Door Kevin Krikhaar

Redacteur

Ten dode opgeschreven SD Express maakt door Nintendo kans op comeback

05-06-2025 • 17:30

77

Ten dode opgeschreven SD Express maakt door Nintendo kans op comeback

Smartphones, televisies, laptops, videokaarten, stofzuigers: allemaal worden ze na verloop van tijd vervangen door nieuwere, betere varianten. Ook van alomtegenwoordige technologie, zoals opladers, zijn consumenten in de afgelopen tien jaar gaandeweg overgestapt op een nieuwere versie. Zulke massale adopties gebeuren niet van de ene op de andere dag, maar vinden geleidelijk plaats bij vrijwel elk elektronicaproduct.

Specifiek bij geheugenkaarten verloopt dat proces alleen wel erg langzaam. Er verschijnen weliswaar om de zoveel tijd verbeterde versies, maar de meeste consumentenelektronica maakt momenteel nog gebruik van een SD-kaartvariant die al meer dan vijftien jaar oud is. De doelgroep die per se een nieuwere en snellere SD-kaart wil, is betrekkelijk klein. Dan heb je het bijvoorbeeld over fotografen, die dankzij geheugenkaarten met hogere schrijfsnelheden grote foto’s in raw formaat kunnen vastleggen.

Als je deze cruciale doelgroep niet weet te bereiken met je nieuwe geheugenkaarttechnologie, kun je het dus over het algemeen wel schudden. Dat leek ook te gelden voor SD Express van de SD Association, maar door een onverwachte kandidaat maakt de ten dode opgeschreven standaard toch nog een kans op een comeback. Die kandidaat is de Switch 2 van Nintendo, die op donderdag uit is gekomen.

Waarom was SD Express dead on arrival?

Hoewel consumentenelektronica al sinds jaar en dag gebruikmaakt van microSD-kaartjes voor opslag, gaat die vlieger niet in alle industrieën op. In veel professionele sectoren is er een concurrerende fabrikant actief: SanDisk. Dat bedrijf ontwikkelt de geheugenkaartstandaard CompactFlash die veel in embedded systemen worden gebruikt, waaronder industriële en medische apparatuur, zoals ct-scanners en mri-machines.

De nieuwste versie, CFExpress, is vooral populair onder video- en fotofanaten. Het was namelijk een tijdlang het snelste geheugenkaartformaat op de markt. Foto’s kunnen hiermee in een hogere kwaliteit in het oorspronkelijke raw formaat opgenomen worden, waarbij er geen compressie plaatsvindt. Ook kunnen fotografen foto’s in hoge kwaliteit in de burstmodus schieten, zonder dat er tussendoor wordt gebufferd, en kunnen video’s met hogere bitrates opgeslagen worden.

De SD Association kwam pas twee jaar na de release van de CFExpress-standaard met de soortgelijke SD Express-specificatie. Daarmee miste de fabrikant de boot, want inmiddels was CFExpress al helemaal ingeburgerd onder videomakers en fotografen. Veel nieuwe, hoogwaardige dslr-camera’s boden alleen nog CFExpress-ondersteuning, waardoor de nieuwe SD-standaard moeilijk doorgang kon vinden. SD Express wordt door de camera-industrie dus compleet genegeerd.

Dat veroorzaakte een vicieuze cirkel: doordat er weinig keuze was aan SD Express-kaarten kwamen er weinig apparaten beschikbaar met ondersteuning, en doordat er weinig apparaten waren met ondersteuning werden er nauwelijks SD Express-kaarten uitgebracht.

microSD Express geheugenkaart
microSD Express-geheugenkaart

Wat doet SD Express anders dan zijn voorgangers?

SD Express biedt veel hogere overdrachtssnelheden dan zijn voorgangers. De UHS-I-standaard uit 2009, waar veel moderne apparaten nog op teren, biedt een theoretische maximumoverdrachtsnelheid van 104MB/s, terwijl de eerste Express-standaard (SD 7.1) door het gebruik van een PCIe 3.0 Gen 3-NVMe-interface theoretisch maximale doorvoersnelheden tot 985MB/s mogelijk maakt.

Dat is dan ook de reden dat Nintendo SD-kaarten met SD Express vereist voor de opslag van zijn Switch 2. Deze hogere overdrachtssnelheden geven Nintendo de mogelijkheid om de laadtijden van de Switch 2 flink in te korten in vergelijking met de eerste Switch, die nog van een UHS-I-SD-slot werd voorzien.

Dat is ook wel nodig om de PS5 en Xbox Series S en X ook maar een béétje te kunnen bijbenen, aangezien die consoles ssd-opslag hebben waarmee ze laadtijden flink omlaag kunnen brengen. De ssd-snelheden van de consoles van Sony en Microsoft zijn overigens alsnog een flink stuk hoger dan SD Express 7.1 kan leveren.

Zowel het Switch 2-systeem zelf als de gamecartridges maken gebruik van SD Express, wat ook de reden is dat veel fysieke games van thirdpartyfabrikanten zogenoemde gamekeycards bevatten. Daarbij bevat de cartridge enkel een digitale code waarmee het spel digitaal kan worden gedownload, zodat de cartridge zelf niet hoeft worden voorzien van de dure SD Express-technologie. Dure, inderdaad, want SD Express-kaarten zijn veel duurder dan de gebruikelijke geheugenkaarten. Een 256GB-SD Express-kaart kost nu zo’n 50 euro, terwijl reguliere SD-kaarten voor minder dan de helft verkrijgbaar zijn. Vermoedelijk zal de prijs wel snel dalen, nu er meer animo komt voor deze geheugenkaarten.

Maximale snelheden van SD-kaarten
Maximale doorvoersnelheden van SD-kaarten (bron: SD Association)

Waarin verschilt SD Express van CFExpress?

Hoewel SD Express-kaarten duur zijn, is CFExpress nog wat duurder. Een 256GB-kaart kost al gauw 120 euro. Dat komt deels doordat CFExpress-kaarten ook sneller zijn. De populairste CFExpress-variant, type B, gebruikt twee PCIe-lanes waardoor deze gegevens met een theoretische maximale snelheid van 1800MB/s kan overbrengen. SD Express 7.1 gebruikt maar 1 PCIe-lane en de maximumsnelheid is dus ook ongeveer gehalveerd.

Sony CFExpress Type B
Sony CFExpress Type B

Wel biedt SD Express vanaf versie 8.0 een theoretische overdrachtssnelheid van 3940MB/s, doordat deze van twee PCIe 4.0-lanes gebruikmaakt. Dat komt overeen met de snelheid van een gemiddelde NVMe-ssd in een pc en is al een stuk dichterbij de minimale leessnelheid van 5500MB/s van de PS5-ssd. MicroSD Express-kaarten hebben één PCIe 4.0-lane en kunnen daardoor een lager theoretisch maximum van 1970MB/s bereiken.

Standaard PCIe-lanes Snelheid
SD Express 8.0 2x PCIe 4.0 4GB/s
SD Express 7.1 1x PCIe 3,0 1GB/s
CFExpress 2.0 1x PCIe 3.0 (type A)
3x PCIe 3.0 (type B)
4x PCIe 3.0 (type C)
1GB/s
2GB/s
4GB/s
CFExpress 4.0 1x PCIe 4.0 (type A)
3x PCIe 4.0 (type B)
4x PCIe 4.0 (type C)
2GB/s
4GB/s
8GB/s

Er zijn nog geen SD-kaarten beschikbaar met deze specificatie, maar door de Switch 2 wordt dat mogelijk snel de investering waard voor SD-kaartfabrikanten. Kort na de aankondiging dat Nintendo's console SD Express gaat ondersteunen, werden immers ook al de eerste kaarten met een opslagcapaciteit van 1TB aangekondigd.

Daarnaast heeft CFExpress ook meer duurzaamheids- en veiligheidsfuncties, zoals ECC, secure erase en lifetime monitoring. Dat houdt in dat fouten in de data automatisch worden gecorrigeerd, gegevens onherstelbaar te verwijderen zijn en de resterende levensduur constant wordt bijgehouden. Overigens hebben veel CFExpress-kaarten sowieso een langere levensduur door betere wearleveling.

De SD Association is ook bezig om de betrouwbaarheid van zijn kaarten te verbeteren. SD 9.0 biedt bijvoorbeeld een functie waarbij opgeslagen data automatisch wordt versleuteld. Daarnaast is er een Secure Boot-functie aanwezig, evenals het beveiligingsmechanisme RPMB – maar het zal dus waarschijnlijk nog wel even duren tot er SD-kaarten beschikbaar zijn die gebruikmaken van deze specificatie.

CFExpress
CFExpress-kaarten komen in drie verschillende formfactors.

Conclusie

De ontwikkeling van CFExpress staat natuurlijk ook niet stil; de CompactFlash Association heeft al een CF-variant aangekondigd die PCIe Gen 4 en NVMe 1.4c ondersteunt voor een theoretische maximale doorvoersnelheid van 8GB/s. Dat is dus weer een verdubbeling van de max van SD Express, al zijn er van deze CFExpress-variant ook nog geen geheugenkaarten beschikbaar.

Desalniettemin is SD Express door de keuze van Nintendo voor het eerst echt relevant. De vraag is alleen of dit ertoe gaat leiden dat veel andere producten deze standaard in de toekomst gaan ondersteunen. MicroSD-kaarten zijn namelijk over het algemeen niet meer zo populair. Steeds meer smartphones, voorheen toch wel het populairste consumentenproduct dat werkt met SD-kaartjes, komen namelijk zonder zo’n microSD-slot. Buiten gamehandhelds en camera’s is de huidige SD-markt dus klein. De SD Association heeft nu een voet tussen de deur van de eerste productgroep, maar het wordt nog een zware klus om ook professionele videomakers en fotografen weer aan boord te krijgen.

Reacties (77)

77
76
42
1
0
29
Wijzig sortering
Kan iemand bevestigen of je back compat library van switch 1 games wel gelezen wordt vanaf een gewone microsd op de switch 2?
De Switch 2 kan geen MicroSD kaarten lezen.
Is de vorm factor dan anders ofzo?
Ik kan me voorstellen dat Nintendo iets in de Switch2 geprogrammeerd heeft om normale SD kaartjes te weren. Daarmee voorkom je klachten over "trage" consoles omdat mensen goedkoop willen doen en denken "ach dat past, het zal wel". Vergelijk het met verschillende vormen cartridges voor verschillende consoles, een game voor de Game Boy Color paste wel in de Game Boy maar miste een inkeping waardoor de console niet aan kon. Je moet het zo oplossen als fabrikant om problemen te voorkomen.
Ik vind het jammer. Zat me al helemaal voor te stellen dat ik switch 2 titels op de interne opslag deed en mijn switch 1 library op de sd card kon houden.

Ik kan het technologisch gezien ook niet helemaal rijmen omdat steam deck ook Cyberpunk 2077 via microsd kan draaien. Wat voor magische beperking zit hier in?
Het is niet dat het niet kán, maar de snelheid die het verschil maakt. Ik heb nu een micro SD express kaartje voor de Switch 2, waar op de verpakking staat 880MB/sec leessnelheid, 650MB/sec schrijfsnelheid en 210MB/sec sustained schrijfsnelheid.
Stel dat je nog een oud kaartje hebt liggen wat 20MB/seconde kan schrijven en wat sustained net geen 5MB/seconde haalt.

Dat scheelt een factor 40. Ik begrijp heel goed dat Nintendo dit doet. Er zit 256GB interne opslag in, en op termijn denk ik dat microSD express niet veel duurder hoeft te zijn dan reguliere microSD kaartjes. Dat is nu nog ongeveer een factor vier duurder, maar dat zal wel gaan zakken over tijd.
Wat moet er allemaal weggeschreven worden dan? De game zit (grotendeels) in het ram; het enige dat je wegschrijft is je save game.
Schrijfsnelheid is inderdaad noet zo relevant, maar de leessnelheid is ook hoog. Vaak is de schrijfsnelheid lager dan de leessnelheid.
Ik vermoed dat nintendo een deal heeft gesloten om de prijs van deze ex kaarten goedkoper te kunnen inkopen voor de cartridges. Een eis (tegenprestatie) zou kunnen zijn geweest dat de switch 2 geen SD kaart zou mogen ondersteunen. Het is een smerig wereldje en er worden veel prijsafspraken en andere deals gesloten
Tsja, de wet van Moore stelt dat de transistordichtheid elke 2 jaar verdubbelt. Je kan ook stellen dat de prijzen voor dezelfde hoeveelheid opslag ongeveer halveert. Ik ervaar niet dat daar zoveel van afgeweken wordt. Ja, microSD express is echt prijzig, maar ook echt snel. Apple zie ik gerust 5-10 keer zoveel vragen voor interne opslag i.v.m. microSD. En daar lijk ik de enige te zijn die klaagt en daar is niet duidelijk of die opslag zo snel is. Bij microSD express dus wel.
Die factor 40... dat gaat over de interface. Ik begrijp het verhaal niet goed, want mijn ervaring is dat de kaartjes zelf de beperkende factor zijn, niet de interface. Ik heb een Raspberry Pi 4, ik heb een Samsung Pro Endurance kaartje gebruikt en ik vond dat het te lang duurt voordat Chromium geladen is. Ik heb er een SSD aan gehangen die ik verbonden heb met de Pi via een usb-sata adapter.
Het is een beetje een eis van sommige console developers dat gegarandeerd word dat storage een bepaalde minimum snelheid heeft.

In de meeste gevallen een beetje onzinnig omdat de meeste engines nog steeds prima van een HDD kunnen draaien zonder prestatieverlies, maar er zijn wat uitzonderingen.
Switch 1-titels profiteren op de Switch 2 al van aanzienlijk sneller laden, zelfs zonder update. En wat doe je dan met een Switch 1-game die een update krijgt? Overzetten naar intern?
Haha tot zover had ik er niet over nagedacht.

Mijn switch 1 library bestaat vooral uit simpele Indies en retro die al als een zonnetje draaide op de OG switch, ik verwacht daar niet veel verbetering in.
Hopelijk hacken ze snel het apparaat waardoor het wel mogelijk is ala sd2vita ofzoiets
Ja, want dan heb je eindelijk je nieuwe, supersnelle console van 500 euro en dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je ontzettend trage kaartjes van 16 jaar geleden het gaan doen. Dat scheelt je weer 50 euro en levert je hack werk op en ergenis over de trage snelheden. Een goeie deal, lijkt me. :+
mwa ik game nog steeds op normale hardeschijven niks mis mee heb geen haast.
Pinnetjes waarschijnlijk.
Het is niet backwards compatible zoals UHS-1 en UHS-2 dat zij bij gewone SD-kaarten.
De Switch 2 kan prima MicroSD kaarten lezen. Tijdens het overzetten van mijn Switch 1 naar Switch 2 werd er gevraagd om de oude MicroSD kaart van de Switch 1 te plaatsen om alle screenshots en beeldopnamen over te zetten.

De Switch 2 kan/wil waarschijnlijk software matig geen gebruik maken van een standaard MicroSD kaart voor het installeren van games om loading-times zo laag mogelijk te houden.
Dat is vreemd. Dat kreeg ik niet. Ik moest een transfer doen van de Switch 1 naar de Switch 2.
Voor save files van games bij mij ook, maar voor screenshots en beeldopnamen kreeg ik een prompt voor het plaatsen van de MicroSD van de Switch 1.
Interessant. Dus Nintendo geeft aan dat het niet kan. Maar alleen voor deze uitzondering kan het wel 'even'. Dan is het inderdaad software en heeft het vast te maken met de performance dat de console verder niets kan uitlezen.
Tijdems het kopieren van data van switch 1 naar switch 2 van de fotos en videos vroeg hij wel om de sd card om te zetten. Ik heb deze stap overgeslagen, laat dat spul maar op de switch 1 ;)
Alleen tijdens de system transfer kan het wel, dan kan je namelijk de oude SD kaart in je nieuwe switch steken om alle screenshots en video’s over te zetten.
Dat kan ie wel, maar je kan normale SD kaartjes alleen gebruiken voor het opslaan van screenshots en filmpjes. En dacht ook Switch 1 games. Maar voor Switch 2 games heb je de snellere SD Express nodig.
Nintendo zegt dat een Express SD kaart nodig is als je de Switch 2 installeert, maar ik heb nog niet getest of het werkt.
Je kunt de Switch 2 prima installeren zonder SD Express kaart. Voorlopig wacht ik het ook nog even af tot de prijzen van de kaartjes wat gedaald zijn.
Is het mogelijk om game cards die niet alleen een key bevatten, direct vanaf de card te spelen? Of moet je die games alsnog op de harde schijf installeren?
Games zelf volgens mij niet, maar eventuele updates moet je wel ergens anders opslaan.
Fysieke games die niet gewoon een game key card zijn, kan je inderdaad direct vanaf de cartridge spelen. Ze installeren is niet nodig.

Maar dat heeft niks met microSD Express kaartjes te maken - dat wordt gebruikt om het opslaggeheugen uit te breiden.

[Reactie gewijzigd door JackAvery op 5 juni 2025 21:09]

Ik vind het weer een interessante keuze van Nintendo hier. SD kaarten zijn interessant en relevant voor camera's en andere draagbare apparaten omdat het idee vooral is dat je de data makkelijk kan overzetten op andere apparaten. SD kaarten zijn echt bagger als het gaat om long term storage, failure komt zelf op semi premium SD kaarten bijzonder vaak voor.

Misschien dat ze betere flash in de express kaarten stoppen, maar meestal is meer snelheid gelijk aan nog slechtere data retentie.

We zullen zien, ik heb mensen er in ieder geval niet over gehoord voor de originele switch.
SD kaarten falen meestal door schrijfacties. Deze kaarten zullen maar 1 keer in hun leven beschreven worden.
Ik denk niet dat de SD kaarten maar 1 keer beschreven gaan worden, je zit met downloads, saves(?), user data wellicht. Het zal niet een constante read/write zijn zoals een raspberry pi, maar dit is wel heel optimistisch
Dat staat toch op de Switch zelf en niet op de cartridge?
Zowel het Switch 2-systeem zelf als de gamecartridges maken gebruik van SD Express
Dus het gaat niet alleen om de gamecardridges, maar ook geheugen dat je in de Switch 2 kunt stoppen
Cardridges zijn read-only, dus helemaal irrelevant. Saves staan op het interne geheugen, wat, als ik het goed heb, UFS is.
Je kunt zelf een SD Express kaart in je switch 2 stoppen voor extra opslag. Daar gaat het om.
Ik dacht dat het erom ging dat ze continu beschreven zouden worden, maar ik heb het blijkbaar niet goed begrepen.
Het gaat toch om het uitbreidbaar geheugen van de switch door middel van een SD kaart? Dat lijkt mij onderdeel van het beschikbare geheugen voor de switch waar je in principe alles op kan zetten. Wat Nintendo er specifiek mee doet, naast downloads van je games e.d. weet ik niet.

Als je het hebt over game cartridges, volgens mij staan daar geen saves op en deze worden in principe maar een keer beschreven. Maar dat is iets anders dan de SD kaarten die je in de switch steekt
Gebruik al sinds de tweede switch een 512 GB kaartje en die zit ook nu in de oled versie en die is al sowieso 4-5 jaar oud. Samsung kaartje.
En updates? Geen idee hoe het zit op de nieuwe Switch, maar op mijn oude moet ik regelmatig een update installeren en ik heb het idee dat die vervolgens op de cartridge wordt gezet.
Cartridges zijn read only. Saves games, updates etc. worden geïnstalleerd op het interne geheugen van de Switch (,2) zelf.

Dit kan je zelf ook zien als je naar de instellingen gaat en kijkt hoeveel opslag er gebruikt word.
Je kan er een losse sd card in stoppen om je opslag te vergroten en gedownloade spellen en updates op te slaan.
[quote]SD kaarten zijn echt bagger als het gaat om long term storage, failure komt zelf op semi premium SD kaarten bijzonder vaak voor.[/]
Sinds paar jaar gebruik ik exclusief industrial grade SD kaartjes. Zijn wat duurder, maar je krijgt er veel meer zekerheid voor terug. Deze liggen dus nog een stapje hoger dan premium/high endurance kaartjes.
Klopt fotografen willen het liefst af van sd en over naar cf express. Maar ik weet niet of sd express dezelfde nadelen heeft als sd.
Ach je installeert een game éénmaal, draait een paar updates om de zoveel tijd, en je saves staan in de cloud. Bij een defect, irritant, maar dan hoef je alleen maar de game opnieuw te downloaden (patches/updates staan er dan tóch al bij!) en klaar. Je savegames komen in het hoofdgeheugen terecht geloof ik.
Als je een online membership hebt syncen je saves zelfs naar de cloud. Je kunt bij wijze van spreken je switch de sloot in frisbeeën en dan ben je nog geen data kwijt. Ik heb 2 switches (de eerste gen en de oled gen) en ik kan gewoon verder gaan met m'n save op de andere console.
Ja dat zei ik, je saves staan in de cloud ;) en als je die download staan ze in het 'gewone' geheugen van je Switch en niet de SD-kaart meen ik.

Ik heb idd ook een originele Switch 1 en de OLED. Op dezelfde manier alles overgezet.
Ik weet niet, maar de SD Express PCIe G4 x2 (SD8) kan maar 3938B/S aan volgens bron: SD Association.

:+
Waar wordt anders beweerd? De staat met 8GB/s is voor CF Express.
MicroSD-kaarten zijn namelijk over het algemeen niet meer zo populair.
In de wereld van SBC's en appliances (zoals dashcams) kom je microSD nog best wel veel tegen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @The Zep Man5 juni 2025 19:26
Sterker nog, in veel gevallen is het de de facto standaard zoals in wifi camera's, telefoons, handheld met emulator en etc. De microSD is springlevend.
helaas lijkt microSD in telefoons een zeldzaamheid te zijn geworden. En ook in laptops kom ik steeds minder tegen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @dwizzy6 juni 2025 11:45
In die gevallen kom je ook geen andere externe opslagmogelijkheid meer tegen. Er is op dat punt geen vervanger van microSD. Het is nog wel steeds het meest gebruikte formaat in veel consumentenelektronica ondanks dat het artikel anders lijkt te beweren.
CF express b ondersteunt 4GB's ipv 1800MB/s
PCIe Gen 4 en NVMe 1.4c voor cf express bestaat al bijna 2 jaar en is dus verder dan de aankondiging.
Type C kaarten met 8GB/s zijn m.i. nooit in productie genomen.
Kleine apparaten zoals actiecamera's maken altijd nog gebruik van micro SD kaarten vanwege het fysieke formaat. Hoewel CFExpress type A superieur is, is deze toch net te groot weer voor bijvoorbeeld een GoPro.

Voor dit soort apparaten hoop ik wel dat SD Express een standaard gaat zijn en dat de nieuwe GoPro die dit jaar onthuld gaat worden dit dan ook ondersteund. Als je een GoPro o.i.d. met een 256GB micro SD kaart heel de dag op 4K laat draaien en je dit vervolgens wilt uitladen dan duurt dit echt een eeuwigheid. Zeker als je er meerdere moet. Micro SD Express zou dit wel een stuk fijner maken namelijk.

Maar goed ik snap dat de industrie dit grotendeels negeert aangezien deze standaard eigenlijk gewoon te laat is en de industrie al voor het grote deel overgestapt is naar CFexpress Type A of B, waar ook recentelijk weer een nieuwe versie van is uitgebracht die ook nog sneller is dan voorheen.
Ben wel benieuwd naar de interne lees en schrijfsnelheden van de Switch 2. Dat mis ik helaas.
Loading Speed Test: SD Express vs. Internal Storage vs. Game Card【Nintendo Switch 2】

YouTube: Loading Speed Test: SD Express vs. Internal Storage vs. Game Card【Ni...

[Reactie gewijzigd door Robru1 op 10 juni 2025 10:12]

Volgens mij heeft de auteur het kopje 'Conclusie' een paragraaf te vroeg neer gezet. Het is gebruikelijk om in een conclusie geen nieuwe informatie aan te bieden.
Vooral de hogere betrouwbaarheid van de cfexpress kaarten speelt mee. Je koopt geen dure high end camera om je beelden toe te vertrouwen aan een lullig sd kaartje van een paar tientjes.
Precies dit. Ik heb in 2018 een Sony XQD kaart gekocht van 128GB en daar werk ik nu nog steeds mee op mijn Nikon D850. Werkt echt perfect en is zooo stevig gebouwd en daar deed de card van Nintendo mij toen ook een beetje aan denken. Het zijn echt stevige cards vergeleken met die lullige sd kaartjes van een mm dik ofzo :P


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn