'Google Pixel Watch draait op soc van Galaxy Watch uit 2018'

De Google Pixel Watch draait naar verluidt op de Exynos 9110-soc. Dat zegt een bron van 9to5Google. Deze soc werd voor het eerst gebruikt in de Samsung Galaxy Watch uit 2018. De site speculeert dat de oude soc gebruikt wordt omdat 'het Pixel Watch-project een tijd geleden begon'.

De Samsung-soc, gemaakt op een 10nm-procedé, deed zijn intrede in de Galaxy Watch uit 2018 en is daarmee niet meer de nieuwste soc. Het Koreaanse bedrijf gebruikte hem tot op heden voor het laatst in de Galaxy Watch3 uit 2020, de opvolger van de Galaxy Watch. De Watch4, die in augustus uitkwam, benut bijvoorbeeld de 5nm Exynos W920. 9to5Google baseert het bericht op een bron, die het niet verder identificeert. Verder speculeert de site dat Google wellicht niet halverwege de ontwikkeling wilde wisselen van soc en daarmee vertraging oplopen.

De doodsteek hoeft het gebruik van deze soc niet per se te zijn. In zijn Pixel 6 en 6 Pro gebruikte Google ook Cortex A76-processorkernen, die op het moment van de release van die telefoons al behoorlijk verouderd waren. Desalniettemin werd de gebruikservaring in bijvoorbeeld de Tweakers-review van de telefoons als 'heerlijk vloeiend' omschreven. Het optimaliseren van Wear OS voor de Pixel Watch kan daarnaast gezien worden als een 'thuiswedstrijd' voor Google; het is samen met Samsung de maker van het besturingssysteem.

Eerdere geruchten indiceerden dat de Pixel Watch een 300mAh-accu en e-sim zal hebben. Het slimme horloge van Google, de eerste van het bedrijf, moet in de herfst van dit jaar uitkomen voor een nog onbekende prijs. In welke landen het horloge uitkomt, is ook nog niet bekend. Bij Pixel-producten is het verre van vanzelfsprekend dat ze naar de Benelux komen.

De Google Pixel Watch. Klik voor een gif.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

15-05-2022 • 12:26

83 Linkedin

Reacties (83)

83
76
29
0
0
21
Wijzig sortering
Deurtje open voor WearOS op de oudere galaxy watches? Als Google het lukt op die SoC dan moet Samsung het ook wel kunnen lijkt me.

Battery life zal minder zijn als met Tizen maar app aanbod groter
En wat dacht je van bijvoorbeeld de Fossil gen. 5? Waarom komen daar geen updates meer voor? Er werd gezegd de SOC is te oud, maar dat is bij deze geen argument meer.
Ok. Als de software er goed op draait en de batterijduur prima is, maakt dit natuurlijk weinig uit. Als daartegenover staat dat het ding goed verkrijgbaar is (oudere SOC, heeft misschien minder last van tekorten?) kan het een goede zet zijn.
Als het eind product maar vloeiend werkt en lang ondersteund wordt, dan maakt het vrij weinig uit welke SoC erin zit. Maar opmerkelijk is het wellicht wel. 2018 Is ondertussen toch al een tijdje geleden.
Het maakt toch wel degelijk iets uit. Soms worden nieuwere versies van de OS alleen maar compiled voor nieuwere socs, dan val je al snel buiten de boot. Misschien hier iets minder omdat Google hem zelf uitgeeft en langer support levert, maar ik vind het echt een enorme misser willen ze dat OS fatsoenlijk leven inblazen.
Ik had een oude Ticwatch, en de eerste beste nieuwe major kon ik alweer vergeten. Niks oude Mediatek. Vergeet het maar.

Het is alsof ze het gewoon niet serieus willen nemen.
Dat is dus praktisch een Apple Watch series 3… 🤦‍♂️
Keer op keer blijkt dat Google niet all-in gaat als het niet hun core business betreft. De benodigde investeringen in R&D en marketing worden gewoon niet gedaan, en de relatie met Samsung wordt nimmer op het spel gezet. Dit is gewoon wat je krijgt met een behoudende CEO aan het roer.

Ik kan je op een briefje schrijven dat ook deze Pixel Watch niet erg succesvol zal zijn.
Ligt toch echt aan de prijs.
Voor 69,- euro zou het een leuke keus zijn

Al is dit, als de geruchten waar zijn, een zeer bedenkelijke stap van Google. Wederom.

[Reactie gewijzigd door jqv op 15 mei 2022 16:38]

Ja als er in vier jaar geen betere soc is dan zou het anders zijn. Maar Google is natuurlijk een software bedrijf, net als Microsoft. En beide proberen ze wel af en toe iets maar niet altijd even succesvol
Zeggen dat Microsoft zo nu en dan iets met hardware probeert is wel heel kort door de bocht gezien de Surface lijn
Heb er zelf een
Xbox lijkt mij best een succesverhaal anders ;)

Opvallend dat een soc altijd sneller moet worden maar dat de ervaring niet altijd beter wordt met de jaren. De OnePlus one gaf een geweldige snelle gebruikers ervaring toen hij uitkwam. De activiteiten op een telefoon zijn nog steeds gelijk aan toen. Maar toch zou de soc in een telefoon van nu een waardeloze ervaring geven..
Typisch Google
Het is ongelofelijk hoe amateuristisch sommige dingen worden aangepakt. En nu komen ze weer aan met een tig jaar oude SoC voor hun eerste smartwatch. 10nm, dus lekker onzuinig, en waarschijnlijk weer gewoon binnen een dag (of zelfs eerder) leeg.
Typisch Google
Het is ongelofelijk hoe amateuristisch sommige dingen worden aangepakt. En nu komen ze weer aan met een tig jaar oude SoC voor hun eerste smartwatch. 10nm, dus lekker onzuinig, en waarschijnlijk weer gewoon binnen een dag (of zelfs eerder) leeg.
Ik snap niet waarom je gemint wordt.
Je stelling klopt gewoon, Google komt met producten uit maar lijkt nooit echt dedicated.
Zelfde met de Pixel die bv deze generatie trage fingerprint scanners en buggy software heeft, de vorige keer was het weer wat anders.

Het lijkt er echt op dat ze hun pixel divisie niet echt serieus nemen, met als gevolg dus tegenvallende reviews/ervaringen van gebruikers.

Zo lijkt het er ook op dat de pixel watch geen grotere versie krijgt, voor de meeste mannen(inclusief mezelf) is 40 mm echt veel te klein.
Hardware boeit ze niet. De Nexus telefoons waren prima maar daarna was het niet veel meer, inclusief de tablets. Maar blijkbaar hebben ze genoeg geld en kunnen ze het weg blijven gooien.
De Nexus-lijn was ook altijd net-niet. Maar daar was de prijs in het begin ten minste nog een voordeel (en waarschijnlijk ook meteen de reden dat er compromissen werden gedaan)

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 15 mei 2022 17:07]

Was de nexus lijn niet door telkens een andere fabrikant?
Jup alle grote merken hebben wel een x nexus by google uitgebracht https://en.m.wikipedia.org/wiki/Google_Nexus
Dat klopt, maar Google bepaalde wel e.e.a. qua hardware en daar werd toch altijd wel ingeboet op iets.
Bang/buck waren de Nexi ongeslagen.
95% van de high end features voor 75% van de prijs.
De Nexus 6p (en galaxy nexus misschien) vind ik anders wel 1 van de beste telefoons ooit.
Ik heb mijn Pixel 3a gekocht voor €270, nieuw, in Nederland. Perfect toestel nog steeds.
Als de EU Apple blijft aanklagen geeft straks de iPhone/Watch de beste Google-ervaring. :Y)
Ook de pixels waren ruk qua hardware, hadden ook steeds wat maar de prijs was zacht dus was het minder erg.
Maar leg nu eens uit wat hier slecht aan is? Is de performance hierdoor slecht? Gaat de batterij niet lang genoeg mee? Zijn er dingen die niet mogelijk zijn die anders wel mogelijk zouden zijn geweest?

Het is leuk dat je kritiek geeft op het feit dat het een 4 jaar oude SoC is, maar je geeft 0 onderbouwing, hebt 0 ervaring en het enige waar jij dus iets op kunt zeggen is de leeftijd.

Gebruikers van de originele Galaxy Watch zullen je zeggen dat die zonder problemen 1 tot 2 dagen kon doen op een batterijlading (afhankelijk van hoe intensief je hem gebruikt), dus waarom zou dat hiet anders zijn?
Wat voor onderbouwing heb je nodig?

10nm, dus een stuk minder zuinig dan met een modern proces.
Stuk minder geïntegreerde co-processors, zoals de 4100 SoC's.
De originele Galaxy Watch draaide geen Wear OS. Zelfs moderne horloges (dus mét zuinige SoC) hebben moeite om Wear OS langer dan een dag te draaien zonder opladen. En dan komt Google aan met een 4 jaar oud ding.

Mocht het ze lukken om een mirakel te verrichten met deze SoC en een bootlading aan wijzigingen aan Wear OS, en toch een fatsoenlijke batterij duur te bereiken, dan alle lof. Maar ik zie het ze gewoon niet doen. Vooral omdat Wear OS echt al een tijdje meegaat, en tot nu toe eigenlijk gewoon nauwelijks van de grond is gekomen. Dan zie ik ze nu niet van 0-100 gaan en opeens een change maken waardoor ze met een vier jaar oude chip opeens 2 á 3 dagen meegaan. (En zelfs dan, zouden horloges met een moderne chip én dezelfde software opeens 4-5 dagen meekunnen.).
Tegelijkertijd zou het mij ook niks verbazen als ze heel device specifieke optimalisaties hebben kunnen toepassen. De geruchten van de watch gaan inmiddels al bijna 5 jaar rond en nog niks gereleased. Er kan veel gebeurd zijn in 5 jaar tijd.
Let op mijn woorden, dat is niet gebeurd....
Als je Google al een tijdje volgt dan weet je dat.
Ze proberen wel vaker wat en als het niks is, of tegen valt, dan laten ze het zo vallen.
Laat mij bijvoorbeeld eens een mobile Google device zien met geweldige accuduur ..... Is nooit een prio geweest en het zal echt niet zijn dat ze daar nu met een watch opeens jaren mee bezig zijn.

Sterker nog, ze hebben nog nooit iets bijzonders met hun mobiele hardware gedaan op hardware vlak.
Alleen hun software van de Pixels was bijzonder en zette een nieuwe standaard, het was de bijzondere software en zeker niet de doorsnee sensor destijds.
Mocht het ze lukken om een mirakel te verrichten met deze SoC en een bootlading aan wijzigingen aan Wear OS, en toch een fatsoenlijke batterij duur te bereiken, dan alle lof.
Dat leid dan wel tot de vraag wat ze bereikt zouden hebben met deze optimalisaties én moderne hardware. Het is hoe dan ook onbenut potentieel.
Ja, mijn originele Galaxy watch draait nog steeds prima met een goede accuduur... Beter dan de watch 4. Maar die watch 4 heeft een slechtere accuduur omdat ze overgestapt zijn op Google software... Nu gaat Google dus die minder efficiënte software gebruiken met een oudere minder efficiënte chip...

Ja, we weten het nooit zeker tot er werkelijk testen beschikbaar zijn of liever nog dat ze een tijdje in handen van echte klanten zijn, maar ik heb er ook weinig vertrouwen in op deze manier.
Hier nog iemand. Heb echt geen reden om te upgraden vanaf een Galaxy Watch. Qua accuduur zou ik er op achteruit gaan, en het ding is reageert nog zo vloeiend dat ik me niet kan voorstellen dat ik met een andere watch een significant betere ervaring ga krijgen.

Enige minpuntje is dat het aanbod qua apps voor Tizen best wel dramatisch is. Zowel in aanbod en qua kwaliteit. Maar de enige third party apps die ik gebruik zijn Strava en Spotify, die werken gelukkig prima.
Met mijn Galaxy Watch 3, waarin deze Soc dus ook zit, haal ik gemakkelijk 2 dagen op een volle lading. Soms zelfs wel 2 en halve dag. En als ik always on display uit zet, 3 dagen.
Die draait geen WearOS. De nieuwe soc van de watch4 haalt geen 2 dagen, die is na 1,5 dag wel leeg. Laat staan wat de oude soc gaat doen.. denk dat je blij mag zijn als die 1 dag haalt.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 15 mei 2022 14:20]

Ik haal makkelijk 2 dagen met mijn galaxy watch 4, dus het zal een beetje aan je gebruik liggen.
Horloge staat op always on stand. Daarnaast gebruik ik hem heel veel omdat de telefoon vaak niet in de buurt ligt of op stil. En dagelijks sport uurtje (zonder gps) en slaaptracker staat aan.
1,5 dag is echt wel de Max. Meer dan 48 uur haalt hij echt niet.
(Meeste reviewers halen ook geen 2 dagen en Samsung zelf geeft ook 40 uur op en dat is zonder always on aan)
Ik haal ook wel 2 dagen met m'n Watch 4 (44 mm).
Maar ik zet m'n Always On Display altijd uit, zet m'n hartslagmeting op '1x om de 10 minuten indien in rust' (en dus niet permanent), en ik leg het horloge 's nachts op m'n nachtkastje (dus geen sleep tracking).
Zo kan ik hem om de nacht opladen (1 nacht wel, 1 nacht niet).
Maar vanaf je eens uurtje gaat sporten en tracking uitvoert, ja dan haal je de 2e dag niet meer volledig, dus moet je hem alsnog dagelijks opladen...
Tja, als ik een horloge wilt dat niet continue de tijd aangeeft en een smartwatch die geen notificaties geeft en/of alle andere hulpzaken uitschakeld, dan had ik gewoon niets om mijn pols gehad of een normaal horloge genomen :)

Het is natuurlijk een beetje vaag te zeggen dat je smartwatch de 2 dagen makkelijk haalt terwijl je vrijwel alle smart zaken uitschakelt. Ook 's nachts afdoen en naast je neerleggen zorgt ervoor dat hij in een diepe slaapmodus terecht komt en vrijwel alle functies uitschakelt.
Helemaal juist wat je zegt...
Ik gebruik hem voornamelijk voor specifieke notificaties (opgebeld worden, smsjes, en nog een paar zaken) en 1x per week tijdens het sporten.
Maar vanaf je hem vaker gebruikt is 1x per dag laden zeker een must.
2 Vraagjes:
1. Als je AOD (always on display) aan hebt staan, heb je dan geen last van burn-in? Ik had daar last van na 2 dagen AOD aan te hebben staan.. Heb dan maar beslist het uit te laten. (En ik was niet alleen: https://forums.androidcen...screen-burn-six-days.html)
2. Als je sleeptracking doet, maar de batterij moet je elke dag opladen, wanneer laad je dan op?
Uk haal makkelijk 2 dagen, soms iets langer met de watch4
Dat was op tizenOS, appelen en peren als je die vergelijkt ;)
Ik heb de galaxy watch 1. Zelfde verhaal. Heerlijk vloeiend en behaalt makkelijk 2 dagen. En 3 dagen als ik de continue hartslag meter uitzet.

Dus ze moeten het wel erg verkloten met de OS om er veel minder uur uit te halen.
Mijn ervaring is toch echt een stuk minder positief. 1.5 dagen met always on display uit... ook is de watch verre van vloeiend en soms ronduit traag.... maar goed dat is mijn beleving en misschien optimaliseert Google de boel wel geweldig goed en merk je er uiteindelijk niks van!
Af en toe herstarten (om de maand of zo) doet wonderen. De accuduur verandert niet echt maar de sponzige reactie van het scherm is zeker verdwenen.
schrijnend dat je er bijna trots op bent dat een polshorloge 2 dagen mee gaat. De boatload aan overhead staat echt niet in verhouding tot de beperkte toegevoegde functionaliteit tov het origineel, want het merendeel van de tijd moet dat ding toch maar gewoon in stand-by staan en dan deden de klassiekers het exponentieel veel beter met een batterij die je misschien eens per jaar moest vervangen
Daar zat ik me ook al over te verbazen, moet er niet aan denken om elke 2 dagen m'n horloge op te moeten laden. M'n Mi Fit smart band (6e gen) houdt het toch zeker 3 weken vol. (Staat nu op 42% en 10 dagen geleden voor het laatst opgeladen.

Ok, ik heb het display niet permanent aan, maar wel slaap monitoring en elke minuut een hartslag meeting. Verder de gebruikelijke notificaties aan staan en gebruik hem als wekker.

Hoeveel meer doet zo'n smartwatch dan dat het normaal is dat die het max 3 dagen trekt?
Niks amateuristisch aan, aangezien men al vroeg begonnen is met de ontwikkeling en er toen voor die Soc ontwikkeld werd. Bovendien is dit een efficiënte Soc, weet ik uit eigen ervaring. Ik heb de Galaxy Watch 3 en alles draait er vloeiend op en kun je zo'n 2 en halve dag a 3 dagen met de accu doen. Al ben ik wel bang dat Android een stuk minder energie-efficient zal zijn dan Tyzen.
Alleen gaat je vergelijking mank.
Tizen en WearOS zijn absoluut niet vergelijkbaar qua batterij duur.

Zelfs Samsungs allernieuwste model met WearOS houdt het slechts een dag uit. En daar zit hun nieuwste zuinige 5nm SoC in.
Dat gaf ik ook al aan. Android is sowieso nooit echt energie-efficient geweest en is het op smartwatches marginaal beter dan het OS van Apple; Apple watches gaan nog niet eens dag mee. Tyzen is daarentegen zeer efficiënt.
Geen idee welke ervaring jij hebt maar mijn series 6 gaat precies 2 volle dagen mee, niet dat ik dat doe want ik hou m meestal tussen de 30 en 80%. Is prima voor 1 dag en is precies laden tijdens de dagelijkse douche.
Ja en waar baseer jij dat op dan?
Gemak anderhalve dag en ja dat is ook niet veel maar beter wat jij aangeeft.
Apple watches gaan met gemak 1 dag mee, zowel mijn Watch 2,5 als 7.
2 dagen wordt lastig ja maar 1 dag is meer dan prima haalbaar.
Mijn watch3 van Samsung gaat met gemak 3 dagen mee. Ik heb echt geen zin om mijn horloge elke nacht op te laden omdat ik deze in de nacht 'gebruik'(slaap monitoren). Prima die 3 dagen..
Ja zou kunnen maar is ook heel ander device, wellicht andere functies en ook heel ander OS.
Maar wie zegt dat het door wearos komt dat die het maar zo kort uit houdt? Omdat iets op 5nm gemaakt is wil nog niet perse zeggen dat het zuiniger in de praktijk is, kijk maar naar alle cpu's/gpu's.
Bullshit, mijn 44mm watch 4 gaat makkelijk 2 dagen mee.
Wat heb je precies aan of uitstaan? Ik heb redelijk veel features aan staan inclusief de brakke AOD van Samsung.
Aod heb ik uit, wifi uit en GPS uit. Voor de rest niks veranderd.
Dan gaat die idd lang mee ja
4 dagen hoe dan in vliegtuig stand met alle toeters en bellen uit zeker, langer dan 2 dagen en dat zonder om doen tijdens slapen lukt echt niet bij een watch ?.

edit:

Zie dat je GPS uit heb en Wifi, dat zal wellicht wat besparen ja.
Zo is die wel weer minder accuraad denk ik met de onder andere de stappenteller, en wellicht verbinden met de telefoon.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 16 mei 2022 09:42]

Stappenteller interesseert me niet en verbinding met telefoon is prima. En ik heb hem met die 2 dagen ook beide nachten gewoon om in bed in stand bedtijd.
Dat is wel enorm veel extra tijd dan normaal lukt mij 2 dagen niet, dit lukte wel met de 2 maar met de 5 en 7 niet meer.
Ik denk dat de wifi dan nog wel mee valt maar gps zal idd wel wat gebruiken, zal ook eens bekijken of ik uit zal zetten.
10nm, dus lekker onzuinig, en waarschijnlijk weer gewoon binnen een dag (of zelfs eerder) leeg.
Of het nu de SoC of Samsung's Tizen is, maar mijn originele Galaxy Watch doet nog steeds moeiteloos 4 dagen op een lading. Fitness features staan gewoon aan en hij is niet eens verbonden met een Android telefoon; ik heb wel gemerkt dat hij met m'n iPhone iets rapper leeg is. Met name omdat de bluetooth verbinding regelmatig even weg valt, dus dan gaat het horloge weer zoeken.

Samsung's nieuwste GW (4) haalt de 2 dagen niet eens. Wederom, of dat de SoC of het OS is weet ik niet. Maar als de Pixel Watch rap leeg is, ligt het niet aan de SoC ;)

[Reactie gewijzigd door Werelds op 15 mei 2022 15:19]

Ik ben hier teveel een leek voor, maar mijn Garmin Venu 2 is uitgerust met een ARM Cortex-M4 processor. Ik kan even niet vinden of dat ook een 10nm processor is. Anyway, ik doe een week op de batterij (ik slaap er niet mee). Dus ligt het niet ook gewoon aan de software? Ik kan me niet indenken dat uitgerekend Garmin op het vlak van de processor iets baanbrekend heeft gedaan.
Dus het is ~ 4 jaar oud spul: Oude wijn nieuwe kruiken of hoe heet dat ? XD
Maar maakt niet uit, in de Benelux kan je het toch niet kopen..

@vinkjb de inhoud is oud toch (de socket) de kruik het ontwerpje ' is nieuw'

[Reactie gewijzigd door 3DDude op 15 mei 2022 16:16]

Nieuwe wijn in oude kruiken
Ik had mijn ogen op deze watch sinds de eerste geruchten en leaks. Maar na dit denk ik dat ik toch verder zal zoeken
Prima Soc, die zeer vloeiend draait op mijn Galaxy Watch 3. Bovendien is die redelijk energie-efficient en haal ik er soms 3 dagen mee. Itt een smartphone hoeft zo'n Soc niet hard te werken en zie je bij smartwatches niet zo snel vernieuwing.
Dead on Arrival.

Dit ding moet 400 dollar kosten met die hilarisch grote bezels en nu een chip wat al jaren oud is?? Stelletje clowns :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee