De Pixel 6 is Googles eerste telefoon waarvoor het niet bij een externe soc-leverancier heeft aangeklopt, maar er zelf een ontwikkelde: Tensor. Hij is vernoemd naar de zelfontworpen Tensor Processing Units, die het al langere tijd gebruikt in zijn datacentra. Naar eigen zeggen kwam Google enkele jaren geleden tot de conclusie dat de ambitities rondom kunstmatige intelligentie en machinelearning in de Pixel-telefoons zo ambitieus waren dat het de soc-ontwikkeling in eigen hand moest nemen, zodat de hard- en software beter op elkaar afgestemd konden worden. Dat is duidelijk terug te zien in de opbouw van de Tensor-soc; een deel van de bouwblokken zijn standaard Arm-ontwerpen, terwijl de door Google zelf ontworpen delen zich richten op het draaien van machinelearningmodellen.
Nadat Google Tensor had aangekondigd, brak online discussie uit over hoe uniek deze soc eigenlijk is. Het is geen geheim dat Google nauw heeft samengewerkt met Samsung. Niet alleen wordt Tensor op Samsungs 5nm-proces geproduceerd, er zijn ook overeenkomsten met Samsungs Exynos-series socs. Is Tensor niet meer dan een verkapte Exynos of heeft Google de chip vanaf de grond zelf ontworpen? Om die vraag te kunnen beantwoorden, hebben we de belangrijkste specificaties van de Tensor en Samsungs Exynos 2100-soc naast elkaar gezet. Ter vergelijking hebben we ook de Snapdragon 888 van Qualcomm in de tabel opgenomen.
Google Tensor | Exynos 2100 | Snapdragon 888 | |
Cpu-cores en caches |
2 x Cortex X1 @ 2,80GHz 2 x Cortex A76 @ 2,2GHz |
1x Cortex X1 @ 2,91GHz 3x Cortex A78 @ 2,81GHz 4x Cortex-A55 @ 2,20GHz |
1 x Cortex X1 @ 2,84GHz 3 x Cortex A78 @ 2,42GHz 4 x Cortex A55 @ 1,8 GHz |
Gpu |
Mali G78 MP20 @ 848/996MHz |
Mali G78MP14 @ 854MHz |
Adreno 660 @ 840MHz |
Isp |
Google/Exynos |
Exynos |
Spectra 580 |
Npu |
Google TPU @ 1066MHz |
Exynos NPU @ 1352MHz |
Hexagon 780 |
Modem |
Exynos 5123 (los) |
Exynos 5123 (geïntegreerd) |
X60 (geïntegreerd) |
Als we om te beginnen kijken naar de core-configuratie en bijbehorende caches, valt meteen het verschil met de Exynos en ook de Snapdragon 888 op. Waar die twee chips gebruikmaken van een enkele Arm Cortex X1 performance-core, heeft Google ervoor gekozen om twee van die kernen in de soc op te nemen. Een opvallende keuze, want de X1 is niet bepaald een zuinige core en neemt behoorlijk wat die-space in. Wel is de core iets lager geklokt dan bij de concurrenten. De X1’s zijn uitgerust met 1MB L2-cache, het dubbele van de Exynos 2100.
Ook opvallend is de keuze voor de Cortex A76 als ‘medium performance’-core, omdat Arm sinds 2000 het Cortex A78-design beschikbaar heeft en er tussendoor ook nog de A77 was. De door Google gebruikte A76 is dus behoorlijk verouderd en heeft niet dezelfde performance-wattprestaties als de A78. Het is extra gek omdat partner Samsung de A78 gebruikt in de Exynos 2100 en dus genoeg ervaring heeft met de integratie van deze core op dit procedé. Ook de gpu-configuratie wijkt af van de Exynos 2100; Google heeft gekozen voor de 20-corevariant van de Mali G78 in plaats van de versie met 18 shadercores. Samen met de extra X1 kan dat een reden zijn waarom Google voor de A76 gekozen heeft. Er moest simpelweg ruimte vrijblijven voor de grote gpu en een extra performancecore.
Uit deze analyse van AnandTech blijkt dat een isp, of image signal processor, die alle cameradata verwerkt, een hybride oplossing is. Deze is deels gemaakt door Google en maakt deels gebruik van een Exynos-ontwerp. De npu, of network processing unit, die de AI en machinelearningtaken afhandelt, is zoals verwacht een geheel eigen design van Google.
De keuze voor twee X1’s en een grote versie van de Mali-gpu doen vermoeden dat Google zich met Tensor niet richt op taken waarbij prestaties voor lange tijd aangehouden moeten worden, zoals gaming, aangezien het zeer lastig is om over tijd het stroomverbruik en de warmteontwikkeling binnen de perken te houden. Het ontwerp leent zich wel uitstekend om in korte bursts een grote hoeveelheid rekenkracht in te zetten, wat goed aansluit bij veel alledaagse smartphonetaken. Dat zien we ook als we de toestellen onderwerpen aan de 3DMark Wild Life Stress Test. Vergelijkbaar met de Blender-duurtest die we uitvoeren op laptops, wordt twintig keer achter elkaar keer dezelfde benchmark uitgevoerd, waarbij na afloop van iedere run een score wordt genoteerd. De Pixel 6 en Pixel 6 Pro beginnen heel voortvarend met een score van meer dan 6000 punten in de eerste run, wat meer is dan de toestellen met een Exynos 2100 of Snapdragon 888-soc die we eerder voor het artikel over gamingsmartphones hebben getest. Richting de twintigste run scoort het Pixel-duo juist lager dan die concurrentie.
In het kort kunnen we concluderen dat Tensor niet compleet door Google ontworpen is en verschillende bouwblokken van Samsung leent, maar zeker geen herverpakte Exynos-soc is. Naast de aanwezigheid van een eigen Tpu en isp, laat de keuze voor de twee X1’s zien dat Google een eigen holistische visie heeft op hoe de soc opgebouwd moet zijn. We zijn erg benieuwd naar de richting die Google met de Tensor wil opgaan. Gaat het Apple achterna door op termijn vrijwel elk blok op de soc zelf te ontwerpen of blijft het vasthouden aan een combinatie van zelf ontworpen en off-the-shelfbouwstenen.
Geheugen en opslag, connectiviteit
De Pixel 6 en Pixel 6 Pro zijn voorzien van Lpddr5-werkgeheugen, waarvan het kleine toestel 8GB heeft en het Pro-model 12GB. Er zijn van beide toestellen varianten met 128 of 256GB snelle UFS 3.1-opslag, en een microSD-slot voor verdere geheugenuitbreiding ontbreekt. Het laatje aan de zijkant heeft enkel ruimte voor één simkaart, waar je via een eSIM een tweede nummer kunt toevoegen. Een beetje jammer is dat de gekleurde uitvoeringen enkel met 128GB opslag bestelbaar zijn. Nederlandse winkels waar je de Pixel-toestellen kunt kopen, lijken op het moment van schrijven ook alleen 128GB-varianten te verkopen.
Net als de Pixel 5 heeft ook de Pixel 6-serie ondersteuning voor 5G, waarvoor een Samsung Exynos 5123-modem dienstdoet, niet een Qualcomm-exemplaar zoals in veel high-end smartphones. Dezelfde modem zit ook in recente Samsung-topmodellen met Exynos 2100-soc, zoals de Galaxy S21, maar Google plaatst hem extern op het pcb. Bij de Exynos 2100 is hij in de soc geïntegreerd. De modem is een jaar ouder dan de 5G-modem die Qualcomm gebruikt in zijn Snapdragon 888-chip. Uiteraard vinken de Pixels ook alle andere vinkjes op de specificatielijst aan voor wat de connectiviteit betreft. WiFi 6e, Bluetooth 5.2 en NFC zijn present, maar minder geziene extraatjes, zoals een FM-radio of infraroodblaster niet.
De Pixel 6 Pro heeft tot slot een uwb-chip aan boord, die de Pixel 6 niet heeft. Er komen langzaam wat meer gebruiksscenario's voor ultra wide band, die sommige Galaxy S-toestellen en iPhones vanaf de 12-serie ook ondersteunen. Android 12 beschikt net als iOS 15 over een functie voor digitale autosleutels, die in de nabije toekomst moeten gaan werken op toestellen met uwb-functionaliteit en naar verluidt met bepaalde nieuwe auto's van BMW. Voor wie niet tot de happy few met zo'n bolide behoort, is het relevant dat diverse fabrikanten bluetoothtrackers hebben uitgebracht met een uwb-chip erin. De smartphone kan je dan heel precies wijzen waar de tracker precies is als je er in de buurt bent.
Overige features
De Pixel 6 en Pixel 6 Pro beschikken beide over stereoluidsprekers. Het geluid klinkt redelijk, maar niet zo goed als bij de Galaxy S21 Ultra en iPhone 13 Pro Max, die we voor de vergelijking beschikbaar hadden. De luidsprekers van het Google-duo missen voornamelijk wat in het laag, waarbij het geluid van de andere apparaten ook een wat ruimtelijkere indruk achterlaat. Google heeft niet bespaard op een goede trilmotor bij de Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Beide toestellen produceren een lekker stevige trilling en zijn in staat om nauwkeurige, kleine tikjes te geven als dat nodig is.
Hadden de Pixel 5 en zijn voorgangers nog een capacitieve vingerafdrukscanner aan de achterkant, de Pixel 6 en Pixel 6 Pro zijn de eerste toestellen in de serie met een vingerafdrukscanner onder het scherm. Het gaat, zoals bij de meeste toestellen, om een optisch exemplaar, waarvoor het scherm steeds even moet oplichten om je vinger te scannen. De scanner zit op een prima plek, niet te laag of te hoog in het scherm, maar ook wij merkten in de praktijk dat het scannen nogal traag verloopt met de software die uit de doos op de toestellen staat. Soms gaat het ontgrendelen bijna even snel als op andere smartphones, maar geregeld moet het toestel er ook even een seconde over nadenken voordat het je toegang geeft, of niet natuurlijk. Gebruikers en reviewers klaagden al over de scanner, waarop Google in eerste instantie aangaf dat de 'verbeterde beveiligingsalgoritmen' de reden waren voor de tragere werking. Vorige week kwam het bedrijf toch ineens met een software-update die de werking van de scanner zou verbeteren, wat volgens gebruikers op onder meer Reddit inderdaad het geval is. Hoewel de betreffende update nog niet beschikbaar lijkt te zijn via de automatische updatefunctie, is sideloaden natuurlijk ook een optie als je hem nu wel alvast wil installeren.