Magic Eraser-functionaliteit uit nieuwere Pixels komt ook naar andere telefoons

Google brengt de Magic Eraser-functie, waarmee met behulp van machinelearning delen van foto's weggewerkt kunnen worden, naar alle Pixel-telefoons en Google One-abonnees. Google leek in het verleden te suggereren dat daar de Tensor-soc van de nieuwere Pixels voor nodig was.

Ook Pixel-telefoons die niet meer actief ondersteund worden door Google zullen de functie krijgen. Voor de zekerheid vraagt een Pixel 2-eigenaar dit nog na, maar ook hij of zij wordt bediend. Het valt te verwachten dat dan de oudste Pixel ook niet buiten de boot valt. Daarnaast krijgen ook non-Pixel-telefoons de functie, als het gebruikersaccount daarop een Google One-abonnement heeft. De functionaliteit zit gevestigd in Googles galerijapp.

Helemaal uitgesloten dat de functie naar andere toestellen zou komen, was het niet. Ondernemende Android-gebruikers wisten al eerder de .apk-file van Google Photos met Magic Eraser werkend te krijgen op andere toestellen. Toch is dit nu de eerste keer dat de functie officieel naar telefoons zonder Tensor-soc komt.

Magic Eraser doet denken aan de tool content-aware fill in Adobe Photoshop. Hierbij wordt een selectie gemaakt van een bepaald element in een foto, waarna het met behulp van de achtergrond eromheen weggewerkt wordt. Hoe 'voorspelbaarder' die achtergrond, hoe beter het resultaat. Deze functie deed zijn intrede bij de Pixel 6-serie, tegen het einde van 2021.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

24-02-2023 • 10:21

65 Linkedin

Reacties (65)

65
65
25
1
0
39
Wijzig sortering
Eigenlijk is het heel raar dat Google twee versies van hun eigen app maakt. (( ben zelf geen Android gebruiker, maar dit is hoe ik het begrijp )). Ze hebben dus blijkbaar minimaal twee versies van hun Gallerij-app. Één voor Pixel-gebruikers en één voor de rest. Dat voelt een beetje flauw.
Als de functionaliteit nou echt heel specifieke hardware vereist snap ik het nog, maar dit is gewoon flauw.

Overigens zien we dat Apple veelal hetzelfde doet hoor (ben een iOS gebruiker). Die voegt ook overduidelijke soft-functies toe aan specifieke iOS-versies aan sommige van hun eigen apps. Nou kan ik me voorstellen dat er mogelijk bepaalde zaken aan het besturingssysteem zijn toegevoegd die nodig zijn voor bepaalde functionaliteit. (dus dat er functionaliteit in iOS 13 is gezet en als jouw telefoon dus 'maar' tot iOS 12 gaat, dat dan die functie niet mogelijk is). Maar van sommige dingen weiger ik toch te geloven dat dat echt 'hard core' in het OS zit, of dat de hardware van telefoon het domweg niet zou aan moeten kunnen.


In ieder geval fijn voor de mensen die die functionaliteit willen gebruiken op hun niet-Pixel-telefoon. :) Dus Kudo's voor Google!
Het is hetzelfde als een app die geld vraagt voor het ontgrendelen van bepaalde Pro-functies. Niet zo gek. In dit geval indirect; Google biedt extra functies wanneer je kiest voor hun hardware. Om daarmee hun hardware meer waard te maken.
Goed punt.
Had ik nog niet aan gedacht. Het feit dat ze de app dan identiek noemen zou daar los van moeten staan (anders hadden ze hem ook 'Gallerij-PixelPro' ofzo kunnen noemen en die exclusief maken voor de Pixels)
Ik weet niet hoe Google het implementeert. Maar ik vermoed niet dat ze twee verschillende versies van de app hebben. De app voor niet-Pixel gebruikers is waarschijnlijk gewoon precies dezelfde app. In de app zit een check op wat voor type telefoon deze draait. Als dat een Pixel telefoon is wordt de extra functionaliteit toegankelijk gemaakt, zoniet wordt dit verborgen.
Dat is niet het geval. In het artikel staat al vermeld dat het sommige gebruikers is gelukt de functie werkend te krijgen door de .apk file van de Pixel op een ander toestel te zetten.
Thanks. Mogelijk is het in de toekomst dan niet meer met verschillende builds. Anders weet ik niet hoe ze de functionaliteit on demand kunnen inschakelen op basis of iemand een Google One abonnement heeft.
Dat is inderdaad erg waarschijnlijk.
Ik onderschrijf jouw gevoelens, maar zou ze eerder willen kwalificeren als manipulatief. List en bedrog. Google grossiert er in om telkens weer als een onbetrouwbare organisatie voor de dag te verschijnen.
"Daarnaast krijgen ook non-Pixel-telefoons de functie, als het gebruikersaccount daarop een Google One-abonnement heeft. De functionaliteit zit gevestigd in Googles galerijapp."

Complexe koppelverkoop binnen het bolwerk van het android ecosysteem. Misschien dat we over 30 jaar de boete nog eens te weten komen =)
Google play store laat ontwikkelaars heel nauwkeurig kiezen welke .apk wordt gestuurd naar welk toestel. Je mag zeker per land, per toestel, per fabrikant en nog tientallen andere variabelen verschillende builds gaan leveren. Dit is bedoeld om b.v. niet te laten downloaden in een land waar je app verboden / niet ondersteund is, of extra integratie aanbieden aan samsung telefoons, enzo, enzo.
Dat snap ik, en dat is natuurlijk ook niet meer dan normaal. We zouden niet anders mogen verwachten van Google.
Maar nu maakt Google een software-functie die blijkbaar op een boel toestellen kan werken in één van hun (ik neem aan standaard meegeleverde) apps alleen beschikbaar voor hun eigen toestellen.

Dat voelt een beetje flauw in het geval van Google.
Een soortgelijke functie zit ook in de Samsung galerij. Heb er al een aantal keer dankbaar gebruik van gemaakt. Bijvoorbeeld om de hondenlijn weg te halen bij foto's van mijn hond in de bossen waarbij dit heel goed werkt aangezien het maar een dunne lijn is. Ook al vaker gebruikt als er perongeluk gevoelige informatie op een foto stond. Het resultaat is niet altijd perfect, maar stukken beter dan een blur of een Black box over dat stuk te zetten.
Waar zit die functie verstopt in de galerij? Heb hem zelf nog niet mogen ontdekken.
klik op het potloodje, dan op de drie puntjes > object eraser
Goh wat gaaf! dankjewel, ga er eens mee spelen :)
het werkt wel, maar je blijft een soort vlek zien. Dat kan je misschien wel nog wegwerken, nog niet geprobeerd. Nu ja leuk dat het kan natuurlijk.
Het is bij Samsung inderdaad hit or miss, ik maak er soms ook gebruik van om auto's of mensen te verbergen en soms maakt die er een hele rare blur van maar soms kan die het dan weer goed oppakken en geeft het een erg geloofwaardig effect, ben er in ieder geval blij mee dat het er op zit.
Of je ex, vervelende mensen etc
Idd een leuke feature op mijn Pixel 7, paar keer reeds gebruikt. Ik ben wel jaloers op iPhone gebruikers die "gewoon out of the box" hele objecten uit foto's kunnen knippen en plakken...
Ik kan zeker hele objecten knippen en plakken maar verwijderen uit een foto niet. Die feature heeft voor mij meer nut dan iets uit een foto kopiëren.
Dat kan op een Samsung ook gewoon hoor.. in ieder geval op hun nieuwste lijn
Hmm ok, ik heb een pixel 7 en gebruik gewoon de Google Fotos app, daar gaat het iig niet (objecten uit een foto kopiëren of knippen).
Huh hoe dan? Ik kan zo een tool niet vinden in mijn photos app?
In de foto’s app bij foto van iets (bijvoorbeeld een hond) je vinger een tijdje op de hond houden. Dan zie je een soort outline en kan je het of ergens heen slepen of loslaten en dan verschijnt kopieëren als optie.
Nice haha

Wist dit helemaal niet, zojuist een uur besteed aan al mijn vrienden in de meest rare omgevingen te plakken haha
Offtopic maar toch een vraagje hierover. Ik kan het object selecteren en slepen, maar als ik loslaat gebeurd er niks en ik kan toch maar niet uitvogelen hoe je het dan verplaatst of ergens op plakt 🙈
ik save hem dan als image en dan in de PSExpress app kan ik hem gewoon als transparante layer toevoegen. Je kan ook met je andere vinger weg navigeren uit de photos app terwijl je het object blijft vasthouden en dan loslaten in een app die het ondersteund
Je hebt het over iPhone neem ik aan?
iPhone (en waarschijnlijk iPad) inderdaad. Op de Mac lijkt het niet te werken.
Apple maakt het je nog makkelijker, je hoeft het object alleen maar aan te tikken en te slepen uit de foto.
Leuk al die features, maar ik vraag mij wel af waar we dan uiteindelijk heen gaan.

Om een mooi plaatje te maken dat puur dat moet zijn is het natuurlijk leuk dat je met Photoshop en zo een foto achteraf kunt bewerken om een bepaald resultaat te krijgen.

Maar blijkbaar willen we dit nu op een telefoon met elke foto kunnen doen? Filters waren al in sommige gevallen twijfel achtig (beauty filter) maar dingen uit foto's weg halen is weer een stap verder.

Foto en video zouden de realiteit moeten vastleggen, maar dat is blijkbaar niet wat we willen.

Als we nu al die foto's aan alle kanten gaan bewerken en elementen aanpassen en weghalen, waarom maken we dan nog foto's? Maakt het dan uit hoe goed de camera is? Kunnen we niet gewoon Stable Diffusion trainen op bases van wat foto's van een persoon en dan zeggen wat je wilt? Die grens word steeds kleiner .

Ik ben overigens niet tegen deze features en in sommige gevallen wil je inderdaad gewoon een mooi plaatje maken met een bepaald doel, maar het gaat langzamerhand meer naar we maken geen foto's meer we drukken op een knop en laten een algoritme proberen er iets van te maken want telefoon met beperkte lenzen en dan een algoritme om alles te vervangen wat ons niet bevalt en dan een algoritme want ik zie er niet uit zoals ik er uit wil zien. En dat posten we uiteraard op social media met de tekst kijk waar ik ben geweest.

Welgeteld 12 pixels over die daadwerkelijk de informatie bevatten van dat moment.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 24 februari 2023 11:21]

Toen ik serieus aan de gang ging met fotografie begreep ik al snel dat "Foto en video zouden de realiteit moeten vastleggen" geen accuraat statement is. Het is meer een impressie van de realiteit. Mensen die zeggen "ik bewerk mijn foto's niet" en dan het gevoel hebben dat dat 'dichterbij' de realiteit is, die weten niet wat er allemaal aan de binnenkant gebeurt nadat de fotonen op je CCD zijn gevallen. Daar wordt nog met man en macht aan getrokken, gekneed, gemixxed, en dan uiteindelijk poept je camera een beeldbestand uit. "Realiteit"

Ik ben zelf niet zo te spreken dat in de selfiestand de digitale make-up artiest ook default aan wordt gezet, maar groter dan dat is mijn ergernis met deze technieken ook niet, ik zie niet veel verschil tussen deze functionaliteit in PS of op je telefoon. Op de telefoon wil iedereen met 2 hersencellen het ook graag doen dus dan word er een stuk langer en dieper wordt nagedacht over gebruikersgemak, dat is dan wel weer leuk!

*Edit typvoutje

[Reactie gewijzigd door Chee_Koala op 24 februari 2023 15:36]

"Foto en video zouden de realiteit moeten vastleggen". Waarom MOET dat? Je hebt de optie om creatief te zijn, maar het hoeft niet, dat heet vrijheid van keuze en expressie en hoe meer opties wij hebben, hoe beter. Niemand zegt jou dat je de werkelijkheid niet mag vastleggen.
Heb je eindelijk een mooie foto waar je dier stilzit en mooi op staat, alleen die dikke drol naast hem is zo jammer op je wallpaper, goh wat handig zo'n tooltje die het voor je verwijderd en zo zou ik uren door kunnen gaan.
Foto en video zouden de realiteit moeten vastleggen,
Dar doen ze toch ook? De beeldcamera past niets aan. Het is de gebruiker/fotograaf/videograaf/ander persoon die het beeld aanpast naar de wensen. In de filmindustrie wordt niet anders gedaan. Groene doeken, pakken met stipjes, enzovoorts.

Uiteraard doel je op wat anders, maar het heeft wel degelijk raakvlakken. Het feit dat er al sinds jaar en dag, zoals je zelf al aangeeft filters in software zitten (sepia/zwartwit/enz), en dan uiteraard al die vage filtertjes in tools als Instagram e.d. betekend dat er wel vraag naar is.

Ik had vroeger een dergelijke plug-in in 'GIMP', Photoshop heeft het ook al jaren (Content Aware Fill noemen ze het dacht ik).

Het feit dat je nu straks de mensen op de achtergrond van je romantische foto met je partner kan weghalen in de straten van Parijs zie ik geen problemen mee.

Onthoud ook dat (de meeste?) mensen die foto's maken met hun telefoon dat veelal niet vanuit een fotoartistiek aspect doen. Ze willen gewoon een paar simpele foto's kunnen maken en dan makkelijk de boel naar hun zin retoucheren. Er is geen wens om 'de waarheid' op beeld te zetten. Gewoon een leuk plaatje maken met zo min mogelijk moeite.

[Reactie gewijzigd door lenwar op 24 februari 2023 12:38]

Dan gebruik jij het niet. Niks mis mee.
Ik gebruik hier de app Retouch voor. Dat kan gewoon door iedereen met een Android telefoon gebruikt worden zonder dat je een abonnement of pixel telefoon nodig hebt. Werkt ook ontzettend goed.
Kan die ook foto's met blur (bewegende kinderen...) weer scherp maken? Dat is eigenlijk de feature van de Pixels die ik het liefste wil hebben.
Nee, volgens mij niet.
Ik vermoed dat de Pixel meerdere foto's achter elkaar maakt en dan de beste selecteert. Dat werkt op een andere manier.
Nee, er is AI aan het werk om van vage gezichten, scherpe te maken.
Inderdaad, die gebruik ik ook al zeker vijf jaar op de iPhone.
Leuke gimmick, vond het in de praktijk maar zeer matig werken.
Ja op de 3a was dit gewoon via een omweg te installeren, gebruikte het een jaar geleden.
Zag het gisteren op Insta staan. Snapseed had iets soortgelijks al langer. Maar de implementatie in Google Photos is beter. Je hoeft niet zoals in het voorbeeld filmpje een voorwerp helemaal te arceren. Alleen een cirkel ongeveer ter plekke van de auto is al voldoende. De AI doet vervolgens zijn werk om het contour van het voorwerp te bepalen. En met name dat is interessant. Het levert geen gepriegel meer op.

Enige downside; het is daardoor wellicht ook niet zo exact als in snapseed.
Het werkte inderdaad in het verleden al door gewoon een APK te installeren. Heb het een hele tijd geleden gestest op mijn Pixel 4a. Werkte toen redelijk goed maar niet geweldig. Misschien dat net daar die Tensor SOC het verschil kan maken? Misschien is de functie wel mogelijk op oudere toestellen maar zijn de resultaten gewoon beter met een Tensor...
Dit is toch een Nederlandse website? In het Nederlands heet het "Magische gum"...
Het is een productnaam. Daarom staat het ook met hoofdletters.
Gek genoeg wordt het wel weer 'magische gum' genoemd in het filmpje. Dus zo gek is zijn opmerking niet.
Google lijkt dus gewoon de vertaalde naam te gebruiken in het Nederlands.
Maar is die vertaling een bewuste keuze van het product- of marketing team? Of is het gewoon automatisch zo vertaald?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee