Proton brengt cloudopslag Drive officieel uit voor alle gebruikers

Proton brengt zijn cloudopslagdienst officieel uit voor alle gebruikers. Proton Drive is gratis beschikbaar met 1GB opslag en het bedrijf biedt meer opslagruimte via verschillende abonnementen.

Proton Drive was al enige tijd beschikbaar als bèta voor Proton Unlimited-klanten, maar het bedrijf brengt de opslagdienst nu uit voor alle gebruikers van Proton. Gratis accounts kunnen tot 1GB opslaan op Proton Drive. Wie meer opslagruimte wil, kan voor 4 euro per maand een Drive Plus-abonnement afsluiten. In dit abonnement krijgen gebruikers 200GB opslagruimte.

Verder is Proton Drive ook toegevoegd aan het Proton Unlimited-abonnement. Hiervoor betalen gebruikers 10 euro per maand en krijgen ze naast Proton Drive ook toegang tot Proton Mail, Calendar en VPN. Voor Proton Unlimited-klanten wordt de opslagruimte in Proton Drive opgeschroefd naar 500GB.

Verder zijn de functionaliteiten van de Proton Drive gelijk voor alle gebruikers. Op dit moment is er nog geen app waarmee bestanden bijvoorbeeld vanaf een Windows-pc automatisch kunnen worden geüpload. In de roadmap die Proton eerder deelde, moet dit later dit jaar wel kunnen op in ieder geval Windows, iOS en Android. De macOS-app zal later volgen.

Proton begon als e-mailprovider, maar heeft in de afgelopen jaren zijn diensten uitgebreid. Het Zwitserse bedrijf biedt nu ook een digitale agenda aan en een vpn-dienst. De Proton Drive is de laatste toevoeging aan de online diensten van het bedrijf. Eerder dit jaar kwam Proton met een nieuwe huisstijl, om alle diensten een uniform uiterlijk te geven.

Proton Drive

Door Robert Zomers

Redacteur

22-09-2022 • 15:52

63

Submitter: Munchie

Reacties (63)

63
61
30
4
0
24
Wijzig sortering
Is er inzicht in de voorwaarden?
Waar ik op doel: is er net zoals bij OneDrive een mogelijkheid dat je data gebruikt/opgevraagd wordt?
Van hun site:
Proton Drive allows you to store your files on the Proton server network. You encrypt your files on your device, and only you (or those you authorize) can decrypt them. Files and folders are encrypted using the same PGP encryption method we use to secure Proton Mail emails.

How it works: PGP first generates a large symmetric session key, which is used to encrypt your files. This session key is then itself encrypted using an asymmetric key and a passphrase that you provide. Both the symmetric key and the password (which only you should know) are required to decrypt your data.
Encryption and decryption occur on your device only, never on our servers. This means that no one can access files you have stored on Proton Drive (except you). However, as we discuss below, an upcoming feature will allow you to securely share files without compromising end-to-end encryption.
Daarnaast is het bedrijf in Zwitserland gevestigd en is via de daargeldende wet geregeld dat ze je data niet mogen delen.
Van hun site:


[...]


Daarnaast is het bedrijf in Zwitserland gevestigd en is via de daargeldende wet geregeld dat ze je data niet mogen delen.
Dat is niet geheel waar want binnenkort https://www.edoeb.admin.c...ell_news.html#-2053438021

Een grote verandering (ten nadele van bepaalde personen) is dat het nu alleen nog maar gaat over "natuurlijke" personen. Dus als individu is de wet op jouw hand maar als (bijvoorbeeld) ZZP ben je minder beschermd terwijl uiteindelijk het over dezelfde persoon gaat.

Ook is er een essentieel verschil tussen wie de data opvraagt, al dan niet via een rechtbank of anderszins juridisch verzoek, en wie uiteindelijk bepaalde data krijgt overgedragen daarvoor. Ook het opvragen van data door externen, zoals andere landen of andere opsporingsdiensten, is gewoon geregeld en wordt enkel extra getoetst per opvraagverzoek. Voldoet de opvrager aan bepaalde eisen en is de opvraag "specifiek genoeg", dan is er nog steeds een wettelijke basis om mee te werken om die data te overhandigen.

Zwitserland is wel 1 van de veiligste/strengste landen op het Europees continent als het over data-uitwisseling gaat; het is echter zeker niet zo dat het maar als "safe haven" gezien moet worden.

/edit: ik zie nu dat er 1 URL niet geplakt is; dat had dus ook https://www.kmu.admin.ch/...ata-protection-nfadp.html moeten zijn. Hierin staan enkele punten die per 1 september 2023 (dus over een jaar) van kracht gaan worden.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 23 juli 2024 11:12]

Door de vereiste van een rechterlijk bevel wordt wel vooraf door een onafhankelijke rechter getoetst of het opeisen van data terecht is.

Als je echt niet wil dat een opsporingsdienst bij je data kan zal je het ofwel lokaal moeten opslaan ofwel helemaal niet digitaliseren.

Inmiddels ben ik tevreden gebruiker van Proton. Ik gebruik het in combinatie met SimpleLogin. Kost beiden wat maar dan heb je ook wat.
Je kunt ook een catch all instellen bij proton, dan heb je SL niet meer nodig. Moet je wel een domein hebben.
Simple login is wel veel meer dan een catch all adres hoor...
Bij Proton Unlimited krijg je SimpleLogin gratis. Plus 500 GB voor Proton Drive cloudopslag. :)
En dat is zo want ... Bron? Bij Facebook ben je af en gaan we niet langs start.
Is ProtonMail niet dat bedrijf die het IP adres van een activist naar de opsporingsdiensten lekte toen dat werd geëist?

Nou daar is je antwoord!

Feitelijk is geen enkele commerciële aanbieder te vertrouwen.

[Reactie gewijzigd door Godson-2 op 23 juli 2024 11:12]

Dat hele verhaal is compleet uit zijn verband getrokken. In feite heeft protonmail niks anders gedaan dan wat ze altijd doen:

Ze kregen een bevel van het hoog gerechtshof van zwitserland, en hadden hiernaar te luisteren. Je kunt van een email provider niet verwachten dat ze maar hun hele bedrijf opgeven voor 1 gebruiker. Ze hebben het zelfs uitgebreid uitgelegd op de website dat dit kon gebeuren ver voordat dit plaats vond.
Als ik niets heb te verbergen dan heb ik een dienst als Proton ook niet nodig. Ik vind het nut van zo'n dienst juist dat ze jou beschermen wanneer het nodig is. Als je de dienst juist gebruikt omdat je jezelf te beschermen tegen de overheid dan is het onzin om te zeggen dat zij gewoon een gerechtelijk bevel uitvoeren.

Zo heeft Meta laten weten aan landen als het VK en Australië dat ze de WhatsApp dienst zullen stoppen als die landen eisen dat het bedrijf een achterdeurtje inbouwt. Die landen trillen en beven want zoiets zou een enorme rel veroorzaken als dat het werkelijkheid zou worden. Ze durven het gewoon niet aan.

Jammer genoeg is Proton niet groot genoeg om dat soort dreigementen te kunnen uitten. Ik denk dat als ze dat zouden doen dat de autoriteiten zouden zeggen: "Nou trek de stekker er dan maar lekker uit!"

[Reactie gewijzigd door Godson-2 op 23 juli 2024 11:12]

Zo heeft Meta laten weten aan landen als het VK en Australië dat ze de WhatsApp dienst zullen stoppen als die landen eisen dat het bedrijf een achterdeurtje inbouwt. Die landen trillen en beven want zoiets zou een enorme rel veroorzaken als dat het werkelijkheid zou worden. Ze durven het gewoon niet aan.
Mag ik cynisch zijn en stellen dat wanneer ze wel een achter deuren zouden hebben ingebouwd ze waarschijnlijk zouden zeggen "... we zullen de WhatsApp dienst stoppen als landen eisen dat we een achterdeurtje inbouwen,"
Ook al heb je niets te verbergen, privacy blijft een groot goed.
Iedereen die volgens de wet opereert is in jouw ogen dus niet te vertrouwen. ;)

Aan zo'n bevel ontkom je niet anders is het inpakken en wegwezen helaas.
De wet kan per land anders zijn. Ook activisten die kritiek op de regering uitoefenen kunnen dan aangepakt worden want dat is daar tegen de wet. Ik vind dat we geen onderscheid moeten maken tussen westerse en dictatoriale landen. Je levert gewoon geen gegevens, punt uit. Of je modificeert je dienst zodat je dat niet kan doen.

Ook moet je je realiseren dat overheden je nooit gaan vertellen wat de persoon in kwestie heeft misdaan. Het kan een terrorist die een aanslag wil plegen zijn maar ook een klokkenluider zijn die corruptie van politici aan de orde stelt.

[Reactie gewijzigd door Godson-2 op 23 juli 2024 11:12]

Je zou even op de site moeten kijken voor de voorwaarden, maar protonmail kennende heb alleen jij toegang tot de data, verder niemand, dus ook protonmail zelf niet. Dit geld ook voor hun email dienst.
Anoniem: 1134149 22 september 2022 16:03
Is die 500GB nog steeds gedeeld met je mail?
Ja, Ik heb van de 510Gb al 5 gebruikt. (Hoe ik aan de 510 in totaal kom weet ik niet meer precies, volgens mij als bedankje omdat ik een betaalde Protonmail gebruiker was, dat is sinds de nieuwe huisstijl van ze. Heb ook de VPN dienst erbij gekregen. Ik klaag niet haha)
Per jaar dat je een abbo hebt krijg je er 10GB bij :)
Het klinkt misschien niet als heel veel, maar het compenseert mooi voor het mail gebruik
Ieder jaar krijg je er 10 gig bij als betaalde abonnee (wellicht minder als je een goedkoper abonnement hebt).
Anoniem: 343919 @CaDje22 september 2022 16:14
Wow, wat een goede service! Thanks!
Hier zie je wat je erbij krijgt per jaar per abbo vorm: https://proton.me/support/storage-bonus
Voor wat ik kan zien wel ja (ik heb Unlimited en zie dat de totale gebruikte opslag meer is dan de files die ik in drive heb staan (2 txt files))
Oh dit ga ik zeker overwegen! Ik wil eigenlijk een backup voor de meest belangrijke zaken (naast mijn lokale systeem en mijn nextcloud). Daarnaast wil ik mijn google services (Gmail) minderen en was ik toch al op zoek naar een vpn. Met 24 maanden is het zelfs maar 7.99 per maand. :)

Weet iemand al of de drive bijvoorbeeld WebDAV ondersteund? Enkel een web cliënt maakt het op het moment wel wat omslachtig.

[Reactie gewijzigd door evanraalte op 23 juli 2024 11:12]

Op dit moment is drive alleen nog beschikbaar via web. Maar ze gaan wel Apps uitbrengen voor Mobile en Desktop.
Als betalende gebruiker zit ik al op de android app van Proton Drive. Prima vervanger voor google drive en dropbox ed.
Dan heb je geluk (was je er op tijd bij) dat je in de Early Access kon komen. Want het zit al een tijd vol.
Borg op Hetzner Storage Box met client side encryptie?
Als Gmail gebruiker van het eerste uur, was dit voor mij de enige aanbieder die wat functionaliteit enigszins in de buurt kwam van mijn Google verslaving.
Ik ben nu een paar maanden van Gmail af, en het bevalt me prima. De balans tussen gebruiksgemak en privacy is voor mij precies goed.

Grappig dat wanneer Proton in het nieuws komt, er altijd discussies ontstaan over hoe privacy veilig Proton en de wetgeving in Zwitserland nu is. Als Meta/Alfabet/Microsoft/Amazon met iets komt, is dat vraagstuk opeens een stuk minder relevant 🤔.
Dat komt hoogstwaarschijnlijk omdat Proton zich in de markt zet als een privacy vriendelijk alternatief, en mensen om deze reden bewust voor hun diensten kiezen. Als privacy en security je selling points zijn dan gaan mensen daar over discussiëren.

Bij die andere diensten is dit voor de meeste gebruikers misschien een minder groot punt.
Ik ben zelf aan het overwegen om over te stappen. Kan jij een paar tips delen waar ik op moet letten?

Niet de basis dingen, maar juist de dingen waar je niet zo snel aan denkt?

En hoe gebruik jij het, op wat voor apparaten etc?
Ik ben 2 jaar geleden van Gmail op Protonmail overgestapt, en het bevalt me erg goed. Ik was het "meelezen" door Google helemaal beu, en ben (dus) graag bereid om met wat "cash" in plaats van "data" voor m'n e-mail te betalen.

Zoals 'voorstad' verder boven ook al aangaf, is de ervaring met Gmail vergelijkbaar. Dingen waar je extra op zou kunnen letten:
1.) De apps voor Iphone en Ipad zijn web-based, dus zonder verbinding, geen mails. Die Apps werken verder prima.
2.) Om de Mails op een Windows-desktopapplicatie te krijgen (ik gebruik Thunderbird) moet je de "Protonmail Bridge" installeren. Instructies staan op de Proton-site. Dan werkt ook dat prima.
3.) In Gmail heb ik permanent mail-forwarding ingesteld, zodat alle berichten die nog op Gmail binnenkomen, door worden gestuurd.
4.) Je zult merken dat als je je nieuwe adres mondeling aan iemand uitlegt, "@protonmail.com" niet zo bekend is, en je het af en toe zal moeten spellen. "@Gmail.com" kent iedereen... Je zou ook "@pm.me" kunnen gebruiken (zit bij je Proton-abonnement), maar dat heb ik nog niet gedaan.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Zoals gezegd, ik ben er happy mee.
Super, dank je wel voor de extra informatie. Enorm waardevol voor mij als twijfelaar, ik ga het gewoon eens proberen. Op zijn minst de gratis versie.

Mocht je een ref linkje hebben, dan mag je die pm en.
Proton Drive is gratis beschikbaar met 1GB opslag
ik heb anders nog steeds maar 500mb. dit gaat dus nog ff niet goed.
Wat ik me altijd afvraag wie de investeerders van dergelijke projecten zijn. Oa. de EU is mede investeerder via hun Horizon 2020 programma. In hoeverre is dit project echt veilig en niet beïnvloed door investeerders die zelf baat hebben bij dergelijke projecten? Het lijkt misschien paranoïde, maar deze vraag heeft al meermaals de hidden agenda duidelijk gemaakt van dergelijke Robinhood initiatieven...
Dat klinkt idd wat paranoïde ja.

Dit is niet echt een RobinHood initiatief, je betaald gewoon centjes voor hun diensten (als je meer wil dan free) en ze zijn ook zeker niet de goedkoopste.
En de free abo's zullen wel een opstap zijn voor veel mensen om te gaan betalen voor de Proton diensten.

Ergens moet ik iets gaan vertrouwen, ze laten zich onafhankelijk auditen, ze zijn zeer transparant over hun bedrijfsvoering en ja.. is dat allemaal waar?? ergens is er een punt dat ik het niet meer kan checken in ieder geval. Als ik me daar zorgen over zou moeten gaan maken, ga ik wel weer over op pen en papier en een kluis in huis..

Wat ik in ieder geval wel weet.. is dat 'gratis' diensten als gmail, hotmail niet zuiver op de graat zijn als het gaat om vertrouwen.
Anoniem: 343919 22 september 2022 16:15
Ben heel blij met de Protonmail en het is een vrij nieuw bedrijf. Ben ook blij met die Drive. Ik hoop alleen wel dat er ook snel een desktop/mobile app komt. Dan is het helemaal bruikbaar.
Edit:
https://proton.me/blog/2022-roadmap

Komt er wel aan hoor.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 343919 op 23 juli 2024 11:12]

Mwoa nieuw? Ze zijn al bijna tien jaar oud op dit moment.
Als klant van Proton (gebruik hun betaalde service nu al 2 jaar met heel veel plezier) ben ik hier blij mee, een top dienst wat je geld ook gewoon waard is.
Het is ongetwijfeld veilig - maar ik heb ietsje meer data nodig dan het grootste aanbod in dit lijstje.
Maar op zich als we stellen dat de belangrijke data daarop moeten, dan zou ik wel ruim met die 500GB rondkomen. Voor 120€ per jaar krijg ik 100x meer dan bij mijn huidige mail-provider, voor amper het 3 voudige. Dat is niet onaardig. Dit is natuurlijk wat appels met peren vergelijken - want mijn huidige provider biedt wel een aantal zaken die proton nog niet doet, of anders doet.

Dit is een onderzoekje waardig.
Volgens mij is Mega veel beter want je krijgt 32GB bij de free-tier.
Voor een gratis dienst zijn er wel meer alternatieven te bedenken. Dat is niet per se interessant voor mensen die bewust gebruik maken van Proton.
Met end-to-end encryption? Noem er eens een paar?
Het geeft te denken waarom zij een stuk goedkoper zijn dan een aanbieder in Zwitserland (met strenge privacy wetgeving).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.