Door Mark van der Kruit en Arnoud Wokke

Apple iOS 16 en iPad OS 16 - Focus op het lockscreen

09-06-2022 • 06:01

96 Linkedin

Weinig bedrijven zijn zo consistent in het nummeren van een besturingssysteem als Apple is met iOS. Het begon als iPhone OS in 2007, gevolgd door iPhone OS 2 in 2008. Als je toen had doorgeteld, dan had je al kunnen weten dat Apple dit jaar zou komen met iOS 16. Dat is dus precies wat er gebeurde met de keynote op de Worldwide Developer Conference maandagavond. Zoals al jaren gebruikelijk is op die eerste maandag in juni, kwam Apple met nieuwe besturingssystemen.

Dan zou je kunnen denken dat Apple simpelweg zal blijven doortellen en dus in 2052 iOS 46 zal presenteren, maar dat is niet gezegd. Google denkt voor Android na over hoe de jaarlijkse upgrade er in de toekomst uit zal zien en ook bij Apple begint het te wringen. In de afgelopen jaren waren de upgrades vaak niet bugvrij op het moment van release. Het aantal nieuwe functies is ook niet altijd even hoog. Een release die minder vaak plaatsvindt, zou groter en stabieler kunnen zijn.

Vooralsnog zit Apple stevig vast in de jaarlijkse cadans en dus krijgen we dit jaar iOS 16. We hebben dat in de afgelopen dagen geprobeerd op een iPhone 13 Pro van vorig jaar en een iPad Air van dit jaar, om alle nieuwe functies te zien. Dit is de reactie van sdziscool die in de video zit.

00:00 - Intro
00:38 - Nieuw lockscreen
01:35 - Focus per lockscreen
02:16 - Kleine tweaks iOS
02:54 - Kaarten, mail en berichten
03:23 - Pass key en Carplay
04:03 - Stage Manager voor iPad
04:52 - Extern scherm
05:52 - Voorlopige conclusie

Reacties (96)

Wijzig sortering
Als ik lees over nieuwe iOS functies denk ik wel steeds, poeh qua functies hebben ze nog wel een bizarre inhaalrace te doen om op het niveau van de enige concurrent te komen.

Andersom denk ik dat bij android als het bijvoorbeeld gaat om communicatie tussen meerdere apparaten.

Overigens zou ik het slim vinden van Apple om iets aan de jaarlijkse releases te doen, want eigenlijk was het de afgelopen jaren behoorlijk beschamend. Vele, vele bugs (ook hier op tweakers genoeg mensen die dagelijks last hadden van bugs) welke in de 1e maanden opgelost worden met bijna wekelijkse updates. En heb het idee dat dat vooral komt door de deadline die ze zich stellen, er moet altijd zonder gemaar een nieuwe iOS versie zijn, ook al is het niet klaar.
Kijk iOS 15: 20/9 release, met bugfix updates op 1/10, 11/10, 25/10.
Wel een verbetering ten opzichte van iOS 13 met een release op 19/9, en bugfix updates op:
24/9, 27/9, 30/9, 15/10.

Dat is gewoonweg irritant voor je klanten. Meerdere comments gelezen hier van mensen die bijvoorbeeld niet meer konden bellen. Stel je update lekker uit als het niet af is, maar nee, nieuwe iphone nieuwe iOS was altijd een must schijnbaar.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 9 juni 2022 07:33]

Reageer
Ik installeer al jaren de iOS public bèta’s op m’n daily driver. Waar je vroeger (2013 was echt een dieptepunt) echt met slechte versies zat waar zaken als Bluetooth etc niet werkten, is dat de afgelopen 3 jaar echt sterk verbeterd. En dat is in de public beta fase en daarna tijdens de release in september is het een volwassen versie.

Ik vraag mij dan ook echt af hoe jij dit ervaart of dat je op de tweakers site een lijstje gedraaid hebt met iOS updates.

Anderzijds je zegt “bizarre inhaalrace qua functionaliteiten”, ik zit al meer dan 10 jaar in het Apple ecosysteem en als ik van m’n werk weer eens een Androidje aangereikt krijg is dat echt een downgrade voor mij. Welke zaken zouden op Android zoveel beter zijn dan in iOS?

[Reactie gewijzigd door Rumpelstiltskin op 9 juni 2022 07:59]

Reageer
Ik installeer zelfs sinds een paar jaar de developer beta(Op mijn dagelijkse toestel), en heb eigenlijk nooit ergens last van gehad.
Ik vind de IOS16 totaal niet boeiend eigenlijk, dus heb nu voor eerst niet gedaan.

Ja de nieuwe password mogelijkheid is interessant uiteraard, en de nieuwe maps met fietsroutes etc maar die doen het nog niet.
Maar hele lockscreen etc breng daar zo weinig tijd door, dat ik het wellicht niet eens ga instellen of na om zal kijken(Heb ook al jaren de zelfde achtergrond daar).

Ik vind ook echt niet dat IOS een inhaalrace aan doen is ofzo(Gebruik het sinds iphone 6 IOS8), ik mis letterlijk niks op met iphone tegenwoordig.
En had laatst een android telefoon in me handen van de buren, en werd weer helemaal prettig gestoord om uit te zoeken waar die optie weer zat.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 9 juni 2022 08:27]

Reageer
Die fietsnavigatie vind ik heel interessant. Denk je dat die het wel gaat doen in de definitieve versie?
Reageer
Er is niet verteld of die direct in de definitieve versie zit, maar dacht nog wel beloofd voor 2022.
Dus kan best zijn dat die het pas doet in IOS 16.1 ofzo, maar kan ook mogelijk zijn het in beta2 ineens wel doet.

Dit is even afwachten hier ben ik ook wel benieuwd na.
Reageer
Fietsnavigatie komt bij de volgende grote update van de map data die apple heeft, voor Nederland kondigden ze Q4 2022 aan, Duitsland heeft het bijvoorbeeld net gekregen en daar werkt het allemaal prima.
Reageer
Er zijn wel dingen die missen, bijvoorbeeld zaken als swipen op je keyboard, dat is pas bij iOS 15 voor het Nederlands beschikbaar gekomen, terwijl het twee jaar eerder al werkte voor enkele andere talen als Engels, Duits, Frans. Scribble met de Apple Pencil is ook zo'n feature, werkt ook niet in het Nederlands, erg irritant is dat.

Verder zie je ze in de WWDC 2022 melden dat er eindelijk features komen naar Messages: editen, verwijderen van berichten. Hoe kan dat er nu pas in komen, dat is toch wel bijzonder :) Ik bedoel, Messages, zeker in de VS, is een concurrent voor bijvoorbeeld Whatsapp.
Reageer
Tja, dat swipen kon je oplossen door een ander keyboard te installeren op iOS, wat ook al jaren kan.
En in Whatsapp kan je toch ook nog geen berichten editten?

Het is altijd makkelijk om op functies te bashen als een andere app of OS het al een tijd heeft, maar kijkend naar de bigger picture, liggen iOS en Android vandaag de dag erg dicht bij elkaar met wat nuance verschillen die je aanspreken of niet.
Reageer
Ja dat is ook zo, het was niet bedoeld om te "bashen" maar om enkele punten te noemen die mij zijn opgevallen de afgelopen jaren. Ik vind het taal support voor nieuwe features bij Apple sowieso een trage adoptie hebben. Ik begrijp het wel, je moet toch de algoritmes tunen voor de verschillende talen, of API's met nieuwe talen voeden, etc. Het is wel jammer dat sommige features pas enkele jaren later ook in de Nederlandse taal beschikbaar zijn.
Reageer
Helemaal mee eens. Vooral qua talen en maps ondersteuning gaat het erg langzaam en bijna puur in jaarlijkse increments ipv elke 2 maanden een extra land ofzo.
Reageer
Swipen: Doe ik nog steeds amper heel soms eens, nog steeds iets wat ik echt niet miste.
Berichten editen: Nog steeds iets wat ik kan missen, want Imessage is iets wat in Nederland bijna niet speelt.(Allemaal aan de whatsapp z'n beetje).

Goed ik ben 1 en spreek niet voor iedereen.

Zeker in de VS had je misschien wel verwacht dat het eerder kwam, maar goed whatsapp krijgt het ook nu pas, en telegram kan het ook nog niet zo heel lang.
Reageer
En had laatst een android telefoon in me handen van de buren, en werd weer helemaal prettig gestoord om uit te zoeken waar die optie weer zat.
Ja, maar dát is dus sowieso beide kanten op. Ik heb met enige regelmaat iPhones in mijn hand (vriendin, ouders, enz.) en dan word ik dus weer 'prettig gestoord' om dingen in te stellen of op te zoeken die in mijn ogen totaal niet logisch zijn. Als ik een paar weken of een maand een iPhone als daily driver zou gebruiken, zou dat waarschijnlijk weer wegebben. Geldt voor jou waarschijnlijk ook. En sommige mensen passen gewoon beter bij het ene OS dan het andere, maar zowel iOS als Android doen al lang niet meer voor elkaar onder in 95% van de opzichten. De overige 5% is stuivertje wisselen.
Reageer
Ik vind ook echt niet dat IOS een inhaalrace aan doen is ofzo(Gebruik het sinds iphone 6 IOS8), ik mis letterlijk niks op met iphone tegenwoordig.
En had laatst een android telefoon in me handen van de buren, en werd weer helemaal prettig gestoord om uit te zoeken waar die optie weer zat.
Je bent dus ergens gewend aan en kijkt zodoende niet verder dan je neus lang is. Tsja, dat zegt meer over jou dan over iOS.
Reageer
Nee ik kijk wel verder iedereen die ik ken heeft bijna android toestel, zijn maar 2 vrienden met een iphone en mijn zusje.
Ik heb dus regelmaat android toestellen in mijn handen, en zie dus vaak genoeg wat een android toestel kan en doet.
Reageer
Dat is natuurlijk niet hetzelfde als een toestel fulltime gebruiken. Elk systeem vergt bepaalde muscle memory om er lekker mee te werken en dat vergt nu eenmaal tijd.

Daarnaast, Android bestaat niet. Waarmee ik bedoel dat elke fabrikant er weer net iets anders van maakt. Net zoals Linux distros wezenlijk kunnen verschillen van elkaar is dat met Android ook zo.

Wil je Android proberen zoals Google het bedoelt dan raad ik je een Google Pixel aan. Mijn Pixel 4a draait als een tierelier en ik heb werkelijk waar nog nooit zo'n fijne telefoon gehad. Upgrades en updates komen zonder vertraging doordat de fabrikant geen derde partij is, de interface ziet er gelikt uit en alles werkt ongelofelijk soepel. En dat alles op een telefoon van 340 euro. Ik heb nog geen enkel probleem met deze telefoon ervaren. De enige glitch was de volumebalk die soms iets naar links was verschoven naar de Android 12 upgrade. Dat was een paar weken later met de eerstvolgende update verholpen.

En waar Android sowieso beter in is dan Ios zijn updates. Ios vergt altijd monolitische grote upgrades voor elke nieuwe systeem app terwijl die bij Android simpelweg op de achtergrond een update krijgt. Daar merk je niks van als gebruiker, tenzij je toevallig het update icoontje even langs ziet komen.
Reageer
Mijn iphone X wordt straks 5 jaar, draait nog altijd even snel als in het begin en krijgt weer een update, hoe zit dat bij android ook alweer?
Reageer
Zelfde verhaal. Zoals ik schreef: de ene Android is de andere niet. Samsung topmodellen krijgen ook gewoon 5 jaar updates. Google Pixels idem dito. Probleem is dat iPhone bezitters de neiging hebben te vergeten dat ze een hoge prijs betalen voor die lange support terwijl de gemiddelde Android telefoon een stuk goedkoper is. En je kunt niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.
Reageer
@pennepesto Jij hebt het over security updates, ik heb het over feature updates :Y)
Samsung topmodellen zijn trouwens even duur als iPhones.

[Reactie gewijzigd door StGermain op 9 juni 2022 12:50]

Reageer
Maakt niet uit. Die 5 jaar zijn updates en upgrades van het OS. In ieder geval op Pixel telefoons.

Daarnaast komen veel nieuwe features op Android al via play store binnen ipv via OS upgrades. Bijv het relatief nieuwe nearby share is zo ook op oudere toestellen terecht gekomen.

[Reactie gewijzigd door pennepesto op 9 juni 2022 12:52]

Reageer
Ook die zijn er gewoon.
De S21 serie gaat nu S22 fotocamera verbeteringen krijgen die in eerste instantie alleen voor de S22 serie waren.
One UI krijgt ook steeds weer een andere versie met nieuwe features.

kortom, geen idee waar je het over hebt.

En ja, Samsung topmodellen zijn tegenwoordig even duur, dat is een feit. Echter we zien zeer regelmatig goede aanbiedingen die soms honderden euro's schelen of je krijgt er wat bij.
Bij Apple zie je dat never nooit niet. Soms dat een Media markt gek doet en het 5 tientjes scheelt maar dan houd het echt op.
Hardware erbij krijgen kan je ook gerust vergeten.
Reageer
..knip..
Anderzijds je zegt “bizarre inhaalrace qua functionaliteiten”, ik zit al meer dan 10 jaar in het Apple ecosysteem en als ik van m’n werk weer eens een Androidje aangereikt krijg is dat echt een downgrade voor mij. Welke zaken zouden op Android zoveel beter zijn dan in iOS?
"een Androidje" van je werk is misschien ook niet een flag ship met de nieuwste software. Ik weet niet of ik het echt een inhaalrace zou noemen, maar de functies die door Apple de afgelopen jaren aan iOS zijn toegevoegd zaten vaak al een paar jaar in Android.
Reageer
Een iOS device heeft vaak wel de nieuwste software. Hoef je geen flagship toestel voor te hebben zoals blijkbaar het geval is bij Android.

Iets met kip en ei.
Reageer
Apple heeft dan ook geen budgettoestellen, maar dat neemt inderdaad nog niet weg dat het updatebeleid bij veel telefoonmakers ondermaats is.
Het lijkt me echter geen kip-ei-verhaal als die functies gewoon al jarenlang in Android bestaan hoor.
Reageer
Ik ga ook voor het eerst in jaren geen beta versies draaien, er is eigenlijk geen nieuwe functionaliteit waar ik op zit te wachten of enthousiast van word.
Reageer
Nou bijvoorbeeld een always on functie en de updates aan het lockscreen nu.
Reageer
Nou als dat alles is in de bizarre inhaalrace zoals jjj die beschrijft……
Reageer
Dat gevoel is geheel wederzijds. Goede onderbouwing van je bizarre inhaalrace.

Geef je nog even antwoord op m’n andere vraag?

[Reactie gewijzigd door Rumpelstiltskin op 9 juni 2022 18:33]

Reageer
Ik heb een vpn draaien welke alle trackers en reclame blocked. Kan op iOS alleen als je moeilijk gaat doen via pihole oid, maar dat heeft meer met je router te maken dan met iOS.
Laatst de telefoon van mijn vriendin opgeladen door die op de achterkant van mijn telefoon te leggen.
NFC functionaliteiten zijn beperkt.
Indien nodig is er van alles aan te sluiten op een android telefoon. Zo had mijn broertje zijn digitizer kapot. Muis erop en we konden de telefoon besturen, een back-up maken.
Widgets zijn er eindelijk, maar niet zo veelzijdig als op android.
Het homescreen is antiek. Als je 1 app verwijdert of verplaatst schuift alles op. Weg is je muscle memory.
Veel meer te customizen naar eigen smaak indien je dat wilt, andere launchers naar eigen smaak. Op iOS is het achtergrond kiezen en thats it.
Iets wat ik vaak gebruik: 2 apps tegelijk open.
Apps downloaden buiten een store om, ik heb een aantal apps via als .apk gedownload, omdat ze niet voldoen aan de playstore regels.
Ik kan apps 2x op mijn telefoon zetten, bijvoorbeeld zodat ik met 2 nummers whatsapp of signal kan gebruiken.
File manager. Holy shit dat is zo basic en zelfs dat heeft iOS niet.
Out of the box is iOS minder privacyschendend dan Android, maar mijn telefoon niet. Ik heb zoveel aangepast en verwijderd om eigenlijk alle tracking te voorkomen.

Even uit mijn hoofd, roep ik dit al.

Okay nou doei.
Reageer
Kan het alleen maar onderstrepen .... Enne ik gebruik zowel Iphone, Ipad Pro als Android flagships en Tablets.

Met name IpadOS loopt nu echt achter. En die stage manager gaat nergens over met al die onbenutte ruimte rond de geopenende apps teneinde die sidebar en dock te blijven zien. Gaat echt nergens over.
Reageer
Heb je het wel gebruikt? Als ik in Stage Manager zit kan ik vensters zo groot maken als ik wil. De sidebar en dock gaan uit zichzelf aan de kant.
Reageer
Links of rechtsonderin elk venster is een hoekje waarmee je een venster zo klein of groot kan maken als je wil. Van iPhone-size tot fullscreen en alles daar tussen in.
Reageer
De schaal waarop een nieuwere iOS versie wordt geïnstalleerd is ook vele malen groter dan alle andere moderne besturingssystemen. Een Pixel telefoon heeft maar een fractie van de gebruikers. En ook die hebben veel bugs (en dat is geen “whataboutism” maar ook goed gedocumenteerd door zoals je zegt Tweakers). Ook zijn iOS gebruikers over het algemeen meer betrokken in zaken en dat bewijst zich oa in webstatistieken, App Store downloads en omzet en het feit dat apps ook eerder naar iOS komen.
Reageer
Alle andere besturingssystemen draaien android ? Dus ik snap niet dat je zegt dat ios vele malen groter is.. lol
Reageer
Het gaat hem hier niet zozeer over de totale hoeveelheid toestellen, maar over hoe snel een nieuwe versie van het OS geïnstalleerd wordt door de gebruiker. Android 12 is vrijgegeven op 4 oktober 2021, iOS 15 op 20 september 2021 (praktisch gelijktijdig dus). Als ik even naar de data van statcounter.com kijk, dan gebruikte in december 2021 slechts 2% van de android gebruikers de laatste versie, terwijl dat voor iOS 53% was.

Des te dichter bij de release je de nieuwe versie installeert, des te meer bugs je zal tegenkomen. Aangezien de nieuwe versie bij release meteen beschikbaar is voor alle iOS apparaten die de nieuwe versie ondersteunen, is de 'adoption rate' veel groter en zullen er dus meer mensen bugs tegenkomen. Bij android zit er een vertragingsmechanisme op doordat fabrikanten hun eigen aanpassingen in android moeten doorvoeren na de release en dus meteen een latere (meer bugvrije) versie installeren na de upgrade.
Reageer
Misschien dat dat komt omdat Apple zowel hardware als software zelf maakt, en android een universeel OS is dat op meerdere platformen kan draaien.
Is hetzelfde al windows, dat draait ook op meerdere platformen, eigenlijk kun je dit dus helemaal niet eerlijk met elkaar vergelijken.
Reageer
Natuurlijk wel. Want als gebruiker heb je daar geen boodschap aan. Zo universeel is het dus niet.

Met als kanttekening dat bij elke mobiele OS release de verschillen, ten opzichte van de vorige versies maar ook onderling kleiner en kleiner worden. Dus of je ecth wat mist... sja.
Reageer
Dat een ander ook problemen heeft, maakt het niet ineens goed wat Apple doet hè.
Reageer
Hoewel je valide punten aanhaalt, het klopt dat er inderdaad snel veel updates volgen met bugfixes, heb ik persoonlijk in al die jaren (10+ jaar iPhones) nooit noemenswaardige problemen gehad met gebruik van de nieuwe iOS versies, terwijl ik ze meteen installeerde als ze uitkwamen uit interesse.

Ik denk dat de soep niet zo heet gegeten wordt voor het overgrote deel van de gebruikers.
Reageer
Nee absoluut, maar je moet het zo zien: als 1% van de gebruikers problemen heeft, dan is de kans groot dat jij nergens last van hebt. Maar als er een miljard mensen updaten zijn er 10 miljoen mensen met problemen. Dat is een enorme hoeveelheid mensen.

Overigens is zijn er in het verleden veel slechtere software releases geweest dan dit hoor, maar bij Apple begint het een jaarlijks patroon te worden, en dat lijkt mij niet de bedoeling.
Reageer
Dat is een enorme hoeveelheid mensen.
Klopt.

En toch is het nog steeds slechts 1%
Reageer
Security updates worden vanaf iOS 16 tussendoor gepushed, niet meer met releases.
Reageer
Een troost. Bij iOS 16 wordt de mogelijkheid gemaakt dat security updates automatisch ongeacht je versie worden geïnstalleerd. Dus dan hoef je niet meer zelf handmatig iedere keer een versie te updaten.

https://appleinsider.com/...side-face-id-in-landscape
Reageer
Als ik moet bellen met een iPhone (van het werk) mis ik iedere keer het T9 dialen als ik een contact zoek.

Deze functie is zo ontzettend handig in de Google Dialer, dat het in mijn muscle memory zit. Vooral als je honderden contacts hebt (zoals ik), is het een uitkomst.

Ik snap werkelijk niet waarom ze deze simpele functie niet implementeren (liefst standaard, maar eventueel als optie).
Reageer
Want Android-updates hebben nooit bugs? Lijkt me sterk. Alleen de lijst bekende Android-auto-bugs van dit moment is best een stevige lijst: https://piunikaweb.com/20...-issues-problems-tracker/
Reageer
Jij vergelijkt het een met het ander….
Reageer
Communicatie tussen meerdere apparaten gaat goed bij Android en Windows.
Reageer
Waar ik nog steeds over verbaasd ben als een lange tijd Android gebruiker (tussen 2010 en 2020) is dat veel kleine functies waar ik gewend ben die gewoon met een app update komen, hooguit met een Pixel Feature Drop, bij iOS moet ik op een volledig nieuwe release wachten.

Voornamelijk kwa customizations moet Apple nog een inhaalslag doen, ja prima de lock screen, maar ik moet mijn home screen nog steeds van boven naar beneden en van links naar rechts populieren met icoontjes, andere set up is gewoon niet mogelijk…

Wel is er een reden waarom ik overgestapt ben, ondanks wat kleine functies dat iOS nog moet krijgen in het gebied van je telefoon wat persoonlijker maken, heeft het systeem vele voordelen die zorgen dat ik bepaalde dingen kan doen dat op Android niet echt makkelijk was.
Reageer
Jammer dat de Stage Manager en de nieuwe externe scherm functionaliteiten alleen beschikbaar zijn voor een iPad Pro met M1 soc. Daar zit je dan met je iPad Pro van 2020.. Na twee jaar begin je al mooie features te missen met nieuwe OS updates.
Reageer
Zelfde gevoel hier. Maar opzich: je levert geen functionaliteiten in. Je iPad was destijds het geld waard, en hij kan nog hetzelfde.

Ik heb een iPad pro 2017, wat nog steeds een powerhouse is (ik merk nergens aan dat ‘ie oud of langzaam begint te worden, dat was met m’n iPad 1 en 4 wel anders). Het zijn vooral de developers die ‘m nu als oud bestempelen. Bijvoorbeeld Apex mobile is capped op 40fps terwijl die makkelijk meer aan kan. Nu loop je deze nieuwe OS features dit mis, het voelt alsof je apparaat sneller verouderd zo. Zouden ze het zo bedoeld hebben? ;)

Bedankt Tweakers om deze video te maken overigens! Dit is een review die laat zien wat er voor de Benelux aan zit te komen en laat gelijk zien dat er voor mij eigenlijk niks nieuws aankomt. Het is gewoon weer een security update voor mij en ik hoor het wel als die klaar staat, haha :)
Leuk ook dat jullie comments van Tweakers aanhalen!
Reageer
Herkenbaar. Hier nog iemand met een iPad Pro 2017. Inderdaad functioneert die nog steeds prima. Ondanks dat ie al bijna 5 jaar oud is…

Stiekem aan het wachten op de iPad Pro m2 11 inch. Eens kijken wat die aan vernieuwingen brengt. Kan ik dan altijd nog besluiten voor een “oude” M1 Pro of M1 Air te gaan. }>
Reageer
Yes, same. Jammer. Ik zal voorlopig ook geen ander apple product halen, dus dit haalt de hype voor zulke evenementen wat weg.
Reageer
Heeft te maken volgen Apple met de RAM swapping welke noodzakelijk is.
Reageer
Er komt inmiddels steeds meer kritiek op Stage Manager voor iPad (oa door ontwikkelaars die al met de beta's aan de slag zijn gegaan). Bijvoorbeeld vensters laten zich niet vrij scalen of op een eigen gekozen plek neerzetten en het hele werk proces met de vensters is rommelig en werkt niet lekker en is ingewikkeld.

Zie bv deze video van Luke Miani
https://www.youtube.com/watch?v=_3SZFZAJ79k
Reageer
Zelf heb ik een iPad Pro 12,9 uit 2018 (aangeschaft in mei 2019).

Die iPad heeft maar 2 functies: bladmuziek weergeven, en youtube / websites bekijken.

- Ik wil een zo groot mogelijk scherm. Als er een 15.4 of 16 inch tablet beschikbaar was geweest dan had ik die gekocht. (Ik moet de 12.9 inch in landschap-stand gebruiken om bladmuziek te vergroten en leesbaar te maken; op papier moest ik dat ook doen door een A4 in landschap-stand te printen over 2 pagina's.)
- Hoewel de bladmuziek PDF is, heb ik wel een PDF-lezer / organizer nodig die specifiek werkt met bladmuziek; er zijn er maar 2 die de moeite waard zijn: ForScore op de iPad, en MobileSheets op Android. ForScore is met afstand de betere.
- Hoewel ik zelf de Apple Pencil een stukje dikker had gemaakt en voorzien had van een knop c.q. gum aan de achterkant, werkt hij beter samen met de iPad dan wat ik qua pennen op Android heb gezien.

Sinds ik deze iPad heb, zijn er geen updates meer in iOS geweest waar ik daadwerkelijk iets aan heb... en die iPad komt vanaf 12. Die zit nu op 15.4 ofzo. Ik verwacht 16 en 17 ook nog te krijgen (5 updates), en dan hoop ik dat Apple daarna voor 17 nog 2+ jaar aan security updates blijft uitbrengen. Dan zou deze iPad nog mee kunnen tot 2026.

Ik haal pas een nieuwe iPad als deze niet meer voldoet, of als Apple met een 14-15 inch model uitkomt.

Ik weet ook dat Samsung een Ultra heeft van 14.x inch, maar die zou ik niet eens aanschaffen als het de laatste tablet op aarde was. Ik krijg al braakneigingen van de gedachten aan Bixby; mijn god wat was dat ding opdringerig toen ik de S7 van mijn schoonvader installeerde. (En dan heb ik het niet eens over alle andere bloatware.)

iOS / iPadOS was voor mijn doeleinden al voldoende met de release toen die dark mode kreeg.
Reageer
Als ik zie op youtube wat die stage manager voorsteld dan missen we niets ....
Ziet er niet uit met windows die allemaal loze ruimte eromheen hebben en het lijkt alsof je dan permanent in een overview modus zit.
Waarom kijken ze niet gewoon af hoe Samsung dat doet en gebruik het gehele display !!

En ja, M1 only is puur voor de upsell. Best triest want wederom zien we de power van de M1 de komende 1.5 jaar wederom niet gebruikt worden met IpadOS.
Reageer
Jammer dat het schalen op tv/monitor niet gaat werken op de iPad met lighting. Terwijl het wel mogelijk is via een dongle om beeld te krijgen op een monitor/tv

Ben ook heel benieuwd naar carplay en wat het effect gaat zijn op wat oudere auto’s (2016) met CarPlay.
Reageer
Mbt oudere auto’s met CarPlay, veranderd er niet. Blijft gewoon dezelfde lay-out. Tenminste, toen ik gisteren mijn iPhone met iOS 16 beta aansloot op de Sony CarPlay autoradio.

Volgens mij zijn hetgeen Apple liet zien voornamelijk bedoeld als concept voor in de toekomst. (2023/2024). Als auto’s met brede schermen hierop aangepast zijn. Geen idee of dit terugwerkend compatibel is met auto’s uit 20210/2021/2022.
Reageer
Daar ben ik dus ook bang voor. Als ik kijk naar mijn wagen uit 2016 dan heb ik dus een gekleurd scherm in het midden zitten van mijn Dashboard. Wat dus perfect zou zijn voor navigatie meldingen. (Wat ik al
Krijg via het navigatiesysteem van de auto zelf)
Reageer
Krijg je die niet via Carplay dan? In mijn wagen kan ik de instructie wel achter het stuur krijgen (maar de kaart niet). Dus je ziet dan bijvoorbeeld een afbeelding van een rotonde en welke afslag ik moet hebben. Die afbeeldingen komen van de software van de wagen zelf, Carplay geeft alleen maar door wat het moet weergeven, zoals: kruispunt, rechts afslaan. En dan wordt de juiste afbeelding getoond met daarbij hoeveel meter etc.

Als ik wel een kaart op dat scherm wil krijgen moet ik de navigatiesoftware van de auto gebruiken. Dat doe ik dan ook meestal.
Reageer
Nee, dat werkt bij mij ook niet. Interne navigatie geeft daar een pijltje en naam van de weg, maar via CarPlay wordt het schermpje in het dashboard helaas niet gebruikt.

Ik vind de navigatie in mijn auto zelf op zichzelf ok, maar het instellen ervan een crime. Ik doe dat liever voordat ik de deur uitga op mijn telefoon. Gemiste kans dat er geen companion app voor de auto is waarmee je je voorkeuren kan opslaan, navigatie van te voren kan instellen, etc.
Reageer
Je moet ook niet denken aan Carplay zoals dat nu is - het weergeven van selecte iPhone apps en het bedienen hiervan op het navi scherm van je auto, maar een alternatief voor het OS van de "embedded systems" waar veel automerken op draaien zoals QNX, AUTOSAR OS om er paar te noemen.

Het command center van Mercedes draait bijvoorbeeld op QNX.
Met het huidige carplay moet je een keuze maken, wil je het OS van de auto gebruiken of je telefoon apps zoals Apple of Google maps etc. Veel auto's met ook een navi display in het klokkencluster wat door het OS van de auto wordt aangestuurd verdwijnt als je in carplay Apple of Google maps gebruikt.
Met het nieuwe Carplay OS is alles in een OS geïntegreerd en is een logische stap om gebruikers die het huidige carplay gebruiken een betere ervaring te geven.
Reageer
Je maakt natuurlijk nog steeds gebruik van het OS van je wagen, die stuurt de schermen aan, geeft de informatie door aan de telefoon en regelt de verbinding onderling. Ook alle onderliggende functies die je bedient via Carplay worden door het OS van de auto geregeld, zoals stoelverwarming en temperatuur.

Carplay een OS noemen is dan ook niet correct, maar ik snap wel dat je het zo makkelijker kunt voorstellen. Aan de andere kant: wat betekent besturingssysteem dan ook in deze context? Je bestuurt je auto immers wel.

Misschien een andere shell noemen ofzo? Dat klinkt correcter.
Reageer
Het neemt dan de taak van display server over. Een shell veronderstelt nog dat het auto OS een deel van de GUI doet, maar dat wordt dan vrijwel helemaal headless.
Reageer
Zo kun je het ook zien inderdaad. Op huidige carplay is de user interface van de volume-aanduiding nog van het auto OS, om maar iets te noemen. Is dat straks niet zo?

Kan me voorstellen dan niet álles in Carplay gaat zitten. Als een assistent-systeem een ingreep gaat doen bijvoorbeeld. Of wanneer de camera's van de wagen gebruikt worden bij inparkeren. (anders zou de camera-feed eerst naar je toestel gestreamed moeten worden om vervolgens weer terug te streamen op je Carplay-dashboard.) En wat bij fysieke knoppen die niet bekend zijn in Carplay?

Wat bij het instellen van wagen-specifieke instellingen die alleen in de instellingenschermen van het Auto OS te vinden zijn: gaat dan ook je hele Carplay-instrumentarium weg? Of mengen die schermen in elkaar?

Ik ben erg benieuwd naar de uitwerking ervan en tot die tijd hebben we nog een hoop vragen die beantwoord moeten worden.
Reageer
Assistentie systemen communiceren via sensoren rechtstreeks met de hardware.
Je moet het command center alleen zien als userinterface die de schermen ververst met data.
In die zin is het alleen een HMI van de onderliggende hardware. En ja dit wordt gemixt met de apps op je telefoon. zoals ik al eerder meldde. Het huidige OS in vele auto's draait op Autosar (Automotive Openspurce Architecture) of QNX (destijds door Blackberry ontwikkelt). Het huidige Carplay is een shell voor in de meeste gevallen het Navi scherm en communiceert via een kabel of draadloos met dat scherm.
Op het moment dat je carplay activeert en bijv. Goolge of Apple maps start is de navi die draait op het gebruikte OS (alleen een deel van de HMI daarvan) van de auto. Het is dus of/of en Carplay 2023 mixt de HMI van de auto en je telefoon apps en vervangt dus de volledige HMI. M.a.w. Carplay 2023 vervangt Autosar of QNX. Je moet het dus zien als Android Automotive dus ook een OS is. Vanaf 2023 heeft een autobouwer dus de keuze uit Autosar, QNX, Android Automotive en Carplay 2023. Alle 4 dus een puur OS en geen shells. Het enige verschil is dat Autosar en Android Automotive opensource is en QNX slechts deels en vermoedelijk Carplay 2023 niet.
Reageer
@xFeverr, jij gaat er dus vanuit dat dit bovenop Autosar of QNX draait, maar Apple Carplay 2023 vervangt het onderliggende systeem en is dus geen shell. Het is de interface tussen de hardware en het instrument cluster. Een eigen command center dus.Vandaar dat ze ook rechstreeks praten met de diverse auto makers.
Reageer
Je bedoelt dus te zeggen dat Carplay onderdeel is van de auto ipv onderdeel van de telefoon? En dat het daarmee stand-alone werkt en geen iOS-toestel nodig heeft om te functioneren?
Reageer
Ow oke, is dat een vermoeden of heb je daar een bron van?

Kan me niet voorstellen dat bijvoorbeeld Mercedes hun MBUX weg gaat doen en dat hetzelfde laat zijn als Audi. Om maar iets te noemen.
Reageer
Vandaar dat Apple in gesprek is met de diverse fabrikanten om ze "over te halen".
Uiteraard is het de keuze van die fabrikanten om daar wel of niet op in te gaan.
Daarnaast kan ik me voorstellen dat het ontwerp van de HMI genoeg keuzevrijheid biedt om niet een eenheidsworst te creëren en dit per merk om eigen wijze te representeren.
Mercedes kiest er overigens voor om MBUX inderdaad weg te doen maar de opvolger is ook in eigen huis ontwikkelt en men zal dus niet een ander OS gaan gebruiken, Link
Reageer
Nevermind al gevonden

[Reactie gewijzigd door bjorn606 op 9 juni 2022 07:22]

Reageer
Uit dit nieuwsbericht van deze week valt ook te lezen dat:
Carplay krijgt een functie om zich beter aan te passen aan de schermen in een auto. Zo kan Carplay meerdere schermen aansturen en onder meer de temperatuur aan te passen en de snelheid en andere statistieken van de auto te zien. Die update komt later uit, pas over anderhalf jaar. De ondersteuning zit al wel in iOS 16.
nieuws: Apple wijzigt lockscreen in iOS 16 en laat support voor iPhone 7 vallen

Dus dat klopt. De nieuwe Carplay integratie zal vermoedelijk pas na eind 2023 plaatsvinden, en ongetwijfeld alleen op de allernieuwste voertuigen met de geschikte schermen aan boord. Ik kan mij voorstellen dat de huidige nieuwe 2022 boordcomputers geen technische ondersteuning zullen hebben voor screen-mirroring.
Reageer
Eens met het scherm delen! De beeldkwaliteit via de lighting dongle is al niet super, maar simpelweg je scherm dupliceren is niet heel behulpzaam, enkel voor presentaties.
Een kleine extra zoals het interne scherm uit kunnen zetten en alles met toetsenbord en muis kunnen bedienen dan zou het al een handige feature kunnen zijn…
Reageer
Ik ben sinds Android 1.6 of 2.0 overgestapt op Apple en ga ook nooit meer terug... Maar dit is wel een gevalletje... One small step for Android, one giant leap for Apple.

Blij dat ze het toevoegen, nu nog de mogelijkheid om er meer te hebben.

[Reactie gewijzigd door Macboe op 9 juni 2022 07:15]

Reageer
Waar heb je het over? Aanpasbare lockscreens waren 10 jaar geleden ofzo hip op Android. Op Samsung tablets kun je al jaren vensters resizen in de Dex modus. Mijn Nokia telefoon sloot ik in de steentijd al aan op een TV.
Reageer
Nou dat is toch wat er staat... Voor Android zijn deze opties klein en eenvoudig, voor Apple is het een hele stap, zij doen er 10 jaar over.

[Reactie gewijzigd door Macboe op 9 juni 2022 09:51]

Reageer
Doe ze dan ook goed ..
Ga eens naar stage manager kijken op Youtube, in de praktijk ....
Ik zie wat windows met altijd veel loze ruimte eromheen en je heb dus nooit fullscreen apps naast/boven elkaar maar je blijft hangen in een soort overview modus.

Doe het dan goed en kijk af hoe samsung dat doet.
En dan de truc dat het nu alleen met M1 ipads kan, echt een cheap shot. We weten allemaal dat het makkelijk ook op oudere Pro's kan maar dat doen ze niet.
Reageer
Hoe zit het met de filemanager bij iphones tegenwoordig ?
Is deze al zo simpel als, ik sluit de iphone aan op de computer en transfer de files van iphone -> pc ?

Anders kunnen ze daar ook nog een grote leap doen.
Reageer
Nee, nog steeds niet en gaat ook nooit komen.
Reageer
Leuke en nuchtere preview! Fijn om er eens een te zien die ook belicht wat er niet veranderd. En dat is toch wel een beetje een bummer vind ik: lock screen en notificaties boeien me niet zo (en echt, het lijkt wel of “veranderingen aan notificaties” de laatste jaren iedere keer de hoofdattractie van een nieuwe iOS versie is). Maar bovenal, geen Stage Manager op mijn nog super-fancy iPad Pro uit 2020? ;(

CarPlay zal in mijn bestaande auto ook niet veel veranderen (support voor display in het instrument cluster zit er al jaren in, weinig merken hebben dat opgepakt volgens mij en al helemaal niet op bestaande modellen).

Ik geloof dat het enige waar ik een beetje op zit te wachten de verbeterde maps (met fietsroutes, eindelijk!) zijn. Die heb ik vorig jaar in Italië al gezien en zijn echt wel een stap vooruit.
Reageer
CarPlay zal in mijn bestaande auto ook niet veel veranderen (support voor display in het instrument cluster zit er al jaren in, weinig merken hebben dat opgepakt volgens mij en al helemaal niet op bestaande modellen).
Ala je kijkt naar de Audi TT, dan heb je dus wel carplay/android auto op het instrument cluster, maar op alle andere modellen met een scherm in het midden wordt het niet toegestaan om carplay/aa ook op het virtuele cockpit te laten zien. Wat hier ook alweer de reden voor was weet ik niet, helaas is het nog niemand gelukt om een hack hiervoor uit te brengen. Het enige wat ik wel gezien heb is dat de Audi kaarten op het VC te zien zijn tijdens het gebruik van ACP, maar deze hack werkt niet altijd.
Reageer
Ja de nieuwe maps met fiets routes mag eindelijk wel eens, zeker omdat ik veel fiets(En ook geen auto heb).
Ik heb nu google maps en waze misschien dat die er dan vanaf kunnen, 1 navigatie app is wel voldoende.

Ik heb het even op een oude iphone gezet van het werk, echter werkt de fietsroute nog niet in beta 1.
Reageer
Ik roep het al jaren en het lijkt er steeds meer op dat de iPad straks de desktop en laptop killer kan gaan worden. Zodra ze straks nog meer "desktop-like" features toevoegen qua bestandbeheer en schermbeheer dan heb je straks dus geen laptop of desktop meer nodig. Enkel nog een dock voor thuis als je op een groot scherm met toetsenbord en muis wilt werken en voor onderweg kan je al de nodige toetsenborden met mousepad er aan koppelen of zelfs met een BT muis werken.

Als ze het dan nog mogelijk maken om ook wat meer aansluiting te maken met de gaming mogelijkheden van Windows PC's bijvoorbeeld dan ben je gewoon klaar voor een relatief leuk budget. Ik heb sinds de iMac de deur uit is een Windows PC en dat werkt ook prima. Maar de rest van het ecosysteem is Apple. Ik zou het dan ook zo inwisselen als je een iPad op die manier zou kunnen docken en er gewoon een complete desktop bij hebt als het ware. Dan inderdaad nog iets beter die verschillende accounts kunnen beheren en je bent klaar!
Reageer
Ik roep het al jaren en het lijkt er steeds meer op dat de iPad straks de desktop en laptop killer kan gaan worden.
Inderdaad, is voor mij al gebeurd, omdat ik laatste tijd MacBook steeds minder gebruik, ik heb iPad Pro 12,9". Grotere iPad is verdomd echt fijn!!!! Ik lees strips, tijdschriften en zo op iPad. TV kijken doe ik op Apple TV met streamingsdiensten, dankzij Apple TV kijk ik juist minder TV kijken omdat ze overdreven veel reclames uitzenden. Misschien is het echt tijd om tv abonnement op te zeggen.
Reageer
Ik word altijd vrolijk als ik deze dude zie. Leuk video weer!
Reageer
Gebruikers van een iPad zonder M1 krijgen dus het slechtste van beide werelden: een hoop van de nieuwe iOS features ontbreken in iPadOS 16, en de nieuwe features die er zijn voor iPadOS zijn exclusief voor M1. Voor de iPad, iPad mini en iPad Air 4 is de Weer app haast het enige nieuwe, absurd. Wetende dat de A12Z volledig macOS kon draaien is het ook best belachelijk dat op zijn minst de recente iPad mini en iPad Air 4 niet over deze functionaliteit beschikken...
Reageer
Upsell ..... Heel simpel
Ze willen graag die M1 Ipad's verkopen en straks de M2 serie.
Reageer
In de voorlopige conclusie lijkt het alsof er erg veel "VS only" functies zijn in iOS16 maar als ik ga zoeken welke functies dat zijn kom ik er maar een paar tegen.
Reageer
Nou, trek die eens af van het geheel dan houd je toch niks over.
Hele Carplay verhaal is toekomst muziek en komt voorlopig niks van terecht. Zeker niet als je over 2 jaar niet een dure nieuwe auto kan veroorloven.
Tegen die tijd is de software weer anders ... Was niks meer als het laten zien van hun koers voor Carplay maar het gaat echt niet zo integreren zoals je daar zag, en zeker niet op de reguliere goedkopere consumenten voertuigen.
Reageer
Dank je wel @arnoudwokke voor de review. Dot soort dingen heb ik van je gemist.
Leuke humor met peppa big.

On topic: in mijn ogen zijn dit meer verfijnde updates. Ik mis de grote dingen zoals de vrijheid van widgets op het startscherm overal neer kunnen zetten etc.
Reageer

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee