Proton VPN krijgt Arm-versie voor Windows

Proton VPN krijgt een Arm-versie voor Windows-apparaten. Deze was al beschikbaar als bèta, maar is nu uitgekomen voor alle gebruikers. Het Zwitserse bedrijf toont daarnaast een roadmap met nieuwe features die deze winter verschijnen.

De Arm-versie van Proton VPN is vanaf dinsdag te downloaden, zo schrijft Proton in een blogpost. De app biedt 'alle functionaliteit die gebruikers verwachten' en ondersteunt 'de belangrijkste beveiligings- en privacyfuncties' van de vpn-dienst, zo claimt het bedrijf. De app is daarmee geschikt voor Windows-apparaten met een Snapdragon-soc van Qualcomm; momenteel is dat het enige bedrijf dat Arm-chips voor Windows-apparaten levert.

Proton deelt daarnaast een roadmap met functies die komende winter naar Proton VPN komen. Zo krijgen meer Proton VPN-apps ondersteuning voor het IPv6-protocol. Momenteel wordt die functionaliteit alleen aangeboden in de browserextensie en Linux-versie van de dienst. De macOS- en Linux-apps van Proton VPN gaan daarnaast port forwarding volledig ondersteunen.

Verder krijgen de iOS- en iPadOS-apps een gastmodus, waarmee de vpn gebruikt kan worden zonder in te loggen. Dat is momenteel al mogelijk op Android. De Windows-, iOS- en iPadOS worden ook vernieuwd. Deze krijgen nieuwe functies, waaronder de mogelijkheid om vpn-servers te sorteren op basis van load.

Proton VPN Arm-versie voor Windows

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

05-11-2024 • 12:00

82

Lees meer

Reacties (82)

82
82
27
5
0
49
Wijzig sortering
Ik begrijp nooit waarom VPN diensten zo populair zijn. Ik kan alleen bedenken dat regio blokkades omzeilen nuttig kan zijn voor een klein groepje mensen. Maar volgens mij haal je alleen maar weg dat de je provider niet kan zien wat je doet. Of mis ik iets?
Wat Proton hier zelf over zegt:
Why do I need a VPN?
VPNs encrypt your internet traffic to protect your browsing activity from prying eyes. We recommend everyone use a VPN when connected to the internet. Here’s why:

• Browse anonymously online and prevent websites from tracking you across the internet
• Access censored content and use the internet without restrictions
• Stop internet service providers from seeing which websites you visit and selling that information to advertisers
• Block untargeted government surveillance

VPNs are also useful for:
• Streaming and accessing geo-blocked content
• Gaming and avoiding bandwidth throttling which slows down your connection
• Secure P2P file sharing
Voor mij zijn hiervan twee belangrijke redenen:
1) Je zorgt dat al je dataverkeer versleuteld is, en niet alleen internet via de Browser (d.m.v. https)
2) Je omzeilt IP-tracking en voorkomt dat commerciële bedrijven je advertenties kunnen aanbieden o.b.v. het surfgedrag op je IP-adres.
En hoeveel internet verkeer naast https heb je dat niet versleuteld is? Bijkomend is je verkeer hier door niet ineens magisch versleuteld, want bij je VPN provider gaat het alsnog onversleuteld het internet op! Je ISP kan het niet inzien, maar die goedkope VPN provider met hoofdkantoor in een exotisch land dat 0 bescherming voor je rechten heeft, die kunnen ineens wel alles zien.

En bijna niemand doet aan IP tracking daar consumentenlijnen over het algemeen dynamische adressen hebben.
Hebben consumentlijnen dynamische adressen? Ik was juist in de veronderstelling dat allerlei grote ISP's juist statische adressen gebruikten, onder het mom 'veiligheid'. Terwijl het eigenlijk een manier was om vooral advertentiebedrijven tegemoet te komen (en uiteraard big brother). Ik moet je enige vorm van bronvermelding verschuldigd blijven, omdat dit echt zo in mijn hoofd zat, en ik me realiseer dat dit gebaseerd is op een ongefundeerde overtuiging aan mijn kant. Maar ik was vast in de veronderstelling dat dit zo was. Ook omdat je vaak klachten hoort van gamers die op IP geband worden etc. Wanneer we allemaal gezellig dynamische adressen hebben (zoals vroeger), dan gaat die vlieger niet op bij de gamestudio's natuurlijk.
Het wordt allemaal gelogd waardoor het niet meer uitmaakt of je IP statisch of dynamisch is. Als de opsporingsdiensten vragen aan je ISP wie zit achter het IP 1.2.3.4 op 1 oktober 2024 16:00 CET dan kan je ISP dat allemaal netjes overhandigen aan de politie ook al heb je inmiddels een ander IP-adres.
Volgens mij is het niet zozeer gemene isp, maar dat het erg lastig IP addressen te roteren als de ipv4 adressen op zijn. Vlgns mij is mijn ipv4 adres echt al jaren hetzelfde
Ik wist niet dat Zwitserland een exotisch land was ;)

(Proton komt uit Zwitserland)
En hoeveel internet verkeer naast https heb je dat niet versleuteld is?
Al het andere.

Uit alle onderliggende protocollen die niet versleuteld zijn zoals dns is genoeg data te halen.
Al zijn ze recent overgegaan tot non-profit, Proton heeft (had?) hier natuurlijk commercieel belang bij.
• Browse anonymously online and prevent websites from tracking you across the internet
Voornamelijk deze zit mij niet lekker omdat het een enorme versimpeling van de waarheid is. Dit doet mensen denk dat zolang de VPN ingeschakeld is ze privé zijn, maar zo simpel is het niet.

Als je echt privé wil zijn moet je de VPN gebruiken in combinatie met nergens inloggen, uitgezonderd burner accounts die niet persoonlijk te herleiden zijn omdat je deze enkel gebruikt over de VPN, en het wipen van browserdata elke sessie. Daarnaast moet je browser fingerprint zo generiek mogelijk zijn, installeer dus geen rare extensies en ga niet lopen hacken aan je adblock en browser configuratie onder het mom van privacy of security. 99% van de VPN gebruikers doen dit niet en zijn dus niet echt anoniem on het web.
De VPN staat je toe om anoniem het internet op te gaan. Dat mensen vervolgens een dozijn aan dingen doen die ze mogelijk identificeerbaar maakt ligt niet aan proton
anonimiteit is echt kul, ten eerste moet je dus je vpn Provider vertrouwen en ten tweede tracking hoeft allang niet meer via je IP. Er zijn tig andere manieren zoals cookies en je browser fingerprint. Kijk hier maar eens:
https://amiunique.org/fingerprint

Bijna 3 miljoen fingerprints in de database en mijn browser wordt nog steeds als uniek gezien dus je kan daar iemand tracken puur op basis van de browser. Commerciële VPN hier in NL is eigenlijk niet nodig, in publieke ruimtes gebruik je mobiele hotspot en voor werk gerelateerde zaken gebruik je de VPN of iets vergelijkbaars van je werk.

Ja je ISP kan dan niet zien dat je op pornhub zit maar om daar weer jaarlijks 60 euro voor te spenderen? Voor minder vrije regimes ja dan heeft het echt nut, maar hier voor NL is het puur voor piraterij of omzeilen van geoblokkades.
Het is heel eenvoudig om een eigen vpn server op te zetten met een hosting provider zoals Vultr bijvoorbeeld.

https://blogs.vultr.com/Deploy-your-own-VPN-Server
https://techwiser.com/how-to-setup-your-own-vpn-server/

Of als je een beetje meer uitdaging wilt een DiY oplossing gebaseerd op OpenBSD.

https://networkfilter.blo...rovider-with-openbsd.html
https://marcocetica.com/posts/wireguard_openbsd/
https://nox.im/posts/2021...wireguard-vpn-on-openbsd/

Met docker en protonvpn
https://networkfilter.blogspot.com/2018/

[Reactie gewijzigd door fuzzyIon op 5 november 2024 22:29]

Ja je ISP kan dan niet zien dat je op pornhub zit [...]
Met een VPN kan ook de beheerder van de kerk-WiFi dat niet meer zien. Of je baas.
Het hotel waar je zit kan het ook niet meer blokkeren om zo hun eigen betaalkanalen van meer klandizie te voorzien.
Extra beveiligingslaag als je op een publieke WiFi zit, dan wil je ook een VPN aan hebben.
Dat is echt nonsense en bangmakerij van de VPN providers. Alles gaat tegenwoordig via TLS: Google, Outlook, Gmail, Tweakers, ga zo maar door. Die TLS encryptie is veilig, ook op publieke WiFi.

In apps op je telefoon, zoals die van de bank, zit nog een extra laag controle met certificaat pinning.

Nee, een VPN is echt niet nodig als je veilig wil internetten op publieke WiFi.
De encryptie helpt enkel binnen de site zelf. Dus ze weten bijvoorbeeld niet wat je doet in Outlook maar ze weten wel dat je op Outlook zit. Net dat deel bescherm je ook met een VPN, ze kunnen niet meer weten op welke sites je zit. Afhankelijk op welke sites je rondhangt op welke locatie kan dat wel tellen ;).
Net dat deel bescherm je ook met een VPN, ze kunnen niet meer weten op welke sites je zit.
Je "beschermt" niets.
Je verplaatst wie kan zien op welke sites je zit van dat wifi netwerk naar je VPN leverancier.

Als je je VPN provider vertrouwd is dat is een prima geldig argument om een VPN te gebruiken verder, maar ik vind de hele manier waarop die VPN's in de markt gezet worden als een security product problematisch, om de simpele reden dat het dat gewoon niet is.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 5 november 2024 15:11]

Volgens mij is het potentieel ook tegen sleepnetters. Je hebt wel gelijk met dat als je je ISP minder vertrouwt dan je VPN-provider, dat dit dan geldig is, maar dat er dus wel altijd iemand is die dit ziet.

Ik weet dat oa in de VS ISP's je surfgedrag echt voor commercieel belang bijhouden, daar is de business case voor een VPN al wel makkelijker te maken omdat die wellicht wel sneller betrouwbaar is.
Ik weet dat oa in de VS ISP's je surfgedrag echt voor commercieel belang bijhouden, daar is de business case voor een VPN al wel makkelijker te maken omdat die wellicht wel sneller betrouwbaar is.
En waarschijnlijk wordt de marketing 1:1 overgenomen naar europa waardoor we dit soort claims krijgen
Daarnaast moet je er vanuit gaan dat alles versleuteld wordt verzonden. Dat is in de meeste gevallen wel zo, maar toch niet altijd. Met een VPN weet je zeker dat het verkeer niet zomaar afgelezen kan worden. Uiteraard moet je je VPN provider dan wel volledig vertrouwen :)
Met een VPN weet je zeker dat het draadloze verkeer tussen apparaat en access point, en tot aan de VPN provider niet zomaar afgelezen kan worden.
Fixed. Vanaf de VPN provider kan het alsnog onversleuteld het internet overgaan, ongeacht of je je VPN provider vertrouwt.
Via kabel kan je werkgever of provider alsnog je verkeer afleiden dus hoeft enkel niet draadloos te zijn.
Je werkgever mag dat niet, je ISP mag dat ook niet. Je privacy is beschermd. Maar ben je daar ook zeker van bij een goedkope VPN provider die blijft draaien op geld van durfkapitalisten? Dat moet ooit ook geld binnen brengen.
De hoofdaandeelhouder van Proton is de Proton Foundation een stichting zonder winstoogmerk. Ze zijn aan het transitioning naar een compleet non-profit model:

https://proton.me/blog/proton-non-profit-foundation

Daarnaast heeft Proton v.z.i.w. geen durfinvesteerders, ze zijn begonnen met crowdfunding 10 jaar geleden voor protonmail en hebben toen van 10,000 particulieren een half miljoen opgehaald. Verder zijn zijn opgericht door wetenschappers van CERN, zijn hun apps opensource en hebben ze een duidelijke mission statement.

Ik zit zelf nu een jaar of vijf bij Proton met een Ultimate abo. Gebruik nu alle apps van hun en dat werkt prima. Ben het wel eens dat die VPN reclames die je op YT vaak ziet over VPN aanbieders grotendeels bullshit zijn. VPN starten en 1x inloggen met een account op een website en dag anonimiteit. Veel mensen snappen dat niet en hebben er dus weining aan.

Ik gebruik de VPN zelf eigenlijk vooral op mijn server om nog bij bepaalde indexers te kunnen, en als ik de op de server de 'zeilen uit zet om te gaan varen' ;) Op PC/laptop zelf eigenlijk alleen als ik ergens een regioblock tegenkom.
Dat het niet mag staat los van dat het wel kan. Niet mogen en effectief niet doen zijn jammer genoeg twee verschillende zaken.
Verder zijn vele werkgevers zelf niet in controle van hun netwerk maar ligt dit vaak bij gebouwbeheerders of bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Het is wel zo dat je tunneltje ten einde loopt bij je VPN provider. Vanaf daar loop je inderdaad terug in je blootje.
En dan zit je bij een VPN partij die deze gegevens weer doorverkoopt...
Is dat met DoH niet ook te ondervangen?
De vraag is alleen: welke publieke wifi is dat? Of zit je op iemand zijn device met hetzelfde SSID?
Vliegvelden, treinen, bedrijven waar ik op bezoek ben. Dat soort WiFi.

Prima te gebruiken omdat mijn laptop en telefoon netjes via TLS verbinden met die diensten.
Dit soort netwerken zijn niet per se te vertrouwen en dan kan het zomaar zijn dat jij netjes met TLS naar een andere website verbindt dan je dacht ;)
Vertel eens even hoe dat kan. Een MITM attack is niet mogelijk. Ja, in theorie kan de DNS een ander IP terug geven, echter zal mijn browser of andere client het TLS certificaat niet accepteren.

Met HSTS headers zal mijn browser gewoon netjes via TLS verbinden en nieuwe browsers proberen eerst HTTPS ipv HTTP.

Nee, het is echt onzin dat publieke WiFi super gevaarlijk is en niet te vertrouwen. Dat WAS zo toen we onze mail nog via POP3, IMAP en HTTP op haalde en via unencrypted SMTP aan het versturen waren.

Maar een website bezoek via TLS/HTTPS is gewoon veilig op dergelijke WiFi en je bent niet om de tuin te leiden.
en DoH icm ECH zou hier wellicht ook nog in kunnen helpen
Zeker, die maken het nog extra veilig. Als is reguliere DNS ook prima icm DNSSEC.

Maar nog steeds: Even iemand voor de gek houden met een DNS-spoofing gaat gewoon niet zo makkelijk. Een TLS client gaat gelijk 'zeuren' zodra de CA-chain niet matched.

Mijn standpunt blijft ook: VPN is leuk, maar het is echt geen vereiste om veilig het internet op te gaan.
Gebruikelijke browsers, zoals chrome hebben gewoon certificate pinning.

ECH is een geweldig concept om identificeerbare info zoals welke domeinnamen je bezoekt te verbergen maar hellaas ondersteunt bijna geen enkele website het. In het verleden had cloudflare het standaard aan voor websites die de gratis versie gebruiktr maar daar stopte ze ook gauw Mee. Miss is het terug geen idee

[Reactie gewijzigd door Niema op 5 november 2024 17:04]

Op TLS beveiliging valt ook nog wel een en ander aan te merken. Buiten de lange reeks beveiligingsissues vertrouw je veel root certificaten en dat kan nog wel eens mis gaan. Verder heb je ook zaken als side channels. Het is bijvoorbeeld mogelijk om gesprekken te reconstrueren van getimede pakketjes omdat die inzicht kunnen geven in de gebruikte frequenties van een stem. VPN is dan een extra laag bescherming die je toepast. Het is minder van belang nu de meeste sites beschermd zijn, maar dat maakt het nog niet nutteloos.
Nu zal het minder impact hebben, gelukkig.
Jaar 2009 heb ik eens Man in the Middle getest. Toen kon je enorm veel zien.
Dat is 15 jaar geleden. Sinds die tijd is er echt heel veel veranderd.
Dan gebruik jij maar geen vpn, zodra jij op mijn EvilAP inlogt en doorklikt bij een certificaat foutje dan ben jij de mijne :-)
Met alle liefde :-) Sowieso hebben browsers het "doorklikken" echt veel moeilijker tot onmogelijk gemaakt.

Outlook en Teams van mijn werk kom je sowieso niet tussen, daar heb je niet eens de optie om een ander certificaat te accepteren.

Zelfde geld voor apps op bijv een iPhone, ook daar heb je niet even de optie een ander certificaat te accepteren.
En wat als deze wifi een eigen dns server heeft welke jou naar phishing sites leidt? Jij braaf je inloggegevens invullen. Nee publieke wifi is niet veilig.
Hoe dan? Zoals ik eerder aan gaf: De browser gaat dat niet accepteren omdat het SSL certificaat niet geldig is.
Bij browsen wordt alleen de inhoud van de sites versleuteld. Niet de metadata, zoals welke sites je bezoekt.
Zo kan de beheerder van de kerk-WiFi zien dat iemand naar Pornhub browst of de Grindr app gebruikt.
Klopt. Maar dat is nog niet zo dat daarmee publieke WiFi dus onveilig is. Nu kan je VPN provider zien dat je Grindr gebruikt.
Dat zal die VPN-provider in Zwitserland weinig uitmaken. Meneer Pastoor daarentegen...
Dit was relevant 15 jaar geleden toen de meeste websites nog alles over HTTP deden, tegenwoordig gaat alles over HTTPS, een aanvaller kan dit niet spoofen tenzij ze al toegang hebben tot je machine om nieuwe root certs the installeren, je browser zal een ongeldig certificaat weigeren.
Kan ook geen kwaad om te gebruiken als je in een gedeeld Wifinetwerk zit zoals een luchthaven of het netwerk op je werk. het is natuurlijk enkel maar nuttig als je een betrouwbare VPN partner hebt. Het heeft geen zin als deze zelf je data zou doorverkopen.
Sterker nog, vpn voegt niet zoveel toe aan de beveiliging. Alles gaat versleuteld het internet op, tenzij je nog ergens een http verbinding gebruikt. Als het gaat om apps kun je ook niet zomaar als man in the middle optreden door certificate pinning, wat door goed ontwikkelde apps gebruikt wordt en hopelijk ook voor bankieren apps.
Wellicht mis ik nog ergens iets? Maar voor zover ik weet heb je tegenwoordig niet meer zoveel aan een vpn verbinding ter beveiliging en is het vooral een stukje marketing van de aanbieders.

Ik denk dat vrijwel de enige reden om vpn te gebruiken is om verbinding te maken met bijvoorbeeld een kantoornetwerk van buitenaf, of als je thuis één en ander hebt draaien waar je op een veilige manier bij wilt kunnen (1 open poort voor vpn in plaats van meerdere poorten open voor al je services).

Daarnaast kun je het natuurlijk gebruiken om gebruik te maken van diensten die regiogebonden zijn, zoals streamingdiensten die verschillende content laten zien afhankelijk van je locatie.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 5 november 2024 12:31]

Alles gaat versleuteld het internet op
Helaas komt het toch nog wel eens voor dat applicaties onversleuteld gegevens over het netwerk heen sturen.
Ik dacht dat in 2018 dit nog een ding was met advertenties in vershillende dating applicaties.

Of ik mijn data dan wel zou toe vertrouwen aan een VPN is een andere vraag. Maar zeker niet alles gaat versleuteld het internet op
Pentesten. Dan zijn vpn verbindingen cruciaal. Of als dissident in een dictatoriaal land.
Een pentestorganisatie zal echter toch zijn eigen VPN opzetten. Het is erg prettig voor pentesting dat deze aanvallen vanuit voorspelbare IP-adressen komen.

Je zal iniedergeval zeker niet zomaar verkeer gaan routen via een willekeurige VPN-provider. Dat is niet netjes richting die VPN-provider (die zullen dan ineens meer abuse meldingen binnenkrijgen). En daarnaast wil je ook niet zomaar een derde partij laten weten welke organisaties je aan het onderzoeken bent (wat een VPN-provider daar gemakkelijk uit zou kunnen halen).
Je kunt met een VPN ook "in een ander land zijn" waardoor je bijvoorbeeld toegang kunt krijgen tot regiogebonden nieuws of media.
Werkend in de e-commerce business gebruikt bijna iedereen VPNs om campagnes/zoekresultaten in specifieke landen te checken.
En om de Spotify blokkade op het kantoor netwerk te omzeilen natuurlijk :Y)
Sorry wacht, wat?
Spotify blokkade? Waarom?
Geen sabam willen betalen, natuurlijk. Die 100€ op een jaar steekt de baas liever in eigen zak.
Ugh.... gezellig met zijn allen naar de radio luisteren of kantoortuin gekakel, lijkt me top voor productiviteit.

Maar serieus ook al als het personeel met een headset/oortjes luistert?

[Reactie gewijzigd door itContinues op 6 november 2024 08:26]

De grote baas op het hoofdkantoor stond het niet aan dát iedereen oortjes in had. Had de mannen van het netwerk beheer gevraagd of er een specifieke reden voor was, een hun antwoord was "dont ask!"
En natuurlijk werk jij dan ook in een kantoortuin...
Klinkt in ieder geval als een topwerkgever.

[Reactie gewijzigd door itContinues op 6 november 2024 09:10]

gebruik 'lokaal' vpn;
- in buitenland nederlandse diensten kunnen gebruiken
- bij onbeschermd netwerk 'versleuteld' kunnen internetten
- prive-diensten (thuis server) extern benaderen.

imho is de rest marketing (zogenaamd beter beschermd / minder gehacked / phishing etc. ... marketing) 9/10x is het menselijke fout waardoor jouw data misbruikt wordt. Standaard credentials, inloggen op netwerk waarvan jij eigenaarschap niet draagt etc.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 5 november 2024 12:21]

Torrent sites voor illegale downloads, content kijken bij streaming services die regio locked is.
"Maar volgens mij haal je alleen maar weg dat de je provider niet kan zien wat je doet."

Precies. En dat zou al kunnen verklaren waarom VPN diensten zo populair zijn.
Ik gebruik zelf VPN omdat het (veel van) de reclames blokkeert en omdat ik niet wil dat onze overheid mee kijkt wat ik doe op internet, niet omdat ik zozeer echt iets te verbergen heb, maar voornamelijk omdat ik vind dat het de overheid niks aangaat wat ik doe en ik sleepnet wetgeving op deze manier wil omzeilen.
Ik heb proton vpn standaard op mijn smartphone aanstaan. Al het internetverkeer loopt via vpn en is dus versleuteld.
De reden dat ik dat ben beginnen doen is vanaf dat ik een documentaire over de stingray phone tracker zag.
Iedereen met genoeg geld en technische kennis kan dergelijke aanval uitvoeren.

[Reactie gewijzigd door El_Bartholomew op 6 november 2024 04:13]

De enige geldige usecase voor een commerciële VPN is een gewone gebruiker die vaak op openbare wifi zit. Voor alle andere doeleinden (meer veiligheid, anonimiteit, toegang tot je thuisnetwerk van buitenaf) wil je toch zelf een VPN hosten.
Als je zelf een VPN host kun je juist niet meer anoniem internetten. Immers ga je dan nog steeds het internet op via een IP adres dat alleen jij gebruikt. Gebruik je een commerciële VPN dan wordt dat IP adres gedeeld met tientallen / honderden anderen.
Tja, als je je anoniem waant bij een commerciële VPN die op last van de overheid gedwongen kan worden om maandenlang jouw internetverkeer te loggen en aan ze te overhandigen zonder jou iets te mogen vertellen dan moet je dat zelf weten.
Ik gebruik liever een VPS in een land waar geen van de Europese/Amerikaanse etc overheden iets te zeggen hebben, dan maar een IP-adres dat te volgen is.
Je zou evt. van daaruit nog het TOR-netwerk op kunnen gaan of weer een andere VPN kunnen aanhaken, maar alleen een commerciële VPN heb je geen reet aan tenzij het alleen voor bescherming op het lokale publieke netwerk van McDonalds of Starbucks is.
Nou ja, Proton zit in ieder geval als bedrijf in Zwitserland.
Je mist niets. Want nu moet je een random VPN provider gaan vertrouwen met je verkeer terwijl je normaal gewoon je ISP (Vast en Mobiel) moet vertrouwen. Uiteindelijk gaat het verkeer ergens gewoon het internet op.
Misschien besluit je na wat speurwerk wel dat VPN provider X meer te vertrouwen is dan het WiFi toegangspunt van een willekeurig café.
Of misschien besluit je dat een willekeurige VPN provider in land A, met een tunnel naar land B te verkiezen is boven een willekeurige ISP of internetcafé in land X.
Yup. Je kunt dingen zien die je in Nederland niet kunt zien. Omdat sommige grote aanbieders die vervelende Europese regeltjes niet implementeren omdat ze genoeg omzet halen.

Voor veel bedrijven is een inbel-vpn verplicht zodat ze als "interne" gebruiker alles kunnen doen wat ze op kantoor ook doen.

Had je vroeger veel open verbindingen, http i.p.v. https waardoor je wel eens een username/password kon vinden, nu is vrijwel elke app en elke website versleuteld. Het is dus veel minder interessant om data te scrapen.
Ik gebruik de VPN enkel en alleen om F1 te kijken op de SRF, de Zwitserse TV. Lukte tot begin van seizoen ook om F1 te kijken op het Oostenrijkse Servus en de Belgische RTBF Auvio. Die laatste twee hebben nu een blokkade voor "mijn" VPN verbinding.
Bij het uitzoeken van de VPN weet je niet of die door het buitenlandse TV station wordt geblokkeerd of niet. Met de Avast VPN die ik voor nog geen tientje had aangeschaft voor een jaar gebruik lukt de SRF gelukkig nog steeds. Ik weet dat er veel aan te merken is op Avast, maar voor enkel een F1 race en de kwalificaties kijken vind ik het niet zo'n probleem. Ik heb meer problemen met de hoge abonnementsgelden voor F1 TV en Viaplay.
Ik gebruik 2 soorten VPNs:
1) een self-hosted VPN voor wanneer ik niet thuis ben en toch verbonden wil zijn met het thuis-netwerk (nextcloud, mympd, ssh);
2) een publieke VPN voor bittorrent.
Je besteed het meekijken van je provider uit aan een andere private, commerciële partij. Dat is alles..
Of je besteedt het meekijken van de WiFi-beheerder van een internetcafé uit aan een andere partij. (Proton VPN is niet commercieel.)
Die VPN provider kan je vooraf uitzoeken en besluiten dat de hem vertrouwt of dat meekijken vanuit het land waar deze zich bevindt voor jou niet schadelijk is. Voor de locatie vanwaar je via een WiFi acces point het internet op gaat kan je veel minder makkelijk besluiten of deze te vertrouwen is of niet.
Dat klopt, maar je kunt zelf op je eigen systeem vaak nog wel DNS-over-HTTPS kiezen, afhankelijk van je device heb je daar ook nog privacy relaying in (zoals bijv. iPhone dat heeft), publieke wifi moet je hoe dan ook mijden. Ja een VPN helpt daar wel maar zonder een aparte VPN-aanbieder te kiezen kun je soms ook wel gewoon een VPN naar je router thuis instellen. Dan hou je alles zélf nog steeds in de hand.
- Netflix/diney plus/Spotify/ fornule 90% goeskoper door een ander land te spoofen
- bang dat je isp provider je volgt doormiddel van bijvoorbeeld niet geencrypted sni informatie waardoor valt te zien welke sites je zoal bezoekt https://en.m.wikipedia.org/wiki/Server_Name_Indication
- generieke anti tracking. Talloze sites gebruiken nog steeds IP tracking en die effectiviteit wordt bevorderd door het tekort aan ipv4 adressen. Ja wordt nog steeds ipv4 gebruikt. Vraag maar aan twitch
- idd geolocks

Ik denk dat de primaire motivatie voor mensen anti tracking is, maar dat het ook veel wordt misbruikt voor goedkope digitale abbos, geo blocks omzeilen, IP bans in games omzeilen, Netflix account sharing met teveel mensen en torrentin van gecoipyrighte materialen

Al met al is het ong €5 per maand en is het niet erg lastig het terug te verdienen

[Reactie gewijzigd door Niema op 5 november 2024 16:54]

Ik gebruik het voor het downloaden van films en series.
Een van de krachtigste functies van Proton VPN vind ik dat je bijvoorbeeld een wireguard configuratie bestand in een gespecialiseerde router kan laden waardoor alles "achter" de router door die VPN gaat. Dat scheelt een hoop instel gedoe op smartphones en tablets op vakantie. Soms zit er op het hotel een stream cap op, of moet je per apparaat betalen. Toch handig als je een dienst gebruikt die alleen in Nederland benaderbaar is.
Werkt ook met bv. Mullvad en IVPN, en volgens mij bij elke VPN-dienst die je een conf-bestand geeft en het adres van de socks5-proxy publiceert. Het IP-adres van die laatste is het netwerk voor het adres van je eigen peer waarnaar je routes creëert.

Uitleg voor Mullvad (of IVPN).

Voordeel van Mikrotik RouterOS is dat je het switchen tussen verschillende peers kan vergemakkelijken via scripts. Heb zelf ooit alle +/- 470 peers, hun adressen en hun routes toegevoegd. Nou via bash script een commando over SSH naar de router sturen en voila. Bepaalde server, random server, random server in bepaald land, server waarvan ik weet dat een bepaalde dienst hem niet blokkeert, het kan allemaal...

P.M. me voor de lijst van RouterOS-commandos die je kan copy-pasten na veranderd te hebben wat je moet veranderen.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 6 november 2024 00:56]

Ik gebruik deze VPN al een aantal jaar, zeer tevreden; behoorlijk snel en goede handleidingen/beschrijvingen.

Ze gaven bij de start van de oorlog van Oekraïne/Rusland, gratis VPN accounts weg.
Dit ging op vertrouwen dat je als niet Oekraïner er geen gebruik van maakte. (Erg verleidelijk :9 )
Het feit dat het een nieuwsartikel krijgt dat een Windows app ARM support krijgt, suggereert dat dit een bijzonderheid dus is. Betekend dit dat ARM voor Windows wederom dood is? 😭
Nu nog support voor Windows S.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.