Steam Deck kan na kleine aanpassing grotere ssd accommoderen - update

Een gebruiker zegt erin geslaagd te zijn om met lichte aanpassingen een M.2 2242-ssd in een Steam Deck geïnstalleerd te krijgen. Standaard ondersteunt de Deck alleen de kleinste M.2 2230-ssd's.

Volgens Twittergebruiker Belly Jelly is het enige dat gebruikers nodig hebben een adapterbracket die het voor het moederbord mogelijk maakt om de 42mm lange ssd's te accepteren. Alleen een kleine thermal pad zit in de weg van deze adapter; die heeft de gebruiker weggehaald. Verder buigt de adapter de heatspreader en ssd iets om, maar hij claimt dat dat de werking niet beïnvloedt.

Om verder hard te maken dat zijn mod werkt, plaatst hij ook foto's waarop zijn Steam Deck weer dichtgemaakt is en hij SteamOS op de nieuwe ssd installeert. Dit alles verloopt zonder problemen, zo meldt Belly Jelly.

De M.2 2230-maat van de Steam Deck is de kleinste ssd-maat die er is. In de Pricewatch is te zien dat er op dit moment zes ssd's te koop zijn die aan die maat voldoen. Op het gebied van M.2 2242-drives zijn er 35 opties. Deze vergroting in het aantal opties creëert de potentie om een ssd met meer dan 1TB capaciteit in de Deck te plaatsen, of een met een gunstigere prijs per gigabyte.

Valve staat relatief open tegenover de mogelijkheid om de Deck te tweaken. Reserveonderdelen zijn te koop via iFixit en het bedrijf heeft CAD-bestanden van de behuizing en een teardown vrijgegeven. Valve zei eerder wel dat de ssd in de Steam Deck 'niet bedoeld is voor vervanging', maar in de praktijk lijkt het geen enkel probleem op te leveren.

Update, zondag: Een Valve-werknemer raadt de mod af. "Hallo, doe dit alsjeblieft niet. Het oplaad-IC wordt erg heet en de nabijgelegen thermal pads mogen niet worden verwijderd. Bovendien verbruiken de meeste 2242-ssd's meer stroom en worden ze heter dan waarvoor Deck is ontworpen. Deze mod lijkt misschien te werken, maar zal de levensduur van je Deck aanzienlijk verkorten."

Door Mark Hendrikman

Redacteur

25-06-2022 • 12:54

79 Linkedin

Reacties (79)

Wijzig sortering
Één van de designers van Valve heeft de mod afgeraden op Twitter. In verband met de thermal pad aanpassing en de hogere powerdraw van een dergelijke SSD. Hoeft niks te zeggen, maar wellicht slim om in de overweging mee te nemen.
Lijkt me een goede waarschuwing, charger IC is nou net 1 van die onderdelen waar je extra bij wilt oppassen ivm met een zeer reëel brandgevaar.
Leuke mod! Denk dat ik zelf bij een apparaat van een paar honderd euro eerst wacht tot de garantie verlopen is voordat ik dit soort wijzigingen ga aanbrengen.
De garantie blijft geldig als je de Deck opent, zolang je maar niets beschadigd.
hij heeft een thermal pad verwijderd, dat zal misschien niet direct schade opleveren maar op lange termijn zat die er niet voor niks..
Enkel wanneer dit resulteert in beschadigen door overhitting, zal dit niet vallen binnen de garantie. Wanneer je scherm kuren krijgt of een trigger, dan valt dit alsnog binnen de garantie.
de pad zat op een resistor die gebruikt werd voor het opladen, bij linus tech tips waar ze er een massive (vergeleken met stock) cooler op plaatsten legde ze uit dat deze erop moet blijven zitten omdat deze anders je moederbord door kan fikken, wat niet onder garantie valt want je hebt deze pad eraf gehaald.
En als je hem aan een 5V 1A of misschien zelfs 0,5A brick hangt?.. of heeft het laad vermogen geen impact op hoe warm dit onderdeel wordt?

Ik vraag me af waarom er nog geen app of iets is waarin je kunt instellen hoe lang je je telefoon aan de lader gaat laten hangen zodat ie de laadsnelheid daarop kan aanpassen om met zo min mogelijk vermogen (dus minimale opwarming & slijtage accu) je telefoon of andere device op kan laden...
Eventueel anders op een laadbrick met toggles waar je het amperage en voltage kunt aanpassen.. :)
iPhone doet dit standaard, als zijnde een soort battery/charger training. En volgens mij kan Android dit ook dmv apps zoals batterydoctor.

Gezien steamOS Linux is, kun je hier op kernel niveau volgens mij wel wat aan tweaken ook qua cpugovernors, zoiets bestaat ongetwijfeld ook voor opladers.
Dat is een erg veelgebruikte app naam. Heb je iets specifieker?
Waarschijnlijk zal die dan inderdaad veel minder heet worden ja... Maar laden duurt erg lang en gamen en laden tegelijk kun je helemaal vergeten. Er zit niet voor niks een 45 watt adapter bij.

Iemand in het forum heeft hem ook net vervangen door een 1 TB en de eerste indruk was dat die veel sneller is.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 25 juni 2022 18:41]

Precies wat ik dacht nadat ik Linus z’n video had gezien en dit las.
Een weerstandje dus.
Met deze mod haal je blijkbaar een thermal pad weg en buig je een heatspreader ietsjes.. nu hoeft dat niks te betekenen natuurlijk. Maar ik denk dat je je recht op garantie en 'niks beschadigen' wel erg pushed. :)
Ik weet niet over welke "heat spreader" ze het hebben maar er zit geen heat spreader op of onder de SSD in een Steam Deck. Er zit wel een EMI shield om de SSD heen maar dat is slechts een stuk folie. Dat het buigt maakt dus niets uit.

De thermal pad zou wellicht een probleem kunnen vormen maar het lijkt me onwaarschijnlijk.
Een EMI shield kan daarnaast ook dienstdoen als een heatspreader.
Dat is hier ook het geval, gezien er thermal pads tegenaan zitten.

Waarschijnlijk is dit wel een probleem.
In een video (volgens mij van JerryRigEverything, niet zeker) had ik gezien dat dit onderdeel veruit het heetst wordt in de Deck.
Meer dan 90°C zonder thermal pad als ik het me goed herrinner.
thermal pad weg en buig je een heatspreader ietsjes.. nu hoeft dat niks te betekenen natuurlijk.Beetje zoals ik smijt radiator van mijn auto er af heb meer plaats voor andere dingen 8)7 . Voor hem uit de garage te zetten en terug er in betekend dat inderdaad niet veel.Word tijd dat we dingen zoals dit geen mods meer noemen het is de naam niet waard.

[Reactie gewijzigd door Exitz op 25 juni 2022 15:37]

Inderdaad, er wordt hier verbazingwekkend veels te lacherig gedaan over zo een aanpassing aan het systeem. Er kan van alles (op termijn) direct of indirect kapot gaan daardoor en dat hoeft niet altijd logisch te zijn.
de garantie vervalt waarschijnlijk wél als je de 'warmte bescherming' van een apparaat onklaar maakt.
het verwijderen van een thermal pad zal daar zeker onder vallen als je het niet op zijn minst vervangt door iets gelijkwaardigs.

daarom is dit naar mijn idee ook geen tweaken. - echte tweakers zouden vermoedelijk een manier vinden om via een flex kabel en een ge-3d-printe bracket die ssd zonder afbraak te plaatsen.
Veel succes om een 3d geprinte bracket te maken met de beschikbare ruimte in de Steam Deck. Gaat je niet lukken.
De CAD files van de behuizing zijn vrijgegeven. Het is dus mogelijk om een iets grotere behuizing te maken.
Dan kan je net zo goed een flatcable gebruiken en een 80mm M2 drive gebruiken
Met een knappe case print zou ik dat een indrukwekkendere tweak vinden eigenlijk.
Met een andere behuizing kom je er niet aangezien de SSD onder de RF shielding zit.
hence de term tweaken, ik heb het ding nooit opengengeschroeft - om zelf te kijken - dus ik weet niet precies of -en zoja hoeveel- ruimte daarvoor is. Maar als die er niet is moet je kennelijk ook iets met de behuizing doen om een en ander mogelijk te maken, hence de term tweaking.

Dit is gewoon ordinair proppen en zoals ik eerder aangaf (en anderen ook) de term niet waard.

dan kun je m'n hele reactie wel afdoen met 'veel success met dit ene stukje, gaat nooit passen, maar ik hoop dat je zelf ook wel zult snappen dat je daarmee mijn hele reactie uit z'n context trek om een nietszeggend punt te maken. ik reageerde in beginsel namelijk op je bewering dat garantie in tact blijft.. - Dan is deze reactie eigenlijk best kinderachtig.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 25 juni 2022 16:54]

Ik reageerde zo omdat je aan het gatekeepen bent over wat wel of geen tweaken is en daarnaast komt met een ingewikkelde oplossing die niet eens gaat werken, dat zou je ook weten als je wist hoe de Steam Deck in elkaar zit.

Het is altijd makkelijk om van de zijlijn te schreeuwen dat iemand het niet goed doet en dat jij het beter zou kunnen.
Thermal pad verwijderen en heatspreader wat ombuigen om plek te maken voor een ssd klinkt niet veel moeilijker als schreeuwen vanaf de zijlijn.

En nergens geeft ichat aan dat ie het beter zou kunnen.
Extern wel. En dan eventueel gewoon netjes een nieuwe achterkant printen of de dremel erop zetten en bracket erop lijmen.
Niuja, het verwijderen van een thermalpad zal daar echt wel onder vallen. Dit soort mods heeft echt wel invloed op de garantie.
Ja je bent Tweaker of je bent het niet, zeker als alle onderdelen nieuw te krijgen Zijn kost je het hooguit het gemodde onderdeel.

In dit geval zal de leverancier wellicht de mod overnemen in een nieuw ontwerp, productie wordt dan ook lager (goedkopere SSD) en de community ook blij…
Hooguit het gemodde onderdeel, tenzij dit er tot leidt dat je hele Steam Deck ineens niet meer werkt. In dit geval haal je toch echt een thermal pad weg en buig je een heat spreader, iets dat wel zeker gevolgen kan hebben die verder gaan dan één onderdeel.

Blijft natuurlijk zo dat het beter kan dan bij andere apparaten, maar het kan toch echt wel flink duur zijn
Uiteraard als je pech hebt wel inderdaad.
Ik heb hem eens geopend omdat mijn steam deck bricked was. Heb gewoon onder garantie andere gekregen.
Persoonlijk vind ik dat Linus een veel interessantere Steamdeck-mod heeft gemaakt. Opslag kun je gemakkelijk uitbreiden met een SD-kaart.
SD kaarten zijn traag en veel minder robuust als het op schrijfcycli aankomt.
Gelukkig duurt het niet lang meer voor er SD Express kaarten beschikbaar zijn
Tegen welke prijs? Zal flink hoger zijn en ondertussen gaat mijn standaard 512 MicroSD super op de Steamdeck. Daar staan alle roms,pc games ouder dan 5 jaar en indies op. Ook PS3 en WiiU roms worden snel ingeladen en werken goed (zover de emulator ze ondersteunt).

Had alleen achteraf liever de 64GB versie van de Steamdeck gekocht en er dan gelijk een 1TB ingebouwd Voor €200-€250.
Net gedaan, bevalt erg goed inderdaad. Nu 1,5TB aan ruimte zonder kaartjes te hoeven wisselen.
Heeft de Steam Deck SD kaart controller niet erg veel aan omdat de maximum lees snelheid erop zo'n 150-200 MB/s is.

[Reactie gewijzigd door RCFProd op 25 juni 2022 16:08]

Voor het laden van games merk ik weinig verschil tussen de SD-kaart en de ingebouwde SSD. Pakweg een seconde verschil of zo.
Verschilt erg per spel. Een hoop merk je weinig verschil inderdaad, maar bij andere is het goed merkbaar.
Denk dat het grootste verschil in het aantal IOPS zit. Die is bij SD kaartjes erg laag; volgens mij nog lager dan de eerste generaties SATA SSD's.
Ik vind de plaatsing van de ssd raar, als je ziet hoeveel loze ruimte er links nog zit. Als de poort rechts zat, en de ssd dus de andere kant op gaat past er veel meer in.
Je moet er nog met je traces geraken ook. Je kan die connector niet overal zo maar neerzetten. Een PCB ontwerpen, zeker met beperkte ruimte is al niet eenvoudig en er dan ook nog eens parallel signalen met een snelheid van gigahertzen overduwen zonder dat er storing ontstaat en waarbij timing ook nog eens belangrijk is? Dat is een hele opgave. Als het anders kon, dan hadden ze het zeker en vast wel gedaan.
Ach, dat is wel heel overdreven, er zijn vast verbeteringen mogelijk op die PCB, maar de vraag of een fysiek grotere SSD echt relevant is voor gamers. Het ontbreken van M2. 2230 is puur kwestie van tijd en populariteit tegenover de deck.

Maar uiteraard heb je gelijk dat "even de connector draaien" niet zo eenvoudig is als je zou verwachten :)
Gezien het formaat van de spellen tegenwoordig, ja zeker. MoH is iets van 170GB. Hitman 2 is iets van 150GB, net als AC Valhalla. Als je voor onderweg een paar spellen wilt installeren ga je zo snel door je opslag heen, zeker met dat soort titels. Het liefste zou ik er twee 2TB M.2 80mm in zetten. Het kan niet, dat weet ik, maar dat zou ideaal zijn.
In de Pricewatch is te zien dat er op dit moment zes ssd's te koop zijn die aan die maat voldoen. Op het gebied van M.2 2242-drives zijn er 35 opties. Deze vergroting in het aantal opties creëert de potentie om een ssd met meer dan 1TB capaciteit in de Deck te plaatsen, of een met een gunstigere prijs per gigabyte.
In principe klopt ook, maar in de Pricewatch gaan de M2 2242 formaten tot maximaal 512GB en is er één M2 2230 van 1TB beschikbaar. Dus wellicht dat dit in de toekomst anders wordt, maar nu is deze mod niet echt nodig.
Klopt, de Pricewatch bevat ook zeker geen ideale upgrade voor dit scenario. 2TB M2 2242-ssd's bestaan echter wel.

https://www.amazon.nl/Sab...SB-1342-2TB/dp/B07XVRTG1H
Zou je niet met een kabeltje tussen de controller en de SSD kunnen werken, en dan de SSD er op leggen?

Als het dan niet meer in de behuizing past, gezien de CAD bestanden gepubliceerd zijn is met een 3D printer wel een grotere behuizing deksel te printen.

Wel leuk dat Steam deze informatie deelt en op die manier het Tweaken aanmoedigt en ondersteunt, dat zouden veel meer partijen mogen doen van mij, beginnend met mobiele telefoons.
Ach, bedenk je wel dat ze dat ook met bepaalde gedachtes doen, kijken met wat voor verbeteringen de community komt zodat ze die in een volgende itteratie kunnen verwerken. Scheelt een hoop geld aan R&D.
Ja, maar dat is ook de gedachte achter de hele Steam Deck, het Steam software platform bootsen.
Maar wat de gedachte ook is, ze doen het wel.
Tja, dit kan natuurlijk maar..... zijn er zoveel meer SSD's in 2242 dan in 2230? Ik heb er net een 1TB 2230 in gezet en dat is voor mij meer dan genoeg opslag icm met een 512GB SD kaartje. Als ik kijk naar de 2242 zie ik 512GB en niet veel meer.... Dus wat is het voordeel van deze oplossing? Ik zie alleen minder goede support voor de SSD al moet dat bij normaal gebruik geen probleem zijn.
Vind het een leuke mod hoor, maar als je hiermee al op de frontpage van Tweakers komt heb ik er ook nog wel een aantal op de plank.

[Reactie gewijzigd door Boxman op 25 juni 2022 13:01]

Beter kunnen is uploaden.
Van ongeveer hetzelfde matige kaliber alvast een paar from the top of my head:

Ik heb sinds weet ik hoe lang prima waterblocks die geen brackets voor mn nieuwe moederbord hadden er alsnog tegenaan gejerry-rigged, eenmaal met ijzerdraad, nu op mn AM4 met wat bouten.

Evenzo heb ik koperen hoekbuisjes aan een oud koperen waterblokje gesoldeerd en deze met tie-wraps aan mijn Areca RAID controller bevestigd.

Gewoon vrij standaard broddel- en kaaiwerk wat wel werkt maar verder niet het wiel opnieuw uitvindt. Misschien leuk om eens in een mod-thread te gooien maar meer ook niet. Maar als ik daar dus wat foto's van upload, dan krijg ik ook een eigen artikel?

[Reactie gewijzigd door Boxman op 25 juni 2022 13:34]

IMO vrij standaard dingen die wel eens leuk zijn om in een thread te gooien maar meer ook niet. Maar als ik daar dus wat foto's van upload, dan krijg ik ook een eigen artikel?
Mochten het aanpassingen zijn aan een populair product, je een uitgebreide teardown/mod-handleiding online zet, dan heb je kans dat je op de frontpage belandt omdat het nieuwswaardig is.
Ik snap dat je het niet leuk vindt, maar ik ben wél van mening dat dit de moeite waard is om dit met het lezend publiek te delen.
Kijkt naar de nieuws artikelen van afgelopen week...

Ik denk dat dit artikel veel meer past op een Tweakers.net dan vele, vele, vele anderen...
Inderdaad. Kunnen we weer naar de T.net van vroeger? Waar de naam Tweakers daadwerkelijk recht aan doet.

Dit is het toppunt van Tweaken.
Inderdaad, maar ik zie dat ik zelf ook aardig wat mods maak in een dergelijke categorie, ik denk dat het hier vooral nieuws waardig is omdat de steam deck voor een breder publiek is dan een laptop waar ik 2 extra ssd’s in prop of een oude blauwe iMac waar een externe IDE schijf aansluiting gemaakt is….

Overigens is er weinig echt gemod , een thermalpad iets ander positioneren en een SSD iets schuin in het slot proppen vanwege het verlengstuk wat je van AliExpress er tussen zet is geinig maar dit is wel standaard werk voor een beetje Tweaker.

[Reactie gewijzigd door mjl op 25 juni 2022 13:19]

Prima voor deze site dus. En als jullie het allemaal zoveel beter weten, laat maar zien dan. Ik zie niemand hier die dit soort shit daadwerkelijk heeft gedaan, anders stonden jullie met jullie naam hier wel op de frontpage. Maar dat is niet het geval. Dus ik snap niet zo goed waar die arrogantie vandaan komt.

Overigens reageer ik op jou, maar ik bedoel alle reacties die hieronder staan, dus niet specifiek voor jou, maar ik ga niet op iedereen apart reageren.

[Reactie gewijzigd door sassymousasi op 25 juni 2022 20:40]

Zoals gezegd, het gaat hier meer om dat het een steam deck is, dat is clickbait. Een willekeurige andere mod is al niet interessant genoeg als het geen hot item is. Als het om de techniek gaat zijn er vast genoeg hogere technische standjes te vinden dan dit…
't toppunt van tweaken?

Als ik vandaag al een toppunt van tweaken ben tegen gekomen was dat vermoedelijk de video van DIY perks waarin ie een custom waterblock heeft gemaakt in een 2e hands-ikea-oven. van een paar platen goed koper en een decoupeerzaag ;)

dit is gewoon proppen en ductapen, heb ik pas nog met een chomebox gedaan.
Eens! Ik dacht eerst ook dat er minstens een dremel aan te pas was gekomen maar dit is wel erg simpel.. en nog riskant voor je SSD ook, krom in de behuizing geklemd op het originele schroefje, mag hopen dat er nog een laagje isolatie tape tussen zit…

[Reactie gewijzigd door mjl op 25 juni 2022 13:21]

Als dit al het toppunt van Tweaken is, dan weet ik het ook niet meer. Schroefje, ducttape, past allemaal net niet maar wel profit? Met een stukje Meccano had het ook gekund.

Dit soort dingen uit Tweakers' eigen community komen daar een stuk meer in de buurt.

[Reactie gewijzigd door Boxman op 25 juni 2022 13:31]

Dat krijg je met de huidige generatie die alles een lifehack noemen. :)
Dit komt niet in de buurt van het toppunt van tweaken, veel meer dan iets erin prutsen is het niet ;) Een echte tweaker had een 2280 slot achterin gebouwd met klep welke eenvoudig te wisselen was.
Sommige artikelen van de laatste tijd beginnen wel een beetje vreemd te worden i.d.d.
Het is ook nooit goed.
Frontpagina... En wat zijn dan de achteraf pagina's van tweakers dan? Als dit geen tweaker nieuws is weet ik het ook niet meer.
Gewoon, het forum. In een "Kleine mods" verzameltopic of het steamdeck topic ofzo.
Uhm, voor dit nieuws bekend werd gemaakt wist niemand dat het mogelijk was om op deze manier andere (veel meer verkochte) SSD formaten werkend te krijgen op de Steam Deck.

Het punt is niet "hoe simpel het is" om deze mod voor elkaar te krijgen. Het punt is meer dat dit het mogelijk maakt dat 2242 formaat SSD's werkbaar zijn op deze manier, wat heel goed nieuws is voor de Steam Deck.

De complexiteit van de mod is niet alles en "Had ik ook kunnen bedenken hoor" is hier niet nuttig.
Haakse slijper of ijzerzaag? 🤣🤣
Wacht nog steeds op die van mij....
Hoop dat hij snel komt, dan ga ik dit zeker proberen!

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee