Pegasus-spyware trof elf Nederlanders en vier Belgen in 2019

Elf mensen in Nederland en vier mensen in België werden in 2019 het slachtoffer van de Pegasus-spyware. Dat blijkt uit een lijst van het aantal slachtoffers per land, die als bewijsmateriaal is ingediend bij een rechtszaak in de Verenigde Staten.

De Pegasus-spyware werd in 2019 verspreid via een kwetsbaarheid in WhatsApp. De maker van de spyware, de Israëlische NSO Group, zou daarmee gesprekken van 1400 gebruikers gevolgd hebben. Daaronder zouden minstens honderd journalisten of mensenrechtenactivisten zitten, maar ook overheidsfunctionarissen.

WhatsApp klaagde de NSO Group in 2019 aan. Als onderdeel van die rechtszaak is een lijst aangeleverd met het aantal slachtoffers per land. Daaruit blijkt dat elf mensen in Nederland slachtoffer zijn geworden, het op een na hoogste aantal in Europa. Alleen in Spanje werden meer slachtoffers gemaakt, namelijk 21. In België gaat het om vier personen. Het grootste aantal slachtoffers komt uit Mexico: 456 mensen.

Ook staat in het document uit welke landen de telefoonnummers komen die de aanvallers hebben gebruikt om de eerste fase van de exploit naar in ieder geval één individu in de VS en andere mensen in diverse andere landen te sturen. In totaal werden 39 Nederlandse nummers gebruikt. Verder werden er nummers uit Oostenrijk, Cyprus, Tsjechië, Indonesië, Israël, Zuid-Afrika, Zweden en Turkije gebruikt.

De Amerikaanse rechtbank stelde de NSO Group eind vorig jaar aansprakelijk voor de aanval in 2019. De rechtszaak wordt nu nog verder voortgezet om te bepalen wat de schadevergoeding is die het bedrijf moet betalen.

Overigens is software van de NSO Group ook in Nederland ingezet. De Volkskrant meldde in 2022 dat de AIVD software van de NSO Group heeft gebruikt en dat het waarschijnlijk om de Pegasus-tool ging. De software werd gebruikt bij het opsporen van Ridouan T.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

10-04-2025 • 14:51

10

Submitter: wildhagen

Reacties (10)

10
10
8
1
0
0
Wijzig sortering
De Amerikaanse rechtbank stelde de NSO Group eind vorig jaar aansprakelijk voor de aanval in 2019. De rechtszaak wordt nu nog verder voortgezet om te bepalen wat de schadevergoeding is die het bedrijf moet betalen.
Schadevergoeding is mooi, en uiteraard ook volkomen terecht om hun slachtoffers enige compensatie te bieden.

Echter kan je je afvragen, gezien de enorme omvang van de Pegasus-affaire en het feit dat zelfs journalisten (toch één van de fundamentele peilers van democratie) en overheidsmedewerkers zijn getroffen, of een financiele vergoeding alleen wel voldoende is.

Zouden de leidinggevenden van de NSO Group niet ook persoonlijk moeten worden vervolgd met potentiele gevangenisstraffen. Wie dat moet doen (die vervolging) weet ik niet, maar dát er iets moet gebeuren gezien de enorme impact van deze affaire lijkt me op zijn minst verdedigbaar.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 10 april 2025 15:00]

Ik zit hier heel gemengt in.
De belangrijkste reden is: Als het niet de NSO is, maar de NSA, dan was er geen rechtzaak geweest.
Nu verkoopt de NSO de software aan organisaties als de NSA, FBI, AIVD,..., en is het wel een rechtzaak.
Ik durf zelfs te betwijfelen of er een rechtzaak was geweest wanneer de NSO een Amerikaanse organisatie was geweest..
Voor mij is dit typisch geval met twee maten meten.

Begrijp me niet verkeerd In landen als Mexico, Marokko, ... Zijn echt veel mensen bespioneerd bij wie dit naar mijn mening niet had gemoeten!! Wat mogelijk niet gebeurd was wanneer de NSA eigenaar was(die gaat tenslotte geen high security methodes verkopen aan ander land).
Het gaat er in dit geval niet om wie de software gemaakt heeft, maar om wie het gebruikt heeft.
Het wordt hier niet zo duidelijk gezegd, maar er was sprake van dat de software niet alleen door overheidsorganisaties gebruikt zou zijn, maar ook door private organisaties en zelfs criminele organisaties.
Ja, dat kun je je afvragen. En wellicht kun je het daar maar het beste bij laten? Internationaal gezien zijn we blij dat we wat wetgeving hebben rondom genocide e.d. en zelfs die wordt niet wereldwijd erkend, en vereist enorme inzet van middelen om wat resultaat eruit te krijgen. Voordat het bespioneren van buitenlanders in een land als Israël strafbaar wordt.. pff..

Dan is het economisch volstrekt oninteressant maken van deze praktijken m.i. een welkome, eenvoudige manier om toch vrijwel hetzelfde te bereiken.
Moeten belangrijke personen tussen zitten, anders komt dit niet in het nieuws, er worden nm dagelijks meer mensen wel de dupe van welke troep op het internet ook.
Maar ja, alles in naam van het "gemak" van bedriegen en chanteren :F
Is ook software wat gebruikt wordt bij belangrijke mensen. Geen huis en tuin informatie maar ander niveau. De reden van lage besmettingen.
In Spanje "maar" 21 omdat we enkel Apple-foons geïdentificeerd hebben. Waarschijnlijk 100+ reële schachtoffers enkel in de politieke zaak van Catalonië. Zonder voldoende judiciële fundamentering.
Van Pegasus+"pure" criminelen (moord, mafias, etc) weet ik niets. In het verleden heb ik cassettebandjes voor de Guardia Civil vertaald wegens Nederlandse drugsboeven, hier zeggen ze dat ze overal naar kunnen luisteren en dan zo nodig het gerecht instellen :-0
Daaronder zouden minstens honderd journalisten of mensenrechtenactivisten zitten, maar ook overheidsfunctionarissen.
Israel en mensenrechtenschendingen noem een beter combinatie
En het echte probleem in mijn ogen is alles wat dus niet bekend wordt. Ja van Pegasus weten we het nu, maar hoe zit het met andere pakketten uit hetzelfde "genre" en zijn er verschillende versies of opvolgers?
Wij kunnen en gaan hier niks meer aan doen, want de kennis is er pas achteraf als het kwaad geschied is.
Bij Pegasus moet ik steeds aan Johnny English denken.....


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn