NSO Group richt zich op NAVO-klanten 'en ontslaat 13 procent van personeel'

Het Israëlische cybersecuritybedrijf NSO Group, maker van de Pegasus-spyware, gaat reorganiseren. Daarbij krijgt het een nieuwe ceo en wordt er personeel ontslagen. Als onderdeel van die reorganisatie wil het bedrijf zich op NAVO-klanten richten.

Met de reorganisatie wil NSO Group 'zich ervan verzekeren dat het een van de toonaangevendste cybersecuritybedrijven van de wereld blijft', met de focus op NAVO-lidstaten als klanten, schrijft het bedrijf. Volgens het Israëlische medium Globes wil NSO Group zo'n 100 banen schrappen, ongeveer dertien procent van het huidige personeel.

Globes schrijft verder dat het bedrijf in schulden verkeert die zijn verergerd door de huidige economische problemen en exportbeperkingen. Sinds eind vorig jaar mag de Pegasus-maker alleen cyberwapens exporteren naar 37 landen, waaronder België, Nederland, India en Japan.

Als onderdeel van de reorganisatie vertrekt de huidige ceo en medeoprichter Shalev Hulio. Globes zegt dat Hulio, hoewel hij opstapt als ceo, betrokken blijft bij het bedrijf. Hulio zou proberen om NSO Group van de Amerikaanse verbodslijst af te halen, waardoor het weer in de Verenigde Staten zaken kan doen. Daarnaast zou hij op zoek gaan naar kopers voor het bedrijf. Eerder schreef The New York Times dat een Amerikaans defensiebedrijf NSO Group wilde kopen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

22-08-2022 • 12:54

100

Lees meer

Reacties (100)

100
90
34
5
0
29
Wijzig sortering
Bedrijven die voor de Navo werken zouden alleen uit landen mogen komen die onderdeel van de Navo zijn.
Deze order maar weer annuleren dan?

https://www.defensiebond....iest-voor-embraer-c-390m/

Of had je stiekem toch eigenlijk geen idee waar je het over hebt?
Helemaal onverstandig is het echter ook niet. Je ziet nu dat bv. Rusland z'n eigen militaire apparatuur niet kan repareren of vervangen omdat 't vertrouwd op westerse onderdelen die nu op de sanctielijsten staan. Daarom zie je foto's van Russische piloten die vliegen met Garmin GPS systemen die ontworpen zijn voor de visserij.

Het is dus wel degelijk een risico om militaire goederen te kopen waar onderdelen in zitten die in de toekomst mogelijk op een sanctielijst terecht komen.

De oplopende spanningen tussen het westen en China is wat dat betreft een risico dat we niet moeten onderschatten.
Daarom zie je foto's van Russische piloten die vliegen met Garmin GPS systemen die ontworpen zijn voor de visserij.
Vreemd want ze hebben sinds 2011 globale dekking met hun GLONASS systeem. Waarvoor zouden ze ooit GPS nodig hebben?
Het GLONASS systeem zend enkel een set signalen uit die GPS apparatuur kan gebruiken om positie te kunnen bepalen. Je hebt voor die GPS apparatuur nog steeds gespecialiseerde chips nodig die het verschil in de aankomsttijd van die signalen uiterst precies kan meten, en die staan waarschijnlijk ook op de sanctie lijst.

Productie van dergelijke chips is erg lastig, en streng gereguleerd. Zo kunnen standaard/civiele chips een kunstmatig beperkte precisie behalen, en werken ze niet als ze registreren boven een bepaalde hoogte en snelheid te zijn, zodat niet elke willekeurige chip gebruikt kan worden om kruisraketten of ICBMs me te sturen.

Het probleem voor Rusland is dus niet zo zeer dat ze geen eigen GPS signaal hebben, maar dat ze geen/niet voldoende ontvangers kunnen maken om die signalen te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door wild_dog op 23 juli 2024 00:53]

Sorry, onzin (en ik heb bij een GPS bedrijf gewerkt).

GPS als term is verwarrend. Het wordt gebruikt als specifieke term voor de Amerikaanse NavStar GPS, het origineel, maar ook als generieke term voor alle soorten Global Positionin Systems.

"GPS apparatuur" is tegenwoordig multi-system. Moderne chips zijn klein genoeg dat je op 1 chip nu NavStar en Gallileo en GLONASS kwijt kunt, en dat is wel zo handig. Maar dit is niet fundamenteel. GLONASS is ontwikkeld door de USSR om onafhankelijk van NavStar te zijn, dat was het hele punt van de koude oorlog. De boycot nu is dus weer terug naar oude tijden.

Dezelfde verwarring heb je ook met de "kunstmatig beperkte" precisie. Dat is geen GLONASS probleem, dat is een NavStar GPS beperking. En die beperking is simpelweg een gebrek aan bandbreedte-allocatie. NavStar was van origine militair, 90% van de bandbreedte was gereserveerd voor militair gebruik
Sorry, maar welk gedeelte is er precies onzin?

Ik ben er bewust van dat er verschillende GPS constellaties zijn. AFAIK een Amerikaanse, een Europeaan, een Russische, een Chinese en een Japanse. Ik gebruikte de term GPS in de algemene zin, grond apparatuur dat één of meerdere van die constellaties kan gebruiken om zijn eigen positie te bepalen.

De COCOM limieten over de hoogte/snelheid waarbij GPS blijft werken, of variaties daarvan, lijken nog steeds door (westerse) fabrikanten voor particuliere/non-militaite afzet gehandhaafd te worden: https://space.stackexchan...ers-for-balloons-and-cube

Zowel NavStar als GLONASS hebben kanalen/signalen voor militair doel die niet door consumenten apparatuur gebruikt kunnen worden, waarmee je waarschijnlijk een hogere nauwkeurigheid danmet enkel de civiele signalen kunt behalen. Ik noem deze (terechte) scheiding van de signalen een kunstmatige beperking, er is immers in totaal genoeg bandbreedte beschikbaar om hogere precisie te halen, maar dat is voorbehouden aan apparatuur voor militaire doeleinden.

Rusland word geraakt door een export ban van microchips uit ThailandTaiwan, en Russische chipmakers huren ook capaciteit in van TSMC. Deze GPS chips die voor Russische (militaire) doeleinden gemaakt zouden worden liggen volgens mij dus een ook nog steeds vast in ThailandTaiwan. Dan kunnen ze daar toch geen GPS ontvangers meer mee maken?

[Reactie gewijzigd door wild_dog op 23 juli 2024 00:53]

TSMC is gevestigd in Taiwan.
De feiten in deze laatste post kloppen. Maar vanwege de COCOM limieten is GLONASS nooit afhankelijk geweest van westerse chips. Ze werden nooit in Taiwan gemaakt., en zeker niet door TSMC: GLONASS is 5 jaar ouder dan TSMC !
Productie van dergelijke chips is erg lastig, en streng gereguleerd. Zo kunnen standaard/civiele chips een kunstmatig beperkte precisie behalen, en werken ze niet als ze registreren boven een bepaalde hoogte en snelheid te zijn, zodat niet elke willekeurige chip gebruikt kan worden om kruisraketten of ICBMs me te sturen.
Met een ICBM is die 3 meter afwijking van een civiele chip meer dan voldoende, als je een fireball radius van kilometers hebt :P Al denk ik niet dat die uberhaupt GPS gebruiken, laat staan als enige.

Zelfs voor een moderne kruisraket is het wel voldoende, maar die hebben vaak ook terreinherkenning en inertial navigatie. Daar komen onze stedelijke 3D modellen van google earth e.d. ook vandaan. Die zijn destijds allemaal in kaart gebracht voor kruisraketten en na die immense investering is het ook voor publieke doeleinden interessant geworden. Er hoefden alleen nog maar textures op geplakt te worden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 00:53]

Google Earth heeft de VS in kaart gebracht om kruisraketten te kunnen richten...??
Nee. Zij hebben gebruik gemaakt van de informatie (en tools) die is verzameld door militaire contractors voor kruisraketten (sinds de jaren '80, toen bestond Google nog niet eens) om google earth te bouwen en met name de 3D kaarten van steden. Net zoals Apple.

En ja daar zaten ook Amerikaanse steden bij, immers kan het nodig zijn dat kruisraketten die moeten overvliegen voor verdediging van het land. Kruisraketten vliegen vaak laag en tussen gebouwen door zodat ze moeilijker te onderscheppen zijn.

Ze hebben wel een hoop extra werk moeten doen hoor, zoals het genereren van textures (een kruisraket boeit het niet hoe een gebouw er uit ziet). Maar dit was de bron van de techniek.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 00:53]

Het GLONASS systeem zend enkel een set signalen uit die GPS apparatuur kan gebruiken om positie te kunnen bepalen. Je hebt nog steeds gespecialiseerde chips nodig die het verschil in de aankomsttijd van die signalen uiterst precies kan meten, en die staan waarschijnlijk ook op de sanctie lijst.
Is dat wat je hoopt dat er gebeurt?

Je gaat ons dus wijs maken dat ze wel even een globale netwerk van satellieten kunnen maken maar dan even vergeten zijn om ontvangers te maken die volledig FDMA compatible zijn?

[Reactie gewijzigd door Caelestis op 23 juli 2024 00:53]

[...]

Is dat wat je hoopt dat er gebeurt?

Je gaat ons dus wijs maken dat ze wel even een globale netwerk van satellieten kunnen maken maar dan even vergeten zijn om ontvangers te maken die volledig FDMA compatible zijn?
Je hebt maken en je hebt maken. In de VS zijn ze er bijvoorbeeld goed in om groot op de doos van iets te zetten: "Made in America". Compleet met vlag en al. Als je dan goed kijkt, dan bedoelen ze dat het in de VS in elkaar gezet is. De onderdelen komen veelal van over de hele wereld vandaan.
Het probleem voor Rusland is, dat staat van de technologie in het land niet ver genoeg ontwikkeld is om zelfstandig hoogwaardige chips te bouwen. En als die niemand kan of mag leveren, dan hebben ze daar toch een probleem. En dat is wat dit embargo dus ook doet.
Het zou mij trouwens ook niet verbazen als GPS en Galileo boven Rusland voor consumenten uit staan of op zijn minst op erg onnauwkeurig staan.
Het probleem voor Rusland is, dat staat van de technologie in het land niet ver genoeg ontwikkeld is om zelfstandig hoogwaardige chips te bouwen.
Ze zijn al sinds 2014 bezig om volledig zelfstandig chip te kunnen maken. Vanaf 2020 is Mikron gecertificeerd op 65nm procedé.
Tuurlijk komen ze niet heel ver in vergelijking met bedrijven als Intel en AMD, maar is het onderwerp een simpele ontvanger van positionele data. Heb je daar een 12de gen Intel chip voor nodig? Absoluut niet.

De oudere ontvangers hadden toen nog geen 65nm mogelijkheid en die werken ook nog prima. Roscosmo heeft geloof is zelfs dit jaar de upgrade naar GLONASS v2 op de roadmap staan. Ik geloof zeker dat de "sancties" dat hebben vertraagd maar zolang er geen sanctie beleid is tussen Rusland, China en Vietnam, is dat een compleet wassen neus op gebied van tech productie.
Zelfs wij laten bijna alles daar maken. En wat als China straks Rusland achterna gaat een Taiwan compleet overneemt? Denk je dat TSMC zomaar even de boel kan verplaatsen? Ze hebben letterlijk 1 van de top fabrieken, van de hele wereld, in hun achtertuin zitten.

Er worden enorm veel geruchten de lucht ingegooid over hoe dom de russen zijn, en wat ze allemaal niet kunnen, dat er geen enkel logica mbt motivatie meer zichtbaar is.
8 jaar geleden dat ze de Krim hadden overgenomen was het verhaal dat ze woonwijken vol met Oekraïners tegen hun wil hadden ingenomen.
Datzelfde bron heeft niet zo heel lang geleden satelliet foto's laten zien over hoe het militaire vliegveld op dat eiland was opgeblazen.
Je had toch eerst gezegd "woonwijken met Oekraïners"? Maar nu is het een eiland met een bestaand Russiche militaire basis waarvan jullie de Lease hadden opgezegd, en je denkt dat de Russen hun militaire basis zomaar opgeeft vanwege een protest actie?

Dit hele "kijk hoe dom ze zijn" houding begint bijzonder arrogant over te komen.
Voor de duidelijkheid ik steun Oekraïne volledig maar als zelfs de sterkste militaire macht op aarde wel even 2 keer gaat nadenken over hun aanpak van de russen moet het toch wel duidelijk zijn dat een verhaal over garmins in vliegtuigen, 1 groot broodje aap verhaal is.
Dit is geen "kijk hoe dom ze zijn" houding. In ieder geval niet van mijn kant. De halve wereld draait op technologie / kennis / producten van andere landen. Of dat goed is is een heel ander verhaal. Ik vind het persoonlijk heel kortzichtig als ik bijvoorbeeld kijk hoe we hier onze boeren zijn aan het wegpesten. Ja, inderdaad zijn ze voornamelijk voor de export bezig, maar ze kunnen ook voor de binnenlandse consumptie zorgen. En dat zouden we in de toekomst eens heel hard nodig kunnen hebben.

Alleen blijft mijn opmerking staan: Rusland kan op dit moment zelfstandig geen hoogwaardige chips bouwen. En ik vraag me af of ze op dit moment überhaupt de chips kunnen bouwen voor navigatie. Daarvoor moeten ze de machines, de grondstoffen en de knowhow hebben.
Alleen blijft mijn opmerking staan: Rusland kan op dit moment zelfstandig geen hoogwaardige chips bouwen. En ik vraag me af of ze op dit moment überhaupt de chips kunnen bouwen voor navigatie. Daarvoor moeten ze de machines, de grondstoffen en de knowhow hebben.
Voor zover ik kan zien is iedereen in de westerse wereld opeens geld aan het pompen om chip lokaal te maken. Veel van die plannen zijn zeer recentelijk gestart en bieden pas over een paar jaar soelaas.
Het is een behoorlijk "reactief" gedrag. De eerste keer dat Russen dachten over de invasie was al 8 jaar geleden.
Het lijkt haast alsof wij hebben lopen slapen en zij nu een 8 jaar voorsprong hebben op de planning. Tot nu toe heeft rusland geen seconde zich wat aangetrokken van de "sancties". Ze hebben europa in de knel met het energie afhankelijkheid en verkopen nog steeds elke vat olie en kuub gas dat ze willen.
Uiteindelijk droppen ze gewoon wat cash in handen van de chinezen en ze kunnen elke chip krijgen die ze willen.
Geld wint altijd. Op dit moment zijn er veel banken in China (tijdelijk)gesloten om een economisch crash te voorkomen. En daar kan Rusland mooi van profiteren. Wij gaan ze niet helpen want "Taiwan"
een verhaal over garmins in vliegtuigen
De US Navy gebruikt Playstation-controllers. Als het werkt dan werkt het.
Nee hoor. Die maakte ze, in ThailandTaiwan bij TSMC. En daarna zijn ze geraakt door de sancties.

https://www.defensenews.c...in-response-to-sanctions/

Dat ze de satalieten hebben kunnen maken en lanceren voor de sancties staat los van of ze nog ontvangers kunnen maken na de sancties.

Maar eerlijk gezegd, zie ik het ook nog best wel gebeuren dat de ingebouwde navigatie systemen in hun straaljagers, welke waarschijnlijk door een ingekochte generaal uitbesteed zijn aan een geldgraaiend prutsbedrijf, zo bagger was dat de scheepsnavigatie systemen beter/betrouwbaarder/makkelijker werken.

[Reactie gewijzigd door wild_dog op 23 juli 2024 00:53]

The Russian-based company MCST, which produces Elbrus microchips, said in early June that it could move its production line from Taiwan, the world-leading producer of semiconductors, to the Micron plant based in Zelenograd, a city near Moscow. Russian media reported the potential move, citing MCST officials, and Defense News confirmed the information through a source with knowledge of its business dealings.
Wat is je punt?
Het kan zijn dat ze voor het ontvangst van dat signaal afhankelijk zijn van producten die geleverd worden uit het buitenland. Als dat niet meer geleverd kan worden dan heb je niets aan het GLONASS systeem: je moet het namelijk wel kunnen ontvangen.
Waarom zouden ze geen ontvangers kunnen maken voor het netwerk wat ze zelf gemaakt hebben? Is het idee van een volledig onafhankelijke netwerk voor het geval dat er oorlog uitbreekt te vergezocht? Of is onze hoop dat ze geen kernraketten kunnen afschieten omdat de GPS niet werkt?
Waarom zouden ze de benodigde chips wel kunnen maken?
Ze hebben geloof ik een kleine chip industrie, maar het procedé is vrij verouderd.
Daarnaast gebruiken ICBM 's geen GPS of glosnas
Alsof het quantum computers zijn? Ze waren de eerste die een prototype hadden gemaakt in eigen keuken en kunnen ze dus makkelijk zelf maken.
En ja een ICBM gebruikt wel degelijk GPS, Galileo of GLONASS. Een van de redenen waarom die systemen überhaupt bestaan is voor wapen besturing, niet voor de gps in je auto. Vliegtuigen zijn zelfs 2de rangs op het gebied van positionering vergeleken met raketten.
GPS en co zijn gemaakt voor kruisraketten en slimme bommen, oftewel dingen die echt nauwkeurig moeten zijn.
Niet voor ICBMs met kernkoppen, deze hoeven niet echt tot op de meter nauwkeurig te zijn.
Deze gebruiken een ander, ouder systeem.

Want mocht het zo ver komen dat je een ICBM met kernkop gaat gebruiken dan is er misschien geen GPS netwerk.

De kernkoppen die op mobiele instalaties zitten maken dacht ik wel gebruik van een systeem waar de launcher aan de raket doorgeeft waar ze zich bevinden op het moment van afschieten, daar zou GPS gebruikt kunnen worden.
ICBMs gebruiken traagheidsnavigatie, dit is volledig afgesloten en dus niet afhankelijk van een satelieten netwerk.
En wat denk je dat ze dus wel gebruiken? Een sextant?
Je bent sarcastisch, maar zit er per ongeluk dichter bij dan je denkt. ICBM's gebruiken star trackers. Ze navigeren op de sterren, om de simpele reden dat die niet door anti-sateliet wapens kunnen worden vernietigd.
Tussen 1950 en 1960 gebruikten ze die ja en daarvoor een IGS "inertial guidance system".
Denk je dat ze dat nu nog gebruiken? De "running gag" is dat de VS nog steeds gebruik maakt van floppydisks in veel van hun silo's. De floppy disk werd in 1971 uitgevonden ongeveer 10 jaar nadat de laatste ICBM met een star tracker werd uitgevoerd.
En zonlicht straling
Zie bron: https://en.wikipedia.org/...ke_Mead_Boeing_B-29_crash en dan bij Sun Tracker

[Reactie gewijzigd door Vic-Green op 23 juli 2024 00:53]

ICBM's gebruiken juist GPS en glonas, GPS is beveiligd op hogere snelheiden/hoogtes (COCOM limits) juist zodat vijandige naties GPS niet kunnen gebruiken in hun ICBM's.

https://www.wired.com/201...or-active-guided-rockets/

[Reactie gewijzigd door t link op 23 juli 2024 00:53]

In je link word niets gezegd over ICBMs , of ik heb er overheen gelezen.

Heb je een bron dat ICBMs met kernkoppen GPS gebruiken?
Want zover ik weet is het met opzet gedaan dat ze geen GPS gebruiken.
De nauwkeurigheid van GPS is onnodig voor een kernbom en het zou ze afhankelijk maken van een extern system. Iets wat je niet wilt bij een kernbom.
ICBM's worden niet specefiek genoemt, maar die maken er netzogoed gebruik van. en ICBM's worden echt niet alleen gebruikt voor kernbommen, daarnaast worden moderne kernbommen steeds kleiner en accurater vanwegen nuclear proliferation afspraken, meer richting tactical nukes.

hier is bijvoorbeeld een onderdeel van ICBM's wat GPS gebruikt
https://en.wikipedia.org/wiki/Maneuverable_reentry_vehicle
hier bijvoorbeeld over GPS bij MARV's
https://www.ion.org/publications/abstract.cfm?articleID=4492

of hier een patent op een specefieke implementatie ervan:
https://patents.google.com/patent/US5355316

[Reactie gewijzigd door t link op 23 juli 2024 00:53]

ICBM: InterContinental ballistic missile
Een raket die een ballistische baan volgt om een doel te raken op een ander continent.
Een ballistische baan, is de baan die een voorwerp volgt zonder aandrijving. De raketmotor dient om in deze baan te komen, net als bij een v2. De baan beschrijft een gelijkaardige kromme aan een steen die je gooit, of een kanonskogel.
- edit: Ballestiek is nattevingerwerk zoals de V2 raketten deden.
Tegenwoordig kan men de baan bijsturen om precisiedoelen te raken.

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 23 juli 2024 00:53]

Wellicht is het probleem niet GPS vs GLONASS.. Maar de beschikbaarheid van de chips die in de receivers gaan. De Russische chipfabricage is nou niet echt denderend en ik sluit niet uit dat de chips voor GLONASS receivers allemaal uit bijvoorbeeld Taiwan komen.
De Russische chipfabricage is nou niet echt denderend
Gebaseerd op welke info? Omdat jij nu geen Russische CPU kan kopen dat zich meet met intel of amd? Mikron is al gecertificeerd op 65nm procedé. Beschikbaarheid is niet voor westers markt dus hoe weten wij hoeveel ze kunnen maken? Geheime insider info van westers spionnen?
Waarom zouden ze nu pas gaan beginnen met receivers maken dan wel inkopen??? Ik sluit niet uit dat ze ergens een aantal pallets met receivers hebben staan die kant en klaar geleverd kunnen worden in het veld mocht het nodig zijn.
Ja je kan je lokale iphone niet meer laten repareren of een nieuwe motor krijgen voor een Boeing vliegtuig. Tot zeer recentelijk waren wij volledig afhankelijk van Russische raketten om zelfs de ISS in leven te houden. Je denk niet dat ze een vervanging van een vliegtuig motor kunnen maken of al hebben?
Alle grondstoffen kopen ze via China wat ze zelf niet globaal beheren.
Als je kijkt naar Wikipedia zie je dat in Rusland slechts 3 fabs staan met een capaciteit van 10k wafers per maand. Dat valt in het niet bij landen als Taiwan, China of de US.

Rusland heeft gewoon geen grote chip-maak-industrie. Net zoals Europa dat ook niet heeft.
Dat kan in tijden van vrede heel logisch zijn.. Omdat Taiwan bijvoorbeeld gewoon veel goedkoper is.

Maar als je in oorlog bent spelen ineens hele andere zaken een rol.

Je doet het nu voorkomen alsof industriele productie capaciteit een groot geheim is.. Maar dat is 't niet.

Als wij in oorlog komen met China dan kunnen we ook morgen amper nog een ei bakken, omdat werkelijk alles met een stekker dat wij hebben uit China komt. Het probleem dat de Russen hebben met de import van onderdelen hebben wij ook als wij in oorlog komen met China, Taiwan of de VS. Is niets geheims aan, maar wel een zorg in tijden van politieke onrust.
Je doet het nu voorkomen alsof industriele productie capaciteit een groot geheim is.. Maar dat is 't niet.
Nee, wat ik zeg is dat je dat niveau aan capaciteit niet nodig hebt want je bent immers niet de hele wereld van chips aan het voorzien.
Het doel is maken van chips en niet hoeveel kan je er verkopen. De bevolking is minder als de helft van wat enkel de VS heeft.
Kan je volgend seizoen 10 miljoen telefoons schuiven? Nee maar heb je ook niet nodig.
Kan je een paar duizend GLONASS receivers bouwen om het vloot van vliegtuigen en booten te voorzien? Bijzonder gemakkelijk.
Je moet niet vergeten ze hebben al veel van de "nieuwe tech" staan, wat dus uiteindelijk uitgefaseerd moet worden maar dan komt de vraag "Zijn ze echt zo dom geweest om hun militaire macht afhankelijk te laten worden van westerse tech?" Dit is het punt waarbij je even twee keer moet gaan nadenken en je die dromen de wereld uit moet helpen.

Als dat namelijk het geval was geweest dan stond er nu een hele linie van vriendelijk troepen langs de grens van Rusland (of verder). Dat hele "Ik keek ernaar en zeg alleen maar foei" gaat echt werkelijk nergens over.
Niet alleen qua mogelijke sancties. Ook de controle over de spullen die je gebruikt in een tijd dat alles steeds meer continu verbonden is. Wil je dan dat een leverancier meerdere belangen heeft waaronder mogelijk zelfs die van je vijanden?

Dit specifieke geval even daargelaten omdat op NSO group sowieso al sancties rustten voor levering naar bijv. de VS. Maar ik denk dat dat wel een verstandige zet is in een steeds verder polariserende wereld.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 00:53]

Ja zeker die, Brazilië is een heel erg protectionistisch land.

Jammer dat Nederland zelf geen vliegtuigbouwer heeft
Had Europa maar een vliegtuigbouwer die dit soort vliegtuigen kon maken.. Het is niet zo dat Airbus nog een paar 400M's kan bouwen O-)
De A400M is qua formaat een heel stuk groter.
Ik moet ook zeggen dat het een twijfelachtige beslissing is geweest om zaken te doen met iemand als Bolsonaro.

Maar ik neem aan dat zakelijke belangen ook een rol spelen, immers vliegt KLM ook met Embraer voor hun cityhopper diensten. Zou me niet verbazen als er korting bedongen is.

Ik vind het ook niet zo netjes dat Nederland niet lekker meespeelt in de Europese belangen. KLM heeft vooral vliegtuigen van Boeing en Embraer, niet van Airbus. Sponsor liever je eigen industrie. Gelukkig gaan ze nu de 737's vervangen door Airbus.
De operationele kosten hebben de doorslag gegeven voor de keuze voor de kc390. Het toestel zou goedkoper zijn per vlieguur vergeleken met de C-130.
De airbus A400M is meteen weer een veel groter toestel dan de embrear en de c130.
Lijkt mij eigenlijk heel verstandig idd als onze wapens niet uit een land komen die onstabiel zijn.
Maar niet-NATO != onstabiel land

Zwitserland, Finland, Zweden zijn bijvoorbeeld geen NAVO-landen, maar waar je toch prima zaken mee kunt doen. Zelfde geldt voor Australië, Nieuw-Zeeland of misschien Japan, hoewel dat allemaal niet bepaald ‘Noord-Atlantisch’ is.
Turkije en Albanië zijn daarentegen wel weer lid.
Brazilië wel en dat was de vraag.
Volgens welke criteria?
Of heb je dat van de NOS gehoord?

KLM cityhopper vliegt al jaren met kisten van Embrear.

[Reactie gewijzigd door dirk161 op 23 juli 2024 00:53]

KLM is niet de luchtmacht.

En wat is er mis met de NOS?
Of heb ik hier weer met een mafkees te maken?
Maar het zijn kennelijk zijn het voor KLM wel prima toestellen.
Maar je ontwijkt de vraag: Waaruit blijkt dat Brazilië een onstabiel land is?

Portugal en Hongarije hebben hetzelfde toestel aangeschaft.

[Reactie gewijzigd door dirk161 op 23 juli 2024 00:53]

Maar je ontwijkt de vraag: Waaruit blijkt dat Brazilië een onstabiel land is?
1 woord; Bolsonaro. Moet dat echt verder uitgelegd worden?
Portugal en Hongarije hebben hetzelfde toestel aangeschaft.
Die ook geleid worden door populisten zoals Bolsonaro :)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 00:53]

Of heb je dat van de NOS gehoord?
Ah, dus toch.
Goed verhaald hoor.
Maar ga je ook nog een keer met argumenten komen?
Overigens haalt Nederland ook behoorlijk wat militair materieel uit Israel.
Ik wacht op de jouwe eigenlijk. De argumenten van mij zijn al door GekkePrutser gegeven.
Jij komt met je NOS verhaal.

En dat klopt overigens tegenwoordig ook in licentie geproduceerd in Duitsland.
Je komt niet verder dan stellen dat de staathoofden “populisten” zouden zijn, wat dat ook moge betekenen.
En dat klopt overigens tegenwoordig ook in licentie geproduceerd in Duitsland.
Waar doel je op?
Lees je dan maar eens in als je dat niet eens weet.
Lees je dan maar eens in als je dat niet eens weet.
Er is meer dan de Spike.
snap niet dat ze dat doen.
USA en Frankrijk hebben toch ook vliegtuig bouwers?
Welk Frans toestel zou volgens jou een goed alternatief zijn dan?

De oude KDC-10 is trouwens vervangen door de Airbus A330-MRTT.

[Reactie gewijzigd door dirk161 op 23 juli 2024 00:53]

Of had je stiekem toch eigenlijk geen idee waar je het over hebt?
Ik rust mijn zaak.
En waarom niet de a400? Dat is een prachtig propeller vliegtuig waarmee je kan landen en opstijgen vanaf onverharde of beschadigde startbanen
Kijk even hoe dit werkt met iets onnozels zoals de aanvoer van produkten uit ruwe olie zoals kerosine en diesel. Ik denk dat de NAVO onvoldoende produceert & transporteert om alle bases van NAVO-bondgenoten draaiend te houden.

Die enorme vloten & oefeningen rondom het Midden-Oosten, Taiwan, Japan en gedeelten van Afrika; daar zit weinig/geen NAVO-olie bij.
Noorwegen kan toch ook in Oli voorzien?
Ik denk dat het probleem meer in de logistiek en opslag ligt.
Midden-Oosten, Taiwan, Japan en Afrika zijn natuurlijk allemaal gebieden die NIET in de Noord-Atlantische Oceaan liggen. Dat is simpelweg geen NATO gebied.
Want als het zich alleen op NATO klanten richt zijn de werkzaamheden gerechtvaardigd....

Dit Israelisch (niet-NATO lid ) bedrijf zou eerder int. vervolgd moeten worden voor int. illegale wapenhandel en betrokkenheid bij de dood van in ieder geval 1 journalist.
Dit Israelisch bedrijf zou eerder int. vervolgd moeten worden
Dan moet Israel zich natuurlijk wel aansluiten bij het International Criminal Court. En dat gaat natuurlijk niet gebeuren met alle moslimlanden bij de VN.

Nee, we zijn nog lang niet op het punt dat internationaal strafrecht grote invloed heeft op de wereld. En gezien de niet-liberale regeringen wereldwijd moeten we in Nederland daar erg blij mee zijn.
Ja, dat is zo. Maar je kan natuurlijk landen wel meer onder druk zetten. Bijvoorbeeld door import- en exportbeperkingen, net als bij andere landen gebeurt die het niet zo nauw nemen met int. recht.
Zo voorkomen ze dat er sanctiemaatregelen worden opgelegd (tegen het bedrijf én eigenaren of directieleden) en NAVO-landen geen zaken meer met hun mogen doen.
Dit zorgt er gelijkertijd voor dat ze ook zaken kunnen doen met niet-NAVO-landen die op goede voet of "goedgekeurd" zijn door de NAVO. Derhalve kunnen ze met de meeste natiestaten gewoon blijven handelen.

Het alternatief is dat ze alleen met dubieuze of "rouge states" handel kunnen bedrijven en de directeuren op een "most wanted"-lijst komen te staan.
Ik snap de redenen en de plotselinge wens om zich snel over te willen leveren aan een NATO-land, maar dat zou geen garantie mogen zijn. Er zijn aantoonbaar slachtoffers gevallen waarbij NSO een belangrijke rol in speelde en het bedrijf leverde 'digitale wapens' aan diverse regimes
North Atlantic Treaty Organisation ... wat is je punt? :P
Wellicht doelt hij op de onnodige verengelsing van de nederlandse taal (in het artikel gaat het ook gewoon over de NAVO).
Om hier nou zo over te vallen en een comment achter te laten snap ik dan weer niet.
QR-code, LPG, SATA, HDD, SSD ook maar laten varen? ;)
Leenwoorden zijn niets nieuws, wij gebruiken nog steeds romeinse woorden. Het "probleem" is dat we voor termen als NATO oid. prima Nederlandse woorden hebben.
Het probleem is dat er onnodig vertaalt is.
Omzetten naar Latijns "alphabet " is wel begrijpelijk. Die letters kunnen we lezen.
Paris, London,Bejing,"Moskow", kiev
Dit vraagt om uitleg hoe die schulden mee telde om toonaangevend te worden op een manier die ze nog meer in de schulden bracht, en welke rol de directie daarin had.
Benieuwd waar dat ontslagen personeel dan aan gaat werken en bij wie.
een van de toonaangevendste cybersecuritybedrijven van de wereld
Tsja, en gelijktijdig spyware verkopen. Klinkt toch een beetje als een pyromaan die brandblussers verkoopt.
Daarbij krijgt het een nieuwe ceo en laat het personeel vertrekken.
Hmmm, klinkt als een letterlijke vertaling van het amerikaanse "let go". En klinkt daarmee een stuk vriendelijker, alsof het initiatief om te vertrekken van het personeel uit gaat.

De titel van het artikel is wat mij betreft een stuk correcter: men wordt ontslagen. Laten we het niet mooier maken dan het is, @Hayte.

[Reactie gewijzigd door vanaalten op 23 juli 2024 00:53]

Aangepast, bedankt :)
Een iets te letterlijke vertaling van "to let go"
Hopelijk gaan ze failliet.
Maar het is geen Cybersecurity bedrijf. Het is een Cyberinsecurity bedrijf.
Tijd om onze nationale cyberexpert er heen te sturen.
Dacht dat we van Micro$oft afwaren. Isra-hel, very creative. Israel, das toch waar ze homo's van de flat gooien? Kan ook een land er naast zijn.
Tijd voor je medicijnen man, zo raaskallen kan een beroerte veroorzaken heb ik gehoord.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.