ProtonMail ontkent in gesprek te zijn met Huawei over samenwerking

ProtonMail ontkent dat het in gesprek is met Huawei om de app standaard op telefoons van de fabrikant te zetten. Volgens de privacyvriendelijke maildienst zijn uitspraken van het bedrijf uit hun verband gerukt.

ProtonMail reageert daarmee op berichtgeving van Bloomberg van vorige week. Het persbureau schreef toen dat ProtonMail in gesprek zou zijn met Huawei om de app standaard voor te installeren op toekomstige telefoons. ProtonMail reageert nu stellig dat dit niet het geval is.

Bloombergs verkeerde berichtgeving was gebaseerd op een eerdere blogpost van ProtonMail. Daarin schrijft het Zwitserse bedrijf hoe het nadenkt over alternatieven voor de Play Store. ProtonMail onderzoekt de mogelijkheden om de app op alternatieve manieren aan te bieden. Dat kan bijvoorbeeld via alternatieve appwinkels zoals F-droid of via de eigen stores van Amazon en Samsung. Daarbij noemt ProtonMail ook expliciet Huawei en de recente problemen waardoor Huawei-telefoons in de toekomst misschien geen Google-diensten meer kunnen draaien. 'Huawei-apparaten zijn erg populair in ontwikkelingslanden, waar ProtonMail veel gebruikers heeft. Het is dan ook essentieel dat we de app ook in Huaweis AppGallery kunnen publiceren', schreef het bedrijf eerder.

Volgens ProtonMail werd dat laatste door veel media verkeerd geïnterpreteerd. Het bedrijf zegt weliswaar in gesprek te zijn met Huawei, maar dat die gesprekken alleen gaan over de mogelijkheid om ProtonMail op Huawei-apparaten aan te bieden. "Dat is nu al mogelijk via de Play Store, dus er verandert feitelijk nog niets." Het bedrijf zegt dat ook Chinese gebruikers veilig zijn voor opvragingen door de Chinese overheid. De servers van ProtonMail staan immers in Zwitserland.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

10-09-2019 • 10:42

63

Reacties (63)

63
58
21
5
0
19
Wijzig sortering
En omdat de Servers in Zwitserland staan is het veilig??
Zwitsers bankgeheim bestaat ook niet meer,de Zwitsers zijn Amerika vriendjes,de privacy wetgeving is wel ok,maar de Zweedse is vele malen beter,Geef my maar Countermail ipv Protonmail
Zweden maakt deel uit van de 14-eyes, wat een daadwerkelijk samenwerkingsverband is op het gebied van surveillance, dus puur op samenwerkingsverbanden heb ik meer vertrouwen in Zwitserland. En ze mogen dan wel niet de mogelijkheid hebben om de e-mails zelf te ontsleutelen, (Maar dat heeft protonmail ook niet) ze kunnen wel meta-data doorspelen.
En over het algemeen is meta-data meer waard dan de inhoud. (Zie hiervoor bijvoorbeeld eens: https://www.youtube.com/watch?v=bM0PmwOlifE Interesante BlackHat talk, waar de Italiaanse politie CIA medewerkers weet te lokaliseren enkel door metadata) .
Anoniem: 1144789 @estej10 september 2019 12:03
Hoe is het gesteld met Ijsland en Finland ?.
Hier is een goede bron met uitleg over de verschillende trappen van de 'eyes' samenwerkingsverbanden: https://restoreprivacy.com/5-eyes-9-eyes-14-eyes/
Hier kun je ook de landen die onderdeel uitmaken van dit verband zien.
Anoniem: 1144789 @supe10 september 2019 13:42
,

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1144789 op 23 juli 2024 12:51]

In Ijsland weet iedereen wie er van de CIA is. :-)
Eerder is gekeken maar dat is echt een goede talk!
En omdat de Servers in Zwitserland staan is het veilig??
Niet direct, maar dat kan je ook lezen in de blogpost van protonmail.
As a Swiss company, when it comes to the data of Proton users, we will only comply with the laws of Switzerland, the jurisdiction of our headquarters and where all of our servers are located. As we have always consistently stated in our term and conditions and privacy policy, any requests which fall outside of Swiss law will be politely refused. That is not to say that we ignore foreign law enforcement requests and provide a safe haven for criminals, its just that we require all matters regarding Proton users to be adjudicated in Switzerland, through established international legal assistance channels.
Zwiters bankgeheim staat hier verder ook los van. Voor de duidelijkheid, ik gebruik geen protonmail of countermail dus heb hier verder geen mening over. Dat gezegd hebbende lijkt je reactie sterk op een emotionele reactie of "fan" reactie omdat je zelf een ander product gebruikt (waar het nieuwsbericht overigens niet echt over gaat). Je gooit namelijk een alternatief in de groep zonder verder toe te lichten waarom het beter zou zijn.

Mocht ik dan toch in de markt zijn voor encrypted email dan heb ik persoonlijk toch meer iets vertrouwen in een bedrijf dat zegt alleen maar de Zwitserse regelgeving te volgen dan de mening van random internet persoon cybergrass die verder niet onderbouwt is.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 23 juli 2024 12:51]

In welk opzicht is de Zweedse beter?
Kan je je reactie ook onderbouwen in plaats van zomaar wat te roepen?
Zweden heeft zelfs de mogelijkheid om een ander zijn/haar belastingaangifte in te zien... Zie niet helemaal wat je bedoeld met de betere privacy wetgeving, kun je wat specifieker zijn?

https://www.businessinsid...er-elkaars-salaris-komen/
En omdat de Servers in Zwitserland staan is het veilig??
Zwitsers bankgeheim bestaat ook niet meer,de Zwitsers zijn Amerika vriendjes,de privacy wetgeving is wel ok,maar de Zweedse is vele malen beter,Geef my maar Countermail ipv Protonmail
Het gaat er meer om medewerkers van een bedrijf gedwongen kunnen worden om mee te werken. Een Amerikaans of Chinees bedrijf moet gewoon onmiddellijk onvoorwaardelijk mee helpen met ieder verzoek. Hell kijk naar die kut deurbellen van Amazon: alles wordt gelijk doorgestuurd naar de police department.
Tjah.
Je zit in ieder geval niet met die beroerde patriot act die hosting van privacy georiënteerde diensten in de states een crime maken.
Ik vind de fysieke (en dus juridische) locatie van mijn data eigenlijk wel belangrijk sinds ze die draak van een wetgeving uit de grond gestampt, je weet wel, toen terrorisme werd uitgevonden in 2001 toen die twee torens neer gingen.

Je kan Zwitserland verder arbitrair vriendjes van Amerika noemen maar dat mag je ook wel even staven.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 834471 op 23 juli 2024 12:51]

Ik betaal met plezier maandelijks mijn 30€ voor protonmail/protonVPN voor hun service...
Ik heb het sinds kort ook als alternatief voor Gmail/Outlook, bevalt me uitmuntend.Vimeo en soundcloud als alternatief voor Youtube. GAB als alternatief voor FB, Telegram als alternatief voor Whatsapp. En straks Pine64 phone met Ubuntu als alternatief voor Android :)
Verander Telegram naar Threema en je bent echt goed bezig :)
Vergelijk ze maar even
Er zijn inderdaad wel een paar andere goede alternatieven, ik heb signal ook geprobeerd maar Telegram is de enige die inmiddels ook beetje gebruikt wordt door het gewone volk. In mijn kennissenkring is gewoon niemand die andere alternatieven gebruikt.
Ik heb in mijn omgeving met argumenten iedereen over gezet op Threema. Nog even en Whatsapp gaat de deur uit.
protonmail werkt wel aan een calender app maar wat gebruik jij nu als alternatief als ik vragen mag ?
"Offline calandar" vanuit de F-droid store. Heel Handig, indien synchronisatie niet nodig is. Je kan dan gewoon je standaard agenda app gebruiken :)

Indien een sync wel nodig is --> nextcloud servert.
Als je zo tevreden bent kan je beter € 288.00 /yr betalen! Kwam ik net toevallig achter dus snelle besparing van 72 euro. :D

edit: dit klinkt als een promo-praatje maar ik heb absoluut niks te doen met protonmail en ken er niemand.

[Reactie gewijzigd door Sneek op 23 juli 2024 12:51]

Ja, het visionary plan... Heb ik ook naar gekeken. Maar uiteindelijk toch alles bij Microsoft O365 ondergebracht.

Waarom:
  • Geen speciale client nodig: Gewoon ActiveSync met push
  • Gewoon toegang via gewone desktop apps zonder speciale connector
  • Encryptie op mail is toch vrij nutteloos aangezien 90% van of naar Google, Microsoft, Amazon enz. gaat en dus toch al in kaart wordt gebracht door big data
  • De PGP features gebruikt niemand
  • Hoewel je mailbox ge-encrypt is, zien de inkomende/uitgaande mailservers van protonmail je mail wel gewoon (anders kunnen ze hem niet versturen)
Ik denk dat email gewoon niet meer te redden is. Ik gebruik het alleen nog maar voor de minst belangrijke zaken. Dat zie je ook aan de opkomst van al die 'portals'. Niemand gebruikt email nog voor privacygevoelige informatie, het wordt gewoon een notificatiedienst voor 'je hebt een nieuw bericht op onze portal'. Met alle rompslomp van dien. Het is gewoon kapot voor het doel waar het voor bedoeld was.

Het is een van de oudste protocollen en tot in de basis niet berekend op privacy, authenticatie (spam, dat de verzender is wie hij is). Het wordt tijd dat er iets nieuws komt. Maar dan wel echt 'open'. Vendor lockin moet koste wat kost verkomen worden.

Ik vind het vreemd dat de hele IETF een beetje stil is komen te staan. Er worden nog wel uitbreidingen bedacht voor bestaande protocollen zoals HTTP maar gewoon vervangen zie je niet meer.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 12:51]

Ik vind zelf protonmail ook heel sterk gewoon alleen maar als je een eigen domein hebt als particulier. Dat is buiten dat hele privacy verhaal de hoofdzakelijke reden waarom ik bij Protonmail zit want ik ben het op zich wel eens met je stelling dat mail niet te redden is.

Maar jah, tenzij je jezelf in dingen als Google Apps of Office 365 stort of genoegen neemt met zo'n supergoedkoop roundcube dienstje bij een random hostingprovider waar e-mail pure bijzaak is is een eigen domein gewoon met je eigen mailbox nagenoeg onmogelijk.
Bij protonmail is het koppelen van je eigen domein een super gestroomlijnd proces, inclusief de hele spf, dkim en dmarc rataplan erbij.
Ik vond het juist met O365 makkelijk op mijn eigen domein. Ik ben wel wat gewend (draaide vroeger mijn mailserver zelf op colocatie) dus dat schrok me niet af, maar het was een stuk gestroomlijnder dan ik dacht. Ze hebben een hele wizard die je helpt het in te stellen en de DNS entries te checken (ik heb de DNS zelf elders in beheer).

Het is goedkoper dan Protonmail (5 euro per user per maand). Bovendien krijg je er 1TB opslag (niet encrypted natuurlijk) per user bij en dingen als OneNote. Alleen de O365 desktop software suite heb ik zelf niet, ook niet nodig.

Protonmail is ook niet slecht hoor, daar niet van. Ik heb het wel eens met een gratis account gebruikt. Ik heb er ook over gedacht het voor mail te gebruiken maar met 4 users vond ik het te duur (zelfs met dat visionary pakket). En met name de OneNote vond ik ook wel erg prettig om te hebben. Het privacy aspect van email vind ik gewoon geen selling punt meer (vanwege de redenen hierboven).

Maar keuze is altijd goed natuurlijk! 1 negatief puntje aan O365 vind ik dat de OneDrive opslag totaal niet encrypted is (op hun servers wel maar MS kan er gewoon bij). Als Protonmail ook zoiets zou bieden maar dan met client-side encryptie dan zou ik het wel overwegen. Wat ik nu doe is de prive dingen gewoon door GPG halen maar liever zou ik gewoon alles naadloos encrypt willen hebben,

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 12:51]

Doen ze ook zeker niet slecht, Google Apps ook niet, maar protonmail doet dat voor 30-45 euro per jaar (afhankelijk van als je een goede black friday deal ofzo kan pakken), daar zit het hem meer in. ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 834471 op 23 juli 2024 12:51]

ProtonMail is er mee bezig: http://protondrive.com/
Ze hebben helaas geen ETA aangegeven.
Ik gebruik naast Protonmail, Sync.com voor file storage wat naar eigen zeggen een zero-knowledge provider is.
Heb daar 500GB voor 50 euro per jaar ofzo, dus het is niet eens zo absurd veel duurder dan ome Google. (wel direct per jaar aftikken anders duurder)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 834471 op 23 juli 2024 12:51]

Gepensioneerd, heb het in mn maandelijkse kosten voorzien.
Anoniem: 1144789 10 september 2019 11:14
Proton heeft ook een gratis vpn dienst.
Zeer tevreden over icm ProtonMail.
Opgezet door de jongens van CERN.
Niets is gratis. Ik zou dan ook zeker niet een gratis VPN vertrouwen. Hoe verdienen ze geld?
Op https://protonmail.com/pricing staat meteen bovenin hoe ze de gratis accounts kunnen bieden.

Het komt erop neer dat ze middels betalende gebruikers de diensten gratis aan andere gebruikers kunnen aanbieden die niet in staat/gelegenheid zijn dit zelf te betalen.
Simpel: via de betaalde versies.
De betalende gebruikers van Proton betalen voor de gratis dienst. Wil je meer functionaliteiten dan moet je voor betaalde variant gaan.
Hoe verdienen ze geld?

1. Betalende klanten
2. Donaties / contributies

Je zal dan nog enig vertrouwen moeten hebben in hun visie en uitlatingen, maar goed, dat is zelfs het geval met 100% betaalde diensten. Gratis != niet te vertrouwen en betaald != vertrouwd.
Anoniem: 1144789 @Fraaank10 september 2019 12:32
.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1144789 op 23 juli 2024 12:51]

Daar zijn ze nou juist zo transparant over, jammer dat je niet eerst even tien seconden kijkt naar de totstandkoming van hun dienstverlening.
Niets is gratis. Ik zou dan ook zeker niet een gratis VPN vertrouwen. Hoe verdienen ze geld?
Precies, dat mensen dat nog verteld moet woorden.

En dat het opgezet is door CERN geeft me al helemaal niet een goed gevoel er bij.
Dat is maar voor een maand gratis.
Ik had de betaalde versie van protonvpn maar ik was niet tevreden over de app.
Vaak als ik van provider wisselde of van wifi naar 4G ging moest ik de app opnieuw opstarten, anders had ik geen internet.
Nu ben ik PIA aan het testen en dat gaat tot nu toe beter.
Wat houdt 'de jongens van CERN' in?
Het begint echt wel weer heel overduidelijk te worden dat Bloomberg zeer selectief berichten publiceert om China (en uiteindelijk Huawei) in slecht daglicht* te brengen. Veel beschuldigingen maar weinig echte onderbouwing.
Zo ook dat hele rijstkorrel spionage chip verhaal, waar het voor mijn gevoel mee begon, waarbij ze vooral bot hebben gevangen (niemand ging er in mee/hapte) en er nog steeds geen enkel stukje bewijs voorbij is gekomen.

*Dit staat even helemaal los van de politiek en hoe de chinese overheid met hun bevolking omgaat, iedereen weet dat dat kut is en niemand probeert dat te verdedigen.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @MonkeyJohn10 september 2019 11:32
We hebben hier inmiddels ook wel een antenne die afgaat op het moment dat Bloomberg iets schrijft. Niet dat het dan niet waar is, maar als het dan gaat over 'geruchten' of 'bronnen' dan gaat de bullshitradar inmiddels wel af.
Anoniem: 933945 10 september 2019 11:26
Bloomberg. Verder commentaar is overbodig.
Bloomberg bah, Tweakers blijf aub weg van deze "nieuwsbron".
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @bloq10 september 2019 11:32
Doen we inmiddels ook wel.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @Cergorach10 september 2019 12:12
Hmm ja fair enough. Misschien beter om te zeggen dat we proberen het te vermijden. Op sommige vlakken zoals smartphoneaankondigingen hebben ze er in het verleden wel goed mee gezeten, op securitygebied vaak niet. Het maakt ook wat verschil of ze iets op basis van bronnen zeggen of op basis van documenten die ze in handen hebben.
offtopic:
Held _/-\o_ +3 voor jou.
Betere onderzoeksjournalistiek dan hier op T.net wordt bedreven.

Tweakers.net begint langzaamaan het Nederlandse WCCFTech te worden


Gebruik een jaar of 3 protonmail.com naar volle tevredenheid. Een waarschuwing is dat bij een password reset alle oude mail niet meer toegankelijk is.
"inmiddels" ? na dit artikel pas dus ?!
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @Tetraquark10 september 2019 13:30
Ik ben er persoonlijk vooral na het Chinese chip-hack-verhaal anders naar gaan kijken.
Dit artikel waarin de auteur een directe uitspraak van Protonmail als bron gebruikt die de onjuistheid van Bloomberg naar voren brengt?
Alweer Bloomberg die deze onzin moet verkopen?
Proton is toch in combinatie met een abonnement? Kunnen ze dan niet beter eenmaal betaling doen voor Nine?
Dan kun je jou eigen email gebruiken en die slaan ook niks op bij hun op de server.

[Reactie gewijzigd door Finger op 23 juli 2024 12:51]

The Swiss company’s service could come preloaded on future Huawei mobile devices said Andy Yen, ProtonMail’s chief executive officer.
Je moet echt HEEL erg scheef naar de uitspraken van Protonmail kijken om dit eruit op te maken. Een conclusie trekken is 1 ding, een quote neerzetten die nooit uitgesproken is moet gewoon illegaal zijn.

Maar misschien ben ik niet goed genoeg in Googlen en is deze quote echt?
Anoniem: 834471 10 september 2019 14:53
Dus feitelijk gaat het er gewoon om dat ze hun app via meer app-stores dan alleen die van Google willen publiceren aan Android gebruikers. Volstrekt logisch als je de ontwikkelingen volgt, maar misschien zelfs zonder die ontwikkelingen al wel. Zeker in het kader van de Open Source gedachte.

Bloomberg zit gewoon ongegeneerd stemming te maken.
Hebben ze hun excuses voor deze leugens al aangeboden? In de subreddit van Protonmail en ongetwijfeld hun support genereert dit nogal wat werk en negatieve publiciteit. Vooral door amoebes die niet veel verder komen dan een kop lezen, maar toch.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 834471 op 23 juli 2024 12:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.