Tip de redactie

Scifishooter Hyenas van Creative Assembly verschijnt volgend jaar

Door Loïs Franx, 22 juni 2022 20:5245 reacties

Creative Assembly, de maker van Aliens: Isolation, heeft de eerste beelden van zijn sci-fishooter Hyenas gepresenteerd. Het spel moet 'in de loop van volgend jaar' uitkomen voor de Xbox Series S|X, PlayStation 5 en pc.

Hyenas speelt zich af in de ruimte. De spelers moeten grote vliegende winkelcentra genaamd Plunderships plunderen. Ze worden ingedeeld in vier teams, die elk drie spelers hebben. Het team dat aan het einde van de match de meeste schatten heeft, wint. Daarvoor moet het niet alleen concurreren met andere spelers, maar het team moet ook rekening houden met de gevaarlijke omgeving, huurlingen, bewapende drones en alarmsystemen.

Creative Assembly liet al eerder weten dat het aan een nieuwe game werkt, maar de naam en andere details waren nog niet bekend. Chief product officer Rob Bartholomew benadrukte wel dat het om een 'nieuwe IP' ging.

Reacties (45)


Topmannen moederbedrijf Pornhub leggen functies neer

Door Loïs Franx, 22 juni 2022 20:21114 reacties

Feras Antoon en David Tassillo, de ceo en coo van MindGeek, zijn opgestapt. MindGeek is het moederbedrijf van een aantal pornowebsites, waaronder Pornhub en YouPorn. Waarom de topmannen hun functies neerleggen, is niet duidelijk.

Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen Variety dat MindGeek al sinds begin dit jaar van plan was om het leiderschap te vervangen. Antoon en Tassillo blijven aandeelhouders van het bedrijf. Momenteel is MindGeek nog op zoek naar kandidaten voor de openstaande functies.

Het vertrek van Antoon en Tassillo volgt niet lang na een artikel in The New Yorker over MindGeeks websites, voornamelijk Pornhub. Volgens het artikel host Pornhub al jaren seksueel expliciete video's die zonder toestemming zijn opgenomen en verspreid. Er zouden ook beelden van kindermisbruik worden gepost op het platform.

Volgens het beleid van MindGeek worden de video's op de site gecontroleerd om er zeker van te zijn dat er geen minderjarigen in voorkomen. Ook zouden moderators controleren of de video's zijn gedeeld met toestemming van de mensen die erin voorkomen. The New Yorker sprak echter verschillende vrouwen die video's en foto's van zichzelf op Pornhub ontdekten. Ze probeerden maandenlang om de site over te halen om het beeldmateriaal te verwijderen.

De woordvoerder van MindGeek ontkent dat het artikel van The New Yorker de reden was voor het vertrek van Antoon en Tassillo.

Reacties (114)


Europese meldplicht cyberincidenten breidt uit naar meer sectoren in 2024

Door Loïs Franx, 22 juni 2022 19:129 reacties, submitter: Meg

Vanaf 2024 zijn meer Europese bedrijven verplicht om ernstige cyberincidenten te melden en passende beveiligingsmaatregelen te nemen. Het gaat onder meer om bedrijven in de levensmiddelensector en postbedrijven.

De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben woensdag een akkoord bereikt over de herziening van de EU Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn (NIB2). Onder de huidige richtlijn vallen voornamelijk essentiële diensten, zoals banken en energieleveranciers. Ook aanbieders van technische diensten, waaronder clouddiensten en online marktplaatsen vallen onder de richtlijn.

Over twee jaar wordt het aantal sectoren die onder de richtlijnen vallen, uitgebreid, meldt de Rijksoverheid. De bedrijven kunnen dan onder twee categorieën vallen: essentiële aanbieders en belangrijke aanbieders.

Bij de essentiële aanbieders is het toezicht proactief. Onder de essentiële aanbieders vallen bedrijven uit de vitale sector, zoals medicijnfabrikanten. Bij de belangrijke aanbieders vindt het toezicht achteraf plaats, als er aanwijzingen zijn dat er een incident heeft plaatsgevonden. De belangrijke aanbieders zijn voornamelijk partijen waarbij een verstoring van diensten geen grote maatschappelijke of economische gevolgen heeft.

Naast de meldplicht moeten alle aanbieders die onder de herziene richtlijn gaan vallen passende beveiligingsmaatregelen nemen.

De richtlijn wordt naar verwachting dit najaar gepubliceerd, na een stemming in het Europees Parlement. Daarna kan deze worden omgezet in nationale wetgeving, die vanaf halverwege 2024 moet ingaan. De EU-ministers bereikten afgelopen december een akkoord over de herziene richtlijn.

Reacties (9)


Valve brengt update uit die botprobleem in Team Fortress 2 moet tegengaan

Door Loïs Franx, 22 juni 2022 18:0026 reacties

Valve heeft diverse verbeteringen doorgevoerd in Team Fortress 2. Het spel kampt geruime tijd met een botprobleem. Daarom is onder meer het stemsysteem aangepast, waarbij spelers sneller bots uit de spelsessies kunnen stemmen.

Een maand geleden beloofde Valve dat het aan verbeteringen zou werken voor Team Fortress 2, nadat spelers via een online protest aandacht hadden gevraagd voor de staat van het spel. Bots overspoelen de servers van Team Fortress 2 massaal en zorgen voor overlast met spamberichten, crashes, vals spelen met bovenmenselijke speelcapaciteiten en het onterecht verwijderen van spelers uit spelsessies.

Valve heeft de beloofde update dinsdag uitgebracht. Deze moet de problemen met bots en het valsspelen gedeeltelijk oplossen. Zo kunnen de twee teams tegelijkertijd een votekick beginnen in een match. Hierdoor kunnen bots en valsspelers sneller uit de spelsessie worden gestemd. Er zijn ook verschillende exploits weggehaald, waaronder een waarmee de in-game tekstchat gewist kon worden.

Reacties (26)


Borderlands-spinoff Tiny Tina’s Wonderlands komt op 23 juni naar Steam

Door Loïs Franx, 22 juni 2022 17:1440 reacties

Tiny Tina’s Wonderlands verschijnt 23 juni op Steam. Het was al bekend dat er een Steam-versie van de shooter uit zou komen, maar er was nog geen releasedatum bekend. Op dezelfde datum verschijnt ook de dlc The Molten Mirrors.

De Steam-versie van Tiny Tina’s Wonderlands werd dinsdag aangekondigd. Er verschijnen twee versies van het spel op Steam: een standaardeditie en de Chaotic Great-editie, die een seizoenspas bevat. Op 23 juni komt ook The Molten Mirrors-uitbreiding uit. De dlc gaat onder meer nieuwe vijanden en moeilijkere dungeons bevatten.

De Epic Games Store-versie van Tiny Tina's Wonderlands kwam al op 25 maart uit, samen met de Xbox- en PlayStation-versies. De game bevat een verhaalcampagne en ondersteunt co-op tot maximaal vier spelers. Alle versies van de shooter ondersteunen crossplay.

Reacties (40)


Amazfit brengt T-Rex 2-smartwatch uit voor 229 euro

Door Julian Huijbregts, 22 juni 2022 17:1262 reacties

Amazfit brengt zijn T-Rex 2-smartwatch uit in Nederland en België voor een adviesprijs van 229 euro. De fabrikant richt zich met het horloge op buitensporters. De T-Rex 2 heeft een 1,39"-amoledschermpje met een resolutie van 454x454 pixels.

Volgens Amazfit is de T-Rex 2 robuust gebouwd en kan die vrieskou trotseren. Ook heeft het horloge een waterdichtheid van 10 ATM, wat geschikt is om ermee te zwemmen en snorkelen. De Amazfit T-Rex 2 weegt inclusief horlogebandje 66,5 gram, heeft afmetingen van 47,1x47,1x13,7mm en is voorzien van vier knoppen en een touchscreen.

Aan de binnenkant zit een 500mAh-accu die volgens Amazfit bij 'normaal gebruik' 24 dagen meegaat en 10 dagen bij zwaar gebruik. In de besparingsstand zou dat 45 dagen zijn. Bij continu gebruik van gps in de nauwkeurigste modus is het horloge na 26 uur leeg. Met de zuinigste gps-stand is dat na 58 uur.

Het horloge werkt in combinatie met Android- en iOS-smartphones, is voorzien van een BioTracker-sensor met zes fotodiodes om de hartslag en zuurstof in het bloed te meten. De smartwatch heeft tal van sportmodi, navigatiefuncties en functies om gezondheid en slaap te tracken.

De Amazfit T-Rex 2 is een verbetering ten opzichte van de T-Rex uit 2020 en de T-Rex Pro uit 2021. Die modellen hebben beide een 1,3"-oledscherm met een resolutie van 360x360 pixels. Het nieuwe model is wel duurder dan de voorgangers.

Reacties (62)


AMD publiceert FSR 2.0-broncode en documentatie voor implementatie

Door Julian Huijbregts, 22 juni 2022 16:2033 reacties

AMD heeft de broncode van zijn FidelityFX Super Resolution 2.0-techniek openbaar gemaakt. Ook heeft het bedrijf nieuwe documentatie beschikbaar gesteld die ontwikkelaars moet helpen bij het implementeren van de techniek. FSR 2.0 werkt met DirectX 12 en Vulkan.

De FSR 2.0-broncode en documentatie is beschikbaar via AMD's opensourceplatform GPUOpen onder de MIT-licentie. AMD heeft een FSR 2.0-pagina opgezet met uitleg over de techniek, voorbeelden, documentatie en een verwijzing naar de broncode die op GitHub staat.

Nu de broncode openbaar is, kunnen alle ontwikkelaars aan de slag met FSR 2.0 om dit te implementeren in games. Momenteel is dat beperkt tot games die DirectX 12 of de Vulkan-api gebruiken. De techniek werkt dus niet met DirectX 11. Volgens AMD komen er binnenkort plug-ins voor Unreal Engine 4 en 5 beschikbaar in de Unreal Marketplace. Daarmee kan FSR 2.0 eenvoudig toegevoegd worden aan games op basis van die engines.

Deathloop was in mei de eerste game die FSR 2.0-ondersteuning kreeg. Inmiddels heeft ook de pc-versie van God of War ondersteuning voor de techniek en Flight Simulator krijgt dat later dit jaar. Er zijn nu 24 games waarvoor FSR 2.0-ondersteuning is aangekondigd of uitgebracht.

AMD merkt op dat ontwikkelaars zowel FSR 2.0 als 1.0 kunnen implementeren in hun games. De technieken hebben ieder andere karakteristieken en sommige gebruikers kunnen daarin voorkeur hebben voor een bepaalde versie.

FSR 2.0 is net als Nvidia's DLSS een techniek voor temporal upscaling. Daarmee worden games op een lagere resolutie gerenderd en opgeschaald naar de gewenste hogere resolutie. Dat zorgt voor hogere framerates, met een beperkt effect op de beeldkwaliteit. Tweakers publiceerde in april een achtergrondartikel over de werking van deze technieken.

Digital Foundry maakte eerder deze maand een uitgebreide vergelijking tussen FSR 2.0 en Nvidia DLSS in de game God of War, die beide technieken ondersteunt. De site concludeert dat DLSS momenteel iets beter presteert en dat FSR 2.0 meer grafische artefacten heeft.

Reacties (33)


Cities: Skylines is 12 miljoen keer verkocht

Door Julian Huijbregts, 22 juni 2022 15:33122 reacties

Simulatiegame Cities: Skylines is sinds de release 12 miljoen keer verkocht. Het spel kwam in maart 2015 uit en in 2019 stond het aantal verkochte exemplaren nog op 6 miljoen. De game krijgt regelmatig betaalde uitbreidingen.

Hoewel Cities: Skylines intussen meer dan zeven jaar oud is, blijft het spel goed verkopen. De makers vieren het aantal verkochte exemplaren op Twitter en gameanalist MauroNL zet de eerder behaalde mijlpalen op een rij. Daaruit is op te maken dat er tussen maart 2019 en juni 2022 zes miljoen exemplaren van het spel zijn verkocht, dus meer dan de vijf miljoen exemplaren in de eerste drie jaar na de release.

De cijfers geven aan dat het spel nog altijd nieuwe kopers weet aan te trekken. Ontwikkelaar Colossal Order en uitgever Paradox Entertainment stellen dat ze 'een marktleider' zijn in het citybuildinggenre. Er zijn weinig andere recente games die direct te vergelijken zijn met het spel.

Cities: Skylines kwam in maart 2015 uit, zo'n twee jaar na de tegenvallende reboot van SimCity. Maxis, de ontwikkelaar van de SimCity-franchise, werd in 2015 gesloten en sindsdien zijn er geen nieuwe titels meer verschenen in de serie.

Paradox Entertainment brengt geregeld nieuwe uitbreidingen uit voor Cities: Skylines. Op Steam staan 35 betaalde dlc's voor de game, met prijzen van 4 tot 15 euro per stuk. De uitbreidingen voegen bijvoorbeeld luchthavens, parken, treinstations en industrieën toe. Ook zijn er veel radiozenders te koop als dlc. Het spel is beschikbaar voor pc's, voor consoles en als VR-versie voor de Meta Quest 2.

Cities: Skylines, Xbox One
Aantal verkochte exemplaren Moment
250.000 Eerste 24 uur
500.000 Eerste week
1 miljoen Eerste maand
2 miljoen Eerste jaar
3,5 miljoen Tweede jaar
5 miljoen Maart 2018
6 miljoen Maart 2019
12 miljoen Juni 2022

Mijlpalen van Cities: Skylines op een rij. Bron: @MauroNL

Reacties (122)


Internet Archive krijgt gratis toegang tot commerciële Wikimedia Enterprise-api

Door Tijs Hofmans, 22 juni 2022 15:0918 reacties

The Internet Archive krijgt gratis toegang tot een api van Wikimedia-projecten zoals Wikipedia. Google wordt de eerste betalende klant van de commerciële Wikimedia Enterprise-dienst, die tegen betaling wikiproducten ter beschikking stelt.

Wikimedia heeft de eerste officiële stappen gezet van het Wikimedia Enterprise-project. De stichting kondigde die enkele weken geleden al aan. Wikimedia Enterprise is een betaalde dienst voor bedrijven die content van wikidiensten overnemen, zoals Wikipedia-artikelen en -snippets of afbeeldingen van Wiktionary of Wikivoyage.

Wikimedia schrijft nu dat Google de eerste klant van de dienst wordt, maar geeft geen details over wat het internetbedrijf met de data gaat doen. De stichting schrijft daarnaast dat The Internet Archive gratis toegang krijgt tot de functies van Enterprise. Dat gebeurt zodat die instantie 'verder kan werken aan zijn missie om het web te archiveren'. Hoe The Internet Archive de dienst gaat gebruiken, maakt Wikimedia evenmin bekend.

De stichting heeft ook nieuwe functies uitgebracht die bedrijven sneller over de streep moeten trekken om lid te worden. Zo zijn er voortaan gratis trials beschikbaar voor bedrijven die de dienst willen proberen. Die hebben een maximum van 10.000 requests voor de api. Ook heeft de organisatie een tool gemaakt waarmee gebruikers kunnen berekenen wat Enterprise hen kost. Enterprise bestaat uit een api waarbij gebruikers kunnen betalen voor snapshots, maar ook per request.

Wikimedia zegt dat het ook betere documentatie heeft gemaakt voor het gebruik van de api. De gratis api voor het opvragen van Wikimedia blijft gewoon bestaan, maar de stichting zegt dat die vrij rudimentair is en niet optimaal werkt voor grote klanten.

Reacties (18)


Ontwikkelaar van Alien: Isolation werkt al vier jaar aan nieuwe scifishooter

Door Julian Huijbregts, 22 juni 2022 14:4926 reacties

Creative Assembly, de ontwikkelaar van Alien: Isolation, werkt al vier jaar aan een nieuwe firstpersonshooter met scifithema. De game speelt zich af in een volledig nieuwe wereld en is niet gebaseerd op bestaande intellectuele eigendommen.

De nieuwe game wordt gemaakt door het team dat ook Alien: Isolation afleverde. Dat blijkt uit een interview van het tijdschrift Edge met Creative Assembly. De makers benadrukken dat het om een volledig nieuw spel gaat en dat er al sinds 2018 aan wordt gewerkt. Er is nog geen titel vastgelegd en het is niet duidelijk wanneer de scifishooter verschijnt. Ook zijn er nog geen beelden vrijgegeven van het spel.

Alistair Hope, creatief directeur van de studio, zegt dat er veel aandacht aan detail en authenticiteit wordt besteed. Ook zou het team zich sterk inzetten om 'het bronmateriaal te begrijpen', maar Hope geeft geen duidelijkheid over wat dit bronmateriaal is. Chief product officer Rob Bartholomew van Creative Assembly benadrukt dat het om een 'nieuwe IP' gaat.

Creative Assembly is vooral bekend van zijn strategiegames in de Total War-serie. De Britse studio bracht Alien: Isolation in 2014 uit. Dat is een firstpersongame waarin spelers moeten zien te overleven aan boord van een ruimteschip vol vijandige aliens. De game kwam uit voor de pc en consoles en is in de loop der jaren voor tal van platforms verschenen. Sinds eind vorig jaar is het spel ook beschikbaar op Android en iOS.

Alien: Isolation, Xbox One

Reacties (26)


Google stelt Google Nieuws na acht jaar weer beschikbaar in Spanje

Door Tijs Hofmans, 22 juni 2022 14:1813 reacties

Google heeft Google Nieuws weer beschikbaar gesteld in Spanje. De dienst was daar acht jaar niet te gebruiken omdat het bedrijf uitgevers weigerde te betalen voor het tonen van nieuws. Nu mag het daarover onderhandelen met die uitgevers.

Google stelt de Nieuws-dienst beschikbaar voor alle Spaanse gebruikers. Google Nieuws was daar sinds 2014 niet meer beschikbaar. In dat jaar nam de Spaanse overheid een wet aan die content aggregators verplicht stelde om te betalen voor het herpubliceren van nieuws of fragmenten daarvan. Google weigerde te betalen en maakte Nieuws daarom onbereikbaar in het land. Het bedrijf vond het niet nodig te betalen, omdat het zelf geen geld verdiende aan Google Nieuws. De wet en Googles beslissing leverden toen veel kritiek op van uitgeverijen. Die klaagden veel bezoekers kwijt te raken.

Google begon eind vorig jaar al met onderhandelingen over een akkoord met uitgevers. Dat gebeurde na een verandering van de Spaanse wet. Een amendement maakt het mogelijk dat uitgevers zelf met aggregators afspraken maken over het tonen van content en hoe die bedrijven daar geld aan kunnen verdienen.

De afspraak is onderdeel van een nieuwe Europese auteursrechtenrichtlijn. Die geeft uitgevers het recht om te onderhandelen over het hergebruiken van content. Eerder deze week ging Frankrijk al akkoord met een soortgelijk plan.

Reacties (13)


PCI Express 7.0-specificatie krijgt datarate van 128GT/s en is in 2025 gereed

Door Julian Huijbregts, 22 juni 2022 14:1351 reacties

De PCI-SIG, de organisatie die de PCI-standaard overziet, heeft de datarate van de komende PCIe 7.0-standaard vastgesteld op 128GT/s. Dat is een verdubbeling ten opzichte van PCIe 6.0 en een verviervoudiging ten opzichte van PCIe 5.0.

Naar verwachting zal de PCI Express 7.0-standaard in 2025 uitgebracht worden, meldt de PCI-SIG. De organisatie werkt nu aan de ontwikkeling van die standaard en heeft daarbij als doel gesteld dat die een datarate van 128GT/s moet halen. Dat maakt een bidirectionele bandbreedte van 512GB/s mogelijk in een x16-configuratie. Net als PCIe 6.0 maakt de opvolger gebruik van PAM4. Dat is een vorm van pulse-amplitude modulation.

De PCIe 7.0-specificatie komt volgens de PCI-SIG van pas bij opkomende technieken zoals 800G-ethernet, AI- en machinelearningtoepassingen, cloud- en quantumcomputing. De techniek is niet alleen geschikt voor dergelijke toepassingen, maar zal daar vermoedelijk als eerst gebruikt worden en later naar consumentenhardware komen.

Momenteel is PCIe 5.0 mondjesmaat in gebruik bij consumentenhardware. Daar komt later dit jaar verandering in met de komst van AMD's AM5-platform, PCIe 5.0-ssd's voor consumenten en misschien ook videokaarten. In datacenters en servers wordt PCIe 5.0 al meer gebruikt.

Begin dit jaar werd de in 2019 aangekondigde PCIe 6.0-standaard afgerond. De PCI-SIG verwacht dat die vanaf volgend jaar in gebruik genomen zal worden in commerciële omgevingen zoals de markt voor servers en datacenters. Over consumentenproducten op basis van PCIe 6.0 is nog niets bekend.

De PCI-SIG heeft het doel gesteld om iedere drie jaar een nieuwe versie van de PCI Express standaard uit te brengen met een dubbele bandbreedte. De organisatie ligt daarmee naar eigen zeggen op schema.

Reacties (51)


Volvo toont waterstofvrachtwagen met bereik van 1000 kilometer

Door Tijs Hofmans, 22 juni 2022 13:36424 reacties

Volvo heeft een prototype laten zien van een vrachtwagen die op waterstof rijdt. Na 2025 moeten de trucks rijden. Die hebben twee waterstofcellen en een totaal geschat bereik van duizend kilometer.

Volvo zegt dat de vrachtwagens na 2025 operationeel zouden moeten zijn en aan het eind van het decennium beschikbaar moeten worden voor klanten. De vrachtwagens hebben twee brandstofcellen met een gezamenlijk vermogen van 300kW. De trucks zouden in minder dan een kwartier kunnen worden gevuld met waterstof en daarna een bereik hebben dat net zo lang zou moeten zijn als de huidige dieselwagens, volgens Volvo maximaal duizend kilometer. Het gewicht van de vrachtwagen plus laadvermogen zou 65 ton of meer bedragen.

Volvo zet niet volledig in op waterstof of elektrische vrachtwagens, maar wil de twee type voertuigen naast elkaar laten bestaan. Het bedrijf zegt dat waterstoftrucks vooral interessant zijn voor plekken waar elektrisch laden niet altijd mogelijk is en waar langere afstanden moeten worden gereden. Tegelijkertijd erkent Volvo dat er nog veel moet gebeuren om van schone waterstof een waardige alternatieve energiedrager te maken.

Reacties (424)


Sony toont 28 juni nieuwe hardware, vermoedelijk monitors en headsets

Door Julian Huijbregts, 22 juni 2022 13:2513 reacties, submitter: Ghost babel

Sony presenteert dinsdagavond 28 juni om 23.00 uur Nederlandse tijd nieuwe producten. Dat gebeurt met een YouTube-presentatie getiteld 'Find Your New Zone'. Dat sluit aan bij geruchten over de komst van monitors en headsets onder de merknaam Sony Inzone.

Op sociale media verwijst Sony naar zijn 'Showcase of New Products', die op YouTube zal plaatsvinden met de ondertitel 'Find Your New Zone'. In het bijschrift van de video staat de hashtag 'glhf'. Dat staat voor good luck, have fun, een term die door gamers wordt gebruikt.

De hashtag hint op de komst van nieuwe producten voor gamers en de ondertitel is vermoedelijk een verwijzing naar de merknaam Inzone, die Sony volgens geruchten gaat introduceren. Eerder deze week kwam er informatie naar buiten over twee monitors gericht op pc- en consolegamers en drie nieuwe headsets. Van die Inzone-headsets zijn ook al officiële renders verschenen.

Reacties (13)


Intel NUC 12 Serpent Canyon krijgt Core i7-12700H-cpu en Arc A770M-gpu

Door Julian Huijbregts, 22 juni 2022 13:1636 reacties, submitter: TheVivaldi

Intel werkt aan een compacte game-pc met een Core i7-12700H-laptopprocessor en Arc A770M-gpu. Het NUC-systeem is een flinke upgrade ten opzichte van de voorganger, die voorzien was van een Core i7-quadcore en RTX 2060-gpu.

Intel stopt de veertienkoppige Core i7-12700H in de NUC. Dat is een laptopprocessor met zes krachtige cores, acht zuinige cores en een kloksnelheid van maximaal 4,7GHz. Daarnaast wordt de NUC voorzien van een Arc A770M-gpu. Dat is Intels krachtigste Arc-gpu voor laptops, die eerder dit jaar is aangekondigd, maar nog niet in apparaten is verschenen. Hoe de Arc A77M-gpu presteert in de praktijk, is nog niet bekend, maar de gpu heeft een tdp van 120 tot 150W en 16GB vram. Dat is vergelijkbaar met de mobiele RTX 3080 van Nvidia.

De compacte game-pc krijgt een SDXC-kaartslot, Thunderbolt 4, een 3,5mm-audiojack en USB 3.2-poorten aan de voorkant. Aan de achterkant zitten nog vier USB-A-poorten, een Thunderbolt 4-aansluiting, een 2,5Gbit/s-ethernetpoort en HDMI- en DisplayPort-aansluitingen.

Op papier is de NUC 12 Serpent Canyon een flinke upgrade ten opzichte van de NUC 11 Phantom Canyon, die voorzien was van een Core i7-1165G7-quadcore en maximaal een RTX 2060-gpu. Foto's en details van de op gaming gerichte NUC 12 Serpent Canyon zijn verschenen op Baidu. Het apparaat zou later dit jaar uitkomen, maar wanneer en tegen welke prijs, is nog niet bekend.

Reacties (36)


Er zou weinig vraag zijn naar Samsung-smartphones en dat is te zien aan prijzenPlus

Door Arnoud Wokke, 22 juni 2022 12:0281 reacties

Samsung zou volgens een recent artikel te maken hebben met veel minder vraag naar zijn midrangesmartphones dan voorzien. Daardoor zouden er 50 miljoen onverkochte smartphones in pakhuizen liggen. Die ontwikkeling is te zien aan de prijsontwikkeling van midrangemodellen.

Veel van die voorraad van 50 miljoen onverkochte smartphones zijn Galaxy A-modellen, claimt The Elec op basis van eigen bronnen binnen het bedrijf. Bovendien zou Samsung de orders bij toeleveranciers tussen april en mei hebben verlaagd met 30 tot 70 procent en zou het 10 tot 20 procent minder smartphones aan het produceren zijn.

Dit is een Tweakers Plus-artikel.

Log in om dit artikel gratis te lezen


Tweede Kamer brengt Open Data Portaal en api's uit voor Kamerdata

Door Tijs Hofmans, 22 juni 2022 11:3543 reacties

De Nederlandse Tweede Kamer heeft een portaal geopend waar programmeurs api's en documentatie kunnen vinden rondom open data binnen dat instituut. De gegevens zijn via OData en SyncFeed binnen te halen.

Gebruikers die aan de slag willen met data kunnen dat zonder registratie doen. Ze kunnen terecht bij het Open Data Portaal van de Tweede Kamer. Daar kunnen ze gegevens ophalen van de Tweede Kamer, zoals wetsvoorstellen, moties, verslagen en data over de samenstelling van Kamerfracties en -commissies. Er is een informatiemodel beschikbaar met alle aspecten die te downloaden zijn. De Kamer zegt dat er 'stabiele, drempelloze toegang tot data is', die beschikbaar is, zonder dat gebruikers zich hoeven te registreren. De data kan worden gebruikt onder de Creative Commons 1.0 Universeel-licentie.

Volgens de documentatie is de data in json-formaat beschikbaar via de OData-api en in xml-formaat via de SyncFeed-api. Er is alleen data beschikbaar van de Tweede Kamer en niet van de Eerste Kamer. Het gaat niet om realtimedata, maar om neartimedata, die vertraagd kan worden als een motie nog moet worden verwerkt. Er zit geen limiet op het aantal query's dat kan worden gedaan.

Programmeurs vragen al jaren om een toegankelijke api voor overheidsdata. De Tweede Kamer beloofde jarenlang dat die er zou komen, maar tot nu toe werd dat telkens uitgesteld. Andere overheidsinstellingen en zbo's hebben hun eigen portals voor open data, die voorlopig nog niet geïntegreerd worden in één dataset.

Reacties (43)


Microsoft werkt aan ondersteuning toetsenbord en muis voor Xbox Cloud Gaming

Door Julian Huijbregts, 22 juni 2022 11:3342 reacties

Microsoft gaat ondersteuning voor toetsenbord en muis toevoegen aan Xbox Cloud Gaming. Ontwikkelaars worden aangespoord om ondersteuning voor dergelijke randapparatuur toe te voegen. Officieel is de dienst op pc's momenteel alleen met een controller te gebruiken.

De komst van ondersteuning voor toetsenbord en muis wordt kort genoemd in een video van Microsoft over het optimaliseren van Xbox-gamestreaming. Ontwikkelaar Morgan Brown roept daarin gameontwikkelaars op om hun games compatibel te maken met de randapparatuur, zodat pc-gebruikers die games straks met toetsenbord en muis kunnen spelen.

Wanneer de functionaliteit beschikbaar komt, is nog niet duidelijk. Xbox Cloud Gaming is halverwege vorig jaar beschikbaar op de pc via browsers en via de Xbox-app. De dienst is onderdeel van het Game Pass Ultimate-abonnement dat dertien euro per maand kost. Er zijn momenteel 373 games beschikbaar binnen Game Pass die met cloudstreaming werken. Dat is zo'n 80 procent van het totale aanbod.

Momenteel hebben gebruikers officieel een controller nodig voor Xbox Cloud Gaming op pc's. Met een onofficiële extensie voor Chrome is het al wel mogelijk om toetsenbord en muis te gebruiken. De extensie is meer dan 80.000 keer gedownload en krijgt over het algemeen positieve reviews.

Reacties (42)


DICE wil al zijn tijd besteden aan Battlefield en niet aan nieuwe projecten

Door Tijs Hofmans, 22 juni 2022 11:02110 reacties

Gamemaker DICE blijft zich in de komende jaren vooral richten op de Battlefield-serie en specifiek Battlefield 2042. De nieuwe baas van de studio zegt dat er daardoor geen tijd is voor nieuwe projecten, zoals een nieuwe Mirror's Edge-game.

Dat zegt Rebecka Coutaz in een interview met Gamesindustry.biz. Coutaz staat sinds een halfjaar aan het roer van DICE, dat in november Battlefield 2042 uitbracht. Op die game komt de focus in zeker de komende drie jaar te liggen, zegt ze. "We richten ons alleen op Battlefield 2042. Er is geen tijd voor iets anders en dit is wat we willen doen", antwoordt ze op de vraag of er nieuwe projecten aankomen, zoals een nieuwe Mirror's Edge-game. "Binnen drie jaar willen we de firstpersonshooter-powerhouse zijn die DICE zou moeten zijn." Coutaz hoopt dat DICE in Europa en wereldwijd een voorloper wordt op het gebied van firstpersonshooters.

Coutaz geeft in het interview toe dat Battlefield 2042 niet goed was. "De release van de game was niet zoals verwacht", zegt ze. "Onze spelers en community waren teleurgesteld, maar ons ontwikkelaarsteam ook." Sindsdien heeft de studio zich gericht op bugfixes en nieuwe features, en is er volgens het bedrijf genoeg verbeterd aan de game om te gaan werken aan dlc's en seizoensuitbreidingen.

Reacties (110)


Blizzard brengt World of Warcraft-uitbreiding Dragonflight 'later dit jaar' uit

Door Julian Huijbregts, 22 juni 2022 10:5055 reacties, submitter: Zeror

Blizzard brengt de in april aangekondigde Dragonflight-uitbreiding voor World of Warcraft 'later dit jaar' uit. Een exacte verschijningsdatum is nog niet bekendgemaakt. De uitbreiding speelt zich af in Azeroth en spelers kunnen daar het nieuwe gebied Dragon Isles verkennen.

Naast het nieuwe gebied voegt Dragonflight een nieuw speelbaar ras toe: de Dracthyr. Dat drakenras bevat een nieuwe class: de Evoker. Spelers die daarvoor kiezen, krijgen verschillende drakenkrachten tot hun beschikking. Evokers kunnen specialiseren in healing of ranged dps. Dracthyr-spelers kunnen zich aansluiten bij zowel de Horde als Alliance.

World of Warcraft Dragonflight Collector's Set

Blizzard is begonnen met de voorverkoop van de Dragonflight-uitbreiding. Digitaal zijn er Basis- Heroic- en Epic-uitvoeringen te koop, voor 50, 70 en 90 euro. De duurdere versies bevatten extra's zoals een character boost naar level 60, een Tangled Dreamweaver Flying Mount en het nieuwe Murkastraza-huisdier. De Epic-versie heeft nog een aantal digitale extra's en bevat 30 dagen gametijd.

Dragonflight komt ook fysiek uit als Collector's Set. Die bevat een key voor de digitale Epic-editie en een aantal fysieke items, waaronder een boek en een muismat. De set is te bestellen voor 130 euro en wordt verzonden als de game uitkomt. Dragonflight is de negende uitbreiding voor World of Warcraft. De mmorpg bestaat sinds 2004.

Reacties (55)


Onder meer Meta, Microsoft, Epic, Unity en IKEA vormen Metaverse Standards Forum

Door Julian Huijbregts, 22 juni 2022 10:1297 reacties

Een coalitie van 36 techbedrijven heeft het Metaverse Standards Forum opgericht. Onder andere Meta, Microsoft, Nvidia, Epic Games en Sony hebben zich daarbij aangesloten. Doel van het forum is te onderzoeken hoe het werk van standaardenorganisaties kan worden versneld.

Het Metaverse Standards Forum is zelf geen standaardenorganisatie, benadrukt het in een faq. Het forum wil naar eigen zeggen bedrijven en standaardenorganisaties samenbrengen en onderzoeken of een gebrek aan interoperabiliteit de ontwikkeling van de metaverse belemmert. De bedrijven en organisaties willen zo samen kijken hoe het werk van bestaande standaardenorganisaties kan worden geoptimaliseerd en versneld.

De nadruk van het forum zal liggen op het organiseren van 'praktische interoperabiliteitsprojecten', zoals hackatons, plugfests en het beschikbaar stellen van opensourcetoolkits. In totaal zijn 36 bedrijven aangesloten bij het Metaverse Standards Forum. Dat zijn onder andere Adobe, Autodesk, Epic Games, Huawei, IKEA, Khronos, Maxon, Meta, Microsoft, Nvidia, Qualcomm, Sony, Unity en W3C.

De Khronos Group fungeert als gastheer van het Metaverse Standards Forum. De Khronos Group is een non-profitconsortium dat aangestuurd wordt door 170 organisaties die royaltyvrije standaarden voor 3d-graphics, virtual reality en augmented reality ontwikkelen. Khronos is onder andere bekend van Vulkan, WebGL en OpenGL.

Bedrijven en organisaties kunnen zich nog aanmelden om onder bepaalde voorwaarden deelnemer te worden van het Metaverse Standards Forum. Daarmee kunnen ze deelnemen aan discussies en projecten van het forum. Organisaties kunnen ook onderdeel van de hoofdorganisatie worden, als ze willen bijdragen aan de financiering van en het toezicht op projecten.

Metaverse

Diverse grote techbedrijven zien de metaverse als 'opvolger van internet'. Met name Meta, het voormalige Facebook, zet groots in op het concept met miljardeninvesteringen. De metaverse is een verzamelnaam voor een virtuele wereld waarin gebruikers kunnen rondlopen en allerlei activiteiten kunnen uitvoeren. De komst van geavanceerde VR- en AR-brillen moet de populariteit en bruikbaarheid daarvan verbeteren.

Reacties (97)


Microsoft stelt nieuwe AI-richtlijnen op en zet gezichtsherkenning in Azure stop

Door Tijs Hofmans, 22 juni 2022 10:0845 reacties

Microsoft gaat strakkere richtlijnen opstellen voor hoe het kunstmatige-intelligentiesystemen bouwt. In die Responsible AI Standard staan regels voor stem- en gezichtsherkenning. Met dat laatste stopt Microsoft gedeeltelijk, omdat er te veel risico's aan zitten.

Microsoft zegt dat het de meest recente versie van zijn Responsible AI Standard heeft vrijgegeven. Een eerdere versie daarvan was alleen intern beschikbaar. In die richtlijn staat wat Microsoft wel en niet wil en kan doen met kunstmatige intelligentie en de tools die het daarvoor maakt. In die richtlijnen staat hoe Microsoft omgaat met zaken als privacy, beveiliging en betrouwbaarheid, maar ook inclusiviteit en transparantie. De tools die Microsoft bouwt die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie, zoals in Azure of Windows, moeten aan al die standaarden voldoen.

Het bedrijf deelt naast de richtlijn ook voorbeelden van waar het tekort is geschoten in de voorgaande jaren. Zo haalt het bedrijf een studie aan waaruit bleek dat de spraak-naar-teksttechnologie die het bouwde, bijna twee keer zo vaak faalde bij gebruikers met een zwarte huidskleur ten opzichte van een witte. Microsoft geeft ook een voorbeeld van hoe het bedrijf extra beschermlagen inbouwde in Azure's Custom Neural Voice, toen bleek dat er een kans was dat die zou worden gebruikt om andere personen te imiteren.

In de toekomst wil Microsoft het minder makkelijk maken om AI-tools in te zetten die voor zulke zaken kunnen worden misbruikt. Een van de opvallendste beslissingen die Microsoft naar aanleiding van de richtlijnen heeft genomen, is dat het bedrijf het moeilijker maakt sommige gezichtsherkenningstechnologieën in Azure te gebruiken. Gebruikers die de Azure Face API, Computer Vision of Video Indexer willen gebruiken, moeten daar specifiek toegang voor vragen. Bestaande gebruikers hebben een jaar de tijd om dat te doen. Ze moeten in dat geval aangeven waar ze de dienst voor gebruiken, daar voorbeelden van aandragen en plannen maken om misbruik te voorkomen. Microsoft kan de toegang bij misbruik intrekken.

Het gaat niet om tools voor gezichtsherkenning in het algemeen, maar specifiek om tools die emoties uit gezichtsherkenningsafbeeldingen kunnen aflezen. Ook het achterhalen van iemands geslacht, leeftijd, lach, gezichtsbeharing of make-up op basis van afbeeldingen wordt aan banden gelegd. Nieuwe gebruikers krijgen daar helemaal geen toegang meer toe. Bestaande gebruikers hebben een jaar de tijd om het gebruik uit te faseren. Standaard toepassingen, waaronder het herkennen van bijvoorbeeld brillen op foto's of het weghalen van ruis en belichting in een afbeelding, blijven wel beschikbaar.

Reacties (45)


Hoorzittingen over Pegasus: NSO blijft vaag over misbruik van zijn spywarePlus

Door Tijs Hofmans, 22 juni 2022 09:416 reacties

Verschillende Europese politici zetten dinsdag een nieuwe stap in een onderzoek naar de Pegasus-spionagesoftware binnen de EU. Onder andere D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld wil weten wie de afluistersoftware gebruikt en waarom. Hoe zat dat ook alweer?

Op dinsdagmiddag vindt de eerste hoorzitting plaats van een commissie die eerder dit jaar werd opgezet om het gebruik van Pegasus te onderzoeken. Formeel heet die commissie de 'Enquêtecommissie tot onderzoek van het gebruik van Pegasus en equivalente surveillancesoftware'. Mede-initiatiefnemer daarvan is D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld, maar het voorstel voor een onderzoekscommissie wordt door meer dan een klein groepje geleid.

Dit is een Tweakers Plus-artikel.

Log in om dit artikel gratis te lezen


Poging om ISS met Amerikaans vrachtschip omhoog te stuwen stopt na vijf seconden

Door Tijs Hofmans, 22 juni 2022 08:5652 reacties

Een experiment om het International Space Station omhoog te stuwen met een Amerikaanse Cygnus-vrachtcapsule is mislukt. De boost-manoeuvre stopte om onbekende reden na vijf seconden. Dat levert geen gevaar op voor de astronauten.

De test met de capsule is vroegtijdig afgebroken, schrijft NASA. Het ruimteagentschap deed een proef om het International Space Station een stukje omhoog te duwen met het Cygnus 17-vrachtschip dat sinds februari aan het ISS is gekoppeld. Tijdens de test zouden de motoren van het vrachtschip vijf minuten en een seconde moeten ontsteken. Na vijf seconden werd de test echter afgebroken. Volgens NASA is bekend wat er mis ging en onderzoeken het ruimteagentschap en de maker Northrop Grumman de oorzaak, maar ze maken die vooralsnog niet bekend.

De gefaalde test levert geen gevaar op voor de zeven astronauten die zich momenteel aan boord van het ruimtestation bevinden. Het boosten van het station was niet noodzakelijk en kan in geval van nood worden overgenomen door een Russisch vrachtschip. Op 25 juni wordt naar verwachting een nieuwe test uitgevoerd. Het Cygnus-vrachtschip verlaat het ISS naar verwachting drie dagen daarna.

De test is nodig voor de langetermijnstrategie van het International Space Station. Naast twee kleine modules van Europa en Japan bestaat het ISS uit een Amerikaans en een Russisch deel. Beide delen hebben grotendeels dezelfde capaciteiten, behalve het boosten van het station. Dat moet periodiek gebeuren om te voorkomen dat het station de dampkring in valt. Momenteel kunnen alleen gekoppelde Russische vrachtschepen het ruimtestation omhoog duwen. Vanwege de spanningen tussen westerse landen en Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne zoekt NASA naar een alternatief om zelf het station omhoog te stuwen. Dat kan in theorie met de Cygnus-capsule. Dat gebeurde in 2018 al tijdens een test, maar NASA wil die tests nu vaker en langer doen. Tweakers schreef eerder dit jaar een achtergrondartikel over de huidige situatie in het ISS.

Reacties (52)


Politie houdt negen verdachten aan voor phishen van miljoenen euro's bij Belgen

Door Tijs Hofmans, 22 juni 2022 08:0556 reacties

De Nederlandse politie heeft negen personen aangehouden die worden verdacht via phishing miljoenen euro's te hebben gestolen. Dat gebeurde op verzoek van de Belgische politie. De verdachten gebruikten phishingpanels met bankwebsites

De politie heeft acht mannen tussen de 25 en 36 uit Amsterdam, Almere, Rotterdam en Spijkenisse opgepakt. Ook werd een 25-jarige vrouw uit Deventer gearresteerd. De negen personen werden gearresteerd tijdens een grote actie waarbij 24 woningen werden doorzocht in heel Nederland. Verschillende eenheden van de politie deden mee aan die actie. Bij die arrestatie nam de politie horloges en kleding in beslag, net als cashgeld en een vuurwapen.

De gearresteerden worden ervan verdacht via phishing veel geld te hebben gestolen. Via e-mail, sms'jes en WhatsApp-berichten kregen slachtoffers een link naar een website waarop banksites waren nagemaakt. Zo kregen de verdachten toegang tot de inloggegevens van slachtoffers en konden hun rekeningen worden geplunderd. Volgens de politie hebben de daders op die manier 'miljoenen euro's' buitgemaakt. Naast phishing worden de personen ook verdacht van internetoplichting en witwassen.

De daders leken vooral in België te hebben toegeslagen. Daar meldden tientallen slachtoffers zich. Daarop deden de Belgische federale politie en het parket Oost-Vlaanderen een verzoek bij de Nederlandse politie. Die werkt nu aan overlevering van de verdachten naar België. De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen plaatsvinden in het onderzoek.

Reacties (56)


1Password brengt functie uit die beheerders meer info geeft over gebruikers

Door Tijs Hofmans, 22 juni 2022 07:2443 reacties

Wachtwoordmanager 1Password brengt een functie uit voor zakelijke gebruikers waarmee beheerders kunnen zien of medewerkers kwetsbare situaties of zwakke wachtwoorden hebben. Insights is vergelijkbaar met de Watchtower-functie, maar dan voor gebruikers binnen bedrijven.

Insights is een dashboard voor 1Password Business-gebruikers, specifiek voor de beheerders van een zakelijke omgeving. In dat dashboard kunnen beheerders veel soorten informatie zien die in de meeste gevallen al op een of andere manier elders vindbaar is. Zo zit er een integratie met Have I Been Pwned in 1Password waarmee gebruikers kunnen controleren of hun wachtwoord in een bekend datalek heeft gezeten. In Insights kunnen beheerders dat zien van alle aangesloten e-mailadressen vanaf een bepaald domein. Ook kunnen beheerders zien of gebruikers een zwak wachtwoord gebruiken of dat er een zwak wachtwoord in een gedeelde kluis staat. Ze kunnen het wachtwoord zelf niet zien, maar 1Password kan dat aangeven op basis van de opbouw van een wachtwoord of dat af te zetten tegen een lijst met bekende, gelekte wachtwoorden.

Beheerders kunnen gebruikers notificaties sturen als ze denken dat die ergens een update over moeten krijgen, bijvoorbeeld als ze de dienst niet genoeg gebruiken of als er een wachtwoordlek wordt gedetecteerd. Veel van de nieuwe features zijn niet helemaal nieuw; zaken zoals de breach-checker of de wachtwoordcontrole zitten ook al in Watchtower, een 1Password-functie voor individuele gebruikers.

Naast deze functies kunnen beheerders ook zien hoe 1Password binnen organisaties gebruikt wordt. Ze kunnen zien wie er naast een gedeelde kluis ook de privékluis gebruikt en wie niet en wanneer gebruikers voor het laatst zijn ingelogd. Ook krijgen gebruikers een kortingscode om 1Password Families te gebruiken, waarbij beheerders kunnen zien wie die code inwisselt. Al die rapporten zijn maandelijks uit te draaien voor rapportage- en compliance-doeleinden.

Reacties (43)Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee