Valve brengt Windows-audiodrivers uit voor Steam Deck

De Steam Deck heeft audiodrivers voor Windows gekregen. Dat betekent dat de interne speakers en de 3,5mm-audio-uitgang van de Valve-handheld nu werken in het Microsoft-besturingsssysteem.

Audio-output was al mogelijk wanneer Windows draaide op de Steam Deck, maar dat vereiste dan een oplossing via een omweg: audio-out via bluetooth of de usb-type-c-uitgang. Nu moeten de meer standaard-outputs werken onder Windows. The Verge schrijft dat Valve 'AMD de schuld geeft voor de vertraging'. Valve zegt het niet uitdrukkelijk, maar naar alle waarschijnlijkheid werken deze drivers op zowel Windows 10 als 11.

Valve moest na de eerste leveringen van de Steam Deck nog wat werk afmaken in het kader van Windows-compatibiliteit. In maart kwam het met drivers voor de gpu, wifi en bluetooth. Ondersteuning voor fTPM, wat vereist is voor Windows 11, kwam daarna.

Hoewel gebruikers niet hoeven te wachten met Windows installeren op de handheld, wordt dual-booting op de Deck nog niet officieel ondersteund door Valves eigen software. Dat zou het makkelijk maken om een installatie van SteamOS en Windows tegelijk te hebben en bij start-up te kiezen welk besturingssysteem moet booten. Die functionaliteit wordt geintroduceerd in SteamOS 3, wanneer die af is. Daar is geen tijdlijn voor.

De Steam Deck krijgt regelmatig nieuwe features. Onlangs is toegevoegd dat er per game een frameratelimiet en schermrefreshrate ingesteld kan worden voor een betere accuduur. Daarnaast zijn betere ondersteuning voor apps met meerdere vensters en een lockscreen toegevoegd.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

15-05-2022 • 11:03

63 Linkedin

Lees meer

Reacties (63)

63
62
28
1
0
19
Wijzig sortering
Wat ik mij afvraag: Windows is al lang possix compatible. Er waren destijds plannen om Windows overnieuw te maken op een Unix fundament. Eerst 9 toen niet haalbaar toen 10, 11)

Zijn ze daar nog steeds mee bezig?

Want dan kun je in de toekomst gewoon chroot gebruiken met een Valve steamdeck?
Windows NT was ontworpen met een POSIX-persoonlijkheid, dat betekent dat het Posix software kon draaien. Dat was ooit nodig om op overheidsopdrachten te kunnen bieden. Dat Windows als Posix-applicatie kan draaien daar is mij niets over bekend en zou me ook onlogisch lijken: In Windows gebeuren te veel dingen die een reguliere gebruikersapplicatie niet kan. Je kunt natuurlijk wel Windows virtueel draaien.
De Windows NT kernel is heel geavanceerd geschreven en kan diverse subsystemen draaien. Zo waren er naast een subsysteem voor Windows ook een systeem voor OS/2 en een systeem voor POSIX. Je moest deze twee handmatig installeren en aanzetten, maar je kon op Windows NT gewoon POSIX compliant software uitvoeren naast je OS/2 binaries en je DOS games.

Natuurlijk moest de code vaak wel voor het systeem zijn gecompileerd, maar dat heb je vaker met POSIX compliance. Er is echter niets dat je weerhield om GCC vanuit de POSIX-omgeving te compileren en te doen alsof je op AT&T Unix bezig was. Je kon volledig van begin tot eind UNIX-code schrijven zonder ook maar ooit een Windows-API of een Microsoft C Runtime te hoeven benaderen.

Je kon ook niet zomaar de executables compilen ennaar een andere machine verplaatsen, de andere machine moest ook het nodige subsysteem hebben geïnstalleerd voordat je de code kon uitvoeren.

Het Microsoft POSIX Subsystem uit '93 is opgevolgd door Windows Services for Unix dat Microsoft extern inkocht. Je kon dat systeem gewoon aanzetten in je Windows 7 install als je maar de juiste versie had (Enterprise, Ultimate); ik heb daar nog een tijdje mee gespeeld. Zonder X11-server was het maar beperkt nuttig en cygwin was destijds al een betere manier om programma's in een Unix-achtige omgeving te draaien, maar het zat er gewoon in. Je kon de processen ook zien in bijvoorbeeld taakbeheer en veel programma's voor systeemonderhoud snapte er geen snars van.

Microsoft heeft dit systeem ondersteund tot 2014, maar bij Windows 8 hebben ze het laten vallen. In Windows 10 hebben ze WSL weer toegevoegd en WSL 1 was in ontwerp soortgelijk aan dat van de eerdere subsystemen. Het emuleren van de Linux-kernel bleek helaas te lastig te zijn om goed te doen en in WSL2 is er gekozen voor een andere aanpak, namelijk een goed-geïntegreerde virtual machine.

De verschillende subsystemen staan Microsoft toe om de hele systeem-API om te gooien als ze dat willen zonder compatibiliteit te breken. In een alternatief universum zou het niet onmogelijk zijn dat omstreeks Windows Vista er een subsysteem voor OSX zou worden toegevoegd die je bijna volledig transparant Mac-software zou laten uitvoeren. Tegenwoordig is virtualisatie zo goedkoop dat ik niet meer verwacht dat we nog veel zullen zien van de subsystem-capaciteiten, maar het is een mooi stuk kernel-ontwerp dat niet veel mensen kennen.
Maar de subsystem feature gaat lang niet weg. 32-bit software draaien op 64-bit gaat er ook door. Wow64 is vandaag nog steeds meer gebruikt dan native, denk ik?
Onderhand denk ik dat 64-bit de overhand heeft en ik denk ook niet dat ze het subsysteem er snel uit slopen natuurlijk. Ik denk alleen wel dat na WSL geen nieuwe subsystemen zullen worden toegevoegd behalve emulatielagen (zoals ARM <-> x64 transleren).

Helemaal met de beweging van virtualisatie, van zowel "subsystemen" als Linux als onderdelen van de kernel zelf en sandboxen binnen Windows, denk ik dat bij een volgend "subsysteem" er eerder naar virtualisatiextensties zal worden gekeken. De Android-laag van Windows 11 draait bijvoorbeeld ook al op virtualisatie ondanks dat een Android-subsysteem nog best logisch zou zijn geweest.
Zo mooi, Ik was OS/2 bijna vergeten. Maar dat was echt een contender voor een desktop os toen ze het maakten.
Microsoft heeft Windows nooit willen herschrijven op basis van POSIX voor zover mij bekend. Ze hebben wel ooit een eigen Unix distributie gehad, genaamd Xenix (en verkocht aan SCO, je weet wel, dat bedrijf dat rechtzaken heeft proberen te voeren tegen Linux)

Microsoft is vandaag net de omgekeerde kant aan het opgaan met WSL, waarin je Linux apps gewoon in Windows kunt draaien.
Ik heb die geruchten ook wel een gehoord dat ze Windows een *nix onderlaag wilden geven, maar meer als geruchten waren dat niet. Zou natuurlijk kunnen dat ze op waarheid berust waren en dat ze het project hebben laten varen, maar kan net zo goed zijn dat het fake news was...

Microsoft heeft trouwens nog steeds een eigen Linux distribution: CB-Mariner. Gebruiken ze vooral voor Linux services in Azure.
Er was ooit iets van Windows services for UNIX. Dat is inmiddels Windows Subsystem For Linux geworden. Werkt best fijn als je bijvoorbeeld een MySQL wilt draaien.
Azure draait op NT, die geruchten zijn hardnekkig maar NT gaat helemaal nergens heen. Ze zullen allicht het één en ander geëxperimenteerd hebben. Maar het heeft ook te maken met het feit dat ze intern totaal anders werken. Linux is een file based kernel terwijl NT een object based kernel is.
Dual boot is toch gewoon mogelijk met third party software? Veel partitionering software ondersteund het gewoon. Ik heb ook al meerdere video's met dual boot gezien.
Het is mogelijk maar wordt niet (nog) officieel ondersteund door Valve.
Ja maar wat betekent dat nou wezenlijk?
Met Grub kan je toch gewoon zo een menu zoals in het artikel genoemd word maken wat je laat kiezen tussen SteamOS en Windows (en Linux, en FreeBSD, etc)...

Bedoelen ze eigenlijk dat Valve een eigen bootloader selectie menu wilt maken?.. anders dan dat zou ik niet weten wat ze bedoelen met 'ondersteunt'. De OS, of dat nou SteamOS of Windows of Linux of wat dan ook is, hoeft niet aware te zijn van hoe de bootloader is vormgegeven en of er alternatieve OS'en geïnstalleerd zijn.

Of bedoelen ze dat ze daadwerkelijk 'ondersteuning' gaan aanbieden aan mensen die dit willen realiseren en kan ik dalijk de Valve helpdesk bellen als mijn zelf geïmplementeerde dual-boot opstelling niet werkt? :+

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 15 mei 2022 11:44]

Ik vermoed dat Valve uiteindelijk het zal inbouwen dat je kan dualbooten naar Windows vanuit Linux, zoals dat kan/kon op de Intel MacOS systemen. Maar Valve is nog zwaar aan het sleutelen aan de Linux drivers en de Windows drivers zijn gewoon nog verre van up-to-spec.
Gadver, dat lijkt me dan sowieso sub-optimaal...
Eerst Linux (SteamOS) booten.. om vervolgens direct weer dat OS te unloaden en Windows te laden...
Nee, geef mij dan maar gewoon een boot menu vóór er iets van OS geladen is. :+

Dat een grub menu er wellicht wat minder chique uitziet dan dat menutje dat Valve dan eventueel gaat maken dat boeit mij persoonlijk echt gene drol. :P

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 15 mei 2022 13:22]

De Steam Deck gebruikt al Grub en dual-boot in feite al, tussen twee Linux partities. Updates worden namelijk maar op een van de twee partities gedaan, zodat je terug kan als hij faalt.

Daarom zou het wel eens complex kunnen zijn om dual-boot eenvoudig mogelijk te maken, maar het gaat er vast komen.

Een alternatief is om Windows te installeren op een SD kaartje, en daar vanaf te booten. Dat kan door het inhouden van een toetscombinatie bij het opstarten.
De Steam Deck gebruikt al Grub en dual-boot in feite al, tussen twee Linux partities. Updates worden namelijk maar op een van de twee partities gedaan, zodat je terug kan als hij faalt.
Dat lijkt me ook sub-optimaal. Een betere optie zou zijn als ze Btrfs of OpenZFS zouden gebruiken, zodat er gewoon snapshots op subvolumes worden gemaakt.
Ik denk dat ze hier letterlijk bedoelen dat de helpdesk je alleen kan helpen het ding naar fabrieksinstellingen terug te zetten als je dual voor probeert en je Deck niet meer wil opstarten. Ook kun je ervan uitgaan dat je ervaring met Windows op de Deck zeer matig zal zijn. Ze zeggen ook niet dat dual booten niet werkt, want op zich is het systeem open, maar ze zeggen ook weer niet toe dat het wel goed gaat werken. Ze houden je niet tegen als je Grub wilt installeren, maar als je Grub niet meer werkt vanwege een firmware-update sta je er wel alleen voor.

Windows op het ding zetten en een alternatieve bootloader installeren heeft al sinds dag één gekund maar Valve heeft aangegeven er niet al te veel moeite in te steken of prioriteit aan te geven om Windows en dual boots goed te laten werken. Dat betekent weinig of geen drivers voor Windows, geen integratie in de overlays, geen garanties voor game-ondersteuning en waarschijnlijk slechter batterijgebruik doordat er niks is geoptimaliseerd voor het apparaat. Hardware goed afstellen voor een OS is zo makkelijk nog niet, dat is ook waarom er nu pas geluidsdrivers zijn voor Windows.

Ze geven iets meer ondersteuning dan Nintendo zou geven als je ze zou bellen over je Switch waar je Android op hebt gezet of Apple je zou geven als je Ahasi Linux installeert, maar verwacht er niet te veel van. Valve geeft je drivers en als die niet werken zoek je het zelf maar uit; dat is beter dan veel concurrenten waar je je eigen drivers mag gaan schrijven.
Alleen vraag ik me af waarom je zou dualbooten. Alles wat je onder SteamOS kunt doen, kan je ook onder Windows, dus als je eenmaal de keuze maakt om er Windows op te zetten, waarom dan nog terug gaan naar Linux?
Valve heeft veel moeite gestopt in de gaming mode onder steamos, de UI is een stuk makkelijker te bedienen en navigeren dan een desktop omgeving (heel vergelijkbaar met een console). En je kan ook makkelijk instellingen aanpassen zoals brightness, framelimits, refreshrate, processor tdp, performance overlay, etc. etc.
Kun je onder Windows ook op de power knop drukken om het ding in slaapstand te zetten en de volgende dag weer op drukken om binnen een paar seconden verder te kunnen gamen precies waar je gebleven was? Ik meen dat games onder Windows dat meestal niet leuk vinden...

Verder is het de vraag of alle knoppen onder Windows werken (de Steam en ... knoppen vooral bedoel ik) en of je alle functionaliteiten hebt zoals on the fly fps en tdp limieten in kunnen stellen. En de shortcuts om bv makkelijk het on screen keyboard te openen.

Ik zie juist eigenlijk maar één reden voor Windows, als je games wil draaien die het niet goed doen onder Linux. Op alle andere fronten doet Linux/Steam os het beter volgens mij.
In ieder geval drie redenen
-Licenties
-FSR in alle games
-meer geïntegreerde ervaring
De driverondersteuning en integratie met Steam is op Windows best matig. Tot vandaag had je niet eens degelijke audio, bijvoorbeeld. Er zitten ook features in SteamOS die je niet per se in Windows hoeft te verwachten; denk aan underclocken vanuit de UI, of stabiel werkende sleep.

SteamOS is waar Valve het apparaat voor heeft ontworpen en het zal ook de beste ervaring geven. Ik zie niet waarom je er Windows op zou zetten, eigenlijk, je krijgt er alleen maar een matigere ervaring voor terug.
Helaas omdat er nog een aantal launchers zijn met anti cheat integraties welke niet geport zijn naar Linux. Denk aan de COD games, Destiny etc.
Ja het is gewoon al sinds dag 1 mogelijk, gewoon idd zelf partioneren etc. - het is meer dat ze bedoelen dat Valve nog van plan is een officiele optie in SteamOS te bouwen om het een soort van 1-klik optie te maken voor mensen die weten hoe ze een schijf zodanig kunnen indelen om te dual-booten. Net zoals je op OSX bijvoorbeeld bootcamp had dat je hielp door het hele process heen. Zoiets wilt Valve dus ook uiteindelijk in Steam OS 3.0
Aangepast, merci
I'm totally in love with the deck!

Het is echt geweldige apparaat!

Een na deel dat ventilator hoge pitch sound heeft, in bepaalde snelheid
Dat is wel jammer je moet wel jackpot hebben om de juiste deck te hebben met andere soort merk van fan.

Maar gelukkig heeft Valve update uitgebracht om dat te fixen om de snelheid stuk lager te zetten
Daar weer ook weer na deel (hogere temp) maar niet dramatische

Ultimate oplossing is terug roep actie voor vervaging van de ventilator

But that probably won't happen.
Of op zijn minst de juiste fans leveren aan klanten die hiervoor terug komen.
Deel zal het zelf kunnen en willen vervangen. Andere deel kun je voor ze regelen of laten regelen.

Ik heb voor zover geen problemen met mijn Deck, dus daar erg blij mee.

[Reactie gewijzigd door Arunia op 15 mei 2022 11:22]

Ifixit ging toch die betere fans verkopen? Misschien daar kijken
Jah klopt! Ze kijken erna,
Maar om eerlijk te zijn durf ik het zelf niet te doen.


Opzicht zou het me wel lukken, maar als je iets kapot maak of iets doe kan ik dus in de problemen raken
met de garantie ook al is het dan ''gelukt'' maar als toekomst iets kapot gaat of wat dan ook, tja hoe los je dat dan op.

Heb liever erkende bedrijf die Valve aanwijst die professioneel te werk gaan en nog garantie nog aanwezig is.
Toch bizar dat sommige fans zo slecht presteren. Al eerder mee gemaakt met laptops. Raar dat het niet per se onder de garantie valt. Wellicht kun je Valve zo gek krijgen dat ze hem vervangen als je zegt dat hij abnormaal veel herrie maakt.
Verkopen of gratis leveren. Groot verschil als het een officieel issue is.
Ik heb nu ook stuk minder last na de update.. vorige model die ik had die beetje defect was,
had ik perfecte fan, maar helaas nu niet meer.
Die fan noise is zo overtrokken, mensen hebben denk ik nooit een gaming laptop gehoord. Er was vraag naar performance, is er performance dan zeikt met over dat je de fan hoort.
Ja en nee. Ik snap je punt en de 14 inch "gaming" laptop van mijn vrouw fluit inderdaad ook als deze lekker aan gaat.
Nadeel is wel, dat er genoeg zijn die het niet hebben. Dus, kan het ook zonder het gefluit en daar balen mensen hoofdzakelijk van in mijn ogen.
Vrijwel niemand heeft 2 decks, wat a zegt is misschien niet hoe b het zou horen. Je bent dus over gelaten aan een sub reddit waar mensen elkaar aan het opfokken zijn zonder vergekijkings materiaal.
Geen last van een hoog geluid van de ventilator van mijn Deck. Zelfs niet wanneer deze voluit draait.

Je hoort hem wel bij bijvoorbeeld God of War, Horizon Zero Dawn, Dying Light, Days Gone op 30FPS/60Hz of 40FPS/40Hz maar ik - maar ook mijn gezin - horen nooit een hoog gejank of gefluit. Je hoort dat er lucht verplaatst wordt, maar minder nog dan bij menig gaming laptop.

Ik merk ook nauwelijks verschil sinds de update. Enkel op de rustige momenten, want dan draait hij sinds de update niet meer (hoorbaar).

Maar inderdaad een heerlijk apparaat!
Vorige had ik geen last.
na de vervanging werd ik echt knettergek.

Lijkt wel Tinnitus
Eenmaal hoor krijg je het ook niet meer weg als je gamed.

[Reactie gewijzigd door darkempire op 16 mei 2022 12:00]

Ik denk dat je Tinnitus bedoeld, Tetanus is heel wat anders.
Thanks, aangepast :)
Ben zelf te bang om dat nog te doen ''Gerantie''
maar wel nice! die truckje
I love the Steam Deck, echt waar. Maar nee, er komt geen Windows op hoor bij mij. Ik heb nu eindelijk een linux device die games afspeelt welke ik waar ik ook ben kan spelen. Waarom zou ik daar dan ineens Windows op gooien? Voor de game clients voor spellen die ik weer net niet kan spelen? Voor het tweakers gevoel?

Nee, de SD is zoals hij is het ultieme apparaat om lekker te gamen zonder zorgen te maken over je privacy en verstorende updates die eventueel weer een goedlopende SD op Windows zou kunnen verstoren. lekker laten zoals hij is en genieten van hetgeen wat Valve's vision is. En dat is gamen van windows games op een handheld die MS nooit zelf heeft willen uitbrengen ivm de koppelverkoop van games met hun Xbox.

Geniet van deze mooie dag (en van de SD).
Ik ben het met je eens, als ik windows zou instaleren dan raak ik zoveel kwijt wat de Steamdeck juist meer een handheld maakt. De instant stand-by/resume, alle tooling m.b.t refresh rate/frame limiting/tdp etc. allemaal makkelijk accessible. Ga dat maar eens regelen zelf in Windows. Loop je ook alleen maar te priegelen met de UI wat je niet wilt (om tooling op te starten en te configgen etc.)
Een Linux device die games afspeelt welke waar je ook bent kan spelen, dat bestaat al sinds 2008. https://en.wikipedia.org/wiki/HTC_Dream
Dat is natuurlijk al geweldig, maar wat wil je hier nu eigenlijk mee zeggen dan? Ik heb nergens gezegd dat de SD uniek is, toch? Niet dat ik de HTC dream zou pakken om Cyberpunk te spelen ;)
Sorry hoor maar linux is ook niet zaligmakend en heeft ook vaak genoeg last bij updates, zeker upgrades, dat er zaken ineens niet meer werken. Laten we niet doen alsof linux heilig is, net zo min als windows dat is.
Ja, ik kan niet voor een ander spreken natuurlijk, maar ik ben een linux administrator (RH) en heb meerdere linux bakken uitgerold (wel headless) en ik werkelijk nooit problemen ondervonden. Dan moet ik wel heel eerlijk blijven. Bij de gratis versie van Proxmox (Debian) heb ik al een aantal keer issues gehad met het updaten naar een nieuwe versie. Dus ok, dat moet ik toegeven.

Maar RH/CentOS/Ubuntu versies tot op heden allemaal feilloos. Maar dat is mijn ervaring. Ik kan niet voor anderen spreken.
Ik heb al vaker gehad dat mijn steamdeck ging updaten terwijl ik aan het gamen was. Dus helaas, verstorende updates zijn er gewoon.
Same. M'n meeste games draaien zonder problemen op SteamOS en alle extra features van dat besturingssysteem zijn veel te nuttig om Windows te willen draaien. Nu ik ook een werkbare oplossing heb voor m'n games van EGS en GOG is er helemaal geen reden meer.
Ow, wil je die werkbare oplossing delen?
Ik gebruik Heroic, via desktop mode (staat in de software store). Ik gebruikte voornamelijk de info hier: https://www.gamingonlinux...rks-nicely-on-steam-deck/. De games werkten vervolgens ook gewoon via game mode.

Ik moet er wel bij zeggen dat het minder plug&play is dan games van Steam zelf; je moet op z'n minst de gegenereerde scriptjes nog aan Steam toevoegen als non-steam games, en in een aantal gevallen werkten die scriptjes ook niet lekker. Sowieso werken ze niet met games die native op Linux draaien, dus daarvan moet je de executable zelf aan Steam toevoegen.

Werkbaar is dus wel een rekbaar begrip; het kan behoorlijk wat extra gepruts vereisen en daar moet je maar net zin in hebben. Soms heb ik dat, maar vaak ook niet. Gelukkig zijn er genoeg games op Steam die niet moeilijker werkend zijn te krijgen dan een game op de Switch, dwz je download 'm en hij werkt gewoon.

Één game (die ik heb geprobeerd) werkte helemaal niet: Hyper Light Drifter wilde niet starten of ik nou de Linux- of Windowsversie probeerde, van EGS en GOG, met welke versie van Proton dan ook. Zo te zien komen de Linuxproblemen van iets met x.org waar ik te weinig kaas van heb gegeten om het aan te pakken, en de Windowsversie doet iets raars met DirectX waar zo te zien ook veel mensen met Windowscomputers problemen mee hebben. Ik hoop niet dat dat tekenend is voor games die met Game Maker Studio zijn gemaakt, maar het is tot dusver de enige game die echt niet draait. Wat dit extra raar maakt is dat ie in Steam als Verified staat aangegeven, maar die versie heb ik niet dus ik kan het niet testen.

[Reactie gewijzigd door Tenocticatl op 16 mei 2022 17:08]

Mooi dat de drivers er eindelijk zijn.

Ik dacht eerst ook dat ik er Windows op zou gooien, maar inmiddels draaien alle games die ik wil spelen op SteamOS. Ook van GoG en Epic via de Hero Launcher.

Ik heb mijn emulators draaien via EmuDeck en ook dat werkt prima.

Tot nog toe geen nut gehad voor Windows. Doch wanneer je Gamepass, Fortnite en andere multiplayer games wil spelen, kan ik mij wel voorstellen dat je Windows erop zet.

Ik zal Windows er vast een keer opzetten om het te proberen.
Gamepass werkt gelukkig ook gewoon op de Deck, in ieder geval via xCloud.
Ja, maar das niet hetzelfde als native. Al moet ik zeggen dat het mij niet tegenvalt op het kleine scherm van de Steam Deck. Op mijn 40" TV vind ik de kwaliteit van xCloud niet geweldig.
Hoewel gebruikers niet hoeven te wachten met Windows installeren op de handheld, wordt dual-booting op de Deck nog niet officieel ondersteund door Valves eigen software.
Dit is half waar. Het klopt dat multiboot niet ondersteund wordt op het interne geheugen. Het is wel mogelijk om apart op te starten vanaf een microSD kaart zonder modificaties, wat effectief alsnog multiboot is. Windows vanaf een redelijk vlotte microSD kaart draaien kan gewoon.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 mei 2022 15:49]

Toch bijzonder hoe Tweakers schrijft dat de Steamdeck steeds nieuwe features krijgt, terwijl in werkelijkheid het product gewoon nog niet af. En niet in de zin van 'is iets ooit
af', maar gewoon doodnormale functies en beloofde performance.

Ik weet dat veel mensen dit niet als probleem zien, en ik geloof ook niet dat dit is, maar dat is alleen omdat je je dan accepteert dat dit product/software eigenlijk nog in beta is.

Audio drivers voor Windows, is wat mij betreft iig niet een nieuwe feature, maar iets wat eigenlijk vanaf dag 1 had moeten zijn.
Immers als jij een moederbord koopt met onboard sound, en deze werkt niet in Windows, dan zou jij het ook geen feature vinden als die 2 maanden later werkt.
Zet voortaan video reviews op jullie eigen server i.p.v. YT met die irritante reclames. Ik haak alweer af.
Tweakers kan er niets aan doen dat jij op YouTube reclame krijgt. Mocht je daar geen reclame willen, dan kun je YouTube Premium nemen.
Maar Tweakers kan WEL een video delivery gebruiken die geen gebruik maakt van Youtube.

Het is DPG; niet langer een paar kwajongens met computers ergens op een zoldertje.
En ook daarom is het logisch dat het op YouTube staat en niet op een site toch? Ze willen een groot publiek vinden, niet alleen de mensen die alles met ads afzweren en alles gratis willen. DPG zijn geen kwajongens op een zoldertje, daarbij hoort ook de community die niet moet eisen dat alles ad-vrij is en volgens hun wensen gaat (of een adblocker installeert, dat is puur weigeren om te betalen voor je entertainment en op z'n best gewoon extreem egoistisch, op z'n slechtst gewoon de destructie van de economie door te zeggen 'Maak alles voor me, en maak het gratis, en snel een beetje en ik ga toch kritiek leveren dus hop hop aan het werk voor de koning/koningin/scrum master/oppercodenerd')

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee