Express-formaat van micro-sd-kaarten maakt snelheid tot 985MB/s mogelijk

De SD Association heeft de micro-sd express-standaard aangekondigd. Het formaat maakt gebruik van eenkanaals-pci-e 3.1 en nvme v1.3 om hogere doorvoersnelheden, tot 985MB/s, mogelijk te maken.

Microsd express is onderdeel van de nieuwe SD 7.1-specificatie en komt beschikbaar in categorieën als micro-sdhc express, micro-sdxc express en micro-sduc express. De kaarten zijn volgens de SD Association bedoeld om aan de toenemende vraag naar snel geheugen te voldoen, zoals bij toepassingen voor slowmotionbeelden, 8k-video, 360-gradenopnames, gaming en automotive. De aankondiging volgt op die van vorig jaar, toen de SD Association de Express-variant voor sd-kaarten aankondigde.

De kaarten zijn terugwaarts compatibel en kunnen meeliften op de verdere ontwikkeling van pci-e en nvme. Zo wijst de SD Associatie erop dat PCI Sig al de vierde generatie van de pci-e-standaard heeft geïntroduceerd, van 2GB/s single channel, en dat de vijfde generatie dit jaar komt, met doorvoersnelheden tot 4GB/s.

Sd Express Got some more of them pixels?

Daarnaast zorgt de nieuwe standaard voor lagere latency en daalt het verbruik. De associatie geeft als voorbeeld een vergelijking ten opzichte van een sd uhs-I-kaart, waarbij de sd express-kaart dezelfde hoeveelheid data aanzienlijk sneller doorvoert en daardoor eerder in stand-bymodus komt.

microsd express

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-02-2019 • 15:28

60

Reacties (60)

60
60
26
4
1
14
Wijzig sortering
Dus, naast Class 2, 4, 6 en 10, UHS Class 1 en 3, Video Speed Class 6, 10, 30, 60 en 90, Application Class A1 en A2, SD, SDHC, SDXC en SDUC komt er nu ook nog 'Express' bij.

Misschien alles een keer overboord gooien en wat meer streamlinen. Qua termen en namen is er weinig zo onduidelijk als SD-kaartjes.

Noem het gewoon SD **GB met daaronder twee cijfertjes die aangeven wat de minimale read en write speeds zijn. Plak daar nog SD Pro aan vast waarbij snelheden wat meer gegarandeerd zijn en die wat meer gericht zijn op de prosumer en je bent klaar. In één keer af van alle nodeloos ingewikkelde afkortingen waar niemand wat van snapt.

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 23 juli 2024 01:25]

Nope.
SD/SDHC/SDXC/SDUC zegt iets over opslag capaciteit.
UHS en class zeggen iets over snelheid
Al het andere wat je aanhaalt is door merken zelf verzonnen en zegt helemaal niets.

Express is dus een toevoeging aan de UHS lijst. Een kaartje heeft dus 2 identifiers: Capaciteit (niets, HC/XC/UC) en snelheid (UHS class of Express).
Twee getalletjes erbij zetten zegt niemand wat en is veel verwarrender. "Pro" toevoegen heeft al helemaal geen waarde. In één keer heb je dus nieuwe dingen toegevoegd aan de al bestaande reeks (die echt niet gaat verdwijnen omdat jij dat toevallig wilt) die ook nog eens veel minder duidelijk zijn.

<insert XKCD link over standaarden>
SD/SDHC/SDXC/SDUC zegt iets over opslag capaciteit
Ja en nee. Ja, het zegt wat over de opslag maar tegelijkertijd zegt het ook helemaal niks. Nutteloos dus.
UHS en class zeggen iets over snelheid
Hier kun je hetzelfde toepassen. Ja, het zegt wat over de snelheid maar het zijn echt nutteloze termen die elkaar ook nog eens overlappen. Het enige wat een beetje 'duidelijk' is is de Video Speed Class omdat die cijfers staan voor schrijfsnelheden. Maar aangezien V90 het hoogste is, is er dan niks snellers? Jawel, maar daar is dus geen cijfertje of class voor omdat daar nooit aan gedacht is blijkbaar.
Express is dus een toevoeging aan de UHS lijst. Een kaartje heeft dus 2 identifiers: Capaciteit (niets, HC/XC/UC) en snelheid (UHS class of Express).
Dan heb je dus een SDUC Express-kaartje maar weet je nog niks. Je zult áltijd cijfertjes toe moeten voegen om een en ander duidelijk te maken dus kun je de rest net zo goed weg laten.

Pro kan overigens wel degelijk handig zijn zoals het garanderen van minimale constante lees- en schrijfsnelheden, hoger aantal writes voordat het kaartje aftakelt, beter materiaal, etc.
Al het andere wat je aanhaalt is door merken zelf verzonnen en zegt helemaal niets.
Alles wat ik aanhaalde is bedacht door de SD Association.

Hoe je het ook went of keert, de huidige aanduidingen zijn gewoon een puinhoop.

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 23 juli 2024 01:25]

Express is dus een toevoeging aan de UHS lijst. Een kaartje heeft dus 2 identifiers: Capaciteit (niets, HC/XC/UC) en snelheid (UHS class of Express).
Volgens mij is het nog iets uitgebreider.

HC/XC/UC zeggen volgens mij meer iets over het te gebruiken opslagformaat. Dus zaken als blokgrootte en max. aantal blokken enzo. (en indirect ook over of een bepaald fileformaat gebruikt mag worden, zoals dat ene gelicenceerde FAT formaat, ben even de naam kwijt)

Express zegt iets over het communicatieprotocol.
Zeg maar heel simpel gezegd of je datapinnen op de SD-kaart kunnen babbelen op dezelfde manier als een PCI-express kaart in je PC.

Oftewel bij deze heeft 'ie er gewoonweg een identifier bij gekregen, te weten het communicatie-protocol tussen de kaartlezer en de kaart.
Daarnaast waren er nog wel meer aanduidingen die wat vertellen over de gebruikte techniek in het kaartje. Denk bijv. aan de "A1" markering, die aangeeft dat 'ie wat minder vertraging geeft bij het wisselen tussen lezen en schrijven. (bedoeld voor 'apps' in de mobiel, maar ook zeer geschikt voor gebruik in een Raspberry Pi bijv.)
Ze hebben de snelheid niet gekoppeld aan de businterface, maar die beperkt de snelheid natuurlijk wel.
Maar het had wel gekund: tot 10 MB/s is het SD, tot 60 is het UHS-1, tot 120 is het UHS-II, enzovoort (en met tussenliggende stappen ook nog).
Maar het is inderdaad een totale ramp qua naamgeving, met nu weer Vxx (Is V30 hetzelfde als U3 eigenlijk) en behalve A1 (IOPS) heb je ook A2 (meer IOPS maar ook command queueing).
Óf, wij tweakers, kunnen gewoon dit soort marketing termen (HD Ready anyone?) negeren en gewoon naar de specsheet(s) kijken alvorens een aankoop te doen.

Dat marketing termen nergens op slaan is niks nieuws, dat is niet veranderd sinds de eerste 'reclame' ooit bedacht werd meer dan duizend jaar geleden.
Verschil is alleen wel tussen toen en nu dat er vrij makkelijk, vrij goed beschikbaar, specsheets te vinden zijn én 3rd party reviews van praktisch elke noemenswaardig product vandaag op de markt.
Top idee! Zo wilde ik ooit eens een nieuw MicroSD kaartje kopen. Specs gelezen, prima, ervaringen opgezocht.. Well..

pricewatch: Samsung EVO Plus 64GB microSDXC Card + SD-adapter

Wat blijkt? O.a. Samsung heeft het nogal eens gepresteerd om review samples te leveren aan reviewers die goed presteren, en vervolgens bij release toch een andere config uit te leveren. Zit je dus naar benchmarks te kijken van een ander product welke veel beter presteert. Dus genoemde specificaties, en reviews e.d. kan je ook niet van op aan. Als dan de logo'tjes op een product ook nog eens ruimte over laten ter interpretatie, dan houdt het wel een beetje op. Lees de reviews in bovenstaande link er maar op na. Meerdere mensen die snelheden halen ver onder wat geadverteerd wordt en bij bestellingen van meerdere van dezelfde kaartjes zelf wisselende snelheden halen.
"Meerdere mensen die snelheden halen ver onder wat geadverteerd wordt"

Ja dat is dus illegaal hè, daar kun je de consumentenbond op af sturen.. en sowieso kun je natuurlijk, als blijkt dat het product dat je zojuist gekocht hebt ondermaats presteert, het ook gewoon terugsturen. ;)

Dat review samples nogal eens 'cherrypicked' worden is niks nieuws, daarom natuurlijk dat respectabele reviewers hier proberen rekening mee te houden.
Dat mensen in de praktijk de specs niet halen is natuurlijk niet vreemd. Dat is net zo gewoon als dat jij geen 253mb/s read op je HDD haalt terwijl dat wel de 'spec' is (wanneer je de juiste platter op de juiste plaats met de juiste blocksize sequentieel uitleest natuurlijk).

Opslagmedia snelheden kan je altijd als uitgangspunt ~20% van af halen als indicatie van RL performance, óók dat is niks nieuws. ;)

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 23 juli 2024 01:25]

Ja ach, je recht hebben is 1 ding, je recht halen is iets anders in zulke gevallen. Zo werkt het wel in de praktijk. Je kan er een kort geding van gaan maken tegen de fabrikant, consumentenbond benaderen, Vara Kassa aanschrijven of whatever. Bottom line gaat het alsnog over een Micro SD kaartje van een paar euro dus de meeste mensen ligt er niet wakker van. Sterker nog het gros van de mensen zal het niet eens opmerken want die weten niet eens wat een benchmark is.
Aangezien tijd ook geld is pak ik liever de pragmatische route en vote ik met m'n wallet, d.w.z; in zulke gevallen laat ik gewoon zo'n product, en als het even kan, de fabrikant gewoon zoveel mogelijk links liggen.
Mja dat is in feite ook wat ik doe.

Sowieso, gezien het om een product van 'een paar euro' gaat is het mijns inziens de heisa niet waard om er echt werk van te maken.

Uiteindelijk helpt een beetje research doen natuurlijk ook. Als je bijv. een sd kaartje zoekt voor je camera kijk dan eerst even wat je camera erover zegt (minimale seq write/IOPS etc dat word aangeraden) en probeer een sd kaartje te vinden die (ver) over die specs heen gaat.
Dát is wat ik altijd doe en op die manier komt het eigenlijk altijd wel goed. Ik vind 10 euro meer betalen voor een fatsoenlijk kaartje prima als dat betekent dat ik zeker geen zorgen hoef te maken over een mogelijke storage bottleneck, al helemaal als dat kaartje van ~30-50 euro in een camera gaat van ~300-500 euro (bij wijze van)
Ik denk dat de grootste "probleem" bij de consumer ontstaat.
Wij kunnen inderdaad de specs sheet nalopen of een onderzoekje doen(en dat vind ik al te veel werk voor iets wat makkeljker kan), maar een gemiddelde consument snapt er inmiddels geen bal van.
Als wij hierover al een "discussie" hebben wat moet een gemiddelde linkshandige techniek-bleek doen.
Hetzelfde als dat ie altijd al heeft moeten doen: hopen dattie geluk heeft en de juiste gok waagt bij zijn aankoop.

Dat consumenten voor de gek worden gehouden is ook helemaal niet nieuw.
Als je een product koopt en het doet wat je wilt voor een prijs die jij ervoor over hebt, wat is het probleem?
Als het niet doet wat je wilt, retourneer het dan gewoon? ;)

Dat er producten zijn die wellicht beter zijn voor hetzelfde geld, of producten met dezelfde specs maar voor minder, dat zal áltijd zo blijven, of je nou een Tweaker bent of een leek.
Het probleem is: zo simpel is het niet.

Express zegt iets over de interface die de micro SD kaart kan gebruiken (namelijk die enkele PCI-E lane met nvme). Hoewel dit gepaard gaat met een theoretisch hogere maximumsnelheid, hoeft dit in de praktijk niet waar te zijn.

Als je deze gaat adverteren als micro SD met minimale write van 200 MB/s, en iemand stopt deze in zijn smartphone zonder Express ondersteuning, wordt diegene ongelukkig omdat hij die snelheid bij lange na niet zal halen.

Dit wordt extra ingewikkeld als de interface wel hoge snelheid ondersteund op de oude manier, maar de SD kaart niet, en de interface niet de Express manier ondersteund.

Imo is een nieuwe naam voor een nieuw protocol gerechtvaardigd. Omdat het backwards compatible is zal dat helaas tot wat verwarring leiden, maar dat is nu eenmaal zo.
"The nice thing about speed classes is that you have so many to choose from."
En dan ook graag een wat groter formaat hanteren, want die micro sd vind ik wel erg klein. Een vlaagje wind en je bent m kwijt. Of hij valt en je vindt m niet meer tot je een keer een tik hoort bij het stofzuigen.
Compact flash blijft mn voorkeur houden, ondanks t feit dat het apparaat deze moet kunnen herbergen qua formaat.
Leuke animatieve (en informatieve) video van Linus die vorig jaar op de toen snelste SD card Windows bootte en even wou gamen.

https://www.youtube.com/watch?v=BrcBKpE9aQg

Conclusie: SD-cards zullen lang nog geen SSDs kunnen vervangen of zelfs nog maar benaderen, ongeacht de doorvoersnelheid.
Op het moment dat een SD-kaart NVMe-spreekt, verwatert dan niet het onderscheid tussen SD-kaart en SSD?

Vanzelfsprekend is er de kwestie van de kwaliteit van het het flashgeheugen, maar ook bij SSD's zijn er reeds zeer uitgeklede NVMe SSD's te koop met lage kwaliteit flash, dus ik heb het idee dat het onderscheid academisch begint te worden.

In de nabije toekomst kun je dan waarschijnlijk "M.2 naar micro-SD"-verloopstukjes op AliExpress kopen.
Doen die kaartjes ook aan wear leveling?
Vrijwel zeker ja, maar ook dat is niet zwart-wit. Betere wearleveling zorgt ervoor dat je kaartje langer mee gaat, Maar als je het alleen voor video gebruikt (lange sequentiële writes) dan is wear leveling niet zo kritisch, dus dan merk je het niet zo. Diezelfde SD kaart als boot disk voro een Raspberry Pi zou zomaar in een jaar kunnen overlijden.
Ik mag hopen dat een solide vorm van Wear Leveling met deze generatie geïntroduceerd wordt. Het is al lang duidelijk dat dergelijke kaarten voor meer dan alleen tijdelijke multimedia-opslag gebruikt worden. Een RaspberryPi (-achtige) is inmiddels ook al gemeengoed geworden.

Een S.M.A.R.T. (-achtige) ondersteuning zou ook ontzettend handig zijn. Op dit moment moet je de hele kaart een keer beschrijven om te valideren dat de kaart niet goed meer is.
Zoek naar kaarten met 'Endurance' in de naam, dat is het toverwoord voor SD kaartjes die je in je RPi en dergelijke wilt stoppen. Gaan stukken langer mee!
Heb je wat voorbeelden? De mijn gaan om de haverklap stuk. Je zou toch zeggen dat 90% vrije ruimte voldoende is om de meest lompe vorm van wear leveling toe te passen, maar dat is toch lastig op zo'n SD kaart controller...
@JapyDooge, Great find! Maar wat maakt het dat deze kaarten zo goed vol kunnen houden? En belangrijker: Is het bij deze "Express" -varianten in dit nieuwsbericht van diezelfde kwaliteit of beter? Ik zou namelijk verwachten dat er bij meer data die weggeschreven moet kunnen worden, ook meer durability terug zou moeten komen. Het is tot daar aan toe dat je 2GB aan belangrijke data kwijt raakt door datacorruptie. Echter, wanneer je 512GB kwijt raakt aan belangrijke data, dan ben je wat verder van huis.

edit:
Het blijkt dat de "Endurance" varianten beter bestand zijn tegen hitte. Men levert daarentegen wel flink in op snelheid. Nu hoeft dat niet altijd direct een probleem te zijn. Full HD video opnemen (class 10) zou geen probleem mogen zijn, aldus Sandisk.

[Reactie gewijzigd door InjecTioN op 23 juli 2024 01:25]

Zijn er eigenlijk ook sd kaartjes te koop die geoptimaliseerd zijn voor OS gebruik?
Niet dat ik weet, het lukt wel maar de hitte is een grote boosdoener zo blijkt.

https://superuser.com/que...ating-system-on-a-sd-card
Dat is wel een discussie van zeven jaar terug :) Maar idd, ik heb zo’n superkorte USB key en die wordt loeiheet bij veel schrijfacties, en de snelheid lazert dan compleet in elkaar.
Nee, de echt goede PCIe SSD's zitten al ruim boven de 2000MB/s. Ligt er ook aan hoeveel PCI-e lanes je kunt gebruiken voor NVMe. Zo'n adapter zal al snel een knelpunt worden.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 23 juli 2024 01:25]

Nu is het alleen wachten tot de apparaten ook een controllers krijgen die deze snelheden ondersteunen. Voor bij dslr camera's zou dit heel mooi zijn.
Dergelijke micro SD kaartjes kunnen gebruikt worden om het geheugen van laptops uit te breiden (en dan denk ik vooral aan ultrabooks). Ik doe het nu al maar uiteraard is mijn SSD nu nog sneller.
Vooral op random writes en reads is een microSD nogal triest traag, vanwege het gebrek aan een fatsoenlijke controller of cache geheugen zoals volwaardige SSDs hebben.
Veel SD poorten in laptops maken intern gebruik van USB 2 (of 3, afhankelijk van generatie). Dat heeft ook zijn impact op CPU gebruik bij het lezen/schrijven naar SD wat het ongeschikt maakt of performance critical is.
De vraag is dan, is het mogelijk om een goede controller in te bouwen in een (micro) SD card?
Op een kaartje met 600 MB/s doorvoer heb ik geprobeerd om een VM te draaien, en hierbij duurt meer dan 10min om Windows 8 te booten. Conclusie: vergeet het.

[Reactie gewijzigd door blackbaby op 23 juli 2024 01:25]

Ik gebruik het als extra opslag (foto's, muziek, documenten). Mijn OS + programma's draaien op mijn SSD. Een beetje zoals je nu veel mensen hebt die een kleine SSD hebben gecombineerd met een grotere harddrive.
Dergelijke micro SD kaartjes kunnen gebruikt worden om het geheugen van laptops uit te breiden
Bedoel je niet opslag? Het lijkt me heel sterk dat een SD kaart snel genoeg is om als geheugen te dienen.
Opslag is ook geheugen. En hij vergelijkt het met SSD, dus kennelijk doelt hij niet op RAM.
super gaaf! ben wel benieuwd naar de hoeveelheid schrijfcycli per cell. Volgens mij lag dat bij sd kaartjes namelijk altijd lager dan de ssd's.
Dat is op zich een keuze van de fabrikant, niets staat je in de weg om een sd kaartje met heel veel write cycles te maken.
Maar dit is dus een standaard, ik neem aan dat het echt nog wel even gaat duren voordat we gaan zien dat het fabrikanten ook daadwerkelijk lukt om dit te implementeren?

Ik bedoel: de SDXC standaard staat al kaartjes van 2TB toe, maar de grootste kaart nu op de markt is 512GB. Of ben ik nu appel met peren aan het vergelijken?
De opvolger van de ssd?
Voorlopig niet, sd-kaarten kunnen veel minder write-cycles aan.
Ik ben wel benieuwd wat de prijzen worden. Lijkt me zonde om iets te hebben dat 'supersnel' is en maar een paar keer te gebruiken is. Tenzij het een paar euro kost, dan is dat een iets mindere issue (goedkoper te vervangen).
Ik hoop het niet, dan ben je na 1000 write cycles je harddisk al weer kwijt!
Ik denk niet dat je moet onderschatten wat "klein" en "goedkoop" met elkaar doet. Er draaien bijvoorbeeld miljoenen Raspberry Pi's met SD-kaarten als harde schijf. Begrijp met niet verkeerd: Schrijfcycli zijn heel belangrijk en ik weiger vooralsnog om me in te laten met dingen als QLC. Maar aan de andere kant zijn er marktkrachten aan het werk en als iets klein en goedkoop is, dan wil het nog wel eens heel groot worden.
Ja, net als MP3, geef mij toch maar flac. :) ;)

Die kaartjes zijn zo af bij veel schrijf opdrachten. SSD gaat minimaal 3-5 jaar mee, deze kaart bij intensief gebruik 1 jaar?!

Deze kaartjes met deze snelheden en grote opslagcapaciteit zullen ook niet goedkoop zijn. SSD's worden ook steeds goedkoper.

Het is een goede ontwikkeling dat deze kaarten er komen maar een ssd vervangen is nog lang niet in zicht.

Sterker nog, de goede oude harde schijf(draaiend) is nog steeds niet vervangen voor opslag in volume...

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 23 juli 2024 01:25]

Me too. Heb intussen nog maar 1 album op MP3 omdat er geen FLAC te krijgen is, maar voor de rest heb ik niets meer in MP3, maar ben dan ook wel een beetje een audiofiel ;)

De tijd dat MP3 populair was, had ook te maken met de beperkte opslag en dan met name de mobiele opslag op mp3 spelers (voor de jongeren onder ons, dat was een apparaatje met bijvoorbeeld een harde schijf of compactflash kaart erin waarop je MP3's kon opslaan en je had altijd tekort aan ruimte).

Tegenwoordig streamen heel veel mensen en de offline addicts zoals ik hebben een collectie in FLAC en de mobiel staat vol met Opus bestanden die daarvan zijn afgeleid.
Ik weet niet of ik onder de audiofielen val, maar ik ben best kieskeurig over audiokwaliteit en heb een redelijk dure installatie. Ik hoor echter toch echt geen verschil tussen een hoge bitrate mp3 (320kbit of q0 vbr) gemaakt in een goeie encoder (dus niet die commerciële closed source rommel) en lossless/cd. Ik kom ook zelden flac downloads tegen, maar omdat ik het verschil in kwaliteit niet hoor heb ik de extra opslagruimte er ook niet voor over. Ik vind het eigenlijk tegenwoordig een stuk eenvoudiger om leuke muziek op vinyl te vinden dan in flac, dus ik hou het gewoon lekker op mp3 voor digitaal/portable en lp's voor in de woonkamer ;)
Ik hoor het wel duidelijk, met name de dynamiek heeft veel te lijden van mp3 compressie. Flac klinkt bij mij zeker wel beter. Voor de gemiddelde luisteraar misschien niet zo interessant.

Ik rip veel cd's die ik koop naar flac, dan hoor je het verschil wel tussen mp3 en flac. Ik hoor trouwens niet zo veel verschil in de m4a files van iTunes. Dat is een betere compressor dan mp3.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 23 juli 2024 01:25]

Dat is raar - mp3 compressie doet niets met de dynamiek maar introduceert voornamelijk artefacts als pre-echo en smearing.
"MP3-compressie is lossy, dat wil zeggen dat er gegevens bij het comprimeren verloren gaan. Hierdoor kan de oorspronkelijke vorm niet meer worden teruggewonnen, alleen benaderd. Als gevolg kan een muziek-MP3-bestand bij afspelen wat verschillen van het origineel (vlakker, bijgeluiden), "

Vooral dat vlakker hoor je ook goed, geen attack e.d. ;)
Het gaat ondertussen iets te ver offtopic (het is geen muziek-topic), dus ik laat de discussie hierna voor wat het is, maar ik heb wel m'n vraagtekens bij je opmerking over het verschil in dynamiek... de meeste CD's zijn al helemaal kapot gecomprimeerd voor maximale loudness, dus zoveel dynamiek is er niet meer over je alleen van CD's ript ;)
Gelukkig zijn veel jazz en klassieke CDs wel fatsoenlijk opgenomen en gemasterd, zonder dat de dynamiek helemaal platgeslagen is. Maar misschien zijn dat ook net de genres, waar artiesten nog wel geven om dynamiek en opnamekwaliteit.
Yup, en oude jaren 80 cd's zijn ook veel beter opgenomen. Muziekliefhebbers beginnen al een jacht naar deze oude cd's omdat ze beter zijn. Vergeet ook niet xrcd, k2hd enz, die volgens een speciale procede zijn geremasterd en veel beter klinken dan de rest.

Dus ja, nog genoeg cd's over waar je wel verschil in dynamiek kunt horen.
Totaal niet een SSD is een type opslag.
De bus bepaalt de snelheid.
SSD op sata 600MB/s
SSD NVME (PCI Express & M.2) halen 3000 MB/s.

(edit: beetje leesbaar maken)

[Reactie gewijzigd door ViveUtVivas op 23 juli 2024 01:25]

Als je bestelt bij een ongecontroleerde China-verkoper zonder goede referenties en een veel te lage prijs: zeer zeker weten :P

Die mafketels weten nu al een 2GB SD-kaart in een Sata SSD-behuizing te solderen en te verkopen alsof het een goed-merk 512GB SSD is (nep stickertje plakken).

Aan de andere kant: die kaartjes zijn weer een slag duurder... dus minder te verdienen op je malafide praktijkjes... wel net zo snel.
Hoe krijgen ze die snelheid in zo'n klein rot kaartje? 8)7
Pfft. Kunnen ze die naamgeving niet een keer resetten en iets nieuws verzinnen ipv alleen maar afkortingen erachter blijven plakken tot in lengte van dagen? Zie het al voor me in een winkel: "Hi, heeft u voor mij een micro esdee usee express kaartje?"
Tegenwoordig als er iets met prestatieverbetering aangekondigd wordt denk ik cynisch : Dat zal dan ook wel weer duurder worden. Zeker bij mass storage is niet alleen de snelheid maar ook prijs per Tb belangrijk!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.