Rusland en Turkije blokkeren Discord

Rusland en Turkije hebben afzonderlijk van elkaar Discord geblokkeerd. Het platform zou in beide landen wetgeving hebben overtreden. In Turkije zou het platform onvoldoende doen om de verspreiding van content van kindermishandeling tegen te gaan.

De Turkse minister van Justitie, Yilmaz Tunç, zegt het platform te hebben geblokkeerd vanwege zorgen dat de dienst wordt misbruikt voor 'groepen die aan kindermishandeling doen'. De Turkse blokkade volgt nadat een jonge man eerder in oktober twee jonge vrouwen doodde, schrijft Bloomberg, een daad die op Discord zou zijn verheerlijkt.

In Rusland zou Discord onvoldoende hebben gedaan om misbruik door terroristen of extremisten tegen te gaan, of om verkoop van drugs of het plaatsen van 'illegale informatie' te stoppen. Daarnaast heeft Discord een boete van omgerekend zo'n 33.000 euro gekregen, schrijft het Russische persbureau TASS. Het is niet duidelijk hoe lang de blokkade in beide landen moet duren.

Door Hayte Hugo

Redacteur

09-10-2024 • 09:12

141

Submitter: Snowpop

Reacties (138)

138
130
58
3
0
37
Wijzig sortering
Er zijn al beelden opgedoken dat dit meteen effect had op de eigen Russische legeronderdelen. De Russen gebruiken namelijk (besloten) Discord servers om live de beelden te streamen van hun verkennings drones.

De troepen die moesten aanvallen klaagden meteen dat ze weer terug bij af waren op het niveau van 2020 qua informatieverstrekking.

Eigenlijk vind ik het enorm schokkend dat Discord niet al veel eerder alle Russen blokkeren omdat ze min of meer het mogelijk maken dat er slachtoffers vallen door hun technologie.
Eigenlijk vind ik schokkender dat de Russische militairen zijn aangewezen op Discord om de beelden van hun eigen drones te kunnen bekijken, en dat ze daar geen eigen infrastructuur voor hebben.
Is niet heel vreemd. Het is de corruptie binnen hun defensie en defensie industrie. Ergens na de inval in Oekraïne kwamen er ook al voorbeelden tevoorschijn van de encrypted digitale radios die Rusland zou hebben. Het bleken uiteindelijk goedkope rebranded Chinese radios te zijn die helemaal niet goed waren en waarvan de prijs 5 keer (of zoiets) over de kop was gegaan. Uiteraard was het verschil in de zakken van de verkopers en inkopers verdwenen. Zelfde met sommige “Russische” drones. 5 Minuten zoeken op Ali of Temu en je had dezelfde drone voor minder dan de helft van de prijs.

Wat je vaak ziet is dat er eerst een paar echte exemplaren aangeboden worden voor staats-testen (met wat smeergeld uiteraard) en als het contract binnen is komen de exemplaren die eigenlijk niet goed zijn.
Ukraine doet dit ook. Ik kan de originele bron niet meer vinden, maar hier is bijvoorbeeld een foto van hoe ze Google Meet en Discord gebruiken: https://twitter.com/clashreport/status/1641499841116135425

En hier een video van het leger waar je Discord op de achtergrond ziet: YouTube: В командних пунктах ЗСУ використовують Discord
Blijkbaar gebruikten Russische militairen Discord om beelden van verkenningsdrones te streamen 8)7
https://liveuamap.com/en/...d-discord-to-stream-video
Lekker professioneel.
Dus hun argument van gebruik door terroristen/extremisten klopt wel? Dat die soldaten elkaar drugs verkopen geloof ik ook.
Ja, Discord wordt gebruikt door de terroristen en extremisten die Ukraine aanvallen. Goed dat de Russische overheid daar wat aan doet :D
Wij hebben nu zo'n 15 jaar een 2e huisje in Turkije en sinds ik daar kom heb ik al vele blokkades meegemaakt al is vaak YouTube de klos. Wat me alleen elke keer weer opvalt, is dat ik er last van heb en alle turken gewoon lekker hun ding doen op de geblokkeerde site of er niets aan de hand is. Met andere woorden heb ik altijd het gevoel dat ze daar zo gewend zijn geraakt aan het blokkeren van diensten dat ze gewoon standaard een VPN aan hebben of welk trucje ze ook gebruiken.

Ik snap die blokkades sowieso niet, ja elk land doet het, maar iedereen die weet hoe je taakbeheer op windows opent weet ook hoe je het moet omzeilen...
Ik denk dat een gedeelte ook gewoon voor de bühne is, kijk ons eens daadkrachtig zijn.

De betreffende diensten zien wellicht zelf ook wel dat het gebruik met zo'n blokkade nauwelijks daalt doordat vrijwel iedereen een VPN gebruikt. Maar dat is een aanname van mijn kant
Dit... het is symboolpolitiek, maar in werkelijkheid veranderd het niets. Ook de opgegeven reden van Turkije klinkt als nonsens... Turkije die een website laat blokkeren vanwege kindermishandeling? Het zal veel eerder zijn omdat er kanalen zijn die anti Erdogan zijn oid, maar dan kan je niet zeggen want dat is beperking van de vrijheid van meningsuiting, dus gooien we er gewoon een reden tegenaan waarvan het publiek zal denken 'oh ja, dat is erg, begrijpelijk'.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 9 oktober 2024 09:33]

Het gaat om een signaal richting de eigen achterban. Erdogan duldt geen tegenspraak dus wil hij dat alle media kanalen voor hem buigen en anders laat hij het blokkeren onder mom van veiligheid of bescherming van kinderen en andere dingen waar ze in feite nauwelijks om geven. In praktijk doet het weinig, maar leiders zoals hij kunnen dan weer naar hun achterban gaan om te zeggen hoe daadkrachtig te zijn.

[Reactie gewijzigd door separhim op 9 oktober 2024 10:17]

In Nederland gebeurd toch het zelfde; onder noemer van “terrorisme” of “kinderporno” wordt er steeds meer ingeleverd. Want hoe kun je nu tegen zijn? En voila weer een plakje van de privacy-worst afgesneden.
En over 10jr is de worst op, en vragen we ons af; hoe hebben we het zo ver laten komen. Want dan is niets meer veilig, encryptie is voor mensen die iets te verbergen hebben, maximale controle en toezicht op online handelen …

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 9 oktober 2024 10:22]

Helemaal mee eens. Ik vind het altijd frappant hoe de mensen hier het er helemaal maar een zijn als de Nederlandse overheid Telegram oid verbiedt en zelfs pleiten voor verdergaande maatregelen, maar als andere landen het doen bij andere apps om dezelfde redenen, dan zien ze direct dat het symboolpolitiek is en nergens op slaat.
Rare analogie, wanneer heeft de Nederlandse overheid Telegram verboden dan?
Als je gemeente amsterdam onder nl overheid schaart dan heeft die het verboden voor medewerkers
Terecht, encryptie van Telegram is niet op orde. Zakelijke communicatie via servers van derden is dan een heel slecht plan.
Je schijft: "encryptie van Telegram is niet op orde"
Onderbouwing?
Alstublieft!

Zoals hier beschreven is Telegram niet standaard end-to-end encrypted. Daarmee is het significant minder veilig dan tools die dat wel zijn, Telegram kan zelf ergens in het proces bij de plaintext. En als Telegram dat kan, dan kunnen anderen dat met een beetje moeite of een bevel van een rechter ook.

Dat is voor mijn chat met mijn buurman over of hij op mijn katten wil letten helemaal leuk, maar niet voor bedrijven/overheden. Vandasr mijn reactie.
(Sorry beetje late reactie)

Tja, dat klopt maar half.
Als je gebruik wilt maken van de cloudstorage voor gesprekken, dan heb je de volgende situatie:
User1 schrijft wat naar User2.
User1 --> encrypted --> Telegram Server
Telegram Server --> encrypted --> User2

Het verkeer afluisteren werkt niet tenzij je AES-256 / RSA-2048 met Diffie/Hellman sleutelgeneratie kunt kraken.

Het niet optimale hieraan is dus dat de telegramserver de echte data heeft (plain tekst).
Dus het zwakste punt is de Telegram server.

Telegram ondersteunt overigens wel volledige End-To-End encryptie als je een 'secret chat' opstart.

Het feit dat Telegram jarenlang verboden was in Rusland, en Whatsapp niet zet me ook aan het denken.
Dat je als instelling, bedrijf of (semi) overheid je werknemers verbiedt een bepaalde software op werk-apparatuur te installeren is totaal iets anders dan dat de overheid een bepaalde dienst verbiedt voor de gehele bevolking.
Je vroeg over overheid en ik gaf een voorbeeld van overheid. Met de caveat dat jullie het misschien niet precies over dezelfde 'overheid' hebben.

Snap in die hhoedanigheid dan ook niet waarom je deze reactie nog geeft
Ja, goede vraag, aangezien je het artikel duidelijk niet gelezen of gesnapt hebt.
TikTok is een recent voorbeeld. Elke social media mag gegevens graven en verkopen zoveel ze maar willen. Maar wanneer China in een positie is om dit te doen (en het nog niet eens heeft gedaan) schreeuwt het gehele westen. moord en brand.

Vergelijk de positie van Turkije tegenover Discord met die van ons tegenover TiKTok. Waarom zouden zij willen dat wij hun social media mogen beheren. Immers zeggen wij toch zelf dat dat een gigantisch risico is?
Maar TikTok is toch helemaal niet verboden in Nederland? Dat je als instelling, bedrijf of (semi) overheid je werknemers verbiedt een bepaalde software op werk-apparatuur te installeren is totaal iets anders dan dat de overheid een bepaalde dienst verbiedt voor de gehele bevolking.
In Nederland niet maar in Amerika wel. De Amerikaanse overheid vereist TikTok om hun broncode in te zien en alle data bij Oracle op te slaan. Recent hebben ze Bytedance verrplicht TikTok te verkopen omdat het een "beveiligingsrisico" is.

Nederlandse politici maakte hier ook een groote heisa van een paar maanden geleden.

Voor elk land in het zuiden is het onderhand duidedlijk dat het Westen absoluut niet te vertrouwen is als het gaat om mensenrichten dus het is zeer begrijpelijk dat ze het beheer van hun gegevens niet in Amerika willen leggen
Als het om mensenrechten gaat ben je in Nederland (nog) heel wat beter af dan in welk land in het zuiden dan ook. Waarom je de VS en Nederland op één hoop gooit is voor mij een raadsel.
Ja binnen Nederland is het nog wel leuk. Onze overheid is elders dictators aan het opproppen.

https://www.volkskrant.nl...ard-met-tunesie~bf3e58df/
Waarom je de VS en Nederland op één hoop gooit is voor mij een raadsel.
Invasies in Irak, Afghanistan, etc. Overal waar Amerika binnenvalt huppelt Nederland er braaf achteraan.
Hoe jij via een bericht over Discord in Turkije en Rusland in Algerije uitkomt vind ik dan weer knap :)
Je vroeg waarom Turkije niet zou willen dat een externe partij hun communicatie kan beinvloeden.

Het antwoord is net zo simpel als wanneer Discord in Turkije gebaseerd zou zijn. Dan zou Nederland het ook verbieden.
Telegram en TikTok zijn niet verboden?
Ik vind dat toch anders. Deze blokkades zijn volledig politiek gemotiveerd. Maar als er daadwerkelijk terroristische activiteiten zijn of kinderporno oid dan lijkt mij een blokkade terecht, maar wel na gedegen onderzoek en met toestemming van de rechter en volgens mij gebeurt dat hier ook gewoon. Ik denk dat dat in Rusland en Turkije niet het geval zal zijn.
Maar de sleepwet of nu het niet tegen de afluister functie van whatsapp stemmen is toch hetzelfde.

Er gebeurd niks fouts. toch gaan we allerlei wetten erdoor drukken die je niet wil onder het mom van terririsme en KP.

is het direcht tegen iets politieks nee. Maar het maakt het allemaal wel smerig.
Er is een verschil tussen anti terro en kinderporno of een (semi) dictator zoals Erdogan in mijn ogen. Het eerste heb ik geen problemen mee. Het 2de een pak meer, er is nog "vrijheid". Maar kijk hier in België .. gastjes van met moeite 18 jaar die terreur aanslagen willen plegen etc. Voor de meeste mensen is het allemaal niks tot ze er zelf mee te maken krijgen en dan is het : ja de politie doet hun werk niet. Het is het ene of het andere. Er bestaat geen gulden middenweg. Maar als je discord gaat bannen, dan mag je ook gerust dingen zoals Roblox bijvoorbeeld of alles met een chat functie in de ban brengen. Enja het kan, maar dat is met zeer veel dingen "het kan" gebruikt worden voor functie X. Maar dan kan je ook een gsm afschaffen bijvoorbeeld. Het liefste van al zouden "bepaalde leiders" gewoon alleen maar staatstv en staatskrant hebben en dat is alles.
In Nederland gebeurd toch het zelfde; onder noemer van “terrorisme” of “kinderporno” wordt er steeds meer ingeleverd. Want hoe kun je nu tegen zijn? En voila weer een plakje van de privacy-worst afgesneden.
Oh? Geef eens concrete voorbeelden, want alhoewel deze argumenten inderdaad telkens weer van stal worden gehaald, zijn er bij mijn weten al meerdere wetsvoorstellen en maatregelen die dit zou moeten 'bestrijden' gesneuveld omdat dit conflicteerde met het grondwettelijke recht op de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van nieuwsgaring.
Terechte vraag en ik zie dat sneuvelen van voorgestelde regelgeving in Nederland ook. Dat "steeds meer" lijkt me mee te vallen, zeker gezien de toename in het gebruik van de genoemde vrijheden en de technische mogelijkheden daarvoor. De wetgever is soms gedwongen om ontwikkelingen te evalueren als die zwaktes blootleggen in het systeem. Gelukkig is daar uitgebreide discussie over

Nieuwsgaring op zich is in Nederland overigens geen expliciete grondwettelijke vrijheid volgens WIkipedia, al lijkt nieuwsgaring me een voorwaarde voor zinnige meningsuiting,
Nieuwsgaring op zich is in Nederland overigens geen expliciete grondwettelijke vrijheid volgens WIkipedia, al lijkt nieuwsgaring me een voorwaarde voor zinnige meningsuiting,
Je hebt helemaal gelijk. Vrijheid van nieuwsgaring kan onder sommige omstandigheden wèl worden ingeperkt, bijvoorbeeld door het instellen van een film- of fotografieverbod op locatie, waarmee geheimhouding of bescherming van (intellectueel) eigendom kan worden gewaarborgd.

Omgekeerd kan bijvoorbeeld een onderzoeksjournalist ook (vrijwel) niet worden gedwongen om diens bron(nen) te onthullen, als dat zijn vrijheid van informatie vergaring en/of zijn recht op publicatie (= vrijheid van meningsuiting) zou schenden.
Wat hebben we ingeleverd op dit moment onder de noemer van terrorisme en KP?
Niet alleen symboolpolitiek, het is ook nog eens hypocriet. Turkije neemt het niet zo nauw met mensenrechten en Rusland is een schurkenstaat. Dan e.e.a. gaan verbieden onder het mom van de beelden staan me niet aan is natuurlijk lachwekkend als je zelf dergelijke beelden praktiseert. Uiteraard zit er een andere agenda achter die blokkades.
Je mag best tegen de politiek van Erdogan zijn of Turkije in het geheel geen leuk land vinden, maar laten we alsjeblieft wel bij de feiten blijven en niet reageren vanuit ons onderbuikgevoel.

Een week geleden zijn er 2 meisjes vermoord door een 19-jarige man. Hij was actief in een Incel groep op Discord en werd mogelijk geïnspireerd door materiaal wat hij op Discord tegen kwam.

Is dat een valide reden om Discord te blokkeren? Ik denk het niet. Maar het heeft echt weinig te maken met anti-Erdogan kanalen. Die zijn er zat en overal wel te vinden.
Als dat de beweegredenen zijn, dan kan je het hele internet wel afsluiten. Dat is overigens ook iets anders dan 'kindermishandeling'.

Ik reageer niet vanuit het onderbuik gevoel en vind Turkije en Turken helemaal prima. Turkije en de regering Erdogan staat er nou bepaald niet om bekend het heel erg nauw te nemen met vrijheid van meningsuiting etc. laten we ajb niet doen alsof dat niet zo is.
Geen vrijheid van meningsuiting in Turkije? Turkije heeft juist de meest uitgebruide vrijheid. Erdogan is vaak beledigd, mensen hebben walgelijke dingen gezegt overzijn overleden moeder. Zijn pasgeboren kleinkinderen etc... en allemaal vanuit de zogendaamde vrijheid van meingsuiting! Turkije is een te vrije land. Beledigen van iemand anders is geen vrijheid! Het niet eens zijn met Erdogan en zijn regering is prima, je kan het niet mee eens zijn met zijn besluiten. Bekritiseren enz.... maar leugens, beledigen is niet oké...
Turkije staat internationaal niet bekend om de vrijheden die het volk heeft en sinds de coupe poging in 2016 is dat alleen maar erger geworden. De status van Turkije bij 'reporters without borders' en 'freedom house' is niet best en Turkije wordt bestempeld als 'not free' als het gaat om journalistiek en meningsuiting. Overigens is het ook in Nederland verboden om iemand te beledigen, maar dat gaat echt voorbij aan het punt.

Maar wat informatie voor je hoe er internationaal tegen de 'vrijheden' in Turkije wordt aangekeken.

Wikipedia: Censorship in Turkey

En dan kan je via wikipedia alle gerenommeerde bronnen opzoeken waar de informatie vandaan komt, het zijn er letterlijk 100-en.
De vorige keer dat het Turkse volk hun mening liet horen, was het zogenaamd een gefaalde coupe en gingen vele duizenden mensen het gevang in.

Goed argument verder.
Dat is denk ik bijvangst voor hem. Voor lieden als Erdogan en Putin is de waarheid gevaarlijk, en op allerlei social media kun je lekker de waarheid delen, of meningen die niet stroken met het regeringsbeleid. Dus dan is het erg handig als iemand iets naars doet via dat medium. Dan heb je een 'goede' reden om het te blokkeren. Criminaliteit heeft er in mijn optiek weinig mee te maken. Bovendien is dat dan net zo goed symboolpolitiek. Ik kan iemand ook vermoorden met een theelepeltje.
dat is een assumptie van jou, assumpties zijn zeer gevaarlijk ;-)
Ow? Wat is er gevaarlijk aan die assumptie dan? Ik mag dat prima vinden... het (recente) verleden mbt de regering van Turkije doet mij dat vermoeden en dat mag ik prima vinden.
Het is zeker symbool politiek, het is net als met de EU die onze privacy te grabbelen wilt zetten of whatsapp en dergelijke onder het mom kindermishandeling... Als je het op drugs, copyright of zoals nu "anti [leider hier] zal er altijd iemand tegen zijn.... Geen normaal mens kan zeggen; Ik ben voor kindermishandeling en daarom is deze blokkade onzin, met alle eerder genoemde zaken kan er altijd een "tegen argument" bedacht worden zoals vrijheid van meningsuiting, recreatief gebruik en "in ons land is het niet eens beschikbaar"...
Precies net zoals het steunen van Israel door Nederland(Westen/VS)
Het is daarnaast ook nog eens rete hypocriet, Turkije geeft kindermishandeling als reden, dat terwijl ze daar 14 jarige meisjes lopen uit te huwlijken. De rede is natuurlijk gewoon goed, maar ik zet meer mijn vraagtekens bij de motivatie en intentie.
Je verspreid onzin:

“De minimumleeftijd voor gehuwde en geregistreerde partners is 18 jaar, in plaats van 21 jaar. Voor ongehuwde partners geldt wel de reguliere minimumleeftijd van 21 jaar.”

Alles daaronder is strafbaar. Dat het in dorpen wellicht nog illegaal gebeurd, is een ander verhaal.
Je hebt het over “Turkije” (oftewel, het kabinet), en vervolgens heb je het over “ze”, wat dus haaks staat op hetgeen ik quote.
Point being, het is niet alsof ze daar zo'n groot punt van maken zoals hier bij Discord. Dus ik blijf bij mn punt dat het hypocrisie is.

18 jaar is dan welliswaar de wettelijke leeftijd, maar het mag dus vanaf 17 met goedkeuring van ouders (en dat is nou net waar dat uithuwlijken om draait), maar ook 16 met goedkeuring van een rechtbank (en dat gebeurd ook met regelmaat, idioot dat daar uberhaupt een rechtbank proces voor bestaat). Miljoenen minderjarige meisjes trouwen er per jaar. Maar het is gewoon gebruikelijk dat ruim voor die 16jaar al afspraken worden gemaakt.

Admin-edit:-knip-
Dat mag je onderbouwen met objectieve bronnen


https://www.unicef.org/turkiye/en/child-marriage

[Reactie gewijzigd door Bor op 9 oktober 2024 20:03]

Miljoenen minderjarige meisjes trouwen er per jaar.
Er zijn ongeveer 15 miljoen meisjes onder de 24 (https://www.eumonitor.eu/...vik7m1c3gyxp/vgaxlcr1jzmx). Dus onder de 18 minder dan 15 miljoen en van die groep zouden er elk jaar miljoenen trouwen? Sterk..
Oude maar relevante bron: https://www.europarl.euro...t/E-7-2011-000731_NL.html
(ik geloof niet dat dit in de tussentijd beter is geworden onder Erdogan).

Die claimed 1 op de 7, zit je dus zeker wel snel aan miljoenen per jaar.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 9 oktober 2024 10:21]

Maar volgens hun eigen statistieken zijn er nog geen miljoen totaal aantal huwelijken?

https://data.tuik.gov.tr/...atistics-2023-53707&dil=2
Ok toegegeven, ik had waarschijnlijk het "per jaar" er af moeten laten, het is desondanks schrikbarend veel.
Je haalt een Parlementaire vraag als bron aan. In de Parlementaire vraag wordt er verwezen naar een onderzoek, dat onderzoek is hier te vinden. In dat onderzoek zie je dat in 2019, 16% van de vrouwen tussen de 16-19 jaar was op moment van trouwen. De claim die wordt gemaakt in je bron, klopt dus niet. Op je 18e en 19e ben je namelijk niet minderjarig.

Dat heb ik een een paar reacties hierboven ookal aangegeven, dat lijk je te negeren.

[Reactie gewijzigd door c-nan op 9 oktober 2024 11:29]

Het is wel beter geworden onder Erdogan, zie het onderzoek (onderzoek wat gebruikt is in je link: https://fs.hacettepe.edu....ar/yayinlar/2021_ceze.pdf).

In 2010 26%, in 2019 16%.

Tevens gaat dat onderzoek over vrouwen over de leeftijden 16-19. In deze cijfers zitten dus ook de leeftijden van 18 en 19. De claim die wordt gemaakt in je link klopt dus niet.
Als een meisje zwanger of moeder is, maar wel 16 jaar of ouder, is er zelfs geen toestemming nodig.
Tto 1970 was het in Nederland niet anders, niet elk land veranderd wetten net zo snel. Daarnaast als je dan verontwaardigd wilt zijn, wist je dat je in Nederland met je neef of nicht mag trouwen?

Edit: overigens mag je in Nederland wellicht niet wettelijk trouwen onder de 18, de rest mag wel vanaf je 16e, met toestemming van de ouders.

[Reactie gewijzigd door DdeM op 9 oktober 2024 10:24]

Anoniem: 36835 @s3.9 oktober 2024 11:56
Het kabinet keurt het niet af en kijkt weg.
Daar klopt niks van. Wettelijke huwelijksleeftijd in Turkije is 18, Wel kunnen ze op 17 trouwen als de ouders van beide kanten toestemmen.

Niet zomaar dingen verzinnen.
Lijkt toch een bron van waarheid onder te liggen. Er zijn in ieder geval meer organisaties die melden dat het op grotere schaal voorkomt. Wellicht is het een beetje als het bouwen volgens de regels wat niet gebeurt en er niet op gehandhaafd wordt.
De claim was dat het aangemoedigd werd om met 6-jarigen te trouwen, daar zit geen enkele bron van waarheid onder. Dat 15% van de meisjes in Turkije volgens de organisatie waar je naar verwijst getrouwd zijn voordat ze 18 waren kan kloppen maar er wordt er ook bij gezegd dat een groot deel Syrisch is en die zullen waarschijnlijk al getrouwd zijn voordat ze in Turkije aankwamen. Cultureel gezien is het in Syrië nog minder dan in Turkije geaccepteerd om te daten en een vriendje of vriendinnetje te hebben, het huwelijk is dan een voorwaarde voor elk seksueel contact. Dan is het ook niet gek dat velen daar al op 16 of 17 jarige leeftijd trouwen, een leeftijd waar in Nederland veel tieners reeds hun eerste seksuele ervaring achter de rug hebben gehad.
Pirate Bay is toch ook nog gewoon te benaderen ondanks alle blokkades bij de isp’s. Als je wilt dan vind je wel een weg. Zou me ook niets verbazen als er wat kopstukken ook aandelen hebben in VPN bedrijven 🥹
dat ze gewoon standaard een VPN aan hebben of welk trucje ze ook gebruiken.
Ja, dat klopt. Sinds de Gezi-protesten zijn VPN's en DNS-wijzigingen (zoals 1.1.1.1 van Cloudflare) standaardpraktijk geworden.
Meer durven ze niet te blokkeren. Als een land echt zou willen kunnen ze alle grens-passerende VPN-diensten blokkeren bij hun eigen providers. Kwestie van kijken bij wie er allemaal de volledige internet-data via een enkel ip verdwijnt. Alleen wordt het dan economische schade die niet opweegt tegen de blokkade van een service als Reddit.
Als je dat dan weet, en vaak heb meegemaakt. Snap ik weer niet waarom jij niet ‘standaard’ een VPN aan hebt in je huisje in Turkije, gewoon op de wifi-router zelf zou al handig zijn.
Misschien gebruiken de Turken helemaal niet zoveel YouTube of Discord? Zelf moet ik ook helemaal niet van dat laatste platform hebben. Maar ik zou het bij wijze van spreken ook kunnen begrijpen, als ze in Turkije Reddit zouden blokkeren. Veel wat op deze westerse platforms gebeurd, past gewoon niet bij hun normen en waarden.
Ik snap die blokkades sowieso niet, ja elk land doet het, maar iedereen die weet hoe je taakbeheer op windows opent weet ook hoe je het moet omzeilen...
Ik denk dat de meeste windows gebruikers al niet of nauwelijks weet hoe ze taakbeheer moeten opstarten, laat staan wat daarmee allemaal kan. Je zit hier op Tweakers he, maar bij de meeste mensen is een VPN al een onbekend begrip.
Nou vandaar dat ik Taakbeheer ook als voorbeeld gebruikte. Ik denk dat iedereen weet hoe die dat opent een VPN kan openen.

Al moet ik zeggen dat de kennis van VPN toch een stuk beter is dan je zou verwachten. Mijn vader van 78 vroeg mij vorig jaar welke VPN die nodig had om in Turkije Nederlandse TV te kunnen kijken en had zelf al een VPN draaiend. Niet helemaal goed, maar toch. Inmiddels bij hun thuis een Raspberry pi neergezet met een VPN er op (kunnen ze via thuis netwerk TV kijken) en eigenlijk nog nooit vragen voor de rest gehad. Al is het ook echt zo simpel als: Laptop aan, rechtsonderin icoontje zoeken, rechtermuisknop en druk op connect.
Heel goed, ik is het opzetten nog wel ietsjes lastiger. Evengoed: puntjes voor je vader en misschien dat er dan toch meer gebruikers zijn die dat kunnen.
De blokkade is op DNS niveau van de ISP's. Als je de Google, Cloudflare of andere DNS servers gebruikt kom je er zo doorheen.

https://theglobalobservat...eys-bans-on-social-media/

https://www.theverge.com/...ban-google-dns-workaround

Het is zowat ingeburgerd dat je bepaalde dingen moet aantikken en dan ergens een paar cijfers moet invullen en dan werkt het allemaal weer.

Turkije gebruikt het ook niet als een censuurmiddel, maar meer als een pressiemiddel om druk uit te oefenen op buitenlandse aanbieders. De blokkades werken wel want het verkeer naar de sites zakt meteen in, dat handjevol wat er wel omheen komt geven ze niks om.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 10 oktober 2024 01:47]

Als je zo leest, heeft eigenlijk Turkije als enige een goede reden. Rusland blokkeert het natuurlijk omdat hun eigen desinformatie niet gerespecteerd worden.
Ik gebruik discord eigenlijk alleen om een beetje te chatten in de gamegroepen. Nooit geweten dat er kindermishandelings groepen zijn
Ik gebruik het daar ook voor en wist dat ook niet.

Maar aan de andere kant elk kanaal waar je mee kunt communiceren, kan misbruikt worden om dergelijke zaken mee te doen. Zelfs een ingame chatkanaal kan daarvoor worden gebruikt en dat zal dus dan ook.
Ik zit best veel op discord.. ben nog nooit iets van kinder porno of misbruik tegen gekomen. Wel dat er veel kinderen op zitten die gamen. GTA, destiny etc. Veel co-op games zijn gewoon makkelijk in combi met discord. Vraag me ook af of dit de juiste reden is om discord in die landen te blokkeren. Denk eerder dat ze controle willen houden of communicatie die ze niet anders kunnen controleren en dan dit als reden gebruiken.
Zat recent in een groep/server die zich richtte op twee spellen die ik ook speel. Een paar gebruikers van de 50 leden, bleken pedo's en dergelijke te zijn. Ze hadden per ongeluk in de verkeerde kanalen gepost. De "server" werd binnen een paar uur opgedoekt.
Ik ben bang dat dit veel vaker voorkomt dan ons lief is.

Deze mensen wonen buiten de EU. Al weet ik wel dat er tegen 1 persoon aagifte is gedaan. Schrale troost, maar beter dan niks.

[Reactie gewijzigd door Hijdaar95 op 9 oktober 2024 14:48]

Dat geeft maar weer aan, dat er mensen niet still zitten bij dit soort gevallen. En dat er gemodereerd word.
Geeft me nog meer te denken dat deze 2 landen een stok zoeken om mee te slaan en om dan maar ook meteen discord kunnen bannen.
Kindermisbruik/mishandeling groepen zullen overal zijn. Net zoals illegale software, hacking, wapen- en drugshandel, etc.

Simpelweg omdat ze van alle mogelijke manieren gebruik maken, wordt het wat tegengegaan door het platform zal het wat minder opvallend zijn, maar ongetwijfeld zal het er zijn.

Het argument "kindermisbruik" is er daarom 1 die voor elk platform gebruikt zou kunnen worden; het zijn vaak andere argumenten (die wat minder "populair" zijn) die de echte redenen tot blokkeren verhullen.
Ik gebruik Signal/WhatsApp/Telegram ook om te chatten, en daar schijnen ook dat soort groepen te zitten.

Dat zou dan dus gereguleerd/gecontroleerd moeten worden, maar dat gaat weer ten koste van privacy...
Blijft een balans in mijn optiek. Aan de ene kant wil je zo veel mogelijk privacy, en aan de andere kant wil je ook dat dit soort tuig/misbruik voorkomen wordt.
Ik gebruik PostNL om berichten uit te wisselen en ik ben geschokt om erachter te komen dat het uitwisselen van illegale informatie en fysieke voorwerpen daarmee mogelijk is.
/s
Als je zin hebt om te vertrouwen in de mensheid te verliezen kan ik dit kanaal aanbevelen.
https://www.youtube.com/@NoTextToSpeech

Alles wordt overigens netjes geblurd. (Let wel, het zit op de SFW rand, maar dat komt door de onderwerpen)
Zou dezelfde daad ook op andere sociale websites verheerlijkt zijn of is Discord in deze een uitzonderlijk geval?
Volgens mij is Discord laks met modereren en met overheid instanties samenwerken.
Als je zo leest, heeft eigenlijk Turkije als enige een goede reden. Rusland blokkeert het natuurlijk omdat hun eigen desinformatie niet gerespecteerd worden.
Op elk platform waar men met elkaar kan communiceren zijn er afschuwelijke dingen te vinden. Van IRC tot habbo hotel chatrooms.

Dan kun je alles wel blokkeren.
Dat is bij deze twee landen nou net de bedoeling, alles waarmee je kan communiceren zonder controle door de overheid is lastig.
Het blijft altijd een lastig iets, ga je door alles heen snuffelen om dit soort problemen te vinden, of respecteer je het recht op privacy, ik zou zeggen snuffel maar door, maar ook ik heb vast wel eens dingen die heel verkeerd geïnterpreteerd worden.

Ik ben in ieder geval blij dat ik er geen besluit over hoef te nemen, want ik weet oprecht niet wat wel de juiste oplossing is.
Mwah, "om de kinderen te beschermen" is zo'n dooddoener geworden dat ik er weinig waarde meer aan hecht. Rusland en Turkije hebben mijns inziens een even goede reden om Discord te blokkeren, maar zo goed is die nu ook niet meer.

Om dezelfde reden mag je in Nederland WhatsApp en Telegram ook wel gaan verbieden, want ook daar zitten slechte mensen op. Zelfs bij het controversiële Telegram-arrest hier in Europa was het probleem niet zozeer dat Telegram vol zit met criminelen, maar vooral dat Telegram niet met de politie samenwerkt, en daar kan ik in het geval van Discord weinig over vinden in de Engelse vertalingen van Turks nieuws.

Turkije blokkeert te pas en te onpas websites, ik kan weinig waarde hechten aan die morele roeptoeterij als dezelfde wet wordt gebruikt om Wikipedia te blokkeren omdat er informatie op staat waar de overheid niet blij van wordt.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 9 oktober 2024 09:24]

Met een VPN verbinding kom je overal in TR. Afgelopen augustus werd Instagram geblokkeerd en zelfs de bewindslieden gebruikten VPN om dingen te plaatsen op Instagram.

Gewoon voor de bühne dus!
Het wordt een probleem als landen de VPN protocollen gaan blokkeren zoals bijvoorbeeld Egypte
Als ik r/discord check zie ik alleen maar mensen die ban appeal moeten doen omdat ze als grap ooit eens iets schreven die verkeerd kon geïnterpreteerd worden, hoezo kunnen ze zo een groepen niet vinden? Schrijven ze dan in codetaal of zo? /s
Rusland gebruikt Discord voor communicatie in de oorlog, dus dit kan ik alleen maar toejuichen.
Ik snap eigenlijk niet dat Discord en andere westerse communicatiekanalen niet vanuit het westen worden geblokkeerd in Rusland.
Landen waar de vrijheid van meningsuiting of pers niet bepaald hoog in het vaandel staat. Blokkeren van onwelgevallige informatie en controle is iets van alle tijden.
Discord gebruik ik voor vele doeleinden.
Van gamen tot smarthome dus verbaast me het niet dat kindermishandeling of criminele activiteiten ook te vinden zullen zijn. Ook al verwacht ik niet dat dit alleen de reden is.
Terecht wanneer Discord zich niet houdt aan de wetgeving van een land.
Normaliter gaat er wel een rechter over en niet, zoals in beide landen, de politiek.
Nee, de blokkade kan echt wel uit de politiek komen ook hier in NL.
Maar je mag het aanvechten bij de rechter
Klopt, maar of iets wel of niet binnen de Wet is, is nog altijd niet aan de politiek.
Politiek gefineerd de wetten.
En dan mag je dan aanvechten bij de rechter,

- in Turkije maak je nog wel een kans.
- in Rusland verdwijn je waarschijnlijk

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 9 oktober 2024 10:49]

We zijn het dus in elk geval eens dan. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.