Polen stelt commissie in die inzet van beruchte Pegasus-spyware gaat onderzoeken

De Poolse regering heeft een onderzoekscommissie in het leven geroepen die gaat kijken of de voorgaande regering de Pegasus-spyware heeft gebruikt tegen politieke tegenstanders. De commissie gaat hooggeplaatste ambtenaren en politici van de PiS-partij ondervragen.

De onderzoekscommissie gaat volgens Politico kijken naar de inzet van de Pegasus-spyware door de voorgaande Prawo i Sprawiedliwość-regering. Volgens de nieuwe regering, met Platforma Obywatelska als grootste partij, zou PiS de spyware hebben ingezet tegen politieke tegenstanders. De nieuwe premier Donald Tusk zei dat vorige week al en hintte er toen al op dat er een onderzoekscommissie zou komen. Ook pleitte Tusk tijdens zijn verkiezingscampagne al voor zo'n onderzoek. Die commissie komt er nu definitief.

De commissie moet onderzoeken op welke manier Pegasus is ingezet en hoe vaak dat gebeurde. "De commissie zal niet alleen bepalen wie de verantwoordelijken zijn, maar ook wie de mensen zijn die erdoor zijn aangevallen: politici, advocaten, journalisten en burgers", zegt Magdalena Sroka, het parlementslid dat de commissie voorzit. De commissie gaat politici en ambtenaren ondervragen, waaronder PiS-voorzitter Jarosław Kaczyński.

Al in 2019 gingen er voor het eerst geruchten rond dat Polen de beruchte spyware zou inzetten. Jarosław Kaczyński bevestigde destijds dat Polen de spyware in bezit had, maar zei ook dat het die niet tegen politieke tegenstanders inzette. De spyware zou alleen door inlichtingendiensten worden ingezet om het land te beschermen tegen bijvoorbeeld spionageactiviteiten.

Pegasus is spyware die is gemaakt door het Israëlische NSO Group. De beruchte tool is omstreden, omdat die onder andere zou zijn ingezet bij de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi en andere geruchtmakende zaken. Het Europees Parlement besloot in 2022 al een commissie op te zetten om te kijken waar Pegasus in Europa is ingezet. Naast Polen vermoeden critici dat ook Hongarije, Spanje en Griekenland de spyware hebben ingezet tegen oppositiepolitici of andere politieke tegenstanders.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

21-02-2024 • 07:45

60

Submitter: wildhagen

Reacties (60)

60
51
21
0
0
17
Wijzig sortering
Goed om te horen dat de nieuwe Poolse regering tenminste hun verkiezingsbeloften tot nu toe waarmaakt, en écht werk maakt van de her-democratisering van Polen na de acties van de PiS-regering, en weer pogingen aan het doen is om de door PiS voor een flink deel afgebroken rechtsstaat opnieuw op te bouwen.

Absurd dat een land dat democratisch riep te zijn onder de PiS-regering zich van dit soort methoden moet bedienen door politieke tegenstanders te bespioneren en het leven zuur te maken. Dat zijn dingen die ik eerder associeer met een dictatoriaal regime dan met iets wat ook maar in de buurt van een democratische regering komt.

Hopelijk krijgen ze de bovenste steen boven water, en ontlopen de daders de consequenties (bijvoorbeeld juridische vervolging) niet, mocht alles inderdaad waar blijken te zijn.
Absurd dat een land dat democratisch riep te zijn onder de PiS-regering zich van dit soort methoden moet bedienen door politieke tegenstanders te bespioneren en het leven zuur te maken. Dat zijn dingen die ik eerder associeer met een dictatoriaal regime dan met iets wat ook maar in de buurt van een democratische regering komt.
Het is niet ongehoord dat dictaturen verkocht worden als iets dat lijkt op democratie terwijl het dat niet is.

• People's Republic of China
• Democratic People's Republic of Korea
• Democratic Republic of the Congo
• People's Democratic Republic of Algeria
• Federal Democratic Republic of Ethiopia
• Etc.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 06:14]

Als je dat afzet tegen de het Koninkrijk der Nederlanden, het United-Kindom en dergelijke en beseft waar/hoe daar geregeerd wordt dan geeft dat wel te denken... What's in a name.
Nederland valt onder het Koninkrijk der Nederlanden, maar Nederland is Nederland (the Netherlands in het Engels). Het koninkrijk zegt verder niets over hoe het geregeerd wordt, wat symbolisch is en wat effectief. Nog steeds betreft het een koninkrijk (de handtekening van de koning staat onder elke wet), dus die omschrijving klopt.

Voor democratie zijn definities gemaakt om landen daarnaar te rangschikken. Landen die democratie hard in de naam hebben staan scoren over het algemeen niet hoog.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 06:14]

Toevallig ken ik veel mensen in Polen, en helaas is het niet zo zwart-wit zoals je beschrijft.

3 regeringen terug, voordat PiS aan de macht kwam, was er een blok aan de macht waaronder de huidige Tusk, die zagen dat ze de verkiezingen gingen verliezen. in hun laatste dagen hebben ze toen allerlei mensen op posities benoemd om hun beleid en denkwijze veilig te stellen.

De bevolking in Polen vond dat beleid en denkwijze niet goed en heeft toen massaal op PiS gestemd.
Die partij beloofde schoon schip te maken, beleid terug te draaien, en dit te veranderen. Die belofte hebben ze waar gemaakt, niet altijd met de mooiste middelen, vaak amateuristisch gecommuniceerd, zeker niet altijd gewaardeerd door een luidruchtige minderheid van de bevolking, maar het land staat er economisch wel goed voor, en heeft miljoenen Oekraiense vluchtelingen opgevangen.
Op datzelfde moment echter is hun grote aartsrivaal Tusk naar de EU gegaan en daar president geworden, en heeft zijn politieke kapitaal aldaar ingezet tegende PiS regering. Wat je dus niet mag verbazen dat de relatie met de EU verslechterde.
Echter de bevolking was zo blij, dat PiS de herverkiezingen wederom won, en ook na de 3de herverkiezing als grootste partij uit de bus kwam, echter zonder de meerderheid in het parlement, en toen moest er een coalitie komen.

Onder leiding van Tusk is die coalitie er gekomen, alle oppositie partijen werken daarin ongeveer samen.
En ze zijn gelijk begonnen met bijltjesdag.
De huidige regering heeft bijvoorbeeld schoon schip gemaakt bij de publieke omroepen, mensen die daar meer dan 37 jaar gewerkt hebben werden van de ene op de andere dag op straat gezet, en vriendjes van de huidige politieke partijen kwamen ervoor in de plaats.
Gezien de vorige regering slechts 8 jaar aan de macht was, zie je hier toch ook wangedrag. Er is een grote heksenjacht gaande die het land op het bot verdeeld, in plaats van het rustig aan te doen en geleidelijk veranderingen aan te brengen.

Resultaat is dat de politiek de bevolking nog verder splijt in plaats van het land samen te brengen. En dat terwijl de buurlanden Rusland en Oekraine in oorlog zijn met elkaar (Polen grenst aan beide).

En ongeacht of de Tusk coalitie of de PiS partij gelijk hebben of hadden, beide zijn in democratische verkiezingen gekozen, en beide slagen er goed in de verdeeldheid in de bevolking te versterken.

De belangrijkste les die ik zie is voor Nederland. Wij hebben altijd midden coalities gehad, soms links, soms rechts georiënteerd. Echter hier zien we politieke partijen dezelfde beweging maken als in Polen, met een steeds hardere splitsing in partijen en bevolking. Denk aan de anti-grondwettelijke plannen discussie die zo breed door de politiek uitgelicht werd, bijna elke partij heeft wel zoiets in hun verkiezingsplannen staan, en bijna nooit komt iets uit zo'n plan terecht in een coalitie akkoord, en dan nog, dan is er alsnog een meerderheid nodig en herverkiezingen met daarna een tweederde meerderheid, die er niet is. Ondertussen zijn we maanden verder, is er nog steeds geen regering. En dat is in het nadeel van het land, maar goh, een stel ivoren toren politici in Den haag heeft wel hun gram kunnen halen tegen die luis in de pels, en hopen dat de boel struikelt, want democratisch gekozen tegen hun gedachtengoed is toch fout.... En zo gaat het er in Polen ook aan toe, alleen zijn die al een stap verder geëscaleerd.
En hier, was die discussie er niet geweest, had er nu mogelijk een regering gezeten, was die over een half jaar geklapt op onervarenheid, en waren er nieuwe verkiezingen gekomen met nieuwe kansen voor de partijen om de samenleving te overtuigen op hun te stemmen.
De PiS had ook de omroep gelijkgeschakeld, en rechters vervangen door gelijkgezinden. Dat is pas echt ondemocratisch.
Je hoort mij niet zeggen dat ze het goed gedaan hebben, alleen het alternatief doet hetzelfde (en in geval van rechters was dat ook al voor de PiS regering gedaan door de regering ervoor), en in alle gevallen is er een meerderheid in het parlement. Het voelt naar beide kanten een beetje als een onvolwassen democratie.
In andere landen gebeurt dat ook (Spanje bijvoorbeeld), en bij de vorige regeringen gebeurde hetzelfde. Het werd pas een probleem, als je de Nederlandse media mag geloven althans, toen PiS aan de macht kwam.
Chapeau voor het brengen van een een redelijk neutrale samenvatting van wat er de afgelopen jaren speelt op politiek gebied, als Pool zijnde stoort het mij dat veel mensen zeer luide of kritische standpunten innemen zonder echt te weten wat er speelt of wat ervoor gebeurt is zonder verschillende lagen van de lokale bevolking te spreken, land een keer bezocht te hebben.
We zien in de recente geschiedenis hoe snel een democratie kan worden afgebroken. Zij het met Trump die moedwillig geen vacatures invult. Of Orban die gewoon helemaal de boel aan z'n reet afveegt. Maar ook in NL hebben we er langzaam aan een handje na. Waar WOB verzoeken worden genegeerd ondanks hoger beroep. Waar een premier tienduizenden berichten verwijdert. Waar hoog geplaatste ambtenaren allemaal vergeetachtig zijn.

Ik heb het antwoord niet, maar ik weet wel als we ambtenaren niet tegen hogere eisen houden dan een gewone burger, dat we ook niet van hun hoeven te verwachten dat ze naar eer en geweten functioneren.
Je hebt groot gelijk met je punt maar Trump, Orbán en Rutte zijn geen ambtenaren maar politici. Een groot verschil, zeker omdat politici door het volk worden gekozen en je de beschuldigende vinger ook naar hun kiezers moet wijzen.
Met betrekking tot Trump:

De beschuldigende vinger kan je wijzen naar de minderheid van kiezers en naar het kiessysteem, waarbij elke stem niet dezelfde waarde als elke andere stem.
Is Amerika dan 4 jaar lang een autocratie geweest met een gewelddadige afzet van de president?
Dan heb ik veel gemist.
Kennelijk! B.v. een organisatie van een storming van het parlement - moet dat van jou maar kunnen? Goh, wat toevallig dat de politie die normaal gesproken bij een demonstratie van Black lives matter zo talrijk voorhanden waren nu bij een machtsovergave waarbij de oud-president roept dat hij het niet eens is met zijn nederlaag, toevallig even niet in de buurt waren.
Ahhh, dus een groep gekkies die reageert op een nieuws bericht is nu altijd de actor van iemand die iets zegt?
Dan hoop ik maar niet dat men het land platgooit omdat ik hier zeg dat men maar verhaal moet halen wegens de salderingsregeling, dan heb ik straks een coupe gepleegd.......

En hoe heeft een oud-president ineens macht over de politie? Rare vergelijking.

En over dat roepen van nederlaag, deed de andere kant niet precies hetzelfde toen Trumpje verkozen werd? Met een meerderjarig onderzoek vanuit de FBI waaruit voortkwam dat die oranje blob niets gedaan heeft?

Ik snap het dubbelzinnige niet. Beide kanten doen hetzelfde, alleen als de ene kant het doet, is het fout, maar als de andere het doet, is het niet fout. 8)7
Zodra de democraten het Capitool bestormen geef ik je gelijk...
Dus dat je zei dat Trump nog steeds de macht had over de politie, vind jij niet raar?
Nee, Biden werd 20 Januari president, de bestorming was 6 Januari. Geef mij maar eens sluitende reden waarom de politie kennelijk net die dag 'op vakantie' was? Wellicht simpelweg bijzonder slechte organisatie, maar je vraagt je af waarom bij BLM demonstrties dat nou juist geen probleem was ...
Dus u gelooft in een conspiracy hieromtrent die niet uitgelekt is na HEEL veel onderzoek?
Je moet het maar kunnen.
Dat heeft in tegenstelling tot wat Trump claimed, nooit plaatsgevonden. Dat is niets meer dan een van de vele conspiracies die Trump in de lucht heeft gegooid zonder enige basis.
Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden die de EU heeft om zo snel mogelijk van Polen weer een rechtstaat te maken. En nog belangrijker, dat bij de volgende verkiezingen niet alles weer teniet kan worden gedaan.
Absurd dat een land dat democratisch riep te zijn onder de PiS-regering zich van dit soort methoden moet bedienen door politieke tegenstanders te bespioneren en het leven zuur te maken. Dat zijn dingen die ik eerder associeer met een dictatoriaal regime dan met iets wat ook maar in de buurt van een democratische regering komt.
Je hebt nog nooit van Edward Snowden gehoord?

Is ook al jaren bekend verder:
https://www.bbc.com/news/technology-57881364
https://www.zdnet.com/art...deployed-in-45-countries/

Democratische regeringen hebben overigens in de laatste 20 jaar meer burger, kind, en genocide slachtoffers gemaakt dan dictatoriale regimes in diezelfde periode. Dus ik zie niet in waarom het bespioneren van journalisten ineens verontwaardiging verdient.

Edit: zelfs Israel had al 20.000 burgerdoden veroorzaakt in 2 maanden, dat is het dubbele van wat Rusland veroorzaakt heeft in 24 maanden. Israel is een democratische regering en Rusland een dictatoriaal regime, je zou het dus eigenlijk precies andersom verwachten :)

[Reactie gewijzigd door OLED op 23 juli 2024 06:14]

Mooi voorbeeld van drogredenen.
Bedenk wel dat de Russen , in de eerste week van de oorlog , genocide ging plegen in de bezette gebieden.

Ik bedoel dan lukraak burgers van hun fietsen afknallen!

Wat in Gaza gebeurt is vreselijk maar dat Palestijnen standrechtelijk worden geëxecuteerd door Israëlische militairen heb ik nog niet gehoord.
Hoe verklaart u de massagraven in Oekraïne?
Laat onverlet dat de Russische agressor in Oekraïne burgers vermoord, deporteert en in de bezette gebieden onderdrukt.
Die populistische ultra-rechtse (lees fascistische) partijen proberen hun macht binnen Europa uit te breidden en meer mensen voor zich te winnen door zich democratisch voor te doen en er een schijnbaar Europese agenda op na te houden c.q. te presenteren. Terwijl ze enkele jaren geleden nog fel gekant waren tegen de Europese gedachte. Bv. Bij de laatste AFD rel in Duitsland probeerde Weidel de aandacht af te leiden door te opperen dat de ADF uit de EU wil.

Ik durf de methodiek haast met Hitler/NSDAP te vergelijken en de coup die deze in 1923 probeerden te plegen. Doordat deze mislukte zijn ze daarna tot de conclusie gekomen dat de weg via de politiek beter is om aan de macht te komen.

Ook de gevestigde politiek heeft hier een taak om deze greep te vermijden. Niet door de agenda van ultra rechts over te nemen maar hun politiek naar de mensen toe te verbeteren en daarmee geen ruimte te geven.
Over welke partijen heb je het? Want Polen heeft sinds de verkiezingen vorig jaar een nieuwe volksvertegenwoordiging en nieuwe regering. En deze hebben een onderzoekscommissie in het leven geroepen naar de Pegasus-spyware.
Alleen de aanloop daar naartoe was wat raar, met president Duda die een kandidaat-premier van zijn eigen (rechtse PiS) partij aanwees terwijl de pro-Europese Tusk met overweldigende meerderheid de meeste stemmen kreeg. (Bron) Daarnaast hadden bij de parlementsverkiezingen een paar maanden eerder de Pro-Europese partijen al op voorhand een coalitiewens uitgesproken en kwamen zij samen op 53,7% van de stemmen uit (Bron) terwijl PiS in de jaren daarvoor had gezorgd dat zetels zo over districten werden verdeeld dat dit in hun voordeel uitwerkte. (Bron)
Op zich is het natuurlijk niet raar dat je de grootste partij, PiS, na de verkiezingen de mogelijkheid geeft om een regering te vormen. Dat gebeurt hier ook. En dat de alliantie die zich daar tegenover heeft gesteld een meerderheid had en zijn rug recht heeft gehouden, is ook logisch. Uiteindelijk is daar de huidige regering uit voortgekomen.

Het had pas echt raar geweest als Duda, PiS of niet, meteen Tusk had gevraagd een regering te vormen, en daarmee de grootste partij had omzeild.
Tuurlijk, maar als je al weet dat een meerderheid aan partijen voor de verkiezingen heeft afgesproken samen te regeren is het vooral heel erg kansloos om dan nog te proberen een regering te vormen en lijkt het vooral op tijd rekken.

Ik weet niet hoe het trouwens in Polen is, maar "het vormen van een regering" in Nederland is geen strak omlijnd begrip of proces. De enige twee vereisten die hier verplicht zijn is het verklaren van (aanstaande) ministers dat ze het eens zijn met het regeerakkoord in het constituerend beraad, waarna ze door de koning kunnen worden beëdigd. Het staat elke meerderheid van partijen (of eigenlijk, Tweede Kamerleden) vrij dit te doen zonder samenwerking of overleg met andere partijen.
Deze Software werd kennelijk ingezet door de voorganger, PiS, een PVV/AfD (Alternative für Deutschland)- achtige club en daarover gaat @eheijnen Post...
Helemaal eens, mensen mogen niet van mening veranderen. Alle partijen verbieden die het niet eens zijn met mij en graag meer buzzwoorden uit de media.

Hoe durven mensen trouwens het oneens te zijn met ons @eheijnen ? Wij zijn de enige die moreel correct zijn en het aan de goede kant van de geschiedenis staan.

Of leg ik het er dan te dik op?
Ik heb het niet over morele correctheid maar het sluipende gevaar dat uitgaat van de ultrarechtse partijen en hun ademocratisch gedachtengoed in Europa. In het midden gelaten of van ons iemand gelijk heeft.

Schijnbaar is de geschiedenis teveel vervaagd geraakt waardoor mensen toch weer geneigd zijn daar op te stemmen. Daar huiver ik van....
Dat is niet wat er stond.

Toetsing van de uitgangspunten, en eventueel verkiezingsprogramma aan de grondwet, door de rechterlijke macht in een constitutioneel hof.

Vind ik zelf niet eens zo'n gekke gedachte, zeker als de leden van dat hof gekozen worden binnen de rechterlijke macht.

Dan heb je de gekozen vertegenwoordiging die de uitgangspunten bepaalt, en de rechterlijke macht die daarop toetst.

Helemaal in lijn met de democratische scheiding der machten en nog plenty mogelijkheden om partijen te hebben met afwijkende meningen, waarop ik niet wil kiezen.
Wat heeft een toetsing van een verkiezingsprogramma voor zin als er in je hoofd andere gedachten spelen? De eis dat de PVV hun gedachtegoed in de ijskast zet is toch zinloos. Door de shredder, niet in de ijskast want dan kun je het er altijd uithalen.
Alleen al om deze reden ben ik tegen het verbieden van partijen: Ken uw tegenstander.
Eens. In Nederland zouden wij de PVV moeten verbieden.
Door een aanpassing in de Grondwet dat politieke partijen c.q bewegingen een verenigingsverband met leden en bestuur moeten toepassen.
Ook , een volwaardig programma met politieke standpunten zou een vereiste moeten zijn. Waarbij anti- democratische uitingen die in strijd met de Grondwet zijn verboden.
Een constitutioneel hof zou bovenstaand moeten gaan toetsen.
Ook een regelmatige eed van verbondenheid zou standaard moeten zijn voor parlement en kabinet.
Bevriend zijn met niet bevriende regimes is niet toegestaan voor parlementariërs.
Uw betoog klopt ! Met die kanttekening dat de Nederlandse parlementaire democratie géén nazistisch regime is.
Juist door die parlementaire democratie te beschermen is het ipsofacto van belang om aanvullende regels op te stellen om anti democratische bewegingen te weren.
Als ik zo op internet lees, net als de reacties als de uwe, lijken jullie dat wel te denken.

Het zal echter niet zo'n vaart lopen, dat de PVV dat gaat doen, andere partijen zie ik wel vaak oproepen tot het verbieden van partijen, dan denk ik altijd aan die slechte oude tijd van Duitsland, Rusland, West Taiwan, Noord Korea, Noord Vietnam e.d. en dan valt het mij op dat de politieke ideeën van de partijen die toen andere verbod op legde heel erg overeenkomen met de partijen die dat nu ook willen. ¯\_(ツ)_/¯
Ach, ik kom nog uit de tijd van de geschiedenisboekjes en leraren die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.
Internetreacties zeggen mij niet zo veel tenzij ik op het gerenommeerde Tweakers forum drogredenen tegen kom.
Politieke partijen verbieden is volgens mij nooit de oplossing, om welke partij het ook gaat. Natuurlijk zijn er een heleboel mensen die de PVV niet ziet zitten als democratische partij. Let wel: doordat de PVV maar één lid heeft hebben fascistische invloeden, zoals bij FvD, nooit enige voet aan de grond gekregen. Dit is dus weer de positieve keerzijde van één lid.
Maar om weer ontopic te geraken: Pegasus kan door elke regering, van welke signatuur ook, worden gebruikt om de tegenstanders te volgen en eventueel de mond te snoeren.
Ik lees peachreals' reactie anders. Hij wil aanvullende eisen opleggen aan partijen zodat de programmas geen on-grondwettelijke standpunten kunnen bevatten en het programma niet door één persoon bepaald kan worden. Een partij als de PVV voldoet niet aan die criteria en zou dan niet meer kunnen bestaan in zijn huidige vorm. Het staat Wilders uiteraard vrij om de partij open te stellen voor leden en zijn partijprogramma aan te passen zodat deze niet meer strijdig is met de grondwet.
Maar de grondwet kunnen aanpassen, is iets wat we democratisch kunnen doen.... Maar nu wilt iemand dus het grondwettelijke recht om dat te kunnen wegnemen. Klinkt weinig democratisch.
Ik heb nergens kunnen lezen dat prachreal die mogelijkheid wil wegnemen. Ik verbaas me soms hoeveel moeite sommige mensen hebben met begrijpend lezen.
Een partij kan dus niet iets ongrondwettelijks in het programma opnemen, dan worden ze verboden. Hoe wil je dan aangeven dat je iets ongrondwettelijks wilt? :+ :+ :+ :+
Lees het betoog nog even wat zorgvuldiger: het tegendeel van de Nazi partij is niet alles maar toe laten, zoals partijen die de grondwet niet onderschrijven, maar de Nazi's te verbieden zich in politieke partijen te organiseren. De Nazi's kwamen ook aan de macht door in de democratische verkiezingen goed te scoren en toen met conservatieven samen een democratische regering te vormen, met toevalligerwijze Hitler als Reichkanzler (zeg maar Duitse minister-president) https://de.wikipedia.org/wiki/Machtergreifung.
Misschien zouden de Nederlanders er gedurende deze formatie even aan herinnert moeten worden....
Ik richt morgen de FPN op. Fascistische partij Nederland.
Ik neem de A4 standpunten over van de PVV plus opname van Nexit, alle buitenlanders eruit en tribale maatstaven opnemen in de Grondwet.
Laat de verkiezingen maar komen....
De geschiedenis leert ons onderandere dat er altijd een dubbele verborgen agenda is bij de niet democraten.
Als zij regeringsmacht hebben , is het te laat !
Persoonlijk heb ik er meer moeite mee dat ons kabinet juridisch bindende afspraken heeft gemaakt met een particuliere globalistisch organisatie met nogal wat - jawel - fascistische trekjes.
Ik pijnig mijn hersenen, maar ik weet niet over welke particuliere globalistische organisatie jij het hebt.
Geen onjuiste info verspreiden.
Gewoon terug te vinden de de site van de Rijksoverheid.
https://www.rijksoverheid...en-het-kabinet-en-het-wef
"...die gaat kijken of de voorgaande regering..."

Dat kan de volgende regering dan ook weer doen.
Als ik hier op Tweakers lees hoe sommigen zich democratisch noemen en dan politieke partijen willen verbieden om de democratie te beschermen, dan schaam ik mij persoonlijk voor mijn medeburgers.

Dat is zoals bombarderen ter bescherming van vrede of neuken ter bescherming van maagden. Het doel heiligt de middelen ideologie, want wij zijn beter. Echt gevaarlijk zulke mensen !

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.