'Intel gaat duizenden mensen ontslaan om tegenvallende pc-markt'

Intel is van plan om duizenden werknemers te ontslaan om kosten te besparen en het hoofd te bieden aan de tegenvallende pc-markt, zeggen bronnen tegen Bloomberg. Het bedrijf zou de ontslagen deze maand nog willen aankondigen. Bij Intel werkten in juli 128.200 mensen.

De bronnen spreken tegenover Bloomberg over een 'grote vermindering in het personeel' en dat er waarschijnlijk duizenden mensen weg moeten. Het precieze aantal is niet duidelijk. Intel zou de massaontslagen rond de publicatie van de kwartaalresultaten eind deze maand bekend willen maken. De ontslagen zouden voornamelijk plaatsvinden bij de verkoop- en marketingafdelingen van het bedrijf, waar zo'n twintig procent van de mensen zouden moeten vertrekken.

Het Amerikaanse bedrijf zou kosten moeten besparen omdat de vraag naar pc-processors sterk is afgenomen. Sinds dit jaar daalt het aantal geleverde pc's wereldwijd na jaren van groei. Daarnaast worstelt Intel met het terugveroveren van marktaandeel van AMD. Bij de afgelopen kwartaalresultaten in juli waarschuwde Intel al minder omzet en winst te verwachten door de dalende verkoopcijfers, nadat de verkopen van Intels consumentendivisie daalden met 25 procent. Het bedrijf gaf ook aan te kijken naar kostenbesparende maatregelen.

Intels laatste massaontslagronde was in 2016, toen er twaalfduizend banen geschrapt werden. Met de nieuwe ontslagronde zou Intel met tien tot vijftien procent willen besparen op vaste kosten. Eerder deze maand maakte Intel bekend autonoomrijdenbedrijf Mobileye naar de beurs te brengen, om met het geld meer chipfabrieken te kunnen bouwen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

12-10-2022 • 07:58

256

Reacties (256)

256
253
142
6
0
79
Wijzig sortering
Ik ben geen econoom, maar is Intel niet gewoon één van de eerste bedrijven die grootschalige ontslagen aankondigt?

Tegenvallende omzetresultaten en toch ook chiptekorten. Algemene stijging van de prijzen die je dus niet kan doorbelasten, want je omzet daalt al te hard. Dan zoek je het in kostenbesparingen denk ik. Volgens mij gaan we dit grootschalig zien in Q1 2023. Benieuwd hoe dit allemaal gaat uitpakken.

Ik merk het vooral bij mijzelf. Bovenmodaal inkomen, gezonde financiële buffer en toch gaat de hand op de knip.

[Reactie gewijzigd door seez op 24 juli 2024 02:19]

Chip makers behoren tot de cyclische bedrijven. Wat er nu gebeurd is normaal (krimp/expansie) Zodra de recessie over is en de consument weer geld uitgeeft zie je een tegenovergestelde beweging.
Wat er nu gebeurd is normaal (krimp/expansie) Zodra de recessie over is en de consument weer geld uitgeeft zie je een tegenovergestelde beweging.
Nee. Sla de kwartaalcijfers van Intel er eens op na. De marge is aan het imploderen. Ook tijdens de topjaren al, in 2020.

Toen werd dat grotendeels verhuld door het verkopen van divisies, en het terugkopen van aandelen.

Beleggers kijken naar EPS. Ik was toen short voor alle goede redenen, maar vanwege de 'financial engineering' van Bob Swam bleef de winst gehandhaafd. Dus de verdiensten op cliënt computing (laptop, desktop) daalde vanwege de concurrentie met AMD, de kosten liepen op vanwege peperdure pleisters voor het falende 10 proces, dus de marge daalde.

Andere aandeelhouders zagen dat pas heel laat, en waarom: Intel verkocht bijvoorbeeld zonder winst modems aan Apple. Toen Intel daarmee stopte, kwam de capaciteit vrij voor Xeons en zo steedg de marge. Zelfde verhaal voor Optane / XPoint.

Of de winst van Intel daalde. Maar omdat het aantal aandelen daalde omdat Intel ze zelf opkocht, steeg de winst per aandeel.

Verder werd er relatief weinig geïnvesteerd in nieuwe fabs, want ze beweerden toen nog onterecht voor te lopen op TSMC. Nu staan ze met de broek op de enkels tegenover TSMC, en eindelijk zien zelf de grootste beurs-digibeten in wat ik al jaren roep, dat Intel heeft verloren van TSMC. Nu heeft Intel miljarden nodig om in te lopen op TSMC. Wat trouwens vrij kansloos is, maar de politiek geeft het ze.

Wat er gebeurt qua personeel dat weg moet bij Intel wordt versterkt door het einde van de Corona bubbel, maar die zag Intel al lang aankomen. Maar de echte oorzaak is hun falende competitie tegen AMD en TSMC, en dat ze geen business units meer overhebben om nog te verkopen, behalve MobilEye.

Dat komt omdat er sinds Otellini verkeerde keuzes zijn gemaakt, mismanagement. Otellini staat aan de wieg van het fiasco dat 10nm is, en Krzanich moch er verantwoordelijkheid voor nemen. Swan deed het juiste en poetste de beurskoers op, verkocht onderdelen en kon niet anders dan bij TSMC aankloppen.

Onder Pat Gelsinger wordt het niet beter, de investeringen in oa EUV en dan 2.0 gaan met 4 miljard omlaag terwijl het dividend met 4 miljard omhoog gaat. Het bedrijf heeft geen lange-termijn visie meer, al sinds Otellini niet meer.
Je hebt op veel punten gelijk. Ik volg Intel op de voet en begrijp wat de problemen zijn. In tegenstelling tot veel anderen zie ik wel een mogelijke ommekeer. Er spelen grote geopolitieke belangen en het is de Amerikanen (lees politiek) alles aangelegen om de productie weer op eigen bodem terug te brengen.

Ik heb alleen niet zoveel zin om hele epistels te schrijven die niemand hier leest, dus vandaar dat mijn eerdere commentaar wat kort door de bocht is. Neemt overigens niet weg dat er nog steeds sprake is (bovenop alle andere problemen) van neerwaartse gang in de cyclus. Je ziet het nu bij alle tech bedrijven en er zullen ook meer ontslag rondes volgen.
Verbaasd me niets!
Die mannen van TSMC hebben dik2 jaar bij ons meegelopen in de Fab van Philips/NXP Nijmegen
En hebben daar het bakken van chippies geleerd. De site Fab 87 is incl alle foute zaken een op een overgegaan naar Taiwan. ! En ja die concullega's zijn verrekte sterk in het massaal produceren.
Wij hebben destijds 24 uur per dag klaargestaan om Mos4-You uit de grond te stampen. Maar dat zien die domme koekenbakkers niet.

Feit is, zolang het management van dergelijk soort Bedrijven met dollartekens in de ogen rondlopen, worden er, zoals destijds bij Philips hele bedrijfstakken verkocht om de aandeelhouden hu kortetermijnwinsten te garanderen. Dat alle know how en dergelijke verloren gaat is bijzaak.
Kroketten management noem ik dat.

Ik heb meegemaakt hoe DCS Boblingen, Fishkill New-York en al die andere site werden uitgemolken. en nu? Nu mag men op de blaren gaan zitten. Dit is dus het resultaat. Maar goed dat je meer dan 25 jaar meeloopt in die industrie maakt je geen expert? Nou. zod en ik er niet over, want ik weet wel wat er inde achterkamertjes is uit onderhandeld. En da's voor vee oud Philips medewerkers helaas fout uitgepakt. en dus ook voor mij. Toch jammer. Frits Philips zou zich omdraaien in zn graf...
Dat doet zowat elk bedrijf dat een enigszins elastisch product aanbiedt: op en neer bewegen met de markt. Maar veel bedrijven/sectoren zijn daar wel traag in: ze schieten tijdelijk door wanneer het goed gaat, en ze stellen laat bij wanneer de markt verslechtert.

Zo werd er maximaal geproduceerd vanwege crypto + corona, en nu die factoren minder zwaar wegen duurt het even voordat de beslissers zich aanpassen op de nieuwe situatie. Bijvoorbeeld met verlaging van prijzen of productievolumes, of kostenbesparing door bijvoorbeeld ontslagen. Maar eerst is er net te lang een ijdele hoop aan de aanbodzijde dat ze door kunnen knallen. Intel doet nu een kostenbesparing als dit gerucht klopt, maar bijvoorbeeld Nvidia lijkt nog in de waan te zitten dat er niets aan de hand is. De realiteit dwingt dan alsnog een verandering af uiteindelijk: kopers blijven gewoon weg totdat de aanbodkant het snapt. Wel jammer dat het altijd zo moet gaan, en nooit proactief of preventief. Aandeelhouders willen echt geen euro mislopen; er heerst een sterke winstmaximalisatie in plaats van echt flexibel te kijken naar vraag en aanbod.

De oplossing is geduld aan de vraagzijde: als wij als kopers zo lang mogelijk blijven wachten op redelijkheid, dan komt die redelijkheid er uiteindelijk.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 24 juli 2024 02:19]

Dat is allemaal erg kort door de bocht. Een gigantisch bedrijf als Intel kan niet even snel inspelen op de markt. Er worden contracten en enorme volumes afgesproken die je niet zomaar even 'on the fly' kan op- en afschalen. Dit zie je bij NVIDIA die nu met grote voorraden oude GPUs zit. Je kan niet altijd van tevoren voorspellen wat de markt precies doet. Mensen denken allemaal zo simpel over hele complexe onderwerpen.
Dat consumenten volgens jouw zo lang mogelijk moeten wachten op redelijkheid is leuk op papier. De praktijk is weerbarstiger.
Natuurlijk is het complex, maar het is lang niet compleet onvoorspelbaar. Van zowel corona als crypto waren er duidelijke aanwijzingen dat dat tijdelijke omstandigheden zouden zijn. Natuurlijk beweegt een bedrijf mee naar boven in zo'n periode, maar hoe ver precies? Want te veel inkopen, prijzen te ver verhogen en te veel mensen aannemen is uiteindelijk destructief: dat moet toch weer afgeschaald worden en dan is het soms gewoon duurder dan wanneer je wat minder hard was gaan groeien.

De topbeslissers in dit soort bedrijven krijgen tientallen miljoenen per jaar; is dat niet bedoeld voor het nemen van grote verantwoordelijkheid en het nemen van goede, geïnformeerde beslissingen? Als ze net zo weinig weten als jij en ik, waarom dan die enorme verdiensten? Mogen we niet één en ander verwachten van hun kunde en de adviseurs om hen heen?

Er is een omgang met de markt die zo goed mogelijk het aanbod aansluit op de vraag, en er is een omgang genaamd winstmaximalisatie. Daar zit verschil tussen, en onder het neoliberalisme zie je dat alles oververhit is geraakt. Economische realiteiten worden hooguit met grote tegenzin geaccepteerd, en vaak pas na grote tegenvallers. Dat kan handiger als het geheel wat minder hebzuchtig zou functioneren.

En evengoed blijf ik bij het advies van geduld. Als genoeg kopers wachten, is de actieve vraag lager en dan moet de aanbodzijde zich wel aanpassen. Dat gebeurt in elke markt met vaak behoorlijke ups en downs; zie werkgeheugen bijvoorbeeld. De crypto-gekte maakte het zo dat alles toch wel verkocht, tegen bijna elke prijs, maar dat is voor nu voorbij. Dus als consumenten en zakelijke kopers de boot een beetje afwachten dan kunnen prijzen zeker verder dalen, zoals ze al doen door gedaalde vraag.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 24 juli 2024 02:19]

Daarom vind ik het zo strategisch van AMD om chiplets te als architectuur te hanteren ondanks dat je een fixed aantal wafers en contracten hebt van een node. Op die manier heb je meer controle welk segment je prioriteit geeft, meer focus op High-end of Low-end chips. Is er veel behoefte naar High-end dan kan je daar makkelijker op anticiperen en anders om.
Als je bespaart tijdens de crisis heb je van tevoren teveel geld uitgegeven, is mijn motto. Schijnbaar droegen die salesmensen niets bij? Dan waren ze nooit nodig geweest. Maar tijdens de chipkrapte waren ze er wel (terwijl alle waar meteen opgekocht werd). En nu verkopen moeilijk is zijn ze ineens overbodig ...?
snap wel niet hoe dit komt, de meeste bedrijven zijn door corona laptops moeten gaan aanschaffen voor Telewerk te faciliteren. Dacht juist dat er meer computers verkocht werden dan vroeger :Y)
Er zijn aan het begin van corona inderdaad massaal laptops en extra systemen voor thuis aangeschaft, maar dat is ondertussen wel klaar. Bovendien zijn het vaak naar voren gehaalde vervangingen die eerder gedaan zijn dan anders, dus krijg je daarna juist een periode dat upgraden bij veel minder bedrijven nodig is dan normaal.

Daarnaast zijn mensen natuurlijk ook weer veel meer op kantoor gaan werken.
Dacht juist dat er meer computers verkocht werden dan vroeger
Voor corona waren de verkoper juist lager. Dus het is logisch dat het nu weer omlaag gaat richting die niveau's of eerder nog lager dan dat.

[Reactie gewijzigd door Ludewig op 24 juli 2024 02:19]

Dat gaat ervan uit dat we na deze huidige crises (corona, oorlog, energiecrisis, inflatie) weer gewoon business as usual zullen krijgen. Ik begin daar toch steeds minder zeker van te worden. De situatie in de wereld verandert significant. De tijd van bijna gratis geld, goedkope energie en overvloed zie ik niet zo snel terug komen.
Ik ben ook geen econoom, maar is dit een waarschuwing dat er mogelijk een recessie aan komt?

Van relaties hoor ik dat grote tech bedrijven als Google, Meta en zo nu ook minder mensen aannemen dan eerst. Misschien nog geen hiring freeze oid. Er worden vooral veel mensen gezocht bij (kleinere) startups. Daar zit nog veel investeerdersgeld in.
Is reeds voorspeld, de recessie komt er, energieprijzen swingen uit de pan, en investeringen en aankopen worden uitgesteld of afgelast, enkel energiemaatregelen worden nog genomen. De huizenmarkt bekoelt. De lonen stijgen, maar staan onder druk.
Vooralsnog is er nog steeds wel voldoende werkgelegenheid en en zeer krappe arbeidsmarkt. Mensen hebben wel minder vrij te besteden inderdaad.

Zolang de mensen die echt zwaar financieel in de knel komen geholpen worden hoeft deze recessie niet heel dramatisch te zijn.

Lastiger zijn grote en kleine bedrijven waarvan het bedrijfsmodel in de knel komt vanwege de energieprijzen. Daar zie ik zo snel nog geen oplossing voor.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 24 juli 2024 02:19]

Lastiger zijn grote en kleine bedrijven waarvan het bedrijfsmodel in de knel komt vanwege de energieprijzen. Daar zie ik zo snel nog geen oplossing voor.
Als het probleem alleen door de energieprijzen komt, ligt de oplossing misschien wel in een limiet daarop, zonder dat te betalen met subsidies. Benadeel je energiebedrijven, maar voorkom je mogelijk problemen bij al die grote en kleine bedrijven die je noemt. Die nu prijzen verhogen.

Overigens zie ik bij ons bedrijf workshops met de thema ‘Planning price increases as growth driver’. Ben benieuwd of dat meer is dan om alleen de verhoogde kosten te dekken.
Die limiet kan, maar dan is de vraag hoe energiebedrijven hier mee om moeten gaan. Springt de overheid ook daar in het gat, mag dat wel, en zo ja in welke mate? Energiebedrijven kunnen ook omvallen.
Als het probleem alleen door de energieprijzen komt, ligt de oplossing misschien wel in een limiet daarop, zonder dat te betalen met subsidies.
Het normale gevolg daarvan is een afname van het aanbod. Met andere woorden, dan zit je een deel van de dag zonder stroom.

Zo ging het bijvoorbeeld in de USSR waar de overheid bepaalde wat de prijzen moesten zijn en er vervolgens gigantische tekorten waren.
Hier hoef je geen econometrie voor gestudeerd te hebben om te weten dat g4wx3 gelijk heeft of gaat krijgen. ~16000 MKB bedrijven zijn er ook mee gestopt in NL dit jaar.

Een dreigende WW3 helpt ook niet echt mee, alhoewel je dan weer banen in het leger krijgt als kannonnenvoer e.d., dus dat zou de boel weer enigszins in balans kunnen trekken :-).

Volgens mij werkt het vrij eenvoudig, geen middenklasse, geen mensen om spullen te kopen, met als gevolg een domino effect van omvallende bedrijven / instituten (staats eigendommen bv.) die ook weer aandelen in die bedrijven hebben.

Een wellicht gechargeerd voorbeeld: Zal ik nu een auto kopen of toch maar even afwachten? Voor mensen in NL met gebrek aan inzicht wellicht eenvoudig, voor mensen in de Ukraine reele werkelijkheid.

Vooral nu hun gehele stroomvoorziening eruit ligt.
Je maakt het nu wel een heel binair verhaal. De koopkracht neemt af, maar het is zeker niet zo dat die voor alle mensen volledig is verdampt.

Nogmaals, we zitten met een zeer lage werkloosheid. Veel gezinnen hebben het nu krapper maar het is ook niet zo dat iedereen in de knel komt. En mensen moeten nog steeds van alles kopen. Boodschappen, etc etc.

Het is belangrijk om in dit soort discussies niet teveel in aan/uit termen te denken, meer in de relatieve effecten.
Nogmaals, we zitten met een zeer lage werkloosheid. Veel gezinnen hebben het nu krapper maar het is ook niet zo dat iedereen in de knel komt. En mensen moeten nog steeds van alles kopen. Boodschappen, etc etc.
Er zijn anders genoeg mensen in Nederland die wel echt in de knel komen qua financiën en het niet alleen krapper hebben
Eén op de vijf huishoudens in Nederland heeft er mee te kampen
https://www.nibud.nl/dossiers/geldproblemen-in-nederland/
Ja, 4 op de 5 dus niet. En bij die 1 op de 5 is het niet zwart wit
Ja, 1 op de vier kunnen hun energie rekening niet meer betalen, volgende de Eneco. Dus 3 van de vier wel, toch?

Heb je wel eens gehoord van sociale onrust? Als in, "ik heb toch niet meer te verliezen, jij wel blijkbaar, dus dan ga ik wel even proletarisch mijn benodigdheden halen bij de rest van de buurt." Als het even kan met de rest van die 1 op vier.

Eendracht maakt tenslotte macht.

Ah, de mensch, zij leert altijd van het verleden.
Waar het om gaat is dat als je het hebt over een zware recessie hebt dat je een en ander wel in perspectief blijft zien. Mijn boodschap is dat louter en alleen omdat een deel van de bevolking het momenteel (knap) lastig heeft het niet zo is dat daarmee in een keer de hele economie plat ligt of plat gaat liggen.
De kop van dit artikel suggereert toch andere taferelen. En niet alleen deze kop, maar andere sectoren hebben ook dit soort koppen.

Volgens mij is er ook nog een video te vinden over BASF in Deutschland over het eventuele gebrek aan gas en de gevolgen.

Uiteindelijk komt het neer op intuitie, want niemand heeft een glazen bol.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 24 juli 2024 02:19]

Veel gezinnen hebben het nu krapper maar het is ook niet zo dat iedereen in de knel komt. En mensen moeten nog steeds van alles kopen. Boodschappen, etc etc.
Veel bedrijven die er mee stoppen zijn bakkers, groententelers met kassen, en andere voedselproducenten (veehouders gaan we ook binnen een jaar allemaal als voedselvoorziening elimineren - die eten vooral genetisch gemanipuleerde soja en mais - van het soort dat mensen niet kunnen eten) En ook de kunstmestfabrieken gaan grootschalig plat.

Behalve stijging van voedselprijzen, gaan we dus veel lege supermarkten e.d. vinden. Verder moet er meer voedsel geïmporteerd gaan worden, wat slecht is voor de handelsbalans, en gezien veel daarvan uit Afrika komt dus ook voor de koers van de Euro.
De werkeloosheidscijfers zijn enorm vertekend. Iemand die automatisch van WW naar de Bijstand overgaat telt niet meer mee als werkeloze.

En je spaargeld verdampt wel degelijk met Inflatie over Inflatie. Vele producten zijn meer dan 20% duurder energie 100den procenten.
Het wordt minder waard, maar niet waardeloos
Bedankt. Daar houden we van, binaire dingen. Je doet nu net voorkomen alsof het pejoratief is.

En, het feit dat het in jouw ogen pejoratief is, maakt het nog niet minder waar.

Maar valt het jou ook op dat de "wereldoorlogen" zich voornamelijk op Europees terrein voltrekken? Het lijkt wel een vooropgezet plan. Hele generaties naar de haaien en de overlevenden kunnen we dan opzadelen met een schuld voor de wederopbouw met alle gevolgen van dien.

Hoe ik denk dat maak ik overigens zelf wel uit.
Zaken zo binair benaderen die niet binair zijn is in deze context m.i. niet verstandig omdat daarmee zaken uit hun verband worden gerukt. Verder ga je volgens mij nu in je gedachtengang een beetje de samenzweringskant op. Dat mag, maar kleurt wel je andere berichten zullen we maar zeggen.
Nou ja, het is op feiten gebaseerd en ik had het liever ook niet. Maar een oorlog is wel weer goed voor iemand zijn economie.
Als er een ww3 komt zijn “we” sowieso fucked in de minimaal 20 jaar daarna. Er zijn nu al teveel ouderen welke de jonge garde niet kan ondersteunen. In geval van oorlog gaan meestal de wat jongere mensen verloren, wat zeker problemen gaat geven. Beter sturen we de 40 - 60 jarigen naar het front :+
Ww3 gaat er niet komen denk(hoop) ik.
Bijna juist:

De 40-60 jarigen zijn net 2 generaties met een dip in de geboortecijfers, het zijn momenteel 60-80 jarigen dat de babyboomers zijn en 0-20 jarigen de echo boomers (eigenlijk echo-echo boomers als je het sociologisch correct wil hebben, want de echo boomers zijn al aan de beurt geweest).

40-60 jarigen zijn ook de grootverdieners en met lage werkloosheidsgraad, dus die wil een economie net niet kwijtraken.
0-18 jarigen zijn dan weer de inkomens van de toekomst dus daar is een economie ook spaarzaam op.

Eigenlijk moet je dus de bejaarden naar het front sturen.
bedankt, alvast. Ik heb het oa na WO2 opgebouwd, de taak is dan aan u.
Goed plan stuur de 60-80 jarige naar Noord Oekraine :D
En gebruikt dan gelijk alle multimiljardairs als kanonvoer, dan komt er misschien weer wat geld op de markt en blijft het niet bij 1% van de bevolking hangen

[Reactie gewijzigd door maurits1 op 24 juli 2024 02:19]

Betere oplossing: iedereen die een miljard waard is krijgt een medaille met "You won capitalism", en we vernoemen er een hondenveldje naar. Wat ze meer hebben gaat naar de belastingdienst.
Idem met bedrijven die >1 miljard waard zijn, opknippen die handel.
Je reactie zal sarcastisch zijn. Maar als je dit soort dingen roept, dan snap je niet hoe het systeem werkt. Mensen die zoveel bezit hebben zorgen ervoor dat ze het zelf al op gaan knippen, waardoor jouw berekeningen niet op gaan.

En als je die regel in NL bedenkt, gaan vermogenden hun vermogen naar andere landen sluizen waar die regels niet gaan gelden. Want die landen zullen er altijd zijn.

Enige wat je kunt doen is wegjagen. En dat gebeurd al (bedrijven zoals Shell, ASML, Unilever etc etc)
Maar als je dit soort dingen roept, dan snap je niet hoe het systeem werkt. Mensen die zoveel bezit hebben zorgen ervoor dat ze het zelf al op gaan knippen, waardoor jouw berekeningen niet op gaan.
Dit artikel spreekt dit in vergaande mate tegen:

https://finance.yahoo.com...kp2Y7egdgfX3Cgc8WAnYs5_Ef

Er wordt blijkbaar niks opgeknipt.

Neemt niet weg dat we dan maar ouderwets a la Sovjetunie alles "eerlijk" moeten gaan verdelen.
En als je die regel in NL bedenkt, gaan vermogenden hun vermogen naar andere landen sluizen waar die regels niet gaan gelden. Want die landen zullen er altijd zijn.
In principe mee eens, maar daar hebben ze ook wat op verzonnen. Of het geheel sluitend werkt is nog maar de vraag:

https://www.oecd.org/tax/...ion/automaticexchange.htm
Laat ze wel in hun testament zetten dat het geld naar de mensen gaat en niet naar diegene zijn familie.

Sarcasm on; Begin met 3 families in de States en de hele wereld profiteert ervan O-)
Als er een ww3 komt zijn “we” sowieso fucked in de minimaal 20 jaar daarna. Er zijn nu al teveel ouderen welke de jonge garde niet kan ondersteunen. In geval van oorlog gaan meestal de wat jongere mensen verloren, wat zeker problemen gaat geven. Beter sturen we de 40 - 60 jarigen naar het front :+
Ww3 gaat er niet komen denk(hoop) ik.
Front? Ik weet niet waar je het over hebt maar de EU heeft helemaal geen materiaal voor een front, als het 100.000 actieve militairen (=gevechtsdoeleinden) kan ondersteunen is het veel en ingraven heeft geen zin. NL heeft geen houwitzers meer en geen tanks, DE inzetbaar materieel is ~10% op een zonnige dag.

Waarom denk je dat de US versterkingen bij Polen heeft liggen? Bij inval NAVO EU land is het direct escalatie en de A-bom ...
Ja, ik denk nog wel langer dan 20 jaar. Als het nucleaire winter wordt is het warmste plekje op aarde -20 graden ter hoogte van Indonesie zag ik ergens. Vorst schijnt dan wel weer goed te zijn voor kool.

Zelfs degene die het overleven, of buiten, of in bunkers, kunnen niks meer boven de grond opbouwen. Kijk naar Chernobyl, vergeleken met het arsenaal van vandaag de dag een scheetje. Da's meer dan 30 jaar geleden.

Kunnen we niet al die zogenaamde feministen erheen sturen? Gelijke monniken, gelijke kappen, toch? Ik hoor ze ook al niet over de oorlog in de Ukraine. Alleen maar mannen daar.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 24 juli 2024 02:19]

Vooral nu hun gehele stroomvoorziening eruit ligt.
Kan je uitleggen wat je hiermee precies bedoelt? Er is namelijk niets van waar.
Zelfs nu.nl bevestigt dit, maar toch ook niet:

https://www.nu.nl/spannin...rijke-infrastructuur.html

En waaruit blijkt jou stelling?

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 24 juli 2024 02:19]

Ik reageerde op je punt dat je aangaf dat de gehele stroomvoorziening er uit zou liggen. Dat blijkt nergens uit, ook niet uit het door jou gelinkte nu.nl bericht. Dus bronnen graag!
Ik zou niet weten waarom? Jouw stelling dat het niet waar is onderbouw je niet eens.

Aangezien je helaas zo reageert zoals je reageert, zoek het zelf op. Internet zat.
Nee, zo werkt het niet. Jij roept (nogal) iets zonder onderbouwing. Je geeft aan dat een heel land zonder stroomvoorziening zit maar kan dat vervolgens niet onderbouwen.

Ik raad je aan zelf wat beter om je heen te kijken, bijvoorbeeld in het thema forum: forum: Themaforum: oorlog in Oekraïne
Zie mijn vorige reactie. En zul je je voortaan wat netter gedragen als ik nu zeg, kijk even bij Reuters?

Ik vind helegaar niets op dat forum dat je aandraagt.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 24 juli 2024 02:19]

Je hebt een bijzondere manier van discussiëren. Je hebt nog steeds geen bron laten zien voor hetgeen je riep: "Vooral nu hun gehele stroomvoorziening eruit ligt."
Bedankt! Heb je mijn vorige bericht al gelezen?
Misschien heb je die ontploffing op de Krimbrug gemist, die waar volgens cctv beelden het ernstige vermoeden rijst dat het met het opblazen van een vrachtwagen gebeurde. En een dag later is er een postzegel van die ontploffing van die brug?

Je kunt toch niet meer met droge ogen beweren dat hier geen sprake is van sabotage?

Ik begrijp waar je relaas vandaan komt en wellicht heb je gelijk qua land-, zee- of luchtmacht, maar dat doet er niet toe. Mijn oom zou zeggen, een kat in het nauw maakt rare sprongen. 1 RS-28 sarmat doet wonderen.

En dan nog een dongfeng-41 erover om het af te maken en dan praten we nergens meer over :-).

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 24 juli 2024 02:19]

Dat vind ik dus degoutant.
Hoe kan je nu bewust grondstoffen weg gooien, enkel en alleen voor een potentieel gemak?
Ik werk voor een bedrijf van 10-12k werknemers en wij hebben een hiring freeze. Bijna geen work travel, nieuwe equipment cancelled etc.

Recessie komt, of we willen of niet
Werken wij misschien voor dezelfde? :)
Haha betwijfel het, die van mij zit in Ierland :P
Klopt, de core halfgeleider industrie is in het verleden altijd een goede graadmeter gebleken over komende schommelingen in conjunctuur.
Het is allang geen voorspelling meer het is met 17,1 % inflatie en een opkomende inflatie van +8% in 2023 allang een feit dat we midden in een recessie zitten , weliswaar een gecreëerde want ook dat moge duidelijk zijn.

Want gas zo blijkt nu dat er vanuit deze regering geen sancties zijn op import van pijplijn gas uit Rusland , dus waar is dit kabinet nu mee bezig ? , veel van ons bedrijfsleven moeten het juist hebben van betrouwbare energie leveringen , het is mogelijk maar dit kabinet wil het gewoon weg niet zo blijkt.
Alle grote tech bedrijven waar ik relaties mee onderhoud hebben minimaal al een vacature stop.

Enkele daarvan motiveren medewerkers te vertrekken via diverse contructies, waaronder opheffingen van diverse (grote) projecten, afdelingen, etc.

Dit terwijl ik in andere branches nog steeds zie dat ze hard vechten om medewerkers te werven.

Het is echt heel vreemd momenteel

(maar wat mij betreft zijn dit allemaal de beginselen van een serieuze recessie)>
Volgens mij zitten we al middenin een recessie. Het aantal vacatures is gigantisch gedaalt.
Het aantal vacatures is gigantisch gedaalt.
Bron?
Sorry, in mijn sector in ieder geval. Ik zie nauwelijks nog vacatures langskomen. Wij kunnen ook geen nieuwe klanten meer vinden, hoewel dat geen probleem is.
Klopt, ik ben zelf recruiter en zie inderdaad een achteruitgang in veel sectoren.
Normaal gaat na de zomervakantie het totaal aantal vacatures omhoog. Dit jaar is er na de vakantie nog steeds een dalende trend.

[Reactie gewijzigd door Beefcakie op 24 juli 2024 02:19]

n=1 dus. Je projecteert een niet bestaande recessie.
Meer dan één hoor. Ik hoor van veel mensen hetzelfde, en de woorden "hiring freeze" komen ook hier in de comment sectie vaak voorbij.
De koopkracht gaat flink achteruit, veel industrie heeft moeten sluiten dankzij de energietekorten, en veel andere bedrijven zijn zich dus aan het voorbereiden op de komende recessie.
Ook als je naar de aandelenmarkt kijkt dan lijkt economische krimp inmiddels de realiteit.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 24 juli 2024 02:19]

Welke sector is dit?

Waarschijnlijk niet de technische/IT sector
Binnen de IT/Technische sector gaat het aantal vacatures ook omlaag, het tekort is enkel nog groot genoeg om dat niet (veel) te merken.
VDAB ziet het aantal vacatures sterk dalen.
Niet het aantal vacatures maar wel het aantal ontslagen (in de tech wereld): https://www.trueup.io/layoffs

[Reactie gewijzigd door wei9ojcqw89 op 24 juli 2024 02:19]

Techbedrijven staan al een jaar lang in de min op de beurs. Waarde gehalveerd of meer. Zelfs Apple kan dat niet goedmaken met normaalgesproken sterke producten en een succesvolle M1/M2 productreeksen.

Ik ben ook geen econoom, dus ga ook geen betogingen doen hoe dit in elkaar zou kunnen steken mbt corona, energie crisis, politieke crisis, stikstof crisis, huizen crisis, enz. Maar pak de (internationele) beurs indexen (AEX, Nasdaq) er bij sinds 2009 en leg die naast de plot "economic bubble". Zie de overeenkomsten.
Ik denk echter wel dat het herstel nog ver in zicht is.
Techbedrijven staan al een jaar lang in de min op de beurs. Waarde gehalveerd of meer. Zelfs Apple kan dat niet goedmaken met normaalgesproken sterke producten en een succesvolle M1/M2 productreeksen.

Ik ben ook geen econoom, dus ga ook geen betogingen doen hoe dit in elkaar zou kunnen steken mbt corona, energie crisis, politieke crisis, stikstof crisis, huizen crisis, enz. Maar pak de (internationele) beurs indexen (AEX, Nasdaq) er bij sinds 2009 en leg die naast de plot "economic bubble". Zie de overeenkomsten.
Ik denk echter wel dat het herstel nog ver in zicht is.
Realiteit is wel dat er een krappe arbeidsmarkt is. Veel mensen zijn gewoon hard aan het werk en een belangrijk deel van de economische groei stoelt dus op daadwerkelijke productiviteit. Een groot deel van de inflatie komt door de situatie in Oekraine. Er zijn wel meer factoren die bijdragen aan de inflatie, maar de groei is dus geen gebakken lucht
Er is bij Intel wel meer aan de hand. De zakelijke PC markt loopt al jaren minder door de virtualisatie van de desktops.
Particulieren kochten tijdens de Corona lockdowns massaal nieuwe laptops. Die markt is nu drooggevallen.
Er is gewoon weinig vraag op de PC markt.
Ben geen econoom en ook geen pessimist, maar deze recessie kon je al vanaf het einde voorjaar wel zien aankomen. Inflatie schoot omhoog, wat eigenlijk altijd leid tot rente verhogingen. Dit zorgt uit zichzelf al voor een dalende beurswaarde en leid uiteindelijk tot een terugloop in de economie. Het duurt alleen even voor het echt de reeele economie gaat raken, dit is wat je nu ziet. Het gaat nog wel even door ook.
Zo lang het niet te ver gaat is het niet eens heel slecht voor de economie in zijn geheel, even los van het persoonlijk leed van mensen in de problemen zijn. Met structurele personeelstekort en te lang "gesubsidieerde" bedrijven door de lage rente en later corona subsidies, is het niet heel slecht dat er een schoonmaak komt voor de economie.

Ik kan gelukkig zeggen dat ik er zelf weinig last van heb aangezien ik al een tijdje geen gas verbruik en ook bovenmodaal verdien.
Waarom zou juist Intel last hebben van chip te korten? Die maken juist chips en blijkbaar is er juist geen sprake van een te kort omdat de verkoop tegenvalt...

(Wel vreemd dat je dan juist de sales eruit gooit).
De chip tekorten zitten in goedkope, generieke chips die gebruikt worden in alledaagse IoT apparaten en in de auto industrie.

Hier gaat het om dure, complexe CPU's voor de PC markt. Daar zijn geen tekorten meer omdat de enorme vraag tijdens de Corona lockdown, toen men massaal nieuwe laptops en PC's ging kopen om thuis te werken en voor de kinderen die vanuit huis onderwijs moesten gaan volgen inmiddels opgedroogd is.
Dat bedoel ik te zeggen in mijn reactie op Seez...
Bij sales kun je juist makkelijk uitrekenen of ze hun geld waard zijn. Schijnbaar dus niet.
Of is er een verschuiving in de economie.

Wat we ook zagen tijdens de lockdown. Mensen konden/gingen niet meer naar de kroeg/stappen/dag uitjes.

Het geld werd uitgegeven aan verbouwingen/tuin/anderen zaken.

Ik merk het aan mijzelf. Ik geef minder om computers en anderen zaken. Want ze kunnen toch meer dan 5 jaar mee gaan. Ik spendeer mijn tijd liever nu met mijn gezin en geniet meer van buiten zijn. Dan op mijn hobbykamer.
Ik ben geen econoom, maar is Intel niet gewoon één van de eerste bedrijven die grootschalige ontslagen aankondigt?

Tegenvallende omzetresultaten en toch ook chiptekorten.
De aandelen staan al jaren in de min (in ieder geval sinds begin corona) maar het aandeel staat ook bijna 30% lager dan 2017.

Het klinkt mij, ook niet-econoom, niet logisch dat een trend / visie / ontwikkeling van 2016 dan nu pas voor ontslagen zou zorgen.
Amazon is al maanden volk aan het buiten jassen

Voor veel mensen zal de kerst al een heel erg sombere periode zijn.
Tegenvallende omzetresultaten en toch ook chiptekorten.
Dit is wat te eenvoudig geredeneerd. De chiptekorten slaan niet op dit soort chips, eerder op goedkope chips waarvan er 20 in een moderne auto zitten, om je achterraamverwarming automatisch na 5 minuten uit te schakelen en de thermostaatfunctie van de airco te laten werken en zo.
Anoniem: 710428 @seez12 oktober 2022 14:52
Denk dat het er ook sterk mee te maken heb dat computer processoren niet meer zo snel vervangen hoeven te worden net als de omslag van hdd naar ssd. hdd kon nog weleens crashen en werden meer verkocht ssd stuk minder.

Met een SSD en willekeurige processor gaat een laptop/computer nog zeker wel 8-10 jaar mee ipv max 5 jaar, dus die vraag naar processoren zal zeker afnemen. In het bedrijfsleven is/gaat meerendeel naar de cloud dus processoren in servers bij bedrijven wordt vraag ook stuk minder
Als ik de cijfers bekijk op volgende link is dit gewoon een post lockdown effect

https://canalys.com/newsroom/worldwide-pc-shipments-Q3-2022

Voor desktops is er een stijging tijdens de lockdowns, die is terug naar beneden aan het corrigeren waarbij het totaal aantal geleverd terug op het pre lockdown niveau zit.

Voor laptops was er een spectaculaire stijging tijdens de lockdowns, tot 75% groei! Die zijn nu zwaar aan het corrigeren maar het aantal geleverde ligt nog altijd hoger dan pre-lockdown.

De reden daarvoor lijkt mij eenvoudig, iedereen moest plots van thuis werken, bedrijven moesten wereldwijd plots massaal laptops aankopen voor hun medewerkers of oudere toestellen gaan vervangen. Echter is het nogal logisch dat die vraag niet stand ging houden, op een gegeven moment zal iedereen die thuis moest werken wel zijn laptop gekregen hebben.
Die piek gaf ook problemen met levertermijnen dus dan gingen bedrijven ook meer bestellen zodat ze hopelijk wat stock hadden zodat ze tegen nieuwe medewerkers niet meer moesten zeggen, kom binnen 6 maand maar je laptop halen. Echter naarmate de vraag zakt zitten bedrijven ook wel met een stock dus dan gaan ze een tijd niets bestellen, het is dus te verwachten dat het aantal geleverde laptops nog verder gaat zakken.

Dus nu zal het een paar jaar wachten zijn, als al die laptops versleten zijn ga je terug een piek krijgen, daarna terug een correctie echter die zal minder groot zijn dan tijdens de lockdowns, een paar jaar later opnieuw. Een rimpel effect veroorzaakt door massaal wereldwijd op hetzelfde moment massaal laptops aan te kopen, laptops die wegens slijtage op batterij min of meer op hetzelfde moment terug aan vervanging toe zullen zijn. Ook niet te vergeten dat bedrijven vaak apperatuur afschrijven en vervangen op het moment het support contract afloopt welke doorgaans 5 jaar bedraagt.

Om dit dan te linken aan een mogelijke recessie lijkt mij foutief. Echter dit soort rimpel effecten gaat wel een uitdaging worden voor de sector want je kan niet zomaar je productie op en af schalen.
Een desktop pc verbruikt natuurlijk ook meer energie dan een laptop, misschien is het voor mensen ook een reden geen desktop meer te kopen.
Bij dit soort bedrijven zou je eens een grafiek moeten maken met het totale personeelsbestand over de jaren heen.
in 2014 107.000 mensen in dienst, en toen 5000 ontslagen
in 2015 1100 mensen ontslagen
in 2016 12.000 ontslagen wat toen ongeveer 11% van het personeelsbestand betrof. Dus waren er zo'n 109.000 mensen in dienst.
Nu zijn er ruim 113.000 mensen in dienst. Al die grote ontslagrondes zijn op de lange termijn dus onzin als je kijkt naar het totaal aantal medewerkers.

Misschien moeten bedrijven wat meer gedwongen worden om zelf eens met omscholings trajecten te komen en personeel een langere ontslagperiode te geven. Want in alle jaren dat we Intel mensen hebben zien ontslaan heb ik nog maar zelfden gezien dat er geen miljarden winst werd gemaakt, dus vanuit een financieel oogpunt is het niet nodig om al die mensen iedere keer zo snel te ontslaan.
Ik ken dit ook van andere bedrijven. Vaak is het een knee-jerk reactie. Bij het bedrijf waar ik werkte was het nog dommer. Eerst werd de software afdeling opgesplitst naar productie-ondersteuning en R&D, om daarna de R&D met de beste developers op te heffen (vanuit het moederbedrijf). Daar zat nog geen jaar tussen. En dan rijd je langs je bedrijf en zie je een grote banner met medewerkers gezocht. Ongelooflijk.
Hoe moeilijker je ontslag maakt hoe minder mensen een bedrijf aan zal nemen. Kijk naar hoe verziekt de Nederlandse arbeidsmarkt is, leuk al die beschermingen en rechten maar vaste contracten zijn tenzij je een zeer gewild beroep hebt een zeldzaamheid.
Het aannemen van van meer mensen gaat meestal geleidelijk (behalve bij een overname), maar een afname gaat vaak plotseling, door een ontslagronde. Dus lijkt het vaak alsof deze bedrijven krimpen, terwijl ze eigenlijk groeien.

Datzelfde geldt trouwens ook voor de overheid. Veel mensen denken dat er bezuinigd wordt op de zorg, maar netto nemen de uitgaven alleen maar toe.
En over 2 jaar: “Intel kampt met grote personeelstekorten.” Nu kunnen ze besparen op salarissen en hopen ze een winst af te schrijven voor aandeelhouders zodat ze weer geld binnenharken om mensen aan te nemen. Leuk zo een cyclus zeg. Het enige wat dit mij zegt, is dat Intel niet erg zeker is over een winstverwachting.
Wat dat laatste betreft, daar hebben ze al een waarschuwing over uitgebracht. En als je ziet dat enige concurrent in de x64 markt in het client segment ook met een flinke waarschuwing komt: https://ir.amd.com/news-e...rd-quarter-2022-financial

Kun je direct eigenlijk wel afleiden dat de markt voor Intel niet veel beter zal zijn. Langlopende OEM contracten die AMD minder heeft kan daar voor Intel misschien nog iets verlichting brengen, al staat die markt juist ook enorm onder druk, dus dat zou ook anders uit kunnen pakken als die lang lopende contracten opgebroken zijn of worden.

Zowel AMD en Intel staan momenteel onder zware druk in het client segment, en waar AMD nog een flinke groei liet zien Datacenter (Epyc), staat het datacenter segment voor Intel ook al even onder druk, juist door deze groei van AMD, waardoor Intel daarmee de klappen ook lastiger op kan vangen.
Ja dat gaat zeker allemaal meespelen! Ook een factor waar ik nog naar benieuwd ben is de ontwikkeling van Apple chips. Ik zie veel mensen overschakelen op macbooks met de nieuw M1 en M2 chips en in de notebook space gaan ze er nog een zware dobber aan krijgen. Onze software afdeling is in ieder geval al om.
Intel slaat ook volledig de plank mis. Ze kondigen GPU's aan in tijden van grote schaarste en zouden ze releasen terwijl de schaarste nog enorm was. Delays, delays, delays totdat de schaarste compleet verdwenen is en dan een product met rushed drivers uitbrengen. En nu zijn die medewerkers die waarschijnlijk hebben lopen zwoegen onder zulk wanbeleid er de dupe van.
Of die werknemers hebben geen goed werk geleverd en moeten nu weg, dat kan natuurlijk ook. Altijd de schuld bij het management leggen en de ontwikkelaars die nooit iets fout doen weten we nu ook wel :*)
Toegegeven, medewerkers kunnen prutsers zijn; dat is zeer zeker zo.
Maar het zijn niet de R&D medewerkers die dingen tegen de media zeggen.

@Zwolsermbtr
Helaas is het haast zoals het spel gespeelt moet worden. Een simpel voorbeeld om mijn standpunt te verduidelijken. Jij wil een GPU aanschaffen en je bent niet merkvast. Dus je overweegt Intel en AMD.
AMD komt met leuk nieuws en jij krijgt al de sterke dwang dat AMD product te kopen. Zodra jij koopt kan Intel jaren geen GPU meer verkopen aan jou. Dus moeten ze jouw aandacht krijgen door beloftes te maken in de hoop dat jij even wacht met kopen. Daarmee is Intel weer in de race om jouw geld te krijgen.
Ik vind het nogal wat om het medewerkerbestand prutsers te noemen, weet je wel niet wat Intel allemaal wel niet van je vraagt aan minimum eisen bij een sollicitatie? De meeste engineers zijn PhD afgestudeerd, dat zijn echt geen 'domme' mensen. Ik denk eerder dat het management wat klassieke fouten heeft gemaakt en dat hierdoor verkoop zwaar is tegengevallen wat resulteert in snijden van personeelsbestand.
  • Apple verloren als klant
  • AMD heeft een serieus goed aanbod sinds Ryzen en vaker toegepast door de grote OEM's
  • Corona-piek voorbij van thuiswerkende pc-kopers
  • Eigen productie-ontwikkeling ging te traag, dus extra kosten bij TSMC gemaakt
  • Nieuwe fabriek(en) aan het bouwen en meer bemensing nodig daarvoor, dus verschuiving van skillsets nodig
en dat lijken met toch vooral management kwesties te zijn.
Eén van de redenen dat AMD het zo goed heeft gedaan (imho ;-) ), is terug een technische manager als ceo aan te stellen, iemand die wel degelijk weet wat een cpu doet en hoe dat ding dient te worden ontworpen ipv een manager uit de boekhouding.
Oh ja, helemaal eens. Ik denk dat een van de inzichten is dat je als CPU-maker toch al wel een paar jaar bezig moet zijn met niet alleen performance/watt, maar ook met watt als absoluut getal.

En dat is niet alleen omdat dat zo goed voor het milieu en energiekosten is, maar ook omdat de toepassing van low-power cpu's nu eenmaal veel meer mogelijkheden geeft om de afzetmarkt te vergroten: Immers is (relatief high performance) compute steeds meer gemeengoed in allerlei producten, zoals auto's en AR apparatuur.

Als aandeelhouder zou ik willen zien dat Intel hier al een serieus goed aanbod voor heeft en dat is gewoon niet zo op het moment.
Het stroomverbruikprobleem van Intels nieuwste generaties is mijn inziens nog steeds terug te voeren op achterstand in fabricagetechniek. Dat is op dit moment iets minder zichtbaar dan voorheen, omdat Intel zijn 10nm eindelijk goed heeft en AMD lang is blijven hangen op het daarmee vergelijkbare TSMC 7nm (ook AMD heeft vertraging opgelopen), maar AMD heeft nu de stap naar 5nm gemaakt en daarmee zijn we toch weer in een situatie belandt waarbij AMD voorlopt.

De enige verdediging die Intel daartegen heeft is het energieverbruik laten vallen en de kloksnelheden flink opschroeven. Ik denk dat de directie de problematiek heel goed begrijpt, maar moet roeien met de riemen die het heeft.
Ja tuurlijk snapt niemand dat zo goed als intel. Maar mijn punt is dat een cpu van 20W+ op niet zoveel soorten verschillende producten is in te zetten.

Als je je revenue voor 80% afhankelijk maakt van desktops en servers, dan is dat een behoorlijk risico voor je bedrijfsvoering op lange termijn.
Lichtjes offtopic mss maar kijk wel naar uit om binnen 2 jaar een 13900k te kopen en te laten draaien op 65w wat dan even snel zou zijn als een 12900k... Wat echt wel indrukwekkend is opzichzelf
Ook die conclusie is te simpel. R&D bepaalt de roadmaps van het portfolio. Als die zich hebben blindgestaard op x86 dan mis je de andere opties.
Er is een strategic planning / portfolio afdeling die bepaalt waar een R&D aan moet gaan werken, dat is niet de R&D tak zelf. Er komt veel meer bij kijken voor die roadmap, o.a. een heel marketing apparaat.
Tsja. En toch heeft Apple een zeer succesvolle processor reeks op de markt gebracht met enorm veel vraag en relatief korte levertijden en vrij pijnloze migratiepaden zonder “technisch manager” als CEO.

Tim Cook is dan wel weer een eindbaas als het op logistics aankomt dus dat helpt zeker mee.
die man heeft een industrial bachelor (of science 5 jaar dus) in industrial engineering :) en idd ook een mba. Dus dat ik denk dat die man meer kennis heeft over CPU's dan ik dat heb (maar mss is dat laatste ook helemaal niet zo moeilijk :p ).

Nu soit, het ene sluit hoe dan ook het andere niet uit, maar dit soort bedrijven (AMD, Intel, ,Broadcom, Qualcomm,ARM ...) doen het qua producten blijkbaar toch beter als ze iemand met wat technische achtergrond als CEO aanstellen (of omgekeerd iemand uit boekhouding) (voor alle duidelijkheid, allemaal imho eh :) )

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 24 juli 2024 02:19]

Dat men Apple verloren heeft als klant kan je niet alleen op Intel afschuiven natuurlijk. Apple wil zoveel mogelijk in-house doen, zoveel mogelijk vertikaal integreren. Apple had al een eigen CPU en GPU ontwerp in huis. Het was altijd afwachten totdat ze die in hun computers gingen gebruiken.

Dat AMD een goed aanbod heeft kan je ook moeilijk Intel de schuld van geven. Het is ook niet dat Intel er geen antwoord op heeft. Heeft het de markt veranderd? Absoluut. Maar dat heb je altijd wanneer een concurent komt opzetten die ook echt kan concureren. Het is ook niet zo dat AMD en Intel van positie zijn gewisseld. Intel is nog altijd vele malen groter op de CPU markt dan AMD.

Ook het einde van de corona piek is iets dat Intel niet echt in de hand heeft en iets waarvan, ik hoop, we allemaal blij zijn.

Is Intel management zonder blaam? Natuurlijk niet. Zij maken ook fouten. Iedereen maakt fouten. Ik hoop dat ze ook hun verantwoordelijkheid opnemen. Markten en evenwichten veranderen nu eenmaal in een competitieve, kapitalistische wereld. Het gaat altijd met ups en downs.
"bemensing", zeg dat alsjeblieft nooit meer.

Verder heb je natuurlijk gelijk en voelt Intel ergens de hete adem van onder andere AMD en Apple. Vergeet ook niet de shift van x86 naar ARM die dankzij Apple echt een boost heeft gekregen.
ik zoek een beter woord. 'resources' vind ik nog erger, als het over mensen gaat...
Voor een bedrijf ben je gewoon een resource. Dat je voor de losse personen ook een persoon bent wil zeker bij grotere schaal wel eens wegvallen. Je mag het ook hersenprostitutie noemen, of mobiele energievoorziening met een mening, als je dat prettiger vindt klinken :+

Je kunt het ook 'personeel' noemen, volledig neutraal.
Oh en by the way, we zoeken nog 'handjes'...
_/-\o_
hier heb je er vast 2
Nou, gewoon, "bemanning", zoals we dat altijd deden :)
Dit was inderdaad te verwachten en de eerste reden die je aangeeft is een zeer belangrijke.
Het enige bedrijf dat afgelopen kwartaal meer PC's heeft geleverd is Apple. Alle andere hebben een krimp van 15 - 30% doorgemaakt. En aangezien het gehele portfolio van Apple nu op eigen processors draait die door TSMC worden geproduceerd hebben ze een enorm gat in hun productiecapiteit.

Maar ik zie de toekomst voor Intel heus nog wel rooskleurig in, dit is een tijdelijke maatregel in een enorm fluctuerende markt. Wanneer deze weer aantrekt zal dit wederom een groei beteken ( o.a. wanneer de nieuwe fabriek in USA en Duitsland open is )
Ik maak me juist wel een beetje zorgen om de toekomst. Ook Tesla is overgegaan op Ryzen ipv de Intel Atom (voornamelijk vanwege supply constraints). Juist daar zou ik groei hopen te zien.

Intel lijkt nu ook meer in te gaan willen zetten in generieke fab-diensten, als concurrent van TSMC. En dat is denk ik een business met lagere marges.
Statista heeft wat cijfers,
https://www.statista.com/...yees-at-intel-since-2004/


In 2021 zie je een stijging van 10.000 Het zou me niet verbazen dat een een deel van die groep afscheid wordt genomen.


Facebook heeft hetzelfde voornemen om een deel van de groep die werd aangenomen tijdens corona weer afscheid te nemen.
Dit is een beetje off-topic maar diploma's en dit soort titels kunnen best overrated zijn. Ja, waarschijnlijk zit je in de top 3-5% van de slimste mensen wanneer je een PhD haalt, maar in dat gebied zitten gigantische verschillen. Voorbeeld:
Een IQ van 100 plaatst je in de top 50%.
Een IQ van 110 plaatst je in de top 25%. +10 punten plaatst je relatief 2x zo hoog.
Een IQ van 130 plaatst je in de top 3%.
Een IQ van 140 plaatst je in de top 0.4%. +10 punten plaatst je relatief 7.5x zo hoog.

Het is al vaker bewezen dat je niet super intelligent hoeft te zijn om een universitaire titel te behalen. Je zal er alleen (waarschijnlijk) wat langer dan nominaal over doen. Mensen met een PhD kunnen dus ook mensen zijn die gewoon veel "rekenkracht" hebben, maar niet out-of-the-box denken, en vooral goed zijn in repeteren en systemen volgen.
Dit was ook mijn ervaring op de universiteit met internationale studenten uit India en (vooral) China. Ze zijn erg slim, halen goede cijfers, maar bij projecten en "creatieve" opdrachten komen ze erg veel tekort.

Lang verhaal maar mijn punt is dus: Een diploma of titel zegt m.i. heel weinig over hoeveel waarde je aan een bedrijf kan toevoegen.

[Reactie gewijzigd door Sloeber op 24 juli 2024 02:19]

Helemaal waar, net als dat IQ punten weinig zeggen over het functioneren verder. Ik heb in de wetenschap gewerkt en interessant daar was dat je ook genoeg mensen had, die danwel een PhD hadden of op weg ernaar toe waren, die veel kennis hadden van 1 ding en verder niet eigenlijk. Of veel kennis hadden, maar sociaal erg vervelend (andere kant op was er natuurlijk ook :) ). Slim zijn zegt niks specifieks, je kan ook slim overkomen als je van alles een beetje weet. Tsja, waar heb je nu echt wat aan uiteindelijk.. :)
Daarom vind ik de term "rekenkracht" voor IQ of intelligentie een goede benaming. Net als bij een CPU kan je enorm veel rekenkracht hebben, maar als je programma slecht geschreven is, duurt het alsnog lang.
Als Usain Bolt 10 keer heen en weer rent met 1 liter water om een emmer te vullen, ga jij sneller zijn als je de tuinslang naar de emmer sleept :).

Rekenkracht is dus een belangrijke factor, maar aan het eind van het spectrum is het van enorm belang hoé je die rekenkracht toepast.
Toepassing is abstractie en rationeel denken; beiden onderdeel van intelligentie. De IQ test is een moment opname en zeker niet heilig, maar het is niet zo dat het nergens op gebaseerd is.

Alleen de regels en systemen volgen is geen teken van intelligentie maar hoge werkdiscipline, wat jij met rekenkracht voorstelt.

Creativiteit /buiten de lijntjes kleuren is onmiskenbaar onderdeel van intelligentie en kan voor een gedeelte worden gecompenseerd met hard werken. De intelligente aanpak is eerder andersom, hard werken compenseren met intelligentie, ofwel de beschikbare middelen optimaliseren voor het doel.
IQ is dan ook zwaar overschat. Tegenwoordig zijn intelligentietesten niet alleen IQ, maar zaken als EQ tellen nu ook mee. Ik moet dan ook altijd lachen met mensen die claimen een hoger IQ als anderen te hebben en zichzelf daardoor superieur vinden.

Zo heb ik bijvoorbeeld een lagere score als gemiddeld en dat heeft alles te maken met m'n autisme in combinatie met ADD. Door die ADD ben ik echt slecht in wiskunde, dat heeft punten gekost. Empathie is niet bepaald m'n sterkste kant, kost weer een hoop punten. Voor andere dingen zou ik wel dingen kunnen oplossen, maar niet snel genoeg, wat weer punten kost.

@Sloeber zijn vergelijking met rekenkracht klopt wel als een bus.

Elon zou een vermeend IQ van 155 hebben. Met zijn wereldvreemdheid denk ik dat als ie een moderne intelligentietest zou doen, die score een heel pak lager zou uitvallen :D

[Reactie gewijzigd door Firestorm666 op 24 juli 2024 02:19]

Klopt, wij hebben een zoontje die hoog begaafd is (heerlijk om te zijn, not, in NL helaas), dat is op school heel zwart/wit merkte we, je mag naar een "plus klas" als je 130 hebt, heb je 129 dan niet hij zou 144 hebben. :) Heerlijk. En het zegt inderdaad zo weinig uiteindelijk, hij is uitgevallen omdat hij niet een stilzittend kindje was, hij heeft heel ander onderwijs nodig en dit lees je in feite door de geschiedenis heen, heel veel van deze mensen vallen uit, terwijl ze zoveel zouden kunnen toevoegen. Ben je uiteindelijk klaar met school en ga je werken, dan kan je plots kiezen wat je wilt doen en is er meer mogelijk, kan je met een zogenaamd lager IQ plots hele hoge functies bekleden, omdat je niet alleen een IQ hebt, maar ook "slim" bent op ander gebied. Het is zoveel complexer.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 24 juli 2024 02:19]

Hoog begaafden functioneren op een heel ander niveau als jan met de pet en zijn vaak ook gefrustreerd omdat de wereld niet gemaakt is voor hoog begaafden. Zo is het voor mij met het autisme hetzelfde, mijn logica is anders als die van jan met de pet. Niet persé slechter, wel anders. Maar de wereld is niet gemaakt op mijn logica.

M'n ma kent trouwens iemand die 3 kinderen heeft die allen hoog begaaft zijn. Laten we het erop houden dat ie z'n handen vol heeft met hun :D.
Praat me er niet van. haha Ik vind het wel wat triest hoor, we wisten echt niet wat ons overkwam, in de zin dat er gewoon helemaal niks voor is en nauwelijks over bekend. Enige wat je hebt is de plus-klas ergens, maar dat werkt alleen maar voor begaafden die netjes en braaf blijven zitten en al blij zijn met meer aanbod. Echter bestaat deze groep uit veel meer vormen dan dat, thuis mag je niks (waardoor we hem wel wat zouden kunnen bieden) en verder bestaat er niks. Dus zitten we in het buitenland. :)

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 24 juli 2024 02:19]

Heb je nu niets aan natuurlijk, maar als er meer gevallen opduiken komt er wel meer aandacht voor.
Ik ben nu 40 jaar, in mijn jonge jaren "bestond" autisme niet en A(D)HD was enkel voor kinderen.

Ik moet dan ook denken aan de arts die me de diagnose ADD heeft gegeven, die me vertelde dat er zelfs in de medische wereld nog van mening was dat AD(H)D niet van toepassing was op volwassenen en dat zij en nog een aantal artsen eigenlijk een strijd aan het voeren waren om de medische wereld ook te laten erkennen dat AD(H)D wel degelijk ook bij volwassen voorkomt.

Zeker ADD is een moeilijke, er zijn geen zichtbare kenmerken zoals hyperactief zijn. Ik werd dan ook soms afgeschilderd als lui.

Ik heb een paar jaren geleden opnieuw die diagnose gekregen door de persoon die me teste op autisme. Het was duidelijk te merken dat sinds m'n eerste diagnose er heel wat verandering was gekomen. Zelf ben ik er zeker van dat m'n leven er heel anders had uitgezien als ik dit alles al veel vroeger had geweten.
Dank, goed te lezen hoor anderen hun ervaringen. Ik verwacht heel weinig, maar zou al zo blij zijn als het weer "op de rit" komt, dat begint er een beetje naar te lijken gelukkig, maar het is pittig geweest.
Grappig, ik heb ook beide en een soortgelijke ervaring, al moet ik wel zeggen dat ook het soort test zeker verschil maakt gezien ik hoog en mid (lage snelheid) gescoord heb en duidelijk verschil merk in hoe de opdrachten gedaan moeten worden en hoe dat bij je eigen denkwijze aansluit (fysiek klooien met iets(blokjes, pen schrijven) is voor mij een dikke no-go).
Ook merk ik dat met de jaren de ADD juist meer "de overhand" heb gekregen en concentratie zwaar in de weg zit.
@vgroenewold
Uit mijn eigen jeugdervaring kan ik vertellen dat ik toen(11-12?) al keuzes maakte om een cito toets niet goed te maken omdat ik niet eerder naar de middelbare school wou dan normaal, of ik het nou kon of niet... Ik liep al een jaar vooruit op de rest eind groep 7 en vond alles maar enorm saai (maar ik praatte er niet over, werd baldadig).
Punt is; misschien is dat hun reden maar heeft je zoontje al zijn eigen redenen om niet goed mee te doen met de rest, ondanks dat de uitdaging wel een pluspunt zou zijn.
Misschien heb jij/hij er wat aan... Gezien die periode voor mij t/m m'n 21e erdoor een ramp geworden was.
Dank je, ja hij heeft (vermoeden wij) ook een vorm van autisme, maar het is een complexe. Bij hulpverlening paste hij ook nooit in iemand zijn straatje, dus zelfs dat liep spaak. We geven hem nu gewoon rust en proberen zijn zin in leren weer aan te wakkeren, want dat was volledig weg na de schoolgang. Hier mag dat gelukkig.
Concentratie is voor mij ook wel erger geworden, al sluit ik de optie iet uit dat het zo lijkt omdat ik er nu wel meer bewust van ben.
Die blokjestest heb ik ook moeten doen.. irritante boel :P. Schrijven is ook geen talent van me, al heeft het ook met training te maken, ik schrijf eigenlijk zo goed als nooit & typ alles neer.
Je zou wel eventueel eens terug naar de psychiater kunnen gaan om eens wat te overlopen. Zelf heb ik jarenlang relatine genomen, echter was de dosis iets te laag, wel nog altijd veel beter als zonder. Hierna een dubbele dosis gekregen, daar werd ik dan weer een stresskonijn van. Dan dexamfetamine, daar werd ik superman van, wel wat gezonder als cocaine denk ik :P. Uiteindelijk wellbutrin gekregen, gelukkig heeft dit voor mij nu wel het gewenste effect.
Omgeving doet ook veel, m'n 2de job was onbewust de ideale omgeving voor me, m'n laatste job..wel, dat was het omgekeerde.
Nouja, het is voornamelijk verkoop en marketing die hier ontslagen worden (ook niet leuk natuurlijk). Dat zijn (gok ik) waarschijnlijk geen PhD engineers.
Nou, ik heb met marketingmensen van Intel te maken gehad die machinetaal konden dromen. Ze stellen op dit punt best wel hoge eisen bij Intel, je moet weten wat je verkoopt of vermarkt.
Int en wis zijn twee verschillende stats :)
Dat je slim bent betekent niet automatisch dat je goed bent in het maken van wijze beslissingen.

[Reactie gewijzigd door nehal3m op 24 juli 2024 02:19]

Laten we wel even stellen, die 113.700 mensen zijn niet allemaal PHD afgestudeerde engineers. Als er 3.000 mensen uit worden gegooid, zal dat vaak ook lager in de keten liggen, mogelijk in logistiek, marketing etc.
Je kunt natuurlijk nog steeds een prutser zijn In je eigen vakgebied en werkomgeving, dat, heeft niets met opleiding te maken. Er zijn er altijd tussen die erg slim zijn, door bv een goed gebeuren te hebben en dingen gewoon snappen. Die willen een goed salaris hebben en praten zich gemakkelijk door een solicitation. Tijdens het werk dan wat langzamer want ze zijn wellicht wat lui en prutsen wat aan.. kan prima, om mij heen gelukkig weinig gezien.
Of die werknemers hebben geen goed werk geleverd en moeten nu weg, dat kan natuurlijk ook. Altijd de schuld bij het management leggen en de ontwikkelaars die nooit iets fout doen weten we nu ook wel :*)
Management krijgt een onevenredig hoog salaris. Dat was toch omdat zij de verantwoordelijkheid droegen? Behalve als het mis gaat dan?
Management krijgt altijd veel meer betaald dan de mensen op de werkvloer. Dat is altijd al zo geweest.
Zeker in het hogere management is men 24/7 "paraat". Mensen van de werkvloer in principe alleen in de uren waarvoor ze betaald worden.

Ik vraag me wel af of het management wel goed bezig is geweest. Na de ontslagronde van 2016 zijn er weer heel veel mensen aangenomen en is eigenlijk een zelfde situatie ontstaan. Een echte blijvende aanpassing van het bedrijf heeft dus niet plaatsgevonden.
Als je als medewerker on-call bent voor een 24/7 rol krijg je nog steeds niet in de buurt van een management rol betaald. Dus het 'altijd aanstaan' argument houd qua beloning geen stand.
Deels natuurlijk wel, een CEO is 24/7 on call en met het verschil in verantwoordelijkheden zal dat wat kosten. Een lager gepositioneerde medewerker zal ook niet heel het jaar on call zijn, Ik was bijvoorbeeld jaren geleden als System Engineer 2 weken per jaar 'On call', daar zit natuurlijk wel een heel verschil in. Ik kon trouwens niet zeggen dat mijn 'standby vergoeding' tegenviel, dat was een heel dik belegde boterham voor wat ik er voor moest laten.
Het hogere management heeft ook veel meer verantwoordelijkheden, die niet even op pauze kunnen worden gezet. Zij bepalen uiteindelijk hoe het bedrijf functioneert en daardoor wel of niet succesvol is. Dat bepaald weer de waarde van het bedrijf. Wie daar niet goed in is komt niet in het hogere management van een groot bedrijf terecht. Wie niet goed functioneert wordt er vaak net zo gemakkelijk weer uitgezet. In heel veel gevallen bestaat de beloning van de top uit bonussen en/of aandelen in het bedrijf. Die zijn afhankelijk van hoe het bedrijf presteert.

De salarissen van het topmanagement zijn vaak wel overdreven hoog, maar dat is nu eenmaal de markt. Zelf ben ik mede eigenaar van een bedrijfje. Dat houdt wel in dat je nooit 100% vrij bent in het weekend of in de vakantie. Nu kunnen wij het over drie eigenaren verdelen, maar toch heeft iedereen wel zaken lopen die in de vakanties gewoon door moeten gaan. Nu krijgen we best een redelijk salaris en mogen we aan het eind van het jaar een deel van de winst verdelen :) . Ondertussen heb je wel 24/7 de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat het bedrijf goed blijft lopen en de werknemers zich geen zorgen hoeven te maken. In moeilijke jaren (zoals door Corona) is dat best lastig en kan aan het eind van het jaar best blijken dat we een verlies moeten verdelen. ;(
Dus een werknemer kan nooit schuldig zijn?
Dus een werknemer kan nooit schuldig zijn?
Als het de taak is van management om de koers van het bedrijf te bepalen. Om marktonderzoek te doen en producten voor de markt te ontwikkelen. Om mensen aan te nemen die nodig zijn. Om de prestaties van mensen te evalueren. Om de mensen aan en/of bij te sturen. Om ervoor te zorgen dat de juiste mensen de juiste dingen doen. Om deadlines te halen. Ervan uitgaande dat er geen sprake is van moedwillige sabotage, hoe kan het dan de schuld zijn van een non-management medewerker precies?
Fouten maken kan iedereen, ook een non-management medewerker. Wat moedwillige sabotage daarmee te maken heeft, begrijp ik niet echt. Verder geef je zelf al aan dat het o.a. de taak is van het management om de prestaties van mensen te evalueren. Zou het dan niet kunnen dat dit simpelweg een evaluatie is waaruit gekomen is dat de mensen hun werk niet naar behoren doen? Natuurlijk heeft management ook een bepaalde verantwoordelijkheid, maar in jouw wereld kan het nooit de schuld zijn van een medewerker.
Zou het dan niet kunnen dat dit simpelweg een evaluatie is waaruit gekomen is dat de mensen hun werk niet naar behoren doen?
Ik denk niet dat die evaluatie gemaakt is. De Intel mensen hebben echt wel goed werk geleverd. Even een GPU uit de grond stampen en nieuwe CPU's ontwikkelen is bijzonder moeilijk. Maar ingaand op jouw vraag: Wie heeft die mensen aangenomen? Wie heeft hen dan zolang hun werk niet naar behoren laten doen? Wie heeft niet voor verbetering van die situatie gezorgd?
maar in jouw wereld kan het nooit de schuld zijn van een medewerker.
Inderdaad. Dat zeg je helemaal correct.

Je kunt geen enkel scenario bedenken (buiten moedwillige sabotage, daar istie weer!) waarin het de schuld is van een medewerker. De rol van management sluit dat uit.

[Reactie gewijzigd door Blorgg op 24 juli 2024 02:19]

Dan zijn we het denk ik gewoon niet eens. Ja management kan schuldig zijn (en is dat vaak ook) en een medewerker ook, naar mijn mening. Als het gaat om een structureel iets, zijn allebei schuldig. Als het gaat om een incidenteel iets, is de medewerker schuldig.

Als ik eenmalig iets fout doe, zie ik dat als mijn schuld. Als ik structureel iets fout doe, zie ik dat als mijn schuld én als de schuld van het management.

Maar goed, ieder zijn mening natuurlijk. :)
Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen.

Intel had aanvankelijk Q2 2022 op de agenda staan voor de releases. Dat was echt een enorm goed moment geweest voor de release en dan hadden ze waarschijnlijk op uitverkopen kunnen rekenen door de tekorten.

In plaats daarvan was de release eerst een laptop die alleen in Z-Korea te krijgen was. Vervolgens een nauwelijks functionerende A380 die alleen in China te krijgen is. En vervolgens een half gebakken release van de A750 en A770 modellen waarvan de drivers nog steeds niet functioneren. Vooral dat laatste had top prioriteit moeten worden na de reviews van de A380.
Als management kies je eigenhandig je nieuwe werknemers na een uitgebeid interviewproces.

Als je het dan toch voor elkaar krijgt om slechte werknemers binnen je bedrijf te krijgen zul je als management eens goed bij jezelf te raden moeten gaan hoe die mensen in eerste instantie je bedrijf binnen zijn gerold... en of de lagere prestaties niet veroorzaakt zijn door gebreken in het aansturen van de werknemers. Aangezien de meesten een succesvolle geschiedenis bij andere bedrijven gehad zullen hebben.

Natuurlijk ligt de schuld bij het management. Wat is anders hun rol? Geld opstrijken wanneer het goed gaat, en geen verantwoordelijkheid nemen wanneer het slecht gaat? Zo ja, dan zie ik daar een duidelijke kans voor kostenbesparing.
Of misschien hadden die ontwikkelaars het management wel gewaarschuwd dat het nog niet productie rijp was en heeft het management dit naast zich neer gelegd omdat de manager zijn manager er op stond?

Zelf ontwikkelaar zijnde meerdere keren meegemaakt.
Of die werknemers hebben geen goed werk geleverd en moeten nu weg, dat kan natuurlijk ook. Altijd de schuld bij het management leggen en de ontwikkelaars die nooit iets fout doen weten we nu ook wel :*)
Wie neemt die werknemers aan?
En wie heeft dan diegene aangenomen die die werknemers heeft aangenomen? :>
Wie heeft in godsnaam dat bedrijf opgericht, waardoor dit allemaal is kunnen gebeuren? :P
Fuck you Gordon Moore & Robert Noyce, kon je niet voorspellen 1968 wat er in 2022 kon gebeuren? :D
Of de managers hebben initieel hun zin proberen door te drukken waardoor er uitstel nodig was maar ze nu geen gepaste verantwoordelijkheid willen nemen, dat kan natuurlijk ook. Altijd de schuld bij de werknemers leggen en de managers die nooit iets fout doen weten we nu ook wel.
Ik geef de schuld wel bij het management want ze hadden gewoon ATI moeten overnemen.
Nu moeten ze een gigantische achterstand weg timmeren wat zelfs voor Intel een van de grootste bedrijven ter wereld niet gaat lukken. 8)7
Ongeachte wie de fouten maakt ligt de schuld altijd bij het management. Zij hebben immers de taak om te managen en de oorzaak te doorgronden en aan te pakken waar nodig. Ontwikkelaars en managers maken fouten. Het is aan de managers om alles zo te managen dat alles inclusief menselijk gedrag (falende logistiek, fouten, etc) toch tot succes kan leiden.
"There are no bad troops. Only bad leaders"
Delays, delays, delays totdat de schaarste compleet verdwenen is en dan een product met rushed drivers uitbrengen
Hoe verwacht je dat ze een jaar eerder een product zonder rushed drivers hadden kunnen uitbrengen? Behalve 10 jaar geleden een glazen bol kopen toen ze deze roadmap aan het plannen waren?
Door niet zo ontzettend veel te moeten willen doen. Het belangrijkste is dat de driver functioneert als een driver voor de GPU. Maar nee, Intel moet direct er een hele software suite à AMD erbij proppen. Begrijp me niet verkeerd, ik was aan het overwegen om een A770 te halen om een derde speler op de markt te stimuleren, maar dan moeten de drivers wel functioneren. En ontslagrondes maken het nu weer minder aantrekkelijk.
Daar heb je op zich gelijk in. Al is het maar de vraag of het essentiele deel van de software/hardware dan significant sneller op de markt te brengen was. Twee keer zoveel mensen ergens tegenaan gooien betekent niet noodzakelijkerwijs dat iets ook twee keer zo snel af is.

Voor de ontwikkeling was het met name een probleem dat de hardware-club de hardware moest ontwikkelen zonder dat ze dat konden testen omdat ze nog geen drivers hadden, en dat de driver-club niet kon testen omdat ze nog geen fysieke kaart hadden. Dus daar zal ook gewoon veel iteratieve doorlooptijd in zitten. Daarmee was het dus sowieso een project met een onvoorspelbare en onbetrouwbare planning.

Hoe dan ook is die planning gemaakt op een termijn waarop niet te anticiperen was op chipcrises, economische crises, pandemieën en oorlogen.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 24 juli 2024 02:19]

Wat heeft een ontslagronde bij de verkoop- en marketingafdeling te doen met de keuze voor de aanschaf van jouw videokaart?
Als ik zo kijk hoe de release van ARC is verlopen dan lijkt het er meer op dat het driver team van marketing te horen kreeg "deze waslijst aan features moeten er in zitten om met Nvidia/AMD te concurreren" en daardoor is er relatief weinig tijd aan de driver besteed en meer om al die features en hun control panel enzo te bouwen.

Eind resultaat: buggy driver met performance problemen, instellingenpaneel wat vol zit met bugs en een paar maanden uitstel van release in "het westen" (ARC was al in juni in china uitgebracht). En iedereen kijkt de kat uit de boom want de performance kan er best wel wezen, als de drivers meuk zijn dan heb je er niet veel aan.

Ik zit met een 4K144 display en mijn GTX1070 kan door display port bandbreedte beperkingen dit niet aan (max 4K96 als je niet aan chroma subsampling wilt) en ik ben niet van plan om nvidia te steunen met wat ze sinds de release van de 1070 allemaal hebben uitgespookt, terwijl AMD nog niet helemaal op het niveau van nvidia zit. ARC was een serieuze optie voor mij maar met hoe de launch nu is gegaan wacht ik het simpelweg nog even af. Was er een goed functionerende driver, grote kans dat ik een ARC kaart had gekocht.

Ik denk als ze puur een kale driver op hadden moeten leveren dat er veel minder problemen waren geweest (en waarschijnlijk eerder konden releasen), maar de publieke reactie op een kaart zonder ondersteuning van al die fancy features zoals XeSS en AV1 encoding maar met een stabiele driver waar je minder problemen mee krijgt dan wat nu gebeurd? Wie weet. Misschien hadden de marketers gelijk en was het helemaal een vuilnisbrand geweest als ze dat hadden gedaan.
Die gpu's zaten natuurlijk al jaren in de pipeline. Ik denk dat ze meer last hebben van verlies op de high end zoals Xeon en andere server hardware, gecombineerd met teruglopende verkopen in de normale kanalen.
Of... we zitten nu aan het begin van een flinke recessie.
Want:
  • eerst moeten de Corona effecten worden 'weggewerkt' (minder omzet voor veel branches dus minder geld voor bepaalde groepen).
  • Oorlog op redelijke grote schaal
  • Tekort aan bepaald personeel
  • rijdom is nog verder verschoven naar klein groepje en ook al heeft dat groep veel te besteden; ze zullen zelf niet veel Intel producten kopen. Die investeren liever in...fabrieken.
  • Nu is een goed moment om fabrieken te bouwen omdat deze minstens enkele jaren vooral veel kosten [om te bouwen] en weinig verkoopbaar produckt opleveren. Dan heb je dus minder verkopers nodig.
Ik denk dat het allemaal veel eenvoudiger is.
Intel heeft net als de andere partijen op de pc/it markt in 2019 en 2020 een gigantische boom doorgemaakt en dus ook een flink aantal mensen aangenomen. Nu de boom voorbij is komt er weer een sanering is de typische varkens cyclus binnen de tech industrie.Concurenten, zoals arm, Nvidia ,Oracle en tientallen andere tech bedrijven zijn ook bezig met flinke ontslag rondes.

En natuurlijk helpen verkeerde strategische keuzes dan ook niet mee.
De Intel GPU's hebben de enorme GPU vraag ten tijden van het massale crypto farmen gemist. Het was met name die vraag die de schaarste veroorzaakte. Nu met de gestegen energie prijzen en meer aandacht voor de milieu impact is die markt aardig stil komen te liggen. GPU makers richten zich nu voor het eerst in jaren weer op de gamers markt i.p.v. de crypto farmers.
Deze ontslagen hebben nauwelijks iets te maken met het gpu echec maar gewoon met een totale afname van de vraag naar complexe chips en de concurrentie van Amd. Waren de intel GPU’s dit jaar een succes geweest dan hadden volgens de verwachtingen van 2019 max 2 miljard opgeleverd in 2022 ten opzichte van een totaal omzet van Intel van 77 miljard is dat nog niet echt veel.
Dat klopt. Mijn reactie was op de reactie van Zwolsermbtr. Die stelde dat de driver problemen met de GPU van Intel eerder dit jaar de oorzaak zijn dat Intel problemen heeft met de introductie van haar nieuwe GPU's. Ik denk dat de crypto markt voor GPU's opgedroogd is en dat dit een veel grotere rol speelt.

De krimp van de PC markt zie ik als reactie op de enorme verkopen ten tijde van de Corona crisis waarbij in de VS en Europa mensen massaal thuis gingen werken en onderwijs via Internet gegeven werd. Er is toen zoveel verkocht dat er zelfs tekorten ontstonden. Gewoon een verzadiging van de markt dus.
Je snapt het blijkbaar niet helemaal. De enige reden dat ze steeds uitstel hadden was de drivers. Er is dus helemaal geen sprake van rushed drivers. Het is gewoon enorm complex km drivers vanuit niets op te bouwen en daar ook nig eens tal van features in te verwerken en custom support voor honderden games in in te bouwen.

Drivers zijn niet voor niets meerdere gigabytes tegenwoordig. Ze zijn gewoon extreem complex.

Het heeft AMD 5 jaar gekost om eindelijk een beetje polished drivers te hebben. Je kan niet verwachten dát Intel dit in een haar doet.
Uuuhm. Dit soort processen duren vele jaren. Een businessmodel opzetten omdat je weet dat er ivm covid een schaarste aan gpu's is en dat zoals jij claimt te timen, is nogal vergezocht.
volgens mij is de GPU een complete andere afdeling, vallen de
Bij Intel werkten in juli 113.700 mensen.
daar ook onder? of betreft dit alleen de CPU afdeling?
2019: 110,200 medewerkers, groeiende winst
2020: 110,600 medewerkers, teruglopende winst
2021: 121,100 medewerkers, nog meer teruglopende winst
2022 (nu): 113.700 medewerkers, nog steeds teruglopende winst

Ze hebben wel constant een groeiende omzet gehad. Van 2020 naar 2021 ruim 10.000 mensen aangenomen en van 2021 al ruim 7.000 mensen ontslagen... En nu komt in het nieuws dat Intel 'duizenden mensen heeft ontslagen, dat hebben ze al gedaan (en heb ik voorheen niet in het nieuws gezien).

Ze verkopen meer, maar maken minder winst, dat betekend dat de kosten omhoog zijn gegaan (enorme inflatie). Kosten besparen doe je dan op personeel en gerelateerde kosten (werkplekken=> panden), dat zijn over het algemeen de grootste kostenposten.

Het 'beleid' wordt niet door 'Intel' gezet, maar ook gewoon door de medewerkers daar en uitstel zou voor de Arc kaarten (als ik ze zo zie) gewoon noodzakelijk zijn geweest, ze zijn zelfs nu niet echt klaar voor release, maar volgens mij heeft Intel nu weinig andere keuze. Dit zou een jaar geleden ook niet een enorm succes zijn geweest, hou in gedachte de slechte staat van de drivers van zelfs een aantal maanden geleden, zeker niet omdat een hoop mensen het einde van de crypto gekte al in zicht hadden. Twee jaar geleden was de kaart volgens mij niet eens fysiek klaar voor release, laten we het dan al helemaal niet hebben over de drivers.

Bron:
https://en.wikipedia.org/wiki/Intel
Lees: "Intel gaat duizenden mensen ontslaan omdat ze producten te duur maken."

Dit heeft niets meer met concurrentiestrijd te maken, maar alles met de bizarre prijzen van hardware.
Dit was ook mijn eerste gedachte, als je ziet wat hardware tegenwoordig kost, en helemaal al wil je een 'nieuwe' game PC met een beetje videokaart dan loop je helemaal leeg. Het is dan niet gek dat het niet verkoopt en mensen gewoon nog langer met een oude PC blijven doen.

Daarnaast waren videokaarten natuurlijk lang ongeveer onbetaalbaar + on leverbaar. Verschillende verhalen van dichtbij meegekregen van mensen die 6+ maanden op een wachtlijst stonden. Tja dan is het ook niet gek als er ook geen CPU's worden verkocht he, een PC zonder videokaart heb je zo weinig aan.
Zolang de gek blijft betalen hiervoor blijven die prijzen hoog. Dan doe je maar iets langer met je game pc & zet je de instellingen op "hoog" ipv "heel hoog"... het verschil zie je toch amper.

Mijn GamePC is nog uitgerust met een antieke GTX970 en een i7 6700, kan nog steeds moderne spellen speelbaar spelen. Natuurlijk wel niet op Ultra super 16k high met een FPS van 1500...

Als geen kat nog betaald voor die dure producten, zakt de prijs vanzelf wel.
Inderdaad. Er valt met oude hardware prima te gamen. Alleen de FSP spelers die online spelen hebben baat bij extreme refresh rates op zeer hoge resoluties. De rest kan prima gamen op full HD met een 60Hz refresh rate.

Een 4K scherm die 144Hz aan kan met dito grafische kaart kost je over de 2000 euro. Er zijn maar weinigen die dat ervoor over hebben.
Niet helemaal mee eens. CPU prijzen zijn sinds AMD competitie brengt, mooi gedaald. Maar mensen hebben het geld niet meer.

Mijn rekeningen zijn in de afgelopen paar maanden sterk gestegen, en energie komt daar vanaf deze maand ook nog bij. Ik was van plan volledige upgrade te doen volgend jaar maar dat heb ik toch uitgesteld want ik heb het zelf gewoon minder te makken (dat en Nvidia hun prijzen zijn belachelijk)
Nee. In 2020 moest ineens een groot deel van de bevolking thuis gaan werken. Er was enorm veel vraag naar PC's. Dat nam in 2021 wat af, maar met de economische voorspoed nog niet zoveel. Nu we op het randje van een recessie staan hebben veel bedrijven de groei op pauze gezet, en zullen veel consumenten een nieuwe PC ook uitstellen.
Anoniem: 504317 12 oktober 2022 08:12
Zou de eigen chipontwikkeling door Apple nog aandeel hierin hebben?
Nee. Dat was voor Intel maar een hele kleine markt.
Toch heeft Intel wel een flinke schop onder hun spreekwoordelijke achterste gekregen omdat Apple liet zien dat macs met hun eigen cpu beter kunnen zijn. Is niet voor niets dat Intel ook ineens voor big-little architectuur is gegaan en performance weer eens serieus neemt.
Daarnaast gaat het nog steeds om miljoenen macs per kwartaal (met meestal niet de meest flauwe cpu's, Apple leverde nooit celeron/i3 klasse spul) en die markt groeit. Gebruikers die nu voor een mac gaan ipv pc maakte vroeger voor Intel niks uit, maar is nu een hap uit hun omzet.
Apple crippelde de Intel chips met opzet door enorm slechte koelers in de laptops te bouwen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een thermal pad i.p.v. thermal paste.
Apple kreeg jaren achter elkaar de belofte dat Intel naar een kleiner procédé ging en dat gebeurde nooit. Natuurlijk waren de 2016-2019 MBP's veel te plat, de veel zuinigere M1's zijn dikker, maar Apple gaat nooit doelbewust hun eigen product saboteren om Intel een hak te zetten.
Als het niet met opzet is, is het incompetentie.
Het feit dat Intel sinds 2015 bijna stil staat of dat de 2016-2019 MPB's niet goed genoeg koelden voor de hitteproductie van de CPU's? Of gewoon allebei?
De heatsinks in de intel macbook airs taakten de cpu nauwelijk en er was geen heatpipe naar de fan zelfs.
15% van de gehele PC markt is klein? Dat is wel even een flinke klant die Intel kwijt is geraakt.
Dat is niet de gehele pc markt, dat is de US, wat voor Apple uiteraard een grote markt is, maar ook een markt waar Apple traditioneel vrij groot is. Wereldwijd zal Apple's share kleiner zijn. In Q2022 was Apple wereldwijd bijv. maar 6.7% zie https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prAP49455522 , nu weet ik niet wanneer ze exact 100% gestopt waren met Intel, maar in Q2 2021 had Apple bijv. 7.3% share. Nog steeds een redelijk marketshare, maar op het moment dat Apple stopte met het gebruik van Intel verwacht ik niet dat ze in de buurt kwamen van 15% global marketshare in PC.
Dat kan, maar als dat zo is dan is het is maar vrij marginaal denk ik. Apple (in computer markt) is maar relatief klein marktaandeel.
ik denk dat het meerdere factoren zijn, waarvan eentje kan zijn dat ARM populairder geworden is (zeker bij Apple). Maar denk dat ook mee speelt dat pc vervangen minder snel nodig is + hoge prijzen, gamen ook via streaming kan, dat hoop mensen geen pc nodig hebben maar genoeg hebben aan ‘mobile devices’, etc.
Het is zelfs nog eenvoudiger te verklaren. De Corona lockdown heeft wereldwijd tot een enorme vraag naar laptops en PC's geleidt. Bedrijven bestelde massaal laptops zodat hun personeel thuis kon werken en consumenten kochten PC's en laptops voor zichzelf en de kinderen.

Nu gaan we weer naar kantoor en de kinderen weer naar school. Er is nauwelijks nog vraag naar nieuwe laptops en PC's, ze zijn afgelopen twee jaar massaal aangeschaft en die voldoen nog altijd prima.
Dat denk ik wel ja. En Intel heeft daar nog steeds geen antwoord op geloof ik.
Verbaast me niets. Zou me ook niet verbazen als meerdere bedrijven dat zouden doen helaas.

Als 3e speler een competitieve gpu uitbrengen is lef hebben, dat kan even duren. Als tijdens die introductie covid uitbreekt, en alles stil ligt, en daarna een energiecrisis opduikt, verbaast het me ook niets dat alles een tandje lager gezet moet worden, wegens tegenvallende cijfers. Helaas werkt het nou eenmaal zo dat we worden opgeleid tot “vervangbare” werknemers.

En wat voor werknemers zijn dat dan? De werknemers die vervangbaar zijn? Als ze daadwerkelijk een specialist zijn op een bepaald gebied, zullen ze hopelijk snel ergens anders aan de slag kunnen.
Anoniem: 57411 @whersmy12 oktober 2022 08:38
En wat voor werknemers zijn dat dan? De werknemers die vervangbaar zijn? Als ze daadwerkelijk een specialist zijn op een bepaald gebied, zullen ze hopelijk snel ergens anders aan de slag kunnen.
Antwoord in het artikel:
De ontslagen zouden voornamelijk plaatsvinden bij de verkoop- en marketingafdelingen van het bedrijf, waar zo'n twintig procent van de mensen zouden moeten vertrekken.
amd had ook al een winstwaarschuwing gedaan laatst.

mensen zijn niet meer bereid de corona prijzen te betalen, en de conclusie van die bedrijven is dat er geen vraag meer is.
De PC markt laat op alle fronten een forse daling zien, de conclusie dat de vraag afneemt is terecht.
Jaar op jaar klopt dat inderdaad. Maar de coronapiek is compleet kunstmatig.

Maar aandeelhouders gaan muiten als er niet jaar op jaar 10%+ winst gemaakt wordt... dus gooien ze er weer een bak mensen uit om die groep rustig te houden.
Klopt die piek is een eenmalige treffer, maar in de jaren voor corona liepen de verkopen ook al terug. Tablets en phones zijn voor veel mensen ruim voldoende en het is niet meer zoals vroeger dat je Pc na 3 jaar een waardeloze oude trage bak was, jaren oude machines zijn op dit moment voor veel mensen gewoon nog ruim voldoende. Ik merk het ook aan mijzelf, eerst kocht ik minimaal elke 2 jaar een nieuwe PC. Maar mijn laatste laptop daar was ik 6 jaar heel content mee, en de huidige zal ook wel 6 jaar meegaan.
Oh ik heb wel vraag. Maar ik betaal gewoon geen ridicule prijzen.

De prijs waar je 10-15 jaar geleden een complete pc voor kocht waar je jarenlang mee vooruit kon is nu de prijs van 1 onderdeel geworden. En nee, dat heeft niet enkel met inflatie te maken.
Huh.. hoezo tegenvallende PC markt? Die was toch enorm gegroeid de afgelopen 1.5 jaar al...?
Inderdaad maar de markt groeit nu niet meer. Ik weet niet of je wel eens het nieuws volgt, maar er is nogal wat aan de hand in de wereld. Iets met een (aankomende) recessie e.d.
Ja ik volg het inderdaad.. Ik zie ook dat er een recessie aankomt vanuit verschillende berichten en onze overheid die dit bewust onder de pet houdt voor damagecontrol Iguess..
Waarom gaan we nu over op complotdenken? Een overheid kan geen recessie onder de pet houden.
Het uitgebreid praten over een recessie kan tot een 'self fulfilling prophecy' leiden. M.a.w. mensen kunnen elkaar een recessie aanpraten.
Het is niet echt complotdenken op het laatste na natuurlijk waarbij ik ook Iguess aangeef.

Er wordt degelijk tijdens debatten bepaalde onderwerpen vermeden wat betrekking heeft tot de recessie die aan komt waaien met de bergen grote schulden van banken internationaal.

Kamerleden en vak K leden geven hier weinig antwoord / reactie op zodra er iets vanuit de oppositie hierop wordt aangekaart.

Recessie komt er sowieso aan en dat is hoe de economie altijd draait. Ik verwacht dat onze overheid hier altijd paar stappen voor op is zonder deze informatie nog vrij te geven wat er ons te wachten staat om geen paniek te zaaien of hamstergedrag.

Ik zal wel mijn tinfoil hoedje nu af doen voordat ik een heel ander discussie hier ga voeren haha.
Iets met 'in het verleden behaalde resultaten.......', je anticipeert natuurlijk niet meer op de onverwacht sterke groei door de corona crisis. Echter wat wij in ieder geval bij mijn werkgever gezien hebben is dat veel van onze relaties investeringen in het client segment naar voren hebben gehaald om zo thuiswerken te faciliteren. Er zijn dus heel veel laptops e.d. verkocht, die was de Corona crises er niet geweest nooit of later gekocht zouden zijn. Gevolg daarvan (naast andere zaken als de hoge inflatie e.d.) is nu dat nu in al die extra en naar voren gehaalde vraag voorzien is dat nu de rem erop gaat. Intel en AMD gaan dat nu dus flink voelen in de cijfers, vandaar ook dat beide waarschuwen voor flink lagere omzetten de komende periode.
Dat noemt men de varkens cycle. Bij veel vraag naar varkenss gaan boeren massaal varkens fokken. Na een tijdje is de markt overspoelt met varkens. Wordt dan de vraag minder, dan zit men met een varkens overschot. Dus gaat men dan minder varkens produceren.

De PC markt groeide extreem door de Corona lockdowns. Heel veel vraag naar laptops, zowel zakelijk om al die thuiswerkers te ondersteunen als prive want de kinderen moeten onderwijs op afstand volgen. Nu gaan de kinderen weer naar school en werken velen weer op kantoor. De vraag is dus uitgevallen.

In vele sectoren is er nog altijd een enorme vraag. Denk bijvoorbeeld aan de isolatie branche, installatie monteurs nodig voor de energie transitie. Bedrijven als de NS, Schiphol et cetera kunnen maar niet genoeg personeel krijgen. Zelfde geldt in de zorg en het onderwijs. In die sectoren zal niet snel een recessie ontstaan. Dus een klassieke recessie met hoge werkeloosheid cijfers, die zal niet snel optreden.
Ik denk dat je dit nieuwsbericht hebt gemist...

Coronapiek is voorbij, leveveringsproblemen chips, het leven wordt duurder,...
Verschillende zaken die samenkomen. Bovendien kopen mensen itt smartphones niet elk jaar een nieuwe PC.
Met de huidige smartphones komen er ook meer mensen die helemaal geen PC meer kopen, voor veel mensen is de PC voor sociale contacten, beetje google en surfen, af en toe een mailtje of een koop bij een webshop en misschien wat simpele spelletjes. Die groep is tegenwoordig prima af zonder PC.
Ben benieuwd naar het opkomende bericht voor een grote bonus voor de boardmembers en dergelijke 8)7
Dat is wel een van de foute dingen in de wereld, de perverse prikkel van die managers om te besparen en toch extreem beloont te worden. Je weet dat bij heel veel bedrijven de enigste kostenbesparing is om mensen de laan uit te schoppen.
Een bedrijf is er niet voor de werknemers, maar om rendement voor de aandeelhouders te realiseren, als de top dat doet door mensen weg te snijden, doen ze dus wat ze moeten doen.

Dan kun je dat niet leuk vinden, maar zo is het nou eenmaal. Dan moet je bij een overheid gaan werken, daar worden volgens mij (bijna) nooit mensen ontslagen.
Een bedrijf is er niet voor de werknemers, maar om rendement voor de aandeelhouders te realiseren,
En dat is precies het perverse aan het Angelsaksisch model waar we zo snel mogelijk vanaf moeten.
Want? Ik zie het probleem niet? Zonder investering geen bedrijf, geen bedrijf geen personeelsvraag. Of een grote wereld waar iedereen zzp'er is? Of een communistisch systeem waar iedereen gelijk is, behalve de top, die is wat gelijker.
Je hebt geen pervers Angelsaksisch model met graaiende aandeelhouders nodig om een bedrijf op te zetten en te laten groeien. Je ziet het probleem niet waarbij werknemers als oud vuil op straat worden gedumpt als de aandeelhouders, die naast ordinair financieel gewin geen enkel belang hebben in een bedrijf, hun vermogen willen laten groeien? Wie heeft het over een communistisch model? De tegenhanger van het Angelsaksisch model is het Rijnlands model.
Je hebt geen pervers Angelsaksisch model met graaiende aandeelhouders nodig om een bedrijf op te zetten
Je weet het mooi scherp te noteren, maar je maakt ook een fundamentele fout: Die aandeelhouder is eigenaar van het bedrijf. Dus het is zijn/haar geld wat er in dat bedrijf zit. En van niemand anders. Dus wanneer de aandeelhouder er dan geld uit haalt, is dat zijn goed recht. (beetje kort door de bocht, want is het de directie en de aandeelhoudersvergadering waar dit wordt bespoken).
Je ziet het probleem niet waarbij werknemers als oud vuil op straat worden gedumpt
Iemand als oud vuil op straat zetten kan imho natuurlijk niet, helaas gebeurt het wel. Maar het is niet de norm, ook niet in de VS. Als bedrijf loop je dan namelijk ook het risico dat deze ex-werknemer samen met andere ex-werknemers een bedrijf gaat opzetten die jouw grootste concurrent wordt. Dus je moet wel weten wie je de deur wijst, zeker niet de grootste talenten.

Soms moet je gewoon medewerkers ontslaan, om te voorkomen dat je bedrijf ten onder gaat. Dat is voor de meeste werkgevers echt niet leuk om te doen, al doe jij hier voorkomen dat het geen enkele werkgever iets kan schelen. Dat is gewoon niet waar, velen liggen daar 's nachts van wakker. Maar na deze pijn gaan ze wel weer verder, ze moeten wel.
Fundamentele fout? Nee hoor, ik zie een ranzige bovenlaag ontstaan die meer en meer kapitaal verzameld door meer en meer arbeiders te onderdrukken. Grote gelijkenis met de aanvang van de Franse revolutie. Het Angelsaksisch model zoals dat meer en meer in Nederland wordt geïmplementeerd is ziekmakend voor de maatschappij. We zien de scheuren die het veroorzaakt en de gevolgen daarvan dagelijks.
Fundamentele fout? Nee hoor, ik zie een ranzige bovenlaag ontstaan die meer en meer kapitaal verzameld door meer en meer arbeiders te onderdrukken.
Wat jij ziet, kan ik niet over oordelen. Maar of dat het complete plaatje is? Wanneer je de doktor vraagt hoe het gaat met de samenlevering, zal deze ook zeggen dat vrijwel iedereen ziek is. Want alleen mensen die ziek zijn, gaan naar de dokter...

Als werkgever of investeerder heb je er geen enkel belang bij om je werknemers te onderdrukken. Al helemaal niet in een economie waar de banen voor het oprapen liggen. Behandel je werknemers slecht en ze zijn voor het einde van de maand vertrokken. Denk jij nou echt dat een investeerder/werkgever/ondernemer er belang bij heeft dat het personeel wegloopt?
Grote gelijkenis met de aanvang van de Franse revolutie.
Slecht voorbeeld, want dat was juist een periode met zeer grote werkloosheid (tot wel 30%). Daar is in Noord-Europa en Noord-Amerika geen sprake van, daar is juist een groot tekort aan werknemers. Ik heb zelf een aantal bedrijven, oa in Nederland, en heb in NL plek voor een 10 tot 20 extra fulltime medewerkers. Maar die zijn er niet. Salarissen zijn zeer goed (100k+), toch krijg ik maar 1 of 2 serieuze sollicitaties binnen. Met geluk neem je dan iemand aan, maar dat is net genoeg om het natuurlijk verloop op te vangen. Elders ligt dat gelukkig anders en kunnen we het op die manier opvangen.

Dus ik weet niet hoe jij een vergelijking kan zien met de Franse revolutie, echt álles is anders. En dan vooral beter. De enige groep waar je wel zorgen over kan/mag maken, is de groep mensen zonder fatsoenlijke opleiding. Geen opleiding betekent geen werk. Maar dat hebben ze wel in eigen hand, je kunt gewoon naar school in NL (en de rest van Europa). Of je nou als vakman met een MBO diploma een baan zoekt of als universitair geschoolde, voor iedereen is er werk. Maar wanneer je niks kunt, zit er ook niemand op je te wachten... Dat is je eigen keuze.
We zien de scheuren die het veroorzaakt en de gevolgen daarvan dagelijks.
Wat ik net ook al schreef, ik kan niet beoordelen wat jij ziet en of dat wel het complete plaatje is.

Maar wanneer ik investeer in een (nieuw) bedrijf, doe ik dat om er (ook) rendement uit te halen. Dus voor ieder miljoen die ik investeer, verwacht ik jaarlijks minstens een 50.000 aan rendement. En vaak maak je de eerste 3, 4 jaar geen winst (meestal verlies), dan zal er in de jaren daarna dus nog meer rendement moeten worden gemaakt. En de mensen die daar werken, zullen daarvoor moeten zorgen. Buit ik hen dan uit? Denk het niet, iedereen een (mooi) dak boven z'n hoofd, luxe auto, vakanties, etc. en een dik salaris. En dat salaris hebben ze ook gekregen toen de toko verlies draaide. En dat heb ik betaald, met mijn geld. En later komt dan mijn rendement wel.

Hoor ik dan bij de door jou geschetste ranzige bovenlaag? :O

Ps. Je zou eens in Venezuela moeten kijken, socialistische heilstaat waar ze met z'n allen niks meer hebben. Die vluchten nu massaal naar oa Colombia en Brazilië
Je weet het mooi scherp te noteren, maar je maakt ook een fundamentele fout: Die aandeelhouder is eigenaar van het bedrijf. Dus het is zijn/haar geld wat er in dat bedrijf zit. En van niemand anders. Dus wanneer de aandeelhouder er dan geld uit haalt, is dat zijn goed recht. (beetje kort door de bocht, want is het de directie en de aandeelhoudersvergadering waar dit wordt bespoken).
De werknemer stopt er zijn uren en hoogstwaarschijnlijk ook zijn passie en inzet in, dus waarom is het bedrijf niet van álle mensen die er waarde in pompen? Geld is niet alles.

Het is erg dat de aandeelhouders de plak kunnen zwaaien als absolute despoten van voor de verlichting, op inhumane wijze.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 24 juli 2024 02:19]

Geld is zeker niet alles, en ga je zeker niet krijgen wanneer je het personeel slecht behandeld. De medewerkers zijn één partij in het geheel van partijen die samen een bedrijf vormen. Maar dat een aandeelhouder rendement wil/moet halen, dat lijkt mij vrij logisch: Geen rendement = geen investering. En dan is er dus ook geen werk. En vele bedrijven draaien de eerste jaren verlies, die gaten in de financiën worden door de investeerders opgevuld. Doen ze dat niet, valt het bedrijf om en staat iedereen met lege handen op straat.

Passie is overigens niet iets wat je overal aantreft, vrijwel al onze klanten zijn juist in de problemen gekomen door het gebrek aan passie van de medewerkers. Beginnen op maandag al af te tellen tot vrijdagmiddag, wanneer de week er eindelijk weer op zit... Dan is het óf de passie terugwinnen, of vertrekken. Mocht dat beide mislukken, kun je binnen enkele maanden tot hooguit enkele jaren de deuren sluiten en staat ook het goede personeel op straat.
Aandeelhouders zijn als stakeholders van het bedrijf het minst betrokken: je kan je aandelen met een paar klikken verkopen.

Werknemers daarentegen, als die ontslagen worden, zijn niet met een paar minuten aan een nieuwe baan. Dus die zijn veel meer betrokken als stakeholder.

Dus wie is er nu de belangrijkste stakeholder?
Nou, klinkt lullig, maar een bedrijf houdt het langer vol zonder het ontslagen personeel dan zonder aandeelhouders. Want wanneer die aandeelhouders de handdoek in de ring hebben gegooid, is het over en uit. Ook voor het personeel waar je wel werk voor hebt
Ik geloof meer in een volledig vrije markt, en ja daar horen idd ontslagen bij. Daar staat tegenover dat veel werknemers dat blijkbaar willen, want werken bij kleine bedrijven zondere snelle carrière mogelijkheden en leaseauto willen velen ook niet.
Financieel gewin, dat streeft elke ondernemer na, anders ga je op den duur failliet. Dat is niet vies.
Een volledig vrije markt waarin de arbeider wordt vertrapt door steeds machtig wordende bedrijven. Waar gezonde bedrijven uitgezogen worden door aandeelhouders en vervolgens afgedankt. Waar de onderklasse groeit en de middenklasse steeds verder wordt uitgehold. Ik vind het pervers.

[Reactie gewijzigd door Retrospect op 24 juli 2024 02:19]

Ik vind het pervers.
Dat kan natuurlijk, ik vind dat niet. Het is ook niet zo dat die werknemers maar compleet kapot worden gemaakt zoals 100 jaar geleden in de fabrieken.
Werknemers willen het blijkbaar ook, die willen maar wat graag voor amerikaanse bedrijven werken blijkt uit odnerzoek van IG
https://amaxwire.com/nl/n...riete-europese-werkgevers
Die kant gaan we wel hard op. De working poor klasse gaat groot worden, zeker in Nederland.
Waarom niet gewoon een model op basis van beiden?

In het Firestorm666 model mag men werknemers ontslaan, op voorwaarde dat het ook een noodzaak is. Dus niet zoals Aldi een paar jaren geleden die een ontslagronde deed omdat (en hou je vast): de aandeelhouders niet genoeg winst maakten. Dat is fucked up.

In de politiek zie je hetzelfde als aan de top: You fucked up... hier is je ontslag en een flinke bonus voor je slechte prestaties. Ook dat is fucked up. Een gewone werknemer krijgt z'n ontslag zonder uitkering bij grove fouten of een opeenstapeling van fouten door eigen schuld.
Dat is precies het goede moment om mensen te ontslaan: dan is er nog geld voor ontslagvergoedingen. Wacht 2 jaar tot er een recessie is, en joe moet diezelfde mensen ontslaan zonder ontslagvergoeding.

Zoals we in goed Nederlands zeggen: repareer je dak als het droog is.
Alleen was dat niet van toepassing in het geval van Aldi. Het was pure hebzucht van de aandeelhouders. Als het echt te doen was om de situatie zoals een recessie, gingen ze niet klagen dat ze niet genoeg winst maakten. Dan gaan ze maar eens een keer minder eten bij Sublimotion in Ibiza ;)
Ook bij de overheid gebeuren dit soort dingen hoor. Helaas. Het kader blijft altijd zitten, maar degenen die het daadwerkelijke werk doen zijn de klos.
Het kader wat niet functioneerd wordt weggepromoveerd en de daadwerkelijke ambtenaren die het uitvoeren ontslagen.

Ik werk bij de overheid ik heb vele managers en en leidinggevende gezien die nog minder en slechter werkten dan het personeel wat onder diegene stond. Uiteindelijk gaan die managers weg omdat het personeel aangeeft dat ze niet functioneren en krijgen ze een betere baan. Vriendjespolitiek.
I know. Werk er zelf ook al ruim 15 jaar ;)
En het 'mooie' is - vanwege dit mechanisme is 'manager worden' toch een goed idee (ondanks dat het duidelijk ander soort werk is dan waar mensen blij van worden). Een manager mag dan soms een matig functioneerde medewerker zijn - buiten dat is deze ook wel vaak de 'pispaal'. En dat is dan ook weer niet onverdiend maar toch, emotioneel gezien lijkt me dat geen fijne situatie.
Maar daar kiest men dan voor zul je zeggen; echter hoevaak ik al niet heb gezien (en zelf gevraagd en zelf ben geweest) dat redelijk capabele technische mensen wordt gevraagd om manager te worden (natuurlijk niet meteen top-management - tussen-management is vooral om de managers daarboven weer vrij te stellen van 'pispaal-effect'). Die voorliefde om steeds meer lagen te introduceren van doorgeefluikjes is bijzonder vervelend.
Een bedrijf vult een niche die ontstaat door de combinatie van werkgelegenheid, productvraag, en de beschikbaarheid van financiele middelen. Een niche die wegvalt zodra het aan één van de peilers schort.

Een bedrijf is er dus niet alleen voor investeerders, niet alleen voor klanten, niet alleen voor werknemers, maar voor al die groepen tegelijkertijd.
Een bedrijf is er niet voor de werknemers, maar om rendement voor de aandeelhouders te realiseren, als de top dat doet door mensen weg te snijden, doen ze dus wat ze moeten doen.

Dan kun je dat niet leuk vinden, maar zo is het nou eenmaal. Dan moet je bij een overheid gaan werken, daar worden volgens mij (bijna) nooit mensen ontslagen.
Een bedrijf is niets zonder werknemers.
Met het enorme verschil in salaris kan je vaak beter de managers ontslaan en/of de bonussen afschaffen. Dat is dubbel het geval bij Anglosaksische bedrijven.

En geloof me, er zijn altijd wel mensen te vinden die manager wil worden. Het idee dat je dan geen managers over zou houden heeft me altijd verwonderd. De Volkskrant heeft er ook wel eens onderzoek naar gedaan: hoe meer een manager verdient, hoe minder effectief ze lijken te zijn.
Ik vraag me of dat perse een perverse prikkel is, ik zie een perverse prikkel eerder als iets waarbij een iemand iets doet voor eigen gewin, dat niet in belang is van anderen, in dit geval de werkgever.

Dat hoeft bij ontslagen natuurlijk helemaal niet zo te zijn, die kunnen best in het belang zijn van de werkgever. En (massa) ontslagen horen er in mindere tijden helaas gewoon bij. Net als dat er vaak in betere tijden veel werving plaatsvind.

Kijk je naar bonussen ziet dat er soms optisch wat raar uit, maar eigenlijk is het vaak niet onlogisch dat bonusses samen kunnen vallen met slecht nieuws. Immers bonussen kijken naar het (boek)jaar ervoor en de daarin behaalde resultaten, terwijl de beslissing om te ontslaan vaker proactief is richting de toekomst. Die al behaalde bonus uit het verleden heeft daar dus geen invloed op, en normaliter kan je ook niet besluiten als bedrijf die bonus dan maar niet uit te keren, want de werknemers, ook management, hebben daar gewoon contractueel recht op. Zo kan een medewerker in bijvoorbeeld Januari na het sluiten van een boekjaar een dikke bonus krijgen, maar ook horen dat er een ontslag ronde aankomt waar hij mogelijk bij betrokken is. Heel vreemd is dat niet.

Een kameraad van mij heeft daar ook mee te maken gehad, die werkte op een Nederlandse vestiging van een grote Amerikaanse multinational, Die kreeg eind Januari zowel te horen dat ie een vette bonus kreeg, want zijn targets waren behaald, maar ook dat ie binnen een paar maand geen werk meer had (wel met hele ruime vertrekregeling) want het Nederlandse kantoor werd opgedoekt.
Ongetwijfeld. Zo slecht gaat het helemaal niet met Intel. Zie link hieronder. Maar ja, iets minder winst staat in hun ogen gelijk aan verlies, dus moet er weer wat personeel uit.

https://www.beursgenoten.nl/koersen/nasdaq/intel/kerncijfers
Ik zou toch wat dieper in de cijfers duiken dan dit, Intels cijfers zijn al tijden niet goed, vooral de marges staan enorm onder druk. Analisten zijn dan ook al tijden niet onder de indruk van Intels cijfers. Door hier en daar wat creatief te boekhouden zal je op sites als deze denken dat het allemaal wel in orde is. Maar als je dieper in de (kwartaal) cijfers en andere SEC forms duikt zie je wel degelijk dat Intel wat moet veranderen.
Waarom moet Intel iets veranderen dan? Dreigen ze failliet te gaan of is er minder dividend?
Failliet gaat is een groot woord dat zal niet snel gebeuren, maar Intel presteert momenteel niet zoals de markt wel van ze verwacht, en dat is eigenlijk al langere tijd aan de hand, maar werd veelal gemaskeerd door de enorme vraag in de Corona crisis, dit laatste is echter duidelijk voorbij. In een markt waar de concurrentie enorme stappen zet qua groei (datacenter bijvoorbeeld) is Intel volledig gestagneerd. Als ze daar weer willen concurreren met AMD, en bijv. met Apple op mobile gebied zullen er zaken moeten veranderen, anders zal Intel alleen maar verder afdalen naar grijze muis status in plaats van marktleider en aanjager.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 24 juli 2024 02:19]

Anoniem: 454358 @warp12 oktober 2022 09:26
Ondernemen is vooruit kijken. Dan kan het vandaag nog wel goed gaan, maar als je verwacht dat je de komende jaren minder omzet gaat realiseren, moet je nu wat aan de vaste kosten doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.