtensions-systeem), er zit steeds meer sponsoring in de browser (bijv. die sponsored top sites of hoe noemen ze het), het zit standaard vol met telemetrie en A/B-experimenten en veel privacygerelateerde zaken zijn by default uitgeschakeld.

Ik zeg dit overigens als exclusief Firefoxgebruiker.
vol met telemetrie en A/B-experimenten en veel privacygerelateerde zaken zijn by default uitgeschakeld.
Dat ga je toch moeten onderbouwen, want zie het toch anders.
[...]
Dat ga je toch moeten onderbouwen, want zie het toch anders.
Start maar eens een proxy (zap proxy bijvoorbeeld) en daarna je Firefox. Het eerste wat je krijgt bij het starten is een shitload aan telemetry hits.

Je kunt allemaal extra handelingen uitvoeren om dit de kop in te drukken, maar dit is een opt out en geen opt in.

FF is zeker niet heilig. Het is alleen wel een van de beste qua privacy (en daardoor ook de enige browser die ik gebruik).
Experimenten: zie https://www.ghacks.net/?s=firefox+experiment

Uitgeschakelde privacy features: kijk bijvoorbeeld naar https://github.com/arkenfox/user.js Als je een beetje gebruik wilt maken van een fatsoenlijke mix aan privacygerelateerde features, dan zul je die prefs allemaal moeten gaan bekijken en afwegen (en met iedere nieuwe versie van Firefox worden die prefs weer vernaggeld door refactoring of yet another feature cut), of je laat dat monnikenwerk over aan anderen met het gebruik van bijvoorbeeld https://librewolf-community.gitlab.io of https://f-droid.org/en/packages/us.spotco.fennec_dos/.
Anonieme telemetrie die Mozilla gebruikt voor eigen product verbetering of onderzoek vind ik geen probleem. Ook de nieuwe functie "aanbevelingen" werkt lokaal en stuur geen data door.
https://support.mozilla.org/nl/kb/aanbevelingen-firefox

Die experimenten waar jij naar linkt zijn trouwens voor zover ik lees opt-in en in de devlopment versies.
.. Experiments Settings page that users of the browser may activate ..
De Firefox onderzoeken in release versie, is laatst ik controleerde, opt-in op de instellingen pagina. Op diezelfde plek kun je ook de telemetrie uitzetten.

[Reactie gewijzigd door GoBieN-Be op 22 juli 2024 19:31]

Ja, sponsoring is er (o.a. de standaard Google zoekmachine), maar het is verder als product ook gratis om te gebruiken, voor niets gaat de zon op. Bij Google en MS betaal je op een andere manier.
Hopelijk brengt hun nieuwe VPN afdeling geld in het laatje.

Als je in FF "about:telemetry" in de adresbalk toetst, zie je exact welke informatie er naar Mozilla wordt gestuurd. Dat gaat meestal over data t.b.v. productverbetering. Er is daar ook een link om het met een vinkje uit te zetten.

Ik heb verder geen ervaring met het ontwikkelen van extensies, maar ik weet wel dat de meeste populaire plugins prima werken. Op je mobieltje is Firefox een prima Brave vervanger, want met een paar keer drukken installeer je plugins als uBlock Origin en Ghostery.
Op je mobieltje is Firefox een prima Brave vervanger, want met een paar keer drukken installeer je plugins als uBlock Origin en Ghostery.
Oh? Hoe dan?
3 puntjes rechts van de adresbalk > Instellingen > Add-ons
1. Installeer Firefox (ik gebruik zelf Firefox Beta) uit de Google Play Store
2. Start de app
3. Kies de add-ons die je wilt inschakelen

Je kunt o.a. de volgende kiezen: uBlock Origin, Ghostery, AdGuard Adblocker, Bitwarden, Privacy Badger, FoxyProxy, HTTPS Everywhere, NoScript Security Suite, Decentraleyes en Search by Image.
Eventjes erbij zeggen dat dit niet werkt op een Iphone. 8)7
Geen enkele alternatieve browser werkt volledig op een iPhone. Apple forceert dat ze altijd de Safari rendering engine moeten gebruiken. Ook als je Chrome zou installeren, is dit onderhuids Safari op een iPhone.

Je kunt beter een ad blocker los installeren en die als content blocker in Safari gebruiken. En de privacy opties in Safari gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 22 juli 2024 19:31]

Wel van belang daar eventjes bij te melden dat apple geen andere browser toestaat als safari op hun (mobile) devices.

De firefox (en chrome for that matter) app is een schil om safari en wat extra toegevoegde kneut, maar echte aanpassingen kunnen ze niet doen (alleen toevoegingen). Dit soort extenties zitten idd niet in safari
Ghostery is eveneens ook een twijfelachtige extensie, althans in ieder geval het bedrijf erachter.
De kritiek op de extenties in Brave komt van geen kant overeen met de kritiek op extenties van Firefox. Telemetrie heb je nu eenmaal nodig om er achter te komen hoe je software gebruikt wordt, zodat je die kunt verbeteren. En de privacy gerelateerde opties die standaard uitgeschakeld zijn, zorgen voor zover ik weet voor problemen en/of zijn nog niet helemaal klaar.
Anoniem: 734539 @guillaume7 januari 2022 12:20
Firefox heeft al precies hetzelfde soort dingen gedaan waar Brave telkens zo hard op gepakt wordt in de comments hier: het hele extensies-systeem omgeploegd en daarin de grootst mogelijke middelvinger naar al die developers getoond
Het is juist geen middelvinger naar de developers, want met WebExtensions is er niet bij iedere nieuwe Firefox-versie een update van de extension benodigd. Hiernaast is dit systeem voor de gebruiker veiliger daar de extensions zich niet meer kunnen nestelen in de internal code van Firefox.

Het nadeel van WebExtensions is dat extensions niet meer je gehele Firefox kan ombouwen, maar voor veiligheid en privacy is dit de juiste beslissing geweest.
In the past, extensions often stopped working each time a new version of Firefox was released, because developers had to update them every six weeks to keep them compatible. Since extensions could also modify Firefox internal code directly, it was possible for bad actors to include malicious code in an innocent-looking extension.
--------------------------------------------------------------------------------
er zit steeds meer sponsoring in de browser (bijv. die sponsored top sites of hoe noemen ze het), het zit standaard vol met telemetrie en A/B-experimenten en veel privacygerelateerde zaken zijn by default uitgeschakeld.
Alles wat je rechtstreeks binnen de Settings kan uitschakelen, daarbij staat niet alles standaard aangevinkt. Daarnaast is Firefox Open Source en heb je alternatieven die gewoon up-to-date zijn waarin dit allemaal is uitgehaald zoals:

Librewolf:
https://librewolf.net/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 734539 op 22 juli 2024 19:31]

Chrome is net zo open source als Edge: niet. Als je graag Chromium wilt hebben, zonder alle closed source componenten van Google of Microsoft, kan je hier terecht: https://chromium.woolyss.com/download/.
Helaas kun je sinds begin vorig jaar niet meer inloggen in chromium (op Linux iig, geen idee of dit ook voor andere os'en geldt), waardoor bv het syncen van bv passwords en bookmarks tussen devices niet meer werkt. Dat was voor mij, naast privacy , de belangrijkste feature.
DuckDuckGo komt straks met een desktopversie. Voor nu is Vivaldi misschien een optie?

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 19:31]

Hoch, als de browser het niet deelt doet de site die je bezoekt het wel. Zelfs Tweakers.
Het is een hopeloze zaak.
Ik heb die strijd al lang opgegeven en gebruik wat het handigst is. Momenteel is dat Edge en Google Chrome voor gmail en agenda om zo die vervelende popup te vermijden.
Vivaldi stelt niet teleur
Firefox en Safari.
Ik gebruik vivaldi met startpage.com
Vivaldi is ook heel goed qua privacy, heeft nog geen schandalen gehad so far en ik gebruik het ondertussen al jaren lang.

Zijn ook open over hun verdienmodel, dus dat helpt.
Gek genoeg vindt ik (heb toch veel zakelijk ermee) Edge zowaar goed. Veel plugins die bekend zijn, telemetry beheersbaar/naar een partij die vertrouwd is, óók wel wat USA-centric schandalen (afbetalen...), en toch chromium-based (ben niet zo'n gecko fan eigenlijk... iets met puur het gevoel, want slecht is het niet, maar ik kan gewoon niet aan firefox wennen...).

Duckduckgo zou ik ook overwegen maar ook een hoop unknown factors... 'vanilla' chromium is evt. zelfs nog wel een optie, maar tsja, dat mist weer syncing (en het gemak van office 365 account + alle bookmarks e.d. hetzelfde óók op Android is fijn).
edge , ja echt . een simple optie om je eigen new tab in te stellen zit er niet in. Nee ze moeten bing daar promoten. En ja ik ken de extensie , maar dat is gewoon belachelijk
edge://settings/search --> Settings>>Privacy, search, and services>>Address bar and search
edge://settings/startHomeNTP --> Settings>>Start, Home, and New Tabs

Zit er al in vanaf het begin.
De eerste staat bij mij op Google
De tweede kun je alleen wat in formatie af schakelen en Bing blijft daar gewoon terug komen
Geen mogelijkheid om een eigen url , te kiezen.

En dan kom je bij de volgende restrictie, je kunt search engines niet verwijderen. Ze moesten microsoft gewoon verplichten om op te splitsen Besturingssysteem los koppelen van Software applications. Microsoft maakt gewoon misbruik van hun macht.
De mijne staat op DDG
Als je het search field bedoelt op de startup pagina, dat kun je inderdaad niet wijzigen. Het is onderdeel van een webpagina, niet van de browser.

Je kunt alle search engines verwijderen. Zie onder Manage Search Engines. En da's inclusief Bing.
Kansloos dat je naar een instellingenpagina moet om de instellingen van een nieuw tabblad in te stellen?
Firefox, natuurlijk. Met DuckDuckGo als zoekmachine.

"beste zoekmachine !got"

Zoekt automatisch op Gathering of Tweakers, bijvoorbeeld.

https://duckduckgo.com/bang?q=tweakers

[Reactie gewijzigd door unglaublich op 22 juli 2024 19:31]

Ik heb DuckDuckGo een tijdje geprobeerd, maar ik vond de zoekresultaten helaas slecht. Misschien over een jaartje nog eens proberen, misschien is het dan verbeterd.
Oh ik vind die juist vaak fijn, omdat google op basis van m'n eerdere zoekresultaten aannames doet over wat ik zoek die niet kloppen.

Soms vind ik het niet goed met DDGo en dan gebruik ik google. Dat is zelden.
Ik gebruik nu sinds een jaar of iets by default DDG. Veel dingen gaan goed, en redelijk. Maar best vaak moet ik er toch een !g voor zetten. Dingen als de lokale pizzaria of nederlandse dingen gaan vrij slecht
Oh vreemd.

Ik heb net eens gekeken ik krijg met een anonieme google zoekopdracht bijna dezelfde resultaten terug als op DDG bij pizza. Pizzeria geeft DDG ook allemaal Nederlandse resultaten. Ik heb eigenlijk zo goed als niet dat ik geen NL dingen krijg.

Heb je links bovenin het op 'Netherlands' staan en aangevinkt?
Bij mij is het meestal andersom waar ik juist met DuckDuckGo meer vind, belangrijk bij duckduckgo is the toggle die de regio aanwijst. Zet je het uit krijg je internationale resultaten wat erg kan helpen met IT vragen, zet je hem aan krijg je nederlandse content. Zoek je specifiek naar nederlandse zaken zul je hele slechte resultaten krijgen als dat uit staat omdat die dan niet weet dat je specifiek antwoorden uit nederland wenst. Andersom kun je het weer beter uit laten staan zodat je het beste van de engelse resultaten krijgt. Dus met die toggle spelen en met startpage als backup geeft mij precies de zoek ervaring die ik wens.
Ik moet ook nog vaak overschakelen naar een andere zoekmachine. https://www.startpage.com/ al eens geprobeerd?
Ik heb daar ook naar zitten kijken, maar dat heeft eigenlijk alleen zin als je het host op een remote server toch? Anders krijgt google alsnog je IP.
Ja inderdaad maar als je een ipv6 only vps huurt voor een tientje per jaar en dan gratis cloudflare voor ipv4 toevoegt heb je toch een leuke oplossing :)

Kijk eens op Gullo's Hosting bijv.
Dat ziet er interessant uit, dank voor de tip!
Wat ik zelf gemerkt hebt is dat het bij mijn DDG gebruik ook een kwestie was van gewenning en leren omgaan met hoe het zoekmechanisme werkt en daar dus je zoekvragen/zoektermen op aanpassen. Geef het even, aan Google heb je (waarschijnlijk ook) moeten wennen. Je kunt altijd nog !g gebruiken om met Google te zoeken via DDG.

Wat leuke tips:
https://www.maketecheasier.com/duckduckgo-search-tips/
https://mashtips.com/duckduckgo-search-tips-tricks/

Gebruik van operators:
https://help.duckduckgo.c...elp-pages/results/syntax/
Als ik alleen op Esco zoek krijg ik gewoon een hit op DDG, hierbij hoeft de toevoeging Spain dus niet. Kwestie van gewenning denk ik en wat ik bedoel met een gevoel krijgen wat nodig is om resultaten te krijgen. Voor mij geven Google en DDG in de zoekresultaten zelf hetzelfde resultaten maar dan in een net wat andere volgorde. DDG is zeker niet zaligmakend maar voor mij werkt het prima.

https://duckduckgo.com/?q...118%2C-1.5076635868822734

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 22 juli 2024 19:31]

Ik gebruik standaard DuckDuckGo (en alleen af en toe Google als DDG geen goede resultaten heeft) maar ben nu een maandje DDG met Qwant aan het vergelijken (dezelfde opdracht op beiden uitvoeren) en moet zeggen dat Qwant over het algemeen betere resultaten geeft.
Nee, dat is totaal iets anders. Bij Google filter je op domein terwijl je bij DuckDuckGo daadwerkelijk je zoekquery doorleidt naar de zoekengine van de andere website.

"amethist !w" -> direct de juiste Wiki pagina
versus
"amethist site:wikipedia.org" -> een Google zoekresultatenlijst met alleen uitkomsten van wikipedia.org.
Nee hoor. Open 2 tabjes één met bing en één met ddg. Zoek nu naar tweakers. Je ziet behoorlijk wat verschillen!
Ik weet niet of sommige Tweakers kunnen helpen met deze video maar volgens mij kom je hier best ver mee.

https://youtu.be/NXsC1j7wIQE
Voor gewoon een goede, snelle en veilige browser , met eventueel wat privacy addons, kun je tegenwoordig niet meer om Chronium edge heen.
Wat een rare opmerking… alleen Microsoft's browser is goed, snel en veilig? Vivaldi, Epic, Firefox?
Oke? als jij dat ervan wil maken.. prima :) .
Ik zie dit comment elke keer herhaalt worden, maar toch heeft Chrome nog steeds 56% van de markt en die doet naar mijn weten nog veel schimmerige dingen en doen helemaal niet aan privacy.

Daarnaast heeft Firefox ook wel een schimmig trackrecord eveneens als browsers van Microsoft.
Een klassiek voorbeeld van whataboutism. Of bij Chrome je privacy minder gewaarborgd is of niet, doet niks af aan de feiten die genoemd worden over Brave.

Het verschil is dat Chrome en Edge niet claimen privacy focussed te zijn. Velen kiezen voor Brave vanwege hun privacy standpunt, maar wanneer het hun portemonnee raakt zijn ze bereidt compromissen te maken op dat vlak, heeft het verleden ons getoond.

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 22 juli 2024 19:31]

Een klassiek voorbeeld van whataboutism. Of bij Chrome je privacy minder gewaarborgd is of niet, doet niks af aan de feiten die genoemd worden over Brave.
Ondanks dat je hier gelijk hebt, is dit juist ook een reden om niet over te stappen naar Brave. Zolang je browsergegevens niet volledig 100% veilig zijn als je overstapt, waarom zou je dan overstappen als je huidige browser voldoet in z'n taak? Je gaat er immers niks op vooruit.
Sterker nog, je kunt beargumenteren dat je er op achteruit gaat gezien de integratie van veel MS diensten in Edge en veel Google diensten in Chrome. Dus welk voordeel haal je er dan uit als je privacy net zo goed niet veilig is.
Zolang je browsergegevens niet volledig 100% veilig zijn als je overstapt, waarom zou je dan overstappen als je huidige browser voldoet in z'n taak? Je gaat er immers niks op vooruit.
Euhh jawel?
Anoniem: 734539 @Senaxx7 januari 2022 12:07
Daarnaast heeft Firefox ook wel een schimmig trackrecord
Heb je hier bronnen voor of inzage van wat je hiermee bedoeld? Want het enige stukje controverse die ik van Firefox kan vinden is dit stukje, wat meer een opiniestuk is van de CEO van Mozilla.
https://blog.mozilla.org/...-more-than-deplatforming/
Afgelopen jaren is mij wel duidelijk geworden hoe essentieel marketing en promotie is.

Een geweldig product, maar vanwege beperkte budgetten geen mogelijkheden tot campagne/marketing … kans dat succesvol wordt is zeer beperkt

Echter een product wat ronduit shit is (beats by Dre etc) maar wel bakken geld spendeert aan promotie en marketing heeft redelijke kans succesvol te worden

//edit: @86ul tuurlijk is al langer, maar kwartje is bij mij laat gevallen :X

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 19:31]

Afgelopen jaren is mij wel duidelijk geworden hoe essentieel marketing en promotie is
Off topic: zie dan de geschiedenis van videobanden, dvds en bluyrays. Allemaal slechter dan de concurrent, maar met een betere PR...
Het is dus niet van enkel en alleen van de "afgelopen jaren", maar van ons mensen.

[Reactie gewijzigd door 86ul op 22 juli 2024 19:31]

Had niks met pr te maken maar met porno. Of de pr richtte zich op de porno 😅
Inderdaad, net als credit cards en uiteindelijk ook YouTube ;)

Edit: Wellicht meer entertainment info hierover in de film 8MM met Nicolas Cage (IMDb: t0134273, 6,5/10). Ik kan me namelijk een film herinneren over de opkomst van porno videos en credit cards, met Cage in de hoofdrol.

EditExtra: Omdat enkel de porno industrie er geld tegenaan wilde gooien, hebben wij nu videootjes op YouTube en filmpjes via NetFlix. Dus de volgende keer dat je weer eens braaf in de kerk zit en er wordt iets gestreamt, dan is dat idd dankzij Cage en porno.

[Reactie gewijzigd door 86ul op 22 juli 2024 19:31]

Ik gebruik zelf brave al een paar jaar, maar niet als enige browser. Op zowel mac, Windows, ios, android, gebruik ik ook oa Edge, safari, chrome, Firefox en vivaldi.

Telkens kom ik zelf toch weer terug bij brave, het stopt toch uit zichzelf echt veel zooi en werkt als browser gewoon erg snappy. Als bijkomend voordeel blokkeerd het standaard ook YouTube advertenties.

Voor mij is het de go to browser voor privé surfen. Ik ben zelfs erg blij met de zoekmachine, geen locatie gebaseerde resultaten zijn een verademing.

[Reactie gewijzigd door DrWaltman op 22 juli 2024 19:31]

Ik blijf het jammer vinden dat dit soort kleine kinderziektes steeds worden aangehaald om Brave als schimmig af te schilderen. Ik zal niet ontkennen dat sommige ontwerp beslissingen achteraf niet handig waren, en dat er beter over nagedacht had kunnen worden, maar alle dingen waar (felle) kritiek op is geweest zijn inmiddels opgelost en door de makers aangekaart en uitgelegd.

Brave heeft mijn inziens niets controversieels op hun kerfstok waardoor er automatisch vanuit gegaan moet worden dat dit soort fouten opzettelijk of 'schimmig' waren.
Zucht... het gaat echt niet om kinderziektes. Om mezelf maar ook te quoten
Privacy is meer dan alleen maar de data van gebruikers. Als je als bedrijf jezelf neerzet als een organisatie die daar om geeft dan moet je dat ook kunnen garanderen doe hoe je handelt. Dit betekent ook dat je open bent over je handelen en je het je in mijn optiek ook niet kan veroorloven om rare fratsen te praktiseren waarmee je mensen negatief benadeelt. Zeker niet als je al niet open en eerlijk bent over je handelen simpelweg omdat je daarmee het signaal aangeeft dat er geen garantie is dat je marketing betreffende privacy ook daadwerkelijk meer is dan alleen marketing. Dat is waar er sprake van is bij Brave.

Ja het is prima dat ze alternatieve bronnen van inkomen verkennen, maar ze doen dat op een zeer manier die absoluut niet transparante is en waarbij ook nog eens mensen betrokken/benadeelt worden die er niets mee van doe hebben waarbij ze pas stoppen als ze keihard worden teruggefloten door genoeg negatieve publiciteit. Met een dergelijke houding en duidelijk gebrek over het nadenken over gevolgen is er wat mij betreft bij een dergelijk bedrijf geen garantie dat ze serieus omgaan met mijn privacy. Sterker nog, dan is het wat mij betreft simpelweg afwachten tot het moment dat ze weer eens met een geniaal idee komen waarbij ze spontaan vergeten dat het de privacy van gebruikers negatief beïnvloed.
en ook
  • Ik ken geen bedrijven met een feilloos parcours.
Ik ken ook weinig bedrijven die zo frequent de fout ingaan als het gaat om zaken die zo nauw gerelateerd zijn aan zaken waarmee ze veel marketen.
  • Zeker qua security & privacy mogen we ook geen perfecte oplossingen verwachten.
We hebben het hier niet over oplossingen maar ronduit acties waarbij het duidelijk is dat er bij voorbaat geen overweging is gemaakt aangaande privacy of gebruikers impact.
  • Het lijkt me een jong bedrijf waar de strategie van de top nog geen reflex is bij de lagere niveaus, maar dat zijn groeipijnen.
Nee, sowieso is het ondertussen geen jong bedrijf meer maar enkele jaren oud. Dat is genoeg tijd om een bedrijfscultuur onderdeel te maken van het hele bedrijf. Daarnaast zijn zaken zoals privacy iets wat je inprint bij nieuwe medewerkers tijdens de onboarding.

Dit is niet een bedrijf die wat kleine foutjes heeft gemaakt maar een bedrijf dat stelmatig grof de fout is ingegaan op zaken die nauw gerelateerd zijn aan de boodschap die ze uitdragen.
nieuws: Makers van Brave Browser werken aan eigen zoekmachine op basis van Ta...

[Reactie gewijzigd door Creesch op 22 juli 2024 15:25]

Hah, fijn dat er iemand anders over begint. Ik heb er zoveel discussie over gevoerd blijkbaar dat ik nu een brave karma badge heb. |:(
Het probleem is zeker dat BAT fanboys geen kritiek willen horen.
Naja je kan het terugzien in de comment van mij die gelinkt is. Het is een hoop "ja maar de anderen springen ook van de brug" en het verschuiven van de discussie. ¯\_(ツ)_/¯ Ik reageer dan meestal ook niet voor de fanboys maar andere mensen die niet zo geïnvesteerd zijn of nog aan het twijfelen zijn.
Een karmabadge hoef je niet te krijgen als je iets de hemel in prijst. Dat je er misschien niet blij mee bent kan ik me wat bij voorstellen. Een product waar je eigenlijk zeer kritisch op kijkt priemt op je persoonlijke pagina. haha :P

Hoewel ik ook Brave gebruik op mobiel, niet vanwege privacy maar om dingen te scheiden, lees ik graag kritische comments om er van te leren. Dus ik zou zeggen ga door met dingen bekritiseren en stop niet. Een onderbouwd verhaal is altijd nuttig voor lezers die minder ingelezen zijn. Wees trots op je badge, een teken dat anderen je inzet over het algemeen waarderen.
Het lijkt google wel
Zo denk ik er zelf ook over. Heb jarenlang firefox gebruikt. Echter kom ik tegenwoordig vaak websites tegen die het niet goed doen op Firefox. Ook gebruik ik Teams in de browser i.v.m. Linux, en dat werkt niet in Firefox. Ik schakel wel al die BAT dingen en dergelijke uit en dan vind ik Brave best goed. 100% privacy vriendelijk kan tegenwoordig bijna niet meer tenzij je iets van TOR ofzo gaat gebruik.
Brave heeft een ingebouwde TOR browser. "New Private Window with Tor" (alt-shift-n)
Zo zie je maar weer dat marketing het enige is dat nog telt. Een browser die zelf advertenties injecteert en zich privacygericht noemt is gewoon lachwekkend.
Je moet er wel bijvermelden dat de brave ads een opt-in feature zijn, waarvoor je ook nog uitbetaald krijgt in brave cryptocurrency.

Brave doet het echt hardstikke goed wat betreft privacy, komt het beste uit de tests met default settings.
Ik merk wel dat mensen brave niet objectief willen bekijken en het meteen in het verdomhoekje plaatsen, want crypto, want add injections (Zoals hierboven). Voor een techneuten forum een beetje een bekrompe blik.

[Reactie gewijzigd door db112nl op 22 juli 2024 19:31]

Je opmerking dat techneuten daar "open voor zouden moeten staan" raakt kant noch wal. Ik verwelkom elke technische vooruitgang zolang die ook maar zodanig gebruikt wordt dat het een vooruitgang is voor de maatschappij. En bij de meeste cryptomunten dat dus niet op. Dat zijn in de praktijk speculatiemiddelen waarbij een deel van de gebruikers (met name de early adaptors) rijk worden ten koste van de anderen. Gewoon een dubieus bankproduct in een nieuw jasje en "good old-fashioned" kapitalisme in het kwadraat.
Niet elke cryptomunt is hetzelfde. Brave heeft een duidelijke niche, met duidelijke use case. Ze willen privacy terugbrengen naar de gebruikers EN gelijktijdig ads behouden. De brave oplossing tracht een privacy vriendelijk ad-netwerk in het leven te roepen. Daarvoor hebben ze een currency nodig in hun model.

Dat klinkt toch best als een poging tot technische vooruitgang? Maar ik lees dat jij het zonder enige argumenten wegwuift als "dubieus bankproduct " dat raakt voor mij kant noch wal, en dat is precies het punt dat ik probeer te maken, op een techneuten forum wordt nieuwe techniek dus schijnbaar niet meer objectief bekeken. Dat doet afbreuk aan de waarde van dit forum.

[Reactie gewijzigd door db112nl op 22 juli 2024 19:31]

je kan advertenties gewoon privacyvriendelijk maken, maar dan is de kans groot dat het voor een product of service is waar je gebruiker zelf geen enkele intresse voor heeft (als ik bv reclames krijg voor make-up en dergelijke) dus advertenties = slecht voor privacy is geen gegeven
Er wordt niets geïnjecteerd :') Dat plan stond ooit in de whitepaper maar heeft het in geen enkele versie gehaald vanwege duidelijke juridische redenen.
Dat advertenties injecteren heeft alleen ooit in een whitepaper gestaan en is nooit werkelijk geimplementeerd.
Fijne browser, waar ik enkele dagen geleden op over ben gestapt nadat Microsoft Edge de zoveelste misstap is begaan. Ik gebruik Brave niet omdat het per se mijn favoriet is, maar omdat alle alternatieven gewoon barslecht zijn.

Google Chrome is vanzelfsprekend een privacy-drama, Microsoft Edge begint enorm bloated te raken met talloze onnodige functies, integraties met pinterest en weet ik het wat, en heeft de zeer nare gewoonte om als new-tab msn.com te gebruiken, dus als je cookies automatisch verwijdert bij het sluiten moet je telkens opnieuw de cookies accepteren bij elke browser restart, om gek van te worden. Ten slotte Firefox is het gewoon niet qua UI. Dan blijft er plotseling opeens heel weining over, tenzij je naar de meer lugubere en onbekende browsers gaat, maar daar waag ik me niet aan vanuit veiligheid.

Ik denk dat Brave inmiddels de beste Chromium browser is als het gaat om een combinatie van bruikbaarheid, veiligheid, en privacy. Van het schimmige verleden ben ik zeker bekend, en ik keur het af, maar zolang de browser gewoon werkt zoals ik wil blijf ik een tevreden gebruiker. Ook in Brave zitten best wat gare functies ingebakken zoals dat brave crypto gedoe, maar als je die dingen eenmaal uitschakelt, houdt je een lekker kale en vlotte browser over die dat ook blijft, iets dat ik niet (meer) over Microsoft Edge kan zeggen.

[Reactie gewijzigd door saren op 22 juli 2024 19:31]

Je hebt Vivaldi nog als optie, een stuk transparanter bedrijf er achter qua privacy en in mijn ervaring een zeer prettig browser.
Benieuwd welke Edge je het over hebt, want ik herken er helemaal niets van wat je zegt. :p
Edge heeft onder andere een integratie met Pinterest, een Shopping-tool en een Coupons-tool. Ik gebruik Edge ook en heb dit uitgeschakeld. Ik vind dit heel vreemde keuzes van Microsoft.
Dat geldt dan zeker voor Windows 10 home. Dit soort onzin zie ik iig niet terug bij Edge onder Windows 10 pro.
Ik heb Windows 10 pro (inmiddels 11), en heb dezelfde 'features' in Edge. Het zou me niet verrassen als dit ook op enterprise windows gebeurt.
Ik heb Windows 10 Pro.
Als je cookies verwijderd krijg je de vraag over cookies opnieuw ja. Dat lijkt me logisch. Die instellingen staan, ja ja, in een cookie

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 22 juli 2024 19:31]

Als je cookies verwijderd krijg je de vraag over cookies opnieuw ja. Dat lijkt me logisch. Die instellingen staan, ja ja, in een cookie
Het is onlogisch dat ze als new tab, msn.com gebruiken, in plaats van gewoon... Een lege tab.. Firefox, brave en Safari doen dit niet. Het ergste, is dat dit dus niet uit te schakelen is.

[Reactie gewijzigd door saren op 22 juli 2024 19:31]

bedankt daar zat ik al tijden op te wachten
Bedankt voor je suggestie. Ik ben bekend met de extenties die het inderdaad kunnen aanpassen, maar ik draai graag zo weinig mogelijk extenties, o.a vanwege veiligheid en privacy. Uiteindelijk heb ik besloten maar van browser te wisselen, want anders wordt het wel erg hackerig.
Dat kan je gewoon uitzetten in de instellingen.
Inderdaad. Ik heb gewoon een blanco tab met alleen mijn favoriete websites.
Wat jij en @PdeBie bedoelen is dat je de MSN nieuwskoppen en content, snelkoppelingen etc kan uitzetten. Wat ik bedoel is dat hij uberhaupt geen contact maakt met msn.com. Zelfs als je homepagina volledig leeg en blanco is met alleen de search bar, is hij alsnog verbonden met msn.com, en krijg je dus de grote cookiemelding als je de browser opstart.

Dit probleem is ook hier beschreven: https://old.reddit.com/r/..._care_about_your_privacy/

Er is geen oplossing voor, behalve in de hostfiles kloten (wat voor mij niet werkte), of extenties installeren. Edge staat je van zichzelf niet toe dit te wijzigen, wat ik belachelijk vindt. Waarom zou een nieuw tablad perse vooraf verbinding moeten maken met msn.com?

[Reactie gewijzigd door saren op 22 juli 2024 19:31]

Ik gebruik de brave browser al een maand of 6 op mijn mobiel en tablet en ik ben er erg tevreden over. Geen reclame en de brave rewards hoef je geen gebruik van te maken en ik heb ook geen account aangemaakt. Goed de Instellingen door lopen en je heb een fijne browser zonder reclame.
Precies. Als je alles uitschakelt, wat inderdaad wel even wat is qua extra toeters en bellen, hou je een lekker strakke en schone browser over
En daar ben ik dus afgehaakt.
Hoewel ik niet specifiek Brave fan ben heb ik het wel overal. Voornamelijk de ingebakken ad blocker op mobiel maakt heel veel sites weer een beetje normaal te bezoeken. Helaas is dat tegenwoordig nodig met de gigantische shitload aan ads. Soms vallen ads wel mee hoor, maar je heb echt veel te vaak van die ads die de helft van je scherm innemen en dan ook nog mee scrollen! De site houd daar uiteraard verder geen rekening mee dus krijg je de situatie dat je soms gewoon echt alleen ads ziet en niets van de site. Dat maakt een site gewoon serieus onbruikbaar!
Hey ergste is dat als je die ads dan probeert te reported voor het bedekken van content, daar dan een box blijft staan dat het is gemeld of iets dergelijks. De reclamewereld roept dit dus ook wel over zichzelf af.
Gebruik Brave al jaren! Brave laat gebruikers betalen voor content met hun eigen crypto currency BAT. Ik koop per maand $25 aan BAT en dit wordt verdeeld over de websites die ik bezoek. Hiermee hopen ze een alternatief te bieden voor de huidige gestoorde advertisement situatie. Sommige websites zijn nu megabytes groot waarvan 95% gebruikt wordt voor tracking en advertisements.

Brave is opgericht door de uitvinder van JavaScript (Brendan Eich) nadat hij bij FireFox vertrok.

Tweakers heeft mijn donaties nog niet geclaimed, maar ze staan klaar :)

[Reactie gewijzigd door Delay op 22 juli 2024 19:31]

Welke websites die je bezoekt ontvangen het en hebben ook al laten weten dat het werkt dan?
Waarom zou een website naar een gebruiker laten weten dat een heel specifieke financiële vorm van ondersteuning voor hun werkt. Ik zou zelfs - i.v.m. privacy - verwachten dat een site niet eens weet van welke gebruikers de tokens afkomstig zijn.
Ik wil weten of er daadwerkelijk wat wordt uitgekeerd
Vroeger stond er een lijst "verified creators" op brave.com maar die lijkt weggehaald, vreemd.

In de browser zelf kan je op een site in de adres balk op het Brave Rewards icoon klikken om te kijken of de site meedoet met BAT. Bijvoorbeeld Wikipedia: https://imgur.com/DTJsgrr
Ondanks je veel verschillende verhalen hoort wat betreft privacy, vind ik het wel een fijne browser.
  • De profielen optie is erg fijn om Cookies gescheiden te houden van elkaar.
  • Geen reclame in YouTube video's
Ook de mobiele versie werkt erg fijn. Ik gebruik het overigens (en helaas) maar heel specifiek, vanwege de verschillende privacy verhalen die te ronde gaan!
Ik gebruik tegenwoordig het meest Firefox en Brave, ik heb wel Brave rewards uitgeschakeld. Wat mij wel is opgevallen dat als je een browser test doet met CoverYourTracks die er toch wel als beste eruit komt van alle browsers(Firefox, Brave, Chrome, Vivaldi en Falcon) die ik heb getest tot nu toe.
ik vind brave ook heerlijk! De rewards zijn wel geinig met de Basic Attention Token de Ad Blocker werkt vrij goed en je kan Youtube luisteren met je iphone scherm uit (kan ook met andere browsers) wat heel relaxed is is om ad-free muziek te luisteren dat niet op Spotify of Apple Music staat:
-video afspelen
-full screen
-scherm uit via sleep/wake button
-scherm weer aan via sleep/wake button
-druk op play in Lock Screen
-scherm weer uit met sleep/wake button

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.