'Spyware van NSO Group is ingezet om wereldwijd journalisten te bespioneren'

De Pegasus-spyware van het Israëlische private spionagebedrijf NSO Group is ingezet bij hackpogingen van zeker 37 journalisten en mensenrechtenactivisten. Dat claimen zeventien nieuwsorganisaties op basis van een gezamenlijk onderzoek.

De verschillende nieuwsorganisaties, waaronder The Guardian en The Washington Post vallen, zetten samen een consortium genaamd The Pegasus Project op. De media wisten via mensenrechtenorganisatie Amnesty International en journalistieke nonprofit Forbidden Stories een lijst met telefoonnummers van 50.000 potentiële surveillanceslachtoffers van de spyware te bemachtigen. De media hebben deze lijst gezamenlijk onderzocht. Het is niet bekend hoe Amnesty en Forbidden Stories de lijst hebben bemachtigd.

The Washington Post meldt dat de eigenaren van de telefoonnummers niet bij naam werden vermeld op de lijst, maar de zeventien mediaorganisaties wisten via een gezamenlijk onderzoek ruim 1000 mensen te identificeren. Die potentiële slachtoffers werden tussen 2016 en juni 2021 geselecteerd voor mogelijke surveillance via de Pegasus-spyware.

De mensen komen uit 50 verschillende landen en omvatten onder andere minstens 65 zakenlieden, 85 mensenrechtenactivisten en ruim 600 politici en overheidswerknemers, waaronder ministers, diplomaten en militaire en veiligheidsfunctionarissen. Ook stonden zeven leden van de Arabische koninklijke familie op de lijst. De lijst bevatte ook zeker 189 journalisten, die onder andere werken bij CNN, de Associated Press, The Wall Street Journal, The New York Times, Bloomberg, de Financial Times en Al Jazeera.

Forensisch onderzoek en reactie NSO Group

De mediaorganisaties hebben de lijst geanalyseerd door middel van interviews en onderzoek op 'vier verschillende continenten'. Tegelijkertijd heeft het securitylab van Amnesty een forensisch onderzoek met 67 mogelijk geïnfecteerde smartphones uitgevoerd. Daarvan werden er 23 succesvol geïnfecteerd met Pegasus en vertoonden 14 toestellen 'tekenen van hackpogingen'.

Voor de overige 30 waren de tests niet doorslaggevend, schrijft The Washington Post. Vijftien van die telefoons waren Android-smartphones. Die toonden geen enkel teken van een succesvolle infectie, maar volgens het medium slaan Android-smartphones niet de informatie op die benodigd zijn voor het onderzoek van Amnesty, in tegenstelling tot iPhones. Drie Android-telefoons vertoonden wel tekenen van targeting, bijvoorbeeld aan Pegasus-gekoppelde sms-berichten.

NSO Group heeft tegenover The Guardian gereageerd op de bevindingen van de zeventien mediaorganisaties: "NSO Group ontkent ten stelligste de valse beweringen in uw verslag, waarin vele onbevestigde theorieën staan die ernstige twijfels doen rijzen over de betrouwbaarheid van uw bronnen en over de basis van uw verhaal", aldus het bedrijf. NSO Group zou een rechtszaak overwegen vanwege laster, schrijft The Verge.

NSO Group en Pegasus

Pegasus is spyware die ingezet kan worden om smartphonegebruikers af te luisteren. De spyware kan smartphonegebruikers op afstand volgen. The Guardian schrijft bijvoorbeeld dat het de berichten, foto's en e-mails van een telefoon kan kopiëren en gesprekken kan afluisteren door de microfoon van een geïnfecteerde smartphone te activeren.

Pegasus is volgens NSO Group bedoeld om potentiële criminelen en terroristen op te sporen. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld opsporings- en inlichtingendiensten uit ruim veertig niet nader genoemde landen als klant. Het bedrijf geeft aan dat het de mensenrechtendossiers van zijn klanten grondig controleert voordat het bedrijf spyware aan ze verkoopt.

De Pegasus-spyware van NSO Group is al vaker in opspraak gekomen. Vorig jaar claimde de Canadese onderzoeksgroep Citizen Lab bijvoorbeeld dat zeker 36 journalisten van Al Jazeera en het Britse Al Araby TV aangevallen zouden zijn met de Pegasus-malware. WhatsApp klaagde NSO Group eerder aan, omdat de Pegasus-spyware van het bedrijf verspreid zou zijn naar zeker 1400 WhatsApp-gebruikers. Verschillende techbedrijven en mensenrechtenorganisaties schaarden zich achter WhatsApp bij die rechtszaak. Amnesty International klaagde NSO Group eerder ook aan vanwege de Pegasus-spyware, maar verloor die rechtszaak eerder deze maand.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

19-07-2021 • 08:24

147 Linkedin

Submitter: michiel_

Lees meer

Reacties (147)

Wijzig sortering
Las gisteren op de twitter timeline van Snowden dat het hier gaat over iOS issue via JPEG renderer. Bezoeken webpagina of bericht op iMessage zou genoeg zijn om besmet raken, en dat is dus al jaren zo(en nog steeds). :X
Lijkt me dat je dit als bedrijf niet kan maken(NSO group), maar die hebben waarschijnlijk klanten in kringen die er wel voor zorgen dat de NSO group hier geen last van krijgt. Er zijn waarschijnlijk verschrikkelijk dingen mogelijk gemaakt door dit bedrijf.

Edit, voorbeeld: https://mobile.twitter.co...tatus/1416804580466245635
Bizar....

Hopelijk komt Apple er snel achter hoe ze dit kunnen fixen. Uiteindelijk ben je als journalist met een iPhone schijnbaar volledig toegankelijk voor iedereen die daar geld voor over heeft.

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 19 juli 2021 09:00]

Volgens mij is het wel meer dan iOS. Zie video van The Guardian, hier wordt het wel heel duidelijk verteld wat de Pegasus Spyware kan en hoe makkelijk het werkt.... 8)7

https://www.theguardian.c...threatens-democracy-video
Staatshackerij van westerse landen is in het belang van democratie en vrijheid. dat weet toch iedereen..?
Ik snap al die headlines niet waarin wordt benadrukt dat dit een Israelisch bedrijf is. Israel heeft veel ontzettend goede cybersecuritybedrijven, uit nood geboren omdat ze elke dag worden bestookt door vooral Iran. Dat hier ook bedrijven tussen zitten die juist hacktools maken is een begrijpelijk gevolg. Nu wordt het geframed alsof Israel achter die hacks zitt, terwijl juist andere regeringen een tool hebben gebruikt van een bedrijf dat uit Israel komt.

[Reactie gewijzigd door Platypussy op 19 juli 2021 09:05]

Nu wordt het geframed alsof Israel achter die hacks zitt, terwijl juist andere regeringen een tool hebben gebruikt van een bedrijf dat uit Israel komt.

Zo werkt het dus niet bij de software van de NSO groep. De NSO groep blijft bepalen wat je wel en niet met haar software kan doen, ook na de aanschaf. Op die manier wil de NSO groep voorkomen dat haar software gebruikt wordt om bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid te bespioneren.

Het bedrijf NSO bepaald dus wie mede wie er wel of niet bespioneerd mogen worden. Daarmee wordt zij deel van de bespionerings operatie en dus mede verantwoordelijk.

Het benadrukken van Israel in deze context is noodzakelijk om de juristrictie aan te geven. Een vergelijkbaar bedrijf binnen de EU zou aan de EU regelgeving geboden zijn. De NSO groep is slechts gebonden aan de regelgeving van Israel.
Schreef het hierboven al, volgens wiki artikel over NSO mag het bedrijf alleen aan staten leveren niet aan bedrijven.
De staat heeft altijd de macht export te verbieden en NSO zal zeker niet aan bijv Iran mogen leveren om maar extreem voorbeeld te noemen. Door de export te controleren kun je wel degelijk stellen dat ook de overheid van Israël invloed heeft en dus ook voor misbruik van landen mede verantwoordelijk is.

Het kromme is dat we zien dat in Landen als China persvrijheid niet bestaat, mensen door de overheid beperkt worden. In het westen kunnen landen dankzij export van deze software kritische journalisten, burger in de gaten houden en Saudi Arabië vermoord er af en toe eentje.

De staat Israël geeft hier export toestemming toe en werkt dus in die zin mee met het volgen van kritische mensen in vrije landen.
Schreef het hierboven al, volgens wiki artikel over NSO mag het bedrijf alleen aan staten leveren niet aan bedrijven.
Als je met Wiki artikel een artikel op wikipedia.org bedoelt, het gebeurd wel vaker dat er fouten in hun artikelen staan. Verder niet erg of zo, maar betekend wel dat je niet zomaar blind uit moet gaan van de info die zij bieden.
Zou zeggen geef er een ander daglicht op hier.
Uit een Knack artikel:

NSO heeft een lijst met 55 landen waaraan het géén cyber intelligence-producten verkoopt, wegens 'mensenrechten, corruptie en regelgevende beperkingen'. Bovendien moet elke export van de NSO-technologie - naar analogie met wapenexport - goedgekeurd worden door de exportcontroleagentschappen van Israël, Bulgarije en Cyprus. In Israël valt die bevoegdheid onder het ministerie van Defensie.


Het bepaalt dus niet zelf aan welke overheden het wel of niet levert.

[Reactie gewijzigd door Nullius op 19 juli 2021 12:25]

Dat de overheid in Israël bepaalde naar welke landen geëxporteerd mag worden maakt weinig verschil.

Saudi Arabië kon er gebruik van maken en had het ook gebruikt op Journalist Khashoggi die meer dan 1 kopje kleiner gemaakt is.

De landen die er over beschikken gebruiken het volgens dit artikel ook op niet terroristen / criminelen maar op zakenmensen, journalisten en anderen.

Saudi Arabië is nu ook niet het voorbeeld van een moderne democratie waarom is er daar wel aan geleverd.

Maar goed dit is nu via journalisten ook boven water gekomen, er zit ergens een lek en eerste wat men doet is natuurlijk roepen die lijst is niet echt,

Hoe je het ook wil zien er gebeuren in bedenkelijke zaken mee die niet wenselijk zijn.
Het ministerie van defensie bepaalt aan welke landen ze het mogen verkopen.
Zoniet, was ik het eens met je betoog maar in dit geval lijkt het bedrijf zelf volgens de regels te handelen en is enige voorzichtigheid geboden op ook hén te beschuldigen voor enige verantwoordelijkheid.
Het ministerie van defensie in Israel verplicht het bedrijf niet om te leveren. Het bedrijf maakt zelf de keuze om bijvoorbeeld aan Saudi Arabie te leveren. Dat dat is toegestaan, ontslaat het bedrijf niet van haar verantwoordelijkheid. Het betekend alleen dat het bedrijf de wet in Israel niet overtreed indien het ministerie van defensie toestemming verleent.
Ahh dus je mag wel zeggen dat het om Russische hackers gaat - terwijl er feitelijk geen bewijs voor is, alleen beweringen - maar je mag een in Israël gevestigde bedrijf wat ook nog eens onder toezicht staat van Israëlische ministerie van defensie niet Israëlisch noemen?
uit nood geboren omdat ze elke dag worden bestookt door vooral Iran
Riiiiiighhttt, het feit dat Israëlische buitenlandse diensten met NSO groep een vrij goede zicht krijgen op wat er in de rest van de wereld gebeurt is zeker geen reden?
Ik snap al die headlines niet waarin wordt benadrukt dat dit een Israelisch bedrijf is.
Omdat israel wel vaker betrokken is bij wat we in het westen als onethishe handelingen op staatsnivo zien.
Nu wordt het geframed alsof Israel achter die hacks zitt, terwijl juist andere regeringen een tool hebben gebruikt van een bedrijf dat uit Israel komt.
Nee, israel verdient grof geld aan het enablen van die hacks. Ze maken specifieke gereedschappen om deze specifieke hack uit te voeren.

Het smoesje van 'wij voeren de eigenlijke hacks niet uit' is vrij slap aangezien die software er specifiek voor wordt gemaakt en verkocht om te worden gebruikt. Israel maakt deze wapens dus bewust en verkoopt het aan overheden wetend dat ze gebruikt worden tegen burgers.

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 19 juli 2021 15:40]

Israel kan toch een export verbod zetten op dit soort tools?
Dit.....

Israel heeft helemaal niet zoveel cybersecurity bedrijven omdat het zo bestookt wordt, maar omdat Israel heel haar wapenindustrie heel erg sponsored door haast nooit een export verbod op te leggen.
En daarnaast heeft Israël dienstplicht, in deze dienstplicht wordt gezocht naar het specialisme van de soldaat, en een van de takken waarin je gespecialiseerd kan zijn is (digitale) inlichtingen. Na 2 of 3 jaar dienstplicht komen deze mensen de arbeidsmarkt in met deze kennis en ervaringen, veel zullen proberen hier dan ook een baan in te vinden.
Daarnaast is de dienstplicht goed voor de sociale cohesie. Vertrouwen dat is opgebouwd tijdens de dienstplicht, werkt ook tientallen jaren later nog steeds in het bedrijfsleven.

Als expat heb je het daardoor wel lastig in Israel: je hebt (uiteraard) geen dienstplicht gedaan in Israel en daardoor sta je buiten hun sociale netwerken. En daar kom je ook gewoon niet tussen.
Durf te wedden dat in elk westers ontwikkeld land bedrijven zitten die dit soort tools verkopen én exporteren.

Citaat AG Connect:
PC Tools, leverancier van beveiligingssoftware, meldt dat Rusland China voorbij is gestreefd als ‘s werelds grootste producent van virussen en spyware. Rusland is nu verantwoordelijk voor 28 procent van alle malware die op internet circuleert. China is niettemin nog altijd goed voor een bijdrage van ruim 26 procent.

De twee landen zijn hiermee veruit de grootste malware-producten. Alleen de VS - op de derde plek - komt met een krappe 10 procent nog enigszins in de buurt. De sluiting van het beruchte Russian Business Network (RBN) lijkt geen effect te hebben gehad op de productie van malware in Rusland. Volgens de ramingen van PC Tools levert Nederland nog geen 1 procent van alle malware en België slechts een kwart procent. (Rolf Zaal)
Durf te wedden dat in elk westers ontwikkeld land bedrijven zitten die dit soort tools verkopen én exporteren.
Het Nederlandse Fox-IT heeft in het verleden geleverd aan wat onethische (statelijke) afnemers. In Frankrijk zit exploit broker Vupen en zo zijn er legio meer voorbeelden.

Onze 'eigen' AIVD heeft een sleutelrol gespeeld met Stuxnet (de fysieke aflevering bij Natanz - of althans op de laptop van de engineers aldaar), maar zo hadden ze ook "Cozy Bear" gehackt en konden live meekijken hoe ze het Amerikaanse DNC hackte.

Elk land hackt, spioneert en neemt deel aan de digitale wapenwedloop. Maar meestal op een wat ethischere manier dan hoe Pegasus werd ingezet door oppresieve regimes.
Het is omgekeerd (volgens the Guardian).
Israël geeft individuele vergunningen voor export naar een specifiek land. Export is dus verboden tenzij de regering anders beslist.
Er zal niet direct een export verbod op zitten, maar wel restricties aan wie dit verkocht mag worden.
Dit betekend in de praktijk dat dit alleen aan bondgenoten van Isreal verkocht zal worden.

Net als met wapens zou het erg dom zijn om dit soort dingen te verkopen aan landen die op de een of andere manier een bedreiging vormen voor Israel.
Dit betekend in de praktijk dat dit alleen aan bondgenoten van Isreal verkocht zal worden.
8)7

Je geloofd in sprookjes. Het gaat NSO gewoon om geld.
https://en.wikipedia.org/wiki/NSO_Group
NSO claims that it provides authorized governments with technology that helps them combat terror and crime.[7] According to several reports, software created by NSO Group was used in targeted attacks against human rights activists and journalists in various countries,[8][9][10] was used in state espionage against Pakistan,[11] and played a role in the murder of Saudi dissident Jamal Kashoggi by agents of the Saudi government.
Ze hebben gewoon een deal met Saudi Arabië dat is natuurlijk een echte bondgenoot.
Lees de rest van het wiki artikel en je zal zien dat het niet echt fris is wat er gebeurt.
Het bedrijf geeft aan dat het de mensenrechtendossiers van zijn klanten grondig controleert voordat het bedrijf spyware aan ze verkoopt.
Dat klinkt natuurlijk mooi maar is wederom marketing en mooie woorden. Welke mensenrechtendossiers en men controleert ze waarop en wat zijn dan de voorwaarden dat ze niet leveren.
Je geloofd in sprookjes. Het gaat NSO gewoon om geld.
Natuurlijk gaat het NSO gewoon om geld, dat is hoe bedrijven werken. Alleen mag de NSO alleen software verkopen als ze toestemming krijgen van het ministerie van defensie.
Ze hebben gewoon een deal met Saudi Arabië dat is natuurlijk een echte bondgenoot.
Lees de rest van het wiki artikel en je zal zien dat het niet echt fris is wat er gebeurt.
Ook al zijn Saoedi-Arabië en Israël misschien niet bepaald best friends forever, kan het alsnog wel in het belang van Israël zijn om Saoedi-Arabië omdat dit de grote tegenspeler is van Iran. En juist Iran is op dit moment een grote bedreigen voor Israel omdat ze allerlei terroristische organisaties in en rondom Israël financieel ondersteunen.
Degene die de licenties afgeeft zal waarschijnlijk niet zo veel boodschap aan hebben of het regime waaraan ze leveren democratische waarden hoog in het vaandel heeft. Ze kijken enkel wat het beste is voor de veiligheid en de belangen van de staat Israël.
Degene die de licenties afgeeft zal waarschijnlijk niet zo veel boodschap aan hebben of het regime waaraan ze leveren democratische waarden hoog in het vaandel heeft. Ze kijken enkel wat het beste is voor de veiligheid en de belangen van de staat Israël.
Als het dus zo is dat men democratische belangen weinig waarde geeft maar eigen belang voorop, moet men zich in het westen de vraag stellen of men Israël als bondgenoot moet zien of als land dat een gevaar is voor een democratie ?
Lekker overdreven reactie.

Pak er voor de grap de kaart van de democratie-index erbij en je ziet dat Israël het enige groene land in de regio is. Natuurlijk is het niet perfect en is er op veel punten nog verbetering mogelijk, maar je moet ook beseffen dat Israël in een bijzonder complexe situatie zit en vanaf nogal wat kanten bedreigt wordt. En dan heb je niet altijd de luxe om democratische waardes in buurlanden als hoogste prioriteit te hebben.
Begrijp de complexiteit maar er is een verschil tussen technologie voor jezelf gebruiken en dat delen met landen die het dan niet zo nauw nemen. Dat die grens moeilijk is, lijkt me duidelijk. Dat er nu journalisten en kritische mensen mee gevolg en afgeluisterd worden zie ik echter wel als probleem.
De democratie-index opgesteld door The Economist. Een blad bekend van de steun aan de coup in Bolivia en steun voor Bolsenaro.

https://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index
https://www.economist.com...ias-president-evo-morales

Israel is zo democratisch dat minstens 2.5 miljoen mensen die binnen hun eigen verklaarde grenzen wonen niet mogen stemmen: https://apnews.com/article/5bd073882ef148a4be098b8e3754c0d1

Dit is misschien ook de reden waarom Israel zo veel spionage bedrijven heeft en journalisten bespied of neerschiet.
Bolsonaro is ons feestvarken, bij de volgende verkiezen gaan we een poging doen om hem weg te stemmen. Mogen we iemand anders kiezen die ons voor de gek houdt...

Hier in Brazilië MOET iedereen stemmen, al heb je soms met een pistool tegen je hoofd niet echt iets om te kiezen. Stemmen en kiezen blijken dan ineens totaal verschillende dingen te zijn. De VS wordt ook aangezien voor een democratie, maar ook daar vele miljoenen die niet mogen stemmen en vele miljoenen mensen die het stemmen vrijwel onmogelijk wordt gemaakt.

Israel is zeker niet perfect en hebben/maken ook problemen waarvan ik denk "hoe verzin je het, wat verwacht je hier nou voor iets goeds van", maar het is hun land, hun regering en hun keuze. En ieder land heeft en krijgt de regering die het verdient. Zo heeft Nederland Rutte en consorten, de keuze van Nederland.
Wat een zielige praatjes. Israel is een ordinaire criminele staat die talloze VN veroordelingen aan haar broek heeft maar daar gewoon lak aan heeft. Het land steelt land van de palestijnen en maalt niet om een dode palestijnse baby meer of minder. Je bent moreel compleet van het padje als je die door en door racistische schurkenstaat verdedigt. Israel wordt niet bedreigt, Israel is zelf de bedreiger.

edit: sorry dat het politiek wordt maar ik ben echt allergies voor praatjes over het zielige israel dat zo verschrikkelijk bedreigt wordt terwijl het een ordinaire settlerstaat is die de originele bewoners van huis en haard verdrijft met alle mogelijke middelen.

[Reactie gewijzigd door Zobat op 19 juli 2021 17:03]

Feitelijk is Israël de enige echte (lees: geen stembusfraude, vrij stemmen en een onafhankelijke rechterlijke macht die politici controleert) democratie in het hele midden oosten. Maar Israël zal zijn eigen (veiligheids)belangen altijd op prio 1 zetten en daarna kijken ze pas verder. Aldus, dat leert de geschiedenis.

Op zich best begrijpelijk als de meeste buurlanden je het liefst van de kaart zouden willen vegen....
Tenzij je een Palestijn bent en in het land woont wat Israel beschouwd als Israel: https://apnews.com/article/5bd073882ef148a4be098b8e3754c0d1
Klopt, je hebt gelijk. Als Palestijn wordt je niet zo best behandeld als je geen Israëlische nationaliteit hebt. Hoewel die 2,5 miljoen een overdreven getal is aangezien een groot deel van de regio valt onder autonoom Palestijns zelfbestuur.
Autonoom palesteins zelfbestuur, met aan alle kanten een grens met of gecontroleerd door Israel.
Hoe autonoom ben je dan. (kijk ook naar ministaatjes als Andorra... die zijn 100% afhankelijk van de buurlanden).
Ook als je wel Israelische nationaliteit hebt ben je een tweederangs burger. Heel het deel waar autonoom Palestijns zelfbestuur zou zijn wordt bezet door Israel waarmee dat autonome, Palestijnse en het zelfbestuur niet veel inhoudt. Een term waar Orwell van zou smullen.
Israel is net zo min een democratie als Zuid Afrika het onder Apartheid was.
Het punt is dat Israel heel selectief stukjes Westoever annexeert waar geen Palestijnen (meer) wonen (vaak nadat die mensen van hun land gezet zijn of een “offer you can’t refuse” kregen) en de Westoever daarmee in een Bantoestan veranderd waar de bewoners noch volwaardige Israelische burgers met stemrecht zijn noch burgers van een levensvatbare eigen staat. Want de Westoever is door de annexaties zo verknipt dat daar nooit een functionerende staat mogelijk is.
U vraagt, ik lever: Israel is een moderne westerse staat, met een paar haken en ogen eraan:
https://www.trouw.nl/nieu...3A%2F%2Fwww.google.com%2F
"Israël is een ‘natiestaat van de Joden’ en zij hebben als enige het recht op ‘nationale zelfbeschikking‘".
Dus die "100%" van je kan je vrolijk wat naar beneden schuiven...

Als je op de tekst van die wet de "nazi test" loslaat:
Search&Replace: Joods => Arisch, Palestijns => Joods
en de boel in het Duits vertaalt dat heb je iets waar de nazi's het volledig mee eens zouden zijn... Dit is apartheid puur...

In de praktijk en al ver voor deze wet loopt dat b.v. als volgt. Ik heb als palestijn een stukje land en wil daar mijn huis op bouwen. Daarvoor krijg ik geen vergunning want het is groen gebied, dus kan ik weinig met die grond. Na een paar jaar proberen een bouwvergunning te krijgen verkoop ik mijn land maar wat goedkoper aan een jood. En, oh verrassing!, die mag volgende week week beginnen met bouwen...
Laten we even Dries van Agt aan het woord: hij is van voor je tijd, een CDA oud-premier van Nederland: https://www.pij.org/author/662
[...]

Als het dus zo is dat men democratische belangen weinig waarde geeft maar eigen belang voorop, moet men zich in het westen de vraag stellen of men Israël als bondgenoot moet zien of als land dat een gevaar is voor een democratie ?
Waarom zou men zich die vraag moeten stellen? Nederland, België, Duitsland, VS, of welk ander willekeurig Westers land handelt anders dan Israel? En Nederland is een grotere exporteur van wapens (in Euro) dan Israel.

https://www.businessinsid...iale-wapenexporteurs-zit/
Israel leverde wapens aan het Chili van Pinochet en aan Zuid-afrika ten tijde van apartheid.

https://www.972mag.com/in...ty-with-pinochets-crimes/

[Reactie gewijzigd door Zobat op 19 juli 2021 17:20]

Ja, en? Niet om compleet ongevoelig te zijn, maar Israel is maar een hele kleine speler op de wereldmarkt van wapens. VS, Rusland, China, Frankrijk, Duitsland, Nederland, allemaal landen die veel meer wapens leveren dan Israel. Dus om dan eerst naar Israel te gaan wijzen, dat lijkt mij de verkeerde insteek wanneer je tegen wapens bent. Ga dan eerst wijzen naar je eigen regering en vervolgens naar de grote wapenleveranciers. Wanneer die hun omzetten drastisch omlaag hebben gehaald, dan kom je misschien nog een keer bij Israel uit.

Maar tot die tijd lijkt het mij niet meer dan gepast dat je iets minder wijst naar Israel. Want hoe je het ook went of keert, Israel heeft de eigen wapenindustrie nodig om zich staande te houden in het Midden-Oosten, zowel vanwege de wapens voor eigen gebruik als de economische bijdrage die export oplevert.
Israel heeft een megawapenindustrie. Er zijn _veel_ landen waar wij als "westerse landen" niet meer aan leveren, waar Israel toch wel aan blijft leveren. De Filipijnen onder Duterte is daar een voorbeeld van. Dat gaat gewoon om geld. Wapens zijn tegenwoordig niet alleen meer vuurwapens of wapens die in directe zin fysieke schade aanrichten, ook software kan dat zijn. En dit soort bedrijven zijn gewoon onderdeel van die wapenindustrie. Een ander voobeeld is Cellebrite. Die heeft ook heel lang geleverd aan zeer discutabele landen. Tot vorig jaar nog. En wie weet wat ze in de toekomst doen. Geld en eigen veiligheid, that's all that matters.

Bron Israelische wapenhandel
Bron Cellebrite
Door te leveren kom je ook meer te weten over de organisatie van je afnemers, en de tegenstanders van je afnemers.
Er zit een exportverbod op. Er wordt enkel geleverd aan stabiele democratieën zoals daar zijn: Saudi Arabie, Kazachstan,....
Je kunt er wel een export verbod op zetten maar dan gaan regeringen wel een bedrijfsconstructie optuigen zodat e.e.a. vanuit Israël gedaan kan worden. Je gaat het toch niet tegenhouden. Linkom of rechtsom zal dit altijd gebeuren.
Dat het linksom of rechtsom gebeurt is niet zo relevant. Als je het verbiedt zal het (hopelijk) minder worden en kun je het bestrijden. Met die redenatie kun je alle regels en wetten wel opheffen, want het gebeurt toch wel.
Israel heeft de Unit 8200. Dat is de eenheid van hun militaire dienst die 16 tot 18jarigen opleidt tot de allerbeste cybersecurity engineers ter wereld voor de jaren daarna. Velen van hen zijn daarna hun eigen bedrijf gestart. Enkele bekende namen zijn Check Point, CyberArk, ICQ, Palo Alto Networks, Viber, Waze,...
Als het artikel waar is is dit uiteraard fout van NSO Group maar dat neemt niet weg dat Israel aan de IT-wereld een zeer grote bijdrage heeft geleverd.
Als je zo begint ze hebben ook een enorme bijdrage in spyware. Zoek eens op wat download Valley is - https://en.wikipedia.org/wiki/Download_Valley

Mes snijdt aan 2 kanten.
Als het artikel waar is is dit uiteraard fout van NSO Group maar dat neemt niet weg dat Israel aan de IT-wereld een zeer grote bijdrage heeft geleverd.
Het is aan de staat Israël om export vergunning te geven voor het al of niet gebruik van deze software. Door vergunning te geven is men wat mij betreft mede verantwoordelijk.

Dat er grote bijdragen geleverd zijn wil niet zeggen dat er ook donkere kanten zijn. Die komen nu dus een beetje naar boven en zijn heel donker en feitelijk een gevaar voor het vrij woord.
Zit jij nou goed te praten dat een (in Israël gevestigde) private partij spionage software verkoopt om de persvrijheid te beperken en journalisten in gevaar te brengen?
Hij heeft problemen dat Israël genoemd wordt omdat het in zijn ogen dan een slechte indruk van Israël geeft. Hiermee probeer je natuurlijk af te leiden van het probleem van dit bedrijf dat aan overheden software verkoopt die daarmee pers, kritische mensen kan volgen en afluisteren.

Feit blijft dat de overheid van Israël toestemming moet geven aan welke landen het verkocht mag worden, het mag volgens wiki artikel (zie link hierboven ergens) niet aan privé firma's verkocht worden.

Indirect heeft de staat Israël dus wel controle aangezien het kan bepalen aan welk land wel en niet. Daarmee kun je wel degelijk stellen dat de overheid daar er ook op aangekeken kan worden.

[Reactie gewijzigd door bbob op 19 juli 2021 09:20]

met alle respect, wat een vreemde reactie. Als het een NL, US, Spaans of Russich bedrijf was geweest stond dat ook in de headline. Iedere headline is een frame en het verhaal staat in het artikel. Je kunt geen healdine maken die het hele verhaal verteld. Er staat niet Israelische regering, er staat vedrijf. Niks mis mee.
Dat het een israelisch bedrijf is, geeft een bepaalde kwaliteit en een bepaalde smaak. Er zijn in de wereld een paar landen die zich met dit soort zaken bezig houden. Het is aan de lezer om te bepalen of een bepaald land daarin een witte, rode, blauwe of zwarte hoed op heeft.

Zoals ze zelf al aangeeft heeft Israel een bepaalde historie met cyber security en cyber criminaliteit. Vul zelf de ander landen in en geef ze vanuit jou standpunt een kleurtje.
Nu wordt het geframed alsof Israel achter die hacks zitt
Deels klopt dat ook. Zoals The Guardian ook al schrijft geeft de minister van Defensie voor iedere export van de tool een individuele exportvergunning af. Blijkbaar wordt dat gedaan zonder te reguleren naar welk land dat gaat, of wat die landen ermee doen.
The Israeli minister of defence closely regulates NSO, granting individual export licences before its surveillance technology can be sold to a new country.
Frame je zelf Iran niet nu?

Zal best een kern van waarheid in zitten , maar dat baseer ik eigenlijk ook alleen maar op lucht.
Ik snap al die headlines niet waarin wordt benadrukt dat dit een Israelisch bedrijf is.
Ik denk dat jij dingen wil lezen die er helemaal niet zijn.

video: Het testen van de Lightyear One - Hoe rijdt de Nederlandse zonnecel-EV?
In 2019 maakte we voor het eerst kennis met de Nederlandse Lightyear One - dat was toen nog een concept dat niet rijklaar was.
Het is gewoon een feit dat het bedrijf in Israel gevestigd is, niet meer niet minder. Volgens jou zouden Tweakers al het nieuws land neutraal moeten maken.

Misschien is het wel pijnlijk om te horen dat een Israëlisch bedrijf gesteund door de Israëlische overheid in verband wordt gebracht met dit soort ernstige zaken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet gezegd mag worden.
Ik snap het wel, net als de benoeming dat het is ingezet tegen wat journaliste terwijl politicy en tech medewerkers veel belangrijker zijn :p
The Guardian: Pegasus: the spyware technology that threatens democracy.
Interessante uitleg voor degene die zich afvraagt hoe de PEGASUS spyware van NSO werkt.

https://www.theguardian.c...threatens-democracy-video
On topic meerdere overheden en partijen maken gebruik van deze software om mensen te bespioneren. Zo heeft de overheid van Marokko
heeft in het verleden ook gebruikt gemaakt van deze software om minimaal een journalist te volgen zie https://www.amnesty.nl/ac...en-marokkaanse-journalist.

Off topic: de Israëlische regering maakt 100% ook gebruik van deze of andere software om regeringsleiders te bespioneren. Israël heeft sinds het ontstaan een lange geschiedenis van mensen volgen. 2 jaar geleden werd bekend gemaakt dat Trump werd bespioneerd en het is algemeen bekend dat Israël op het gebied van "digitale veiligheid" ver vooruit loopt. Het benoemen van Israël in dit artikel is naar mijn mening terecht. Zeker gezien de Israëlische regering vaak invloed uitoefent binnen dit soort bedrijven.
Het ministerie van defensie van Israël houdt toezicht op de NSO Group, en voor elke nieuwe ‘cliënt’ waaraan het techbedrijf de spyware wil verkopen, moet het ministerie toestemming geven.

Zo geldt dit ook voor andere bedrijven. In Israël wordt er over het algemeen veel gecontroleerd door de staat. Israël is democratischer dan haar buurlanden. Echter, moet je niet vergeten dat bepaalde groepen niet kunnen of mogen stemmen die al lang inwoner van Israël zijn.
Tja, dit soort software maakt het wel heel aanlokkelijk voor regeringen om de grenzen van wat mag en niet mag op te schuiven. De enige manier om dit tegen te gaan is bij de verkiezingen partijen af te rekenen op hun ethiek, of het gebrek aan.
Die grenzen schuiven niet op. Als men er gebruik van maakt is die grens al overschreden.

Afrekenen met verkiezingen kan enkel als het misbruik aan het licht komt. Buiten dat werkt afrekenen op deze manier nooit. Kijk maar wat er de afgelopen decennia aan ongeoorloofde zaken zijn uitgevoerd door diverse regeringen bestaande uit diverse partijen. Niet alleen landelijk maar ook lokaal en internationaal.

Zodra men kan spioneren doet men het. Men verzint er wel een reden voor.
Precies. Je ziet het overal. Men wil de cliché helemaal niet doorbreken. Alles blijf gewoon (min of meer) hetzelfde in de kern. Grotendeels gestuurd door de lobby, en die veranderd nauwelijks. En gesteund door de stemmers, die blind stemmen op wat ze kennen.
Precies, en het maakt ook nog maar eens duidelijk waarom open-source software en cryptografie zo verschrikkelijk belangrijk is om ook maar een kans te maken op het behouden van privacy, en in het verlengde daarvan, vrijheid.

https://www.activism.net/cypherpunk/manifesto.html
Android is open source toch? Gebaseerd op (open source) Linux. Lijkt mij dat je met een Android telefoon niet in 1x veiliger bent dan met een Apple.
Linux, maar dan kernel 4.X, dus flink oud
Deze opmerking vind ik onterecht. Dit argument wordt ook wel aangehaald bij CentOS en Red Hat 7, dat de kernel verouderd zou zijn enzo, maar dat is helemaal niet aan een versie nummer te zien.

Updates (errata) worden onder andere onderverdeeld in security, bug fix en enhancements (feature updates). Deze worden gebackport zoals dat heet, naar een 3.x of 4.x kernel. Dit heeft het onder andere mogelijk gemaakt dat applicaties als docker op een 3.x kernel konden werken. Applicaties die features vereisen die upstream in 4.x of 5.x kernel zitten, worden zo beschikbaar gemaakt op oudere kernels. Maar dus ook security fixes worden op deze manier op oude kernels doorgevoerd.

Dit zelfde gebeurd ook met de Android kernel. 4.x mag in jouw oren oud klinken, maar dat is het dus niet.
Dat Android zo open source is, is tegenwoordig maar half waar. Ja het is gebaseerd op AOSP (Android Open Source Project), maar Google heeft enorm veel closed software geintegreerd met de uiteindelijke Android versie die de consument krijgt.

Veel extra secure phones zijn wel gebaseerd op Android forks, zoals de blackphone. Mede omdat het mogelijk is voor fabrikanten om Android aan te passen en meer secure te maken.

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 19 juli 2021 09:30]

Android is open source toch? Gebaseerd op (open source) Linux. Lijkt mij dat je met een Android telefoon niet in 1x veiliger bent dan met een Apple.
Het probleem bestaat uit meerdere factoren. De huidige Androidversies, zoals @RebelwaClue al opmerkt, gebruiken veel gesloten pakketten waar voorheen een open source variant gebruikt werdt (met elke versie vervangt Google weer een heel stuk met closed in-house software).

Daarnaast, belangrijker, zijn de drivers voor veel hardware niet beschikbaar of is er een gesloten firmware nodig, waar geen documentatie over is.

Combineer dat met een telefoonfabrikant die de bootloader sluit voor het starten van een andere kernel dan de versie die ze zelf leveren, en je zit gevangen in een Android-omgeving waar je zelf niets mag, maar waar wel lekken in zitten.

In het optimale geval worden de drivers en firmwares geopensourced, en kun je een willekeurig besturingssysteem op je zakcomputer draaien.
Het wel of niet open source zijn staat niet gelijk aan het veiliger of onveiliger zijn van software.
AOS (Android Open Source) is open source.
De Android zoals door Google geleverd bevat veel Closed Source componenten.

Dus gebaseerd op open source maar niet geheel opensource.
Net als iOS ook gebassed is op OpenSource (FreeBSD) maar het ook geen opensource meer is.
Hoewel ik voorstander ben van (f)oss, zie ik niet hoe ooen source het bestaan van vulnerabilities oplost.
Hoewel ik voorstander ben van (f)oss, zie ik niet hoe ooen source het bestaan van vulnerabilities oplost.
Alleen het open sourcen van software lost natuurlijk een kwetsbaarheid niet op. Het maakt het wel mogelijk een aanpassing te doen en je apparaat te blijven gebruiken. Als je een gesloten platform hebt, is zelfs aan die eerste voorwaarde niet voldaan.
Afgezien van het feit dat maar een beperkt aantal mensen daadwerkelijk wat kan verbeteren aan complexe software (en niet nieuwe problemen introduceert), is er ook maar een beperkt aantal mensen wat vervolgens losse patches kan/wil/mag installeren (met alle risico’s van dien!).
Wil je wel of geen kans op mogelijk fout herstel...
Bij closed source ben je geheel afhankelijk van de goedheid van de leverancier....

Een beperkt aantal mensen is nog altijd een fors grote groep.
Agreed!
Maar ook de bad guys kunnen de source bestuderen en bv malafide patches introduceren. En de bad guys hebben meestal meer resources :)
(Alle scenario’s zijn helaas niet ideaal)
De meeste inbreuken kun je vaststellen met fuzzing, en ander technieken om hardheid van software te testen.
En in het geval van Closed source kunnen overheden nog wel een inzage in sources krijgen.. (ook commerciele partijen als je maar genoeg pecunia op tafel gooit).
Leuk bedacht, maar werkt absoluut niet. Alle partijen gebruiken dit, heeft niets met ethiek te maken, maar met macht. Ga maar na in de geschiedenis wat er gebeurt als relatief kleine partijen opeens de macht krijgen... In sommige dingen gaat de bevolking er op vooruit, in andere dingen achteruit. Zeker in het westen zijn de politici weliswaar het boegbeeld, maar bepalen de (hoge) ambtenaren het beleid.

De enige manier om dit tegen te gaan, is zorgen dat het niet kan en dat is onmogelijk. Elke software bevat fouten. Ook zouden wereldwijd besloten kunnen worden dat dit mag, maar dat is een utopie.
Maar de fout zit in dit geval niet in de software van NSO, die doet namelijk perfect wat deze moet doen.
De fout zit hem eigenlijk ook niet (direct) bij de politieke leiders, maar de fout zit juist bij de ambtenaren die deze software gebruiken om telefoons af te tappen. Meestal zijn dat dus de inlichtingendiensten.

In NL zouden dat dus de AIVD en de MIVD zijn. In de USA de CIA en consorten.
Ik bedoel de software van NSO ook niet (hoewel daar ook fouten in zullen zitten). Hun tool maakt gebruik van zero-days en exploits van IOS, Android en andere software.

De belangen zijn te groot binnen de de politiek van te veel landen. Het liefst zouden alle landen willen dat alleen zij dit hadden natuurlijk. Dus wordt een van de grote drogredenen gebruikt: 'ja, maar zij gebruiken het ook...'.
Maar de fout zit in dit geval niet in de software van NSO, die doet namelijk perfect wat deze moet doen.
De fout zit hem eigenlijk ook niet (direct) bij de politieke leiders, maar de fout zit juist bij de ambtenaren die deze software gebruiken om telefoons af te tappen. Meestal zijn dat dus de inlichtingendiensten.
Waar je heel handig omheen fietst is de schuld leggen bij NSO zelf.
Die verkopen willens en wetens hun software aan overheden waarvan ze op zn minst een vermoeden kunnen hebben dat die hun software tegen hun burgers gaan inzetten. Zonder hun software zou deze vorm van spioneren niet tot de mogelijkheiden van die overheden behoren. Ze zijn letterlijk de enablers van despoten. En ze verkopen die software voor grof geld.
Zeg je nou dat een regering de grenzen met bepalen over wat een (andere) politieke partij wel en niet mag vinden?

Beetje zoals Erdo die elke oppositie als terroristische organisatie benoemd en de aanhang daarvan globaal intimideert met zijn achterban? Ja heel verstandig.

Een politieke pressie middel hier is bijvoorbeeld sancties. De persvrijheid is hierdoor erg in gevaar. Door een private partij die dit product verkoopt ook nog wel. Maar goed misschien heb ik het mis en zijn er betere wegen om de regering (van Israël) tot actie te motiveren, maar gezien de ontwikkelingen de laatste jaren lijkt me dat de grote fan USA dat tegen werkt als grote importeur voor hen.
Zeg je nou dat een regering de grenzen met bepalen over wat een (andere) politieke partij wel en niet mag vinden?
Je leest zijn/haar reactie niet goed. Partijen bij verkiezingen afrekenen op hun standpunten gebeurt door de kiezers, niet door de regering. ;)
Noem mij 1 politieke partij waar alle (kamer)leden volledig ethisch handelen....
Dat geen partij perfect is betekent niet dat er geen verschillen zijn.

On-topic: je zal toch wel flink schrikken als je je naam op deze lijst vindt. NSO Group kan dit wel ontkennen, maar als meerdere keren journalisten van betrouwbare media met dit soort bevindingen komen en die bovendien met uitgebreid onderzoek onderbouwen, dan lijkt het me niet dat NSO nog veel geloofwaardigheid heeft. Overheden zouden met zo'n bedrijf überhaupt niet meer in zee moeten gaan, zelfs als het doel echt "terroristenopsporing" is, want door nog zaken te doen met NSO help je deze praktijken in stand houden.
“ dan lijkt het me niet dat NSO nog veel geloofwaardigheid heeft.”
NSO wint enorm aan geloofwaardigheid na elk dergelijk bericht. Niet alleen dat, maar ook aan klanten en reputatie.
Dat de rest van de wereld er misschien iets van vindt, tsjah.
Ik doelde op de geloofwaardigheid m.b.t. tot uitspraken als: "NSO Groep ontkent ten stelligste de valse beweringen in uw verslag, waarin vele onbevestigde theorieën staan die ernstige twijfels doen rijzen over de betrouwbaarheid van uw bronnen en over de basis van uw verhaal"

Een overheid die zijn volk respecteert zou voor geen enkel doel meer met zo'n leugenachtig bedrijf zaken moeten doen.
NSO is ontwikkelaar en verkoper van een product. Dat overheden dit product dit op deze manier inzetten is niet de verantwoordelijkheid van NSO. Tenminste zo willen zij het doen voorkomen. Dat dit huzarenstukje software specifiek voor dit doel ontwikkeld is maakt dat een lastig punt.

Vergelijkbaar zijn torrent clients, noch de client, nog het protocol is ontwikkeld voor illegale doeleinden. Dat het daarvoor gebruikt wordt is niet de verantwoordelijkheid van de ontwikkelaars. Enige kanttekening is wel dat NSO niet lijkt te ontkennen dat de software voor het spioneren is ontwikkeld. Het is tenslotte hun businessmodel.

Uiteindelijk de enige die je erop aan moet kijken zijn de partijen die de software afnemen en gebruiken. Zonder hen zou de software niet eens bestaan. Maar er is markt voor, er kan dus geld verdient worden en dus is er ook een bedrijf die het ontwikkeld en verkoopt. Simpele marktwerking. Waar ik wel beniewd naar ben is hoe wij als burger zelf nu/straks kunnen gaan controleren of dit soort software aanwezig is op onze telefoons.
Maar er is markt voor, er kan dus geld verdient worden en dus is er ook een bedrijf die het ontwikkeld en verkoopt. Simpele marktwerking.
Op die manier wek je de indruk alsof het een soort natuurlijk fenomeen is, terwijl zo'n bedrijf wel bestaat uit mensen die zelf bewust immorele keuzes maken. Het feit dat je altijd wel ergens slechte mensen kan vinden die op dit soort manieren geld willen verdienen, maakt hun handelen niet minder kwaadaardig.

Als zij het niet deden, deed een ander het wel is geen rechtvaardiging, ook niet als het waar is.
Mee eens, ik constateer alleen een feit. Ik wil het absoluut niet goed praten. Natuurlijk maakt NSO bewust de keuze om dit soort producten te maken. En blijkbaar zijn er ook voldoende mensen te vinden met de kennis en kunde om hieraan mee te werken.

Feit blijft wel, zolang iemand er bereid is voor te betalen zal het gemaakt worden. Money makes the world go round. En inderdaad, als de een het niet doet doet een ander het wel. Geen excuus, gewoon een feit.

Het schadelijk in deze is dat NSO er grof geld aan verdient doordat overheden hiervoor betalen en vervolgens vanuit eigenbelang het bedrijf beschermen. Wil je dit oplossen moet je de kopers aanpakken, niet de leverancier. Maar vrees dat het een illusie is om te denken dat dat zal gebeuren.
Dat overheden dit product dit op deze manier inzetten is niet de verantwoordelijkheid van NSO.
Dit is natuurlijk een bullshit smoesje om aan andermans ellende te kunnen verdienen. Dit zijn precies het soort woorden die door dit soort bedrijven worden gebruikt om zich aan de context van het gebruik van het door hun gefabriceerd product te onttrekken. Het is wel degelijk hun (mede)verantwoordelijkheid alleen willen zij die niet nemen en worden daarin beschermd door structuren waar wij niks aan kunnen veranderen.
Maar dat betekent dus niet dat ze van alle verantwoordelijkheid gewassen zijn. Dat zijn ze niet en er zal ondertussen ook aan hun handen bloed kleven.
Zonder hen zou de software niet eens bestaan.
Hetzelfde kun je met meer overtuiging zeggen over NSO.

Ik wil niet denegrerend doen over landen maar sommige overheden gedragen zich als kleine kinderen.
En als jij dan als frituurpanverkoper een setje verkoopt aan een stel 5-jarigen dan weet je dat daar ongelukken van komen. Achteraf zeggen dat het toch echt de schuld van die kinderen is dat ze zichzelf 3e graads verbrandingen hebben aangebakken is dan een heel slap excuus.
Een overheid die zijn volk respecteert .....
Dat zou iets nieuws zijn. Uit diverse zaken blijkt dat OOK in NL de overheid de bevolking nauwelijks respecteert.. (ja 3 maanden voor een verkiezing) daarna niet meer.
Eerder is er een fors wantrouwen t.o.v. "het volk".
Vergeet niet dat de wat de een een terrorist noemt, de ander een vrijheids strijder...
Het is het zittende bestuur dat de spelregels bepaald en vastlegt.

In sommige landen is je stem verheffen met een standpunt dat niet met de machthebbers mee gaat al voldoende om in de problemen te komen... Kijk naar Wit-Rusland die zijn zelfs bereid om een vliegtuig met geweld aan de grond te zetten om een journalist op te pakken.

Anderen pakken het wat subtieler aan.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 19 juli 2021 21:31]

Deze spyware wordt helaas niet alleen gebruikt door regeringen van democratische landen.
Anoniem: 428562
@Istrilyin19 juli 2021 09:09
Als verkiezingen invloed op beleid zou hebben werden ze afgeschaft, ieder referendum in Nederland is door de regering verloren daarna zijn de referenda afgeschaft.
Verkiezingen afschaffen is wel een paar stappen verder....
Dat afrekenen heeft onlangs plaatsgevonden.
De zittende macht in Israel is door een regenboogkabinet vervangen.
Nu afwachten of Israel ineens heel braaf wordt... ;)
"De enige manier om dit tegen te gaan is bij de verkiezingen partijen af te rekenen op hun ethiek, of het gebrek aan. "

Je denkt toch niet echt serieus dat de gemiddelde kiezer zijn stemgedrag hierdoor gaat veranderen?
Wordt niet uitgelegd hoe die spyware op (vooral) telefoons terecht is gekomen. Is daar een actieve handeling voor nodig? Bijvoorbeeld een mail openen of website bezoeken? Of kan het ongemerkt op afstand worden geïnstalleerd?
Dat wisselt, mag je aannemen.

Ze gebruiken nu eenmaal zero-days, en als die gefixt worden kunnen er mogelijkheden uitvallen. Het is in ieder geval mogelijk geweest om een telefoon te besmetten zonder actie van de gebruiker, bij voorbeeld door ze een whatsappje te sturen.
Sja, misschien maar terug gaan naar gevoelige info niet meer digitaal, maar alleen op papier en in een kluis?
En hoe ga je dat papier communiceren?
Door toestemming te krijgen om naar die locatie te gaan, en het betreffende bestand te kunnen lezen/bespreken/aan te vullen.
Net als hoe het vroeger ging toen info nog alleen op papier bestond, en overheids en bedrijfs spionage bestond uit recruteren van medewerkers bij die overheids instantie/bedrijf, of fysiek inbreken om bewijs te fotograveren….

Dit soort info hoeft al niet, en wordt ook niet met het hele bedrijf gedeeld.
Het aantal personen met toegang tot dit soort info is standaard toch laag.
Pas bij publicatie kun je ertoe besluiten om het digitaal vrij te geven.

[Reactie gewijzigd door cHoc op 19 juli 2021 11:36]

Tja, het moment dat je zoiets ontwikkelt wordt het ook gebruikt. Dus de verontwaardigde reactie is of gespeeld of de mensen zijn gewoon enorm naïef.
De atoombom is ook niet ontwikkeld om enkel de scheikunde en natuurkunde boeken mee te vullen.
Het bedrijf hierachter, sluiten, directie oppakken.

In een rechtvaardige wereld zou het zo werken, maar dat Pegasus gedoe is veel te goed en verkocht aan.. 42? Overheden, dus tja.

Burgers kunnen de vinketering krijgen zoals we allemaal weten inmiddels.
Als we ons, terecht, boos maken op Israëls wapenhandel en het gebrek aan toezicht van uit de regering dan moeten wel ook even naar onszelf kijken. Nederland speelt ook een erg grote rol in de internationale wapenhandel, we zijn ongeveer de tiende van de wereld. Niet omdat jij en ik zoveel pistolen kopen maar omdat we ze internationaal verkopen. Nu zou je kunnen zeggen dat we nu eenmaal een handelsnatie zijn en dat we op wel meer gebieden veel handelen maar dat ontslaat ons niet van verantwoordelijkheid.

Ook als het om digitale oorlogsvoering gaat doet Nederland flink mee. We hebben een aantal bedrijven die zich specialiseren in spionage en surveillance. Dat zou niemand moeten verbazen want NL is altijd al groot geweest in die sectoren. We hebben al heel lang een paar forse schotelantennes in Burum staan (https://nl.wikipedia.org/wiki/Satellietgrondstation_NSO) om de Russen af te luisteren we zijn een van de grootste telefoontappers van de de wereld. Uiteraard werken we daarbij samen met de VS, de machtsverhoudingen in deze wereld zijn zo dat we daar niet veel in te kiezen hebben.

Het is terecht dat we ons boos maken over de NSO Group, maar mensen moeten ook weten dat dit geen ver-van-ons-bed-show is van verre vreemde landen waar we niks mee te maken hebben. Het speelt ook in ons eigen land. Er zijn behoorlijk veel overeenkomsten tussen Nederland en Israël en de relatie met de VS. Dit had ook hier kunnen gebeuren en waarschijnlijk doet het dat ook.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee