Segway introduceert robotgrasmaaier die werkt op basis van gps

Segway introduceert zijn eerste robotgrasmaaiers. De Navimow-robots navigeren op basis van sensors en gps, en hebben geen fysieke bakens of draad nodig om het maaigebied te markeren. Prijzen beginnen bij 1199 euro.

Segway noemt de navigatie van de Navimow-robots het Exact Fusion Location System. Volgens de productpagina beschikt de robotgrasmaaier over een gnss-systeem met vier modules. In een video is te zien dat ook het basisstation met satellietnavigatie werkt. Verder heeft de robot sensoren aan boord om bijvoorbeeld obstakels te vermijden, of zichzelf uit te schakelen als er een dier of persoon in de buurt komt.

De robotgrasmaaier werkt in combinatie met een app. Gebruikers kunnen daarmee een virtueel grensgebied instellen, waarbinnen de Navimow kan maaien. De robot kiest vervolgens zelf een route uit en keert zelfstandig terug naar het basisstation om op te laden. Het apparaat is waterdicht met een IPX66-rating.

Segway brengt vier Navimow-modellen uit: de H500E, H800E, H1500E en H3000E. Het getal in de naam geeft in vierkante meters aan voor welke oppervlakte een model geschikt is. De prijzen zijn respectievelijk 1199, 1499, 1999 en 2499 euro. De duurste drie uitvoeringen hebben 4G, de goedkoopste niet. Het is nog niet bekend wanneer de robotgrasmaaiers te koop zullen zijn.

Segway NavimowSegway Navimow

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

06-09-2021 • 11:55

164

Reacties (164)

164
153
59
4
0
60
Wijzig sortering
Dat zal met differentiële GNSS (GPS, glonass, galileo, baidou,...) werken, dus het basisstation heeft een "gekende vaste locatie" en ook een "ontvangen locatie". Door het verschil in locatie uit te zenden, kan een dichtbij rijdende ontvanger het verschil compenseren en zo erg hoge nauwkeurigheid halen.
Dit werd al een tijd toegepast in landbouw, een vaste ontvanger en een in de tractor, waardoor ze op enkel centimeters nauwkeurig kunnen werken.

[Reactie gewijzigd door naftebakje op 22 juli 2024 21:14]

In de landbouw maken we over het algemeen gebruik van een RTK basis station, welke in een straal van maximaal 10km staat. Zowel via UHF als met een modem (4g) worden de RTK correctie signalen ontvangen.

Een vaste ontvanger op het veld word nauwelijks nog gebruikt.
Differentiële GNSS systemen halen ook niet de hier gewenste nauwkeurigheid van een paar cm.

Zoals jancoow al zegt, worden hiervoor RTK systemen gebruikt. Die techniek werkt anders, nl.
door naast de codes van satelieten ook de fase van de carrier te tracken. Dat levert een veel hogere
resolutie in de metingen op, in de orde van 1 tot 3 cm.

Nadeel van stand-alone RTK is dat het berekenen van posities meerduidig is, dwz. het uitrekenen leidt tot meerdere antwoorden (dat komt mede door de korte golflengte van GPS signalen, in de orde van 20 cm), en deze meerduidigheid oplossen is niet bepaald eenvoudig en betrouwbaar.

Daarom wordt bij RTK systemen een referentie (basis) station gebruikt, waardoor posities éénduidig te bepalen zijn. Dat ding zie je ook terug in het filmpje.

Het basisstation zal wbt. positie niet absoluut geijkt zijn op een paar cm, de positiebepaling van de grasmaaier zal dan ook niet binnen 2 cm nauwkeurig zijn. Hoeft ook niet. Van belang is hier alleen maar de repeatability van de posities, zodat de maaier precies weet wat de grenzen van het maaiveld zijn.
Tenzij natuurlijk een UHF of 4G verbinding bestaat voor het RTK systeem, zoals jancoow suggereert. Dergelijke services zijn i.h.a. vrij kostbaar, en ik denk niet dat deze maaier gebruikt. Vandaar de oplossing met een eigen basisstation.

[Reactie gewijzigd door ReneK op 22 juli 2024 21:14]

O gelukkig. Heb je een beetje bebouwing in de omgeving maait hij elke dag het grasveld van de buren in plaats van het eigen. :+
Hoop dat er ook sensoren in zitten die dieren als egels kunnen detecteren. Die rollen zichzelf op als er een vijand komt. Dan worden ze levend versnipperd. Wat best triest is.
Als je verder had gelezen dan de eerste paar regels had je gewoon gezien dat hij obstakels vermijdt.
Ik heb het gelezen en weet niet of 'dieren' ook als obstakels worden gezien. Vandaar mijn reactie. Er zijn/waren namelijk genoeg robotgrasmaaiers die het niet hebben/hadden. Waardoor er onnodig dieren dood gaan die in de tuin leven bijv. in de nacht.
Sowieso snachts je tuin laten grasmaaien door dit soort drones, dan heb je echt schijt aan het slaapcomfort van je buren.

[Reactie gewijzigd door thomasv op 22 juli 2024 21:14]

Sorry maar ik heb een worx al 3 jaar, dat ding hoor je dus echt niet. Alleen een gepiep bij het begin en het einde. En dat geluidsniveau hebben ze echt naar beneden gehaald. Als die aan het rijden is hoor je een heel zacht gesis van het geknipte gras, maar dat hoor je echt niet op 1 of 2 meter afstand. Als daar iemand van wakker wordt, dan heeft deze persoon toch echt wel een slaapprobleem. Hier is het simpel, overdag een rondje en pas na 19u30 in de avond nog eentje. Maar als je overdag kinderen heb rondlopen dan zit er niks anders op dan dat in de avond/nacht te doen. In elk geval ik ga niet zeggen dat er geen maariers zijn die behoorlijk wat geluid produceren, maar mijn worx in elk geval niet.
Good for you, sommige mensen horen nou eenmaal meer dan een ander, dat is niet enkel subjectief, dat is ook afhankelijk van je gehoorkanaal en de capabiliteit van je hersenen om bepaalde geluiden wel of niet te filteren.

Dat jij die maaier dus niet hoort (vanaf 2 meter afstand) betekend waarschijnlijk dat ik, als ik in de zomer, het seizoen waarin dat gras uiteraard ook het hardste groeit, met een raam open probeer te slapen omdat ik op een duurzame manier me huis 's nachts probeer te koelen nu ook mee mag genieten van het zoemende geluid van elektronica (met een beetje pech uiteraard, wie weet maait die drone het gras tussen 19:30 en 22:00 en is het daarna gewoon stil).

Het wordt al steeds later steeds luider buiten. Zijn het niet de warmte pompen van weleer die ondanks huidige normen goed stil zijn, dan zijn het wel dit soort grappen. En dan enkel omdat iemand niet met de hand z'n gras wil maaien, ofwel een puur luxe probleem.

[Reactie gewijzigd door thomasv op 22 juli 2024 21:14]

Bwaa, luxe-probleem...na een verkeersongeluk is mijn rug naar de kl... en gras afrijden is nu niet direct iets wat mij nog goed af gaat zonder nog 3 dagen kreupel rond te stappen. Maar het gras is daarom niet gestopt met groeien. Henkie rijdt overigens rond tussen 08:00 en 17:00 om de egels te sparen.
Absolute stilte eisen in een omgeving met buren om je heen is net zo goed een luxe probleem. Denk je dat mensen in derde wereld landen daar wakker van liggen?
Nee, geen absolute stilte, dat is er namelijk nergens meer in (randstedelijk) Nederland, gewoon niet meer (onnodige) geluiden.

Maar onder jouw opmerking "stilte eisen in een omgeving met buren" motto, mag ik je adres, dan ga ik een paar nachten onder je raam met een bluetooth speaker staan ;)
Lijkt me stug dat ik dat hoor binnen als ik slaap. Ligt er beetje aan hoe groot de speaker is ;)
Nou niet te hard want burengerucht is strafbar ;)
Nederland is een dichtbevolkt land, waar we in vergelijking met derde wereld landen luxe wonen en leven, maar wel heel dicht op elkaar. Geluid wegzetten als een "luxe probleem" gaat voorbij aan de bekende schadelijke effecten op de gezondheid van geluidhinder.

https://ggdleefomgeving.n...an-verkeer-en-gezondheid/
https://www.rivm.nl/geluid
https://www.atlasleefomgeving.nl/thema/geluid

De Nederlandse Wet geluidhinder dateert uit 16 februari 2017. Op dat moment was er al 10 jaar aan die wetgeving gewerkt. Aan de basis van deze wet stonden onder andere aanbevelingen van de Gezondheidsraad.

Maar speel vooral de "zeur niet zo in de derde wereld is alles pas erg" kaart. 8)7
Deze dingen maken maar weinig herrie. Je buren moeten wel erg dicht bij je gazon slapen om er last van te hebben.
Maar voor de egeltjes kun je het beter overdag doen :)
Weinig != geen. Sommige van ons zijn snel wakker van geluid, of het nou een robot grasmaaier is die weinig geluid maakt of niet.
Het type maai motor in de robot maakt erg veel uit. Mijn buurma is net overgegaan van eentje met hoog rpm vast maaiblad naar laag rpm met mesjes op het einde. Nu hoor ik zijn robot vrijwel niet meer.
Zolang hij gewoon niet boven de wettelijke toegestane avond volume gaat dan kan het mij vrij weinig schelen eerlijk gezegd. Die dingen maken amper geluid.
In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Een veelgebruikte norm is zgn. plandrempel. Die ligt meestal tussen de 55 dB(A) en dB(A). Dat is, zeker 's nachts, toch wel serieus indringend geluid wat je uit je slaap kan houden hoor. Dus fijn dat iets onder de norm zit, maar als je er last van hebt, dan zou ik het zeker aankaarten bij je buren.
Ze maken inderdaad weinig herrie, totdat ze een takje of een dennenappel meepakken (of een egel :+ ), ik ben dan wel wakker met het slaapkamerraam open.
Onzin. Hier hebben we een Husqvarna Automower 305, dit hoor je nagenoeg niet: alleen de mesjes die tegen de grassprieten komen maken een klein beetje geluid.
In het filmpje 2:06 hebben ze het over huisdieren en egels. Dus ja...
Ze hebben het over (huis)dieren die te dichtbij komen. Maar ik vraag mij dan toch af of dit überhaupt wel werkt voor kleine dieren. Egels zijn nou niet bepaald groot.
Ze hebben het specifiek over een hedgehog in het filmpje, das het Engelse woord voor egel.
Ah dat wist ik niet. Weer wat geleerd vandaag.
Heb je het filmpje überhaupt gekeken? Hierin zeggen ze expliciet dat het systeem stopt voor o.a. "hedgehogs" (Engels voor egel: https://en.wikipedia.org/wiki/Hedgehog)
Sonic the hedgehog Anyone? :-)
Het filmpje noemt expliciet hedgehogs als voorbeeld van de dieren-vermijdfunctie. Dus je egel moet veilig zijn. Ze zeggen niet of ze een nieuwe egel leveren mocht het toch mis gaan...
Ik las ergens dat je best het maaien in de dag kon doen en niet als de egels savonds enzo wakker zijn. Dus de machiene in dag laten werken.
Het is inderdaad beter om het op de dag te doen. Er zijn echter (helaas) nog steeds veel mensen die het in de nacht doen.
Ik doe het ook in de avond uurtjes.
Hoe kan je een egel niet zien?
we hebben het over grasmaairobots, die versnipperen jonge egetljes in het donker.
Ik heb wel eens een verhaal gelezen dat er robots zijn die snachts jacht maken op kleine egeltjes, ook als ze geprogrammeerd zijn om overdag te maaien. (Dit is een grapje)

Wat zonde als je daar als fabrikant van grasmaairobots niet overnadenkt. Ik moet er niet aan denken zeg, dat je dat ding onderhoud geeft en er dan allemaal stukjes<insert versnipperd dier hier> uit moet pulken :(
Jij zegt dat het een grapje is. Maar de mijne lijkt dat daadwerkelijk te doen. Die zou rond 12 uur 's middags moeten maaien maar nu al een paar keer meegemaakt dat hij midden in de nacht bezig is.
Een fabrikant weet dat natuurlijk ook wel. Maar het apparaat wordt vast een stuk duurder met extra sensoren.

Ik heb zelf een Landroid. Die geeft weinig sensoren. Alleen als die ergens tegenaan rijdt, keert ie om. Maar eerst duwt ie door. Dus die egel ligt er dan al onder ben ik bang. Die van mij laat ik overdag rijden trouwens...
Dit apparaat kan het misschien niet zien ...
Slecht apparaat dan.
Dus nu doe je het in de dag , kleine moeite . Ze zouden een verbod moeten plaatsen om die dingen te laten werken na 18 u ofzo, seizoens gevonden.
Nee.
Overdag werk ik.
Uhm tis een robot, je moet er niet bij zijn 8)7
Heb ook nooit beweerd een robot grasmaaier te hebben.....
Waarom reageer je over handmatig maaien als het over robot maaiers gaat. Reactie was dus totaal niet relevant.
Ik zou het zelf wel fijn vinden om er bij te blijven. Bij problemen kan je er sneller bij zijn en keinere kans op diefstal aangezien het toch buiten is.
Speelt precies datzelfde probleem niet ook bij domme maairobots die puur op zo'n stuk kabel reageren (waarmee je de rand van je tuin aangeeft)?
Ja, daar speelt dit probleem zeker bij! Het is natuurlijk gemak voor de mens, maar hierbij wordt vaak toch het overige vergeten zoals beschermde dieren en dat zijn egels.
Die van ons draait overdag zijn rondjes, werkt prima. Nog nooit een egel, kikker of wat dan ook vermalen. En onze kippen en kuikens stappen geduldig aan de kant als hij langskomt ;)
Dat is het specifieke probleem met egels: ze gaan niet uit de weg, maar rollen zich op.
Daarom inderdaad de maaier overdag laten draaien. Overigens draaien de mesjes van de Husqvarna automatisch weg, kan me eigenlijk niet voorstellen dat die schade aan dieren aanrichten.
Zie filmpje. Ze spreken hier van een sensor die kinderen, huisdieren en egels 'ziet'.
Dus dat zou hiermee wel goed moeten zijn.
Dat betwijfel ik. Ik heb een Gardena maairobot... Die vind al snel iets een obstakel. Bovendien draaien de mesjes vrij rond in de draaiende onderplaat en die zitten bovendien vrij dicht tegen de onderplaat aan. Bij iets dat harder is dan een grasspriet zal het mesje waarschijnlijk wegdraaien.

Ik denk dat zo'n maaier al niet over 't beestje heen zal rijden.. Maar mocht ie dat toch doen dan zou ik verwachten dat er hoogstens wat stekeltjes gekortwiekt zijn.

Overigens geeft Gardena expliciet aan dat je beter niet in de nacht kunt maaien vanwege egels en andere dieren. Dus daar is wel over nagedacht lijkt het.
Verder heeft de robot sensoren aan boord om bijvoorbeeld obstakels te vermijden, of zichzelf uit te schakelen als er een dier of persoon in de buurt komt.
De video vertelt verder "Blades automatically stop spinning when a dog, hedgehog or child gets too close."
Egels zouden dus veilig moeten zijn.
Over katten wordt niets gezegd :+
Katten horen niet in de nederlandse natuur thuis. Dus die mogen mensen van mij lekker binnen houden.

Maar egels daarintegen zijn best klein en vraag mij daarom af of de sensoren hier ook goed genoeg voor zullen werken.
Dat mag je vinden maar gaat *nooit* gebeuren.
kinderen ook niet, maar die staan wel in de uitzonderingslijst
Bijzonder negatief over katten. Mag ik dan ook klagen over alle hondenschijt overal?

Er zijn ook mensen (me) met een afgezette tuin waar wel degelijk een probleem zou kunnen optreden met dit apparaat. Niet dat ik zo'n ding nodig denk te hebben.
Gek genoeg heb ik nog nooit hondenschijt in m'n tuin gehad maar kattenschijt wel, en dat terwijl ik geen katten heb.
Dat zou ik niet te hard roepen dat honden zulke dingen respecteren. Een hond die ik had hield van auto rijden. Nu liepen we een keer langs iemand die zijn auto aan het schoonmaken was. Maar mijn hond sprong wel in de auto en ging ziitten op de stoel klaar om te rijden. Gelukkig kon de eigenaar van de auto er ook om lachen.

Nog een voorbeeld: me moeder woont in een duplex met gallerij. Zomers hadden zij en een buurman de voordeur open en liep de hond van de buurman gewoon bij haar naar binnen terwijl de hond nog nooit binnen was geweest. Wel zal ze misschien de hond in de loopgang gezien kunnen hebben.
Hondenschijt heb ik nooit in mijn tuin. Kattenschijt daarentegen. Ik kan wekelijks een stuk of 10 kattendrollen opscheppen, met bruine plekken in mijn grasveld tot gevolg. En als ik ze over het hoofd zie tijdens het grasmaaien is het helemaal feest.

En zoals al aangegeven, baasjes zijn verplicht om hondenpoep op te ruimen. Maar ik heb nog nooit een baasje hier de troep van de katten op zien ruimen.
Er is een jaar geleden een grote oproep geweest van (meerdere) ecologen dat katten in natuurgebieden lopen waar ze niet mogen zijn. Er worden jaarlijks meerdere miljoenen uitgegeven om vogels te beschermen. Het is dan dweilen met de kraan open als katten in deze gebieden blijven komen. Dus ja, ze mogen gewoon binnen blijven. Ze komen van origine ook niet uit Nederland en hebben dus niks in de Nederlandse natuur te zoeken.

Over de hondenschijt... in de wet staat dat hondeneigenaren verplicht zijn om dit op te ruimen. Als ze dat niet doen hebben de eigenaren dus letterlijk schijt aan deze regels.
Nee, ik vind niet alles wat niet in mijn straatje valt een drogreden, dat is gewoon het toepassen van logica en de regels van goede argumentie.

Door als mens katten te introduceren in onze natuur, brengen wij zelf deze onbalans aan. Want waar zijn de natuurlijke vijanden die de populatie katten in stand moet houden dan? Precies, daar zijn wij zelf verantwoordelijk voor.

Kijk, ik vind huisdieren prima, ook katten. Maar voorkom dat ze overlast veroorzaken, zaken vernielen of onnodig doden. Meer niet. "Zo werkt de natuur eenmaal" is natuurlijk ook een drogreden, namelijk het ontduiken van de bewijslast dat katten volgens jou wel in de natuur thuis horen. In de 'natuur' leven honden in roedels en jagen ze op kleine zoogdieren. Dat staan we bij onze honden als huisdieren ook niet toe.
Katten en honden hadden nooit bestaan zonder de mens. De mens heeft ze gefokt en huisdieren van gemaakt. Maar ook de mens is onderdeel van de natuur, hoewel we ons daar niet altijd bewust van zijn.

Wat er met de kattenpopulatie gebeurd? Zoals ik het hier zie wordt een groot deel terwijl ze nog klein zijn opgegeten door honden. De honden zelf worden wel door de gemeente ingeënt en gesteriliseerd. Maar ondanks dat zie ik soms wel wat zwangere tussen lopen. Denk dat ze een paar missen.
Katten en honden hadden nooit bestaan zonder de mens. De mens heeft ze gefokt en huisdieren van gemaakt.
Dat bestrijd ik ook niet, maar dat ontslaat huisdiereigenaren niet van hun verantwoordelijkheid
Maar ook de mens is onderdeel van de natuur, hoewel we ons daar niet altijd bewust van zijn.
En dat is precies de reden waarom katteneigenaren hun verantwoordelijkheid moeten nemen, en het niet aan de kat zelf over moeten laten.
Zoals ik het hier zie
Goed verhaal, maar zo werkt dat (in de meeste delen) van Nederland niet. En we hebben het hier niet over straatkatten en -honden, maar over huisdieren met een eigenaar met verantwoordelijkheid.
Ik heb die verhalen ook gehoord, maar als ik mijn robomaaier zie, gardena, sileno life https://www.gardena.com/i...no-life-750-m2/967845303/
dan ben ik nieuwsgierig hoe een egel daaronder moet komen. De voorkant, dus bij de grote wielen steekt ongeveer een centimeter of 5 (op harde ondergrond) boven het gras uit en meer dan 15 cm voor de messen. Een muis kan daar onder komen, een egel niet... tenzij die egel in een kuil ligt o.i.d. De mijne stopt als hij ergens tegenaan rijdt, maar misschien met een klein egeltje niet.
De problematie betreft vooral baby-egels die er onder geraken.
Mijn Gardena Sileno maait alleen overdag. Lastig in te stellen overigens, omdat Gardena alleen ingestelde tijden toelaat, dus 9-19 uur i.p.v. "1 uur na zonsopgang tot een uur voor zonsondergang, dus je moet je tijdschema aanpassen. In de winter worden dan minder uren gemaaid, maar dan groeit het gras ook minder snel...
Je overschat het vernietigende vermogen van deze type maaiers, ze zullen zeker het dier kunnen verwonden maar het is geen vergelijk met een duwmaaier of een versnipperaar waar jij op lijkt te doelen. 8)7
voor dat geld kun je een paar jaar je buurjongen je gras laten maaien. Na een paar jaar is die Segway toch kapot als íe al zolang uithoud.
Het is inderdaad duur maar ik was zaterdag op een verjaardag bij mensen met een hele grote tuin die elke nacht gemaaid werd door zon robotmaaier.

Dat ziet er echt wel super strak uit en ik weet niet of mijn buurjongen elke nacht een uur komt maaien voor laten we zeggen 2 euro per keer? (als we er van uit gaan dat de robot maaier direct na de garantie-periode total loss is).

Beetje een gechargeerd voorbeeld uiteraard maar zo iets als dit kan echt wel interessant zijn. Niet voor mensen die weinig te besteden hebben en ook niet voor mensen met een tuin van 3m2 in het centrum van Amsterdam. Maar als je een grote tuin hebt die je graag (erg) netjes houdt en voldoende te besteden hebt is zo'n aankoop prima te verdedigen lijkt me.

[Reactie gewijzigd door martijnve op 22 juli 2024 21:14]

Wat is de zin van elke nacht maaien? Wat heeft dat nog met natuur te maken?
Sommige mensen maaien om de dag, dan vallen de kleine grassnippers tussen het gras en dienen als compost. Iedere dag lijkt mij wat overdreven.
Een robotmaaier heeft vergeleken met een conventionele maaier en erg beperkte maaicapaciteit. Dit compenseert een robotmaaier door veel uren te maken. Ik heb er hier een lopen die bijna 11.000 uren heeft gemaakt in zes jaar. Omdat ze weinig geluid maken kan dat ook prima. Laat je het in de nacht doen dan heb je er helemaal geen overlast van. Helaas zijn er blijkbaar gevallen bekend van egels die gewend zijn geraakt door een robotmaaier.

Ik heb zelf een paar Husqvarna's die het gras afsnijden met drie mesjes, een beetje vergelijkbaar met het uiteinde van een stanleymes. Ik kan me bijna niet voorstellen dat hij een volwassen egel serieus kan verwonden, die zijn zo hoog dat de botssensor een aanrijding zal herkennen en zoniet heeft een egel ook nog zijn stekels als bescherming. In een appel laat een Husqvarna alleen wat sneeën achter, hij wordt niet kapotgehakseld.

Er zijn ook robotmaaiers met lompere messen zoals een Robomow. Dat is een soort driehoek van ca. 20cm en lijkt meer op een verkleinde versie van wat er onder een conventionele loop- of zitmaaier zit. Hiervan kan ik me voorstellen dat een egel er serieuze verwondingen van kan oplopen. Het verschilt dus nogal wat voor maaisysteem je gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Femme op 22 juli 2024 21:14]

Een tuin heeft sowieso weinig met natuur te maken. Het is gecultiveerde natuur. Een robotmaaier is niet heel veel anders dan een tuinsproeier, hark of schep. Gewoon gereedschap om de tuin aantrekkelijk te maken om in te zitten of naar te kijken.

Ik vraag mij wel af hoe nauwkeurig de navigatie op basis van GPS is. Ik dacht altijd dat het een paar meter kon afwijken. Als daardoor de viooltjes per ongeluk onthoofd worden is het misschien niet zo'n goed idee.
Die robotmaaiers kunnen eigenlijk niet anders. Een "normale" grasmaaier kan flink lang gras zonder problemen maaien, maar zo'n robot niet. Maar een aangelegde tuin heeft natuurlijk sowieso al niet veel met de natuur te maken. Ik ken geen enkel natuurgebied met een groot gazon. Dat is allemaal aangelegd.
Wat is de zin van elke nacht je auto opladen, wat heeft dat nog met natuur te maken
Hoe zuinig zijn die maaiers eigenlijk?.. aankoop bedrag terzijde, hoeveel elektriciteit vreet zo'n ding wel niet als je hem in der daad elke nacht een uur laat maaien? Of valt dat enorm mee?
Energieverbruik stelt niet voor voor, 18kWh per maand staat in de specs bij 24/7 gebruik. Robotmaaiers zijn bedoeld om veel aan te hebben, de opgegeven maai capaciteit is bij 24/7 gebruik. Iets wat veel partijen afraden: koop een robot met behoorlijk wat overcapaciteit zodat je hem niet 24/7 aan hoef te hebben om harde groei op te vangen.

Zelf een robot draaien (Husqvarna) die formeel geschikt is voor 3000M², heb grofweg een 1500M² aan gras voor de maaier. Laat hem maaien tussen 10:00 - 20:00 (en 22:00 als het echt nodig is). Zo voorkom je ook dat egels etc geslachtofferd worden.

Edit: energieverbruik even opgezocht van mijn robotmaaier, stuk minder dan de 30kWh die ik dacht.

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 22 juli 2024 21:14]

Ik heb iets van een 1300m² maar met een drassig deel als het hard geregend heeft en een gedeelte waar mollen graag vertoeven. Hoe gaan die robots hiermee om?
Geen ervaring mee. Van mollen (nog...) geen last en ik heb weinig last van plassen tot nu toe.
veel van de hopen worden ook genivelleerd.
Af en toe eens kan het zijn dat de hoop te hoog wordt zodat hij er tegen rijd en die laat staan of op zijn achterwielen gaat staan.
Dat was met het oud model het geval. die had een uitstekende ijzeren plaat langs achter die te hard in de grond kwam te zitten.
ons nieuw model heeft dat niet en dus ook minder last van de hopen en boom-wortels.
Als het terrein te groot is en je heb een drassige grond, kan het zijn dat het signaal van de draad niet meer tot het midden van het veld komt en de maaier het signaal kwijt raakt en dan stop hij omdat hij denkt buiten zijn terrein te zijn.
Deze segway zal daarvan dus geen last hebben.
Wel vrees ik veel meer over de nauwkeurigheid. brugerlijke GPS is echt onvoldoende om een bloemenperk keer op keer te vermijden. Zou zeker de 4G aanraden.
Met bomen struiken ed. zal het signaal ook niet altijd zuiver zijn zodat het basisstation andere satellieten zal zien dan de maaier. Locale A-GPS zal weinig extra opleveren, ik zie meer heil in de 4G toevoeging.
Ik kan nergens het verbruik in kWh terugvinden betreffende de Worx m700. Enig idee wat het verbruik hiervan is?
Hier 250 m2, per seizoen € 6,- stroom
In de mijne zit een 30 Wh accu. Die maait 3x per week. Ik denk dat ie per maaisessie 3x moet laden. Dus dat is +/- 100 Wh ofwel 0,1 kWh. Dus 0,3 kWh per week =~ 1,2 kWh per maand. Doe gek, maak er 1,5 kWh van. Dat is grofweg 30 cent per maand.

Ik vind Tortelli's verbruik van 30 kWh erg veel, maar 1500m2 is dan ook een groot gazon. Ik heb ongeveer een derde daarvan.
Het verbruik klopte ook niet, ze specificeren: "Gemiddeld energieverbruik bij maximaal gebruik 18 kWh". Een stuk minder dan de 30kWh die ik zei ;)
Dat is bij 24/7 gebruik, in mijn geval zit ik dus op een 8 - 10kWh per maand.

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 22 juli 2024 21:14]

Als je zonnepanelen hebt, is het ideaal om hem overdag te laden.
In de winter heb je amper opbrengst maar... dan groeit je gras ook niet...
Dat ziet er echt wel super strak uit
En dat vind ik juist weer zonde. Zo'n grote tuin, en dan een strak grasveld: nul biodiversiteit en het kan amper overmatige droogte en regen opvangen. Zet lekker wat struikjes neer, een hoekje waar je bewust de natuur zijn gang laat gaan, gevarieerde bodembedekkers, en je krijgt er zo veel meer natuur en leven voor terug! En kan nog minder werk kosten ook!
Hoeft niet, me stiefvader woont in een landhuis,
Paar hectare gras met tussendoor meer dan genoeg bomen struiken vijvers en andere planten, hij heeft ook een robot grasmaaier iets groter dan een segway, maar dat werkt hier goed, genoeg natuur en genoeg gras.
Nou is het een iets uitzonderlijk geval.
zo'n groot grasveld kan gerust bezaaid zijn met allerhande struiken en bloemen en bomen.
grasmaaiers kunnen hier rekening mee houden en veel nauwkeuriger en met minder ruimte tussen de perken het gras afmaaien.
Waar ik vroeger 2 uur bezig was om al het gras te maaien met een zitmaaier, daarna nog een uur met een kantmaaier, is het met een robot beperkt tot een half uur wat bijwerken van de kantjes en bij de delicate bloemen.
De Robot loopt wel overdag want is geen vlak terrein en geteisterd door mollifanten.
Waardoor we wel af en toe eens de maaier moeten redden.
Je kan je tuin ook asfalteren, dat ziet er ook super strak uit. Hoef je ook nooit meer te maaien. Ik maai mijn gras 1x in de vier weken en daar zit een "nectar onder het maaimes" mengsel in. Veel gezelliger. Ook minder werk.
Wat een onzin, maar misschien ben je de doelgroep niet.

Ik heb 500 m2 gras en als je daar een motormaaier voor koopt ben je 1500 euro kwijt. Ik heb mijn Husqvarna nu acht jaar en hij werkt nog perfect, zal bij deze niet anders zijn verwacht ik. De buurjongen komt maar eens per week en deze houdt iedere nacht het gras kort en mulcht het bovendien zo fijn dat je niet hoeft te verticuteren.

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 22 juli 2024 21:14]

Ik heb een kleine tuin, maar haat grasmaaien en ben techneut, dus hou van gadgets. Een Robomow Rx20u aantal jaren geleden aangeschaft. Hij loopt elke dag nu 2 uurtjes in de avond (tussen 8 en 10) en gras ziet er top uit nog, maar ligt pas sinds mei haha (na verhuizing had ik geen gras, nu weer laten leggen).

Maar enige waar ik mee zit, is dat de kantjes totaal niet gedaan worden, dus helaas regelmatig nog met een trimmer erlangs
Wat ik gedaan heb, is even werk, is je gras omringen met bestrating, rijtje klinkers of zo, daar leg je het draadje dan onder, dan rijdt hij over de bestrating en blijft het kort. Moet je wel eens per jaar de kantjes afsteken en het draadje echt onder de eerste rij klinkers leggen anders steek je hem door.
Heb ik inderdaad ook eens over nagedacht, wellicht een idee voor volgend jaar om dat te doen. Even kijken of de vrouw dat ook ok vind ;)
Moet je de vrouw de trimmer laten doen, vindt ze het randje ook een goed idee ;)
hahaha, nou de laatste paar keer heeft ze het ook gedaan en erg trots op het resultaat; was ook stuk beter dan mijn werk, ik ben wat minder netjes / geen zin in, zij zorgt ervoor dat het er strak uit ziet.
Dergelijke grasmaaiers zijn typisch oplossingen waar problemen voor moeten worden gevonden 😄
De “robotstofzuiger” is ook een dergelijke gadget waarvan je denkt ok 👀

In Nederland wonen veel mensen in een appartement, een groot deel woont in een rijtjeshuis met geen serieuze tuin,

daarnaast maaien deze machientjes het gras ook weer te kort. Gras zou je eigenlijk tussen 4 tot 6 cm willen houden terwijl er vaak voor wordt gekozen voor ongeveer 3 cm.
Je kunt exact aangeven op hoeveel cm ze moeten maaien, bij mij staat ie op 4-5cm in ieder geval.
Je kunt hem prima op 4 tot 6 cm zetten, kun je gewoon instellen.
Misschien heb jij de "problemen"niet maar bij mij komen beide apparaten erg goed uit de verf.

Voor mij werk ben ik vaak meerdere dagen van huis (dag en nacht) en je zal net zien dat als ik die 2 of 3 dagen wel thuis ben, het regent of er een andere reden is dat ik niet zelf kan maaien. Dan is het handig als een apparaat dat voor je kan doen.
Hetzelfde met een stofzuiger, het ding is niet dé oplossing, maar zorgt wel voor de basis waardoor er op z'n minst een acceptabele schone vloer ontstaat waar niet een laag stof ligt als ik thuis kom.
De robotstofzuiger is een fantastische uitvinding. Als je die weg zet als oplossing waar een probleem voor moet worden gevonden dan heb je er nog nooit een gebruikt.
Moet je maar eens de troep zien die dagelijks uit de robotstofzuiger komt.
Neem een hond.. Kijken we dan weer of je een robotstofzuiger onzin vind. Bij ons in huis zie je 't direct als de robotstofzuiger een dag niet aangeweest is. Overal haar.
Je kan ook je buurjongen je boodschappen laten doen ipv thuisbezorgd service.

Het handige hiervan is dat dit ding het (los van stuk zijn) altijd doet en bijhoud. Je hoeft anderen er niet mee lastig te vallen of dat ze geen zin/tijd hebben is ook nog iets.

Plus, los van jou reactie;

Ik zou liever een Husqvarna nemen, die hebben tig jaren ervaring hiermee. Segway stapt hier net in. Dus mij niet gezien.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 22 juli 2024 21:14]

Dan moet je er bij nadenken om regelmatig je buurjongen te vragen. Het gemak is juist dat je er weinig omkijken naar hebt. Bij m’n ouders geeft ie een extra voordeel: het houdt ze in beweging…. Regelmatig kan je je hele terrein afzoeken waar ie nu weer is gebleven. Tot aan 3 huizen verder aan toen als ie z’n grenslijntjes weer eens heeft gemist :)
Robotmaaier is een prima investering in je eigen vrije tijd. Als je een fatsoenlijk merk koopt zijn ze betrouwbaar en onderdelen makkelijk te verkrijgen. Reparatie is vaak redelijk eenvoudig. De mijne kostte 4 jaar geleden €1700 en heeft €115 gekost voor een reparatie. €25 voor mesjes.
En mijn gras ligt er elke dag het beste bij van de hele buurt. Op mijn buurman na die er nu ook eentje heeft. Mos is ook verleden tijd.

Bovendien zijn ze lekker stil, stiller dan een buurjongen met grasmaaier.
Mos is ook verleden tijd.
Heb je daar misschien een verklaring voor? (heb zelf een mos-probleem).
Mos herstelt slecht van een maaibeurt. Als je dus meerdere keren per week maait geef je het geen kans om te herstellen. Gras kan er wel goed tegen en krijgt dus langzaam weer de overhand tov het mos.
Duurde bij mij wel een maand of 5 voordat het mos weg was, maar had ook echt heel veel mos.
Dat kan een verklaring zijn voor mij. Gras groeit erg slecht en ik hoef het maar 1x in de 2 à 3 weken te maaien.
Die buurjongen heeft de lol er snel af als je em dag en nacht laat maaien.
Of je moet genoegen nemen met een minder strak gazon natuurlijk

[Reactie gewijzigd door farlane op 22 juli 2024 21:14]

Als je je buurjongen ieder weekend je gazon laat maaien zullen 9/10 mensen het verschil niet eens zien op het hoogseizoen na
voor dat geld kun je een paar jaar je buurjongen je gras laten maaien.
Kan ook, maar is het niet kinderarbeid :?
De agenten staan al achter je rug :')
Mist nogal wat belangrijke informatie in het artikel, informatie wat ik graag wil zien, dit is gewoon een verkapte aankondiging. Waar is de informatie over de sensoren (er zitten er meer op dan alleen GNSS) wat is de nauwkeurigheid etc.
als je op de link klikt, lees je dat het over gnss met rtk gaat en nauwkeurigheid heeft van 2cm. Ik vermoed dat het basisstation de master gnss heeft die de rtk verstuurt naar de robotmaaier. Ik vermoed dat er dus geen gebruik wordt gemaakt van de In landbouw gebruikte commerciele rtk services (die via internet de correcties doorstuurt). Daarnaast heeft hij een ahrs die vermoedelijk gebruikt wordt als de ontvangst minder wordt (onder bomen bijv).
handig voor een voetbalveld, voor je achtertuin is het een beetje overkill :P
Och, wij hebben hier denk ik zo'n 150 m2 aan gras in voor- en achtertuin. Werken allebei, kleintje thuis. Zie maar tijd te vinden om elk weekend het gras te maaien, staat regelmatig tot voorbij de enkels. Dat gedoe met die draad, en natuurlijk de prijs, weerhouden ons. Eens de reviews afwachten van deze vriend.
Dat gedoe met die draad valt best mee hoor. Als je die niet in de grond wil stoppen (hoeft niet), dan kost het je misschien een uurtje werk (heb het hier alleen gedaan zo, en we hebben dubbel zoveel gras). Na 2 weken zie je de draad niet meer liggen. Alleen als je gaat liggen verticuteren, is het een probleem (maar ik neem aan dat je daar toch geen tijd voor hebt).

Niet dat er overigens iets mis is met je gras lang te laten worden. Zeg gewoon dat je dat bewust doet voor de biodiversiteit en je krijgt bewonderende blikken :)
Kijk dat zijn tips waar ik wat mee kan. “Nee schat, nog een paar weekjes wachten. Of hou je soms niet van biodiversiteit?!” 🤣
Mja, weet niet hoe het bij jou zit natuurlijk, maar bij ons zijn de contouren van het gras nogal grillig. Een stuk voor, een stuk achter hoog, een stuk laag. En dan nog allerlei moeilijke hoekjes. Valt met de normale maaier ook al niet zo mee. We zijn wel bezig om wat lastige hoekjes te elimineren. Dat is ook wel een reden waarom er niet zo blij van wordt; de tuin is dit jaar nogal aan wat verandering onderhevig, dus dan blijf je die lijn telkens verleggen.

Bedankt voor je inzichten over biodiversiteit. Kan dat argument prima slijten denk ik bij een aantal buren, maar helaas ben ik zelf erg gecharmeerd van een strak gazon en allergisch bovendien voor graspollen.
We hebben een plannetje gemaakt hoe we het willen en de draad in functie daarvan gelegd. Er zijn wat hoekjes die nog planten moeten krijgen en die nu inderdaad “biodivers” zijn, maar dat stoort ons niet. Daar passeer ik eens met de bosmaaier als ik zin heb.

Verder is er genoeg leven in onze tuin (tiental fruitbomen, groententuin, veel bloemen en struiken) dus waar het gras is, wil mijn zoon ook dat het een voetbalmat is. En ik ook :)

Vooraan hebben we het gras vervangen door siergras, dus dat hoeft niet meer gemaaid (eenmaal per jaar). Dat hadden we al eerder gedaan (we wonen in een rij huis en met de grasmaaier door het huis vond minstens 1 bewoner niet zo fijn) Is geen strakke groene grasmat, maar dit is net zo goed.

Verder, er staan wat speeltuigen maar bij de meeste laten we de maaier gewoon er tegen rijden. Daar kan de maaier wel tegen, en de toestellen ook (trampoline, zandbak, glijbaan…).

Iemand zal wel roepen dat het anders moet, maar dat boeit me niet. Dat uurtje dat ik ermee uitspaar, kunnen we voetballen.
Zoals hierboven al staat: het leggen van die draad is echt niet zoveel moeite. Ik heb hem ook gewoon op het gras gelegd. Er witten zoveel stukjes bij om in de grond te duwen dat je makkelijk grillige vormen kan doen. En natuurlijk hoeft het niet perfect te zijn. Maakt niet uit als de maaier een paar cm te ver gaat. Prachtige cirkels zal je sowieso nooit hebben omdat de maaier willekeuren tot tegen de rand gaat.

Onze tuin is zo'n 500 vierkante meter met hier en daar wat grillige bloemborders, en wat bomen in het midden. Ook daar heb ik de draad rond gelegd. Je legt dan de draad heen en terug naar de boom tegen elkaar, met hetzelfde pinnetje vast zetten, dan gaat de maaier eroverheen.

Voor verschillende zones hetzelfde principe, maar dan met een begeleidingsdraad. En dan kan je op je maaier perfect instellen op welke plek op de draad zone 1 begint, en op welke zone 2. Na een half jaar waren bij ons de draden al verdwenen onder het gras.

Wij hebben onze maaier nu 3 jaar. Wat een genot is het om het gras niet meer te moeten maaien. Hoe het vroeger bij ons was: de zon scheen, tijd om te maaien, verlengkabel van 100 meter uitrollen, meer dan een uur maaien, alles weer opruimen. En dan ben je moe en is de zon weer weg.

[Reactie gewijzigd door kippewit op 22 juli 2024 21:14]

Ik had vroeger ook zo'n tuin en 3 kinderen. En we hadden gewoon tijd om het gras te maaien in het weekend. Een uurtje is toch wel te vinden?
Tja, in theorie wel. Echter staan er altijd ook nog heel andere taken op de backlog die belangrijker zijn. En dan moet het weer nog meezitten op het moment dat je tijd hebt. Nee, ik vind het niet helemaal meevallen. Maar respect, als jij daarvoor altijd een uurtje kon vinden _/-\o_
Maar wat als je achtertuin nou op z'n minst zo groot is als een voetbalveld? :P
GPS != GNSS
En maar goed ook, met de nauwkeurigheid van GPS zou dit maaiertje regelmatig de bloemen van mijn buren meenemen.
Mooi om te zien dat dingen als "intelligent navigation algorithm" nu ook worden doorgevoerd in grasmaaiers. Het random rondrijden tot je een grens tegenkomt, wordt bij robotstofzuigers al een tijdje uitgefaseerd. Het niet meer nodig hebben van grensbedrading, zie ik ook als een mooie stap voor de toekomst.

Deze functionaliteiten lijken nog nieuw te zijn in de robotmaaier wereld, dus natuurlijk is deze versie nog erg duur, maar hopelijk zet Segway hiermee een mooi voorbeeld voor hun concurrenten.
Met alle slimmigheid die in robot stofzuigers te vinden is (kamer mappen, reageren op veranderingen etc.) vindt ik robot grasmaaiers maar hopeloos achterlopen. Deze segway rijd eindelijk eens niet willekeurig over de grasmat, maar waarom is daar GPS voor nodig? Een fatsoenlijke sensor om te stoppen bij een groot object, maar hoe zit het met egels of een hond die er voor blijft liggen? Wat doet het ding als het GPS signaal wat minder is?
Hij gebruikt GPS/GNSS zodat hij strak kan maaien, net zoals boeren hun akkers tegenwoordig bewerken (willekeurige link).

[Reactie gewijzigd door torp op 22 juli 2024 21:14]

Ik wil die dingen toch eerst graag eens in de praktijk zien. GPS is op geen meter nauwkeurig... hoe kan dit dan ooit goed lopen?
Ik heb stenen borduren van slechts 5 cm breed, als het wel er over gaat zit hij vast dus.
Het zou wel een stuk handiger zijn dan werken met zo een draad, en vooral veel efficiënter! ALs ik zie hoe efficiënt mijn huidige robotstofzuiger werkt in vergelijking met die domme van er voor... wereld van verschil.

Er bestaat in onze stad hier trouwens al jaren een startup die ook zonder draad werkt. Is wel nog altijd in beta en ik ken niemand die hem ook echt heeft... dus ik twijfel ook sterk aan dat product: https://www.toadi.com/nl_BE/
Als ik deze thread lees zou ik ver weg blijven van Toadi: https://www.test-aankoop....tion/5548/toadi-grasrobot

Zelf ook wel geinteresseerd in een maaier zonder draad, dus even de reviews van deze Segway afwachten.
Dat ik van Toadi weg moest blijven had ik al langer door :-)
Eigenlijk lijkt het pure oplichting te zijn.. Op facebook krijg ik er enorm veel reclame van te zien. En de reacties komen vermoedelijk van hen zelf ook...
hier gevonden op reddit: vooral gebruikers die betaalden maar niet ontvangen.. .https://www.reddit.com/r/automower/comments/mg2i7o/toadi_any_owners_out_there/
Sinds november 2020 een Toadi in mijn bezit. Is nog steeds in BETA, maar ze hebben reeds een duidelijke roadmap uitgestippeld. Ongeveer elke maand wel een software update met nieuwigheden.
Buiten mezelf ken ik nog 2 personen die ééntje hebben rondrijden. Met wat nu al mogelijk is, zijn ze zeer tevreden. De hardware staat er, aan de software wordt nog hard gewerkt en je ziet gewoon de mogelijkheden "groeien".
Mijn stukje gras van +/- 700m² kan ze goed de baas, enkel moeten we de kanten nog even manueel maaien. Dit omdat er nog een safety marge ingesteld staat.
OT: De prijzen van Segway zijn wel iets aantrekkelijker als we deze gaan vergelijken met Toadi. Echter werken ze wel op een totaal verschillende manier.
Dit lijkt me een goeie optie, ik heb nu een bedraad systeem, als dat eenmaal ligt is het niet zo'n punt maar ik heb nu een sproeinstallatie aangelegd en dan moet het toch grotendeels overnieuw, verder hou je altijd het risico op kabelbreuk en zie er dan maar eens achter te komen waar dat is.

Ik mis nog wel wat informatie, zoals of hij stopt als het regent of de sproeiers aanstaan, of als er sneeuw ligt....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.