Google Rusland moet faillissement aanvragen na beslaglegging op bankrekening

De Russische tak van Google moet faillissement aanvragen nadat de Russische overheid beslag heeft gelegd op de bankrekening van het bedrijf. Gratis services zoals de zoekmachine en YouTube blijven nog wel beschikbaar in Rusland.

Het faillissement treft een tak van Google gelegen in Moskou, zo weet Reuters te melden. "De beslaglegging op de bankrekening van Google Rusland door de Russische autoriteiten heeft het onmogelijk gemaakt voor onze Russische afdeling om te blijven functioneren. Het aannemen en betalen van werknemers in Rusland, het betalen van leveranciers en verkooppunten en het voldoen aan andere financiële verplichtingen is hierdoor belemmerd", aldus de Russische tak van het bedrijf.

Het is niet bekend of het in beslag nemen van de financiële middelen van Google Rusland een doelgerichte actie van de Russische autoriteiten is om Googles services te dwarsbomen. Vooralsnog wilde de Russische overheid nadrukkelijk YouTube niet blokkeren omdat dit 'gebruikers zou benadelen'.

Google is in tegenstelling tot veel vergelijkbare techbedrijven enigszins afzijdig gebleven nadat het conflict tussen Rusland en Oekraïne losbarstte. De Russische overheid en het bedrijf van Alphabet hebben wel over en weer maatregelen tegen elkaar getroffen; Google stopte bijvoorbeeld de verkoop van advertenties in Rusland. Het Oost-Europese land blokkeerde op zijn beurt Google News vanwege 'nepnieuws' op het platform. Een algehele blokkade bleef vooralsnog uit.

Google Rusland
Afbeelding van de Google-doodle 'Russia Day' via Google

Door Yannick Spinner

Redacteur

18-05-2022 • 20:36

123

Lees meer

Reacties (123)

123
108
61
6
0
33
Wijzig sortering
Anoniem: 421923 18 mei 2022 20:57
follow the money... misschien dat Yandex hiervan profiteert.

Wat is het daadwerkelijke aandeel van Google diensten in Rusland? Wordt het veel gebruikt of zijn alternatieven meer populair?
Groot aandeel of klein, had google niet gewoon al uit Rusland weg moeten zijn? Net als Shell e.a. huilen als het fout gaat in een land waar je al niet had moeten zijn.
Google heeft weinig ruggengraat :P
(In meer politiek correcte termen zou je ze "neutraal" kunnen noemen.)

Heeft alles te maken met het business model,
hun services zijn erbij gebaat dat zoveel mogelijk mensen er toegang toe hebben.

Daarom zelfs nu het kantoor het land uit is gepest, stoppen ze nog niet met het aanbieden van hun diensten.

Maar ik zie ze niet huilen hoor, ik kan me niet voorstellen dat daar nog veel te halen was.
Google is de koning van de informatie, die zagen dit al tijden aankomen ;)
Zo zie je Google in maps ook veel getwiste grenzen met stippellijnen aangeven en afhankelijk van de taalinstellingen soms zelfs andere namen laten zien. Ze zijn gewoon niet geintresseerd in de politieke strijd, maar vergaren data en leveren gewoon onpartijdig informatie (en indien lokaal wettelijk verplicht het weglaten van sommige info). Hoewel ik veel afkeer heb ondertussen voor Google, doen ze dit wel goed. Dat wil ik geen weinig ruggengraat noemen. Als ze kant beginnen te kiezen is het einde zoek voor Google en kunnen ze sowieso binnen de kortste keren overal behalve in het westen sluiten, omdat het westen altijd andere iedeeën heeft over de rest van de wereld, wat ze daar niet accepteren.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 22 juli 2024 13:39]

omdat het westen altijd andere iedeeën heeft over de rest van de wereld, wat ze daar niet accepteren.
Afwijkende en onacceptabele ideeën zoals "begin geen oorlog met je buurlanden"?

Ooit was er het idee dat we vrijheid en democratie konden verspreiden naar de rest van de wereld door een voorbeeldfunctie op te nemen. Daarnaast greep vooral de VS naar de wapens om regime change op te dringen in naam van "democratie". Dit heeft veel vijanden gemaakt, en het idee van democratie als een ideaal ondermijnd. Landen als Rusland geloven niet meer in democratie als een universeel doel, en beschouwen het als een eigenschap van het imperialistische Westen (eigenlijk de VS, maar de verhouding van Europa tot de VS is te vergelijken met die van Belarus tot Rusland) dat we gebruiken om onze cultuur op te dringen.

En dus krijg je inderdaad retoriek zoals "wij mogen Oekraïne binnenvallen, want het Westen is Irak binnengevallen".
Afwijkende en onacceptabele ideeën zoals "begin geen oorlog met je buurlanden"?
Zo Fixed that. Niet persoonlijk naar jou, maar het is een veel gebruikte leus sinds de inval van Rusland en ik vind hem heel fout. Het lijkt namelijk zorgvuldig uitgekozen bewoording om de ook door jou aangekaartte oorlogen onder leiding van de VS een uitzonderingsplekje te geven.

Verder klopt het wel wat je zegt en is precies een deel van waar ik op doel. Hun hebben daar andere iedeeen. Sommige landen willen koningen, anderen een tsaar, dictateur of weet ik veel wat allemaal. Mag het volk daar lekker zelf bepalen al dan niet door voor zichzelf op welke wijze dan ook op te komen, niet heel de wereld hoeft te leven naar jouw ideaalbeeld en het werkt gewoon ook niet als ze het "geïnstalleerd" krijgen. Het moet hun eigen product zijn.
Lees de rest van mijn post |:(
En hoeveel andere redenen heeft Rusland nog aangehaald om Oekraïne binnen te vallen? Ik kan ze niet meer op 2 handen tellen. Dus laten we aub stoppen met dit soort posts te maken want het zijn allemaal drogredenen voor een dictator die zo hard vertroeteld is geweest dat hij denkt dat hij alles mag en kan.
Nooit geweten dat die stippellijnen daar toe dienden en er verschillen waren afhankelijk van je locatie,
dat is zeker opvallend.

Ik bedoelde weinig ruggengraat meer in de context dat ze het land uit gepest worden maar nog wel hun diensten blijven aanbieden.

Verder ben ik het helemaal eens wat betreft neutraal blijven, dat is natuurlijk altijd beter (en lucratiever).
Anoniem: 421923 @xenn9919 mei 2022 07:44
dat is precies het verschil tussen totalitaire/dictatoriale regimes en een vrije handelsdemocratie.
De bedrijven willen gewoon geen gezeur, maar die willen geld verdienen. Handel drijven.
Ook slechte mensen moeten eten.

Dus laten ze het liever aan de politiek over.

Alleen totalitaire denkwijzes willen dat politiek overal in gaat zitten.

Eigenlijk is dat dan ook weer slecht van 'ons' als westerse wereld: waarom willen wij onze politiek doordrukken in de kleinste facetten? Nou moeten allerlei bedrijven weg uit Rusland om het land te verzwakken, maar veel bedrijven willen zich helemaal niet bezig houden met politiek. Het wordt ze soms wel opgedrongen.

Nu is Google natuurlijk een grote speler, maar een ver familielid van mij is tuinder. Waar moet hij zijn bloemen nu kwijt?

Handel zou zoveel mogelijk neutraal moeten zijn. Maar ja, als men geld wat men met handel verdient kan inzetten voor oorlogvoering is het natuurlijk wel een logische stap. Maar alleen daarom, en niet omdat bedrijven perse een politieke moraal er op na 'moeten' houden.
Ah daarom wordt er zoveel gelobbyd omdat bedrijven apolitiek zijn.

Serieus?
nee, omdat bedrijven geld willen verdienen. Niet omdat ze inhoudelijk zo betrokken zijn bij de politiek.
Wat? Bedrijven zijn super inhoudelijk bij de politiek betrokken en voor een groot deel afhankelijk van de politiek.
maar doen ze dat uit eigen economisch belang? Lijkt me wel he.
Anders waren ze wel een politieke partij geworden.

Bedrijven gaan weg uit Rusland omdat:
- ze anders waarschijnlijk een boete krijgen voor het breken van sancties oid
- ze anders een deuk in hun imago krijgen
- ze uit zichzelf weg willen omdat ze zelf iets vinden van de situatie in Oekraine

Ik durf te stellen dat het qua reden/prioriteit in die volgorde is. Directe schade beperken, daarna indirecte schade beperken, en daarna misschien een morele keus.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 421923 op 22 juli 2024 13:39]

Yes, maar dat is wat anders dan: "ze willen geen gezeur en houden zich afzijdig".
Ondanks alles verdienen ze aan een land waar weinig te halen valt dus blijkbaar nog steeds genoeg anders hadden ze hun diensten wel gestopt. Of het geld of controle in de toekomst is moet je nog maar afwachten.

Misschien een appels met peren voorbeeld maar China zit ook niet voor niks in Afrika, die krijgen er ook macht voor terug in de toekomst ondanks dat het nu een hoop geld kost.
Hoe zou jij reageren als jouw werkgever ruggengraat heeft en spontaan takken gaat sluiten waardoor jouw baan of die veel van je collega’s verdwijnt? Het is allemaal niet zo zwart-wit.
Had ik een tijdje terug niet begrepen dat de oprichter van Yandex ook een beetje een conflict hadden met Putin. Of zijn de eigenaren ondertussen gewisseld of re-educated.
Inderdaad, Yandex zit ook in de problemen.

https://www.nrc.nl/nieuws...horen-met-poetin-a4113867

Edit: zonder paywall. https://archive.ph/vf6Fo

[Reactie gewijzigd door Muncher op 22 juli 2024 13:39]

Dit artikel zit helaas achter een paywall, als het kan post dan liever een artikel zonder paywall.
Dit is het beste vergelijkbare artikel dat ik kon vinden.
https://techcrunch.com/2022/03/16/russia-yandex-news-vk/
Ik denk dat je verward bent met VKontakt(Russische "facebook"). Die heeft de eigenaar moeten verkopen, nadat hij bij de vorige Oekraïne-crisis weigerde om info van Oekraïners aan de staat te geven.
Toen heeft hij maar Telegram opgericht.

Nu dit bewijst wil als voor Russische bedrijven al moeilijk is om daar te opereren, dat het voor Westerse nog erger zal zijn.
Die heeft de eigenaar moeten verkopen
Bijzonder dat ze de eigenaar moesten verkopen. Heeft hij nog wel iets opgebracht? 8)7
Daar had je problemen mee maar niet "Nu dit bewijst wil als voor" :?
😂 Ja daar bleef ik ook op hangen..
Wat ik weet is dat Yandex heel veel verschillende diensten aanbiedt, zoekmachine (https://en.wikipedia.org/wiki/Yandex_Search), cloud (https://en.wikipedia.org/wiki/Yandex.Drive), mail (https://en.wikipedia.org/wiki/Yandex_Taxi), tot aanbieders van van taxi's (https://en.wikipedia.org/wiki/Yandex_Taxi), auto's die je kan huren, tot bezorging van eten (https://en.wikipedia.org/wiki/Yandex_Eda) of een eigen marketplace (zoiets als amazon/bol https://en.wikipedia.org/wiki/Yandex_Market), Yandex Maps (https://en.wikipedia.org/wiki/Yandex_Maps) en Yandex metro/openbaar vervoer.

Dus in dat opzicht biedt Yandex veel betere en completere diensten aan dan Google, Google werkt gewoon goed daar. Maar Yandex is in alles toch net wat completer daar.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 22 juli 2024 13:39]

Ik zie nog niet in hoe je de conclusie trekt dat de diensten beter en completer zijn. Google heeft nog veel meer diensten behalve dan dat eten bezorgen en taxis.
Die diensten die jij en ik van Google in Europa kunnen genieten, bestaan in Rusland niet of zijn minder functioneel. Verder is Yandex ook immens populair in diverse ex-soviet landen (waar Google Maps nog nooit een auto heeft gehad, heeft Yandex dat wel). Yandex heeft in feiten bijna 1:1 soortgelijke dienstverlening als Google (search, mail, maps, payments, en zelfs taxi (werkt prima))

[Reactie gewijzigd door m4ikel op 22 juli 2024 13:39]

@Dramatic wat @m4ikel zegt. ook zelf de ervaring gehad dat Google daar minder is dan Yandex. Wat Google is voor de USA, is Yandex voor daar (kwalitatief goed).

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 22 juli 2024 13:39]

En niet alleen voor ex Sovyet landen. Ook in Turkije is Yandex best populair als zoekmachine en clouddienst.

Wat betreft dit nieuwsbericht, dit is vrij logisch toch. Het westen legt beslag op alles wat met de R van Rusland begint. Het is niet meer dan normaal dat Rusland hetzelfde doet tegen westerse bedrijven of personen. Vind het raar dat mensen nu hierom zo heftig op Rusland reageren alsof ze dat niet snappen. Heftig reageren op de oorlog zelf is wel begrijpelijk uiteraard voordat mensen mij gaan aanvallen..

[Reactie gewijzigd door HakanX op 22 juli 2024 13:39]

Anoniem: 85014 @HakanX19 mei 2022 10:20
Klopt, en al die sancties zijn al hun goodwill voor onze Westerse invloeden volledig teniet aan het doen.

Vandaag kloppen wij ons op de borst hoe goed wij wel niet zijn dat we Rusland straffen met sancties. Morgen hebben wij geen goedkoop gas en geen goedkope olie en verkoopt Rusland beter en meer aan Pakistan, Indië, China. Vandaag blokkeren wij Russische toegoeden van hun centrale bank, wat een ongeziene maatregel is die letterlijk neerkomt op bloot-blanke diefstal zondermeer. Morgen zal de niet-Westerse wereld hun Dollar en Euro-afhankelijkheid verminderen (dit process is extreem hard gaande op dit moment, en helemaal niet alleen voor Rusland - m.a.w. de Euro en Dollar verliezen internationaal gezien massaal aan vertrouwen). Vandaag vinden we het leuk en tof en erg populistisch dat Mc Donalds uit Moskou vertrekt. Maar we vergeten wel even dat net de introductie van Westerse bedrijven zoals een voedingsketen zoals Mc Donalds in de jaren negentig net ervoor zorgde dat de Russische bevolking ons Westerse wereldbeeld voorgeschoteld kreeg. Morgen kan je dat totaal en volledig vergeten.

We snijden zeer hard in eigen vlees. Terwijl de Russische economie nu al tekenen van herstel vertoont en onze Westerse aandelenmarkt belachelijk hard richting een zeer zware recessie gaat.

Maar het was even heel erg leuk, populistisch en tof om harde woorden en sancties aan te kondigen. Het deed ons collectief even goed en moralistisch voelen. Morgen betalen we de rekening. En overmorgen is onze Westerse invloed wereldwijd verschrompeld tot nul en niets.

Inderdaad, Rusland reageert. Maar niet enkel Rusland. Heel veel landen kijken met de oogjes open naar wat hier gaande is. En vertrouwen de EU, het VK en de VS helemaal niet meer. Dus dat geeft je een idee welke opkomende macht ze in de toekomst zullen volgen. Het begint met Chi en eindigt met na.
Dus wat is de oplossing? We laten hen alles maar doen want anders kan het nadelig zijn voor onszelf?
Anoniem: 85014 @svenM19 mei 2022 13:40
Je sancties doordacht nemen. Bijvoorbeeld lever wel wapens aan Oekraïne maar sluit de olie en gas niet af. Je gaat het Russisch regime toch niet kunnen stoppen met het produceren van wapens en het voeren van oorlog door Westers geld af te nemen. Rusland verkoopt dan gewoon elders haar zaken. Bovendien heeft het de productiemiddelen om wapens te maken zelf in handen en heeft het altijd al wapens kunnen produceren en oorlog kunnen voeren. Ook toen het tijdens de Koude Oorlog vrijwel volledig disconnected was van de Westerse economie.

Wat we nu bereikt hebben is dat er nul en niets onderhandeling met het Kremlin nog mogelijk is. We hebben alles al van de tafel geveegd.

Zeg eens. Met wat zouden we het Kremlin nog kunnen overtuigen te stoppen? We hebben helemaal niets meer in handen. Alle onderhandelingsmarge is reeds uitgegeven aan populisme.

m.a.w. wij doen er niet meer toe voor het Kremlin. Totaal niet meer. Dus wat is eigenlijk de oplossing van zij die altijd maar hardere sancties willen? Doorgaan tot de nucleaire wapens vallen? Ik ben eigenlijk heel erg benieuwd naar hun grootse strategie. Want ik zie er helemaal geen enkele. Enkel maar woede, populisme en grootspraak. Wat leidt tot meer oorlog en zwaarder oorlog. Dus massavernietigingswapens. Merk je dat op, dan krijg je van die mensen: ja en dan, wij hebben ook nucleaire wapens. Dan vegen we Rusland van de kaart. Mooie verlies verlies positie hoor: de hele wereld is kapot daarna. Wij ook.

ps. De totale populatie van Rusland is 144 miljoen mensen. Uitspraken zoals 'dan vegen we Rusland van de kaart' staat dus gelijk aan een genocide die veel groter is dan de gehele tweede wereldoorlog.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 85014 op 22 juli 2024 13:39]

Ik ben eigenlijk heel erg benieuwd naar hun grootse strategie.
Kijk maar naar de Dollar / Euro koers als je wilt weten wat het plan was, nog even en het is 1:1 en ik denk dat de Dollar daarna nog iets verder gaat. We hebben alles onder druk van de VS gedaan en gaan ultra dure Amerikaanse LNG importeren. Wapenindustrie is ook booming. EU raakt zijn economische macht kwijt, Rusland heeft groot gezichtsverlies. De NAVO gaat in versnelling naar een uitbreiding en landen die eerder niet de 2% van hun BNP (dacht ik) dat de VS wilt aan de NAVO wilde uitgeven, gaan dat nu alsnog doen. Dat is al WIN-WIN-WIN-WIN voor de VS en ik zie vast nog wat dingen over het hoofd. Zoveels wins als toeval bestaat niet.

Om dit alles verder allemaal kracht te blijven geven mag de oorlog niet snel voorbij zijn. Oekraine krijgt daarom net genoeg hulp om niet te vallen, maar Rusland moet ook niet stoppen. Na de vredesonderhandelingen in Istanbul was Zelenskyy redelijk positief dat er een begin was gemaakt en beide kampen bereid waren water bij de wijn te doen. Vervolgens na een gesprek met de VS veranderd Zelenskyy helemaal van zijn standpunt en lopen de gesprekken vast.

Ik weet, het is hier niet populair om iets anti-VS te noemen omdat ze onze bondgenoot zijn, alleen dit keer doet het volgens mij voor het eerst Europa zeer grote schade aan. Als het jezelf begint te raken, dan veranderen standpunten weleens sneller dan gewoonlijk.
overheidskanalen blokkeren en alle betaalde apps tegenhouden (zie de gerelateerde berichten) is niet "afzijdig blijven". Google heeft gekozen om de sancties van haar eigen overheid te volgen, dan lijkt dit een logisch antwoord. Die Russische bootjes zijn ook zomaar in beslag genomen.
Google heeft gekozen om de sancties van haar eigen overheid te volgen, dan lijkt dit een logisch antwoord. Die Russische bootjes zijn ook zomaar in beslag genomen.
Dat is juist totaal verschillend. Die "bootjes" zijn eigendom van de mensen die (als het goed is) invloed hebben op Poetin en daarmee (indirect en passief, maar toch) de huidige oorlog veroorzaakt hebben (of in elk geval, niets doen om het te stoppen). Google heeft in principe geen enkele invloed op het beleid van de overheid van de VS. Ja okee, ze kunnen lobbyen, maar dat doen ze om privacy en belasting te ondermijnen, niet om sancties tegen Rusland te bevorderen.
Ter vergelijking: als jij het er niet mee eens bent dat een straat is afgezet, ga je dan protesteren bij de burgemeester die heeft besloten dat de straat afgesloten moet worden of bij de wegwerker die het bord neerzet?
Volgens mij is in NL nog niets in beslag genomen, maar slechts bevroren. De eigenaar kan dus niets met boot of geld, maar het is nog steeds niet bezit van de NL overheid. Hoewel er al stemmen opgingen in de politiek om werkelijk dingen te confisqueren, is dat wel juridisch eng. Als een overheid zomaar dingen mag afpakken, zonder deugdelijke juridische toetsing, dan ga je als overheid over een grens. Aangezien Nederland zelf niet in oorlog is met Rusland (en hopelijk komt het ook niet zover), zou het met verbazen als dit echt zou kunnen. Maar wellicht heb ik het mis.

PS Onteigeningsprocedures zijn niet voor niets langdurige juridische processen.
Als een overheid zomaar dingen mag afpakken, zonder deugdelijke juridische toetsing, dan ga je als overheid over een grens.
Waarom neem je aan dat het zonder juridische toetsing zou gebeuren? Bij het bevriezen is haast (omdat je niet wilt dat geld of eigendommen het land verlaten net voordat je ze kunt veiligstellen), maar zodra ze eenmaal bevroren zijn is er, voor zover ik weet, alle tijd voor een grondige, deugdelijke procedure.
Daar ging het me niet om, maar of Nederland ook al dingen in beslag had genomen/onteigend. Dit n.a.v. de titel van het onderwerp dat Rusland al de rekeningen van Google heeft geconfisqueerd. Dat is volgens mij in NL niet zo.
Bevriezing is een gevolg van een conservatoir beslag.

Er zijn trouwens 12 jachten in aanbouw en 2 jachten die hier voor onderhoud zijn in beslag genomen door Nederland.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 22 juli 2024 13:39]

Die 'juridische toetsing' is tegenwoordig ook niet meer zo indrukwekkend. In alle gevallen heeft de overheid 'algemeen belang', dus sta je vrijwel kansloos.
Welnee. Ook al is het in het algemeen belang, dan nog gelden alle andere juridische eisen.

Neem een relevante recente zaak, de Box-3 belastingheffing. Die belasting ging in de algemene middelen en was zonneklaar in het algemeen belang. De Hoge Raad stelde echter vast dat spaarders disproportioneel belast werden. Proportionaliteit is óók een rechtsprincipe.
Net zoals westerse landen midden in de oorlog nog gas en olie afnemen van Rusland. Is het westen dan ook een oorlog aan het sponsoren?
Ja, dankzij ons gasgebruik heeft Rusland een constantie inkomstenstroom om oorlog te blijven voeren. Wat dat betreft hebben we allemaal boter op ons hoofd,
ja nou lastig.. erg duur.. in de toekomst.. we proberen...

Alles leuk en aardig maar sancties mogen natuurlijk niet teveel kosten.
Anoniem: 715452 @robvanwijk18 mei 2022 22:06
Google heeft wel degelijk invloed, of is er geen enkele android telefoon actief in Rusland?
Google heeft wel degelijk invloed, of is er geen enkele android telefoon actief in Rusland?
We hadden het over Google's invloed in de VS (of desnoods, in het Westen in het algemeen).
google moet luisteren naar haar overheid net zoals de oligarchen moeten luisteren naar poetin, zij zijn niet degenen die invloed op hem hebben, maar naar zijn pijpen dansen om hun eigen macht en rijkdom te vergroten. In dat opzicht is er imho maar heel weinig verschil, zie maar wat er met de rijken is gebeurd die hem niet zomaar volgden of er tegenin gingen.
Gezien de ervaringen van verkeersregelaars die met enige regelmaat het nieuws bereiken, doet de doorsnee persoon het laatste.
Wat een extreem naar proces dit. Het is juist de onderlinge afhankelijkheid van onze economieën die maakt dat we niet in oorlog gaan met elkaar.
Zeer belangrijk punt wat velen niet doorhebben. Je denkt altijd niet 2 x maar 2 miljoen x na voordat je gaat aanvallen als je bepaalde afhankelijkeden hebt uit die richting en als het jou net zo hard, zo niet harder terug gaat raken. Globalisering is de belangrijkste reden waarom we vergeleken met de geschiedenis, relatief weinig oorlogen hebben. Kijk alleen al binnen de EU zelf, kan je je nu een oorlog tussen Duitsland en Frankrijk voorstellen bv?
Globalisering heeft misschien een aantal oorlogen voorkomen. Maar tegen welke kosten?
Globalisering levert ook veel ellende op voor mens en dier.

Wij leveren bij voorbeeld melk en groente aan o.a. Afrika. Maar onze producten zijn zo goedkoop (subsidie) dat een boer in Afrika het er niet voor kan produceren.
Dat kinderen onze kleding maken, mensen onder de arm moede grens moeten werken, zodat wij een goedkoper broek hebben.
Dieren worden 1000de kilometers vervoert, omdat ze hier goedkoop gefokt worden, maar als je het varken in Italië slacht, mag het in eens parmaham heten.
Rozen kweek je natuurlijk in Kenia, tot dat ze geen belasting voordeel meer geven, dan verplaats je het spul, naar het volgende land.

Nee, globalisering is top ;)
Anoniem: 696166 @wica19 mei 2022 12:11
Wij leveren bij voorbeeld melk en groente aan o.a. Afrika. Maar onze producten zijn zo goedkoop (subsidie) dat een boer in Afrika het er niet voor kan produceren.
dat heeft niks met globalisering te maken, maar met uit de hand gelopen subsidies en betere productiemogelijkheden hier.
Dat kinderen onze kleding maken,
opnieuw: niks met globalisering te maken, wel met plaatselijke wetten op kinderarbeid.
mensen onder de arm moede grens moeten werken, zodat wij een goedkoper broek hebben.
Plaatselijke wetten en minimumlonen. Het is overigens zo dat juist door globalisering deze onderbetaalde werknemers uit hun ellende kunnen komen (zie China nu tov 20 jaar terug). Door globalisering krijgen deze mensen alternatieven om een beter inkomen/betere werkomstandigheden te zoeken.
Dieren worden 1000de kilometers vervoert, omdat ze hier goedkoop gefokt worden, maar als je het varken in Italië slacht, mag het in eens parmaham heten.
wat heeft dit met globalisering te maken?
Wat is je punt precies? Dierenwelzijn? Wetgeving omtrent het benoemen van streekprodukten? Milieuvervuiling?
Al die dingen kunnen met wetgeving aangepakt worden en hebben niets met globalisering te maken
Rozen kweek je natuurlijk in Kenia, tot dat ze geen belasting voordeel meer geven, dan verplaats je het spul, naar het volgende land.
opnieuw: wat is het punt en waarom is dit slecht?
Ook goeie punten, maar ik denk dat dat meer kapitalisme is dan globalisering. Zulke verschillen heb je zelfs binnen hetzelfde land al, waardoor mensen zich ophopen in een paar "grote" steden.

Hoe dan ook, we leven niet in een roze wereld helaas, er valt nog veel te verbeteren. Het is allemaal relatief nieuw en vooral op gang gekomen na WOII. De wereld moet zijn balans nog vinden in het systeem, welke momenteel zwaarder weegt aan de westelijke kant. Niks gaat helaas zonder slag of stoot.
Of de combinatie van beide. En de oplossing is dan ook waarschijnlijk beide aan banden leggen.
Hoe meer we elkaar kennen hoe kleiner de kans op ruzie. Dat werkt zowel in het groot als in het klein. Onbekend maakt onbemind.
Het alternatief is in een gegraven put zitten in een Pools bos, schietend op een Rus die net zoveel van Fanta houd als ik onder een paar rondes Overwatch. Het kan altijd beter. Maar niet op elkaar vertrouwen is geen oplossing.
Nee, dat is geen alternatief, dat gebeurd al. Alleen hadden wij, in de EU er geen last van tot afgelopen februari. Omdat de grote jongens, hun oorlogen voornamelijk in de zandbak aan het uitvechten waren. Maar echt net minder mensen/dieren leed.
Dat is niet waar.
Duitsland en Frankrijk deden niet mee in het midden oosten (zaten niet in de Coalition of the Willing).
Die gingen vol in op Rusland voor gas, olie, etc. Vandaar dat afkicken zo moeilijk is.
Dat is onderdeel van globalisatie.
Frankrijk zit er tot aan zn nek in. Alleen niet in teamverband en niet "officieel". Ze zijn niet voor niks één van de felste tegenstanders van de Turkse bemoeinis. Duitsland heeft er vanwege het verlies van WO I en II sowieso geen directe belangen of zeggenschap in het gebied. Die zijn meer bezig met zakendoen en wilde idd helemaal niet stoppen met Russische handel, maar is uiteindelijk bezweken onder de druk van de VS.
Het zou wel vrij handig zijn als ze in frankrijk duits gaan spreken voor als we daar op vakantie gaan maar ik zie het nu ook niet meer zo gebeuren. Het oostblok daar in tegen is een komplete andere cultuur dan west europa, daar kan echt nog van alles gebeuren zolang ze niet lid zijn van de EU.
De oorlog had ook anders kunnen gaan, meer als gepland, dan was binnen een maand het halve land ingenomen waren de russische doelen gehaald en waren de vredes besprekingen begonnen en waren ze ergens accoord gegaan met de voorstellen. Dan was rusland een stukje groter geworden en heeft het meer grondstoffen op eigen gebied en de havens in het zuiden.

Havens zijn erg belangrijk, kijk maar naar bolivia die hun havens kwijt zijn geraakt aan chili toen ze samen met venuzuela dachten landje pik te kunnen doen, Ze hadden veel welvarender kunnen zijn als ze die haven nog hadden voor hun export. Toen bleek de relatie met het westen de doorslag te zijn en heeft uiteindelijk chili de oorlog gewonnen met beter materiaal.

De russen hadden niet het verzet verwacht en ook niet de reactie van de rest van de wereld.
Hun relatie met china hebben ze veilig gesteld door taiwan te erkennen als chinees en te wachten tot na de spelen, maar doordat het westen ook druk zet op china hebben ze nog niet echt versterkingen van die kant gekregen.
Ik hoop dat alle sancties in stand blijven totdat alle bezette gebieden weer terug gegeven zijn, maar ja politiek is iets raars waar andere belangen wereldwijd soms meer waarde hebben dan wie de eigenaar is van een strook land.
Ik bedoel de gaslijn tussen Europa en Rusland is tientallen jaren een "mutually beneficient" iets geweest, vooral voor de economie en industriële productie van west-Duitsland na WW2. Ik denk dat het een stabiliserende factor geweest is.

Let wel, geweest; ik denk dat Rusland keek naar wat er met het gas uit Groningen gebeurde en hoe dat de afhankelijkheid van Europa van Russisch gas zou beinvloeden. Maar ook de reactie op de invasie in 2014, en ze hebben afgewacht of Trump een 2e termijn zou krijgen en daarmee de VS uit de NAVO zou halen.

Helaas niet goed gelukt en ze zitten nu diep in de poep.

[Reactie gewijzigd door YopY op 22 juli 2024 13:39]

Het is Rusland die die band verbroken heeft, wss uit een dom geloof dat het Westen hun inval in Oekraïne wel zouden accepteren omdat sancties te veel zouden kosten "want globalisatie".
Het is juist de onderlinge afhankelijkheid van onze economieën die maakt dat we niet in oorlog gaan met elkaar.
Mission failed
De missie is op zich wel gelukt, alleen zijn we vergeten dat er ook economieen buiten onze europese bubbel zijn die niet meededen.
Ik denk met de leiders uit de tijd van de koude oorlog dat het anders gelopen was. We lijken bepaalde dingen die we toen geleerd hebben vergeten te zijn.
Aan de ene kant zou Google heel Rusland moeten isoleren. Aan de andere kant zijn ze juist via hun zoek machine een relatief onafhankelijke bron van informatie voor de burgers (voor zover de overheid er niet al censuur aan opgelegd heeft).
Dat begint nu langzaam helaas om te draaien...
Dat is al gebeurt zoals met het blokkeren van Google News en het verder blokkeren van andere sites die je via Google zou vinden (als die niet al uit Google RU gehaald zijn).

Daarnaast wil Rusland graag van het internet af dus ik zie niet wat Google daar nog te zoeken heeft.
Youtube heeft ook al regionale filters dus ik verwacht dat je daar ook weinig vind.
Hopelijk heeft google de rekeningen zo leeg mogelijk kunnen maken!
Beetje actie reactie.
Als russische rekeningen en spullen zomaar in beslag genomen kunnen worden dan anders om toch ook?
Beetje bij beetje, zit Rusland zichzelf in de hoek te drukken van actieve dictator.
Niet dat ie dit al was, maar hij probeert door middel van intimidatie en stelen van derden, om zogenaamd een "statement" te maken. Niet in trappen, zou ik zeggen.
Blijkbaar is het niet helemaal nog door gedrongen bij hem, dat door steeds dit soort acties, en liegen, en vooral lekker doorgaan met oorlogje voeren en landje pik, dat de rest van de wereld de duimschroef alleen maar meer aandraait.

[Reactie gewijzigd door Power2All op 22 juli 2024 13:39]

Dit is al heel lang gaande. In Rusland is er al jaren spraken over een eigen, gesloten "Russisch internet".

Ze hebben daar hun eigen bank systeem, en mensen worden aangemoedigd om daar gebruik van de te maken dmv kortingen op hun energie rekeningen wanneer ze met zo'n bank rekening betalen.

Het ding is, vele mensen zijn daar opgegroeid met propaganda, en weten niet beter. Zij vertrouwen hun overheid, en denken dat alles oke is
Het ding is, vele mensen zijn daar opgegroeid met propaganda, en weten niet beter. Zij vertrouwen hun overheid, en denken dat alles oke is
Voor een deel van de bevolking zal dat vast zo zijn, maar bij de (schaarse) interviews die ik nog zie weten een aantal Russen zeer goed hoe ze subtiel kunnen hinten dat ze het er absoluut niet mee eens zijn, zonder zichzelf aan al teveel risico bloot te stellen. Maar er is nogal een verschil tussen weten dat er tegen je gelogen wordt en weten hoe je daar iets aan kunt veranderen. In een land met geheime politie, compleet corrupte rechters en strafkampen in plaats van gevangenissen is het lastig om de boel te verbeteren...
Ik zal je een geheimpje vertellen: over de hele aardbol in elke cultuur groeien mensen op met propaganda.
Propaganda heb je inderdaad overal, maar er zit wel een enorm verschil tussen landen waar de staat alle nieuws en media voorzieningen in handen heeft en/of streng controleert en z'n burgers op die manier de grootste onzin kan wijsmaken zonder weerwoord, en democratische "vrije" landen zoals de meeste Westerse landen waar je meerdere bronnen hebt die niet allemaal door de staat gecontroleerd worden en die elkaar dus controleren om te voorkomen dat men onzin verkondigd.. Landen waar ook politieke oppositie niet stelselmatig onmogelijk gemaakt wordt zoals in Rusland al een tijdje aan de gang is..
"De EU blokkeert mediakanalen die tot doel hebben de EU te ondermijnen. Dit is even erg als Rusland waar je 15 jaar achter de tralies vliegt als je de oorlog een oorlog noemt."
Ik kan rt.com gewoon bezoeken (KPN), het enige wat bij mijn niet standaard is zijn de dns servers (adguard). Dus echt een harde blokkade zit er niet op.
Dat jij dit mag schrijven (en dat het blijft staan) betekent per definitie dat je geen gelijk hebt.
Als je het over onzin verkopen hebt hoeft het niet persé die alles controlende staat staat te zijn en die de burger van alles wijs kan maken. We hoeven alleen maar te kijken naar de vorige Amerikaanse regering en de mogelijke reacties hier.

[Reactie gewijzigd door Giszmo op 22 juli 2024 13:39]

Dat is geen geheim.

Alleen is om gaan met propaganda een stuk lastiger wanneer je in een land leeft waar het overgrote deel van de bevolking heel weinig geld heeft. Niet/nauwelijks toegang heeft tot internet, een groot deel van het internet wordt geblokkeerd, of in een taal is die ze niet spreken.

Veel mensen daar hebben niet eens tv, en als ze al tv hebben, dan alleen maar state-owned zenders. Alle kritische media (tv, radio, krant) wordt daar de nek om gedraaid.
Ik zal je nog een geheimpje vertellen: de heftigheid en hoeveelheid propaganda wordt niet gelijkelijk over de wereldbevolking uitgestort.
Zo lang niemand op de rem trapt, dan blijft het maar verder escaleren tot uiteindelijk de meest onwenselijke uitkomst.
Inderdaad. Zolang Rusland niet stopt met Oekraniers vermoorden en hun land te bezetten, blijft de situatie verder escaleren. Het is een wonder dat de wereld het geduld heeft om niet militair in te grijpen om een derde wereld oorlog te voorkomen. Als wij ook net zoals Rusland waren, dan lag de wereld allang in as.
Als wij ook net zoals Rusland waren, dan lag de wereld allang in as.
Klopt, maar als "wij" echt goed bezig waren, hadden we geen zaken gedaan met dit soort regimes. Was beter geweest voor het milieu en had een hoop leed voorkomen.

De Russische overheid is ellende, en de mate van corruptie ook, maar laten we vooral niet vergeten dat we hier zelf ook niet heilig zijn. We financieren wereldwijd een enorme hoop ellende.
[...]

Klopt, maar als "wij" echt goed bezig waren, hadden we geen zaken gedaan met dit soort regimes. Was beter geweest voor het milieu en had een hoop leed voorkomen.

De Russische overheid is ellende, en de mate van corruptie ook, maar laten we vooral niet vergeten dat we hier zelf ook niet heilig zijn. We financieren wereldwijd een enorme hoop ellende.
China is de grootste economische steunpilaar van de Russische economie... alsook nu omringende landen die in Roebels betalen als ze Russisch gas af willen nemen.
China is zelf ook met heftige mensenrechtenschendingen bezig. Op iets kleinere schaal dan Rusland, maar nog altijd miljoenen mensen. Daar vinden we in Europa alleen niks van, want we doen prima zaken met China ofzo.

Amnesty Intl.: Wat je moet weten over de situatie van de Oeigoeren

Buiten dat ik sowieso geen fan ben van hoe we hier nu met energie en gas omgaan (maar ook nog geen oplossing heb), wisten we ten tijde van het begin van de aanleg van NordStream II al dat we dit soort problemen konden verwachten. We maakten onszelf afhankelijk van iemand die net een stuk van een ander land geannexeerd had, en van vrijwel iedere Nederlander een familielid, vriend, kennis of collega uit de lucht had laten schieten (tenminste, mij verbaast het bij hoeveel mensen MH17 behoorlijk dichtbij kwam).

Overheden over de hele wereld zullen elkaar scherp moeten houden, opdat dit soort dingen niet kunnen gebeuren. Doen we dat niet, accepteren we geen scherpe veroordeling van elkaar, bouwen we geen redundanties in, dan zijn dit soort zaken helaas het gevolg. We kunnen er niet op vertrouwen dat er nergens een wereldleider opstaat die tijdens z'n carriere doordraait of zelfs vantevoren al foute plannen heeft. Om even niemand in z'n eigen taal voor het hoofd te stoten, kijk ff naar Orbán.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 22 juli 2024 13:39]

Irak vergeten? Is precies hetzelfde als waar het “westen” Rusland van beschuldigd.
*de VS

Anyway, laten we dan maar Groot-Brittannië binnenvallen. Ze willen niet bij de EU en we hebben een groter leger. En uiteraard kan China Japan binnenvallen, en waarom verovert Zuid-Afrika niet gewoon het hele continent. Want GW Bush begon een oorlog, dus iedereen mag een oorlog beginnen.
Ik vind dat Frankrijk ook geboycot moet worden omdat Napoleon geprobeerd heeft het hele continent te veroveren. Oh ja, Spanje ook. Die hebben dat met Zuid Amerika gedaan. Laten we ons dan zelf ook boycotten vanwege onze veroveringen. En als we dan toch bezig zijn ook Italië vanwege wat de Romeinen ooit gedaan hebben 8)7
Dit slaat kant noch wal.
Wat probeer je nu eigenlijk te zeggen?
Ik heb het over iets wat zeer recentelijk is terwijl jij praat over zaken wat gigantisch lang geleden is geweest. 8)7
Sarcasme is dus overduidelijk niet aan jou besteed........
"Je schrijft dat alsof Nederland onder doet voor Rusland tegenwoordig wat de propaganda betreft. Sorry, maar daar moet ik even heel hard om lachen."
Als je serieus meent dat wij ons van hetzelfde type leugens en eenzelfde gelijkgeschakelde staatsmedia bedienen dan hebben we elkaar niet zo veel meer te melden.

Wel zou ik het waarderen als je het woord "sorry" niet gebruikt als je het niet meent.
In Nederland is iedereen vrij om een nieuwssite te beginnen en zelf artikelen te schrijven (zolang die binnen de wet vallen). Zelfs anti-overheidsorganisaties krijgen hier zendtijd via landelijke zenders. Dus lul niet zo dom over propaganda.
Ja... ze hebben alleen wel de meeste radioactieve raketjes van de hele wereld... dus laten we hopen dat het niet zover komt :)
Maakt geen moer uit wie de meeste heeft. Zolang beide partijen er meer dan een paar honderd hebben, zal voor beiden de uitkomst hetzelfde zijn als ze worden gebruikt. Rusland kan ze op ons gebruiken, maar dan bestaat Rusland ook niet meer.
Denk dat Amerika en Israel, en zelfs wij (we hebben hier nogal wat rakketjes van Amerika opgeslagen liggen...) wat meer hebben liggen dan de Russen, die wat preciezer kunnen mikken...
Beetje bij beetje, zit Rusland zichzelf in de hoek te drukken van actieve dictator.
Niet dat ie dit al was, maar hij probeert door middel van intimidatie en stelen van derden, om zogenaamd een "statement" te maken. Niet in trappen, zou ik zeggen.
Blijkbaar is het niet helemaal nog door gedrongen bij hem, dat door steeds dit soort acties, en liegen, en vooral lekker doorgaan met oorlogje voeren en landje pik, dat de rest van de wereld de duimschroef alleen maar meer aandraait.
Was deze actie een verrassing dan ?
Ik had alleen het idee dat het al eerder gebeurt zou zijn.
Je ontneemt een land zijn inkomen en diensten door sancties, en er worden uitspraken gedaan als "we moeten de heropbouw van Ukraine bekostigen met de in beslaggenomen assets van Russische fondsen"

Wat denk je dat dan aan de andere kant van dat lijntje gedacht wordt ?
"Bedrijf XX heeft hier vast nog wel een paar centen ... wat jullie kunnen, kunnen wij ook"
Tja, dat krijg je als je denkt even een soevereine land binnen te vallen met voorwendsels die totaal niet strookt met de werkelijkheid. En dan ineens pikachu gezichtje trekken dat de hele wereld ineens een probleem met je hebt...

Als je dan probeert druk te zetten op die landen vanwege je inval in een ander land, en dit harder aan geschroefd wordt, is vreemd ? Neuh, dit had ie kunnen verwachten.
Hij denkt hiermee een "ha ha !" te doen, maar dit wordt uiteindelijk een "oh no".
"De Zodiac Killer heeft tien mensen vermoord en is nog steeds niet opgepakt, dus mag ik gerust ook enkele mensen vermoorden. Eerlijk is eerlijk!"

Het feit dat "mensen" als jij een oorlog vergoelijken met als argument dat een ander land ook een oorlog is begonnen, doet me vermoeden dat we zullen staan juichen wanneer WO3 begint. Want als zij het mogen, dan mogen wij ook, nietwaar? Dan mag iedereen een oorlog beginnen! Tijd om Viagra te hamsteren, want we mogen allemaal lekker burgers gaan verkrachten!
De VS doet meer aan landjepik gezien de interventies in 72 landen sinds de Tweede Wereldoorlog. En dat zijn er een stuk meer dan wat Rusland heeft gedaan. En de EU doet daar onder de NAVO gretig aan mee.
[/quote]

VS doet niet meer aan landjepik, laatste landjepik van de VS was in 1898: Hawaii
... Ik zie dit soort berichten veel vaker voorbij komen zonder enige bewijs, bronnen of laat staan enige punt te hebben. Er zijn maar op 1 hand te tellen kritieken die jou opmerking steunen, de rest van de 99% onderzoekers zijn het totaal niet met je eens.
Maar goed, blijf vooral Rusland steunen en de NAVO in een verkeerd daglicht te zetten, die enkel als verdediging tegen een WW2 achtige situatie, gesticht was, en nu een stigma krijgt door dit soort gedram.
De VS doet meer aan landjepik gezien de interventies in 72 landen sinds de Tweede Wereldoorlog. En dat zijn er een stuk meer dan wat Rusland heeft gedaan.
Noem eens een land op dit moment dat Amerika heeft gejat ?
Ik weet namelijk geen enkel land te herkennen waar dit het geval is. Afghanistan enzo is al lang weer door de Taliban terroristen overgenomen enzo, en andere landen zijn er enkel beter van geworden... en zijn autonoom los van Amerika.... Dus.... kom maar met die bron informatie dat er niet is...

[Reactie gewijzigd door Power2All op 22 juli 2024 13:39]

En zodoende is Rusland ook genoeg bezig geweest met rommelen binnen of buiten landsgrenzen. Wat is precies je punt? Laten we wel wezen. Een conflict waar daadwerkelijk landsgrenzen door zijn gewijzigd, ofwel "landjepik" (of afstoten), is al heel lang niet meer voorgekomen door Westerse landen. Rusland heeft nog onlangs De Krim geannexeerd, en nu ook een land binnengevallen (russische troepen vechten buiten hun eigen grondgebied). Denk je dat de rest van de wereld, op basis van welke 'feiten' Putin zich mee presenteert, ooit dit land aan Rusland gaat toekennen? Een paar decennia geleden is daar ook al heel veel gedoe over geweest.

Je hoeft het zeker niet eens te zijn wat de NAVO doet. Maar dat wil nog niet zeggen dat wat wij wel gedaan hebben, wat Rusland nu doet minder slecht maakt. Ik denk dat iedereen een wereld zou willen waar we op een eerlijke manier internationale handel drijven, de welvaart kunnen verspreiden, geen oorlogen (nodig) hebben, enz. Maar ik vrees ook dat zoiets nog wel even een sprookje blijft.

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 22 juli 2024 13:39]

Wat jij nuance noemt zullen de meeste mensen herkennen als een alternatieve werkelijkheid, oftewel nonsense. Je doet precies wat alle (andere?) Russische propagandisten doen: de waarheid letterlijk omdraaien en vervolgens een bak aan whataboutismen eroverheen gooien. Jij mag (fijn dat we in het vrije westen leven!) natuurlijk vinden wat je wil, maar als je wat wil bereiken zou ik eens beginnen met je afvragen of wat je nu doet ook maar enig effect scoort. Niemand neemt je zo serieus hoor.
In het Westen wordt gesproken over het annexeren van de Krim, wat een mooi frame is. Er is een referendum geweest op de Krim waar de bevolking voor ruim 96% heeft uitgesproken om bij Rusland te horen.
Je kunt nog wel wat vraagtekens zetten bij de uitslag van dit referendum. Er was best veel aan gelegen om geen onafhankelijke waarnemers toe te laten. Dat ging zelfs zo ver dat er waarschuwingsschoten gelost zijn om de waarnemers weg te sturen. Ook zijn er in de dagen voordat het referendum gehouden werd paspoorten in beslag genomen zodat een groep mensen niet kon stemmen.
In het Westen wordt gesproken over het annexeren van de Krim, wat een mooi frame is. Er is een referendum geweest op de Krim waar de bevolking voor ruim 96% heeft uitgesproken om bij Rusland te horen.
Tja, waarom luistert het Westen niet naar democratische referenda. Ik herinner me dat er eens een referendum was voor de aansluiting van het Sudetenland bij Duitsland. Hadden we de resultaten hiervan gewoon aanvaard, dan was er nooit een oorlog uitgebroken! Dus, beste Ronno, ik denk dat we wel kunnen zeggen dat WO2 de schuld van de Britten was.

En die kampen, och, de meerderheid was niet Joods en democratie is nu eenmaal de heerschappij van de meerderheid.
Het merendeel is Russische eigen bevolking, net als de rest van Oost-Oekraine
Ja, en over enkele maanden is het merendeel in Mariupol ook Russische eigen bevolking. Toch handig als je mensen kunt deporteren en vervangen door eigen burgers en dan beweert dat er enkel eigen burgers wonen. Idem in Kaliningrad trouwens.
Het merendeel is Russische eigen bevolking, net als de rest van Oost-Oekraine, en die hebben meer binding met hun eigen Russische bevolking.
En wellicht zijn de vriendschapsbanden nog een stuk hechter geworden nu Rusland de burgers in Donetsk heeft gemobiliseerd en verplicht te vechten als kanonnenvoer op de frontlinies om de eigen Russische troepen te vrijwaren. In het Russisch zijn er twee verschillende woorden voor "burger van Rusland" en "Rus", en als je niet aan dat laatste label voldoet, dan ben je niet zo belangrijk.
Putin spoort niet... volgens mij heeft hij echt een ego probleem.
Hoe krijg jij de betalingen nog binnen uit Rusland om dit soort dingen te plaatsen? De meest Kanalen zijn toch afgesloten?
Waarom zou ik betaald krijgen voor common sense? Als Trump herkozen was geweest, was er nu geen oorlog in Oekraïene geweest.

Biden heeft door zijn optreden indirect net zoveel bloed aan zijn handen als Poetin. Enige verschil is dat Biden te dom is om dat te begrijpen.
Waarom is een faillissement prachtig nieuws?
Lekker werknemers op straat gooien.. ik weet niet wat daar prachtig aan is?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.