Lexar brengt volgend jaar SD Express-geheugenkaartjes uit

Lexar werkt aan SD Express-geheugenkaartjes in SD- en microSD-formaat. De SD-kaartjes krijgen een capaciteit tot 512GB en bij de microSD-kaartjes is deze capaciteit maximaal 256GB. Volgens Lexar komen er volgend jaar apparaten uit die SD Express ondersteunen.

Lexar SD ExpressVolgens Lexar krijgen de SD Express- en microSD Express-geheugenkaarten een leessnelheid tot 824MB/s en een schrijfsnelheid van maximaal 410MB/s. De fabrikant gebruikt de SM2708-controller van Silicon Motion, die werd in april aangekondigd.

Lexar zegt samen te werken met fabrikanten die relevante apparaten maken waar de geheugenkaartjes in zullen werken en is van plan om de geheugenkaartjes in 2022 uit te brengen. Welke apparaten de SD Express-kaartjes gaan ondersteunen is nog niet bekend. Het zou kunnen gaan om bijvoorbeeld camera's, laptops, tablets en smartphones. In de aankondiging hint Lexar naar het nut van snelle geheugenkaartjes in telefoons, met de komst van 8k-filmfuncties en de mogelijkheid om raw-foto's te maken in hoge resoluties.

De SD Express-standaard is al in 2018 aangekondigd, maar tot nu toe zijn er geen SD-kaartjes uitgebracht die er gebruik van maken en er zijn ook nog geen apparaten waar ze in benut kunnen worden. SD Express maakte in eerste instantie gebruik van de PCIe 3.0-interface en het NVMe-protocol. Een latere revisie gebruikt PCIe 4.0, voor een hogere theoretische maximale snelheid van 3938MB/s.

Om de volledige snelheid te benutten is hardware nodig met ondersteuning voor SD Express-geheugen, maar de standaard biedt ook compatibiliteit met oudere apparatuur, door terug te vallen op de UHS-I-specificatie.

Hoewel er nog geen SD Express-kaartjes op de markt zijn, verschenen er in de afgelopen jaren wel alternatieven die ook de PCIe-interface gebruiken. Zo zijn er CFast-, CFexpress- en XQD-geheugenkaarten, die met name in high-end foto- en videocamera's worden gebruikt.

SD Express-geheugenkaarten

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

25-06-2021 • 15:34

34

Reacties (34)

34
34
16
1
0
14
Wijzig sortering
''Om de volledige snelheid te benutten is hardware nodig met ondersteuning voor SD Express-geheugen''
Dat lijkt me niet meer dan logisch..
Een Sata600 schijf op een Sata150 aansluiting zal ook niet meer halen dan de Sata poort aan kan...
En toch is het handig om te vermelden, want genoeg mensen nemen aan dat de limitatie veroorzaakt wordt door niets anders dan de geheugenkaart. Misschien logisch voor jou en mij, maar niet iedereen denkt hetzelfde over dingen.
Denk dat die mensen een geheugenkaartje kopen op aanschafprijs en niet op de specs.
Maar misschien is het gemiddelde Tweakers.net publiek dusdanig veranderd dat het wel het vermelden waard is.
Ik denk dat selecteren op prijs met name aan de onderkant van de markt zit. En deze Lexar kaartjes gaan heul duur worden. 8-) Het vermelden van bepaalde specs is met name belangrijk wanneer bepaalde kaartjes wel/niet met bepaalde apparaten werken, de specificaties vermelden over snelheden is dan nog wel mooi meegenomen.

[Reactie gewijzigd door Killemov op 26 juli 2024 15:51]

Dat bedoel ik er ook mee te zeggen, de mensen die dit kopen weten ook meestal wel wat het inhoud qua specs en compatibiliteit.
Een leek kijkt naar; SD-kaart, aantal GBs, Prijs...
Denk dat die mensen een geheugenkaartje kopen op aanschafprijs en niet op de specs.
Niet per se, kan een combinatie van beiden zijn. Stel je voor dat het prijsverschil voor <persoon> te rechtvaardigen is "want het is zoveel sneller en dat moet ik hebben" (dat zie je gebeuren, waarom kopen mensen anders elk jaar een nieuwe flagship phone), dan zijn de specs alsnog meegewogen. Als dan zou blijken dat ze die snelheid niet kunnen gebruiken hebben ze het natuurlijk niet goed overwogen, maar er is nog altijd iets overwogen.
Maar misschien is het gemiddelde Tweakers.net publiek dusdanig veranderd dat het wel het vermelden waard is.
Dit lijkt me vrij kortzichtig, je gaat hier ervanuit dat niet-technische mensen nooit op Tweakers zullen belanden om wat voor reden dan ook. Stel dat iemand zoekt op een product en een van de eerste links die je tegenkomt is een Tweakers artikel, dan is het al handig als hier relevante info in staat.

Verder kunnen overigens ook technische lui een moment van zwakte hebben en een fout begaan waardoor ze opeens een product kopen die ze niet (volledig) kunnen benutten. Dat je technisch goed in elkaar steekt wil niet zeggen dat je alles weet over alle onderwerpen, de info moet alsnog ergens vandaan te halen zijn. Dat gebeurt dus bij deze.

[Reactie gewijzigd door stuiterveer op 26 juli 2024 15:51]

Een fotograaf die actie fotografie doet kijkt echt wel naar de specs van zijn kaartjes ;)
Dat is ook geen leek ;)
Dat is iemand die weet wat zijn camera kan en wat hij nodig zou zijn voor zijn toepassingen.
Er zijn ook al echt een hele zooi aan types voor deze SD kaartjes, met allemaal hun eigen snelheden en specificaties, echter zijn er ook een hele hoop verschillende versies met soms weinig verschil...

Ik snap het wel, het gaat niet zo heel makkelijk als je er geen verstand van hebt
Gebeurd vaker, dat men MB/s opgeven die nergens op slaan, puur marketing...
Met USB sticks is het helemaal verschrikkelijk....

Mensen die er geen verstand van hebben kijken vaak eerst naar de prijs en dan naar het aantal GB's wat ze daar voor krijgen.
sd kaarten zijn allen forwards en backwards compatible en veel mensen hebben geen apparaat lang genoeg dat ze op hebben gemerkt dat de interne hardware voor nieuwe SD kaarten ook veranderde.

Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend meer, mensen denken hedendaags ook dat USB-C allemaal 3.0 is maar een hele hoop van de android telefoons met USB-C zijn nog gewoon 2.0 voor welke reden dan ook.
Ik dacht ook dat USB-C altijd op 3.0 zat. Maar dat verklaard wel een hoop waarom sommige hardware zo langzaam werkte. Weet je toevallig ook waarom dit gedaan wordt? Ik denk dat het qua kosten niet veel zou moeten uitmaken.
Trek die beerput alsjeblieft niet open, er stond 3 weken geleden nog een heel artikel op Tweakers over USB C ellende
Mensen gebruiken bijna altijd cloud voor de opslag. Dat gebeurd vaak continue. Dus dan is een snelle USB alleen handig als je van telefoon switched: twee keer in de levensduur dus ongeveer. Natuurlijk kan je het apparaat ook als modem gebruiken, maar meestal gebruiken mensen daar de Wifi hotspot functionaliteit voor (en voor sporadisch gebruik is USB-2 nou ook weer niet zo traag).
Dit is meer een "ik doe het dus iedereen zal het wel doen", USB tethering bvb is voor veel mensen een dagelijkse realiteit, wat dus het omgekeerde is van wat je aan het vertellen bent.
USB-2 heeft een overdrachtsnelheid van 480 mbit/s bruto, zeg maar 400 mbit/s netto. De vraag is dus hoeveel verschil USB-3 zal maken bij tethering. Het zal wel wat schelen (latency enzo) maar ik verwacht geen enorme impact.
Bij telefoons denken ze er niet als teveel bij na, ik heb weinig mensen horen klagen over USB snelheid van hun mobiel en nog nooit een review gezien waar het aangekaart wordt, behalve toen de galaxy note een zeer vreemde micro-usb poort kreeg voor usb 3.0 support.
De hele industry gebruikt waarschijnlijk dezelfde IO chip(s) en die support alleen 2.0. Als je ziet dat de buurman het gebruikt en niemand klaagt, dan kun je wel moeite doen om iets nieuws te maken, maar why bother als niemand klaagt? If it ain't broke, don't fix it.
Als professioneel gebruiker (lees beroepsmatig) van geheugenkaartjes gebruik ik nu inmiddels 4 standaarden...CF, XQD/CFexpress en SD. zeker enkele duizenden Euro's alleen al aan geheugenkaartjes sinds begin deze eeuw. Voor veel collega's als ook mijzelf zou het geweldig zijn als er onder camerafabrikanten nu eens standaardisering kan worden afgesproken mbt gebruik type geheugenkaart voor de komende zoveel jaar. SD is een van de meest gangbare formats en met dit soort schrijfsnelheden van Express in combinatei met buffergroottes/snelheden van huidige camera's nu geschikt voor veeleisende video/fotografen.
Hier ben je ook zelf bij door geen camera's aan te schaffen die zo nodig een proprietary formaat gebruiken. Net als met inktcardridges kan het een interessant verdienmodel zijn, en zonder wetgeving zullen de fabrikanten hier altijd toe geneigd zijn. Het is een van de redenen waarom ik niet veel Sony apparatuur koop, omdat dat een notoir bedrijf is op dit punt.

Natuurlijk zit de flash industrie verre van stil, dus ook met standaardisatie moet er af en toe weer een nieuw formaat worden uitgebracht. Vaak zijn de proprietary formaten hier het snelst bij; je hoeft immers niets af te spreken onderling. Tja, en als je dan op de eerste rij wil zitten...

[Reactie gewijzigd door uiltje op 26 juli 2024 15:51]

Je schaft apparatuur natuurlijk inet aan op basis van media formaat wat het gebruikt.. Het zal mooi zijn dat bijv. het merk wat ik gebruik over zal stappen op dit toekomstige SD format, dat in ieder geval backwards compatible is.
Zijn dit geen 'opslagkaartjes'?
Ik denk beide, dan met name de micro voor opslag en de standaardversie SDExpress voor opname.
Pffft, Ik heb nog nooit een SD card gehad die na een jaar geen block errors uitspuwden.
Welke merken koop je dan? En welk gebruik?
Ik gebruik voornamelijk Samsung, Sandisk en een beetje Kingston en de meeste werken na dagelijks gebruik in phone, tablet en raspi nog steeds na verscheidene jaren.
Ik koop regelmatig oude digitale camera's/PDA's en hardeschijven bij kringloopwinkels puur om te kijken wat er op staat. Kan foto's altijd netjes zien.

Hardeschijven of backup tapes jaren 80-90 zijn mij meestal geen probleem, afgezien van mechanische degradatie van ringen/smeermiddel.

Heb al veel unieke software/data daarvan gehaald, nergens anders te vinden. Zit te denken om het meest bijzondere materiaal op archive.org te zetten...
Voor video is de snelheid tot een maximum niet zo bijster interessant. Belangrijker is de continue schrijfsnelheid.
Daarin voorziet bijvoorbeeld Angelbird.
Bij het lezen van dit soort berichten denk ik alleen maar: "in 2023 lever Lexar een SD Express++" uit die nog sneller is en dan in 2024 eentje die nog 2x zo snel is.....
Nouja, SD kaarten hebben lang genoeg dezelfde (maximale) snelheid gehad, voornamelijk omdat de SD kaarten zelf gewoon gelimiteerd waren betreft formaat en aansluitingen.
Pas een paar jaar geleden durfde iemand het te wagen meer connectiepunten toe te voegen en dit resulteerde vaak nog steeds maar in een max 2x snelheid.

Als je echt sneller nodig had kocht je een CFexpress, maar normale mensen (zoals ik) wisten hier niet eens het bestaan van.
Benieuwd of dit formaat dominanter zal worden dan CFexpress, type C althans.
Kijken of ze een beetje goede levensduur en random IOPs krijgen deze nieuwe kaartjes.
Het gros van deze kaartjes gaat in camera’s.. waarvoor zijn die random IOPs dat nodig? Foto’s / video schieten gaat vooral sequentieel..
Mensen gebruiken ook nog steeds SD-kaartjes voor Raspberry Pi's bijvoorbeeld. ;]
Ben benieuwd of dit type inderdaad een betrouwbaardere levensduur gaat geven voor de SD'tjes waar Raspberry OS op staat.

Ach ja, tegen de tijd dat deze kaartjes betaalbaar zijn, is er misschien ook al een Rpi 5 met bootable m2 slot...
Volgens mij kun je al wel booten van een externe HDD/SSD via USB, maar dan ben je wel een beetje de portability en het kleine formaat van een RPI kwijt. :D Booten vanaf m.2 klinkt wel leuk, maar ik denk dat je dan een behoorlijk warmteprobleem krijgt met de standaard passieve koeling. En misschien ook nog wel met een klein fannetje.

Overigens heb ik zelf een RPI met OSMC/Raspbian die al 3-4 jaar vanaf hetzelfde SD-kaartje draait. Maar ik heb er ook gezien die na een paar maanden de SD al corrupted hebben, terwijl die toch evenveel of minder schrijven naar het kaartje. Misschien moet daar eerst eens een beetje stabiliteit/voorspelbaarheid in komen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.