Husqvarna brengt robotmaaier met Google Assistant- en ifttt-ondersteuning uit

Husqvarna heeft de Automower 435X AWD aangekondigd, een robotgrasmaaier die te bedienen is met Amazon Alexa of de Google Assistant. Ook kunnen gebruikers programma's instellen via ifttt of de open api.

De spraakbediening via een speaker met Amazon Alexa of Google Assistant is er naast de reguliere bediening via de Automower Connect-app van Husqvarna. Gebruikers kunnen programma's voor de grasmaairobot integreren in hun smarthomeroutine via de open api en ifttt, maar ook is er ondersteuning voor het Gardena SmartSystem. Dat is een platform van Gardena, waarmee via een app diverse tuintoepassingen te beheren zijn, waaronder irrigatie.

De Automower 435X AWD heeft ledkoplampen en gps-tracking voor het geval de maaier gestolen wordt. Daarnaast is er de Ultrasonic-functie, die ervoor zorgt dat het voertuig zijn snelheid verlaagt bij detectie van objecten in de omgeving. Een andere beveiligingsfunctie is dat het apparaat automatisch stopt als de gebruiker dit oppakt of omdraait. De maaier is vierwielaangedreven en kan daardoor hellingen tot zeventig procent aan. De geluidsproductie ligt op 62dB. De accuduur of -capaciteit is niet bekend, maar de Automowers van Husqvarna keren automatisch terug naar de lader bij een lage accucapaciteit.

Goedkoop is de Automower 435X AWD niet; de adviesprijs is 4999 euro. Fabrikanten van robotgrasmaaiers zijn net als die voor robotstofzuigers bezig hun apparaten steeds meer te integreren in bestaande smarthomeplatforms. In januari kondigde concurrent iRobot een autonoom functionerende grasmaaier aan. LG toonde tijdens de CES en latere evenementen al eens een grasmaairobot met Alexa- en Assistant-ondersteuning, maar voor zover bekend is deze nog niet te koop.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-02-2019 • 16:55

48 Linkedin

Reacties (48)

Wijzig sortering
Zo te zien heeft ie geen opvangbak voor het gras... Niet echt handig, krijg je zo'n bruin gazon van. Of moet je daarna je roomba te tuin insturen?
Gras afvangen is helemaal geen handig idee. Je verschraalt je gazon en moet daardoor niet alleen maaien maar ook bemesten. Het idee van een robotmaaier zoals een Husqvarna Automower is dat hij elke nacht maait en telkens een paar millimeter van je graszode afknipt. Die fijne stukjes zie je niet terug en composteren weer zodat je minder hoeft te bemesten en je gazon gezonder is.

Het is resultaat is ook veel nette dan mulchen met een lompe zitmaaier die de groei van een hele week tussen de grasmat moet zien weg te werken. Vaak komen er dan toch plakken of opgehoopte stukken gras op je grasmat terecht of je maaidek kan het niet aan bij te nat gras waardoor je die de hele tijd moet schoonmaken. Dat gezeik en de hoge onderhoudskosten van een zitmaaier met brandstofmotor heb je niet als je robots gebruikt. Ik ben blij dat ik er vanaf ben.

[Reactie gewijzigd door Femme op 25 februari 2019 21:34]

Lekker rustig slapen als je buurman elke nacht het gras laat maaien :z
De constructie van een robotmaaier zoals een Husqvarna Automower is niet vergelijkbaar met die van de gemotoriseerde duw- en zitmaaiers die de meeste mensen gewend zijn. Een Automower knipt het gras met drie scheermesjes die vrij draaien op een ronde schijf. De mesjes zijn niet veel groter en zwaarder zijn dan die van een Stanley-mes. De robot rijdt langzaam. Er hoeft dus ook geen zware motor te draaien. Het energieverbruik tijdens maaien is slechts 30W. Dat is een totaal andere orde van grootte dan een lompe zitmaaier die al snel een kilowatt of 7 aan vermogen heeft. Je kunt een Automower prima 's nachts laten draaien zonder iemand tot last te zijn. Een slecht onderhouden machine kan hooguit wat gaan trillen en een bromgeluidje maken.

Er zijn ook robotmaaiers zoals een Robomow die qua constructie meer lijken op een teruggeschaalde gemotoriseerde duwmaaier. Deze hebben een vast mes zoals een duw- of zitmaaier alleen dan kleiner in diameter en maken wat meer herrie dan een mooier met scheermesjes (verschil circa 62 vs 75 dB). Het zwaardere vaste mes kan wel beter overweg met takken.
Zou hem zeker niet 's nachts aanzetten, dat natte gras in nou niet echt bevorderlijk voor het grasmaaien. En dan kan je ook minstens elke week de grasmaaier gaan schoonmaken.
Ik denk dat OddesE hint op de 62dB...
Mijn Automowers rijden voornamelijk 's nachts en in de avond of ochtend, afhankelijk van de verhouding capaciteit ten opzichte van oppervlakte en de snelheid waarmee het gras groeit. Dit werkt prima. Omdat de robot elke dag maait hoeft hij telkens maar een klein stukje van de grasmat af te knippen. Nat gras is daardoor geen probleem.

Als je netjes bent en de tijd hebt om voor je machines te zorgen heeft het de voorkeur om de maaier met enige regelmaat schoon te vegen. Doe je dit niet dan functioneren ze ook prima.
Warom heeft het de voorkeur om de maaier met enige regelmaat schoon te vegen als deze ook prima functioneert als je het niet doet?
Wat ik me dan af vraag, omdat je steeds elke nacht millimeter(s) aan topjes eraf loopt te maaien, worden de messen van zo'n robot maaier niet super snel vies/bot?

Als ik 7x per week mezelf scheer in plaats van 1x per week dan gaat, in principe, mijn scheermes een factor 7 van dagen minder lang mee.. geld hetzelfde niet voor zo'n robot maaier?

Lijkt me namelijk tof hoor, zo'n ding.. maar als ik vervolgens elke week met de hoge drukspuit op da ding moet en elke maand de messen moet slijpen dan neemt dat natuurlijk wel het hele gevoel van 'automatisering' weg... Of heb je tegenwoordig ook basisstations met ingebouwde reinigingsmodule die da ding na elke maaibeurt schoonspuit van onder en ook vol automatisch 1x per maand of zo de messen slijpt?.. dát zou pas noemenswaardige automatisering zijn. :+
Reinigen moet je zeker niet doen met de hogedrukreiniger :) tenzij je vaak een nieuwe wil.
Ja de mesjes verslijten wat sneller, maar die kosten zo goed als niets. Elk jaar een nieuw setje mesjes erop, kosten maar enkele euro's voor een pakje van 10.
Vies valt heel goed mee, gewoon laten drogen en af en toe eens uitsluiten met luchtdruk.
Lees hier trouwens iets van snachts af te rijden. Beter is natuurlijk gewoon overdag, wanneer het gras droog is. Meeste hebben nu ook regensensor ingebouwd, dus rijden dan zelfs niet.
Kijk eens aan! Duidelijk en informatief verhaal, dankjewel. :)
De meeste robotmaaiers hebben dit niet. Dit is ook niet nodig als je maar regelmatig maait.
Kan Femme eindelijk z'n grasmaaier laten stoppen als de sproeier aan gaat...
Kostprijs is geen probleem voor hem. 5k is wel even slikken. Daar kan je ook 100x iemand je gras voor laten afrijden :)
Die robot kan tot 3500m2 aan, dat kun je handmatig niet voor 50 euro uitbesteden hoor... Oftewel dat ding heb je binnen 1 a 2 jaar terugverdiend als je alles uit zou besteden.
Kon ook al als je in het smart-gebeuren zit van gardena.
5k is belachelijk veel geld. Zelf jaren terug een Robomow voor 2k aangeschaft maar die zitten ookal makkelijk onder de 1000, net als die van Gardena, Workx etc. Okay, die zien er niet zo surrealistisch uit.

Maar met deze prijzen verwacht ik dat die ook de heg snoeit, 2000m2 grond maait en het onkruid weghaalt door onkruidmiddel te sprayen (maaibot makers, bedenk dat eens voor de consument!)
Zelf een worx landroid aan het rijden op mijn gazon. Gekoppeld aan home assistant ook aan te sturen vanaf mijn Google home. En dat koste me maar 900 euro.
Het is maar net wat je eisen zijn.
De Husqvarna: https://stadt-bremerhaven...wer-435x-awd-vorgestellt/
* 3500 m2
* 70% (35 graden) helling
* 30 min laadtijd
* 100 min bedrijfstijd
* 24 cm maaibreedte

enigszins vergelijkbare Robomow RS625 (~2 k€):https://www.robomow.com/de-DE/platform/rs-de-de/
* 2600-4000 m2
* 36% (20 graden) helling
* 90-110 min laadtijd
* 55-70 min bedrijfstijd
* 56 cm maaibreedte

De wezenlijk interessantere maaisnelheid (m2/h vind ik helaas zo snel niet.)

Iets vergelijkbaars is wel iets duurder dan de door jouw genoemde 1000 euro, maar wel stukken goedkoper dan de 5k van de Husqvarna. Nu ken ik de kwaliteit van de Robomow niet, maar Husqvarna is kwalitatief wel een redelijk sterk merk.

Zoals gezegd, het is maar net wat je eisen zijn. De helling is in Nederland niet zo'n issue, maar kan hier in Duitsland best wel een killer feature zijn.
Nu je het in perspectief brengt ben ik het met je eens. Eigenlijk zou ik hem moeten vergelijken met een zitmaaier. Dit filmpje laat gelijk in het begin de hellingtijd al zien, dat doet mijn Robomow niet denk ik :+
https://www.youtube.com/watch?v=nln_zyRJHqQ
voor minder geld heb je een hele knappe husqvarna zitmaaier. Zo'n mini tractor.
Die zou ik nemen als ik een groot grasveld zou hebben.
Maar de vraag is: waarom ledkoplampen??
Om vaker te moeten gaan opladen? Om snachts zo een lichtgevende bak te hebben rond rijden? Voor de show?
Mocht het al iets meer zijn dan alleen een gimmick, kan ik me maximaal enige vorm van veiligheid voorstellen, zodat je 's nachts ziet als deze op je af komt. Dus niet zien, maar gezien worden. Of het in de praktijk echt veel nut heeft?
Ik heb zo'n ding: in mijn top 10 van beste kopen ooit.
- Geen herrie (GEEN, super stil, zoemen)
- Zeer gezond gazonnetje
- Nul werk
- stiekem plusje: best gezellig zo'n huisdier in de tuin.
Nu: Bedien je grasmaaier via apps, internet en the cloud!
Later: Leger gehackte grasmaaibots bedreigt New York City.
Mooi apparaatje, maar wel duur. Qua specs zou dit perfect zijn voor ons grasveld (800 m2, hobbelig, helling van 5 to 30 graden), want de meeste maaiers zijn voor ons helaas niet geschikt. Maar 5k ga ik er niet voor neerleggen.
Dit is wel een goede toepassing voor de smart home vind ik. Veel interessanter dan een koelkast die is aangesloten op de smart home. Prijs is idd duur maar geef het een 10 jaar en je ziet die dingen zowat overal.
Ik kijk naar de prijzen van de roombas en zie dat deze in de afgelopen 10 jaar niet/nauwelijks gedaalt zijn (voor modellen met een gelijke functionaliteit (bv 555 en 680, resp. 350 EUR 10 jaar geleden en 300 EUR 1 of 2 jaar geleden)). Sterker nog, de prijzen van de top modellen stijgen alleen maar omdat er smart functies worden geintegreerd.
Prijs zal pas dalen als die dingen ook daadwerkelijk goed verkopen en ze productie kunnen opschalen waardoor je beter rendement behaalt.

Zo lang weinig mensen daadwerkelijk zo'n ding kopen blijven de prijzen hoog.. dat de techniek/intelligentie verbeterd doet daar weinig aan af.. is een kwestie van productie schaalbaarheid. Lopende band blijft een lopende band. :+

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 26 februari 2019 01:00]

Nog eens tien jaar?
Technisch gezien bestaat de robotmaaier al 50 jaar(!)
Praktisch gezien zijn ze al 10-15 jaar breed verkrijgbaar, maar nog steeds niet heel standaard.
Hopelijk is de trouwring van deze klanten duurder dan de grasmachine, anders is het ruzie thuis. ;)
Eindelijk hier zat ik op te wachten toppie! (Na lang klagen toch eindelijk zover.)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee