Game-uitgevers verdienen steeds meer aan 'terugkerende uitgaven'. Gratis games met microtransacties zijn al jaren de grootste inkomstenbron voor de gamesindustrie en dat fenomeen blijft groeien. Dat blijkt uit de financiële rapporten en ontwikkelingen van het afgelopen jaar.
Het grootste gamebedrijf ter wereld is Tencent. De naam van die Chinese techgigant is niet bij iedereen bekend, maar met smartphonegames als Honor of Kings, Clash of Clans, PUBG Mobile en Call of Duty: Mobile, harkt het bedrijf jaarlijks miljarden binnen. Ook is het bedrijf eigenaar van League of Legends en tal van andere free-to-play games voor de pc. In het afgelopen boekjaar haalde het bedrijf een omzet van omgerekend 24,6 miljard euro uit games. Daarmee is de gamingtak van Tencent bijna drie keer zo groot als Activision-Blizzard, de grootste 'traditionele' uitgever van games.
Twee derde van de omzet uit gaming van Tencent kwam uit China. In Azië zijn gratis games verreweg het grootst, maar ook op de westerse markt is het al jaren een groeiend fenomeen. De grote game-uitgevers hebben allemaal hun jaarcijfers bekendgemaakt. Hun rapporten geven inzicht in hoeveel de bedrijven verdienen aan terugkerende uitgaven zoals in-game aankopen, microtransacties, dlc en abonnementen. Ook geven de bedrijven verwachtingen voor het komende jaar.
We nemen de cijfers van de vier grootste uitgevers onder de loep, die zich voornamelijk op de westerse markt richten. Dat zijn Activision-Blizzard, Electronic Arts, Take-Two en Ubisoft. Bedrijven als Microsoft, Sony en Nintendo hebben ook een groot aandeel op de gamingmarkt, maar die verkopen ook hardware en beheren eigen downloadwinkels. De cijfers van deze bedrijven zijn daarom niet te vergelijken met die van de game-uitgevers.
Gaming zit sinds het begin van de coronapandemie flink in de lift en dat is ook nu terug te zien in de cijfers. De inkomsten van de vier grote uitgevers groeiden tot opgeteld 22,2 miljard dollar in het afgelopen boekjaar. Daarvan was 15 miljard dollar afkomstig uit terugkerende uitgaven, ofwel ongeveer 67,5 procent. Een jaar eerder was dat 65,9 procent.
Het percentage van de omzet uit terugkerende uitgaven steeg in het afgelopen boekjaar zowel bij Activision-Blizzard, Take-Two als Ubisoft. Dat was niet het geval bij Electronic Arts: daar daalde het percentage met 2,7 procentpunt, al bleef het met 71,5 procent verreweg de grootste inkomstenbron.
Hoewel het percentage inkomsten uit terugkerende uitgaven bij EA daalde, nam de absolute omzet uit die categorie bij de uitgever toe. Het percentage daalde enkel omdat het bedrijf in het afgelopen boekjaar relatief meer omzet haalde uit de verkoop van games. Bij Take-Two steeg het percentage licht, maar de absolute omzet uit terugkerende uitgaven daalde juist iets. Als enige van de vier uitgevers verdiende Take-Two in het afgelopen boekjaar iets minder dan in het jaar daarvoor.
Activision-Blizzard aan kop
Het afgelopen boekjaar leverde Activision-Blizzard 8,8 miljard dollar op. Daarvan was 73,7 procent afkomstig uit terugkerende uitgaven. Dat is een stijging van bijna 3 procentpunten ten opzichte van het vorige boekjaar. Call of Duty, Candy Crush en World of Warcraft zijn de grootste inkomstenbronnen van de uitgever. Van laatstgenoemde is er nog geen gratis variant, maar de maandelijkse abonnementskosten van WoW vallen onder de categorie terugkerende uitgaven.
Hoewel Activision-Blizzard al bijna driekwart van zijn omzet uit terugkerende uitgaven haalt, is het einde nog niet in zicht. Vorig jaar sprak het bedrijf uit dat het mobiele versies van al zijn gamefranchises wil maken. Dit jaar zijn daar de eerste resultaten van zichtbaar. Diablo Immortal verschijnt op 2 juni en komt ook als free-to-play titel naar de pc. Verder werd Warcraft Arclight Rumble aangekondigd, een mobiele game die nog geen verschijningsdatum heeft.
Call of Duty Mobile, dat Activision in samenwerking met Tencent maakt, is inmiddels meer dan 650 miljoen keer gedownload. De uitgever werkt nu ook zelf aan een variant van Call of Duty Warzone voor smartphones.
Met de nieuwe mobiele games op komst en de wens om er nog veel meer uit te brengen, groeien de mogelijkheden voor Activision-Blizzard om nog meer inkomsten te genereren met gratis games. Of de uitgever over een paar jaar er nog hetzelfde uitziet, is echter de vraag. Microsoft wil de gamegigant overnemen voor 68,7 miljard dollar. De sterke positie die Activision-Blizzard heeft op de lucratieve markt voor mobiele games, is een van de redenen waarom Microsoft daar zoveel geld voor over heeft. Het is alleen nog afwachten of toezichthouders de deal goedkeuren.
Electronic Arts
Een jaar geleden ging Electronic Arts nog aan kop wat het percentage van inkomsten uit terugkerende uitgaven betreft. Dat was toen 74,1 procent en in het afgelopen boekjaar is dat gedaald tot 71,4 procent. Dat wil niet zeggen dat de financiële resultaten tegenvielen: de jaaromzet van EA was met 7,5 miljard dollar veel hoger dan de 6,2 miljard dollar een jaar eerder. In absolute zin leverde dat ook meer inkomsten uit terugkerende uitgaven op.
Opvallend is dat EA nog maar relatief weinig verdient aan mobiele games. EA haalt miljarden binnen met de Ultimate Team-modus in sportgames als FIFA, waarin spelers lootboxes in de vorm van pakketjes spelerskaarten kunnen kopen. Daar lijkt geen einde aan te komen, ook in Nederland niet, omdat de Kansspelautoriteit onlangs een rechtszaak tegen EA verloor.
In zijn meest recente financiële rapportage schrijft EA dat FIFA 22 de 'meest succesvolle' game uit de franchise tot nu toe is. Ook staat daarin dat de omzet uit Apex Legends het afgelopen boekjaar met 40 procent steeg. Die free-to-play shooter heeft inmiddels meer dan 2 miljard dollar aan omzet opgeleverd. EA heeft in mei een mobiele variant van Apex Legends uitgebracht en de uitgever verwacht dat die het volgende boekjaar de omzet verder zal laten groeien.
EA werkt ook aan Battlefield Mobile. Die game komt naar verwachting rond de jaarwisseling uit. De uitgever hoopt ongetwijfeld het succes van Call of Duty Mobile hiermee te kunnen evenaren. Een andere potentiële kaskraker is The Lord of the Rings: Heroes of Middle-earth. Dat is een smartphonegame die EA maakt in samenwerking met Middle-Earth Enterprises, dat de wereldwijde rechten op The Hobbit en The Lord of the Rings van schrijver J.R.R. Tolkien bezit. Het is nog niet bekend wanneer die uitkomt.
Take-Two Interactive
Het percentage inkomsten uit terugkerende uitgaven steeg bij Take-Two tot 64 procent in het afgelopen boekjaar, maar het absolute bedrag viel wat lager uit dan een jaar eerder. De uitgever denkt dat dit onder andere komt door concurrentie van grote games die begin 2022 uitkwamen. Spelers hadden daardoor minder tijd om geld uit te geven in bijvoorbeeld GTA V.
Die titel, die oorspronkelijk in 2013 verscheen, is en blijft de grote melkkoe van Take-Two. In maart kwam GTA V voor de derde keer opnieuw uit. Dit keer als een verbeterde versie voor de PlayStation 5 en Xbox Series X en S. GTA Online kwam daarmee tegelijkertijd ook uit als gratis losstaande game. GTA Online-spelers kunnen met echt geld Shark Cards kopen, om hun virtuele portemonnee te vullen en bijvoorbeeld huizen te kopen in het spel.
Sinds eind maart is er ook een GTA+-abonnement beschikbaar voor GTA Online. Voor een bedrag van 6 dollar per maand krijgen abonnees in-game content en virtueel geld. Dit abonnement bestaat pas sinds het einde van het boekjaar van Take-Two en het is nog niet bekend wat dit de uitgever heeft opgeleverd, maar het is weer een nieuwe manier om terugkerende inkomsten uit het spel te halen.
Take-Two heeft grote plannen om de inkomsten uit terugkerende uitgaven verder op te schroeven, bijvoorbeeld met de overname van smartphonegamemaker Zynga. Daar betaalt Take-Two 12,7 miljard dollar voor. De uitgever denkt dat die overname op 23 mei afgerond kan worden, na goedkeuring van de aandeelhouders.
Ook zonder de impact van die overname, denkt Take-Two dat de inkomsten en winst de komende jaren flink zullen stijgen. De volgende twee boekjaren wil de uitgever twintig free-to-play games uitbrengen. In het boekjaar dat in april volgend jaar eindigt, gaat dat om acht smartphonegames. Met die komende games en het portfolio van Zynga, zet Take-Two stevig in op inkomsten uit terugkerende uitgaven.
Ubisofts inhaalslag krijgt vorm
Van 'de grote vier' is Ubisoft de kleinste speler. Het bedrijf haalt ook een veel lager percentage van zijn inkomsten uit terugkerende uitgaven. Het afgelopen boekjaar was dat 38,2 procent en dat is een flinke groei ten opzichte van de 34,8 procent een jaar eerder. In 2019 was er een hogere piek, maar dat was een uitzondering omdat er in dat jaar weinig grote Ubisoft-games verschenen. De totale omzet van de uitgever was dat jaar daardoor lager.
Ubisoft probeert al jarenlang een inhaalslag te maken en wil net als de andere uitgevers een groot deel van zijn inkomsten uit terugkerende uitgaven halen. Daarbij heeft het bedrijf wisselend succes. Zo had Hyper Scape een concurrent moeten worden van het succesvolle Apex Legends van EA, maar de Ubisoft-game flopte en in april werd de stekker er definitief uit getrokken.
Daartegenover staat Rainbow Six Siege. Die game werd bij de release in 2015 matig ontvangen, maar is uitgegroeid tot een succesverhaal, doordat Ubisoft de game bleef updaten en van nieuwe inhoud bleef voorzien. Microtransacties en season passes zorgen daarbij voor inkomsten. Alleen al in het afgelopen boekjaar was de Rainbow Six-franchise goed voor een omzet van 300 miljoen dollar.
In april kondigde Ubisoft een smartphoneversie van Rainbow Six Siege aan. Ook heeft het bedrijf meerdere free-to-play games op de planning voor het nieuwe boekjaar, waaronder The Division: Heartland en XDefiant. Bij de recente bespreking van de jaarcijfers zei Ubisoft te verwachten dat dergelijke gratis games een 'betekenisvolle' bijdrage zullen leveren aan de inkomsten uit terugkerende uitgaven in het boekjaar dat volgend jaar eind maart afloopt.
Een ander verdienmodel van Ubisoft is abonnementsdienst Ubisoft+. Die is momenteel alleen voor de pc, Google Stadia en Amazon Luna beschikbaar, maar komt ook naar Xbox- en PlayStation-consoles. Vanaf juni is een uitgeklede variant van het abonnement onderdeel van de nieuwe PlayStation Plus-abonnementen. Wat voor een deal Ubisoft daarvoor met Sony heeft gesloten, is niet bekend, maar het zou voor Ubisoft een nieuwe bron van inkomsten uit terugkerende uitgaven kunnen zijn.
Game-industrie in beweging
De cijfers en plannen van de uitgevers maken duidelijk dat ze veel toekomst zien in games met een verdienmodel dat draait om terugkerende uitgaven. Dat is ook niet zo gek, want deze beursgenoteerde bedrijven willen graag zoveel mogelijk winst maken. Een game waar je jarenlang aan kan blijven verdienen, is in dat opzicht veel aantrekkelijker dan een titel die maar één keer geld oplevert.
Dat uitgevers hier sterk op inzetten, wil niet zeggen dat er geen ruimte meer is voor games zonder microtransacties of abonnementsmodellen. Het aantal gamers wereldwijd blijft groeien en de game-industrie is daarmee de grootste entertainmentindustrie ter wereld. Daarin is ruimte voor verschillende verdienmodellen.
Hoe de verhoudingen er over een jaar uitzien, is moeilijk te voorspellen, want de game-industrie is flink in beweging, zoals de begin dit jaar aangekondigde miljardenovernames laten zien. Als Microsoft Activision-Blizzard mag overnemen, verdwijnt de grootste 'traditionele' uitgever in een klap van het toneel. Het licht wel voor de hand dat het bedrijf onder de vlag van Microsoft zijn huidige koers zal voortzetten en flink blijft inzetten op de mobiele markt.