1Password voor browser krijgt biometrische authenticatie en donkere modus

De browserextensie van wachtwoordmanager 1Password krijgt ondersteuning voor biometrische authenticatie via Touch ID, Windows Hello en een aantal biometrische systemen voor Linux. Daarnaast komt er een donkere modus.

Op zijn eigen blog meldt 1Password dat ondersteuning voor Touch ID en Windows Hello de meestgevraagde feature van gebruikers was. Zij kunnen vanaf nu biometrische authenticatie gebruiken als 1Password vergrendeld is. Voor het gebruik van deze feature moet ook de desktop-app geïnstalleerd zijn.

Verder is vanaf nu een donkere modus beschikbaar voor 1Password in de browser. Dit donkere thema is niet alleen aanwezig bij pop-ups van de wachtwoordmanager, maar ook bij suggesties op de verschillende webpagina's.

Ook is het proces vernieuwd om een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord voor de verschillende accounts op te slaan. In de nieuwe versie is meteen alles zichtbaar wat per account wordt toegevoegd en zullen wachtwoordsuggesties gedaan worden die passen bij de eisen van de website.

De vernieuwingen in de vorm van versie 2.0 komen automatisch via een update beschikbaar voor mensen die de wachtwoordmanager al gebruiken via de browser. Deze extensie heette voorheen 1Password X.

Door Joris Jansen

Redacteur

27-05-2021 • 08:04

34 Linkedin

Reacties (34)

34
34
24
1
0
7
Wijzig sortering
Ehh, huh? Sinds een jaar een MacBook Pro met TouchID en 1Password. Vanaf het begin kon ik TouchID gebruiken om 1Password te ontgrendelen. Hoe is dit anders dan?
Er zijn twee extensies voor 1password, een “normale” die als companion voor de desktop app werkt (en die dus ook vereist). Dit artikel gaat over 1password X, een volledig zelfstandige password manager in de browser. De feature om de zelfstandige browser versie met de desktop app te laten communiceren (wat nodig is voor touch id) zat een lange tijd in beta.
1password X heet alleen sinds een tijdje geen 1password X meer. Kan hier alleen geen bron voor vinden
vreemd, want als ik google naar "1password x new name" dan geeft Google het antwoord (1password):
If you're already using 1Password in the browser (the extension formerly known as 1Password X) ...
Ik merk overigens wel dat ze nog maar weinig aandacht in deze companion oplossing steken... Steeds vaker, op mac, kan de companion geen verbinding meer maken met 1Password.
En dat vind ik dus heel fout van 1P. Het lijkt dat ze dezelfde kant op gaan als Dashlane. Die heeft feitelijk al geen applicatie meer en doet alles vanuit de browser.

Persoonlijk wil ik niet alles alleen in de browser. Ik doe meer als met de browser werken en ik heb mijn wachtwoorden ook op andere plekken nodig als op een website. Ik wil niet verplicht worden mijn browser op te starten, en vervolgens daar te moeten pielen in een klein uitklap menutje om te moeten gaan zoeken naar een wachtwoord wat ik lokaal en buiten mijn browser nodig heb.

Rot toch op en denk na!

Het is een applicatie voor wachtwoord beheer. Daar stop je dus al je wachtwoorden in, ook die niet in een brwoser gebruikt worden. Er is meer dan dat. En daar wil ik dan dus ook op een fatsoenlijke manier gebruik van kunnen maken.

Maar misschien ben ik de enigste... :)
Ik ben het met je eens. Daarom gebruik ik ook 1Password 7 ipv 1PasswordX
Er wordt weer lekker gemod...

Ik ben recent gemigreerd van 1P naar bitwarden en ik moet zeggen dat bevalt goed.
Voor de duidelijkheid verder uiteengezet, zijn momenteel de volgende 1Password opties beschikbaar:
- 1Password voor Safari (meegeleverd met 1Password 7.app).
- 1Password in de browser (Chrome, Firefox, Edge, Brave).
- 1Password 7 app, die ook 1Password mini biedt voor gebruik door het hele OS.

- 1Password classic extensie voor 1Password 7 (Firefox, Chrome, Edge, Brave)
- 1Password in de browser beta extensie (Chrome, Firefox, Edge, Brave).
- 1Password 4 (pre-Win10).

Er zijn wat onderlinge verschillen, maar de achterstand die de 'in de browser' extensies hadden t.o.v. de Safari-extensie en apps zijn met 2.0.x verdwenen (met name biometrische integratie, integratie met de app en in het verleden ook het automatisch tonen van inline menu's). De UX moet ik nog vergelijken, maar die vond ik altijd al fijner in Safari, dat hing ook wel samen met dat Safari zelf, imo, een prettigere en smoothere UX biedt.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 27 mei 2021 15:24]

Nu nog maar eens het artikel lezen ;)

Ze hebben het hier over de extension voor de browsers die ook ondersteuning voor deze unlocks gaan krijgen maar dus wel leunen op de desktop app hiervoor
Maar dat gebeurt nu toch ook? Browserextensie (Firefox, Safari) wordt ontgrendeld door eerst de desktop app te unlocken met TouchID. Vervolgens worden m’n credentials automatisch ingevuld. Begrijp dus niet wat hier de meerwaarde van zou zijn als het al op die manier werkt en er expliciet wordt vermeld dat de desktop app noodzakelijk is.

Edit: ik gebruik wel altijd de sneltoets voor het invullen van credentials. Cmd+backslash meen ik. Zou het daar mee te maken kunnen hebben? Trigger ik dan de desktop app ipv browserextensie?

[Reactie gewijzigd door sOid op 27 mei 2021 08:17]

Het gaat niet om de desktop-versie maar om de volledige app-in-een-browserextensie-versie, voorheen bekend als 1Password X. De oude 1Password browserextensie heet nu 1Password classic en is wat jij denk ik bedoeld, de klassieke verbinding tussen browser en een desktop-versie.

Voor de volledige app-in-een-browserextentsie 1Password is het een nieuwe functie. Maar je moet dan daarnaast ook de desktop-versie nog geinstalleerd hebben.
CMD+BACKSLASH trigger je de desktop app of de classic browser plugin
met CMD+PERIOD trigger je 1passwordX browser plugin (mits geïnstalleerd)

Omdat de classic browser plugin niet altijd reageert afhankelijk van of de desktop app draait of niet gebruik ik nu zelf 1passwordX + de desktop app. Niet ideaal maar CMD+PERIOD werkt tenminste altijd.

Download Source: https://1password.com/downloads/mac/

[Reactie gewijzigd door NLkaiser op 27 mei 2021 08:31]

In de Safari plugin is het al mogelijk. In de extensies voor o.a. Chrome browsers (voorheen 1Password X) moest je altijd met je wachtwoord inloggen.

[Reactie gewijzigd door mtvanb op 27 mei 2021 08:14]

Ooit de overstap gemaakt naar Bitwarden, werkt echt beter.
Werkt BItwarden dan ook zo goed als bv LastPass met invullen van passwords enzo? Ik ben juist weer van 1Password afgestapt en terug naar LastPass omdat het bij 1Password gewoon te vaak niet echt lekker liep. LastPass vond ik echt veel fijner (YMMV). Maar werkt dat Bitwarden dan ook net zo lekker als de commerciele varianten? Want open source enzo klinkt allemaal leuk, maar als ik me de hele tijd zit te ergeren aan het gebruik heb ik er ook niets aan.
Ik heb een compleet tegenovergestelde ervaring.
LastPass is over de afgelopen 3 jaar steeds slechter gaan functioneren, met name in Safari (waar het voor mij altijd prettiger werkte dan elders, maar nooit een groot verschil gezien) en zeker het (automatisch) invullen t.o.v. 1Password.
Ik ben ook absoluut ontevreden met hun corporate overlords, de degradatie van de app en het afbreken van het gratis aanbod (dat juist werd aangeboden om security voor iedereen toegankelijk te maken) in combinatie met de prijsverhogingen, dus de algemene achteruitgang onder hun beheer.

Daarom ben ik dit jaar overgestapt, na 10+ jaar beide managers (de laatste jaren LP gratis) naast elkaar te hebben gebruikt. Die extensie is zoveel slechter geworden joh, het niet goed vullen van velden, sluggish laden van de extensie als je er op klikt. Allemaal niet wat ik van ze gewend was. De klantenservice was altijd al langzaam, ook gedurende de jaren toen ik Premium had. 1Password heeft altijd betere UX gehad, maar LastPass was koning met features. Dat verschil is deels vlak getrokken m.b.t. 1Password en functionaliteit, al is LastPass nog altijd een stuk meer te customizen. Het was de kwaliteit van de extensie (en de altijd slechte desktop app) dat me uiteindelijk heeft weggejaagd.

Over Bitwarden heb ik ook veel goeds gehoord, maar nog niet zelf getest. Tegenwoordig raad ik Bitwarden aan als alternatief in plaats van LastPass (voorheen suggereerde ik LastPass of 1Password). Het is ook gratis of normaal geprijsd (1 per maand), terwijl de rest van de top 5 allemaal 3-5 per maand kosten (goh, wat toevallig dat ze allemaal de afgelopen paar jaar de prijzen omhoog hebben gegooid).
Voor basic Apple-gebruikers is iCloud Keychain meer dan goed zat overigens, de wachtwoordmanagers van Firefox en tegenwoordig Chrome zijn ook oké tegenwoordig voor casual gebruikers. Het is dat Chrome eindelijk overstag is gegaan en wachtwoorden niet plain-text opslaat, maar als bijkomend nadeel wel eist dat je met je Google-account inlogt.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 27 mei 2021 15:36]

Ik heb een compleet tegenovergestelde ervaring.
Zo zie je maar. Ik heb LastPass een paar jaar gebruikt en dacht toen in het kader van 'variety is the spice of life' dat ik 1Password eens moest proberen. Er speelde toen ook iets met LastPass, iets zou niet meer gaan werken of een duurdere optie worden, ik weet het echt niet meer. Maar hoewel 1Password niet slecht werkte, merkte ik precies dat wat jij met LastPass ervaart. Niet overal, maar hier en daar deed ie het gewoon niet goed. Kan ook zomaar aan de locale situatie liggen; misschien is het wel de schuld van Kaspersky die er soms met zijn dikke neus tussen komt. Anyway, ik ben nu weer meer tevreden over LastPass en zit mij af te vragen waarom ik ook alweer naar 1Password moest... :+
Ik gebruik lastpass en bitwarden naast elkaar voor respectievelijk werk en privé. Ik vind ze functioneel in de basis identiek. De voornaamste reden dat ik privé bitwarden gebruik is het open source karakter er van en als ik het echt in de botten krijg kan ik dat zelf gaan hosten.

Ik vind je klachten te vaag om concreet te roepen of het goed gaat werken voor je.
Wellicht gewoon ff proberen?
Simpele antwoord: ja Bitwarden werkt (zelfs gratis) echt zo goed als de commerciële jongens: helaas alleen geen (Apple)Watch app…

Uitproberen kost niets. Migratie is met een export zo gedaan.
Ik draai nu een halfjaar Bitwarden (self-hosted) naast 1Password (sinds 2014) en kan dit alleen maar beamen. Omdat ik een NAS heb en dus veel poortnummers moet benaderen, kan je bij Bitwarden een detection op host-niveau doen, derhalve krijg je bij bijv. http://localhost:8989 alleen de inlog voor Sonarr/Radarr te zien en niet ook de rest van wat zich op http://localhost bevindt.

Dit is wel het grootste voordeel mijns inziens, voor de rest vind ik de 1Password Apps net wat verfijnder overal, ook met hun autofill popup in een textvak.
1Password is en blijft de beste password manager imho :) Niet gratis, maar hun supportforum en klantenservice is erg goed. Ook de Watchtower functionaliteit is erg prettig. Zodra een grote hack plaatsvindt krijg je vrij snel een melding met het advies om je WW aan te passen.

Ik mis wel nog de mogelijkheid om de back-up codes van 2FA netjes op te slaan. Vaak zet ik dit nu in het Notities veld of sla ik elke code individueel op in een aparte sectie, maar erg netjes is dit niet.
Ik doe dat in een tekstbestandje dat ik toevoeg, maar sinds een jaar of twee levert dat een extra record op als je zoekt naar de naam van die dienst of website. Mijn grootste wens is dat ze attachments in hoofdentries niet zouden tonen in een zoekopdracht.
Voor de rest, dik tevreden met 1Password.
Waarom zou ik klantenservice nodig hebben als ik een wachtwoord beheer tool gebruik?

Als ik mijn master password verlies- is het einde verhaal als ik ook de backup oplossingen met het aanmaken van het account verlies.

Ik heb 1Password sinds dag 1 gebruikt toen het gewoon nog eenmalige aankoop was op iOS. Maar dit abonnementsmodel en functies wordt door Bitwarden Premium voor $10 per jaar aangeboden. Voor alleen de Apple Watch app.. ga ik hun prijs voor een family account niet betalen. Alle functies behalve de Watchtower, zit in gratis Bitwarden pakket. Watchtower zit daarentegen weer ingebakken in iOS en dat synct lekker heen en weer (met wat knutselwerk).

Helaas, mij zijn ze kwijt bij 1Password. Het staat puur op mijn telefoon voor de pincodes zodat ik die beschikbaar heb op mijn Apple Watch, verder, nul info in de app zelf.
Het nieuwe login/opslaan scherm was me in de beta versies al opgevallen en een zeer fijne toevoeging! Veel beter te zien wat er nu echt opgeslagen/gewijzigd wordt :)

Donkere modus is tevens ook wel fijn! (voor mij iig gezien alle apps in dark mode staan ingesteld was 1password wel een fel witte blok ineens :P)
Is donkere modus in de browser extensie echt nieuw? Ik weet niet beter dan dat de popups in de browser ook donker zijn (Safari en Chrome, macOS)
Dit voelt meer als het oplossen van een regressie dan echt nieuwe features, hun oude browser extensie kon dit al jaren.
Daarom ben ik ook nooit overgestapt op 1Password X in de browser, want dan kon ik mijn vingerafdruk e.d. niet meer gebruiken.

Maar ik zal het nu weer eens gaan proberen.
Vind het toch nog steeds maar onduidelijk tussen de, zo heet het nu, Classic en de X. Lijkt mij dat je een lichtgewicht extensie wilt combineren met een desktop app, maar zo'n oplossing zou niet classic moeten heten.. Dus nu willen ze dat je een zwaardere extensie draait, X, gecombineerd met de desktop app? Vind het maar verwarrend en wellicht zelfs onlogisch.
Ik dacht kom, laat ik het eens proberen, maar deze nieuwe extensie (of de 2.0 versie) lijkt alleen te werken als je een 1password account hebt. Ik zit nog lekker met een vault op mijn lokale filesysteem (met backups / sync via eigen mechanisme), ik vertrouw password managers met centrale accounts en servers niet, zie ook alle artikelen over LastPass.

Het voelt alsof ik steeds meer richting Bitwarden geduwd wordt. Ik ben ooit van KeePass afgestapt omdat (toendertijd) hun Linux en Android apps best erg waren.
Wat voor vault gebruik je nu?
Na een paar jaar op 1PW en LastPass zit ik nu op Enpass. Eigenlijk begrijp ik niet waarom Enpass zo weinig in de publiciteit komt, want het heeft alle belangrijke en interessante opties. Alleen lokaal / eigen keuze cloud opslag. Redelijke prijs. Plugins en apps voor alle systemen, etc.
Ik heb sinds gisteren de beta in gebruik waarbij deze features beschikbaar zijn. Moet zeggen dat het erg goed en fijn werkt!
Handig programma, echt het proberen waart!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee