Proton stelt eigen wachtwoordmanager beschikbaar via F-Droid-appwinkel

Proton heeft zijn Proton Pass-wachtwoordmanager uitgebracht op F-Droid, een opensourceappwinkel voor Android-telefoons. Daarmee kan de app nu gedownload worden zonder dat daarvoor een Google-account en de Google Play Store nodig zijn.

Proton Pass is vanaf maandag 22 april beschikbaar via F-Droid, schrijft het bedrijf in een persbericht. De wachtwoordmanager blijft na de release via F-Droid ook gewoon beschikbaar in de Google Play Store, benadrukt het Zwitserse bedrijf. Proton biedt ook al langer losse apk's voor Android-telefoons op zijn website, zodat deze ook gedownload kunnen worden zonder appwinkel.

Proton zegt zijn apps 'waar mogelijk' uit te willen brengen via F-Droid. Het bedrijf deed dat eerder al voor zijn vpn-dienst. De overige diensten van het bedrijf, zoals Proton Mail, Drive en Calendar, zijn nog niet beschikbaar via deze Android-appwinkel.

Proton Pass of F-Droid

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

22-04-2024 • 14:59

36

Submitter: walterworld

Lees meer

Reacties (36)

36
36
18
2
0
13
Wijzig sortering
F-Droid vereist dat zij de app voor je bouwen. Dat levert namelijk reproducible builds op (betekenend: De code die je in de source ziet, is gegarandeerd de code die je op je toestel gecompileerd terugvindt). Een mooi streven want de andere app stores hebben dit niet.

Dit is bij commerciele bedrijven meestal de reden om niet op F-Droid te publiceren, vaak willen ze het build proces zelf in eigen hand houden zelfs als hun app opensource is.
Onder andere daarom ben ik van mening dat apps van de overheid op F-Droid gepubliceerd zouden moeten worden.
Wat zijn de ervaring van deze passwordmanager ivm bijvoorbeeld KeePassXC?
Ik vind het mooi dat het op de radar staat bij ze, maar de rest van de clients moet die behandeling ook nog even krijgen.
Als je bij proton zit slaat dat wel een flinke deuk in je playstore afhankelijkheid.
Als je bij proton zit slaat dat wel een flinke deuk in je playstore afhankelijkheid.
Je kan gewoon losse APKs downloaden voor al hun Android apps: https://protonapps.com/
Weet ik, maar dan moet je hem dus wel handmatig actueel houden.
Mooie aan zo'n winkel is dat je updates gewoon gepusht krijgt.
Een tip : https://github.com/ImranR98/Obtainium ben ik zeer tevreden over. Update manager direct van bij de bron
Helaas kan ik geen + jes meer geven anders had ik dat zeker gedaan. Zelf ook zeer tevreden over Obtanium, ik doe veruit mijn meeste apps via Obtanium (rest via Aurora/Playstore).
For some sources, data is gathered using Web scraping and can easily break due to changes in website design. In such cases, more reliable methods may be unavailable.

Is dat dan beter dan F-Droid of doen zij dat ook met scraping?
Ik ben geen kenner, maar, correct me if i'm wrong, ik dénk dat je fdroid meer kan vergelijken met een klassieke appstore dan met een scraper als obtainium.

En een gebroken bron kan makkelijk geherdefinieerd worden; ik heb hier nog geen echte problemen mee ondervonden.

[Reactie gewijzigd door Wim De Winter op 22 juli 2024 22:46]

Vreemd dat ze deze site niet onder hun hoofddomein houden. Bijvoorbeeld apps.proton.me.
Ik zou niet zomaar een APK downloaden van een ander domein.
Ja dat is wel lelijk, je kunt nu niet zien of die site legit is. Dat bedrijven zoals KLM domeinen als klm-mail.com gebruiken, kan ik nog enigzins begrijpen want IT is niet hun specialisme. Maar van Proton zou je verwachten dat ze genoeg van security af weten om dit soort dingen goed te regelen.
Als je nu protonapps.me registreert en daar dezelfde website host, is het voor de gebruiker lastig om te herkennen dat het nep is. Want de gebruiker is gewend dat Proton op .me zit, en heeft misschien eerder al iets van protonapps.com gedownload...
Leuk dat Tweakers aandacht besteedt aan F-Droid. Wat een verademing tov de bloated play store. Jammer dat de adoptie nog zo klein is.

Dit is hoe Android het ooit bedoeld heeft!
Dit is hoe Android het ooit bedoeld heeft!
Nou nee want Android is van Google.
Maar over die definitie zijn Tweakers tot op het bot over verdeeld, maar dat terzijde.

Tweakers zou idd wel wat meer aandacht mogen besteden aan F-Droid. Het mooie van F-Droid is m.i. dat de apps daarin geen Google Play wall meuk bevatten. Dus een app met dezelfde versie welke zowel in de Play store staat als in F-Droid zijn technische niet dezelfde apps. Om deze reden is het ook mogelijk om open-source apps die een abo-model hebben in de Play store, gratis te gebruiken via F-Droid, waarbij de meesten wel een donatie mogelijkheid bieden.
De manier waarop Proton haar producten aan de man brengt is geweldig.
Een open platform dat zich steeds meer ontwikkeld tot een waardig alternatief voor big tech.

Mijn inzet om uiteindelijk kwam data volledig onafhankelijk te worden van big tech is begonnen bij Proton.

Ik zie alle toekomstige producten van Proton graag tegemoet!!!
Tot Proton bij het clubje hoort...
Ze zouden in principe tot het 'big tech' clubje kunnen gaan horen. Maar dat veranderd de filosofie niet van hun bedrijf. Zolang ze zich daar aan vasthouden is het niet erg om 'big tech' te zijn.

Het probleem met de huidige 'big tech' is niet de 'big tech' an sich maar hun filosofie.
Maar ja, Google begon ooit met de filosofie "Don't be evil" echter is daar tegenwoordig weinig van over. Ben benieuwd hoe lang Proton het zal volhouden zonder hun ziel te verkopen voor het grote zak met geld.
Dan zullen ze ook moeten verhuizen want als Zwitsers bedrijf zijn ze gebonden aan heel wat strenge privacy regels. Het is hun hele reden van bestaan.
Ik ben er redelijk gerust in.
"Don't be evil"-slogan kwam veel later pas bij Google en toen was naar mijn mening de achteruitgang van Google al in volle toeren.
Nee Google is van begin af aan een data vreter geweest. maar ze roepen altijd dat ze de privacy respecteren. dat is het zelfde als een boef op heterdaat word betrapt maar blijft volhouden dat hij onschuldig is.
Ik acht de kans erg klein. Want dat ondermijnt hun hele business model.
Maar mochten ze in een soort Google veranderen dan kan ik vrij makkelijk migreren naar een ander platform.

Ze pogen mensen niet met vendor lock-in te binden aan ze. Ze verkopen mijn data niet en proberen actief mijn privacy te beschermen.

Ik betaal voor de dienst en dan weet ik waar ik voor betaal. Met big tech betaal je met je privacy en daar zijn ze niet duidelijk over aan wie ze wat verkopen.
Het is bizar dat we dit met z'n allen massaal toestaan.
Denk niet dat Proton zijn principe van veiligheid laat vallen, want daardoor is het juist erg gelieft, consumenten zijn echt niet dom en zouden Proton laten vallen als die bij het clubje gaat horen.
Ik gebruik nu bijna 2 jaar met een abonnement alles van Proton en ben erg tevreden. En voor het bedrijf heeft de veiligheid hoog in vaandel staan en de service is top in orde er word snel en goed gereageerd als je problemen hebt.
De manier waarop Proton haar producten aan de man brengt is geweldig.
Proton mail heeft een geautomatiseerd systeem dat misbruik opspoort.
Zo anoniem is het dus niet.
Wordt je geflagged door dat ben je in één keer de toegang kwijt tot al je mails.
Probleem is dat dat systeem niet echt goed werkt en een aantal mensen zo in zware problemen zijn geraakt.
Je kan via een omslachtig manier een herziening aanvragen en dat kan een tijd duren.
Ik had eerst een abonnement genomen maar toen ik reviews begon te lezen en dergelijke verhalen tegen kwam heb ik mijn abonnement meteen weer opgezegd.
Ze hadden beter ervoor gezorgd dat die mensen wel toegang hadden en konden ontvangen maar niet versturen.
Dat was een jaar geleden btw dus mss is er ondertussen iets veranderd.
Ik gebruik enkele de betaal versie van proton vpn.
Ik vind het prima dat ze misbruik opsporen het moet geen dienst doen dat criminelen of mensen met kwade bedoelingen er misbruik van maken, heb trouwens nog nooit gehoord van dat er iemand is geflagged en als dat wel zo is is daar een reden voor. en dat er mensen zwaar in de problemen zijn gekomen, vaag me af hoe je bij die info komt. En wat die reviews betreft die zijn niet onafhankelijk en je weet nooit waarom zij gefflaged zijn want dat zullen ze er nooit bij vetellen. En er zullen andere partijen zijn die belang hebben bij het schrijven van slechte reviews over Proton. Je hoort die verhalen ook bij Microsoft ik heb jaren een abonnement op Office 356 en heb er nog nooit last van gehad en natuurlijk worden er wel fouten gemaakt en zullen er mensen zijn die onschuldig worden geflagged. Dat zie je overal ook in de wetgeving, strafrecht en overheids diensten. Mocht Proton die controle niet doen dan word het een broeinest van mensen die er eigenlijk niet thuis horen en zou Proton verdwijnen omdat de overheid ingrijpt. En ja mocht je geflagged worden dan duurt dat even voor je weer toegang hebt, want dan word het alleen met een verzoek van client onderzoek gedaan en dat kost tijd. Mensen die van goede trouw zijn zullen die moeite nemen maar mensen met kwaadwillige bedoelingen niet zullen dat dan niet doen.
Hopelijk wordt de password manager ook snel geaudit.
Heel leuk, en top dat ze dit doen, maar waarom ze nog steeds geen Safari support hebben op MacOS irriteert mij enorm. Nu zit ik het continue te gebruiken met het privacy ‘vriendelijke’ Chrome.

Ze zeggen dat het komt, al maanden, eigenlijk sinds introductie, maar het duurt eeuwen. Ik snap de userbase van de ene is de andere niet, maar als ze privacy belangrijk vinden dan zouden ze Safari (of het je voorkeur heeft of niet) toch echt al veel eerder uitgegeven moeten hebben.
Ik vind je een beetje naief, tuurlijk zou Proton dat voor Macos willen doen. Maar er is maar één bedrijf die daar moeilijk over doet en dat is Apple zelf, je weet dat externe bedrijven vlink moetten betalen om toegang te krijgen tot MacOS en vlink moeten betalen om het via de Appstore te kunnen aan bieden. In windows en android hoeft dat niet via Microsoft of Google play dat is de vrijheid die Microsoft en Android nu eenmaal heeft. Dus zou zeggen klaag er over bij Apple.
In Windows 11 gebruik ik libreWolf die is zelfs nog veiliger dan Safari en daar werkt Proton Pass prima mee samen, dus het ligt echt niet aan Proton.
Weet iemand of de database ook lokaal is op te slaan, net zoals keypass?
Als je het over mail en Protonpass hebt ja en encrypted zelfs. Bij Protonpass is dat te doen bij instellingen en dan exporteren bij mail app backup en exporteren, maar pas wel op om je database op lokaal op te slaan zet het op een stick en gebruik het alleen als het nodig is. normaal staat het op de server van Proton en is goed beveiligd maar lokaal ondanks dat het versleuteld is, Hackers kunnen het bestand van jou systeem halen en hebben alle tijd om de sleutel te kraken ook al zal dat niet makkelijk zijn.

[Reactie gewijzigd door Evertprakkie op 22 juli 2024 22:46]

Proton Pass is vanaf maandag 22 april beschikbaar via F-Droid
Het staat volgens mij al wel een tijdje langer op F-Droid. Ik meende het al eerder gezien te hebben in F-Droid. Mooi dat ze dit doen. Nu Proton Mail, Drive en Calendar nog.
Mail en agenda app
is rechtsreeks te downloaden bij Proton
Klopt, maar dan moet je handmatig updates downloaden en daar zit ik niet op te wachten. Dat doe ik liever via een store zelf.
Het nadeel als het via de store gaat is dat Proton moet betalen en aan alle voorwaarden van Microsoft moet voldoen die niet in het belang zijn voor Proton. daarmee zal het abonnement duurder word, Vind het totaal geen probleem om dat zelf handmatig te doen als je de push berichten van Proton hebt aan staan krijg je daar zelf een melding van en gaat het eigenlijk net zo snel als in de store. Ik heb trouwens zo wie zo automatische update in de store uitstaan. Ik wil niet dat altijd op de achtergrond gaat monitoren of er een update is even zo ook met Windows update.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.