Instagram maakt direct betalen voor producten via Direct-chat mogelijk

Gebruikers kunnen via de Instagram Direct-chatfunctie in de Verenigde Staten voortaan direct producten aanschaffen van kleine bedrijven. Vooralsnog is deze functie niet in de Benelux beschikbaar en het is ook niet bekend of dat eventueel gaat veranderen.

Via de chatfunctie konden gebruikers vanzelfsprekend altijd al vragen stellen over een product, maar Meta voegt nu de mogelijkheid toe om direct te betalen via de Direct-functie. De betreffende klant kan vervolgens een aankoop volgen. Aangesloten bedrijven kunnen daarnaast een betaalverzoek naar een klant versturen.

Betalingen verlopen via Meta Pay, het gratis betaalsysteem van het moederbedrijf van Instagram. In principe lijkt het betaalsysteem, een evolutie van wat eerst Facebook Pay heette, dus gratis gezien Meta de tussenpersoon is tussen de bank en het bedrijf. Bedrijven moeten wel aangesloten zijn bij Instagram Shops en daarvoor vraagt het sociale medium een commissie van 5 procent per transactie.

Eerder werd er een vergelijkbare functie toegevoegd aan WhatsApp; Meta wil de betreffende diensten duidelijk meer inrichten op het faciliteren van e-commerce. Vooralsnog zijn de benodigde systemen voor de overkoepelende strategie van de techgigant daarentegen niet in Nederland en België beschikbaar.

Instagram Shop
In de twee linker screenshots is te zien wat een gebruiker te zien krijgt, terwijl de eigenaar van een bedrijf in de rechter screenshots een betalingsverzoek aanmaakt. Afbeeldingen via Instagram

Door Yannick Spinner

Redacteur

18-07-2022 • 21:37

54

Reacties (54)

54
54
22
1
0
21
Wijzig sortering
Het is dus gratis maar het kost 5% van elke transactie? :? :?
Nee het kost jou niks. Maar de verkoper dus wel, net zoals een transactie met je bank- of kredietkaart ook geld kost aan de handelaar. Alleen is dat met de bankkaart een stuk minder, met een kredietkaart komt dat in de buurt van een paar percent.
De meeste handelaren rekenen dat bedrag gewoon door aan de consument. Betalen met de creditcard? 2% fee erbij. Bijvoorbeeld Ryanair. Betalen met iDeal is dan weer gratis.
Met de nieuwe PSD2 richtlijn is het in de EU niet meer toegestaan om een toeslag te rekenen voor kaartbetalingen of automatische incasso aan consumenten.
Ik kom het anders nog regelmatig tegen bij webshops. Het mag niet, maar het gebeurt nog wel.
Let wel, het gaat hier specifiek om kaartbetalingen, dan vallen webshops al af en automatische incasso.
Meestal is het iDeal of Paypal. Waar ik vaak zie dat Paypal inderdaad een toeslag heeft.
Nee, bij veel webshops kan je met credit- of debitkaart betalen. Voor deze betalingen is het niet toegestaan om een toeslag te rekenen. Voor iDEAL-betalingen mogen alleen de daadwerkelijke kosten worden doorberekend.
Ik heb het afgelopen week nog ergens gezien met creditcardbetalingen. Inderdaad Paypal wel vaker gezien, maar voor CC mag het niet meer, maar gebeurt het wel nog.
Zag pas een bedrijf en die gaf 'korting' van 2% bij iDeal betalingen. Lijkt me ook niet de bedoeling, maar vraag me af of dit dan wel mag.
De oplossing is dan heel simpel, gewoon alle prijzen verhogen met het maximale percentage dat je kwijt kunt zijn aan de duurste betaalmethode. Dan heb je het voor alle betaalmethoden afgedekt.

:/
Nog genoeg, vooral Turkse, winkels die extra vragen voor pinbetalingen onder een bepaald bedrag. Dit mag volgens mij al heel lang niet meer, maar ik zie het overal.
Volgens mij heeft ook de merchant een fee op creditcard betalingen, maar zeker voor iDeal waar die voor de meesten volgens mij rond de 33-50 cent schommelt per succesvolle transactie
Klopt, maar die is zo laag en niet een vast percentage van de transactie dat het zoals je zegt om centenwerk gaat.
Ik denk dat de grote jongens in dit geval gewoon de gemiddelde transactie kosten berekeningen over alle aankopen met alle betaalmiddelen en dat gemiddelde bij het product wat ze aanbieden optellen. Dus een vliegticket kost bijvoorbeeld 100 euro en daar komt gewoon 50 cent bij (Niet specifiek voor 1 betaalmethode een x percentage rekeningen wat niet meer is toegestaan maar een gemiddelde van alle kosten in je prijs mee rekeningen is niet verboden en onzichtbaar voor de consument)
Dat denk ik dus ook, als consument betaal je dat gewoon, inbegrepen bij de prijs. Ze mogen het alleen niet meer expliciet opnemen als fee bij de specifieke betaal methode. Dus zoals jij aangeeft, gemiddelde nemen en dat bij de prijs optellen.
Het maakt toch niet uit wie er betaald? Het is gewoon niet gratis links of rechtsom wordt er dus 5% in rekening gebracht.
American Express durft lachend 8% te vragen en 12% heb ik ook weleens gehoord, weet alleen niet meer welk kaartlogo het was, in ieder geval niet Visa of Mastercard.
American Express zit op iets van 4%. Hoe jij bij 8 of 12% komt is mij een raadsel.
De tarieven zijn niet in ieder land hetzelfde en er zijn tientallen verschillende soorten contracten die je kan afsluiten. Mijn maat betaalde dat in zijn Irish Pub als tarief en accepteerde om die reden dus ook geen Amex.
Inderdaad!

Hier heb je een gratis kop koffie. Maar het bekertje kost €5. :)
Het is nog duurder dan betalen met een CC, maar aangezien sommige mensen het internet alleen via de ogen van meta bezoeken, kan het nog wel een succes worden. Het is in ieder geval minder dan 30% :+
En niet van de bank af willen komen. :+
Binnenkort stuur je geen tikkie meer maar een wappie
Zonder Whatsapp ga ik het dan moeilijk krijgen... Hoewel, als ik geen betaalverzoek krijg dan betaal ik niet :+
Wellicht is het artikel inmiddels aangepast, maar: bedrijven moeten aanfesloten zijn en aangesloten bedrijven betalen 5%.

Voor particulieren is het gratis, lijkt me dan.
Ja.
Je kan je gratis inschrijven en betaald alleen voor wat je gebruikt net zoals Mollie, Multisafepay, Ayden, enz, enz, enz. Als je dus geen transacties hebt, heb je ook geen kosten.
Ben er niet blij mee, maar ze doen het goed.
Zorgen dat iedereen binnen de app blijft en in hun walled garden (of metaverse?) blijft.

Qua ontwikkeling mooi, denk dat de jeugd hier ook wel op wacht. Zeg ik als 30+er die Facebook jaren geleden achter zich heeft gelaten en de andere takken nooit gebruikt heeft (insta, snap, Hyves e.d.)
(En ja, ik gebruik wel Whatsapp)

De drempel wordt lager, mensen kunnen makkelijk "click and buy"-en, impulsief zelfs?
Niet meer zoeken waar je iets kan kopen, waar iets goedkoper, beter, anders is.

Voor kleine bedrijfjes misschien ook goed, minder marketing en grotere afzetmarkt? Geen eigen webshop e.d.

Maar nee, mij niet gezien.
Maar mijn hoofd werkt misschien anders. :-)
Maar voor winkels een ramp… zeker als zelfstandige is niet meer tegen veel van die prijzen op te boksen.. of je moet mee in de online business of je gaat kopje onder. Vaak is kwaliteit en service nog het enige waar ze in uitblinken maar daar maken veel mensen zich toch niet meer druk om want voor 5€ heb ik weer wat nieuws. Vergeten dan alleen even de berg afval die ze achter laten want een 2e hands ziet die kleding niet langskomen..

[Reactie gewijzigd door Cowamundo op 22 juli 2024 23:25]

Ik zit niet in het wereldje en probeer het van meerdere aspecten te bekijken.
Snap jou punt, tegen een bol, Amazon e.d. kan je niet opboxen. Maar kan een kleine ondernemer niet juist hier zijn klant zoeken?

Aan de andere kant komen de grote partijen hier ook gewoon tussen en die winnen dan weer met bereik.
Weet je wat het probleem een beetje is bij de “kleine” ondernemer op het internet. Je weet vaak gewoon niet met wie je te maken hebt. Sketchy websites met een paar niets zeggende veiligheids keurmerken. Er zullen er vast een paar zijn met goede bedoelingen, maar er zijn er te veel die na betaling je order doorsturen naar aliepress of gewoon niets doen en ga dan maar je rechten halen in Nederland. Politie etc zijn veel te druk en gaan pas op cases in als er 10.000 anderen zich ook melden en tot die tijd zijn oplichters gewoon de lachende derde. Ik zou heel graag lokale kleine bedrijfjes willen supporten, maar op het internet is dat eigenlijk niet te doen zonder zelf enorme risico’s te lopen. Nee zelfs op bol en amazon etc bestel ik niet eens meer als shipment niet vanuit deze partijen zelf gaat. Het is jammer dat het zo gaat, maar je wordt tegenwoordig bijna gedwongen om alleen bij deze grote partijen af te nemen wil je een beetje zekerheid van je bestelling.
Als kleine ondernemer kan en mag je natuurlijk altijd je spullen aanbieden via bijvoorbeeld Bol.
Nadelen hiervan zijn dat je vaak GEEN verzendkosten mag vragen en dit dus in de verkoopprijs moet verwerken (want jij maakt die kosten natuurlijk wel gewoon) waardoor je weer duurder bent omdat je dit moet verrekenen op bijna elk product ipv per bestelling. Ook moet je je aan het retour beleid van bol houden met alle negatieve gevolgen van dien dat mensen 20 dingen bestellen, er 2 houden en de andere 18 weer op jouw kosten terug sturen (een hoop werk en weinig omzet).
Ook mag je geen "reclame" maken (verpakking, logo's, business cards meezenden etc.) voor je eigen website om zo klanten over te halen om bij jouw site spullen te kopen ipv via Bol.

Amazon maakt het soms helemaal bont (en denk dat dit bij bol ook wel speelt)... in het verleden is al vaker aangetoond dat als jij al zelfstandig verkoper een goed lopend product hebt dat het zomaar kan zijn dat Amazon dit product zelf ook gaat verkopen, reclame maakt voor hun eigen (goedkopere) product en zo jouw klanten wegneemt. Dat tja... voor mij een reden om bij Amazon al helemaal niks te bestellen en om bij Bol zoveel mogelijk op zoek te gaan naar de eigen website van verkopende partijen.
Helaas is dit voor veel mensen teveel werk of denken ze dat ze bij Bol beter beschermd zijn terwijl dit allemaal onder de zelfde wetgeving valt.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik inmiddels voor bepaalde dingen winkel-af ben. Laatst nog een peripheral gekocht voor mijn PS5 die ik voor de PSVR (PS4) wou gebruiken. De omschrijving was incompleet, maar daar kwam ik pas achter NA gebruik. Je raadt het al, "kan niet terug, want verpakking open". Ik zeg "nonsens, ik ben niet tevreden over het product, ik zie van de koopovereenkomst af". Dan komt de argumentatie: "tja, als je derde partij koopt, dan ga je een risico aan", "oh, u verkoopt bewust risicovol spul dan?". Op een gegeven moment werd ik boos en mocht hij van mij de 35 euro lekker houden, maar ik heb daar te plekke besloten dat ik NIKS meer uit een winkel haal.

Online kan ik terugsturen en heb ik een veel grotere kans om gewoon netjes gecrediteerd te worden.
Ja dat heb je vaak ook nog eens in de lokale winkeltjes. Gladde verkopers met weinig verstand van wat ze verkopen en vervolgens slechte dienstverlening als het gaat om garantie etc.
Ik had ooit een harman kardon set bij de BCC gekocht welke na 3 dagen de subwoofer kapot ging. Ze wilden hem meteen al ter reparatie gaan opsturen en je raad het al dan ben je em dus 3 maanden kwijt meteen. Na heel veel gezeik en discussie in de winkel wilde ze uiteindelijk wel de subwoofer omruilen voor de gene die bij hun demo model stond. Ik heb toen maar mijn verlies genomen en erop ingegaan. Maar ben die BCC de rest van mijn leven nooit meer ingegaan. Zelfs niet voor een oplaad kabeltje of wat dan ook. Overigens 10 jaar later ziet die winkel er nog steeds hetzelfde uit met nog steeds dezelfde verkopertjes en zie er eigenlijk nooit meer klanten binnen, afgezien van wat bejaarden. Dit soort winkels graven echt hun eigen graf ook.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 23:25]

Metaversie.
En een mooie ontwikkeling?
Ja, 10 jaar geleden misschien. Nu niet meer.
We moeten -als bevolking- juist af van impuls-aankopen.

Hoe meer mensen zoeken naar alternatieven, hoe minder er online verkocht wordt. Omdat het proces van alternatieven zoeken behelst, dat men nadenkt over de initiele aankoop. En dus veelal wordt afgezien van de noodzaak.

Los daarvan: online impuls-aankopen zijn meer milieu-belastend dan impuls-aankopen in een winkel. Simpelweg omdat een winkel een distributiepunt is, terwijl een online aankoop het distributiepunt bij jou thuis legt. Wat meer verkeer veroorzaakt.

[Reactie gewijzigd door Timoo.vanEsch op 22 juli 2024 23:25]

Het zijn meerdere punten die we nu bespreken.

Metaverse een mooie ontwikkeling?
Technisch vast, want het is het moderne "Sims" of Second Life. Maar heb er nog niets van gezien en het blijft een "toekomstbeeld" of vaag iets.

De impuls inkopen.
Dat is wat ik zeg. Ik ben geen online impuls aankoper, ik klik al zeker niet op een advertentie of post om iets direct aan te schaffen. Hooguit om te oriënteren.
Ik merk wel dat de huidige wereld (niet alleen jeugd!) hier graag gebruik van maakt.

Impuls boodschappen, binnen 10 min leveringen, gratis retourneren.
Maandelijks opzegbaar fiets, scooter, telefoon, etc abonnement. (Positieve kant even weg gelaten, deel producten kunnen mits goed gebruikt ook erg positief zijn, zowel financieel als voor de wereld en elkander)

Ik doe 1x per week boodschappen, 4 personen. En enkele keer vanuit werk of in het weekend nog voor iets lekkers of "anders" dan gepland. Het is vooruit denken en weten wat je minimaal wekelijks gebruikt. wat klink ik saai
Online bestellen doe ik selectief en zorg dat er geen retour nodig is. Of haal op bij de winkel omdat het mij niet lukte om tijdens de actie of winkel met voorraad te shoppen.

Maar men is druk bezig, bestelt als ze niet kunnen slapen, op de bus wachten of een ander "dull moment" diverse broeken, gadgets en tassen en laten het niet als bulk leveren maar allemaal los verzonden of (op de achtergrond) van verschillende partijen en dus diverse locaties.

Het is mogelijk een kant waar de wereld heen gaat. Veel moet snel en tijdelijk zijn.
Ben er niet blij mee, maar ze doen het goed.
Zorgen dat iedereen binnen de app blijft en in hun walled garden (of metaverse?) blijft.
Doet mij een beetje denken aan WeChat wat ze in China gebruiken. Dat wordt daar voor vrijwel alles gebruikt!
Yes, ik heb het nog niet gezegd, maar dat exact mijn eerste gedachte.
Waarom ben je er niet blij mee?
Had je ook liever ipv iDeal nog via ouderwetse bankoverschrijving gewerkt?

En heb je ooit iets op Bol of Wehkamp gekocht?
Het zorgen dat men niet buiten de app komt.
Voor de "customer journey" is het goed, want klik en klaar. Op de achtergrond wordt alles geregeld.
Het is daardoor makkelijk, laagdrempelig etc.

Mis zelf wel controle punten en "data grenzen"
Wil ik het echt, is het een goede aanbieding, is het een goede verkoper, service, kwaliteit etc.
Met de data grenzen bedoel ik dat ik liever niet alles bij 1 partij heb. De winkels, Google, Facebook, Apple e.d. hoeven niet al mijn betalingen te weten. Iedereen zijn eigen expertise en data.

Ik doelde niet op Ideal en de overschrijving, misschien hebben we elkaar niet begrepen. Hoor graag je uitleg mbt je vraag.
Technische ontwikkeling heb ik geen probleem mee, met de ene ben ik blijer dan de andere. Maar dat is altijd. En waarschijnlijk zijn even veel mensen wel blij met het ander en niet met het ene. :-)

Laatste punt, snap ook niet je intentie van de vraag. Maar goed;
Wehkamp.
Heb er naar mijn weten 2x iets gekocht.
Lang geleden van mijn beltegoed Wehkamp bonnen en daarmee PS tegoed (2015)
Recenter een condens droger, omdat ik die met een prijs garantie, cadeau bonnen en cashback voor 50% verkoopwaarde kon kopen.

Bol, iets vaker maar ook minimaal. Daar kijk ik wie de verkoper is en of het direct te regelen is. Daarbij heb ik recentelijk alleen "2de kansjes" gekocht op bol.
Opvallend is dat er dan winkels zijn die alleen maar 2de kansjes verkopen (kopen bulk van de grote partijen op) of partijen die daadwerkelijk ook de nieuwe producten verkopen.

Ik probeer een bewuste koper te zijn, deels financieel, want vaak is een schreeuwende actie niet goedkoper of een retour product niet minder dan het origineel.
Deels om de ondernemers en winkels in mijn omgeving te steunen.
En natuurlijk stukje wereld. Er is al voldoende op de wereld, dan help ik graag door producten een tweede leven te geven.

Zoek hier een balans wat bij jou past en handel bewust. Niemand is heilig.
Intagram? Titel.
Zag vandaag dat ik eindelijk via pc een bericht kan plaatsen.
Dit kan al een paar maanden :P
Het kon al langer door een aanpassing in je browser, maar nu kun je gewoon klikken ;)
$60 voor een T-shirt?!
Dat is redelijk normaal geprijsd hoor. Tenminste, als je een shirt wilt wat met duurzame stoffen is gemaakt en dan ook nog eens binnen Europa is geproduceerd.
Kortom, komt gewoon uit China en is overpriced :D
Heb je een voorbeeld van duurzame kleding uit Europa?

Die $60 voor een t-shirt lijkt me ook niet normaal; als in: Aliexpress €17 euro, Instagram €59,95. Niet alleen niet goed voor het milieu maar ook niet goed voor de economie.

Wat is een duurzame stof? Ik denk aan bamboe, ananas en eucalyptus. Die laatste kan bijv in spanje groeien. En ook leer als restproduct voor schoenen en tassen natuurlijk. Of bedoel je gerecyclede kleding?
Ik denk niet aan co2-aflaatcompensatiecertificaten of 'we planten wel een boom.'
En wat is Europa? Rusland, Azerbeidzjan, Turkije...
Je kunt in Europa gewoon vlas kweken en daar linnen kleding van maken. Gebeurt allicht op kleine schaal ook. De plant is hier in ieder geval inheems. Ik heb 2 weken terug trouwens nog een in Spanje gemaakte linnen hoed gekocht, stond alleen niet bij waar de gebruikte vlas vandaan kwam.
Nouja, duurzaam, het is katoen maar dan wel met strikte regels geproduceerd.

Europa noem ik bijvoorbeeld Turkije, Portugal, Italië of zelfs Nederland.

Paar merken die het wel oke doen:
- A-dam
- BambooClothing (BAM)
- Kuyichi
- ELSK
- Iron Roots
Ik denk dat dit vooral handig gaat zijn voor de hobbyist of kleine webshops. Want als je een beetje volume draait ziet dit er vreselijk onefficient uit.
Wat denk je van influencertjes die de hoer spelen om hun exorbitant luxe levensstijl te kunnen bekostigen?
Dus na de appjes met pa, kun even wat betalen, trouwens ik heb een nieuwe telefoon.
Krijg je dit nu ook op Insta.
Anoniem: 420148 19 juli 2022 18:43
Oh god, dit gaat zo verkeerd. Er worden nu al mensen opgelicht door "influencers" die goedkope rommel verkopen via webwinkels. Nu kun je dat dus direct vanaf een foute post doen. Zal wel 0 regulatie vanuit Facebook op zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.