Steam Deck-update verbetert fangebruik, 'vooral stiller bij licht gebruik'

Valve heeft een SteamOS-update uitgebracht die een nieuwe fancurve naar de Steam Deck brengt. Daardoor moeten de ventilatoren van de handheld stiller zijn, vooral tijdens licht gebruik. De SteamOS 3.2-update verscheen eerder als bèta en komt nu officieel beschikbaar.

Met de SteamOS 3.2-update worden de ventilatoren niet langer door de bios bestuurd, maar door het besturingssysteem. Deze nieuwe fancurve kan daarbij sneller reageren op wat de handheld doet, waardoor de console stiller is, meldt Valve. De voordelen zouden vooral merkbaar zijn bij lichte games. Gebruikers kunnen in de instellingen kiezen voor de oude, door bios-bestuurde fancurve.

Gamers kunnen daarnaast tijdens het spelen de verversingssnelheid aanpassen. Standaard is dit 60Hz, maar spelers kunnen dit stapsgewijs verlagen tot 40Hz. Zo kunnen spelers bijvoorbeeld de accuduur verlengen en voor een consistente framerate zorgen. Bij 60Hz kunnen spelers kiezen uit 60, 30 of 15fps. Bij 40Hz is dit 40, 20 of 10fps.

De update voegt verder meer schermresoluties toe waar gebruikers uit kunnen kiezen, een quickformatfunctie voor microSD-kaarten en geluidsverbeteringen. Zo zegt Valve dat de Steam Deck nu een harder geluid kan produceren. Valve kondigt daarnaast aan dat de Steam Deck met een Steam-update Remote Play Together ondersteunt, waardoor spelers lokalemultiplayergames over internet kunnen spelen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

27-05-2022 • 09:30

56 Linkedin

Submitter: JapyDooge

Lees meer

Reacties (56)

56
56
30
6
0
22
Wijzig sortering
Die refreshrate in kunnen stellen is echt briljant. Ik merk dat ik 45 fps in de praktijk genoeg vind op de Steam deck terwijl ik 30 vaak echt nog als een hakkelfestijn ervaar. Ook kan het ten opzichte van 60 een flink voordeel geven op energieverbruik. Zo gaat Borderlands 3 bij mij van 24 a 25 watt omlaag naar 14 watt door de refreshrate van 60 naar 45 te zetten. Daarmee is de fan ook gelijk onhoorbaar boven het game geluid terwijl de cpu/gpu temperaturen zakken van dik 80 naar krap 70.

De Steam deck wordt echt alleen maar beter en beter :)
Heb je de refresh rate dan terug gezet naar 45 FPS maar het scherm wel in 60Hz modus gelaten? In dat geval kan ik je aanraden om na het installeren van deze update eens de combinatie 40FPS met 40Hz te proberen. Ik verwacht dat de ervaring met deze instellingen nog net iets vloeiender aan zal voelen en je ook nogmaals een energiebesparing op zal leveren, omdat het scherm echt maar 40 keer per seconde iets hoeft te doen.
Scherm uiteraard op 45Hz dan....
Als je de FPS capped op 40 dan zou ik het scherm zeker niet op 45Hz zetten, dat is vragen om screen tearing. Als de schermverversingssnelheid en "frames per second" in het spel aan elkaar gelijk zijn levert dat de meest vloeiende speelervaring op en de Steam Deck is prima in staat Borderlands 3 op 40 FPS weer te geven.
FPS cap in game moet je uitzetten, werkt vaak erg slecht. Scherm op 45Hz en VSync aan geeft een goed resultaat. FPS cap in gamescope heeft als opties 1/4, 1/2 en 1/1 van de verversingssnelheid. En jij had het over 40FPS, niet Finraziel...
Ik had het inderdaad over de FPS limiter van Gamescope, niet in-game. Ik geef Finraziel juist de tip om na het installeren van deze update de 40/40 optie eens te proberen aangezien hij al redelijk positieve ervaringen heeft met 45/60, maar ik weet niet of hij misschien de SteamOS 3.2 Beta al geïnstalleerd had waarin dat al kon en er dus al mee geëxperimenteerd had.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 27 mei 2022 10:53]

Ik zit inderdaad op de beta en ik bedoelde inderdaad dat ik het scherm op 45 Hz ingesteld had. Misschien komt de verwarring omdat ik daarna zeg dat ik 45 fps goed genoeg vind, maar die fps volgt uit het feit dat het scherm op 45 Hz staat en de gamescope fps limiter op de standaard 1/1 staat (dus 45 fps).

45 fps op 60 Hz is niet fijn, dat hakkelt als een gek imho. Enige nadeel van die 45 Hz is ook dat 30 fps cutscenes er niet goed uitzien want dat past dan weer niet goed in 45 Hz... Maar goed, ik vind het belangrijker dat het goed speelt dan dat cutscenes er goed uitzien.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 27 mei 2022 11:03]

Duidelijk, bedankt voor de toelichting. Is de speelervaring met de 45/45 instelling veel beter dan op 40/40? En hoe is het in vergelijking met het scherm op 60Hz laten staan? Ik weet niet of Borderlands 3 op de Deck 60 FPS haalt, ervoer je framedrops?
Ik vond 40/40 nog net niet helemaal soepel terwijl ik bij 45/45 eigenlijk nauwelijks nog verschil zie met 60.

Borderlands 3 kan wel in de meeste situaties 60 fps draaien op de Steam deck, maar het zakt wat eerder in als het druk wordt. Dat heb ik echter niet heel uitgebreid getest... Het feit dat de fan stiller en het apparaat koeler is is voor mij genoeg om het zo te doen (en dan heb ik volgens mij een 'goede' fan).

Overigens heeft de game nog steeds wel af en toe kleine stutters, maar dat komt door de texture streaming implementatie. Ik heb hem nu redelijk stabiel op dx12 met de experimental proton versie (in te stellen in Steam) en texture streaming op low. Daarmee is hij qua fps stabiel op 45, en de texture streaming hikjes zijn infrequent en kort genoeg dat het me niet meer echt stoort.

Het is wel de eerste game die ik probeer waar ik echt wat heb moeten spelen om het goed te krijgen. Standaard op dx12 crashte de game in het eerste uur al 2 keer en in dx11 zijn de texture problemen erger (met de standaard ingestelde medium gewoon echt meer dan een seconde blijven hangen regelmatig). Oh en ik heb hem op de SSD gezet, het was ook de eerste game waarbij ik merkte dat hij de SD niet leuk vond (wederom de texture streaming problemen zijn dan erger).
Ik vond 40/40 nog net niet helemaal soepel terwijl ik bij 45/45 eigenlijk nauwelijks nog verschil zie met 60.
Hier exact dezelfde ervaring, met nog steeds aanzienlijke impact op accuduur t.o.v. 60 :)
Waarom niet gewoon de 45/45 optie? En waar lees je dat hij 45/60 gebruikt?
Waarom niet gewoon de 45/45 optie?
Dat is ook een optie, maar "gewoon" zou ik het niet willen noemen. 40/40 heeft veel betere frametiming. Bij 60FPS zijn je frametimes 16 2/3 ms, bij 30 FPS is dat 33 1/3 ms. 40 FPS zit daar net mooi tussenin met frametimes van 25 ms. 45 FPS heeft een beetje vreemde frametimes van 22,22... ms, maar als je het scherm op 45 Hz zet zou dat door de gelijke waarde inderdaad niet uit moeten maken.
En waar lees je dat hij 45/60 gebruikt?
Dat lees ik nergens, dat is een aanname die ik bij hem navraag omdat hij het over 45 FPS heeft en lang niet iedereen de SteamOS beta zal gebruiken, waardoor hij tot voor kort de optie nog niet had om de schermverversing te limiteren.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 27 mei 2022 11:03]

Tja, frame timings... wat maakt het uit hoe die precies zijn? Als een spel 60FPS redelijk netjes doet dan zal 45FPS ook prima werken. Uiteraard verbruikt het iets meer dan 40FPS maar waarom dan niet naar 35FPS? Dat is ook weer zuiniger dan 30FPS. Het is niet zo dat je ogen een bepaalde timing hebben waar het mee moet matchen........
maar waarom dan niet naar 35FPS?
Ten eerste omdat dit wel erg dicht in de buurt van de 30FPS komt, wat door veel gamers (terecht) toch niet als een geweldige speelervaring wordt gezien. Ten tweede het praktische bezwaar dat het limiteren van de schermverversingssnelheid op de Steam Deck maar tot 40Hz kan.
Tja, 35FPS is een verkeerd voorbeeld dan :) Maar het verschil tussen 35 en 40 is ook het verschil tussen 40 en 45, dus kan voor sommige ook wel wat uitmaken.

[Reactie gewijzigd door Tadango op 27 mei 2022 11:11]

Ja ik heb een Steam Deck en ik weet dat je traploos kan instellen tussen 40 en 60Hz. Maar jij hebt het over 35Hz en dat kan niet.

edit: excuus, verkeerd gelezen. Je hebt het over 35FPS, niet 35Hz en dat is inderdaad wat anders. Ik vraag me echter wel af welke schermverversingssnelheid je zou kiezen als je 35FPS als doel hebt, want met 60Hz lijkt me dat niet ideaal en 70Hz kan de Steam Deck niet.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 27 mei 2022 11:13]

45 FPS heeft een beetje vreemde frametimes van 22,22... ms
Als je alleen ronde getallen wil kun je ook gewoon een 9-tallig stelsel gebruiken, dan heb je mooi 50fps en 24 ms in plaats van 45 en 22,222... ms. :P

Of anders gezegd: wat merk je nou van ronde getallen voor frame-times als je zit te gamen? Ik heb bij iets wat een bepaalde tijd duurde nooit gedacht "jammer dat dat geen rond aantal milliseconden was!"
Oh je hebt gelijk hoor, ronde getallen hebben in deze geen meerwaarde behalve voor mijn OCD. De enige reden om helemaal terug te gaan naar 40/40 is om iedere laatste spelminuut uit de batterijlevensduur te persen, mits het een goede speelervaring blijft geven uiteraard. Persoonlijk ben ik er nog niet aan toe gekomen om shooters als Borderlands en Halo op mijn Steam Deck te spelen, daar heb ik mijn game-pc voor. Op de Steam Deck hou ik het op de meer casual games waar FPS eigenlijk niet zoveel uit maakt.
Dit was een onnodige en overbodige comment

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 27 mei 2022 16:23]

Ik ben heel erg tevreden over het update beleid. De beta channel krijgt snel updates en fixes en deze gaan ook redelijk snel naar de stable channel. Ze luisteren heel erg goed naar de wensen van de community. Uiteraard zitten er nog redelijk wat bugs in maar als je kijkt naar de enorme hoeveelheid mogelijkheden is dat ook niet vreemd. De meeste bugs zijn na een reboot ook weer verdwenen. Het verbaasd me gewoon hoe lekker de zwaardere spellen spelen tov het energie verbruik. Je vergeet vaak dat je windows spellen aan het spelen bent op een portable pc draaiend op linux, erg bijzonder 8-)

Wat mij betreft heeft Valve de beloftes al waargemaakt. Ik heb geen moment spijt van de Deck en verwacht deze nog vele jaren te kunnen gebruiken.
Helemaal mee eens. Ik ben nu eindelijk The Witcher 3 aan het uitspelen. Met de PC werd ik steeds afgeleid, of was het teveel gedoe om naar boven te gaan en de boel op te starten. Nu kan ik op de bank de Steam Deck pakken en een half uur tot een uur ongestoord spelen.

Ik zit op het beta channel en de updates komen snel en zijn meestal zaken die echt iets toevoegen. Ik heb de pech dat ik de luide fan heb, dus de combinatie van de fancurve en het kunnen terugschroeven van de fps hebben bij mij voor veel verschil gezorgd.
Deels mee eens, niet dat ik klaag want ik heb er een via tweakers kunnen bemachtigen. Echter wat Luke van LTT aangaf, preorder op first day staat nog steeds op q3 2022. De hype en het mee maken van alle updates als early adopter is nu een stuk minder. Tegen de tijd dat de massa hem krijgt is het platform al wat volwassener, als tweaker wil je die voortgang mee maken.
Dat is meer een effect van de globale markt dan van het product.

En als ik kijk naar de huidige bestel lijst dan zijn voor de NL/EU de eerste 2 reservering dagen al uitgeleverd: https://docs.google.com/s...ZxNrY/edit#gid=1943186751

Niemand in de EU van dag 1 of 2 staat op Q3 of na Q3. Ze leveren ook zoals beloofd (na het eerste uitstel van 2 maanden).
Ik wist niet dat Tweakers de Steam verkocht?
Deels mee eens, niet dat ik klaag want ik heb er een via tweakers kunnen bemachtigen.
Waarschijnlijk via vraag&aanbod overgekocht van een mede-Tweaker.
v&a semiscalping prijs inderdaad :+ tevreden gebruiker hoor
10 FPS is toch wel echt geniaal voor een spel als CIV 6 of een andere turn-based game.
Als daarmee het energie verbruik ook flink mee daalt. Als een spel al nauwelijks iets verbruikt dan zal het niet meer helpen.
Wel als je ook de scherm verversingssnelheid van 60Hz naar 40Hz terug schroeft. Als het scherm minder vaak iets hoeft te doen bespaart dat energie.
Het zal je verbazen hoe weinig effect dat heeft. Voor het verschil tussen 7.4 en 7.8W bv ga ik dat niet doen.
Dat verbaast mij niks. Verreweg het meeste stroomgebruik van een scherm is toch meestal de backlighting.
Ook leuk voor een zinderend potje Powerpoint :D
Hoe dan?

Tijdens het spelen, druk op de "steam"-knop en daarna op de batterij. Klik daarna op "Advanced View". Klik "User per-game profile" en je kan gaan tunen.
Of gewoon de ... knop en dan naar het batterijtje.
Merkbaar verschil al vind ik de missende cap van 30fps wel jammer. Of ik moet naar 20 of naar 40fps. 20 lijkt me niet prettig. Maar de fan is idd hoorbaar onder controle en is dus een stuk rustgevender als je bijv. op bed ligt en je hoort je vrouw zuchten en steunen vanwege de fan haha.

Al met al weer een duidelijke upgrade met input van de community. Een mooie samenwerking.
60Hz en 30FPS cap werkt goed samen. 40Hz of 60Hz merk je geen verschil in qua verbruik dus 40Hz is alleen nuttig als je 40FPS wil (of 20FPS, maar er zijn weinig spellen waarbij dat lekker speelt denk ik)
Als jij je refreshrate terug op 60 zet krijg je een cap van 30. Je kan geen cap van 30 hebben met een refresh rate van 40. Dat deelt niet door elkaar!
Ik heb de SD nu een 2-tal weken, en elke dag nog word ik er meer en meer enthousiast over!
Het is echt een fantastisch apparaat. De grote meerderheid van games draaien vlekkeloos, en ook de controls zijn veel beter dan verwacht voor de meeste games.
Ik speel nu een aantal retro DOS adventure games (Fate of Atlantis e.d.) en die zijn perfect bestuurbaar.

De enige klacht die ik tot nu toe had was idd de erg luide fan, maar ik kan ermee leven.
Ik vind m'n SD een fantastisch apparaat hoor, speel er (bijna) elke dag mee, maar ik ervaar niet dat "de grote meerderheid" vlekkeloos draaien. Integendeel.
Er draait een hoop, maar het meerendeel van m'n Steam lijst vooral met vlekken, veel vlekken. (Bij wijze van spreken)

Maar ik denk dat nieuwere Proton versies nog een HOOP zullen verbeteren!
Het is verbazingwekkend hoe snel Valve de Steam Deck verbetert. Ik speel de meeste 3D games nu aan 40 of 45fps, waardoor de batterij een dik uur langer mee gaat. En sinds de nieuwe fan curve is de fan niet eens meer hoorbaar tijdens het spelen van 2D games. Mijn games PC staat al 3 maanden stof te happen sinds ik m'n Deck heb.
Mijn games PC staat al 3 maanden stof te happen sinds ik m'n Deck heb.
Hier hetzelfde verhaal, en ondertussen meer games uitgespeeld in die bijna 3 maanden tijd dan ik in 2 jaar pandemie heb gedaan!
Ik heb mijn Steamdeck nu een paar dagen binnen en het is echt een van de meest game changing apparaten die ik sinds jaren in mijn handen heb gehad. Ik zou het bijna willen vergelijken met de eerste iPhone. Ik kan hem echt niet laten liggen en zit er constant op bezig. Niet alleen gamen, maar ook het hele open gebeuren maakt het super leuk om ermee te tweaken. Zo heb ik er Retroarch op draaien en Microsoft xbox gamepass cloud (helaas kan je gamepass games nog niet instaleren). Het is echt een fantastisch apparaat. Ter vergelijking ik heb bijv ook een GPD win max en dat ding had ik echt na 1 dag al naast mij neergelegd want het was gewoon echt niet comfortabel om erop te gamen en de fans op dat ding waren verschrikkelijk. De Steamdeck heeft ook fans, maar zelfs snachts in bed zijn ze totaal niet vervelend. Gewoon een zachte zoem die met een klein beetje game volume eigenlijk al niet meer te horen is. Ik geniet echt weer van mijn Steam library momenteel. Ben allemaal games aan het spelen die ik voorheen nog niet eens opgestart had.
welke games vinden jullie fijn spelen op de steam deck?
GTA IV, Wreckfest, Mafia (alle 3) draaien als een zonnetje (met licht tweaken) heb ik ondertussen ervaren.
Een hoop andere games moet je even, en soms een heleboel, tweaken wil je het speelbaar maken.
Tot nu toe heb ik al een aantal 2D Metroidvanias (Blasphemous, Bloodstained, 8doors), first person games met Gyro (Portal, Half Life 2, beide Preys), en e.e.a. aan emulatie uitgespeeld (Pikmin 3 Deluxe van mijn vrouw via Yuzu, m'n oude Metroid Prime Trilogy dump via PrimeHack met mouse controls naar o.a. Gyro gemapped). Ook Rocket League, Yakuza 0, Dark Souls 3, Celeste, Carto, en Baba is You flink gespeeld. Dit speelt allemaal super fijn weg.

Nog geen RTS en fighting games geprobeerd, games die doorgaans alleen maar Keyboard+Mouse ondersteunen (wat af te vangen is dankzij Steam Input) of hele oude windows/DOS spelletjes. Verder met uitzondering van Rocket League nog geen online games gespeeld.

Ik verwacht veruit de meeste games die mijn interesse hebben hierop fijn te kunnen spelen.
org.mixxx.Mixxx (flathub) met een externe controller+audio kaart (DDJ SX3) met een mirabook en een USB3 hub er tussen. De DDJ SX3 kan ook rechtstreeks zonder mirabook, maar dan heb je nog steeds een hub nodig als je ook wil laden.
Leuk filmpje! Goed gemaakt en duidelijk uitgelegd!
Met alle updates zou ik niet meer op het filmpje afgaan. Ergens in Q4 zal de Steam Deck waarschijnlijk leverbaar worden. Ik verwacht dat er tegen die tijd veel nieuwe review zullen worden uitgebracht omdat het product op basis van de software enorm veranderd is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee