'Meer dan 50.000 IT'ers verlieten Rusland na inval Oekraïne'

Tussen de 50.000 en 70.000 IT'ers hebben Rusland verlaten, nadat dat land buurland Oekraïne eind februari binnenviel. Dat schrijft The New York Times. Nog eens tot 100.000 IT'ers zouden de komende maanden kunnen volgen.

Er zijn naar schatting tussen een miljoen en twee miljoen IT'ers in Rusland, waarvan dus een klein deel naar het buitenland is gegaan afgelopen anderhalve maand. Veel daarvan gingen weg, omdat ze het niet eens waren met de inval of omdat ze niet langer onder het regime van president Vladimir Poetin wilden leven, schrijft The New York Times.

Ook zijn er veel IT'ers bij internationale bedrijven die hun Russische werknemers hebben weggehaald uit Rusland na het instellen van de sancties. Omdat IT'ers relatief veel verdienen in Rusland, hebben ze de middelen om het land te ontvluchten. De IT'ers zijn naar Armenië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en Georgië gegaan, allemaal landen waar ze zonder visum in konden.

De Russische regering probeert IT'ers in het land te houden, onder meer door ze te beloven dat ze minder belasting hoeven te betalen en makkelijker een huis kunnen kopen. Rusland wil dat de IT'ers een eigen ecosysteem van software opzetten, zoals het eigen alternatief voor de Google Play Store. Dat is lastig, omdat veel softwaretools om software te bouwen niet of beperkt werken door de sancties.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

14-04-2022 • 11:32

182

Reacties (182)

182
176
76
13
0
64
Wijzig sortering
Rusland gaat nog járen lang de pijn voelen van hun idiote beslissing om Oekraïne binnen te vallen. De uittocht van hoog opgeleiden is slechts 1 gevolg hiervan. En veel landen zullen deze mensen met open armen ontvangen.
Misschien dat Nederland hier ook nog actie op gaat ondernemen; er is immers een groot tekort aan ICT'ers en andere vaklieden.
Ik denk dat het wel mee gaat vallen 50.000 op 2.000.000 = 2,5 procent, dat betekent dat van een 40 uurige werkweek je 1 uur inlevert aan capaciteit.
Nog eens 100.000 zouden kunnen volgen, dan zit je in jouw berekening op 7.5 procent.

Als elk IT bedrijf in een maand tijd 7,5 procent van de de top IT'ers verdwijnt heb je een heel groot probleem.
Allemaal erg speculatief. Wie zegt dat het allemaal top IT'ers zijn.

Dictaturen met een enorme greep op de samenleving kunnen overigens bepaalde zaken erg goed sturen. Een voorbeeld is de oude Sovjet Unie, daar waar voor de 2e WO oorlog een gebrek aan ingenieurs was werd er keihard ingezet op dat soort banen in onderwijssysteem. Gevolg was dat er binnen 10 jaar al een enorme oogst kwam aan ingenieurs.
omdat het meestal de betere IT'ers zijn die de middelen hebben om te vertrekken, en genoeg vertrouwen hebben in het direct vinden van een inkomen buiten Rusland zonder problemen.
Je argument raakt zeker een punt. Echter zoals je in meerdere reacties kunt lezen komt er nogal wat bij kijken wil je je land verlaten en alles achterlaten. Mensen die geen toppers zijn, relatief niet rijk maar oa weinig binding meer hebben of gewoon enorm bang zijn wat er met ze zou kunnen gebeuren zullen ook sneller de neiging hebben uit te wijken. Ze zien wel want alles beter dan in een land waarvan je niet weet waar het in de (nabije) toekomst naar toe gaat.

Artikel van NYT staat helaas achter betaalmuur. Waar ik nieuwsgierig naar ben is hoeveel IT-ers Rusland hebben verlaten die niet Russisch zijn (zou zomaar kunnen dat een groot aantal buitenlandse expats waren). En daarnaast hoeveel Russen inmiddels het land al zijn ontvlucht en wat voor mensen dat zijn (hoogopgeleid?). Kortom wat de braindrain inmiddels is.
Probleem is als (kritische) intelligensia verdwijnt er ook weinig tegengas meer gegeven gaat worden tegen de heersende machthebbers.
Artikel van NYT staat helaas achter betaalmuur.
Heb het artikel even opgeslagen als gecomprimeerd html bestand m.b.v. SingleFileZ:

https://dl.dropboxusercon...rain_as_Workers_Flee.html
Waarom niet gewoon (in Chrome dan): File - Save As - Single File (*.mhtml) ? Want ik kan je file in ieder geval niet openen zonder SingeFileZ te installeren.
Dat kan ook.
Maar niet iedereen gebruikt Chrome of Chromium. ;)

Trouwens, ik kan dat html bestand wel gewoon openen in Firefox, als ik SingleFileZ uitschakel.
Allemaal erg speculatief. Wie zegt dat het allemaal top IT'ers zijn.
Haha ja!
In Nederland werkt bijna iedereen met een computer en zit 'dus' in de IT.
Een Rus met een laptop is dus ook een IT' er.
Het niveau aan IT-opleidingen in Rusland is erg hoog. Russische developers en architects zijn niet voor niks populair als expat.
Mijn oud Russische collega's waren ook allemaal top gasten. Leuke mensen om mee te werken. Die waren overigens niet gecharmeerd van hun eigen land. Overigens hoef je niet allemaal top mensen in alle lagen te hebben.

En voor het idee... suf gezegd..Je hoeft geen top timmerman te hebben om een paar planken tegen de muur te timmeren. Echter heb je wel de mensen nodig die iets kunnen. In ons beroep heb je ook nog eens honderden specialisaties. De ene is efficiënter of creatiever met techniek A, de andere weer in B, net wat je nodig hebt.
Waren dat Russische collega's in Nederland? >> Je kijkt dan wel in een bepaalde bubbel, namelijk die van specialisten die huis en haard verlaten hebben (om wat voor reden dan ook). Maar inderdaad, de gemiddelde hoogopgeleide Rus is niet heel gecharmeerd van de manier waarop de Russische federatie geleid wordt.
Ja, en geloof helemaal dat dit een zeer eenzijdig perspectief is natuurlijk. Er waren nog wel wat rare zaken omtrend Ruslandse afkomsten, maar daar kan ik verder niet veel over zeggen. Hoop sowieso dat er ergens weer een weg naar verbetering komt. Al is het maar beetje voor beetje. Dit lijkt me een situatie die voor bijna niemand fijn is.
Klopt. Hoog tijd voor een functie elders voor Poetin. Mag hopen dat Navalny & friends hun werk dan kunnen voortzetten en flink kunnen groeien, zodat de corruptie ook eens aangepakt wordt.

Het is zo'n bijzonder land...
10 jaar ja en dat was vroeger nu studeren en dan opkassen naar een beter land..
Ach ja die bloeiende Sovjet economie! Dat waren nog eens tijden.
Dat is niet hoe het in de praktijk werkt, omdat de vertrekkers niet gelijkelijk zijn verdeeld over de Russische IT-populatie. Er zijn bedrijven die complete ontwikkelteams zien vertrekken, soms op initiatief van de niet-Russische werkgever, terwijl andere bedrijven nauwelijks last hebben van vertrekkend personeel.

De brain drain voor Rusland als geheel wordt er niet anders door, maar voor de individuele bedrijven wel degelijk.
Een van onze externe partners heeft sinds de invasie maar de helft van hun capaciteit aangezien ze door de sancties geen mensen van Belarus\Rusland meer aan producten in het westen mogen laten werken. Inmiddels zijn ze dus aan het proberen om mensen naar kantoren in Turkije etc. te laten migreren.

[Reactie gewijzigd door marshallq op 24 juli 2024 18:18]

Zij zijn goed betaald maar mensen die een andere job hebben en niet zoveel geld zitten wel vast daar.
Als ze weg willen gaan.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 24 juli 2024 18:18]

Aan de andere kant, als je een compleet alternatief digitaal ecosysteem wil opzetten, dan heb je nogal wat werk voor de boeg en is 2.5% van je potentiele werknemers verliezen wel echt problematisch.
Zeker. En het ecosysteem is nog maar deel 1. Dan heb je ook nog applicaties nodig die daar in willen komen. Ik denk niet dat iemand zit te wachten op 2000 verschillende schaakapplicaties :9
Er zijn naar schatting tussen een miljoen en twee miljoen IT'ers in Rusland

Los van percentages - in absolute getallen worden 50 tot potentieel 170k vacatures niet vervuld en dat is fors. Je vult een dergelijk tekort niet snel aan. En dan ga je er nog vanuit dat er al geen tekort was.

[Reactie gewijzigd door oef! op 24 juli 2024 18:18]

Ik denk dat het wel mee gaat vallen 50.000 op 2.000.000 = 2,5 procent, dat betekent dat van een 40 uurige werkweek je 1 uur inlevert aan capaciteit.
Ik denk dat zwaarder weegt wat de kwaliteit is van die 50.000 uitstromende IT'ers. Mijn aanname is dat dit niet de 10% minst getalenteerde IT'ers zijn.
Het zal vaak de subgroep zijn die goed Engels spreekt. Dat is hier nl. heel logisch, maar in Rusland zelfs onder IT'ers niet.
Wel makkelijk om het laagste getal van het een en het hoogste getal van het ander te pakken. 70.000 van 1.000.000 is al 7%, als die 100000 daadwerkelijk zouden volgen heb je het al over 17%.

De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. De tijd zal leren of het mee of tegenvalt
Die sancties zijn pas een paar maanden actief.
Als Europa doet wat het zegt, energie onafhankelijk worden van Rusland, dan stort de hele boel daar de komende jaren wel in.
Denk dat het leeuwendeel van deze IT-ers voor buitenlandse bedrijven werkt, en dat ze vertrokken zijn omdat die bedrijven medewerkers in Rusland niet meer mogen uitbetalen.Salarissen van die medewerkers zijn hoog, belastingen zijn laag in Rusland, en de kosten van levensonderhoud zijn ook laag.

[Reactie gewijzigd door bliss1 op 24 juli 2024 18:18]

De vraag is, vanaf wanneer spreek je over een IT-er. Ik denk dat iemand op een helpdesk niet zo snel het land zal uitvluchten als een senior IT-er die nu schrik heeft dat door de boycot geen opdrachten meer kan krijgen vanuit het buitenland of vreest geen toegang meer te hebben tot veel (westerse) en dus veel ervaring zal missen. Ook jongeren die aan het begin van hun loonbaan zitten en vrezen weinig kennis te kunnen opdoen.

Al die samen, dit is dan best wel een knowledge drain.
Laat nu net Rusland reeds jaren een leegloop te hebben van "jonge" mensen; Mogelijks ben ik biased maar jonge IT mannen die het land verlaten is niet de manier om de boel te herpopuleren.
Hangt er natuurlijk ook vanaf welke IT-ers het land verlaten. Als het lead architects en lead developers zijn is de impact totaal anders dan als het sysadmins of helpdeskmedewerkers zijn.
Ik denk dat we wel met enige zekerheid kunnen stellen dat het niet het laaghangende fruit is wat vertrekt, want die hebben daar simpelweg de financiële middelen niet voor, dus niet iedereen kan zo maar even emigreren naar een ander land en daar meteen aan de slag in een andere functie of bij een ander bedrijf.

Dus dat komt er ook nog bij: als ze niet direct aan de slag kunnen, moeten ze wel nog reserves hebben waar ze nog even van kunnen leven, en dan heb je het toch echt over het bovengemiddelde segment van de IT sector.

Overigens denk ik ook niet dat het Kremlin wakker zou liggen van vertrekkende helpdeskmedewerkers, tenzij dat hele gespecialiseerde zijn. Anders kunnen ze letterlijk iedere andere gemiddelde werkzoekende daar neer (laten) zetten.
Hoezo is de impact dan totaal anders? Bedoel je hiermee dat als er een grote uitstroom van het ondersteunend personeel is, dat dat dan grote gevolgen kan hebben?
lead devs en architects hebben vaak meer middelen om het land te verlaten dan helpdeskmedewerkers en sysadmins. Zelfde geldt ook voor andere beroepen.
Ik zou het eerlijk gezegd niet weten wat een helpdeskmedewerker, of een systeembeheerder in Rusland verdient, maar als ik het vergelijk met Nederland dan zullen systeembeheerders ook zeker de middelen hebben om te emigreren. Ik kijk er iig niet van op, dat er een grote uitstroom van (specialistisch) ICT personeel is, aangezien zij verdoemd goed weten dat Rusland een oorlog begonnen is, in de Oekraïne.
Een helpdesker kun je zo vanuit een ander land invliegen als het moet (of je outsourced je hele helpdesk, wordt al teveel gedaan), maar je architect en andere mensen met veel bedrijfskritische kennis wil je liever lang bij je houden.
Ik ben benieuwd hoeveel niet-Russische IT’ers nu warm zouden lopen voor een aanbod om in Rusland te komen werken.
Helpdesks zijn soms voor een deel ge-outsourced naar India (remote), maar uiteindelijk zul je ook altijd wat fysiek personeel nodig hebben, al is het alleen al voor iets simpels als werkplek-beheer. Outsourcen is absoluut niet zo simpel als het lijkt & als ik hier zo in NL kijk, dan komen daar veel bedrijven van terug; op papier zijn de kosten lager, maar in de praktijk vallen de kosten toch vaak een stuk hoger uit, dan beraamd.
idd.. de meeste beslissingbevoegden kijken vaak alleen naar de directe kosten... indirecte kosten... wat is dat? 8)7
zolang ze maar blijven developen, servers en support is niet nodig :)
Zonder servers & support heb je geen developers ;) Tenzij je een hobby-applicatie schrijft... Nee alle gekheid op een stokje; zonder ICT infrastructuur-support kun je domweg geen bedrijf runnen. En de Russen hoeven ook niet aan te kloppen bij de Cloud-boeren, zoals Google & Microsoft, aangezien zij zich ook aan de sancties tegen het Putin regime moeten houden.
Ze hebben zelf Cloud-boeren, dat is het probleem niet.

In eerste instantie merk je weinig, maar dit gaat de innovatie wel remmen. Degenen die het eerste vertrekken zijn de mensen met het vetste C.V.
Servers? We hebben tegenwoordig toch serverless? 8)7

Support? We pakken gewoon de Bethesda-methode; laat modders het maar oplossen!
Hoezo is de impact dan totaal anders? Bedoel je hiermee dat als er een grote uitstroom van het ondersteunend personeel is, dat dat dan grote gevolgen kan hebben?
Meestal is het voetvolk, om het zo te zeggen, niet de eerste groep dat vertrekt.
Mede ook :
Omdat IT'ers relatief veel verdienen in Rusland, hebben ze de middelen om het land te ontvluchten.
hoe hoger/belangrijker de positie hoe beter het loon.
Die 2.5% FTE heeft dan misschien wel een impact van 5 a 10%
en ook al kan je die snel vervangen door andere krachten, het kost ook weer tijd om die mensen in te werken.
Moesten mijn Collega en ik hier vandaag op morgen vertrekken uit onvrede en met direct ander werk.
Dan zou de impact nog veel groter zijn. ook al werkt er hier 40 man.
maar het gaat voor Rusland nog verder.
internationale bedrijven die hun Russische werknemers hebben weggehaald uit Rusland
dat betekend verlies van banen = belastingen en inkomsten voor Rusland. Die jobs worden niet vervangen.
Ja, maar als het 70.000 op 1.000.000 is dan is het opeens 7%.
En als het 170.000 op 1.000.000 is dan hebben we het alweer over 17%

Dan wordt het opeens bijna een volle dag op een 40 uurige werkweek.
Ligt eraan. Hoe is de situatie nu. Is er al een tekort, dan gaan ze dit veel harder voelen dan als dit niet het geval is.
Het zijn doorgaans wel de beste die als eerste vertrekken En vergeet niet dat ze ook enorm veel 'embedded' kennis meenemen.

Als bij een grote organisatie (denk een bank), binnen een maand 2,5% van het IT-personeel zou vertrekken, dan zou ik me als continuiteitsmanager zorgen gaan maken. No way dat op zo'n korte termijn de overdracht van kennis geborgd is.

En dat is simpelweg lopende zaken. Voor projectplanningen is het natuurlijk helemaal desastreus.
Maar als dat de 2.5 "beste" procenten zijn heeft Rusland nog steeds veel "brain drain", dat kan ze pijn doen.
Het zullen wel de betere krachten zijn die het land uit gaan.
Denk ook vooral dat de slimmere IT-ers zijn die weten dat ze elders wel aan de bak kunnen komen.
Daarmee blijven de IT-bedrijven zitten met de Average Joes. Dat verschil hakt er enorm in.
China heeft veel meer handel met Europa en Amerika dan met Rusland (wat een economie heeft/had ter grootte van Spanje ongeveer), dus die zullen, tenzij ze ook partners willen verliezen, niet 100% achter Putin gaan staan...

Daarnaast fabriceert China wel veel Rolax en Don Perigno, maar daar haalt de Russische (en Chinese) elite de neus (terecht) voor op.
Maar China kan het zich ook niet veroorloven dat Poetin deze oorlog verliest. Xi weet dat hij als volgende in het vizier komt.
Als Poetin deze oorlog verliest is hij 100% afhankelijk van China, en kan China vermoedelijk gas en olie voor een spotprijs overnemen. Al dat defensie apparatuur kan China ook nog eens prima gebruiken. En een beetje dingen overkopen in Rusland is ook leuk meegenomen

Dat zal ook de relatie met Rusland worden. Xi gaat Rusland niet grootschalig helpen. Putin mag af en toe op schoot bij Xi om te zorgen dat het Putin regime wel blijft staan, maar verder zal China niet helpen.

Echter had China liever niet dat dit was gebeurd. Xi is wss niet zo blij is dat dankzij Putins invasie de hele westerse defensieapperaat weer opnieuw in leven is gekomen. Duitsland word qua budget het derde leger ter wereld als ze op die 2% zitten, de VS gaat weer atoomwapens en ICBM's maken, Finland en Zweden willen bij de NAVO (en Oekraïne misschien ook) hebben alle 2/3 prima legers, Frankrijk wil weer een blauwe marine worden, en Turkije gaat weer voor het westen kiezen, en als klap op de vuurpijl, het westen gaat zich beseffen dat de globalisatie strategie gefaald heeft, en veel productie weghalen uit China..... Op het moment dat China zelf redelijk tastbaar is dankzij de huizenbubbel en corona.

Dit is de grootste ramp die de Rusland-China alliantie ooit gekend heeft.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 24 juli 2024 18:18]

Dat kan China zich best veroorloven. China erkent nog steeds Ukraine als souvereine natie en schaart zich niet achter duidelijke standpuntlanden als Venezuela, Iran of NK. Het is vrijwel zeker dat China al heeft aangegeven hoever Rusland mag gaan voordat ze zich kritischer gaan opstellen.

Daarnaast ook helemaal niet ondenkbaar dat China straks een bemiddelende rol wordt toegespeeld, die ze graag succesvol willen laten zijn.

Rusland heeft China nodig, niet andersom.
China zit niet te wachten op deze oorlog, da's duidelijk.
En als Oekraïne zijn toetredingsverzoek tot de NAVO had ingetrokken had China Rusland nu zeker niet gesteund.
Waar gaat China energie en landbouw producten vandaan halen als het westen de duimschroeven gaat aandraaien en er een pro-westers regime in Moskou aan de macht is?
De enige die hier nu echt bloed zijn wij.
Wat een onzin opmerking, man man man.
Ik denk dat wij vooral de pijn gaan voelen, de Russische machthebbers en oligarchen zitten hoog en droog.
Op dit moment wordt de hele middenklasse die Putin heeft opgebouwd en waar hij zo om bejubeld werd afgebroken. Daar zit de echte pijn, dat wordt nu al erg gevoeld.
Gezien de recente arrestaties en huisarresten van diegene die invloed uit kunnen oefenen op beleid, gaat het niet zo goed.

Losstaande dan nog van het dramatische 'speciaile militaire operatie' verhaal in de Ukraine.
De Russische centrale bank probeert de koers van roebel te stabiliseren om import uit Azië betaalbaar te houden. De pijn in Europa moet nog komen. De komende weken gaat de gaskraan Rusland->Europa dicht, en je mag ervan uitgaan hier dan ook demonstraties komen. Vooral gepensioneerden zullen het heel erg zwaar gaan krijgen in Nederland.
https://sanctionsnews.bak...ect-until-1-october-2022/

Er is straks geen bedrijf (ook niet uit Azie/China) dat nog zaken wil doen met Rusland. De risico's zijn te groot. Dat gaat het niet om allerlei kleinschalige (grijze)import dat vele malen qua prijs over de kop gaat.

Rusland heeft tot zeker in 2025 de EU-gasleveranties nog nodig (a 200 miljoen dollar p.d.) daarna is het een ander verhaal.

Het westen kan nog talloze andere sancties afkondigen. Zeker als Putin officieel als oorlogsmisdadiger wordt vervolgt. Er kunnen straks bijvoorbeeld sancties worden opgelegd aan allerlei niet-westerse bedrijven als ze zaken doen met Rusland.

Het psychologisch effect is nu al enorm. M.n. de modern ingestelde Russische middenklasse is de afgelopen 15-20 jaar westers ingesteld - het verdwijnen van die westerse 'gemakken' hakt er nu al flink in - relatief gezien zijn de sancties pas net in werking, dat gaat vrijwel zeker als een machtswisseling uitblijft nog jaren duren. Dan ook geen wonder dat de hele 'know-how' klasse verdwijnt.

Wij krijgen het mogelijk lastig, vrijwel heel rusland krijgt het zwaar (vergeet niet veel Russen hebben het nu al zwaar.)
Maar ik denk dat de markt zichzelf wel corrigeert, uiteindelijk; rusland is niet het enige land met aardgas, en zeker met de juiste investeringen kunnen we in Nederland naar iets anders overschakelen.

Dat is overigens al jaren aan de gang, de push om afhankelijkheid van gas af te bouwen; de openbare reden is "want Groningen", maar het gas dat daaruit komt is niet eens geschikt voor gebruikt thuis, dat ging voornamelijk naar de industrie en de export. De echte reden is om afhankelijkheid van Rusland af te bouwen.
Allang voordat Rusland de Ukraine binnenviel vertrok vrijwel iedereen die als Rus in het buitenland gestudeerd had al voorgoed uit Rusland, zeker na de sanctie invoering (2014) en het meer en meer inperken van vrijheden

Overigens niet alleen in de IT sector, ook de medische- en tal van andere wetenschappelijke sectoren vertrekt men massaal.

Ik denk dat het ook niet lang meer zal duren dat Putin een verbod afkondigt voor emigratie. Dat kan bijvoorbeeld voor bepaalde sectoren gelden, maar ook voor alle mannen/vrouwen tussen bepaalde leeftijden door algehele mobilisatie af te kondigen.
maar ook voor alle mannen/vrouwen tussen bepaalde leeftijden door algehele mobilisatie af te kondigen.
Ik denk niet dat het zover komt. Voor die tijd zitten we al in een atoomoorlog vrees ik.
Ik ben daar nu wat minder bang voor; een atoomoorlog is zelfvernietiging, dat doe je alleen als je het volledig opgeeft.
Klopt, die uittocht is al jaren in gang, begon vrijwel meteen na de uiteenvalling van de Sovjetunie.
Het is wel jammer, want we hebben een soort idiocracy in Rusland zien ontstaan, die mensen als Poetin alleen maar sterker in het zadel houden.

Een verbod op emigratie zie ik niet zo snel gebeuren, niet alleen omdat Poetin geen last wil hebben van slimme mensen (en ze liever kwijt is dan rijk), maar ook omdat ik denk dat het volk daarmee in gaat zien dat ze terug naar de jaren '80 zijn gezet. Het zal Poetins populariteit ernstig schaden.

[Reactie gewijzigd door JeanB42 op 24 juli 2024 18:18]

correctie: het Russische volk gaat nog jaren lang pijn voelen van Putin's idiote beslissing om Oekraine binnen te vallen.
Er zijn nog nooit makkelijker spionnen het land binnengekomen op deze tour, goed bezig man.
Ik hou echt niet van de benaming 'ICT' ers'. Er is echt niks in systeembeheer, netwerkbeheer of helpdesk land. En dat wat er is betaald slecht omdat er teveel mensen zijn die het werk kunnen.

Een groot te kort is er volgens mij niet echt in dat opzicht.

Misschien wel in applicatieontwikkeling en/of robotica?
Of het zijn undercovers, niemand weet het.
Het enge is dat hier misschien nog wel een kern van waarheid in zit. Natuurlijk niet alle 70.000, maar als daar een paar procent door Rusland opgeleide hackers tussen zitten is dat toch best een eng idee. Voor hetzelfde geld hebben ze geanticipeerd op een grote uitstroom en daar wat hackers tussen gegooid, sympathie genoeg voor hoogopgeleide Russische IT-ers op dit moment.
Aan de hand van wat ik de laatste tijd hoor en lees is er zeker geen “sympathie genoeg” voor welke Rus dan ook op het moment. Russen komen hier überhaupt niet zomaar aan de bak trouwens. Zie de genoemde landen in het artikel, dat eventuele probleem blijft dus beperkt tot landen waar ze blijkbaar zomaar kunnen gaan werken.
Verder zijn dit soort staatshackers in grote mate afhankelijk van de infrastructuur in hun moederland die als dekmantel dient. Als ze naar het buitenland gaan en daar lukraak gaan hacken worden ze heel snel opgepakt.
Hoezo zou een Rus eerder een hacker zijn dan bvb. een Indier?

Als je kritische IT doet, dan moet je je sowieso je screening op orde hebben, je permissie audits op orde hebben, en je disaster recovery procedures op orde hebben.

Insiders kunnen grote schade aanrichten, maar als jou IT zo belangrijk is, dan moet je daar ook waarborgen voor in plaats hebben.
Het Kremlin gaat dadelijk te paard het land bij elkaar houden. 8)7
"er is immers een groot tekort aan ICT'ers en andere vaklieden."

Hm, met de meeste maffe eisen die er gesteld worden kun je inderdaad geen ICTérs vinden ...
Dat, en de salarissen die daar tegenover staan. Doe de lonen eens omhoog en kijk eens hoeveel goeie ICTers er ineens verschijnen.
30 jaar ervarig, 20 certificeringen van Microsoft en VMware ... NO CHANCE ... Inderdaad ...
Ik mis de letters HBO in mijn cv ...

[Reactie gewijzigd door TheToolGuy op 24 juli 2024 18:18]

En veel landen zullen deze mensen met open armen ontvangen.
Misschien dat Nederland hier ook nog actie op gaat ondernemen
Zullen ze eerst een visum voor Europa moeten hebben, en daarna een goed verhaal bij de IND. Want Russen zullen gewoon als asielzoeker binnen moeten komen hier als ze willen blijven.
Het land gaat hierdoor ook sneller vergrijzen. Jongeren en goed opgeleide mensen vertrekken. Er worden daardoor ook minder kinderen in Rusland geboren. Als die niet terug gaan nadat Poetin weg is zakt het land binnen nu en pakweg 100 jaar helemaal in elkaar.
De ironie is dat Rusland de visumplicht voor IT’ers komend vanuit Armenië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en Georgië jaren geleden had afgeschaft, om het voor IT’ers zo aantrekkelijk mogelijk te maken om in Rusland te gaan werken. Dat beleid heeft jarenlang prima gewerkt. Aangezien de afschaffing van de visumplicht beide kant op werkt, is die zelfde regeling er nu een belangrijke oorzaak van dat zoveel IT’ers uit Rusland vertrekken.

Daarbij moet je je wel realiseren dat veel IT’ers die Rusland nu verlaten van origine afkomstig zijn uit Armenië, Turkije en Georgië. Zij keren nu terug naar hun geboorteland. Dat maakt de cijfers van het aantal vertrekkers net iets minder dramatisch. Natuurlijk zijn er ook geboren en getogen Russen die hun geboorteland verlaten, maar zij zijn slechts een minderheid binnen de groep vertrekkers.
Hoe je het ook wendt of keert, diegene die vertrekt uit Rusland, draagt niet meer bij aan de Russische economie. Waar iemand dan is geboren of welk paspoort iemand gebruikt, doet er niet toe.
:| Denk je nou werkelijk dat ik zo’n specifiek stuk informatie uit mijn duim zuig?
The New York Times
The Moscow Times
Wired
The Washington Post
Bloomberg

[Reactie gewijzigd door Tomatoman op 24 juli 2024 18:18]

Het is op zich een terechte vraag :) Als mensen kritisch doen over antwoorden die ze niet bevallen, dan moet je ook kritisch zijn over antwoorden die je wel bevallen.
Ik lees genoeg mensen die keihard specifieke dingen roepen maar nooit met onderbouwing kunnen komen. Gelukkig is dat bij u anders.
Het gaat niet alleen om IT, vrijwel alle technische en wetenschappelijke sectoren stromen leeg (ook de medische sector). Schattingen lopen uiteen, maar al meer dan 200.000 Russen zijn hun land inmiddels al ontvlucht, waarvan een zeer groto deel hoger opgeleiden.
Ik ken 1 zo'n IT'er, halsoverkop naar Istanbul gevlucht. Die gaat heus niet terug naar Rusland met minder belasting. Rusland is in een paar weken omgetoverd van een authoritair regime tot een regelrechte dictatuur. Al die IT'ers lezen ook buitenlands nieuws dus ze weten wat er gaande is. Zolang je in Rusland al kunt worden opgepakt als je de oorlog een oorlog noemt, dus zelfs als je gewoon per ongeluk zonder oordeel praat over wat er aan de hand is, durven dit soort lui daar echt niet naar terug te gaan.
4 van mijn collega's zijn Russen. 2 er van zijn in de eerste weken van het conflict gevlucht: naar Georgie en Armenië. De overige 2 blijven voorlopig in Rusland.

Overigens hebben we ook 1 Oekraïense collega. Die is de ochtend van de inval om 6u s ochtends met vrouw en kind uit Kyiv naar de grens vertrokken. Hij was een half uur te laat en mocht het land niet uit (mannen moeten blijven).

We zijn een relatief klein bedrijf (180 mensen, waarvan een groot deel remote werkt). Het is erg interessant om informatie te horen van de mensen die rechtstreeks betrokken zijn. Zo is het voor de Russische collega heel erg pijnlijk om te zien dat zijn familie uit Siberie de lariekoek van de Russische televisie gewoon gelooft, ook al deelt hij met hen de meer internationale berichtgevingen.

[Reactie gewijzigd door AndrewF op 24 juli 2024 18:18]

Maar waar jouw kennis/vriend nu zit is wellicht ook niet zo'n beste plek?
Probeer het eens en je zult zien dat het totaal een andere wereld is dan wat je op de media ziet. Met een salaris van 6500 euro bruto per maand leef je in Istanbul als koning.
Anoniem: 428562 @x28014 april 2022 13:17
Er zullen niet veel IT banen zijn in istanbul die 6500 euro betalen.

Het gemiddelde IT loon in turkije is 8000 lira, iets meer dan 500 euro per maand.

Een hoog IT loon in turkije is bijna 13.000 lira, 900 euro.

De IT'er die jij kent verdient per maand meer dan zijn collega's per jaar verdienen.

http://www.salaryexplorer...loctype=1&job=1&jobtype=1
De internationale bedrijven betalen gewoon in euro met vergelijkbare salarissen zoals hier. (Moet je wel ook serieus vloeiend een europese taal spreken + engels.) Anders gaan er natuurlijk geen expats heen.
Remote werken is wel een dingetje, d'r zijn genoeg bedrijven die het niet uitmaakt waar je woont. Zo krijg je de zgn "digital nomads" die gewoon altijd op vakantie zijn, wonen in een 5-sterren resort in Vietnam of Thailand ofzo, lekker hoor.
Bovendien halveert de inflatie dat salaris elk half jaar, met de huidige koers.
Ja dat is waar - dankzij het totaal andere economische klimaat. Maar dat is ook indicatief dat het niet helemaal klopt - maar het is natuurlijk in het voordeel van die persoon.
Naar Siberië, de Heerbaan op. Een krom gebogen spijker is een nul en een rechte een één. Daar dan, witte papiertjes, niets zeggend, protestant.

De enige manier om nog iets gedaan te krijgen in de “ussr” is ja te knikj3n.

Logisch dat er een ‘braindrain’ plaats vindt voor diegene die weg kan komen.

edit: Heerbaan oudste weg van Siberië, knikj3n spreekt voor zich lijkt me

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 24 juli 2024 18:18]

Wut? Ik kan geen touw vast knopen aan je eerste zin. Het leest alsof ik een herseninfarct heb gehad.
Ken je de verhalen van Siberië niet? De Hereweg er naar toe te voet vanwege straf. En de hele dag maar nietszeggend werk verrichten. Gekleineerd door de dictator en de machthebbers.

Je mag niets, je kan niets en als je een duidelijk mening hebt ga je naar een strafkamp.

Gaat het een beetje met je aandoening.
Met mij gaat het goed hoor aangezien ik geen aandoening heb. Gaat het mij jou ook goed?

Combinatie Hereweg + Siberie levert als zoekopdracht niets op. Dus nog steeds geen flauw idee waar je het over hebt.
Met mij gaat het goed hoor aangezien ik geen aandoening heb. Gaat het mij jou ook goed?

Combinatie Hereweg + Siberie levert als zoekopdracht niets op. Dus nog steeds geen flauw idee waar je het over hebt.
Dokter Zjivago, de oudste weg van Siberië. De Heerbaan goed zoeken, was niet helemaal goed gezegd. Mooi verhaal en een ban voor de schrijver vanwege opstand/aanzetten tot volksopstand. Was een Nobel prijs waard.
Doctor Zhivago van Boris Pasternak bedoel je. Zeg dat dan gewoon man :+

Overigens is Pasternak nooit verbannen, alleen het boek. Ze hebben het gepoogd maar het is nooit doorgegaan en hij is in de buurt van Moskou (Peredelkino) overleden aan kanker. Ook was de reden niet het aanzetten tot volksopstand maar gewoon het feit dat hij kritiek uitte op socialisme, Stalinisme en nog wat punten.

En een heerbaan is een lange Romeinse weg voor het vervoer van legers. Ik denk dat je een aantal dingen door elkaar heen gooit ;)
“In 1958 kreeg Boris Pasternak de Nobelprijs voor de Literatuur voor zijn roman Dokter Zhivago. Pasternak was “dankbaar, ontroerd, trots, verbijsterd, in verlegenheid gebracht” en was al van plan om naar Zweden af te reizen. Helaas woonde Pasternak in de Sovjet Unie. Hij werd dusdanig onder druk gezet door de KGB, dat hij zich uiteindelijk genoodzaakt zag te weigeren.

Waarom was de KGB zo tegen het in ontvangst nemen van de Nobelprijs? In Dokter Zjivago wordt teleurstelling geuit op de uitkomst van de Russische revolutie, maar blijkbaar (net) niet genoeg om Pasternak naar Siberië te verbannen. De regering voelde zich in verlegenheid gebracht omdat Dokter Zjivago in de Sovjet Unie niet door de censuur heen gekomen was, maar wel illegaal naar het Westen was gesmokkeld en daar volop werd gepubliceerd. Het boek maakte internationaal furore. Er waren zelfs in Nederland gedrukte Russischtalige kopieën de Sovjet Unie in gesmokkeld.

Pasternak was een in die tijd een zeer populaire dichter, met een tamelijk bevoorrechte positie in de Sovjet Unie. Schrijvers waren in dienst van de staat. Er werd door de regering van ze verwacht dat ze hielpen met het verspreiden van de communistische ideologieën. In ruil daarvoor kregen ze een toelage en konden ze in een speciaal ‘schrijversdorp’, Peredelkino, wonen.

Pasternak heeft jarenlang geschreven aan Dokter Zjivago. Het moest een groots levenswerk worden, zoiets als Oorlog en Vrede van Tolstoj. Hij wist dat het nooit door de strenge censuur zou komen. Toen het eenmaal af was, was hij zo trots op zijn geesteskind, kon de verleiding niet weerstaan het in het buitenland gepubliceerd te krijgen. Hij wist dat dit vrijwel zeker hemzelf en zijn familie in de problemen zou brengen.

Maar Dokter Zjivago is veel meer dan een controversiële klacht tegen het communistische regime.”

Die kortstondige revolutie is met Gorbatsjov in de kiem gesmoord en Jeltsin nam het roer met machtsvertoon over. Vervolgens weten we allemaal wie de nieuwe machthebber van de 21e eeuw is in Rusland. De vraag blijft wat wil Rusland eigenlijk zijn of worden? Zoals het nu is zijn we terug bij af en net zo star als destijds de tsaren met geen stok vooruit te branden waren. De tsaren wilden geen moderne opvattingen die elders in Europa post gevat hadden. Dat heeft ze de kop gekost en het ‘gewone’ moedige volk kwam in opstand.

Ik ken het niet dat de romeinen een heerweg of baan hebben gehad voor het vervoer van hun legers. De benaming voor deze weg in Siberië is niet geheel op z’n plaats als je het in de juist context wilt zetten.

In mijn ogen is Pasternak nog altijd relevant, zeker om door middel van een boek, kunst, kritiek te kunnen uiten op een in mijn ogen te machtig systeem met uitsluitend nog ja knikkers.

De heerbaan heb ik uit Dokter Zhivago gehaald en het gaat continue over verbanningen vandaar schoot het me te binnen. The Way Back nog een mooi voorbeeld. Maar dan gooi ik dingen door elkaar.
Wat er gebeurd middels een enge dictator die niet geeft om een land en mensenlevens levert een wrange parallelle bewustzijn. Het levert mogelijke cryptische protest.

Verbannen met kromme spijkers zoiets, zo krom en zo krom het slaat nergens op. Net als de oorlog die nu gaande is, het slaat nergens op. De verbannen mens zal uiteindelijk sterker zijn dan het matriarch, de macho&achterban die alles platwalst om zijn zin te krijgen.
Klinkt een beetje als een Timecube of Temple OS rant.
Did you see the movie Matrix? Actually the
induced night "dream world" is synonymous
with the academic religious induced daytime
"word world" enslavement of humans. Word
has no inherent value, as it was invented as a
counterfeit and fictitious value to represent
natural values in commerce. Unfortunately,
human values have declined to fictitious
word values. Unknowingly, you are living
in a "Word World", as in a fictitious life
in a counterfeit nation - which you could
consider Matrix induced "Dream World".
Can you distinguish the academic induced
"Word World" from the natural "Real
World"? Beware of the change when your
brain is free from induced"Word World"
enslavement - for you could find that the
natural "Real World" has been destroyed. :-)
Ik ben benieuwd welke tools er door de sancties niet werken. Voor zover ik weet kun je nog steeds apps en websites ontwikkelen, het betalen van software wordt alleen een uitdaging. Een beetje IT'er weet tenslotte ook wel een goedkope VPN te vinden als Mullvad die je via Bitcoin kan betalen.

Misschien dat Poetin's blokkade van Facebook voorkomt dat men bij React kan komen, maar ook daar zijn alternatieven voor natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 24 juli 2024 18:18]

Details heb ik even niet, maar er wordt door veel ontwikkelaars gebruik gemaakt van cloud platformen van grote aanbieders om samen aan projecten te kunnen werken.
En veel software is tegenwoordig afhankelijk van online functionaliteiten.
Support van deze grote spelers aan Russische bedrijven wordt wellicht ook steeds meer aan banden gelegd.
Het is dan dus knap lastig om fatsoenlijk je werk te kunnen doen.
Ah, het zou natuurlijk kunnen zijn dat men zichzelf afhankelijk heeft gemaakt van AWS/GCP/Azure en de lagen erboven, dat is wel logisch. Qua rolling verwacht ik toch wel dat de Russen daar omheen kunnen werken, de Russische cracking scene is nog lang niet gestorven.

Ik heb zelf al een hekel aan buitenlandse/buiten-EU afhankelijkheden en wij zijn nog vriendjes met Amerika! Hier is in één keer duidelijk geworden hoe belangrijk open source wel niet is.

Misschien een goede les voor bedrijven wereldwijd om zich niet compleet in te kopen in externe services als ze geen plan hebben om terug te vallen op iets onder eigen beheer. Zelfs voor dingen als AWS zijn lokale alternatieven (OpenStack is behoorlijk compleet!) en bestaan er lokale dienstverleners. Dingen als Kubernetes, MinIO, Gitlab, Nexus, Supabase, noem maar op, zijn allemaal zelf te draaien. Zolang je regelmatig een backup van je data maakt en die lokaal opslaat, kun je bij spontane sancties nog steeds doorwerken na een relatief korte onderbreking om zelf die services op te tuigen.

Er zijn natuurlijk dingen waar je sneller afhankelijk van bent (package repositories voor je favoriete programmeertalen bijvoorbeeld) maar daarom doe je er deugd aan om iets als Nexus als een caching proxy neer te zetten voor al je pakketten, zodat als die service plat gaat je nog steeds kan blijven werken. Ook kun je versies pinnen en blokkeren, wat bij color.js-gevallen nog wel eens uitmaakt.

Onder de streep heb ik een beetje het gevoel dat men dit aan had moeten zien komen zodra de Russen acht jaar geleden Oekraïne aanvielen. Sancties tegen Rusland zijn niet nieuw en als het om je baan gaat zou je toch verwachten dat men zichzelf veilig stelt tegen dit soort blokkades.
Dit heeft niets met open source te maken. Het is ook geen prime voorbeeld van waarom open source belangrijk is. Dat is het, maar niet hiervoor.

Het is een prime voorbeeld van hoe je jezelf afhankelijk maakt van de goodwill van anderen om jou toe te staan om voor (veel) geld jezelf afhankelijk te maken van diensten die zij leveren en waar zij controle over hebben.
Het is een prime voorbeeld om die afhankelijkheid niet te willen.
Net zoals het gas dat we uit een ander land moeten importeren.
Net zoals we genoodzaakt zijn voedsel te importeren uit andere landen omdat we zelf onvoldoende produceren om self sufficient te zijn.
Daar zijn we zo gewend aan geraakt over de laatste paar decennia dat we er niet meer bij nadenken. Maar het zijn allemaal héle vervelende afhankelijkheden als iemand niet meer mee wil doen met ons.
Zie hier dan ook de reden dat ik niets doe met buitenlandse licenties.
Het gaat toch om het kunnen benaderen van het grote publiek op een eenvoudige manier. Een beetje doorgewinterde computeraar kan heus wel een vpn opzetten en mogelijk zelfs in crypto’s kunnen betalen. Het is alleen geen gemeengoed. En voor dat dat allemaal is genormaliseerd ben je heel wat trainingen verder. Ondertussen hoop je toch dat grosso modo zich afvraagt waarom er zulke grote veranderingen zijn en waarom de app stores dichtgaan en er geen fatsoenlijke spijkerbroek meer gekocht kan worden. Of voor de beter gesitueerden een nieuwe VW of Mercedes niet meer gekocht kan worden. De prijzen voor ‘luxe’ goederen zullen in Rusland helemaal door het dak gaan, lijkt mij logisch gezien er een ban op zit. En daarmee vervalt de markt in een wild oosten.
Stel Rutte veranderd in een dictator en je bent zelf hoog opgeleid in een vakgebied waar wereldwijd enorme vraag naar is. En je werk zorgt er ook nog eens voor dat je op sanctielijsten kunt komen, en inreisbeperkingen tegemoet kunt zien zou je in eigen land blijven. En je hebt de middelen om je snel ergens anders te vestigen met je gezien. Dan zou ik de keus ook snel gemaakt hebben, ik zou naar Canada, de VS of Nieuw Zeeland vertrekken. Binnen enkele weken kun je met je leven verder zonder in angst of beperkingen te hoeven leven.

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 24 juli 2024 18:18]

Ik weet niet of men "die keus snel gemaakt zou hebben"; je laat ten slotte wel al je familie, vrienden, de stad/dorp waar je 'je thuis voelt', je voetbalvereniging, etc. achter. Om vervolgens naar een land te vertrekken waar je weinig of geen contacten hebt, waarvan je de taal niet machtig bent en waar je je dus eigenlijk op totaal onbekend terrein bevindt...
als nederland een dictatuur wordt is het leven in een ander land of helemaal niet voor mij, een dictatoriale versie van NL heeft geen waarde om in te wonen
Prima, mijn punt is alleen dat het niet zo zwart wit is. Wij kunnen Rusland nu wel een dictatuur noemen, maar feit is natuurlijk wel dat het dagelijks leven ver verwijderd is van bijv. Noord-Korea. Verreweg de meeste Russen zijn gewoon vrij in hun doen en laten; bemoei je vooral niet met de oorlog of buitenlandse politiek, maar de gemiddelde Rus gaat gewoon iedere dag werken, 's avonds naar het café of naar de sportclub. Mijn punt is meer dat het niet zo'n makkelijke afweging is voor veel mensen alles achter je te laten omdat je het niet eens bent met de 'autoritaire/dictatoriale trekken' van het regime.
Goed punt. Daarbij was Rusland voor de de inval al behoorlijk autocratisch. Wat veranderd is is dat het land nu lijdt onder een westerse boycot. Ik denk dat behalve mensen die toch al makkelijk de wereld over hopten (oa expats) voor het leeuwendeel van de mensen een keuze om huis en haard achter te laten voor een buitenlands avontuur niet zo simpel is. Je hebt een woning, gezin, familie (ouders, grootouders), kinderen, etc. en daarbij kom je in een land terecht waar je de taal niet eens van spreekt.

[Reactie gewijzigd door zap8 op 24 juli 2024 18:18]

Snel gemaakt is inderdaad wat snel gezegd... Heb zelf meerdere keren een tijd in het buitenland gewoond, voor mij zou die keus echt wel snel gemaakt zijn. Een Engelstalig land zou voor mij gewoon als thuiskomen voelen, zoals een ander Russischtalig land voor een Rus ook als thuis zou voelen. Genoeg plekken op de wereld waar ik me zonder problemen kan vestigen, want dat heb ik al eens gedaan.

Leven onder het bewind van een dictator, terwijl de economie en kansen in je land snel verslechteren, zal je toch wel snel aan het denken zetten. Tijd om lang na te denken heb je misschien niet, je weet immers niet wanneer de grenzen dichtgaan, wanneer jij wordt gedwongen te vechten of je kennis en kunde in te zetten om de dictator tevreden te houden. Het alternatief is de dood, dwangarbeid, martelingen. De hoogst geschoolde mensen worden als snel als het grootste risico gezien. De vrijheid die we hier kennen is een groot goed, en het is erg lastig om je écht de situatie van de Oekraïners (of de Russen) in te beelden.
Taal is vaak de grootste barriere, maar ik ga er van uit dat ze toch wel 'n redelijk potje engels spreken in de landen die aangehaald zijn.

Emigreren is niet zo'n enorm obstakel, maar heel simpel is het ook weer niet (ik woon in een land waar men wel engels spreekt, maar niet primair).
Zolang je naar een engelstalig land kan vertrekken zal de taalbarrière niet het probleem zijn voor de meesten. De rest is inderdaad wel een heftige keuze om allemaal achter te moeten laten. Eerlijk gezegd mag je alleen maar hopen dat je nooit voor de keuze komt te staan.
Wellicht ligt de toch wat complexer. Als je tegenwoordig een Rus bent denk ik dat je in het Westen niet meer zo snel aan de slag. Russen zijn niet echt meer populair, en wat denk je van het feit dat met zo'n soort golf ook wel eens Russische spionnen mee kunnen komen.
Dat valt nog te bezien. Iemand met kennis is altijd gewild. 'Spionnen' zijn er wel uit te filteren met een juiste screening en surveillance, iets dat je toch altijd moet doen, ook al komt de medewerker uit Nederland of een ander EU land.
Een Russische software engineer of IT'er komt echt niet zo makkelijk aan de bak. Afgezien van de procedures betreft IND en dan de procedures bij het expat centre en dan ook nog een BSN krijgen. Wanneer je die stappen hebt bewandeld kan men verder.

Meeste bedrijven in zowel High Tech als ook de financiele wereld nemen mensen simpelweg niet aan met een Russisch nationaliteit. Dat is een beleid gedreven door de landen waar deze bedrijven zaken mee doen en natuurlijk ons eigen land.

Het ligt toch echt wel genuanceerde dan "iemand met kennis is altijd gewild". Bovendien worden spionnen er niet zomaar uit gelicht.
Gelukkig bestaat de wereld niet alleen uit high tech en financiën, al zouden ze dat graag willen. Veel software heeft helemaal niets met dat soort takken te maken. Onze nieuwe Russische dev is begin maart hier gekomen en is nu vol aan de slag na alle papierwerk,en spreekt zelfs al een beetje NL.

Overigens werkt hij graag samen met zijn oekrainse collega, dat kan dus ook gewoon. Je kan overal wel achterdochtig over zijn, maar productief is dat niet.

[Reactie gewijzigd door divvid op 24 juli 2024 18:18]

Niet elke Rus is een aanhanger van het regime en dat zal zeker voor de vluchtende IT-ers niet gelden.
Die landen die je noemt kom je ook niet zomaar binnen om er te gaan werken, zelfs niet als Nederlander nu. Misschien is Canada nog het beste te doen maar de VS en NZ hebben een erg strict immigratiebeleid.
Een ander EU land lijkt mij dan een betere optie.
Voor een heleboel mensen uiteraard, maar als de geschiedenis ons iets heeft geleerd is het wel dat de gevolgen van een dictatuur binnen Europa zich niet beperkt tot één land. Dus als je dan toch weg gaat, zou mijn keuze niet een buurland zijn...
Of juist wel, want dan kun je nog terug als de storm overgewaaid is. Daarnaast heb je een aardige kans dat je de buren al kent, en dat hecht toch sneller.

Nadeel is dat Rusland zo gigantisch groot is dat 'buren' relatief is. Vanuit Omsk maakt het vrij weinig uit of je naar India, China of voor mijn part Argentinie gaat. Dus dan zou ik lekker gaan voor het land met het beste perspectief.
Vanuit Omsk is dat inderdaad zo .. maar er naar toe blijkt die 70 werst toch net te ver...
Ja - en zelfs dan heeft Canada ook nog wel aardige eisen en vervolgens is er een enorm tekort aan woonruimte in dat land.

Vluchten naar een buurland is niet hetzelfde als emigreren naar een land waar je wilt wonen en werken.
Je kan wel naar Japan schijnbaar met een NL paspoort. Er is een verdrag blijkbaar dat je daar als NL-er kunt wonen en werken. Kan slechter toch :)
Ja kan een stuk slechter, want met een RU paspoort kan je een stuk minder kanten op. Dus velen die weg zijn gaan in eerste instantie naar bv armenie , georgie, turkije omdat ze daar zonder visa naar toe kunnen. Dat is hun plan A. je zou het bijna niet geloven, maar er zijn ook hoog gekwalificeerde russen die toch maar beperkt engels spreken. Dus hun plan A is weg/taal leren/gaan werken en daarna zien ze wel verder naar een eventueel plan B.
Ligt uiteraard aan je achtergrond, opleiding, paspoorten en investeringsmogelijkheden. Als je een Engels, Canadees, VS, Nieuw-Zeelands of Australisch paspoort hebt, kun je vrij makkelijk binnen de commonwealth landen en de EU settelen. Visumvrij reizen naar die landen geldt voor vrijwel alle EU paspoorthouders. Werken zal als EU burger iets meer voeten in de aarde hebben, maar als je kunt aantonen dat je zelfvoorzienend bent qua financiën, kunt investeren en/of een gewild kennisgebied hebt, dan kom je er echt wel.
Pas je op met Canada? Als je ooit iets hebt betaald op gofundme hang je.
Maar ondanks dat overal tekorten zijn aan hoog opgeleide mensen - je komt toch niet zomaar Canada of de VS binnen.
Ik denkl dat het probleem wat onderschat. Je kan dan wel zelf de beslissing nemen om weg te gaan. Dat wil nog niet zeggen dat ieder land je zomaar daar laat wonen. Als je een European bent is het binnen europa nog redelijk te doen maar zelfs dat is niet simpel en snel.
Mijn eigen ervaring is het tegenovergestelde. Het is maar wat je als beperkend ervaart. Wat aanvragen doen en wat papierwerk doen vind ik niet beperkend. Een pistool op m'n kop of je gezin die worden bedreigd tenzij je meewerkt met de dictatuur is dat wel.

Binnen de EU ergens anders wonen of werken is heel simpel (momenteel), dat doen we nu namelijk al jaren. De VS of Canada zal inderdaad iets meer regelwerk zijn, maar zal voor een hoogopgeleide IT'er met wat contacten bij bedrijven die een werkvisum kunnen regelen geen obstakel zijn.
Nou als je een baan hebt bij een internationaal bedrijf dan gaat het misschien lukken en zelfs dan is het niet simpel. Als je alleen bent is het wel iets gemakkelijker. Maar als je een gezin hebt ligt het alweer wat moeilijker - de partner krijgt niet zomaar een green card.

We hebben het echt niet over 'wat papier werk;.
Je ziet nu bijvoorbeeld dat de EU de visumvoorwaarden voor Oekraïners heeft versoepeld (als in geen visum nodig de komende jaren), en voor werk geld alleen een meldplicht (maar geen voorwaarden).

Ervaring van mijzelf en van vrienden uit de VS, Nieuw-Zeeland is dat die stap toch wel goed te doen is. De stap om vanuit een niet-commonwealth land naar de VS, Nieuw-Zeeland of de EU te gaan. Het zal niet iedereen gegund zijn, maar de Russen die in de benarde positie zitten snap ik best dat ze het proberen in de Russische buurlanden.

Canada heeft bepaalde provincies die zitten te springen om migranten, als je jezelf kunt onderhouden financieel en je bent opgeleid in bepaalde vakgebieden, kun je binnen een jaar permanente verblijfsvergunning krijgen. Dit kan als skilled worker, maar ook als je een bedrijf in Canada wilt beginnen, als je maar geld en kennis meeneemt/inbrengt is die stap echt wel te doen.

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 24 juli 2024 18:18]

Je zegt het goed:
als je maar geld en kennis meeneemt/inbrengt
Ik meen dat het zo'n 100.000 euro/dollar dat je dan moet investeren in Canada.

Bij de US moet je het via een bedrijf aldaar of ingeloot worden. Nu zal het dan dus makkelijker zijn als je solliciteert (en aangenomen wordt) bij een Amerikaans bedrijf maar als je nog in een ander land woont si dat nog best lastig.

Het zijn toch wel behoorlijke drempels vind ik.
Voor Canada is het exacte bedrag afhankelijk van je gezin, voor twee volwassenen en een kind ligt dat rond de 60.000 canadese dollar (45.000 euro) momenteel als je een bedrijf wilt starten. Los van het geld wat je in je startup/bedrijf wilt inbrengen, maar daar zijn geen harde eisen aan anders dan dat het geen geleend geld mag zijn. Voor hoogopgeleide IT'ers die al wat jaren ervaring hebben, zijn dat geen onoverkomelijke voorwaarden, helemaal als je in eigen land de boel verkoopt.

Via werk, reizen en opleiding ken ik best wel veel mensen die naar landen zoals de VS, Canada, Nieuw-Zeeland of Australië zijn geëmigreerd, en dat zijn allemaal "normale" mensen zoals jij en ik. Maar ook andersom, zoals iemand uit Nieuw-Zeeland die nu hier in Nederland als jaren woont en werkt met d'r Turkse partner. Je keuze voor welke bedrijven je werkt wordt dan uiteraard wel minder, maar als je gaat zoeken zijn er echt heel erg veel bedrijven die je kunnen helpen.

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 24 juli 2024 18:18]

er zullen maar weinig russen zijn die over zulke bedragen kunnen beschikken. zelfs als ze alles verkopen.
de huizen prijzen in RU imploderen. de roebels kan je niet wisselen naar eur of usd. eur en usd mag je niet uitvoeren. wil niet zeggen dat het niet kan, maar zal echt niet zo simpel zijn.
zwager is net met familie weg uit RU naar georgie. auto meegenomen. huis staat te koop, maar loopt echt geen storm. gaan nu taal leren in georgie / werk zoeken en op basis van afkomst (opa georgier) proberen aldaar te nationaliseren en daarna eventueel verder werken aan een plan B.
Dat gebeurde ook destijds, heel wat familie woont in Canada en USA, weg van de destijds heersende onderdrukking. Elke oorlog zie je een uitloop van mensen die weg kunnen komen.
Potentieel een interessant verband wel te vinden hier: ik ga er van uit dat ITers doorgaans best geschoolde mensen zijn en dat ze dan ook betere toegang gaan hebben tot alle nieuwsinformatie in de wereld omtrent de oorlog. Rusland heeft een stevige Goebbels achtige propagandamachine waarbij ze al het nieuws dusdanig verdraaien en de bevolking indoctrineren in hun 'onbaatzuchtige missie om Ukraine te bevrijden van de fascistische bezetters'.

Lijkt me dat ITers vaker dergelijke 'internet muren' ook wel beter omzeilen en dus effectief zien wat er in de buitenwereld gezegd wordt over Rusland. Zal ongetwijfeld voor een deel van hen zeker een rol spelen. Vrees dat dergelijke data moeilijk te kwantificeren is maar er is zeker en vast wel een verband te vinden tussen de migratie van de ITers en het omzeilen van media blokkades/hogere scholing.

[Reactie gewijzigd door JacobsT op 24 juli 2024 18:18]

Misschien simpel gedacht maar ik ben zelf ook ITer en internet ondernemer en voor mij voelt mijn leven heel erg internationaal aan, zonder grenzen dus is het makkelijker om een land die oorlog voert tegen andere te verlaten dan als je heel erg nationaal betrokken/beperkt bent.
Hele slimme mensen kunnen hele domme dingen doen. Dat iemand hoogopgeleid is, betekent niet per direct dat deze niet valt voor propaganda. Kijk bijvoorbeeld naar hoe de onthullingen van Snowden vroeger werden afgedaan als propaganda en samenzweringstheoriën, zelfs door mensen die tot de wereldtop zouden moeten behoren. Iemand die denkt nooit in propaganda te zullen trappen is juist een uitstekend doel voor propaganda.

Ook zit er in de Russische cultuur nog een aardig nationalisme verstopt die je ook in andere landen terugziet. Daar stap je ook niet zomaar uit. Vergeet ook niet dat nu vlak na/tijdens corona de inflatiegolven en vrijheidsbeperkingen geen verassing meer zijn. In Rusland wordt het beeld gevormd dat de huidige problematiek een paar maanden zal duren en daarna weer zal herstellen. Het buitenland schreeuwt al dertig jaar moord en brand over het kwaadaardige Rusland (overigens doorgaans niet zonder onderbouwing, maar toch) dus nieuwe items over een "oorlog" zetten niet per se zoden aan de dijk daarin.

Tenslotte kun je het nog steeds gewoon eens zijn met Poetin. Oekraïne is de bakermat van het Russische rijk, en de mensheid heeft de neiging om wat imperialistisch te zijn als ze graag iets willen hebben. Het concept "Oekraïne" is een heel recent iets in vergelijking, wat het natuurlijk niet minderwaardig maakt, en ik kan me voorstellen dat er in Rusland nooit veel animo gevoeld is voor onafhankelijk gebied dat voorheen gewoon Rusland was. Als Limburg of Friesland morgen de onafhankelijkheid verklaart en Nederland het dertig jaar later weer inneemt, denk ik dat veel Nederlanders daar ook niet zo'n probleem mee zouden hebben.

IT'ers zijn wellicht de mensen die het makkelijkst buiten de internetmuren van Poetin willen kijken, maar dat wil niet zeggen dat ze dat ook daadwerkelijk doen. Voor propaganda wordt je opgepakt, verhuizen zonder contacten in een land of een andere taal te spreken is erg lastig en kost bovendien veel geld, en je vrienden en familie zie je de komende tijd niet meer terug. Als je de keuze hebt tussen halsoverkop het land ontvluchten of de storm uitzitten, denk ik dat de meeste mensen toch liever even willen wachten. Wellicht zal er een nieuwe exodus komen over een paar maanden als blijkt dat dit toch een hardnekkiger probleem is dan de regering voordoet, we kunnen het alleen maar hopen.
Is het niet puur omdat deze mensen de middelen hebben om het land snel te verlaten?

En zijn er niet ook andere hoogopgeleide groepen bezig het land te verlaten (die dan dus ook redelijk verdienen)?

Ik hoop ook altijd dat ik tot een groep behoor die slimmer is dan de rest maar het is een tikkie wishfull denken. O-)

Ik geloof dus niet zozeer dat IT-ers slimmer/verstandiger zijn maar wel dat de sommige mensen beter in de gelegenheid zijn om het land te verlaten.
Dat is lastig, omdat veel softwaretools om software te bouwen niet of beperkt werken door de sancties.
Dit klinkt eerlijk gezegd als een van de minste uitdagingen. Tuurlijk, het is handig als je het op AWS kunt zetten of Redhat met betaalde support kunt gebruiken. Maar de belangrijkste bouwblokken zijn open source. Een groter probleem is dat het gewoon een gigantische klus is waar veel specialistische ervaring voor nodig is.
Hier in Tbilisi is er toch een aanzienlijk Russische vluchtelingen toegekomen, de prijzen van kamers hier is verdriedubbeld. Ze zijn echt verdrietig ook als je spreekt met hen... En vooral die hele dag op hun laptop zitten dragen zelf Oekrainse vlag spelden.

[Reactie gewijzigd door gimantalon op 24 juli 2024 18:18]

Ligt het aan mij of is "naar schatting tussen een miljoen en twee miljoen IT'ers" een vrij ruwe schatting? Kan 1,1 miljoen zijn maar ook 1,9 miljoen.
Dat komt omdat dit schattingen zijn. Er zijn natuurlijk geen registraties hoeveel ICT'ers Rusland verlaten hebben.
Ja dat snap ik. Maar dan is een marge van 50% (1 miljoen of 2 miljoen) nog steeds wel erg ruw geschat vind ik.
Dat klopt, maar dan nog vind ik het veel.
Relatief veel verdienen is ook een beetje krom als de roebel ook instort. Zitten waarschijnlijk ook meer buitenlandse uitgaven tussen waardoor koopkracht toch relatief meer daalt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.