Proton brengt VPN-app uit voor Apple TV en maakt die compatibel met Vision Pro

Proton brengt zijn Proton VPN-app uit voor tvOS van Apple en maakt bovendien de app voor de iPad compatibel met de Vision Pro-headset. De app is alleen beschikbaar voor betalende klanten van het bedrijf.

De tvOS-app heeft een nieuwe interface ten opzichte van andere apps voor bediening met een afstandsbediening, zo meldt Proton. Bovendien zijn de iconen veel groter. Na het inloggen kunnen klanten een server kiezen om verbinding mee te maken. Proton belooft dat het kijken van 4k-materiaal zal gaan zonder bufferen of haperingen.

De iPad-app wordt bovendien compatibel met de Vision Pro-headset, waardoor klanten met de VR-headset ook daarin de VPN-dienst van het Zwitserse bedrijf kunnen gebruiken. Voor het gebruik van de app is een abonnement nodig. Het gaat om Proton VPN Plus, Proton Unlimited en Proton Visionary, zo meldt het bedrijf.

Proton VPN voor Apple TVProton VPN voor Apple TV

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

30-10-2024 • 12:00

29

Reacties (29)

29
29
13
0
0
14
Wijzig sortering
Kan iemand toelichten wat de use case van een VPN-client op de AppleTV is? Is het dan mogelijk om een VPN-tunnel op te zetten met bijvoorbeeld een externe Plex-server zonder die server direct aan het clearweb te hangen?
Dit was ik ook net aan het typen voordat ik jouw post zag. Ik ben ook erg benieuwd naar 'legitieme' doelen. Dus niet de streaming-content van een ander land bekijken. Ik wil daar ook geen discussie over opstarten, maar ik bedoel dus. Buiten dat. Wat is een legitiem doel?

Wat @-Tim- schrijft is er allicht één, naar je Privé-Plex die je niet plat aan het grote-boze-internet wilt hangen.

Al het verkeer (op DNS na), van en naar een Apple TV is versleuteld met https. Dus dat lijkt me geen reden?
Als je met 'legitiem doel' bedoelt '100% legaal', dan zijn er niet zoveel toepassingen buiten misschien graag je publieke IP te willen verbergen voor tracking etc.

Als 'legitiem doel' is 'iets mogelijk/makkelijker/minder risicovol maken' dan zijn er genoeg toepassingen te verzinnen. Zoals je zelf zegt geoblocks omzeilen, streamen vanaf een seedbox, IPTV via een land dat streams niet snel uit de lucht haalt, etc. Dat die toepassingen niet allemaal legaal zijn en/of grijs gebied maakt voor Proton VPN niet uit, die willen jou gewoon die service verkopen.
Je publieke IP te willen verbergen voor tracking etc.
Deze had ik inderdaad geen rekening mee gehouden. Deze vind ik inderdaad legitiem in deze tijd waar je ongevraagd door tig partijen wordt getracked.

Dat die VPN-providers het geen bal interesseert wat je er mee doet, snap ik wel. Als ze zich er mee gaan bemoeien, kunnen ze vast in een bepaalde gebieden mede verantwoordelijk gehouden worden voor zaken die niet goed zijn, en dan hebben ze natuurlijk ook een veel zwakker verkoopargument.

Ik heb het altijd erg discutabel gevonden dat ze een verkoop-argument hebben dat ze niet loggen en dus ook niets aan overheden of ander derden kunnen overdragen. Dat voelt ergens een beetje alsof je doelbewust crimineel gedrag promoot. (en dan heb ik het natuurlijk over heftigere dingen dan een Netflix-serie uit Zuid-Korea kijken.)

Maar goed. Die tracking is er inderdaad één.


In dit kader moet ik ook altijd denken aan Tom Scott: Die verwoord het wel goed vind ik. (en ludiek op zijn manier)
YouTube: This Video Is Sponsored By ███ VPN
Wat noem je "legitiem"?
Buiten het beschermen van persoonlijke data worden VPN's toch vooral gebruikt voor doeleinden die in het land van gebruik niet "legitiem" zijn, maar moreel gezien misschien wel.
Hiermee zou je bijvoorbeeld ook een geïmporteerde AppleTV in China kunnen gebruiken om YouTube te kijken.
Dan is de vraag of je het omzeilen van de Chinese firewall "legitiem" noemt.
Ter volledigheid: Ik heb het hier specifiek over een VPN op een Apple TV. Dus inderdaad 'legitiem gebruik' op een Apple TV.


Als we het eventjes breder trekken. Dus VPNs (voor particulieren) in z'n algemeen (en dan bedoel ik
dus de commerciële diensten. Niet een VPN naar je eigen huis voor je telefoon.):

Los van het feit dat een VPN in de huidige tijd, als het gaat om persoonlijke data beschermen niet zo heel veel meer toevoegt? Iedere site die https is, is al versleuteld. De inhoud van de pagina's is dus niet zichtbaar voor je ISP/netwerkbeheerders. Ook niet als je op een openbare hotspot zit. Hooguit 'welke' site je bezoekt. (en dit 'kan' een ding zijn natuurlijk!) - En die openbare hotspots zouden je in principe naar een andere site kunnen doorsturen natuurlijk.

En uiteraard zijn er dus omstandigheden, waar je bijvoorbeeld iets wilt verbergen van je ISP of de netwerkbeheerder. En dat bedoel dan zoals Tom Scott het in het door mij hierboven gelinkte voorbeeld stelt.
Dus zijn voorbeeld: Stel dat je twijfelt aan je geaardheid en je zit op een extreem strenge christelijke school, dan kan het handig zijn dat de beheerders van de school niet zien welke sites je bezoekt als het om dat onderwerp gaat. Dat noem ik persoonlijk legitiem iets te verbergen hebben. (Even los van dat je dat dan eerder op je telefoon via 4g zal regelen, maar even het concept.)

Als het gaat om je ISP, dan kan dat handig zijn, als je niet wilt dat je ISP weet welke sites je bezoekt. Ik zou echter in Nederland en België geen voorbeeld weten. (In de VS gebruiken ISPs schijnbaar meta-data voor advertentiedoeleinden.) Al verplaats je dan je probleem naar een bedrijf dat 'claimt' niets te loggen (jij en ik zien het verschil niet) en daar heel zwaar op adverteert. (dus je geeft je metadata aan een bedrijf met een gigantisch marketing-budget. (veel VPN-providers adverteren best veel. Ik wil niet suggereren dat Proton dat ook doet voor het geval.) )

In de praktijk zien we dat VPNs voornamelijk gebruikt worden om 'via een ander land' het internet op te gaan. (Dus dat we de Koreaanse Netflix kunnen zien, of dat je vanuit China Oostenrijkse kattenfilmpjes op YouTube kunnen zien. Of dat we via die VPNs torrents downloaden) Ik schaar dat inderdaad niet onder 'legitiem gebruik'.
Maar inderdaad: Allicht is het inderdaad moreel legitiem, dat je als Chinees staatsburger grappige YouTube-filmpjes wilt kunnen zien op je Apple TV.
Ik gebruik een VPN dienst vooral om tracking tegen te gaan.
Ja zo doe ik dat wel in een vakantiehuisje om bij mijn Plex server te komen. Maar een meer voor de hand liggende functie zou natuurlijk zijn om BBC iPlayer of Amerikaanse Netflix te kijken (mits de IP adressen nog niet geblacklist zijn)
Accounts delen door met meerdere mensen op dezelfde exit node in te loggen op diverse streaming services.
Mijn plex server is bereikbaar via een cloudflare tunnel, is al redelijk veilig denk ik. Ik gebruik echter ook een VPN om het verkeer tussen de server en de Apple TV ook te beveiligen. Des te minder ogen mee kunnen kijken, des te fijner ik het vind.
Hebben ze bij Proton goede aanbiedingen rond Black Friday, is het de moeite waard om nog even te wachten?
van wat ik weet wel leuke deals rond black friday maar hopelijk kan iemand met meer ervaring dat bevestigen
Ik heb vorig jaar met Black Friday het Proton Unlimited plan gekocht, toen ging er ~10% af.

Edit: Nog een tip, destijds hadden ze enkel maandelijkse en jaarlijkse plans. Nu hebben ze ook voor 2 jaar, wat bij Proton Unlimited 20% bespaart t.o.v. 1 jaar.

[Reactie gewijzigd door JaZed op 30 oktober 2024 13:01]

Engadget meld een 70% black friday korting op een 2-jarig abonnement: https://www.engadget.com/...-year-plan-192530586.html

[Reactie gewijzigd door Muurtegel op 30 oktober 2024 13:05]

Supertip! Scheelt flink! 72 dollar is zo'n 67 euro (en nog wat BTW erbij, dus 72 euro). En de euro prijs is 107 euro. Dus nog een dikke 35 euro extra korting.

[Reactie gewijzigd door cupra4 op 30 oktober 2024 14:33]

Via een affiliatelink van PCMAG kan je ProtonVPN momenteel al voor 2,49 euro per maand afsluiten bij een 2-jarig abonnement (is 75% korting. Totaal dat je betaalt is 59,76 voor 2 jaar). Zie de volgende link: https://protonvpn.com/l/b...tent=25&phfp=true#pricing

of voer PCMAG protonVPN in in je zoekbalk. Op de PCMAG ProtonVPN review pagina krijg je aan de rechterkant dan die kortingsactie te zien. Heb zo zelf ook voor een puike prijs het abonnement afgenomen.

[Reactie gewijzigd door hallomoto op 30 oktober 2024 15:39]

is deze ook te upgraden naar Proton Unlimited? Of zijn daar vergelijkbare aanbiedingen voor? (Ik heb alleen de standaard €7.99/m voor 2 jaar gezien)
Nee, het geldt enkel voor hun VPN-dienst. Of er elders een mooie deal is voor Unlimited weet ik niet. Misschien met black-friday, laten we hopen.
En wat ik mij kan herinneren van vorig jaar: sluit het abonnement af in dollars, dat was (vorig jaar in ieder geval) lager dan de europrijs.
Ze zijn lekker bezig, ben erg blij met mn family abo (tenminste, zou liever een Linux app of API voor drive hebben dan een BTC wallet, maar je kunt niet alles hebben he ;) ).

Wat ik zelf fantastisch zou vinden is als hun VPN net als die van Mullvad integreert in Tailscale en je gewoon Proton exit nodes zou kunnen kiezen in de Tailscale app. Het is allemaal WireGuard dus dat zou er ook voor kunnen zorgen dat ik niet OF Tailscale OF ProtonVPN aan heb staan op m'n iPhone (oa).

Misschien kan Tailscale iets toevoegen als "generic WireGuard exit nodes oid", dan hoeft Proton niet eens wat te veranderen en wordt het allemaal lekker flexibel.
Ik heb met rclone een werkende Proton Drive als mount. Toegegeven, het is misschien een doekje voor het bloeden bij een partij als Proton en je wil eigenlijk dat ze een mooi produkt op de plank hebben liggen, maar dit werkt voor mij vooralsnog goed. Zeker als je rclone optuigt als systemd-service.
Misschien wat yanky en een directe integratie zou mooi zijn, maar kan je thuis niet een pi o.i.d. installeren met tailscale als exitnode ingesteld en de routing van de pi ingesteld om al het verkeer via protonvpn te sturen?

Dan kan je op je telefoon je pi als exit node selecteren en zit je op VPN phone ---> tailscale_pi ---> protonvpn_client ----> internet

https://tailscale.com/kb/1103/exit-nodes

[Reactie gewijzigd door !GN!T!ON op 30 oktober 2024 13:47]

Dat is een fijne toevoeging aan hun portfolio. Ik ben een grotendeels tevreden klant en gebruik momenteel Mail, Calendar, Drive, Pass en heel af en toe de VPN. De wallet en AI gebruik ik niet.
Voor mij zijn ze een goed alternatief voor Google, MS, Dropbox & co. De functies die ik gebruik zitten er momenteel grotendeels in.
timmeren goed aan de weg
Onlangs had Windscribe ook eindelijk zijn Apple TV app af. Ben hier wel blij mee, want kan nu ook Amerikaanse/Japanese en Britse Netflix etc kijken. Werkt behoorlijk goed.
Is er een verschil tussen ProtonVPN en NordVPN voor de gemiddelde gebruiker?
Voor de gemiddelde gebruiker vooral waar het wel en niet werkt en voor wat het wel en niet werkt.

Ik had NordVPN en ik moest op mijn telefoon vrij veel MS-apps in de uitzonderingenlijst zetten, omdat ze anders geen verbinding kregen. Op mijn PC had ik last met enkele buitenlandse sites voor luchtvaartmaatschappijen en portalen voor CC-betalingen via enkele buitenlandse sites. Ook kreeg ik in bv. Kazachstan regelmatig geen stabiele internetverbinding via mijn telefoon. Met ProtoVPN heb ik daar nu geen last van.
Maar dit is puur mijn eigen ervaring. Met andere apps/ websites en in andere landen kan het misschien precies andersom zijn.
Ik heb in het verleden ook VyprVPN gebruikt, maar daar was de situatie voor mij nog dramatischer van.
Door dit artikel ben ik gaan kijken en vond uit dat mijn eigen vpn provider tegenwoordig ook een app voor mijn apple tv heeft. Als Nederlander in het buitenland kan ik nu eindelijk op een normale manier de NPO app gebruiken zonder alle geofencing.

Blij mee!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.