IRobot onthult autonome robotgrasmaaier

IRobot, het bedrijf achter de Roomba-robotstofzuigers, heeft een autonoom opererende robotgrasmaaier aangekondigd. Het apparaat heeft in het begin enige hulp nodig, maar kan daarna grotendeels autonoom het gras maaien.

IRobot meldt dat de Terra werkt door middel van draadloze bakens die rond de grens van het grasveld moeten worden geplaatst. Daardoor hoeven gebruikers geen draad te leggen om de grenzen van het gras te markeren. In samenwerking met de bijbehorende app moeten gebruikers de grasmaaier bij het eerste gebruik wel eenmalig handmatig over het grasveld bewegen om het apparaat te leren waar het gras moet maaien en waar vooral niet.

De robotgrasmaaier heeft volgens de fabrikant een gebruiksduur van een uur en het duurt twee uur om de accu op te laden. Als de accu halverwege een maaisessie leeg dreigt te raken, rijdt de Terra automatisch naar de lader om na het bijladen weer verder te gaan op het punt waar hij gebleven was. De grasmaaier is volgens de fabrikant in staat om harde objecten zoals stenen af te stoten, zodat de bladen daar niet door beschadigd kunnen raken. Het apparaat zou bestand zijn tegen regen.

Gebruikers zijn via de bijbehorende iRobot Home App in staat om de gewenste grashoogte in te stellen. Eveneens is in de app de route en een schema te beheren. De robotgrasmaaier komt ergens later dit jaar uit in Duitsland, voor een nog onbekende prijs.

Door Joris Jansen

Redacteur

30-01-2019 • 08:50

84 Linkedin

Reacties (84)

Wijzig sortering
Klinkt ideaal... maar waar gaat al het gemaaide gras naartoe? dat blijft gewoon liggen?? Of moet je dat dan weer handmatig gaan opruimen?
Kan alleen spreken voor de Bosch/Gardena variant, maar denk dat deze ook iedere dag (of om de dag) loopt zodat het gras niet zo lang word als je het normaal zou laten worden. Daarom kun je het gewoon op het gras laten liggen en word het sneller omgezet naar voedingsstoffen en opgenomen door je gras.

edit:

Dit heet "mulchen" blijkbaar...

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 30 januari 2019 09:00]

Mulchen inderdaad. Daar heb ik onze grasmaaier standaard op gezet. Ideaal, niet steeds weer naar de groene container, en het gras wordt voorzien van voeding.
Word de laag tussen het gras niet helemaal afgedicht door achterblijvend gras zodat de grond eronder minder zuurstof krijgt? Misschien dat je dan toch weer eens in de zoveel tijd moet verticuteren ?
Beetje afhankelijk.
Maai je regelmatig, 2 - 3 x per week dan is het relatief kort en daardoor relatief weinig dat het erg goed is voor het gras. Sommigen zullen maar een keer per week maaien. Zorg ook dat het gras droog is, de dauw eraf. Ik heb het bij iemand ingesteld dat het rond 12:00 maait en zij onderbreekt het als het geen droog weer is.
Als je een paar weken niet kan maaien, vochtig of het gras is erg lang, b.v bij de eerste paar keren, dan het gemaaide gras met de grashark zelf verwijderen. Dan niet laten liggen, dan wordt het een plakkerige laag en dekt het idd het gras af.
Gras maait ook niet lekker als het nat is (net als met een hand/electrische maaier). Als ik dit wil automatiseren dan hoop ik dit ooit te kunnen koppelen aan mijn domotica systeem dat straks ook mijn popup sproeiers voor in de tuin aan gaat sturen. Kun je weersinformatie en het aansturen van je irrigatie gebruiken als input voor het aansturen van de robotmaaier. Gardena werkt met een systeem gebaseerd op LemonBeat maar heb nog niks concreets gevonden om dit te koppelen.
Er is anders een library voor. Zo kun je de gateway aansturen, zelf ik het ook zo geautomatiseerd
Link: https://github.com/DXSdata/Gardena

Openhab en Domoticz hebben er dacht ik ook al integraties voor.
Maar je zet gewoon je grasmaaier op tussen 3-4 snachts en je sproeiers op 4-5. Denkt dat je dan weinig problemen hebt met deze apparaten
Dan nog weet de robotmaaier niet dat het op dat moment regent? In een ideaal geval is een koppeling nog steeds wenselijk (bijv verwachte regenval toch bijv overdag maaien ipv snachts, of juist later maaien omdat het regent).
Hier rijdt hij elke dag (behalve bij regen (hij heeft een regensensor)) gedurende 4 uur zijn rondje (+/- 600m2). Je ziet het gemaaide en gemulchte gras op die manier zelfs niet liggen.

[Reactie gewijzigd door MtC op 30 januari 2019 23:42]

soort van canibalisme dus... mm interesting
Zoals gezegd, zo'n apparaat maait dagelijks, waardoor het elke keer maar een millimeter of iets dergelijks afmaait, in plaats van de centimeter die je er met de grasmaaier af maait. Dit zeer fijn gemaaide gras heet mulch en kan blijven liggen, composteert zeer snel en is een goede voedingsbodem voor je gras. Je hoeft in theorie dus ook niet meer te bekalken en bemesten.
Dat wordt heel fijn gemalen en terug in het grad "geinjecteerd". In praktijk merk je er niet echt iets van, het is zeker niet zo dat het gras op je gazon blijft liggen.

Bij een normale grasmaaier heb je daar meer last van omdat je die maar een keer per week gebruikt (en de stukken gras die gemaaid worden dus langer zijn). Een robot maaier rijdt dagelijks rond, dus die laat veel kleinere stukjes gras achter.
Heb zelf zo een ding, al 15 jaar en maai ook maar 1 keer per week. Het mulchen werkt desondanks omdat de mesjes veel sneller draaien dan bij een normale grasmaaier en dus de stukjes klein versnippert, ookal zijn ze langer.

Zo heel nieuwswaardig vind ik dit eigenlijk niet (misschien eerder een .adv), het enige verschil is dat je geen draad meer hoeft te leggen. Die draadloze bakens lijken mij trouwens niet zo super, beslist diefstalgevoelig...

En dan eenmalig de plaats aangeven waar hij niet moet maaien: hoe weet hij exact de volgende keer waar die plaats is? GPS is te onnauwkeurig en wielrotatie werkt ook niet aangezien die wel eens iets kunnen slippen. Dit apparaat schijnt ook geen bumper te hebben die een aanrijding detecteert (niet duidelijk te zien op de foto in ieder geval).

[Reactie gewijzigd door Honbrifcl op 30 januari 2019 09:50]

En dan eenmalig de plaats aangeven waar hij niet moet maaien: hoe weet hij exact de volgende keer waar die plaats is? GPS is te onnauwkeurig en wielrotatie werkt ook niet aangezien die wel eens iets kunnen slippen.
Daar heb je dus die bakens voor. Daarmee kan hij zijn exacte positie bepalen. Ik ga er vanuit dat je minstens 3 bakens moet plaatsen om de positie te kunnen trianguleren.
In principe zouden 2 bakens meestal voldoende moeten zijn, op voorwaarde dat je de bakens zo kan zetten dat hij zich maar aan één kant van de lijn tussen de bakens kan begeven.
Even ter info, hoe zit het dan als je uit het zwembad komt met natte voeten? Hangen mijn voeten dan vol groen fijn gras? mvg
Daar hebben ze hun roomba stofzuigers weer voor :P
Juist het mulchen is goed. Want zo houd je de meststoffen bij het gazon. En hoef je minder te bemesten en blijft je gazon mooier. Een ander voordeel is dat je zomers minder vocht verliest.

Enkel de eerste keer van het jaar en de laatste paar keer van het jaar moet je het gras opvangen. Zodat je het gazon niet afdekt. Met te lang gras. In het najaar kan het niet meer verteren. Dit geld vooral voor een normale grasmaaier. Waarschijnlijk hoeft dat niet met een robotmaaier omdat die zo vaak maait dat het gras altijd minimaal lengte heeft.
Als het gras regelmatig gemaaid wordt, en de robot maaier kan mulchen ipv stroken afgesneden gras neerlegt zie je er niks van.
Wat ik graag zou willen is dat de oplader niet op het gras hoeft te staan, maar juist erbuiten. Bij de Gardena/Bosch maaiers (enige 2 alternatieven geloof ik?) moet je het laadstation op het gras plaatsen, en met draad een omheining maken waar de maaier niet overheen mag.
In mijn geval zou dit betekenen dat ik dus midden op mijn grasveld(je) een lelijke lader heb staan waar de maaier 90% van de tijd in staat, want ik heb helaas geen plekje om hem weg te werken. terwijl 5 meter verder een prima plek is waar hij uit het zicht (en droog) kan staan, maar dan moet hij over wat tegels heen rijden.

Bedankt voor alle adviezen waar ik hem kan verbergen en dat ik even creatief moet zijn. Maar ik heb een vrij strakke tuin, met in het midden een grasveld waar rondom tegels/grind ligt. Het is gewoon niet mogelijk om het ding uit het zicht te werken als hij op het gras moet blijven. Een 'hok' plaatsen voor hem gaat dus niet uitzien in mijn geval. Het is dus ook geen optie om de messen te laten lopen terwijl hij over niet-gras heen rijd, de kiezels zouden me dan om de oren vliegen + de messen kan ik elke maand vervangen.

Veel stofzuigers hebben een mode waarin ze als ze onderweg van/naar hun oplaadstation zijn ze de zuigermotor uitzetten. Ik moet gewoon dezelfde feature op een grasmaaier hebben :).

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 30 januari 2019 09:32]

Er zijn er meer hoor. Husqvarna is ook een grote producent van robotmaaiers.
Ik begreep dat Husqvarna al jaren eigenaar is van Gardena en dat er op gebied van digitalisering ook samen wordt gewerkt. Dit gaat over een gezamelijke case study over IoT. Weet dus niet hoeveel de robotmaaiers van Husqvarna intern van die van Gardena verschillen?

[Reactie gewijzigd door Herbiek616 op 30 januari 2019 10:08]

De husqvarna en Gardena maaiers zijn intern 100% het zelfde.
Alle gardena's die een iets afwijkend typenummer hebben zijn ondanks dat ook 100% het zelfde onderling. Alleen de software is daarop anders, waardoor de maaier langzamer rijdt, en langer z'n accu laat rusten. (iets van de Li-Ion accu's natuurlijk ene nogal twijfelachtige truc is om je een duurdere maar 100% gelijke machine te laten aanschaffen)
Dit is te controleren door de spare-parts lijsten van de machines naast elkaar te houden.
Heb ooit gelezen dat de Gardena’s de vorige versies van de Husqvarna modellen zijn.
Als dat klopt roept dat toch om firmware hacking om te 'upgraden'?
Iemand die zo een projectje kent?
Ja en waarschijnlijk krijg je een lelijke kale plek daar waar de lader staat. Zou inderdaad beter zijn om net naast het gras de lader te kunnen plaatsen.
Bij de meeste robots staat de lader op de rand van het grasveld. Afhankelijk van hoe je tuin er uit ziet kan je de lader dikwijls wel een beetje uit het zicht zetten.

De robots kunnen meestal niet zo goed overweg met andere ondergrond, dus hem naar een schuurtje laten rijden om te laden is voor veel modellen niet zo evident.
Stukje kunstgras tussen je echte gras en schuurtje ;-)

Grasmaaien is een leuke feature nu hoef je niet elke week de maaier over het gras te gooien. Maar bemesten en beluchten van het gras zal nog altijd met de hand moeten gebeuren voorlopig of komen hier ook al robots voor??

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 30 januari 2019 10:27]

Bij mijn ouders rijd de robot ook over een betegeld stuk, met de omheiningskabel daar onder. Werkt prima. Daar laadt ie niet op, maar die robot ziet het verschil tussen tegels en gras echt niet :-)
Ik wilde ook expliciet dat mijn maaier niet op het gras stond. Ik weet dat Robomow maaiers heeft die niet op het gras moeten staan, maar ik kwam er ook achter dat Gardena ook varianten heeft die niet op het gras hoeven. Zo heb ik een Sileno City die aan de rand van het gras staat, langs een schuurtje.
Ik heb ook een Gardena City Smart, deze rijdt eerst netjes uit zijn huisje,.. een tegelpad over... en begint dan te maaien. Dit kun je instellen met de 'begeleidingsdraad'. Ook kun je instellen dat hij pas moet gaan maaien na een X aantal cm of m.

Ik ken iemand die heeft zelfs de grasvelden met paden ertussen, je kunt op de Smart City zelfs zones instellen :)
Een beetje creatief zijn kan helpen.

Zelf hebben wij de lader "in de heg" gezet, deze is net zoals de maaier ook groen dus het valt niet op dat hij daar staat.
Wat ik ook eens heb gezien is dat iemand er een "hondenhok" omheen heeft gebouwd. Er zijn genoeg oplossingen!
Heb een Husqvarna die voor het grootste gedeelte buiten het gazon staat te laden. Alleen z'n 'kontje' zit nog op het gras. Hij zou ook volledig van het gras afkunnen. Je kunt middels een geleidedraad een 'weg' creëren.

Heb er een klein houten huisje omheen gezet, staat ook nog leuk :)
Je kan hem ook camo schilderen? :+
Er is sinds kort een nieuwe (Belgische) speler op de markt, Toadi.
Hier gaat het om een echte robotmaaier, geen perimeterdraad nodig, laadstation kan overal geplaatst worden,.... nog vele voordelen. Ik heb de mijne alvast besteld.
Afgezien van de prijs (2000 euro) denk ik dat ze een beetje teveel proberen te doen, en het teveel als een onderzoeksproject zien:
De beste bewaker in zijn genre:
Bewaakt tijdens de nacht.
Detecteert mensen of auto’s.
Stuurt alarm-meldingen bij detectie van indringers.
Live video bij alarm-meldingen.
Nachtzicht tot 60m.

Persoonlijke robot die je entertaint:
Communiceert met jou rechtstreeks en via een app.
Speelt spelletjes met de kids.
Binnenkort komt er nog meer entertainment via kosteloze software-updates.
Ik mis het voordeel van het herkennen van auto's en personen (het verschil ertussen zien bedoel ik). Een robotgrasmaaier laat je meestal niet ergens staan waar auto's kunnen komen, personen is wel handig ivm inbrekers.

Ik zou er niet heel erg happy van worden mijn kinderen met een apparaat met scherpe messen zouden spelen wat uitzichzelf zich kan inschakelen....
Je kan de draad onder je padje doortrekken en dan rijdt de maaier gewoon over het pad naar zijn oplaadstation. Husqvarna heeft inklapbare mesjes die geen probleem zouden mogen hebben met de kiezeltjes.
Messen regelmatig vervangen is in ieder geval aan de orde (minimum 4 keer per maaizeizoen)
Nu zijn die mesjes niet duur, 17 euro voor 3 sets mesjes. Als je ze elke maand vervangt 60-90 euro per jaar.
Ze zijn er wel want bij de Efteling hebben ze een hokje gemaakt voor 1 en die staat niet op het gras.
Er zijn in grasmaaiers (waaronder dacht ik Bosch) die je de draad als begeleider naar het laadstation laten gebruiken. Je kunt dan dus je maaier naar jouw gewenste plek laten rijden. Er zijn gebruikers die zelfs een soort kattenluik hebben gemaakt in de schuur zodat de maaier droog binnen staat.
Heb zelf op 3 verschillende plekken in mijn tuin gras met daar tussen in een stenen voetpad. Moet ik dan 3 x een grasmaaier aanschaffen? Of kan dit apparaat leren op welk van de 3 gras "patches" hij is zodat ik hem na het inleer proces kan oppakken en door kan gaan?

nu ik mijn reactie hierboven lees denk ik iets met GPS en extra laders :? Gaat toch niet helemaal werken denk ik?
Zijn die maaiers uberhaubt wel in staat om het verschil te zien? Als die slim genoeg is om het verschil tussen een stenen paadje en gras door te hebben, dan zou je denken dat die ook slim genoeg is om je tulpen niet om te hakken of de straat op te rijden. Dus die hele afbakening zou dan niet nodig hoeven te zijn.

Denk dat het probleem meer is dat die dingen niet goed in staat zijn ergens tegenop te rijden. Je tegels liggen niet gelijk met de grond en daar rijden die maaiers zich waarschijnlijk klem op of ze staan de messen op je tegels kapot te hakken.

Als je de route die een maaier neemt van te voren vast kan leggen, dan kan je hem misschien wel tussen verschillende patches laten rijden als je een mooi op en afritje voor hem maakt.
Kun je er niet gewoon 1 aanschaffen en de lijnen zo leggen dat hij alleen over hoeft te steken van ''patch1'' naar 2? Voorbeeld
Ik weet alleen niet hoe begaanbaar het voetpad is voor de robot?
Dan moet ik zorgen dat ik iets over de stenen heen gaan leggen. Van "1" naar "2" gaat dat wel maar naar "3" eigenlijk niet meer, dat ligt n.l. ruim 15m verderop. Laat dat nu juist het stuk zijn welke het hardst groeit :+
Heb eenzelfde situatie (maar dan met 2 gebieden). Kan de maaier (Husqvarna) met de hand in een ander gebied zetten en laten lopen.

Uiteraard kan hij alleen in het gebied met de lader automatisch laden. In het andere gebied loopt hij net zo lang tot de accu (bijna) leeg is. Vervolgens weer terugzetten op het gebied met de lader en hij rijdt zo naar z'n laadstation.
Mogelijk heeft de genoemde iRobot in dit gebied dan extra bakens nodig als je dat doet. Goed om uit te zoeken of deze los te koop zijn, net als een aanvullend laadstation b.v.
Is het voetpad verhoogd? Zo nee, dan kun je gewoon de perimeterdraad om de hele tuin heen leggen en rijdt de grasmaaier gewoon alle delen af. Alle grasmaaiers rijden toch volledig willekeurig. Hierdoor krijg je geen rijdsporen in het gras.
Ik heb een Husqvarna Automower, zonder GPS. Ik heb achter een groot stuk gras, en voorin de tuin 2 losse stukken gras. De robot denkt dat alles wat binnen de lus ligt gras is. Het station staat buiten zicht in de achtertuin achter het tuinhuis, hij 'maait' zich een weg via mijn pad langs het huis naar de voortuin en 'maait' over de beklinkerde oprit naar het andere stukje van de voortuin. Het pad langs het huis is van beton en daar heb ik de kabels ingeslepen, bij het oprit heb ik het gewoon onder de klinkers gelegd.
Die paden zijn wel extra smal gelegd zodat hij eigenlijk alleen rechtdoor 'maait' (er is daar uiteraard geen gras), zodat het eigenlijk niet veel extra tijd kost.

Werkt als een droom. Scheelt me zeker 1,5 uur per week, in de zomer nog meer.
Wanneer komt Xiaomi met een model :)
Snap niet dat ze in China alles blijkbaar 5 keer goedkoper kunnen maken en verkopen... of laten wij ons gewoon graag bedriegen?
Ze kunnen niet alles 5 keer goedkoper maken, dus dat scheelt al. Ja de echt goedkope troep omdat ze daar effectief gratis kunnen verzenden en door veel grotere inkomensongelijkheden zaken een stuk goedkoper daar gedaan kunnen worden dan hier, maar of dat nou positief is.

Maar bijvoorbeeld een Chineze robotstofzuiger is echt niet in de buurt van de 5x goedkoper als een equivalent model hier. Hij is uit Duitsland verstuurd, en ik heb blijkbaar geen factuur in de mail, maar of BTW daadwerkelijk is afgedragen betwijfel ik wel een beetje. Los daarvan heb ik ook zo goed als niks aan garantie (ja, als een wieltje kapot is sturen ze wel gratis een nieuwe op, maar is het een onbekend probleem dan kan je hem net zo goed bij het grof vuil zetten, want zinvolle garantie ga je er niet op krijgen). Als je dat meerekent is het nog wel een interessante optie hoor (daarom staat hij hier ook), maar het is nou niet gigantisch veel goedkoper.
Bestaat dit niet al jaren?
Nee dit is de eerste iRobit grasmaaier. Ze maakte hiervoor alleen robot stofzuigers.
En ze hebben al jaren dwijl robots en robots voor je dakgoot.. wellicht nog meer ook tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door Robbels op 30 januari 2019 10:05]

Van andere merken: ja. Hopelijk wordt dit ding onder de 1000 euro, maar de andere merken gaan daar ruim overheen, dus ik vrees het ergste.
Goede ontwikkeling, meer concurrentie zal er hopelijk voor zorgen dat de prijzen zakken.
Ik heb m'n oog laten vallen op een Husqvarna 420 (stille robot), maar met prijzen van meer dan €2000 wacht ik toch nog even af...

[Reactie gewijzigd door Fuss! op 30 januari 2019 09:20]

Heb zelf de Husqvarna 220 al 10 jaar in gebruik. Afgezien van wat noodzakelijk onderhoud nooit problemen mee gehad.

Was destijds de kleinste maaier die er beschikbaar was. M'n ouders hebben jaren later een (toen wel beschikbaar) kleiner model van Husqvarna gekocht, maar hebben daar veel meer problemen mee gehad. De 220 (en dus ook de 420, wat de opvolger zal zijn) is een zeer robuust apparaat.

Mijn grasmat (2 gebieden) is ongeveer 600m2. Ver onder de maximale capaciteit van de 220/420, maar daardoor hoeft hij ook maar een paar uur per werkdag te maaien.
Robot grasmaaiers zijn een betere investering dan motor grasmaaiers. Een vriend van me heeft veel tuin, een landgoed. Hij had zelfs zo'n trekkertje om de tuin te maaien. Dat vergde al snel iedere week een uur tot 2 uur om alles te doen. Dat ding ging stuk en de reparatie koste meer dan een robot grasmaaier. Nu doet de robot het en ziet het gras er beter uit, is hij zijn tijd niet kwijt en hij is minder aan onderhoud kwijt
Heb thuis al jaren de robomow staan en dit apparaat doet het fantastisch
https://www.ardumower.de/index.php/de/
Volgens mij bestaat dat al veel langer en is zelfs open source
Nu nog een robot die de trap kan stofzuigen. Dat is een van mijn meest gehate klusjes om te doen.
Daar kan je gewoon een vrouw voor nemen toch? Ik heb mijn trap nog nooit hoeven stofzuigen om die reden :)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee