ProtonMail brengt Undo Send-functie uit in mailclient

ProtonMail heeft een nieuwe functie in zijn mailclient geïntegreerd waarmee gebruikers verzonden mails kunnen intrekken. E-mails kunnen daarmee binnen vijf seconden worden ingetrokken. De functie is nog in bèta.

ProtonMail schrijft dat de functie voorlopig alleen beschikbaar is in de browserversie van de maildienst. Het gaat om een bèta-functie die in de toekomst ook beschikbaar moet komen in de iOS- en Android-apps. Volgens ProtonMail was Undo Send een van de meest gewenste functies voor het platform.

Met Undo Send kunnen gebruikers binnen vijf seconden na het versturen van een e-mail het bericht nog intrekken. Die tijdsduur staat vast en kan niet worden veranderd, zegt het bedrijf. Alleen betalende gebruikers met een Plus-, Professional- of Visionary-abonnement kunnen de feature krijgen. Gratis gebruikers moeten upgraden. De functie staat standaard aan, maar kan via de instellingen worden uitgeschakeld.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

17-12-2020 • 12:03

92

Reacties (92)

92
88
41
10
0
36
Wijzig sortering
Toch mooi dat Protonmail met een functie komt die o.a. Gmail al jaren heeft. Dat geeft dus wel aan, kies je voor "privacy", dan kies je dus wel een voor een product dat functioneel minder biedt.
volgens mij is "privacy" encryptie alleen tussen protonmail accounts onderling, als je een email verstuurd naar iemand me bijv.t gmail dan kan google gewoon meelezen.
Diensten zoals Gmail leven bij de gratie dat de data kan worden gebruikt om een profiel van je op te bouwen, en die vervolgens te monetizen.

Protonmail doet dit niet.
Dat is ook precies waarom mn bankzaken, huur etc allemaal via protonmail gaan, en niet via Gmail ... t gaan de adverteerders geen moer aan , hoe ik communiceer met mn huurbaas of bank :)

Voor de rest forum e-mails , youtube comments , gebruik ik Icloud wel ... de Alias optie is erg handig :D

[Reactie gewijzigd door Metallize op 23 juli 2024 00:57]

De alias mogelijkheid bij protonmail zijn ook super hoor. Door het “+”-teken te gebruiken heb je oneindige mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor tweakers: mailnaam+tweakers@protonmail.com.
Weet je ook gelijk waar het lek zit als je opeens van die ene prins uit Afrika een mail krijgt.
Als ik die misbruiker zou zijn zou ik toch alles achter de + eruit filteren..
Gmail ondersteunt dit ook.
Dat is ook precies waarom mn bankzaken, huur etc allemaal via protonmail gaan, en niet via Gmail ... t gaan de adverteerders geen moer aan , hoe ik communiceer met mn huurbaas of bank :)

Voor de rest forum e-mails , youtube comments , gebruik ik Icloud wel ... de Alias optie is erg handig :D
Zomaar een gedachte: uit die laatste paar opties die je wel met Google deelt kan Google veel meer afleiden over wie jij bent als persoon dan uit je "serieuze" zaken als bankzaken e.d. die je via Protonmail doet.

En alles dat Google weet, dat weet ook NSA en dus AIVD/NIVD en dus daarmee ook politiek De Haag.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 23 juli 2024 00:57]

Dat maakt mij ook niet veel uit , als ze zien dat ik een sign up heb gedaan voor een Rockstar launcher ...etc of dat ik gereageerd heb op een video van Count Dankula ..etc , t gaat mij er meer om dat bedrijven zoals google , af moeten blijven van zaken die hun niets aangaan ;)
Zolang de politiek zo braaf blijft als in de afgelopen ~ 70 jaar heb je inderdaad niets te vrezen :)
Weet je dit zeker? Ik dacht dat dit al jaren niet meer gebeurde (het lezen van je mails door Google).
Weet je dit zeker? Ik dacht dat dit al jaren niet meer gebeurde (het lezen van je mails door Google).
Het enige dat Google heeft beloofd is om geen advertenties meer te laten zien in Gmail op basis van wat in je emails staat.

Ze hebben nooit beloofd niet meer mee te lezen. Ze hebben ook niet beloofd om je data niet te gebruiken voor profilering van je.

Samenvatting: je emails worden nog steeds gelezen, gedeeld met geheime diensten (inclusief de Nederlandse) en gebruikt voor advertentie doeleinden (buiten Gmail).

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 23 juli 2024 00:57]

Ik weet niet of ze ook echt de email inhoudelijk lezen, maar aan metadata hebben bedrijven zoals Google al genoeg.
Natuurlijk wel, er bestaat zelfs een pagina waar je mooi al je online aankopen kan zien, reserveringen van hotels e.d., abonnementen, ... Allemaal gescand uit je mailverkeer.
Dat heb je dan zelf aangezet (althans, akkoord gegaan met een default), ik heb dat expliciet uitgezet.
Er is een mogelijkheid om een encrypted mail naar andere mailplatforms te 'sturen'. In werkelijkheid krijgt de ontvanger een generiek mailtje met een link zodat ie die mail binnen de protonmail omgeving kan bekijken. het mooie hiervan is dat je daar een wachtwoord op kan zetten en het mailtje kan laten 'verlopen'.
Maar hoe identificeert de ontvanger van deze mail zich dan in die proton-omgeving?
Als dat m.b.v. een key in dat generieke mailtje is, dan kan natuurlijk iedereen die toegang tot die mail heeft ook het versleutelde bericht lezen.
Er is geen identificatie, alleen een wachtwoord een persoonlijke link.
Maar stel dat Alice met protonmail een bericht stuurt naar Bob, die Gmail gebruikt, hoe komt Bob dan aan een wachtwoord om Alice's bericht te lezen?
Dat moet je als verzender zelf regelen, bijv via signal, whatsap of briefpost ;)
Je kan wel een hint meesturen mocht je dat willen.
Bij Protonmail word je volledige mailbox encrypt, en zelfs Protonmail kan niet u email inzien. Er zijn omweggetjes Proton of een andere partij kan bijvoorbeeld malafide Javascript op de browser client website plaatsen om je email te kunnen inzien, maar dat ter zijde..

Automatische encryptie/decryptie werkt inderdaad alleen tussen Protonmail accounts in. Protonmail kan wel encrypted emails sturen naar andere email providers. De mail die je dan stuurt heeft een link naar de echte email die nog bij Proton staat waar eerst een wachtwoord moet worden ingetypt om de mail te kunnen inzien.

En u zou altijd handmatig een bericht kunnen encrypten met GPG/PGP die de ontvangen handmatig weer decypt. Dit is eigelijk precies wat Protonmail doet, maar dan geautomatiseerd.
Je verhaal klopt naar mijn ervaring niet echt.

De inhoud van je Protonmail mailbox heeft geen versleutelde metadata. Het enige wat versleuteld is is de inhoud van de mails. De emailadressen, de titels en tijdstippen zijn nooit versleuteld. Het is zelfs zo dat protonmail hun support aan een andere firma uitbesteed en deze mensen hebben ook toegang tot deze metadata. Het is natuurlijk wel prettig dat deze informatie niet gebruikt wordt voor marketing. Maar het systeem werkt net zoals openpgp, dus enkel de inhoud van de mail wordt versleuteld. Hoe dan ook is dit nog steeds een hele verbetering ten opzichte van andere email services, indien je privacy hoog in het vaandel draagt. Dus ik ben zeker fan en blij dat er weer een feature toegevoegd wordt.

[Reactie gewijzigd door GuNNiX op 23 juli 2024 00:57]

Er zijn gewoon standaarden om encrypted mails te versturen tussen verschillende aanbieders. Er is gewoon geen standaard voor het uitwisselen van de public keys. Als men daar eenmaal een oplossing voor zou vinden dan kunnen we pas echt vlot encrypted mails versturen naar elkaar. Maar je mail client zal natuurlijk altijd in staat zijn je mail te lezen.
FWIW, er is wel een standaard voor het uitwisselen van public keys: https://protonmail.com/blog/security-updates-2019/ - zie de sectie over Web Key Directory (WKD)

[Reactie gewijzigd door twiss op 23 juli 2024 00:57]

Het is een draft, geen finaal document en dus nog geen standaard. Voordat je van een standaard kan spreken moet het document goedgekeurd zijn en moeten er minstens 2 volledige implementaties zijn gebasseerd op het finale document.

Het is wel positief dat er aan gewerkt wordt.
Het is inderdaad een draft, maar er zijn al veel meer dan 2 implementaties, inclusief meerdere emailproviders, waaronder dus ProtonMail: https://wiki.gnupg.org/WKD#Implementations

Dus ik vind "dat er aan gewerkt wordt" een beetje een understatement :)
Als een bedrijf mij mailt dat mijn potgrond er aan komt, dan is dat meestal niet vanaf een protonmailaccont maar ik hoop nog steeds dat Gmail dat niet kan inzien (als dat bedrijf geen gmail gebruikt tenminste)
De mailclient kan áltijd je mail inzien. Ook Gmail (Google) kan dus je berichten inzien in principe.
Sorry, ik snap je niet. Ik heb protonmail, en als piet@pietspotgrond.nl mij dan mailt, dan komt het toch nooit in een google/gmail-mailbox en kunnen ze dus toch ook niet meelezen? Misschien ben ik mis ik dingen, zou niet de eerste keer zijn :)
Nee dat klopt, maar @smoove heeft het over mails verstuurd naar een Gmail adres. In dat geval kan Google het dus wel inzien. Ik dacht dat jij bedoelde dat je zelf Gmail had (want als beide kanten geen Gmail hebben, is het logisch dat Google het niet in kan zien).
Ik reageerde meer op "volgens mij is "privacy" encryptie alleen tussen protonmail accounts onderling, als je een email verstuurd naar iemand me bijv.t gmail dan kan google gewoon meelezen."
Dat stukje dat enkel tussen protonmailadressen de boel encrypted is. Als een niet-protonmail-adres, maar een bedrijfsadres naar mij mailt, dan is de boel toch nog steeds encrypted, als in niet mee te lezen behalve voor de ontvanger en de verzender? Tenminste, daar heb ik proton voorgenomen, dat ik niet overal potgrondreclame te zien krijg als ik weer eens potgrond gekocht heb. Maar waarschijnlijk heb ik het niet goed gelezen, en betekent dat google niet mee kan lezen, iets anders dan dat iets encrypted is.
Ah zo. Dat laatste klopt, normaal is mailverkeer niet encrypted. Dit kan alleen als een dienst dit regelt, zoals Protonmail, of als je zelf je mailverkeer encrypt met bijvoorbeeld GPG. Maar zolang geen van beide kanten een Gmail adres heeft zal Google inderdaad niet mee kunnen lezen (al is dit wel mogelijk op minder legale manieren doordat mailverkeer standaard niet encrypted is).
De communicatie tussen mailservers is tegenwoordig weldegelijk standaard versleuteld via TLS. Ik ken niet de exacte getallen, maar naar verwachting gaat minder dan 3÷ onversleuteld over het internet hier in het westen.

Het mailtje zelf is dan idd niet versleuteld, maar het afvangen van onversleutelde emails op het internet lukt dus niet zomaar meer.

[Reactie gewijzigd door turbojet80s op 23 juli 2024 00:57]

Hmm... De Potgrondpiet is misschien een goed alternatief voor de schoorsteenpiet.

Sorry beetje melig vandaag.
Protonmail leest niet geautmoatuseerd je e-mails om vervolgens jou te targetten voor reclame, zoals Gmail. Dat is ook "privacy".

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 23 juli 2024 00:57]

Je kunt via PGP ook gewoon je mailverkeer met derden (as in non-protonmail) versleutelen maar dat is nogal omslachtig bij hun.

Maar ik ben uiteindelijk afgestapt van PM omdat ze keihard aan vendor-lockin proberen te doen en dat is ongeveer even walgelijk als het gedrag dat Google uithaalt.

Ik ben uiteindelijk bij posteo.net terechtgekomen voor belangrijk e-mail verkeer (€1 per maand) en host mijn eigen mailinabox (op een VM van pakweg €2 per maand met domein van ~€5 per jaar) voor de random accounts op het net (zoals tweakers, webwinkels, social media etc). Mooie daarmee is dat je, door gebruik te maken van aliases, ook nog goed kunt achterhalen wie je mailadres heeft gelekt of doorverkocht.
Misschien moet je even naar de tijdslijn kijken.


Protonmail is opgericht in 2013.
Gmail in 2004.

Het is dus niet zo vreemd dat Gmail al een hoop functies heeft die Protonmail nog moet integreren.

Daarnaast is was/is jou(w) data bij Gmail het product en verdienmodel, bij Protonmail is dat niet het geval.
Google had die functie al in ~2006 als ik me goed herinner (was een beetje verborgen in labs maar toch). En het is ook geen heksenwerk om dat na te bouwen ofzo en het is wel een enorme meerwaarde voor de gebruiker. Het is volgens mij een beetje een kwestie van verkeerde prioriteiten. Met privacy-focus heeft het verder weinig te maken.
Ik weet niet of het met de verkeerde focus heeft te maken of hoeveel werk het is.

Ik denk wel dat het met de financiën heeft te maken. Protonmail is via crowdfunding van start gegaan. Gmail is door een multinational gepusht met veel opslagruimte in ruil voor je data.
*dan kies je dus wel een voor een product dat functioneel andere dingen bied.

Protonmail heeft ook dingen die gmail niet heeft

[Reactie gewijzigd door StefanJanssen op 23 juli 2024 00:57]

Protonmail heeft ook dingen die gmail niet heeft
Ken Protonmail niet zo, maar waar moet ik dan aan denken?
* PGP
* Niet VS-wetgeving
* Een prettigere UI (specifiek ProtonMail beta + css volledig zelf te bewerken)
* Betere beveiliging (ProtonMail Bridge + beheerbare encryptiesleutels)
* Sieve filters
* Klantenservice waar je iets aan hebt
* Verkort e-mailadres (p.puk@pm.me)
* Privacyvriendelijk (in de categorie "water is nat")
Vergeet ook niet ondersteuning voor belangrijke security maatregelen.


Gmail ondersteunt als voorbeeld geen DANE en blijft hoe triest het ook is zitten met MTA-STS.

Ook ondersteunt gmail bijvoorbeeld Dmarc.


Ik heb in samenwerking met andere hier een mooie lijst opgesteld van dingen waar men op moet letten voor een veilige email provider (scroll even door naar de bodem van de pagina): https://privacytools.io/providers/email/
Ze gaan overigens wel de strijd aan met Google, er is onlangs een kalender functie in beta gegaan en er komt een drive functie aan.
Kalender is in mijn ogen nog niet echt bruikbaar omdat er geen app voor is. De webapp is op zich prima maar daar moet je telkens inloggen en dat is irritant (zeker als je ook nog 2fa gebruikt).

Proton Drive bestaat al, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Je kan geen bestanden delen/synchen/spiegelen of wat dan ook en de opslagruimte is beperkt.
ProtonMail bestaat dan ook nog niet zo lang als "o.a. Gmail".
Privacy is geen functie?
En waarom zet je het woord privacy tussen aanhalingstekens, als ik vragen mag?
Soms is het beter om je eerst in iets in te lezen/verdiepen voor je iets gaat schreeuwen. En eerlijk gezegd als oud Gmail gebruiker: Protonmail biedt mij veel meer. Vooral privacy omdat ze niet meeneuzen op wat voor manier dan ook in mijn mail.
Leuk hoe jij dit als een altijd-waarheid weet te presenteren op basis van een enkel voorbeeld die wordt gegeven.

Ontopic: Ik ben blij met deze update, want ik faal toch vaak hard in het opstellen van mijn emails. Te snel, niet doordacht, d's en t's die je ineens wel opvallen nadat je op send hebt gedrukt. Fijn dit.
In andere woorden. Het geeft duidelijk aan hoeveel geld er verdient wordt aan jouw data.
Sommige mensen vinden "privacy" belangrijk ja.
Dit is niet hoe email werkt, je kunt een mail niet intrekken of het verzenden ongedaan maken. Het SMTP-protocol is heel simpel en vertelt aan de volgende mailserver wie de ontvanger is, wie de afzender en wat het onderwerp en inhoud van de email zijn. Eenmaal verzonden kun je dat niet meer ongedaan maken, vergelijk het met een brief die op de post gedaan is en nu bezorgd wordt. Er is wel eens een voorstel gedaan om een echte 'recall' functie aan het SMTP-protocol toe te voegen (RECL) maar die heeft het niet gehaald.

Wat ze in werkelijkheid doen is een vertraging van vijf seconden inbouwen voordat de mail daadwerkelijk verzonden wordt.
Dit is niet hoe email werkt, je kunt een mail niet intrekken of het verzenden ongedaan maken. Het SMTP-protocol is heel simpel en vertelt aan de volgende mailserver wie de ontvanger is, wie de afzender en wat het onderwerp en inhoud van de email zijn. Eenmaal verzonden kun je dat niet meer ongedaan maken, vergelijk het met een brief die op de post gedaan is en nu bezorgd wordt. Er is wel eens een voorstel gedaan om een echte 'recall' functie aan het SMTP-protocol toe te voegen (RECL) maar die heeft het niet gehaald.

Wat ze in werkelijkheid doen is een vertraging van vijf seconden inbouwen voordat de mail daadwerkelijk verzonden wordt.
Met alle respect: No shit! :P
Ik denk dat men dat hier ook wel begrijpt, anders zouden alle mail-clients dit wel ondersteunen.
Fijn dat jij dat begrijpt. :) Punt is dat je op veel zakelijke systemen wel degelijk een mail terug kunt intrekken (recall) en die daadwerkelijk uit de mailbox van de ontvanger verwijderd wordt. Exchange bijvoorbeeld, pak een intern verzonden mail op uit Sent items, ga naar Actions en kies Recall This Message.

Wat dat betreft is het woord 'intrekken' in dit bericht gewoon wat onhandig gekozen omdat het om het afbreken van uitgestelde verzending gaat.
Dit heb ik zelf bij ons getest in MS365... dus niet werken.
Je krijg een mail dat de verzender het bericht wil intrekken en zolang jij niet op de link in dat bericht drukt blijft het eerste bericht mooi in je mailbox staan.
Klopt, dit zit al 20 jaar ofzo in Exchange maar werkt alleen als je aan x voorwaarden voldoet.
Dan zal ik eens in de Docs van microsoft duiken om te kijken wat ik dan gemist zal hebben.
Dat het bij POP/IMAP niet werkt snap ik wel, maar had eigenlijk wel verwacht dat het als 'onderdeel' van Exchange toch wel direct effectief zou zijn.
Probeer ook maar is uit te leggen aan iemand dat SMTP geen mails in je "Verzonden Items" zet maar dat dit gewoon je mailprogramma is die, via IMAP, een kopietje opslaat in die map.

Mail is zo 1971, echt dringend tijd voor iets anders...
Postduiven! Kun je zelfs attachments meesturen.
Ik zou je graag een +2 geven voor deze opmerking _/-\o_
Helaas is het tegen de regels.

Maar je hebt wel gelijk.
Een postduif is soms zelfs sneller dan een verzending via internet !
Goede bandbreedte, maar een latency om u tegen te zeggen.
Probeer het nog eens met een afstand van Kaapstad naar San Fransisco of iets dergelijks.... Het zegt niet zoveel over die duif, maar meer over de (destijds) beroerde internet verbindingen. Het gaat wel over 11 jaar geleden he....
Goh.... echt waar.... méén je dat nou ??? :X

Het is niet meer dan een grappig, praktisch, voorbeeld.
De boodschap is: Om (veel) data te versturen is on-line niet altijd de beste keus. En meer moet je er niet achter zoeken.
Comment ingetrokken. (sluit mooi aan bij het onderwerp). Had niet goed gelezen.

[Reactie gewijzigd door db_killer op 23 juli 2024 00:57]

echt waarvoor is die undo functie dan?

je scheld je baas uit in een mailtje en 3 seconden na het verzenden bedenk je je?
Heb jij nooit dat je een email verstuurt en dan denkt "Kut bijlage vergeten". Dan is het fijn om de mail te stoppen, een bijlage bij te voegen en dan door te gaan.
https://addons.thunderbir...k-attachment-before-send/
kun je bijv sleutel woorden in zetten; staat 'bijlagen' of 'attatchment' in de text, dat je reminder krijgt om deze in te sluiten wanneer ontbreekt.
Hier maak ik mij wel eens schuldig aan. Nadat je de mail verstuurt bedenk je serieus een seconde later dat de bijlage nog mist. In Gmail kun je de mail dan nog tegenhouden en dit gebruik ik dan soms ook wel eens :p
dan stuur ik mailtje:
foutje, bijlage vergeten...bij deze.
Dat is een prima oplossing in het geval er geen undo functie is. Ik ben in ieder geval altijd blij als er minder nieuwe mails binnenkomen dan meer.

Soms vang je op het laatste moment na verzenden nog een typfout op, of gekke zin. Waarom zou je ontevreden zijn met meer functionaliteit?
Tenzij je net je c.v. en/of motivatie brief bent vergeten voor een sollicitatie, dan is het een passende oplossing.
Maar als je dan in een c.v. leest dat iemand secuur is, maar de bijlage in een tweede mail verstuurd omdat deze vergeten is ...tsja.
je typt eerst je mail en pas op het laatst zet je het emailadres erin.
Doe ik ook: *tikt mail*, *checkt op spelfouten en kloppende info*, *checkt of de bijlage klopt, gescand is op mogelijke virussen en te openen voor iedereen*, *vult emailadressen in*, *dubbelcheckt of ik iedereen wel op de juiste plek (aan, cc, bcc) heb staan*, *dubbelcheckt de mail nog een keer en knikt goedkeurend*, *drukt op send*: K*T! Vergeet ik die bijlage toe te voegen!! Grrrr!! :( :+
En daar is deze functie toch perfect voor? Dan hoef je dat mailtje niet meer te sturen, komt nog beter over op de ontvanger ook.
Ik heb gewoon een regel in Outlook die mijn mails pas na 1 minuut verzend. Zou alleen leuk zijn als er een knop is met “toch nu verzenden” voor die ongeduldige collega die nog geen minuut kan wachten op iets...
Gelukkig heb je het per ongeluk versturen van een mail nog nooit ondervonden.
In outlook wordt een mail verzonden als je windows+z indrukt.

Als je daar nog rap een mail kan recoveren waarin je een copy paste mail naar drie mensen nog niet de locatie hebt aangepast bijvoorbeeld, dan sla je toch niet zo’n flater.
Geen idee waarom Outlook een mail zou versturen bij win+z. Alt+enter is de toetsencombo om te versturen.
Is het niet CTRL + Enter?
Je drukt per ongeluk op verzenden terwijl je nog niet klaar was met het bericht. Zie het vaak zat gebeuren.
Misschien zeg ik wat geks, maar in outlook heb ik een rule ingesteld:
Apply this rule after I send the message: defer by 1 minutes.
Hiermee blijft je verstuurde mail 1 minuut lang in de outbox staan alvorens ie zichzelf verzendt.
Lijkt me toch dat je dit bij andere emailclients ook gemakkelijk kunt inbouwen?
Dit is goud. Al meerdere keren fout gegaan bij collega's met zelfde voornaam, en te snel recipient gekozen uit de dropdown.

Thanks!
Zelf heb ik zo'n zelfde regel. Deze werkt echter enkel lokaal, en daar zit hem denk ik de crux. Browsers die online werken hebben geen outbox in die zin. Het word gewoon direct naar de server gestuurd.
Gmail heeft dit ook, en daar heb ik 'm standaard op 30 seconden gezet. Misschien dat ik nu ook lakser ben, maar ik maak er toch veel gebruik van. Na het verzenden krijgt mij brein toch nog vaak een ingeving die ik dan wil aanpassen. Vergeten bijlages als een van de vaak voorkomende foutjes.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.